Aszpirin írta: ↑2026.06.17., szer. 11:17Nekem mindezek mellett megakadt a szemem egy aprócska információn:
Már régóta érik a fejemben egy hosszabb lékegzetvételű esszé arról, hogykaef2 írta:A C-ben létrehozott kódot alapvetően a Claude Opus 4.8 segítségével írtam, néhány feladatot dedikálva a Grok Expert verziójának és a GLM 5.2 LLM-nek.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Apple számítógépes zenehallgatáshoz
Re: Apple számítógépes zenehallgatáshoz
Egyetértünk amúgy a tanítási adatok kapcsán és abban is, hogy nem feltétlenül hat jól az emberi gondolkodásra az AI használat. Van erről egy hosszú tanulmányom a filmgyártás és az AI kapcsán, ami pont ezt a kérdést ragozza. De ugye nem baj, ha itt ezt nem beszéljük meg most, mert hát off-nak tűnik.
Igen, ez egy kísérlet arra is, hogy miképpen lehet az LLM-ek kódoló képességeit kihasználni. Ezért is írtam bele ezt a szövegbe, hogy tiszta legyen.Aszpirin írta: ↑2026.06.17., szer. 11:17Nekem mindezek mellett megakadt a szemem egy aprócska információn:robi20064 írta: ↑2026.06.17., szer. 09:47Feri, tudjuk hogy mindenki a sajat szabadidejenek a felemesztoje, meg azt is hogy az emberiseg dokumentaltan szereti ujra es ujra feltalalni a lyukat a csovon, de azert majd vess egy pillantast az alabbi friss projektre, kisertetiesen hasonlo celkituzesek hivtak eletre
https://rikypate.github.io/veravox--releases/
https://audiophilestyle.com/forums/topi ... /#comments
Már régóta érik a fejemben egy hosszabb lékegzetvételű esszé arról, hogykaef2 írta:A C-ben létrehozott kódot alapvetően a Claude Opus 4.8 segítségével írtam, néhány feladatot dedikálva a Grok Expert verziójának és a GLM 5.2 LLM-nek.
Egyetértünk amúgy a tanítási adatok kapcsán és abban is, hogy nem feltétlenül hat jól az emberi gondolkodásra az AI használat. Van erről egy hosszú tanulmányom a filmgyártás és az AI kapcsán, ami pont ezt a kérdést ragozza. De ugye nem baj, ha itt ezt nem beszéljük meg most, mert hát off-nak tűnik.
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6522
Nekem mindezek mellett megakadt a szemem egy aprócska információn:robi20064 írta: ↑2026.06.17., szer. 09:47Feri, tudjuk hogy mindenki a sajat szabadidejenek a felemesztoje, meg azt is hogy az emberiseg dokumentaltan szereti ujra es ujra feltalalni a lyukat a csovon, de azert majd vess egy pillantast az alabbi friss projektre, kisertetiesen hasonlo celkituzesek hivtak eletre
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
Az én bpplay core megoldásom abban eltér a másiktól, hogy nálam a teljes track töltődik be a memóriába. Az általad említett applikáció az ún. ring bufferelést használja vagyis egy kisebb memóriaszegmenst 50-100-200 MB töltöget folyamatosan, ami nagy felbontású file-ok esetében a puritánság ellen hat. Nálam nincs GUI sem, van egy ikon a desktopon, arra rá kell húzni az albumot vagy tracket és automatikusan elindul a terminalban a lejátszás és a terminálban meghatározott vezérlő gombokkal lehet léptetni vagy megállítani a lejátszást.
Van ettől még egyszerűbb megoldásom is, ahol még csak a terminalt sem kell elindítani. Ugyanis egy Apple TV Remote-tal (Siri Remote) is lehet a léptetést, trackváltást, megállítást vezérelni, azután hogy a bpplay.drop ikonra ráhúztam a file-okat, így aztán a terminalnak sem kell látszani.
Még valami.kaef2 írta: ↑2026.06.17., szer. 10:26Köszi, ismerem.robi20064 írta: ↑2026.06.17., szer. 09:47Feri, tudjuk hogy mindenki a sajat szabadidejenek a felemesztoje, meg azt is hogy az emberiseg dokumentaltan szereti ujra es ujra feltalalni a lyukat a csovon, de azert majd vess egy pillantast az alabbi friss projektre, kisertetiesen hasonlo celkituzesek hivtak eletre
Itt az a lényeg, hogy magam szerettem volna végigmenni a létrehozáson, és közben már eddig is nagyon sokat tanultam a MacOS Core Audio alrendszerének működéséről, pedig azt hittem eddig, hogy elég jól ismerem, de most kiderült, hogy sok minden van, amit még érdemes tudni.
