Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5227

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

"Einstein szemlélete volt az, hogy isten nem lehet szerencsejátékos"

..aztán Heisenberg elmélete, (ami ma is érvényes), miszerint nem tudjuk egy részecske bizonyos megfigyelhető változóit egyszerre tetszőleges pontossággal megmérni azonos pillanatban, még elvileg sem, mégiscsak e bizarr feltételezést támasztja alá.

ha tetszik, ha nem, a mai fizikai ismeretek összessége nem elegendő a zenereprodukció problémáinak megmagyarázására, hiszen a zenehallgatás mindenképpen lelki folyamat is, aminek fizikai-biokémiai összefüggései még nincsenek kellőképp feltérképezve, és akkor finoman fogalmaztam.

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Az sokmindentől függ. Milyen nemű áram folyik rajta.
Én úgy tanultam, ez a hatások fajtáját tekintve mindegy. Az áramjárta vezető környékén az áram következményeként elektromágneses, termikus hatás is fellép. Ha mindkét vezetőben egyidejűleg folyik áram és azok merőlegestől eltérő szöget zárnak be egymással, az elektromágnesességnek mindkettőre ható vonzó-taszítóerő (periodikus jelnél periodikus rezgés) a mechanikai következménye.
Nem konkrétan ide, da kábel-témához tartozik, hogy ha a vezető anyaga nem tökéletesen tiszta, akkor (benne) elektrokémiai is.

Egyébként meg lamalasnak van igaza: akármelyik hatást is vizsgáljuk, nem ad magyarázatot, esetleg csak kis részére a rejtélynek. Abban viszont téved, hogy az egész kábel-kérdésnek nincs komoly jelentősége egy tisztességesebb hifinél.

Igen ezt írtam én is, az áramnem pedig az erőhatás miatt érdekes, amint te is írtad, rezgésről, vagy statikus erőről lehet szó.

Vendég

Kábelezzünk

De most mondom hogy ez nem vodoo. Csak legfeljebb nem foglakozunk vele, vagy nem értjük. Egyébként nagyban, a villamos iparban nagyon is számolnak mindezen hatásokkal, mert igencsak sok múlik rajtuk. Például a távvezeték pászmák sem véletlenül vannak ellentétesen csavarva és legalább 2 rétegben.De sorolhatnánk azokat a dolgokat, amik cseppet sem vodook, hanem racionális, kézzel, pénzzel foghatóak.

Jajajj ... te ugy ertesz felre engem ahogy akarsz (persze lehet h. en fogalmazok rosszul ). A kabelparameterek es azok hatasai termeszetesen nem voodo kategoria. Nem ezt mondtam. Hanem azt, hogy a kabelparameterek hatasai elhanyagolhatok mas, nagyobb problemak/hatasok mellett. Ha azokat megoldottnak tekinthetem, akkor majd foglalkozok a kabelparameterekkel is (persze nyilvan en sem a legrosszabb parameterekkel rendelkezo kabeleket hasznalom addig sem). Addig azonban inkabb a nagyobb problemakra koncentralok mert nagyobb hatasuk van a hangminosegre mint a kabelcserenek. A voodo nalam mar az a kategoria ahol nincs megfelelo fizikai magyarazat a hatasra es esetleges minden, az is, hogy hallod-e a kulonbseget vagy sem. Na, igy mar vilagosabb?

p.s. a villamosenergetikaban hasznalt tavvezetekeket csak azert nem hasonlitgatnam a hangfal es IC kabelekhez, mert ott hatalmas tavolsagokat kell athidalni, mig az otthoni hifizesben max. nehany meteres (max. 10m-es) tavolsagokrol van szo. Ilyen kis tavolsagokban nem jelentkeznek olyan problemak amik nagy tavolsagokban azonnal elojonnek. Lasd a sokat emlegetett reflexiok Ha 2 audio keszuleket igen hosszu, tobb km-es vagy meg hosszabb vezetekkel akarnal osszekotni, akkor szamolhatnal igen jelentos kabelparameterekkel nem beszelve az esetleges reflexiokkal is es meg ki tudja milyen egyeb hatasokkal. Termeszetesen ha nem megfeleloen tervezett keszulekeket nem megfelelo kabelekkel es/vagy nem megfelelo modon kotsz ossze akkor azonnal problemak keletkeznek mar az otthoni hifi lancban is. Ilyen problemakat nagyon egyszeruen ossze lehet hozni barmikor, de a problemak okait nem szabad osszekeverni olyan okokkal amiket mas fizikai hatasok okoznak.

