Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Apple számítógépes zenehallgatáshoz

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6185

Re: Apple számítógépes zenehallgatáshoz

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

kaef2 írta:
2025.11.14., pén. 22:59
Nemrég egy hasonló korú és oprendszeres Mac Minin (i5) nem tudtam már Roont telepíteni (erőszakot lehetett volna rajta tenni, de azt meg nem akartam). Roon Bridge-nek szerintem jobb lehet egy Ropi. Talán hálózati tárnak lehetne még pár külső USB tárral, meg egy EThernet adapterrel és USB hubbal használni. :smile53:
Audirvana 3.5 menni fog rajta, és szerintem van is hozzá dmg-m Big Surra, meg amint mondtam, segítek "szerezni" licenszet.
Bridge-nek természetesen jobb egy ropi, de pl. egy friss 5-ös Ropi ma memóriamennyiségtől függően 40-65ezer csupoaszon, ehhez azért még illik egy doboz meg egy rendesebb SD-kártya, máris 50k körül van, ha kijelző is kell alkalmankénti frissítgetésekhez, akkor egy mobilmonitor Aliról legyen 15K, már 65K-nál trtunk (2GB-os RPi-jal), és ennyiért nem fogja eladni a 2014-es MBP-t. ismét csak SZERINTEM. Amúgy biztosan lehet olcsóbban is, 4-es Ropival, vagy régebbivel, stb... de itt a kérdés hogy meg lehet-e menteni a valamikor nagyon sok pénzbe került gépet (ha már megfizette az ember az Apple-adót, akkor facsarja ki belőle az utolsó szuflát is).
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3984

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Aszpirin írta:
2025.11.14., pén. 22:52
kaef2 írta:
2025.11.14., pén. 20:18
BLX írta:
2025.11.14., pén. 09:47
Apple hifi szakiktól szeretnék kérdezni: van egy régi Apple Macbook Pro 15" retina gépem, late 2014, jó akksival, i7, 16GB ram, 512GB ssd a konfig nagyjából. Érdemes lehet megtartani zene lejátszó gépnek, vagy inkább adjam el bármennyire is keveset ér a piacon? Ha jól tudom némi trükközéssel egészen új op rendszerek is feltehetőek. Tidal, Spotify, YouTube, Netflix és offline zenék, amik szóba jöhetnek mint feladat. A gép utódja már megvan egyébként, szintén MBP. Köszi a tippeket. :smile53:
A Roon valószínűleg már nem fut rajta és az Audirvana Studio sem. Ennek a sorozatnak a "throttling" volt a problémája, a belső melegedés miatt sokszor korlátozta a CPU futását a rendszer, hajlamos így komolyabb művelet során belassulni.

Szerintem nem érdemes megtartani.
Ezzel most nem feltétlenül értek egyet.
Nálam még mindig egy 2017-es i5-ös (7650K) iMac-en fut a Roon Server, az utolsó hivatalosan támogatott macOS, ami a 2017-es esetében a Ventura.Ezen gond nélkül jönnek még a friss Roon update-ek is.
A late 2014 MBP-k utolsó támogatott oprendszer verziója a Big Sur, ami csak 2 évvel öregebb a Venturánál, lés szinte biztos, hogy tudja futtatni a Roon Servert, a Roon Bridge-et pedig még biztosabb. Audirvana Studio-ról nem tudok nyilatkozni, az _valószínűleg_ nem fut, de egy Audirvana 3.5 100%, hogy futni fog rajta, és licenszet be lehet még szerezni hozzá.
Hardverileg, főleg 16 GB RAM-mal, bőven elég lesz a Roon Server-nek, hacsak nem akar 4 zónában egyszerrre különböző forrásokból lejátszani, illetve ha nem akar valami "vad" DSP-t, például PCM-DSD upsampling vagy bármilyen direkt DSD DSP-zést (a Roon markteingje szerint ezt natívan tudja, de tudjuk, hogy ehhez a háttérben oda-vissza kell konvertálni DSD és PCM között, ami proci-igényes) - ezeknek a 2017-es 7650K is kevés (hiába "csak" i5-ös, az jóval erősebb proci, mint egy 2014-es laptop-i7). Roon Bridge-nek (bármilyen USB-DAC "Roon Ready"-sítéséhez) pedig egyenesen overkill még egy ilyen gép is.
Arról nem is szólva, hogy OpenCore-ral patchelve simáén elfuttet mondjuk egy Venturát vagy Montereyt, ami alatt már 100% hogy fut a mai Roon (én Ventura alatt futtatom, tökéletes!).