Az én bpplay core megoldásom abban eltér a másiktól, hogy nálam a teljes track töltődik be a memóriába. Az általad említett applikáció az ún. ring bufferelést használja vagyis egy kisebb memóriaszegmenst 50-100-200 MB töltöget folyamatosan, ami nagy felbontású file-ok esetében a puritánság ellen hat. Nálam nincs GUI sem, van egy ikon a desktopon, arra rá kell húzni az albumot vagy tracket és automatikusan elindul a terminalban a lejátszás és a terminálban meghatározott vezérlő gombokkal lehet léptetni vagy megállítani a lejátszást.
Van ettől még egyszerűbb megoldásom is, ahol még csak a terminalt sem kell elindítani. Ugyanis egy Apple TV Remote-tal (Siri Remote) is lehet a léptetést, trackváltást, megállítást vezérelni, azután hogy a bpplay.drop ikonra ráhúztam a file-okat, így aztán a terminalnak sem kell látszani.
Itt az a lényeg, hogy magam szerettem volna végigmenni a létrehozáson, és közben már eddig is nagyon sokat tanultam a MacOS Core Audio alrendszerének működéséről, pedig azt hittem eddig, hogy elég jól ismerem, de most kiderült, hogy sok minden van, amit még érdemes tudni.
Köszi, ismerem.robi20064 írta: ↑2026.06.17., szer. 09:47Feri, tudjuk hogy mindenki a sajat szabadidejenek a felemesztoje, meg azt is hogy az emberiseg dokumentaltan szereti ujra es ujra feltalalni a lyukat a csovon, de azert majd vess egy pillantast az alabbi friss projektre, kisertetiesen hasonlo celkituzesek hivtak eletre
Feri, tudjuk hogy mindenki a sajat szabadidejenek a felemesztoje, meg azt is hogy az emberiseg dokumentaltan szereti ujra es ujra feltalalni a lyukat a csovon, de azert majd vess egy pillantast az alabbi friss projektre, kisertetiesen hasonlo celkituzesek hivtak eletre 
Kielemeztettem a forráskódot a Grok-kal és úgy tűnik tetszik neki.
Az általa hiányosságként említett ún. cleanup is megtörténik majd, csak még lesz addig 3 további lépcső a fejlesztésben és majd a legvégén kitisztul ez a része is a kódnak. Természetesen az ún. HOG mód, az audio rendszer exkluzív kezelése és megfelelő USB interfész esetén a tiszta integer módú lejátszás is működik
kaef2 írta: ↑2026.06.17., szer. 08:02Egy "üzlet", ha beindul....
Az elmúlt napokban egy régi ötletből végre jól működő kód lett.
Belevágtam egy saját, minimalista, bit-perfect, memóriából működő, terminálban futó zenelejátszó fejlesztésébe macOS-re — a neve egyelőre `bpplay`.
A filozófia egyszerű, és tulajdonképpen a My Reel Club-os gondolkodás digitális kiterjesztése: a lehető legrövidebb, determinisztikus jelút. Semmi szoftveres hangerő, semmi dither, semmi fölösleges konverzió. A teljes szám betöltődik a memóriába, és onnan megy egyenesen a DAC-ra — lejátszás közben a gép gyakorlatilag nem nyúl semmihez. Ettől puritánabb nem is lehetne. Még az MQA fájloknál a DAC kijelzőjén is megjelenik az MQA dekódolás jelzés és megtörténik a dekódolás, pedig egy sornyi MQA dekódoló kódot nem írtam. Mondjuk nem is kell: ha bitre pontosan, érintetlenül visszük a jelet a konverterig, a többit a DAC elvégzi.
Az architektúra ráadásul eleve nyitott: a jelút csatornaszám független, így idővel nem csak sztereóban, hanem több csatornán is működhet — egy nagy felbontású kvadrofon Kishonti István felvétel vagy DSD surround mester ugyanazon a determinisztikus úton mehetne ki a sokcsatornás DAC-ra.