Természetesen nem áll szándékomban félreérteni téged, csak azokra reagálok amelyekben nem vagyunk közös nevezőn.
A villamosipar azért jó példa, és azért érdemes oda tekinteni néha, mert óriási tapasztalat és pénzmag van ezekre a kutatásokra fordítva.
Mellesleg a távolság sok tekintetben nem zárja ki az elektronika egyéb területein való érvényességét, hisz a fizika ugyanaz, az elektron is, csak legfeljebb ott több van mindenből, mint otthon.
Einstein szemlélete volt az, hogy isten nem lehet szerencsejátékos, ill. hogy a fizikának egységes törvényszerűségek alapján kell működnie. A mi világi szintünkön ez feltétlenül igaz és érvényes.
Tehát attól hogy otthon nem km hosszú hangfalkábeleink vannak, a törvények teljes mértékben vonatkoznak rá, ez nem kibúvó.
A mértékekről, léptékekről pedig felesleges vitázni, meghalljuk a légyszart is a lemezjátszó tetején .

Vendég

Kábelezzünk

Az sokmindentől függ. Milyen nemű áram folyik rajta.
Én úgy tanultam, ez a hatások fajtáját tekintve mindegy. Az áramjárta vezető környékén az áram következményeként elektromágneses és termikus hatás is fellép. Ha mindkét vezetőben egyidejűleg folyik áram és azok merőlegestől eltérő szöget zárnak be egymással, az elektromágnesességnek mindkettőre ható vonzó-taszítóerő (periodikusan változó erősségű áramnál periodikus rezgés) a mechanikai következménye.
Nem konkrétan ide, da kábel-témához tartozik, hogy ha a vezető anyaga nem tökéletesen tiszta, akkor (benne) elektrokémiai is.

Egyébként meg lamalasnak van igaza: akármelyik hatást is vizsgáljuk, nem ad magyarázatot, esetleg csak kis részére a rejtélynek. Abban viszont téved, hogy az egész kábel-kérdésnek nincs komoly jelentősége egy tisztességesebb hifinél.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lamalas »

De most mondom hogy ez nem vodoo. Csak legfeljebb nem foglakozunk vele, vagy nem értjük. Egyébként nagyban, a villamos iparban nagyon is számolnak mindezen hatásokkal, mert igencsak sok múlik rajtuk. Például a távvezeték pászmák sem véletlenül vannak ellentétesen csavarva és legalább 2 rétegben.De sorolhatnánk azokat a dolgokat, amik cseppet sem vodook, hanem racionális, kézzel, pénzzel foghatóak.

Jajajj ... te ugy ertesz felre engem ahogy akarsz (persze lehet h. en fogalmazok rosszul ). A kabelparameterek es azok hatasai termeszetesen nem voodo kategoria. Nem ezt mondtam. Hanem azt, hogy a kabelparameterek hatasai elhanyagolhatok mas, nagyobb problemak/hatasok mellett. Ha azokat megoldottnak tekinthetem, akkor majd foglalkozok a kabelparameterekkel is (persze nyilvan en sem a legrosszabb parameterekkel rendelkezo kabeleket hasznalom addig sem). Addig azonban inkabb a nagyobb problemakra koncentralok mert nagyobb hatasuk van a hangminosegre mint a kabelcserenek. A voodo nalam mar az a kategoria ahol nincs megfelelo fizikai magyarazat a hatasra es esetleges minden, az is, hogy hallod-e a kulonbseget vagy sem. Na, igy mar vilagosabb?

p.s. a villamosenergetikaban hasznalt tavvezetekeket csak azert nem hasonlitgatnam a hangfal es IC kabelekhez, mert ott hatalmas tavolsagokat kell athidalni, mig az otthoni hifizesben max. nehany meteres (max. 10m-es) tavolsagokrol van szo. Ilyen kis tavolsagokban nem jelentkeznek olyan problemak amik nagy tavolsagokban azonnal elojonnek. Lasd a sokat emlegetett reflexiok Ha 2 audio keszuleket igen hosszu, tobb km-es vagy meg hosszabb vezetekkel akarnal osszekotni, akkor szamolhatnal igen jelentos kabelparameterekkel nem beszelve az esetleges reflexiokkal is es meg ki tudja milyen egyeb hatasokkal. Termeszetesen ha nem megfeleloen tervezett keszulekeket nem megfelelo kabelekkel es/vagy nem megfelelo modon kotsz ossze akkor azonnal problemak keletkeznek mar az otthoni hifi lancban is. Ilyen problemakat nagyon egyszeruen ossze lehet hozni barmikor, de a problemak okait nem szabad osszekeverni olyan okokkal amiket mas fizikai hatasok okoznak.