Ezeknek a régi gépeknek pont ez az egyik legértelmesebb felhasználási usecase-e, beállítani Roon- vagy Plex-szervernek.
SZERINTEM.

BLX, inkább tégy egy próbát. Ha fut rajta a Roon vagy Audirvana 3.5 (szerintem előbbi valószínűleg, utóbbi biztosan futni fog), akkor sokkal nagyobb lesz a használati értéke, mint amennyi pénzmagot tudsz kapni érte. Audrivana 3.5 kipróbálásában, ha el tudod hozni valamikor hozzám, tudok segyíeni, sőt, ha szépen kérsz, még egy licenszet is lehet, hogy tudok neked "szerezni" :D ) Nagy barátja és szószólüja vagyok a régi gépek megmentésének és értelmes használatának, azért...
Nemrég egy hasonló korú és oprendszeres Mac Minin (i5) nem tudtam már Roont telepíteni (erőszakot lehetett volna rajta tenni, de azt meg nem akartam). Roon Bridge-nek szerintem jobb lehet egy Ropi. Talán hálózati tárnak lehetne még pár külső USB tárral, meg egy EThernet adapterrel és USB hubbal használni. :smile53:

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

kaef2 írta:
2025.11.14., pén. 20:18
BLX írta:
Apple hifi szakiktól szeretnék kérdezni: van egy régi Apple Macbook Pro 15" retina gépem, late 2014, jó akksival, i7, 16GB ram, 512GB ssd a konfig nagyjából. Érdemes lehet megtartani zene lejátszó gépnek, vagy inkább adjam el bármennyire is keveset ér a piacon? Ha jól tudom némi trükközéssel egészen új op rendszerek is feltehetőek. Tidal, Spotify, YouTube, Netflix és offline zenék, amik szóba jöhetnek mint feladat. A gép utódja már megvan egyébként, szintén MBP. Köszi a tippeket. :smile53:
A Roon valószínűleg már nem fut rajta és az Audirvana Studio sem. Ennek a sorozatnak a "throttling" volt a problémája, a belső melegedés miatt sokszor korlátozta a CPU futását a rendszer, hajlamos így komolyabb művelet során belassulni.

Ezzel most nem feltétlenül értek egyet.
Nálam még mindig egy 2017-es i5-ös (7650K) iMac-en fut a Roon Server, az utolsó hivatalosan támogatott macOS, ami a 2017-es esetében a Ventura.Ezen gond nélkül jönnek még a friss Roon update-ek is.
A late 2014 MBP-k utolsó támogatott oprendszer verziója a Big Sur, ami csak 2 évvel öregebb a Venturánál, lés szinte biztos, hogy tudja futtatni a Roon Servert, a Roon Bridge-et pedig még biztosabb. Audirvana Studio-ról nem tudok nyilatkozni, az _valószínűleg_ nem fut, de egy Audirvana 3.5 100%, hogy futni fog rajta, és licenszet be lehet még szerezni hozzá.
Hardverileg, főleg 16 GB RAM-mal, bőven elég lesz a Roon Server-nek, hacsak nem akar 4 zónában egyszerrre különböző forrásokból lejátszani, illetve ha nem akar valami "vad" DSP-t, például PCM-DSD upsampling vagy bármilyen direkt DSD DSP-zést (a Roon markteingje szerint ezt natívan tudja, de tudjuk, hogy ehhez a háttérben oda-vissza kell konvertálni DSD és PCM között, ami proci-igényes) - ezeknek a 2017-es 7650K is kevés (hiába "csak" i5-ös, az jóval erősebb proci, mint egy 2014-es laptop-i7). Roon Bridge-nek (bármilyen USB-DAC "Roon Ready"-sítéséhez) pedig egyenesen overkill még egy ilyen gép is.
Arról nem is szólva, hogy OpenCore-ral patchelve simáén elfuttet mondjuk egy Venturát vagy Montereyt, ami alatt már 100% hogy fut a mai Roon (én Ventura alatt futtatom, tökéletes!).