Hol tartok most, mi az ami már megy:
- Bit-perfect lejátszás valódi DAC-okon (XMOS, Amanero interfészekkel tesztelve), automatikus, kattanásmentes mintavétel-váltással
- WAV (16/24/32 bit, integer és float), FLAC, és DSD — natívan, a DAC kijelzőjén a 2,8 MHz DSD-vel igazolva
- Akár 32 bites float és integer master file-ok lejátszása is, például a nagy felbontású a Merging Anubis/Pyramix professzionális rendszerben készülő My Reel Club® felvételekhez
- Vegyes felbontású lejátszási listák: minden szám a saját natív formátumában, tiszta váltással a határokon
Gapless, MQA-felismerés, kétnyelvű (magyar/angol) kezelőfelület, billentyűvezérlés
Egy "üzlet", ha beindul....
Belevágtam egy saját, minimalista, bit-perfect, memóriából működő, terminálban futó zenelejátszó fejlesztésébe macOS-re — a neve egyelőre `bpplay`.
A filozófia egyszerű, és tulajdonképpen a My Reel Club-os gondolkodás digitális kiterjesztése: a lehető legrövidebb, determinisztikus jelút. Semmi szoftveres hangerő, semmi dither, semmi fölösleges konverzió. A teljes szám betöltődik a memóriába, és onnan megy egyenesen a DAC-ra — lejátszás közben a gép gyakorlatilag nem nyúl semmihez. Ettől puritánabb nem is lehetne. Még az MQA fájloknál a DAC kijelzőjén is megjelenik az MQA dekódolás jelzés és megtörténik a dekódolás, pedig egy sornyi MQA dekódoló kódot nem írtam. Mondjuk nem is kell: ha bitre pontosan, érintetlenül visszük a jelet a konverterig, a többit a DAC elvégzi.
Az architektúra ráadásul eleve nyitott: a jelút csatornaszám független, így idővel nem csak sztereóban, hanem több csatornán is működhet — egy nagy felbontású kvadrofon Kishonti István felvétel vagy DSD surround mester ugyanazon a determinisztikus úton mehetne ki a sokcsatornás DAC-ra.
- Bit-perfect lejátszás valódi DAC-okon (XMOS, Amanero interfészekkel tesztelve), automatikus, kattanásmentes mintavétel-váltással
- WAV (16/24/32 bit, integer és float), FLAC, és DSD — natívan, a DAC kijelzőjén a 2,8 MHz DSD-vel igazolva
- Akár 32 bites float és integer master file-ok lejátszása is, például a nagy felbontású a Merging Anubis/Pyramix professzionális rendszerben készülő My Reel Club® felvételekhez
- Vegyes felbontású lejátszási listák: minden szám a saját natív formátumában, tiszta váltással a határokon
Gapless, MQA-felismerés, kétnyelvű (magyar/angol) kezelőfelület, billentyűvezérlés
Ahogy a projekt formálódott, rájöttem, hogy valójában két különböző embernek szól (az egyik referenciát keres, ahol tudja mi történik lejátszás közben és csak néha kell használnia a meglévő megoldások mellett, a másik ezt akarhatja fő lejátszó eszköznek, extra hálózati és streaming funkcionalitással, nem feladva az ismert és puritán jelútvonal hangzásbéli előnyeit)— ezért két irányba viszem tovább:
bpplay (Core) — a puritán változat. Helyi fájlok, semmi fölösleg, maximális átláthatóság. Aki a legrövidebb jelutat akarja és kész, annak ez a végállomás. Tervben még egy kényelmi apróság: egész mappát vagy fájlokat egyszerűen ráhúzni az ikonra, és szól — cím-gépelés és adatbázis kezelési funkciók nélkül. Ezek a funkciók talán még ma, de mindenképpen még a héten megvalósulnak és elindul a tesztelésük.
bpplay-net — a hálózatra nyitott, bővebb változat. Ugyanaz a bit-perfect mag, köré építve:
- Grafikus felület és Siri-vezérlés
- Böngészős/telefonos távirányítás — a gép a rackben, a vezérlés a kanapéról
- UPnP/DLNA támogatás — a több millió meglévő hálózati eszköz és szerver világához kapcsolódva
- Streaming (Qobuz) és felhő/NAS lejátszás, bit-perfect módon
- és persze majd a folyamat legvégén: Linux-verzió egy csendes, dedikált géphez, de már csak a bpplay-net funkcionalitásával.
A lényeg, amihez egyik változatban sem nyúlok:
a jelút sértetlensége, és ismertsége.
A net-verzió bármilyen okosságot tehet a zene köré (könyvtár, keresés, távvezérlés), de a zenei jelhez nem ér hozzá — az ugyanúgy bitre pontosan megy a DAC-ra, mint a puritán Core-ban.