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

Vendég

Kábelezzünk

Nem értek egyet veled. Hallom a hatást? Igen. Miből származik ez a hatás, fizikai oka van? Nyilván. Akkor miért ne lenne rá fizikai magyarázat, ha egyszer onnan ered?
Egyaltalan nem vitattam, hogy hallhato v. nem hallhato a kabelek kozti kulonbseg. Azt sem mondtam, hogy nincs ra fizikai magyarazat. Ezek nem tudom honnan jutottak az eszedbe

Az persze más kérdés hogy mit tehetek ellene és milyen sorrendet állítok fel a dolgok közt.Aki nem bütyköl annak nagyjából csak ez marad, ne vegyük el a játékukat

Ok, ezt el tudom fogadni egy olyan ember szajabol aki nem butykol csak kesz termekeket vasarol ... de te nem ilyen ember vagy En maradok inkabb a "megfoghato" es fizikailag ismert hatasvaltozasoknal addig a pontig amig ugy erzem, hogy van ertelme a dolognak. Utana pedig johet(ne) a voodo ... csakhat en nem vagyok hivő ezen a teren

De most mondom hogy ez nem vodoo. Csak legfeljebb nem foglakozunk vele, vagy nem értjük. Egyébként nagyban, a villamos iparban nagyon is számolnak mindezen hatásokkal, mert igencsak sok múlik rajtuk. Például a távvezeték pászmák sem véletlenül vannak ellentétesen csavarva és legalább 2 rétegben.
De sorolhatnánk azokat a dolgokat, amik cseppet sem vodook, hanem racionális, kézzel, pénzzel foghatóak.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Nem értek egyet veled. Hallom a hatást? Igen. Miből származik ez a hatás, fizikai oka van? Nyilván. Akkor miért ne lenne rá fizikai magyarázat, ha egyszer onnan ered?
Egyaltalan nem vitattam, hogy hallhato v. nem hallhato a kabelek kozti kulonbseg. Azt sem mondtam, hogy nincs ra fizikai magyarazat. Ezek nem tudom honnan jutottak az eszedbe

Az persze más kérdés hogy mit tehetek ellene és milyen sorrendet állítok fel a dolgok közt.Aki nem bütyköl annak nagyjából csak ez marad, ne vegyük el a játékukat

Ok, ezt el tudom fogadni egy olyan ember szajabol aki nem butykol csak kesz termekeket vasarol ... de te nem ilyen ember vagy En maradok inkabb a "megfoghato" es fizikailag ismert hatasvaltozasoknal addig a pontig amig ugy erzem, hogy van ertelme a dolognak. Utana pedig johet(ne) a voodo ... csakhat en nem vagyok hivő ezen a teren

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- akusztikai mérések

Vendég

Kábelezzünk

A hangfalkábelnél pedig természetesen még reálisabb értékek adódnak, de ezek ilyen alapon ahogy megközelítetted a dolgot elhanyagolhatóak ahhoz viszonyítva, amit a hangszóró rezonáns viselkedése jelent az erősítő kimenetére nézve.
Pontosan errol van szo! De ha mar allatoknal tartunk es szobakerult a bolha is akkor miert csinaljunk a bolhabol elefantot? Elsosorban a nagyobb problemak megoldasara kellene koncentralni es utana johetnek az aprobbak, nem? Korrekt kabelek fizikai parametereit es azok hatasait egy megfeleloen tervezett rendszerben elhanyagolhatonak vélem, mert sokkal nagyobb problemak befolyasoljak az eredo hangminoseget mint a kabelparameterek. FIGYELEM! Mielott vki felreertene es nekem tamadna nem azt mondtam, hogy mindegy milyen kabeleket hasznalunk, csak arrol van szo, hogy a kabelek helyettesito kepebol adodo fizikai parameterek egy megfelelo kabel eseten (megfelelo rendszerben) elhanyagolhatok addig a pontig amig a tobbi problemas dolgot meg nem oldottuk. Es hat valljuk be a jelenlegi atlagos hangsugarzok (dinamikus hangszorok + passziv valtok) sokkal nagyobb problemat jelentenek egy vegerositonek mint az osszekoto hangfalkabel

Az persze más kérdés hogy mit tehetek ellene és milyen sorrendet állítok fel a dolgok közt.
Aki nem bütyköl annak nagyjából csak ez marad, ne vegyük el a játékukat .