Ezeknek a régi gépeknek pont ez az egyik legértelmesebb felhasználási usecase-e, beállítani Roon- vagy Plex-szervernek.
SZERINTEM.

BLX, inkább tégy egy próbát. Ha fut rajta a Roon vagy Audirvana 3.5 (szerintem előbbi valószínűleg, utóbbi biztosan futni fog), akkor sokkal nagyobb lesz a használati értéke, mint amennyi pénzmagot tudsz kapni érte. Audrivana 3.5 kipróbálásában, ha el tudod hozni valamikor hozzám, tudok segyíeni, sőt, ha szépen kérsz, még egy licenszet is lehet, hogy tudok neked "szerezni" :D ) Nagy barátja és szószólüja vagyok a régi gépek megmentésének és értelmes használatának, azért...
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

BLX írta:

Ezen talán Linuxot sem lehet futtatni, de ebben nem vagyok biztos. Ha lehet akkor talán valamilyen Linux-szal még lehetne életet lehelni bele.

sovago.istvan
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 2

Hozzászólás Szerző: sovago.istvan »

Szerintem az általad említett felhasználásra megfelelő ez a macbook is. Mivel nem írtad, hogy akár upsampling vagy más megterhelő dolgoknak (akár audirvana vagy roon, ezeken belül a komolyabb beállítások, illetve mozinál madvr) kéne futnia a laptopon, így meghagynám, ha az általad említett szoftverek, appok megfelelően futnak rajta, nem hátráltatnak a felhasználásban.
De amúgy miért nem próbálod ki az új laptopot is a rendszeredben?😅 Akkor megtudnád, hogy le kell-e cserélni a régit valami másra.
Sok sikert, jó hifizést!

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1043

Hozzászólás Szerző: BLX »

hericstamas
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 49

Hozzászólás Szerző: hericstamas »

Egy egységnyi kábel ügyben mostanában a DH Labs tűnik befutónak. D75 nagyon bejött, de jön az USB is.

Visszakapom a Wiim Ultra-m (optikai konverter az UTP-n + Einstein tápszűrés és Inakustik USB A-B) és kipróbálom ezt az AQ-t mit mutat ehhez képest.

Köszi a tippet!
wittao írta:
2025.10.16., csüt. 11:24
hericstamas írta:
2025.10.16., csüt. 11:15
A napokban én is erre a területre tévedtem. Egy Macbook Air M2 és Audirvana kombóra dugtam az usb-s Dacot.
Nem vettem, nem is tervezem USB B-C kábelt venni, így egy A-C átalakítót és nem USB hubot használok az usb AB kábelemhez. Lenne értelme kihagyni az átalakítót?
Ha MBP-ról zenélek, akkor mindig az AQ Dragontail átalakítót használom. Nekem bevált.
Mivel nagyon kevés tradicionális kábelgyártó gyárt USB-C szabványú kábelt, így marad ez az átalakítás + valami normálisabb USB-kábel nálam.
Wiim ultra vagy Nad 5120 > DH-Labs USB > Plinius Inspire 880 > Naim A5 > Rogers P-24a nagy monitorok
Dedikált ösvény végén Einstein tápszűrő
Optikai mediakonverteres utp a Wiimben

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

supertrump írta:
2025.10.05., vas. 13:15
Én sem látom értelmét, bár különböző helyeken olvastam már, hogy érdemes külön tartani ezeket. Szerintem ez snake oil, de nem tudom, mert ugye nem próbáltam.
Bocs, hogy erre csak most reagálok. Én próbáltam a külön Roon Bridge-et, M1 MB Air-rel (de most is fenn van a Roon Bridge az M2Pro MBP-men is). Az én tapasztalatom szerint is snake oil, legalábbis az én cuccomon (ami akkoriban nem volt gyenge, mert egy Core Audio Karuna Reference-en keresztül egy Wadia DAC volt a rendszeremben, de talán pont ezért nem is volt érzékeny az ilyen "zavarokra". Mindenesetre jobb nem volt így nálam (igaz rosszabb sem), csak ott volt egy fölösleges drága hardver még pluszban.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

wittao írta:
2025.10.16., csüt. 11:24
hericstamas írta:
A napokban én is erre a területre tévedtem. Egy Macbook Air M2 és Audirvana kombóra dugtam az usb-s Dacot.
Nem vettem, nem is tervezem USB B-C kábelt venni, így egy A-C átalakítót és nem USB hubot használok az usb AB kábelemhez. Lenne értelme kihagyni az átalakítót?
Ha MBP-ról zenélek, akkor mindig az AQ Dragontail átalakítót használom. Nekem bevált.
+1, én is Dragontail-t használok. Egyetlen hátránya a mérete, könnyen eltűnik :D