A bpplay-net fontos funkcionalitása lesz a Google Drive, Amazon S3, Dropbox, NAS (WebDAV) felhős tárakról történő közvetlen memóriába töltéses lejátszás is, helyi mentés, diszkre másolás nélkül.
Az alap bpplay (Core) fejelsztése kb egy hetet vett igénybe és várhatóan a hétvégén be is fejezem.
A bpplay-net fejlesztése, tesztelése akár hetekig is eltarthat majd, attól függően, hogy időm hogyan engedi a vele való foglalkozást. És majd ezt követően jön a Linuxos verzió létrehozása.
Valószínűleg még a héten megírom a fejlesztés első fázisának a történetét egy hosszabb blog posztban.
A C-ben létrehozott kódot alapvetően a Claude Opus 4.8 segítségével írtam, néhány feladatot dedikálva a Grok Expert verziójának és a GLM 5.2 LLM-nek.
Nem tervezem, hogy a bpplay alkalmazásból kereskedelmi jellegű termék legyen, csak a magam mulatságára és tanulságára fogtam bele, azért hogy legyen egy olyan lejátszó alkalmazásom, amiről pontosan tudom, hogy mit csinál lejátszás közben.
Ahogy a projekt formálódott, rájöttem, hogy valójában két különböző embernek szól (az egyik referenciát keres, ahol tudja mi történik lejátszás közben és csak néha kell használnia a meglévő megoldások mellett, a másik ezt akarhatja fő lejátszó eszköznek, extra hálózati és streaming funkcionalitással, nem feladva az ismert és puritán jelútvonal hangzásbéli előnyeit)— ezért két irányba viszem tovább:
bpplay (Core) — a puritán változat. Helyi fájlok, semmi fölösleg, maximális átláthatóság. Aki a legrövidebb jelutat akarja és kész, annak ez a végállomás. Tervben még egy kényelmi apróság: egész mappát vagy fájlokat egyszerűen ráhúzni az ikonra, és szól — cím-gépelés és adatbázis kezelési funkciók nélkül. Ezek a funkciók talán még ma, de mindenképpen még a héten megvalósulnak és elindul a tesztelésük.
bpplay-net — a hálózatra nyitott, bővebb változat. Ugyanaz a bit-perfect mag, köré építve:
- Grafikus felület és Siri-vezérlés
- Böngészős/telefonos távirányítás — a gép a rackben, a vezérlés a kanapéról
- UPnP/DLNA támogatás — a több millió meglévő hálózati eszköz és szerver világához kapcsolódva
- Streaming (Qobuz) és felhő/NAS lejátszás, bit-perfect módon
- és persze majd a folyamat legvégén: Linux-verzió egy csendes, dedikált géphez, de már csak a bpplay-net funkcionalitásával.
A lényeg, amihez egyik változatban sem nyúlok:
a jelút sértetlensége, és ismertsége.
A net-verzió bármilyen okosságot tehet a zene köré (könyvtár, keresés, távvezérlés), de a zenei jelhez nem ér hozzá — az ugyanúgy bitre pontosan megy a DAC-ra, mint a puritán Core-ban.
A bpplay-net fontos funkcionalitása lesz a Google Drive, Amazon S3, Dropbox, NAS (WebDAV) felhős tárakról történő közvetlen memóriába töltéses lejátszás is, helyi mentés, diszkre másolás nélkül.
Az alap bpplay (Core) fejelsztése kb egy hetet vett igénybe és várhatóan a hétvégén be is fejezem.
A bpplay-net fejlesztése, tesztelése akár hetekig is eltarthat majd, attól függően, hogy időm hogyan engedi a vele való foglalkozást. És majd ezt követően jön a Linuxos verzió létrehozása.
Valószínűleg még a héten megírom a fejlesztés első fázisának a történetét egy hosszabb blog posztban.
A C-ben létrehozott kódot alapvetően a Claude Opus 4.8 segítségével írtam, néhány feladatot dedikálva a Grok Expert verziójának és a GLM 5.2 LLM-nek.
Nem tervezem, hogy a bpplay alkalmazásból kereskedelmi jellegű termék legyen, csak a magam mulatságára és tanulságára fogtam bele, azért hogy legyen egy olyan lejátszó alkalmazásom, amiről pontosan tudom, hogy mit csinál lejátszás közben.