Vendég

Kábelezzünk

Magyarázatként még annyit, hogy nem a kapacitás és induktivitás nagysága önmagában mérvadó a rezonáns viselkedés kialakulásához, hanem a kettő arányszáma.
No akkor tessék csak jól megmagyarázni, mitől megy el a basszus, ha a teljes hangszórókábel vagy az interkonnekt két vezetőjét >10 centire eltávolítod egymástól?

Mér elmegy?

lamalas
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

A hangfalkábelnél pedig természetesen még reálisabb értékek adódnak, de ezek ilyen alapon ahogy megközelítetted a dolgot elhanyagolhatóak ahhoz viszonyítva, amit a hangszóró rezonáns viselkedése jelent az erősítő kimenetére nézve.
Pontosan errol van szo! De ha mar allatoknal tartunk es szobakerult a bolha is akkor miert csinaljunk a bolhabol elefantot? Elsosorban a nagyobb problemak megoldasara kellene koncentralni es utana johetnek az aprobbak, nem? Korrekt kabelek fizikai parametereit es azok hatasait egy megfeleloen tervezett rendszerben elhanyagolhatonak vélem, mert sokkal nagyobb problemak befolyasoljak az eredo hangminoseget mint a kabelparameterek. FIGYELEM! Mielott vki felreertene es nekem tamadna nem azt mondtam, hogy mindegy milyen kabeleket hasznalunk, csak arrol van szo, hogy a kabelek helyettesito kepebol adodo fizikai parameterek egy megfelelo kabel eseten (megfelelo rendszerben) elhanyagolhatok addig a pontig amig a tobbi problemas dolgot meg nem oldottuk. Es hat valljuk be a jelenlegi atlagos hangsugarzok (dinamikus hangszorok + passziv valtok) sokkal nagyobb problemat jelentenek egy vegerositonek mint az osszekoto hangfalkabel

- akusztikai mérések

Vendég

Kábelezzünk

Elemi fizikai ismeretet feltételezek...
Nem hagytál ki valamit az elemi fizikai ismeretekből? Milyen hatásokat is fejt ki egymásra két áramjárta, nem sziklaszilárdan egymáshoz rögzített vezető?

Az sokmindentől függ. Milyen nemű áram folyik rajta. Természetesen erő is, de pontosan ez kapcsolódik az állításomhoz. Szerinted honnan fogja az erőt meríteni a mágnesesen csatolt rendszer?
Kéretik nem Jedi erőt érteni alatta .

Vendég

Kábelezzünk

Ha még csak rezonáns lenne... az élet nem olyan egyszerű, mint a helyettesítő képről látszik:)

Most ezt a jellemzőt vettük górcső alá, persze hogy még generátor is, meg annyi kínja van mint égen a csillag.
Amúgy teljesen esetleges, hogy a vezetők, alkatrészek, egyebek, fizikai, térbeli elhelyezkedése, egymásra hatása, induktív és kapacitív csatolásai milyen végeredménnyel szolgálnak. Már a hangzás szempontjából.
Ez az ami egyediséggel ruházza fel az egyes készülékeket és össze nem téveszthető hangkaraktert biztosít a számukra. Túl persze az aktív elemek és egyéb nagyon is racionális műszaki paraméterek hatásain.
Én úgy tapasztaltam, hogy a vezeték csavargatás jelentős hatásokat vált ki, és nem épp pozitív irányba.

Vendég

Kábelezzünk

Magyarázatként még annyit, hogy nem a kapacitás és induktivitás nagysága önmagában mérvadó a rezonáns viselkedés kialakulásához, hanem a kettő arányszáma.
No akkor tessék csak jól megmagyarázni, mitől megy el a basszus, ha a teljes hangszórókábel vagy az interkonnekt két vezetőjét >10 centire eltávolítod egymástól?

Vendég

Kábelezzünk

Elemi fizikai ismeretet feltételezek...
Nem hagytál ki valamit az elemi fizikai ismeretekből? Milyen hatásokat is fejt ki egymásra két áramjárta, nem sziklaszilárdan egymáshoz rögzített vezető?

Vendég

Kábelezzünk

Ha még csak rezonáns lenne... az élet nem olyan egyszerű, mint a helyettesítő képről látszik:)

Vendég

Kábelezzünk

A vezetékek kötegbe fogása szerintem ezért kerülendő.
Gondolod, hogy semmi előnye nincs?