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

hericstamas írta:
Van egy majdnem kész cikkem USB C / Thunderbolt 3, 4, 5 / USB C/ Thunderbolt hub témában.
Vannak különbségek, furcsa módon, de nem lőném le a cikk poénját. Annyit talán érdemes elmondani, hogy a Kácsa saját márkás ezüst USB C kábele akár A, akár C végződéssel ár/érték arányban elég jó, nem nagyon lehet (szerintem) melléfogni vele.

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: wittao »

hericstamas írta:
Mivel nagyon kevés tradicionális kábelgyártó gyárt USB-C szabványú kábelt, így marad ez az átalakítás + valami normálisabb USB-kábel nálam.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

hericstamas
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 49

Hozzászólás Szerző: hericstamas »

Wiim ultra vagy Nad 5120 > DH-Labs USB > Plinius Inspire 880 > Naim A5 > Rogers P-24a nagy monitorok
Dedikált ösvény végén Einstein tápszűrő
Optikai mediakonverteres utp a Wiimben

supertrump
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 5

Hozzászólás Szerző: supertrump »

Igen, végül jól sikerült megértened a dilemmámat. Elnézést, ha kicsit zanzásra sikerült a kérdésem. Én sem látom értelmét, bár különböző helyeken olvastam már, hogy érdemes külön tartani ezeket. Szerintem ez snake oil, de nem tudom, mert ugye nem próbáltam. De nem is tervezem, és valószínűleg el is fogom adni az M2-est. Nem látom én sem, hogy a hangra milyen és miért van negatív hatással, ha egyben van, és azokon fut plusz néhány fölösleges process. Ha zenét hallgatok, a gépen nincs terhelés. Majd berakok egy DDC-t középre, de ez egy másik sztori.

Ami a teljesítményt illeti: igazad van, hogy elég a 8G-s M2-es. Engem zavart, hogy ennyit swappel, és volt már 2-3 applikáció bezárásom miatta (egy se legyen). A CPU (M2) bőséges, ez nem is vitás. Amikor megvettem az M2-t, akkor a 16G változat brutálisan drága volt a 8G változathoz képest. Úgy voltam vele, hogy ha tetszik a Mac desktopon, akkor majd lecserélem egy újabb 16G-os modellre. Előtte Linuxoztam, de nem szeretnék konfigurálásra több időt szánni, a desktop-om csak menjen, mindig, magától. Nem túl sok pénzből lehet váltani, még, és cserébe kapsz: még jobb processzort (+50%), a kritikusabb memória kérdés megduplázódik, a sávszél is magasabb, és a 256-os SSD 1 NAND helyett 2-t kapott (ami főleg swappelésnél probléma, ami a 8G-s M2-esetében helytálló), így jelentősen gyorsult ez is. Az M4-essel 5-6-7 évig már el lehet lenni, gond nélkül, az M2-vel már nem annyira, és nem a CPU miatt. Szóval ezek tükrében szerintem megérte a csere. Ha akkor a 16-os M2-est vettem volna, akkor valószínűleg nem cserélnék 2 éven belül sem.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

supertrump írta:
2025.10.02., csüt. 14:06
Sziasztok,

van egy M2 8/256-os mini-m. Egy éves lesz. Alapvetően elég volt a 8G RAM, ez idő alatt mindössze 3x zárt be a Safari (40-50+ tab miatt, ami ugye értelmetlen, csak a lustaság). Szóval vettem egy M4 16/256-os modellt. Jelenleg még az M2 a Roon Server és a Bridge is (iPad-ról vezérlem alapvetően), plusz természetesen általános egyéb felhasználás, de semmi heavy workload. Roon-ban nincsenek lokális zenéim, sem DSP, sem HQP. Legalábbis eddig ezeket nem használtam. Erről szól az iFi DAC-ról a HD600 és a Denafrips DAC-ról a sztereó rendszer (ehhez 2m USB kábel elegendő hosszúságú, a fejhallgatóhoz pedig 1m is elég). Érdemes lenne megtartani az M2-est és szeparálni a dolgokat, vagy mivel egy helyen vagyok, hagyhatom egyben, és nyugodtam adjam el az M2-est? A kérdés itt az, hogy ér 150 ezret a szeparáció? Ennyit ér az M2-esem kábé.