Na közben megnéztem, az idő gyorsabban telik, mint ahogy gondoltam :(
A gép mid 2012-es 13" MacBook Pro. Valóban gyönyörű állapotban van, de ettől függetlenül már kissé korlátozottan használható. Catalina van rajta, most húzom le a frissítést hozzá. Ha jól emlékszem még ebben egy 256-512 körüli 2.5" HDD teljesít szolgálatot, 4Gb RAM társaságában.
Még a hétvégén ránézek, mikre lehet manapság használni, lehet a ZORIN OS lehet itt a megmentő. Állítólag ezeket az évjáratokat erre a dologra van, aki kifejezetten keresi "donornak", "alanynak". Ha érdekli PM-et írjon. Nem akarom itt ezt a topikot hirdetésként használni.
Ha most nem jutok vele semmi érdemlegesre, akkor megy rá egy Zorin OS, ahogy egy ugyanilyen évjáratú MacMini-mre is. Az M1-es mini még megkapja a maga kis tuningjait és csatasorba áll. Nálam az igazi probléma az, hogy nem igazán komálom a ROON-t, sem a kezelőfelületét, sem a hangját. Csak a fejlesztések miatt használtam, hogy ha olyan vevőknek adunk el gépet, akik ezt preferálják akkor teljesen tesztelve legyen mindennel.
NA a hétvégén remélem eldől ez a kérdés is itthon :)
A gép mid 2012-es 13" MacBook Pro. Valóban gyönyörű állapotban van, de ettől függetlenül már kissé korlátozottan használható. Catalina van rajta, most húzom le a frissítést hozzá. Ha jól emlékszem még ebben egy 256-512 körüli 2.5" HDD teljesít szolgálatot, 4Gb RAM társaságában.
Még a hétvégén ránézek, mikre lehet manapság használni, lehet a ZORIN OS lehet itt a megmentő. Állítólag ezeket az évjáratokat erre a dologra van, aki kifejezetten keresi "donornak", "alanynak". Ha érdekli PM-et írjon. Nem akarom itt ezt a topikot hirdetésként használni.
Ha most nem jutok vele semmi érdemlegesre, akkor megy rá egy Zorin OS, ahogy egy ugyanilyen évjáratú MacMini-mre is. Az M1-es mini még megkapja a maga kis tuningjait és csatasorba áll. Nálam az igazi probléma az, hogy nem igazán komálom a ROON-t, sem a kezelőfelületét, sem a hangját. Csak a fejlesztések miatt használtam, hogy ha olyan vevőknek adunk el gépet, akik ezt preferálják akkor teljesen tesztelve legyen mindennel.
NA a hétvégén remélem eldől ez a kérdés is itthon :)
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6522
Nálam még mindig a 2017-es iMac futtatja a Roon Servert (headless módban) Venturán, szóval azt még biztosan támogatja.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
viewtopic.php?p=3011535#p3011535wittao írta: ↑2026.05.15., pén. 14:50Jah, nálam egy 2016 körüli 13" MBP lapul, barátnőm nem használta, még billentyűkön sem látszik használat. Döbbenet mekkora pénzkidobás volt így utólag... De majd lehet feldobom hátha valaki ilyenről szeretne zenét lejátszani.
(ui. azzal vigyázni kell, hogy ROON nem támogat már bizonyos régebbi macOS verziókat, míg Audirvana ebből a szempontból azért rugalmasabb picit)
Jah, nálam egy 2016 körüli 13" MBP lapul, barátnőm nem használta, még billentyűkön sem látszik használat. Döbbenet mekkora pénzkidobás volt így utólag... De majd lehet feldobom hátha valaki ilyenről szeretne zenét lejátszani.
(ui. azzal vigyázni kell, hogy ROON nem támogat már bizonyos régebbi macOS verziókat, míg Audirvana ebből a szempontból azért rugalmasabb picit)
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
- BLX
- Törzsvendég

- Értékelés: 1100
Régi MacBook Pro, nem vén MacBook Pro
A late 2014-es i7-es retina 15"-os régi MBP-m második élete az alábbi képen.
Van rajta sok offline flac, Audirvana alatt pedig Tidal.
Egy régebbi Micromega MyDAC-kal nagyon jó forrást alkot (RME-vel még jobbat). Stabilan működik, akksi is rendben.
Akár még évekig is szépen elketyeghet.
Ja, és ezen még optikai kimenet is van. Lehet variálni.