Vigyázz ezekkel a "magyarázatokkal", mert egyszer úgy járhatsz vele, mint az egyszeri tudós: "Ha kitépem a bolha minden lábát, hiába mondom, nem ugrik ergo megsüketül."

Elemi fizikai ismeretet feltételezek, mikor ezt írom le, hisz nem kell magyarázni, az áramjárta vezetőt mágnestér övezi, jó esetben záródó mágneses erővonalak.
Könnyű tehát belátni, hogy ha ebbe a mezőbe helyezek egy másik mezőt, azok hatással lesznek egymásra.
Ilyen elven működik az összes villamos gép.
A hatás léptéke pedig nem jelenti elhanyagolhatóságát.
Szóval a szöcske nem ugrik ha ki van tépve a lába, valószínűleg hamar éhen hal, prédává válik, ergó nem is fog hallani .

Vendég

Kábelezzünk

A gyakorlatban távvezetékeknél akár zárlatosként is képes viselkedni egy nyitott végű vezeték, ha az szerencsétlenül van méretezve és rezonanciája a hálózati frekvenciára adódik.
Csuda dolgokat képes művelni a villany a derótban. Ráadásul itt a harmónikusok is beleszólnak a történetbe, ami simán lenyúlhat a hallható tartományba, pláne ha azt vesszük alapul, milyen nüansznyi változások is karakteres különbségekhez juttatnak egy hifi rendszert.

Vendég

Kábelezzünk

A vezetékek kötegbe fogása szerintem ezért kerülendő.
Gondolod, hogy semmi előnye nincs?

Vigyázz ezekkel a "magyarázatokkal", mert egyszer úgy járhatsz vele, mint az egyszeri tudós: "Ha kitépem a bolha minden lábát, hiába mondom, nem ugrik ergo megsüketül."

Vendég

Kábelezzünk

A kábel kapacitásai és induktivitásai rezgőköröket alkotva rezonanciapontokat hoznak létre, amik kiemelésekhez vezetnek bizonyos harmonikus frekvenciákon, értsd, mikor a forrás ezen a frekin táplálja a mi kis "hálózatunkat".
Ezt ugy te sem gondoltad komolyan? Kicsit bele kellene gondolni, hogy mekkora kabel kapacitasokrol es induktivitasokrol beszelunk! Csak a pelda kedveert tetelezzunk fel egy igen rossz minosegu hangfal kabelt aminek a kapacitasa 100pF/m, induktivitasa pedig 100uH/m (ezek mar tenyleg eleg magas ertekek egy hangfal kabelnek) Ha veszel ebbol egy 3m-es darabot, akkor a jol ismert keplet segitsegevel kb. 530kHz-es rezonanciafrekvencia adodik. Ha atlagos ertekeket veszunk alapul akkor pedig meg magasabb rezonancia frekik adodnak ... mirol is beszelunk akkor? A kabel kapacitasok es induktivitasok helyett engem sokkal inkabb aggaszt(ana) a hangsugarzok passziv valtoiban hasznalt kondik es tekercsek es azokbol adodo soros/parhuzamos rezgokorok amik rezonanciafrekvenciaja valoban a hallhato hangfrekvencias savban van (nem veletlenul) es ezek a komplex halozatok az ismert hatasaikon kivul ki tudja milyen koszonoviszonyban vannak az erositonkkel vagy hangszoroinkkal

Ne felejtsd el, hogy a kábel nem önmagában áll és nem nyitott végű a felhasználás során. Ebben az esetben ugyanis mindegy lenne milyen kábelről van szó, ha úgysem hallgatjuk .
Szóval a kábel kapacitásához hozzáadódik a bemenet kapacitása is, értsd bemeneti fokozat, ami rossz esetben nagyon is letolhatja a hangfrekis sávba a rezonanciát, legalábbis olyan közelségbe, hogy az már jól azonosítható auditív hatást fejtsen ki.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