Illetve, ha valaki megtartaná, mit és hogyan csinálná?
Bevallom, háromszor is nekifutottam, hogy megértsem a kérdést.
De azt hiszem, hogy most már értem.
A kérdésed gondolom arra vonatkozott, hogy a régi minit tartsd-e meg a Roon Bridge-dzsel a Denafrips (és az iFi?) számára, míg a Roon Servert az új gépen futtatnád. Én ennek nem látom semmi értelmét.
Röviden, én nem tartanám meg az M2-t (más tészta, hogy én nem vettem volna meg az M4-et sem helyette, az M2 mini még mindig kvajó és bikaerős gép, és arra, amire használod, a 8GB-os M2 mini bőven elég - de már megvan az M4 mini, így viszont mehet az M2...).

Hosszabban:
A Roon Server-nek nem kell külön Bridge ahhoz, hogy a lokális (a szervert futtató gépre pl USB-n kötött) audio-eszközökre küldje a zenét. Ezért, ha mindent rá tudsz kötni egyetlen minire, akkor szerény véleményem szerint a Roon Bridge-nek nincs értelme, illetve szintén szerény véleményem szerint nincs értelme különválasztani Server-re és Bridge-re sem. Ha hangminőség-javulásban reménykedsz ezáltal, szerintem felejtsd el.
Megtartani csak akkor lenne érdemes az M2-est, ha az M4-es minit külön, egy másik helyiségben, egyéb célokra használnád (munkára, böngészésre, stb). Ha nem ez a helyzet, akkor telepítsd a Roon Servert az M4-re, az M2-t pedig eladhatod. Roon Bridge-re nincs szükség, egyszerűen az M4-re dugod az iFi-t és a Denafrips-et is.

supertrump
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 5

Hozzászólás Szerző: supertrump »

Sziasztok,

van egy M2 8/256-os mini-m. Egy éves lesz. Alapvetően elég volt a 8G RAM, ez idő alatt mindössze 3x zárt be a Safari (40-50+ tab miatt, ami ugye értelmetlen, csak a lustaság). Szóval vettem egy M4 16/256-os modellt. Jelenleg még az M2 a Roon Server és a Bridge is (iPad-ról vezérlem alapvetően), plusz természetesen általános egyéb felhasználás, de semmi heavy workload. Roon-ban nincsenek lokális zenéim, sem DSP, sem HQP. Legalábbis eddig ezeket nem használtam. Erről szól az iFi DAC-ról a HD600 és a Denafrips DAC-ról a sztereó rendszer (ehhez 2m USB kábel elegendő hosszúságú, a fejhallgatóhoz pedig 1m is elég). Érdemes lenne megtartani az M2-est és szeparálni a dolgokat, vagy mivel egy helyen vagyok, hagyhatom egyben, és nyugodtam adjam el az M2-est? A kérdés itt az, hogy ér 150 ezret a szeparáció? Ennyit ér az M2-esem kábé.

Illetve, ha valaki megtartaná, mit és hogyan csinálná?

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2025.04.16., szer. 13:22
Ha pedig ár/érték arányt a csendes hordozhatósággal ötvözöd, akkor audio célokra az M1 Air szerintem még mindig verhetetlen.

De Tibi eredeti kérdése arra vonatkozott, hogy ezek "milyen szintű streamer"-rel egyenértékűek, illetve egy M4 mini kétszeresége kerülő Lumin U1 mini jobb-e mint futómű.
Úgy tűnik, erre a választ sem tőled, sem tőlem (én is felvettem vele a kapcsolatot Facebookon/Messengeren) nem kapta meg, és szerintem nem valószínű, hogy létezik objektív válasz.