Gonoltam megosztom, hátha másnál is lapulnak régebbi Apple gépek, amelyeket újra lehet hasznosítani valamilyen módon.
(Köszönet Aszpirinnek
)
A late 2014-es i7-es retina 15"-os régi MBP-m második élete az alábbi képen.
Van rajta sok offline flac, Audirvana alatt pedig Tidal.
Egy régebbi Micromega MyDAC-kal nagyon jó forrást alkot (RME-vel még jobbat). Stabilan működik, akksi is rendben.
Akár még évekig is szépen elketyeghet.
Ja, és ezen még optikai kimenet is van. Lehet variálni.
Gonoltam megosztom, hátha másnál is lapulnak régebbi Apple gépek, amelyeket újra lehet hasznosítani valamilyen módon.
(Köszönet Aszpirinnek
Két részes blog posztom arról, hogyan lehet a régi, Intel processzoros Apple számítógépek (2010 - 2020 között gyártottak) esetében a Zorin OS (Linux) segítségével a legfrissebb Roon verziót telepíteni, és nagy örömmel használni.
A konkrét telepítési lépések a második részben vannak.
1. rész
https://medium.com/@mediaengineering/az ... 520a863501
2. rész
https://mediaengineering.medium.com/az- ... faa3d009e3
A konkrét telepítési lépések a második részben vannak.
1. rész
https://medium.com/@mediaengineering/az ... 520a863501
2. rész
https://mediaengineering.medium.com/az- ... faa3d009e3
minden cuccom automatikus frissitésen van. a gépen Tahoe 26.2 fut, Tidal meg 2.39.5...
A Tidal appban a Chord Mojo neve mellett beállítottam az Exclusive mode-t, meg a Forcwe Volume-t.
Elivelg nem a Mojo a hunyó, mert más daccal is csinálja többek irják, ezt a felbontás váltásnál elakad dolgot. Ez Tidal hiba/probléma mert Qboz nem csinálja. Akartam képernyőfotót megosztani erre most persze gyönyörűen vált....
Valószínű a midi setupba a felbontás fixre állítása lesz a megoldás amíg a Tidal nem jön elő valami fixel, vagy majd mindig újra indítgatom ha felbontást váltok.
Arra jutottam, hogy használom így simán a Tidalt, nem látom értelmét bonyolúltabb projektbe kezdeni ez elsősorban háttér zene lesz. Annak mondjuk baromi jól szól. Nem volt még "rendes" füles rendszerem, azt sem tudom, hogy ez az vagy sem, de meglepően jól szól.
Köszi a segítséget, meg az ötleteket mindenkinek.
A Tidal appban a Chord Mojo neve mellett beállítottam az Exclusive mode-t, meg a Forcwe Volume-t.
Elivelg nem a Mojo a hunyó, mert más daccal is csinálja többek irják, ezt a felbontás váltásnál elakad dolgot. Ez Tidal hiba/probléma mert Qboz nem csinálja. Akartam képernyőfotót megosztani erre most persze gyönyörűen vált....
Valószínű a midi setupba a felbontás fixre állítása lesz a megoldás amíg a Tidal nem jön elő valami fixel, vagy majd mindig újra indítgatom ha felbontást váltok.
Arra jutottam, hogy használom így simán a Tidalt, nem látom értelmét bonyolúltabb projektbe kezdeni ez elsősorban háttér zene lesz. Annak mondjuk baromi jól szól. Nem volt még "rendes" füles rendszerem, azt sem tudom, hogy ez az vagy sem, de meglepően jól szól.
Köszi a segítséget, meg az ötleteket mindenkinek.
Eleje: TIDAL -> 2x(RPI + Volumio) ->Chord qtest/2qute
Közepe: 1. (MFA Classic + QUAD520f) 2. (QUAD34 + 306) 3. (Naim Nac32+ HC+ Nap 250)
Vége: Neat Petite, Epos ES14
Közepe: 1. (MFA Classic + QUAD520f) 2. (QUAD34 + 306) 3. (Naim Nac32+ HC+ Nap 250)
- Vinkler
- Adminisztrátor

- Értékelés: 10077
Az M1 air, Big Sur OS-el jött ki. A tidal minimum rendszerkövetelménye a Sonoma, de gyanítom, az előző évek tapasztalataiból, hogy azon már akadhat. Én megpróbálnám a Tahoe OS-t, azon biztosan nincs működési anomália.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- Vinkler
- Adminisztrátor

Ha jól emlékszem be lehet állítani, hogy Tidal használata közben kikerülje az OS hangvezérlőjét, akkor kvázi le van kapcsolva.