A kábel kapacitásai és induktivitásai rezgőköröket alkotva rezonanciapontokat hoznak létre, amik kiemelésekhez vezetnek bizonyos harmonikus frekvenciákon, értsd, mikor a forrás ezen a frekin táplálja a mi kis "hálózatunkat".
Ezt ugy te sem gondoltad komolyan? Kicsit bele kellene gondolni, hogy mekkora kabel kapacitasokrol es induktivitasokrol beszelunk! Csak a pelda kedveert tetelezzunk fel egy igen rossz minosegu hangfal kabelt aminek a kapacitasa 100pF/m, induktivitasa pedig 100uH/m (ezek mar tenyleg eleg magas ertekek egy hangfal kabelnek) Ha veszel ebbol egy 3m-es darabot, akkor a jol ismert keplet segitsegevel kb. 530kHz-es rezonanciafrekvencia adodik. Ha atlagos ertekeket veszunk alapul akkor pedig meg magasabb rezonancia frekik adodnak ... mirol is beszelunk akkor? A kabel kapacitasok es induktivitasok helyett engem sokkal inkabb aggaszt(ana) a hangsugarzok passziv valtoiban hasznalt kondik es tekercsek es azokbol adodo soros/parhuzamos rezgokorok amik rezonanciafrekvenciaja valoban a hallhato hangfrekvencias savban van (nem veletlenul) es ezek a komplex halozatok az ismert hatasaikon kivul ki tudja milyen koszonoviszonyban vannak az erositonkkel vagy hangszoroinkkal

- akusztikai mérések

Vendég

Kábelezzünk

Nem tudom módosítaniu, szóval pontosítok így:

Vendég

Kábelezzünk

Én sima utp kábel eret használtam fel sok helyen kisjelű átvitelnél, és eléggé rendben van. Viszonylag semleges, higgadt a hangja, közép magasban kicsi űrrel, de alsó középben nagyon jól cizellál ami miatt szimpatikus, és majdnem ingyen van.
A kábelelméletnél érdemes belegondolni, hogy a sodrott kábelerek zöme egy irányban csévélt, ami gyakorlatilag sok összefüggő tekercset alkot a térben. Másrészről a vezető felületén nem olyan mértékű az elemi szálak közti átjárás mint hinnénk, hisz némi oxid, ami mindig jelen van(és a hang érésében is szerepet játszik) litze hatást vált ki. A szkin és a litze hatás együtt azt eredményezi, hogy időben nem egységes az elemi szálakon futó jel, hisz a vezető szálak térben máshogy helyezkednek el. Ez okozhat némi girátoros hanghatást, ami kissé zengővé teszi a sodrott kábeleket.
A tömör szálas vezetékeket kevésbé érinti ez a jelenség, de ezeket is érdemes elválasztani egymástól, mert nálam pl. nagyon meghallható volt, hogy a vezetőszálak mágneses kölcsönhatása áthallásokat okozott és összezilálta kissé a hangképet.
A vezetékek kötegbe fogása szerintem ezért kerülendő. Az sem megoldás, ha ellentétesen csévéljük őket, mert így valóban csökkentik egymás induktív reaktanciáját, de a mágnestér ellenhatása energiát szív el a forrástól. Gyakorlatilag kicsiben úgy viselkedik mint a nagyok nagyban, induktív meddőt táplál a forrásba, ami fázistolásokhoz vezet, mindezt frekvenciafüggően. És akkor még nem beszéltünk a kábelrezonancia frekvenciáiról, amik a kapacitások és induktivitások folytán rezgőköröket alkotnak, melyek kiemelésekhez vezetnek.
Ezek a hatások nagyon pirinyók, de egy jó hifi rendszerben sokszorosra duzzad a jelentőségük.

Vendég

Kábelezzünk

Na alakul a dolog, még a végén mi is megértjük majd egymást

Vendég

Kábelezzünk

Inkább az utóbbi...Sztem nem a tűzálló vagy a CAT a jó! Hanem a legtöbb gyári kábel van mocskos módon túlárazva, és mellette nem képesek normális hang előállítására. Ami nem jelenti azt, h a tűzálló jó lenne, csak csupán annyit, h azt a minőséget amit egy gyári kábel 4-5000 ft-os méter áron tud azt megveheti az ember 500 ft-ért CAT, vagy tűzálló kábel személyében ) Ettől ezek még nem lesznek jók, és hibátlanok, csupán jó ár érték arányosak.
Ez az a szitu, amikor maximálisan egyetértek Veled.

Ritkán van ilyen.

(No offense)

Vendég

Kábelezzünk

Inkább az utóbbi...Sztem nem a tűzálló vagy a CAT a jó! Hanem a legtöbb gyári kábel van mocskos módon túlárazva, és mellette nem képesek normális hang előállítására. Ami nem jelenti azt, h a tűzálló jó lenne, csak csupán annyit, h azt a minőséget amit egy gyári kábel 4-5000 ft-os méter áron tud azt megveheti az ember 500 ft-ért CAT, vagy tűzálló kábel személyében ) Ettől ezek még nem lesznek jók, és hibátlanok, csupán jó ár érték arányosak.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”