Én egyébként immár majdnem 8 éve egy i5 7600K processzoros iMac-et használok (még mindig!) "streamerként". Korábban Audirvana-val (a 3.x-szel) használtam, és azzal számomra nagyon kielégítő volt. Most Roon szerverként használom (külön telepítettem rá a Roon Server-t, Roon felület nélkül), amire USB-n van kötve a fejes láncom (RME ADI2 DAC FS + Hifiman Arya Stealth), és amiről etherneten küldöm át (három switchen keresztül) a NAD M33-ra a hanggá alakítható nedűt :D
A folyamatosan futó, és bekapcsolásnál/újraindításnál automatikusan elinduló Roon Servert vagy iPad-ről Roon Remote-tal, vagy MacBook-ról Roon-nal vezérlem, és gyakorlatilag mindig azt használom a NAD M33-on való lejátszáshoz is, pedig utóbbin ugye ott. BluOS, amivel ő maga is tud elég tisztességesen streamelni.
Mivel az M33-as "all-in-one" készülék (streamer+DAC+előfok+végfok), ezért elég nehéz számomra megmondani, hogy a maga jelenlegi 2,4 milliós árával milyen "szintet" képvisel, de bármit is, a streamer része helyett én szívesebben használom a 2017-es iMac-en állandóan futó Roon Server-t. De hogy miért, az meglehetősen összetett kérdés, és ne feltételnül a mindenkinek elsőként eszébe jutó "hangminőség"-ért /abban nemm érzek AKKORA különbséget/, hanem inkább azért, mert a Roon Remote pl. számomra sokkal kézreállóbb, mint a BluOS, ráadásul kb mindent kb mindehol (akár a házimozimon is) meg tudok vele szólaltatni pi..aegyszerűen, egyszerűen elképesztően jó az integráltsága, és az egész Roon koncepció az, ha valaki egyszer rábukik, nehezen fordul le róla, az szent... akkor meg minek is váltogatnék a BluOS-re, ami az M33 saját streamere?

Szerintem az én példám is mutatja, hogy mennyire nehéz tanácsot adni egy ilyen kérdésben, amit Tibi tett fel. Gondolom Te is hasonló okból nem válaszoltad azt meg.

Ja, a 2017-es iMac számomra még mindig tökéletesen megfelel a Roon Servernek (nem mellesleg PLEX szervernek is, de az nem ide tartozik ugye). Aminek számomra még nagyon is lenne értelme de amivel sajnos nem igazán boldogulok, az a Roon ARC Apple Carplay-ben, sokszor csak nagyon silány a minősége /lassú a kapcsolat/, de sokszor egyáltalán nem megy, és nem tudom utolérni, hogy a szerverrel van-e gond (biztonsági okokból átkonfiguráltam) vagy a portforwardinggal a routeren, vagy csak simán ennyire szar az ARC iOS alatt, CarPlay-jel kombinálva.
Ez ugye tipikusan az a kérdés, amire nehéz jó választ adni.
Annyiban megválaszoltam, illetve utaltam rá, hogy a Sabo - féle streamer (Gold Signature és a Signature) azért sokkal jobban szólt nálam, de az ugye nagyon más árkategória.

Annak nem látom értelmét hogy sokkal drágább streamerekhez hasonlítgassam, a hasonló árúakkal meg versenyképes bármelyik M sorozatú Mac (és az inteles is). Roon Core-ként használva meg sok tucatnyi ethernetes Roon végpont eszköz áll rendelkezésre. Az audióra optimalizált linuxos (hol butított Ubuntu szerver, hol egy nagyon csupasz Debián az alap), 4 magos Xeon-os, passzív hűtésű Asus WS alaplapos gépem az MZ/X - féle lineáris táppal szintén igen jól teljesít, szerverként és lejátszóként is, akár Roon, akár Audirvana fusson rajta.

A Macbookoknak annyi előnye lehet a Mac Minivel szemben, hogy egy Thunderbolt 4 vagy dockon keresztül használható a dockot megtáplálva egy külső lineáris táppal is. 20V/9A kell hozzá. A 2017-es Macbook Promat igy használtam és számos nagy felbontású hangfelvétel is így készült el vele, egy Elgato dockon keresztül egy Hydrasoundos 20V/9A lineáris tápról ment minden a géphez csatlakoztatott periféria is. Jól hallható pozitív hatása volt a felvételre és a lejátszásra is egyaránt a lineáris tápolásnak.