- BLX
- Törzsvendég

Régebben nekem is volt hasonló problémám, de már nem emlékszem mit volt a megoldás, mert közben op rendszert frissíttettem meg gépet is váltottam. Biztosan mások is belefutottak ebbe, kell, hogy legyen "egyszerű" megoldás.SSS írta: ↑2026.01.01., csüt. 11:54igen mindenből a legújabb van. Gemini Pro ad pár tippet, de leginkább frissítés, cache kipucolás dimenzióban mozog. Egyetlen hasznosnak tűnő tipp az, hogy állítsam a midi setupban fixre a felbontást. De ezzel meg ugye megintcsak a nagyobb felbontású zenéket átkényszerítem egy tömörítésen, nem akarnék ebbe az irányba menni de ha más nincs...BLX írta: ↑2026.01.01., csüt. 11:39Nem vagyok a legjobb az ilyen fajta összehasonlításokban, de mintha Audirvanával "jobban" szólna a Tidal stream. Egyébként a Tidal desktop app nálam jól működik (MBP M1 Pro, macOS 26.1) szerintem azzal is nyugotan el lehet zenélni. A hiba, amit leírtál a felbontás váltásnál, bosszantó lehet, de biztosan van rá valami software-es megoldás. Legfrissebb Mac OS és Tidal desktop app van a gépeden? Lehet másoknak még van tippje, hogyan lehetne ezt megoldani.SSS írta: ↑2025.12.31., szer. 11:41Tanácsot szeretnék kérni. Alapvetően RPI a fő streamerem, de az új fejhallgató rendszerhez (chord mojo hifiman ananda) a laptopomat M1 Air gondolnám használni.
Tidal app vagy Audirvana? Régebben használtam Audirvanat akkor nagyon szerettem és jobbnak hallottam mint a Tidal appot. Azóta Tidal is változott most elég jónak hallom, de ha felbontása változik akkor lefagy néha. Audirvanaval legnagyobb bajom az ár, nem szeretem az előfizetéses cuccokat, mert arra folyamatosan csak fizetek.
Ha nem audirvana akkor lehetne egy sima wiim minit is használni és arról menne a mojo. Ezt meg picit feleslegesnek érzem mert fejhallgatót szinte csak munka közben használok akkor meg a laptop úgy is ott van.
Más ötlet esetleg, a Tidal megregulázására esetleg ne dobáljon ki ha a RES változik.
Ha mondjuk fixen 24/96-ra állítod? Az lehetne egy jó átmeneti kompromisszum, amíg megtalálod a megoldást? Gondolom a Tidal meg az OS egyszerre akarja használni az audio kijáratodat és emiatt nem engedi állítani a felbontást zökkenő mentesen?
- Vinkler
- Adminisztrátor

Nekem a jelenleg futó legújabb app és Tahoe OS van. Soha semmilyen problémám nem volt vele.
Utoljára szerintem még a 2014-es mac minin akadt le talán Mojave OS-el.
Utoljára szerintem még a 2014-es mac minin akadt le talán Mojave OS-el.
igen mindenből a legújabb van. Gemini Pro ad pár tippet, de leginkább frissítés, cache kipucolás dimenzióban mozog. Egyetlen hasznosnak tűnő tipp az, hogy állítsam a midi setupban fixre a felbontást. De ezzel meg ugye megintcsak a nagyobb felbontású zenéket átkényszerítem egy tömörítésen, nem akarnék ebbe az irányba menni de ha más nincs...BLX írta: ↑2026.01.01., csüt. 11:39Nem vagyok a legjobb az ilyen fajta összehasonlításokban, de mintha Audirvanával "jobban" szólna a Tidal stream. Egyébként a Tidal desktop app nálam jól működik (MBP M1 Pro, macOS 26.1) szerintem azzal is nyugotan el lehet zenélni. A hiba, amit leírtál a felbontás váltásnál, bosszantó lehet, de biztosan van rá valami software-es megoldás. Legfrissebb Mac OS és Tidal desktop app van a gépeden? Lehet másoknak még van tippje, hogyan lehetne ezt megoldani.SSS írta: ↑2025.12.31., szer. 11:41Tanácsot szeretnék kérni. Alapvetően RPI a fő streamerem, de az új fejhallgató rendszerhez (chord mojo hifiman ananda) a laptopomat M1 Air gondolnám használni.