Ez például egy erre alkalmas dock:

https://www.caldigit.com/thunderbolt-5-element-5-hub/

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Ha pedig ár/érték arányt a csendes hordozhatósággal ötvözöd, akkor audio célokra az M1 Air szerintem még mindig verhetetlen.

De Tibi eredeti kérdése arra vonatkozott, hogy ezek "milyen szintű streamer"-rel egyenértékűek, illetve egy M4 mini árának kétszeresébe kerülő Lumin U1 mini jobb-e digitális futóműnek, mint egy M4 Mac Mini.
Úgy tűnik, erre a választ sem tőled, sem tőlem (én is felvettem vele a kapcsolatot Facebookon/Messengeren) nem kapta meg, és szerintem nem valószínű, hogy létezik objektív válasz.

Én egyébként immár majdnem 8 éve egy i5 7600K processzoros iMac-et használok (még mindig!) "streamerként". Korábban Audirvana-val (a 3.x-szel) használtam, és azzal számomra nagyon kielégítő volt. Most Roon szerverként használom (külön telepítettem rá a Roon Server-t, Roon felület nélkül), amire USB-n van kötve a fejes láncom (RME ADI2 DAC FS + Hifiman Arya Stealth), és amiről etherneten küldöm át (három switchen keresztül) a NAD M33-ra a hanggá alakítható nedűt :D
A folyamatosan futó, és bekapcsolásnál/újraindításnál automatikusan elinduló Roon Servert vagy iPad-ről Roon Remote-tal, vagy MacBook-ról Roon-nal vezérlem, és gyakorlatilag mindig azt használom a NAD M33-on való lejátszáshoz is, pedig utóbbin ugye ott. BluOS, amivel ő maga is tud elég tisztességesen streamelni.
Mivel az M33-as "all-in-one" készülék (streamer+DAC+előfok+végfok), ezért elég nehéz számomra megmondani, hogy a maga jelenlegi 2,4 milliós árával milyen "szintet" képvisel, de bármit is, a streamer része helyett én szívesebben használom a 2017-es iMac-en állandóan futó Roon Server-t. De hogy miért, az meglehetősen összetett kérdés, és ne feltételnül a mindenkinek elsőként eszébe jutó "hangminőség"-ért /abban nemm érzek AKKORA különbséget/, hanem inkább azért, mert a Roon Remote pl. számomra sokkal kézreállóbb, mint a BluOS, ráadásul kb mindent kb mindehol (akár a házimozimon is) meg tudok vele szólaltatni pi..aegyszerűen, egyszerűen elképesztően jó az integráltsága, és az egész Roon koncepció az, ha valaki egyszer rábukik, nehezen fordul le róla, az szent... akkor meg minek is váltogatnék a BluOS-re, ami az M33 saját streamere?

Szerintem az én példám is mutatja, hogy mennyire nehéz tanácsot adni egy ilyen kérdésben, amit Tibi tett fel. Gondolom Te is hasonló okból nem válaszoltad azt meg.

Ja, a 2017-es iMac számomra még mindig tökéletesen megfelel a Roon Servernek (nem mellesleg PLEX szervernek is, de az nem ide tartozik ugye). Aminek számomra még nagyon is lenne értelme de amivel sajnos nem igazán boldogulok, az a Roon ARC Apple Carplay-ben, sokszor csak nagyon silány a minősége /lassú a kapcsolat/, de sokszor egyáltalán nem megy, és nem tudom utolérni, hogy a szerverrel van-e gond (biztonsági okokból átkonfiguráltam) vagy a portforwardinggal a routeren, vagy csak simán ennyire szar az ARC iOS alatt, CarPlay-jel kombinálva.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Vinkler írta:
2025.04.16., szer. 11:18
kaef2 írta:
2025.04.16., szer. 09:49
Vinkler írta:
2025.04.16., szer. 08:23