Tidal app vagy Audirvana? Régebben használtam Audirvanat akkor nagyon szerettem és jobbnak hallottam mint a Tidal appot. Azóta Tidal is változott most elég jónak hallom, de ha felbontása változik akkor lefagy néha. Audirvanaval legnagyobb bajom az ár, nem szeretem az előfizetéses cuccokat, mert arra folyamatosan csak fizetek.
Ha nem audirvana akkor lehetne egy sima wiim minit is használni és arról menne a mojo. Ezt meg picit feleslegesnek érzem mert fejhallgatót szinte csak munka közben használok akkor meg a laptop úgy is ott van.
Más ötlet esetleg, a Tidal megregulázására esetleg ne dobáljon ki ha a RES változik.
- BLX
- Törzsvendég

Nem vagyok a legjobb az ilyen fajta összehasonlításokban, de mintha Audirvanával "jobban" szólna a Tidal stream. Egyébként a Tidal desktop app nálam jól működik (MBP M1 Pro, macOS 26.1) szerintem azzal is nyugotan el lehet zenélni. A hiba, amit leírtál a felbontás váltásnál, bosszantó lehet, de biztosan van rá valami software-es megoldás. Legfrissebb Mac OS és Tidal desktop app van a gépeden? Lehet másoknak még van tippje, hogyan lehetne ezt megoldani.SSS írta: ↑2025.12.31., szer. 11:41Tanácsot szeretnék kérni. Alapvetően RPI a fő streamerem, de az új fejhallgató rendszerhez (chord mojo hifiman ananda) a laptopomat M1 Air gondolnám használni.
Nagyon jo az audirvana hasznaltam en iss par honapot. De egyszeruen tul sok elofizetesunk van. Film, zene, konyv, felho, AI stb mind havi elofizetes. Egyszeruen csokkenteni akarom a szamukat.audioline írta: ↑2025.12.31., szer. 12:45Egy szubjektív vélemény, nem zavar, ha más megcáfol, mert másban talál elégedettséget. Nekem az Audirvana studio minden fillérét megéri. Kíváló hang..., stabil Mac Minin, havi kevesebb mint egy CD lemez áráért.SSS írta: ↑2025.12.31., szer. 11:41Tanácsot szeretnék kérni. Alapvetően RPI a fő streamerem, de az új fejhallgató rendszerhez (chord mojo hifiman ananda) a laptopomat M1 Air gondolnám használni.
Egy szubjektív vélemény, nem zavar, ha más megcáfol, mert másban talál elégedettséget. Nekem az Audirvana studio minden fillérét megéri. Kíváló hang..., stabil Mac Minin, havi kevesebb mint egy CD lemez áráért.SSS írta: ↑2025.12.31., szer. 11:41Tanácsot szeretnék kérni. Alapvetően RPI a fő streamerem, de az új fejhallgató rendszerhez (chord mojo hifiman ananda) a laptopomat M1 Air gondolnám használni.
Mac Mini I Audirvana I RME adi-2 V2 I NAD I Dynaudio I BK XLS I LG Oled I DIY
Tanácsot szeretnék kérni. Alapvetően RPI a fő streamerem, de az új fejhallgató rendszerhez (chord mojo hifiman ananda) a laptopomat M1 Air gondolnám használni.
Karácsonyi ajándék a régi Intel CPU-s Apple gépek használóinak.
"Itt jön a képbe a Linux, és azon belül is a Mac-felhasználók titkos fegyvere: a Zorin OS."
"Ahol a macOS Monterey vagy Sonoma már akadozik, ott a Zorin OS kifejezetten gyors, még kevés 2 vagy 4 GB memóriával is"
"A régi Mac Miniből tökéletes Roon Core (szerver) vagy Roon Bridge (végpont) faragható. A Roon Server linuxos változata a háttérben fut, grafikus felület nélkül."
https://mediaengineering.medium.com/az- ... 520a863501

"Itt jön a képbe a Linux, és azon belül is a Mac-felhasználók titkos fegyvere: a Zorin OS."
"Ahol a macOS Monterey vagy Sonoma már akadozik, ott a Zorin OS kifejezetten gyors, még kevés 2 vagy 4 GB memóriával is"
"A régi Mac Miniből tökéletes Roon Core (szerver) vagy Roon Bridge (végpont) faragható. A Roon Server linuxos változata a háttérben fut, grafikus felület nélkül."
https://mediaengineering.medium.com/az- ... 520a863501