Azért bemásolhatnád ide is, ha már itt kérdezték. :rolleyes:
Ugyanaz kérdezte itt is, mint a Facebookon. :smile53:
De legyen akkor itt is.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Nagyon sok felhasználónak nincs facebook accountja, csak azért.
A SoC architektúra miatt nincsenek nagy különbségek a különböző CPU-s Apple gépek között.
Az M-sorozatú chipekben a hangfeldolgozás és az I/O műveletek (például USB, Thunderbolt vagy belső DAC) közvetlenül a SoC által kezelt, nagy sebességű belső interconnect-eken keresztül történnek, nem pedig különálló PCIe sávokon, mint régebben. Az Apple Unified Memory Architecture (UMA) és a chip belső sávszélessége (például az M2 Ultra esetében 2,5 TB/s UltraFusion interconnect) biztosítja, hogy az adatátvitel ne legyen szűk keresztmetszet.A gyors memória és adatvitel csökkenti a puffer töltésének idejét, ami egy nagyobb teljesítményfelvétellel járó, igaz nagyon rövid idejű folyamat, de az RF és EMI zajok jelentős része ekkor keletkezik.

Legjobb ár-érték arány:
Mac mini (M2 vagy M4). Kompakt, csendes, költséghatékony, és minden szükséges USB/Thunderbolt porttal rendelkezik egy DAC-hoz.

Legjobb hordozhatóság és csendesség:
MacBook Air (M2 vagy M3). Tökéletes, ha mobil megoldást keres az ember, és a ventilátor nélküli kialakítás miatt teljesen zajtalan.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9478

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

kaef2 írta:
2025.04.16., szer. 09:49
Vinkler írta:
kaef2 írta:
2025.04.14., hétf. 11:25

Lásd a facebookos válaszom :)
De legyen akkor itt is.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Nagyon sok felhasználónak nincs facebook accountja, csak azért.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Vinkler írta:
kaef2 írta:
tibi62 írta:
2025.04.13., vas. 10:03
Szervusztok,
Tanácsotokat szeretném kérni. Mac mini M4-t tervezek vásárolni. Audirvana lesz rajta. Plusz külső dac. Tidalt hallgatnék. A kérdésem, hogy milyen szintű streamerrel van még egy szinten, mint hálózati lejátszó? pl. egy Lumin u2 mini már jobb mint a Mac mini M4?
De legyen akkor itt is.
"Nekem van M3-as Macbook Air, 18 magos xeonos iMac Pro es M4-es Mac mini is es van nalam streamer is, usb bemenettel is, tobbfele. A legdragabb streamer, ami a leginkabb tetszik, de az nem tud nativan 192k vagy afolotti vagy nativ dsd -t lejatszani. Az M3 Macbook Air kivaloan szol ar/ertek aranyban azt mondanam a legjobbnak. Egy baja hogy nincs usb a csatlakozo rajta csak usb c....

... barmelyik M processzoros Mac jo az Audirvanaval. Es persze Roonnal is, ott fokeppen, ha egy Roon vegponti eszkozzel hajtjuk a DAC-ot es a Mac csak szerver funkciokat lat el. A Hqplayer eseteben, ha valaki DSD felkonvertalast is akarna hasznalni, akkor nalam a regebbi Intel processzoros Mac-ek jobban bevalni latszanak mint az uj M processzorosak."

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9478

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

kaef2 írta:
tibi62 írta:
Szervusztok,
Tanácsotokat szeretném kérni. Mac mini M4-t tervezek vásárolni. Audirvana lesz rajta. Plusz külső dac. Tidalt hallgatnék. A kérdésem, hogy milyen szintű streamerrel van még egy szinten, mint hálózati lejátszó? pl. egy Lumin u2 mini már jobb mint a Mac mini M4?
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

tibi62 írta:
Szervusztok,

tibi62
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 277

Hozzászólás Szerző: tibi62 »

Szervusztok,

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4177

Hozzászólás Szerző: juliush »

Ja, hogy az a villamos nem az üzlet 3D-s nyomtatójából "gördül" ki!
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 169

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

La_Valse írta:
2025.04.08., kedd 17:40
Norvégiában (Oszló) komoly figyelmeztetést kapott az Apple. :D
Apple_Norway.jpeg
Ez mondjuk szerintem kicsit sem vicces, akkor sem ha baleset volt, ha pedig szándékolt akkor végképp nem. De nem vagyunk egyformák. És mindezt mondom úgy, hogy semmi közöm az almás céghez, felhasználó szinten sem.
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops, CuAgSS8/3(SRC), 8HC(PWR)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”