Te is pontosan ezt teszed.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
- Vinkler
- Adminisztrátor

- Értékelés: 9441
Re: Általában a hifiről
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Észrevettétek, hogy a felsorolásból valami kimaradt?kaef2 írta: ↑2025.10.31., pén. 08:23
Ha már szóba került a szakma.
Érdekességképpen soroljuk fel, hogy egy audio kábel gyártásához (gyártásról, nem konfekcionálásról beszélek) milyen szakmák/tudás/ kompetenciák lehetnek szükségesek:
- anyagtudomány/metallurgia,
- villamosmérnöki és EMC, RFI zavarvédelmi szakember,
- gépész- és gyártástechnológus mérnök (hidegalakító, mint jó magam),
- polimer-/vegyészmérnök,
- minőségbiztosítás/mérés (villamos vagy gépészmérnök),
- valamint jogszabályi megfelelőség, esetleg még RoHS/REACH megfeleléssel foglalkozó szakember
- logisztikával, csomagolással foglalkozó szakember
- értékesítésnél pedig kereskedelmi és mareting szakember szükséges
Kb ezek a területek együtt fedik le a vezetőanyag-előállítást, a dielektrikum- és árnyékolástervezést, az extrudálást és sodrást, a mérési-ellenőrzési folyamatokat és az EU-s RoHS/REACH megfelelést és az eladási láncot.
A leirtaknak megfelelően például a Siltech, Crystal Cable, HMS kábel brandeket tulajdonoló holland IAH cégnek húsznál több alkalmazottja van, köztük a felsorolt szakemberekkel.
Hogy mi?, hát csak kb. a lényeg, amin megy a vita itt is.
A hangminőség.
A 'fogyasztók által észlelt hangminőség'. Vagy a 'brand által képviselt hangzás-jellegzetesség'. Vagy valami hasonló, ami legalább nyomokban tartalmazná azt, amiért megveszik az emberek.
Pont erről van szó. Hogy a húsznál több alkalmazottból jó ha egyvalaki foglalkozik ezzel. Vagy egy sem. A többi 19 az marketingel, reklámoz, érintésvédelmi, meg zavarvédelmi, meg mindenféle, a saját minőségbiztosításuk által rájuk kényszerített dolgokkal foglalkozik, és büszkén lobogtatják a pecsétes megfelelőségeket.
Árnyékolástervezés?, mekkora egy hangzatos marketing-szöveg. Az az aprócska probléma van, hogy a gyártók között még abban sincs egyetértés, hogy kell-e egyáltalán maga az árnyékolás.... de tervezzük ezerrel.... mert jól hangzik...
Attól tartok, hogy pl. a csomagolás, a csomagolás-technológia, ennek a visszaforgathatósági indexei, stb... is nagyobb szerepet kapnak, mint maga az elért / vágyott hangminőség.
És jó reggelt mindenkinek, akinek csak mostanában esik le, hogy definíció-krízis van. Hogy mi is az a 'hangminőség'.
Magyarul, hogy értse mindenki: nagy meg kicsi brandek alakultak, termelnek, forgalmaznak, kereskednek, húzzák ki a pénzt a zsebünkből, élnek-virulnak, egy olyan dolog áruba bocsátásával, amelynek hatása a fogyasztónál semmilyen méréstechnikai úton nem ellenőrizhető vissza, és maga, amiért az egész felépült, a 'hangminőség', az meg sem határozható....
És ebben a zavaros lében úszkálnak a mi 'szakértőink' is, és osszák az észt ezerrel
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
- PgSpa
- Fórumlakó

- Értékelés: 439
Tegnap nem volt időm fórumot nézni, most egyben olvasva pár gondolat,
hátha érdekel valakit. Azzal kezdem, hogy természetesen nem vagyok szakember, csak sokfélét olvasok, és érdekel a téma.
1. Chordnak abban igaza van, hogy a kábelgyártók (és általában a hifigyártók) nem nagyon törik magukat annak érdekében, hogy bármilyen egységes, akár szabványosított méréstechnikát, minősítési keretrendszert alkossanak. Két példa: éppen a kábelezzünk topikban volt szó a digitális coax kábelekről. Még abban sem volt egyetértés, hogy a szabvány szerinti 75 Ohm-ot tudják-e a kábelek... Második példa: sajnos nem tudom visszakeresni, de láttam, hogy valaki méréssel demonstrálta, hogy a hangszórókábel a földön fekve máshogy viselkedik, mint a számomra is elsőre viccesnek tűnő bakokon. Ha emberek élete, biztonsága függne ezektől a berendezésektől, már rég szabványosítottak volna mindent.
2. Chordnak abban nincs igaza ismeretelméleti szempontból, ha valaki egy bizonytalan tudásterületen valamit leghangosabban állít, annak van igaza. A többieknek meg nem élből elutasítóknak kellene lenniük, hanem kipróbálni: olyat nem nagyon olvastam, hogy kipróbáltam a Tudjukki kábelét x kábellel szemben, és azt tapasztaltam hogy...
3. Darvas munkássága az évek során sokat változott, és Tudjukki kiragadva idézett belőle, önigazolást keresve. Vinklernek alapvetően igaza van, hogy már nem kérdezhetjük, de a HFM majdnem húsz éve alatt leírt dolgai sok érdekességgel szolgálnak, és halott szerzőnél a forráselemzés elfogadható módszer.
hátha érdekel valakit. Azzal kezdem, hogy természetesen nem vagyok szakember, csak sokfélét olvasok, és érdekel a téma.
1. Chordnak abban igaza van, hogy a kábelgyártók (és általában a hifigyártók) nem nagyon törik magukat annak érdekében, hogy bármilyen egységes, akár szabványosított méréstechnikát, minősítési keretrendszert alkossanak. Két példa: éppen a kábelezzünk topikban volt szó a digitális coax kábelekről. Még abban sem volt egyetértés, hogy a szabvány szerinti 75 Ohm-ot tudják-e a kábelek... Második példa: sajnos nem tudom visszakeresni, de láttam, hogy valaki méréssel demonstrálta, hogy a hangszórókábel a földön fekve máshogy viselkedik, mint a számomra is elsőre viccesnek tűnő bakokon. Ha emberek élete, biztonsága függne ezektől a berendezésektől, már rég szabványosítottak volna mindent.
2. Chordnak abban nincs igaza ismeretelméleti szempontból, ha valaki egy bizonytalan tudásterületen valamit leghangosabban állít, annak van igaza. A többieknek meg nem élből elutasítóknak kellene lenniük, hanem kipróbálni: olyat nem nagyon olvastam, hogy kipróbáltam a Tudjukki kábelét x kábellel szemben, és azt tapasztaltam hogy...
3. Darvas munkássága az évek során sokat változott, és Tudjukki kiragadva idézett belőle, önigazolást keresve. Vinklernek alapvetően igaza van, hogy már nem kérdezhetjük, de a HFM majdnem húsz éve alatt leírt dolgai sok érdekességgel szolgálnak, és halott szerzőnél a forráselemzés elfogadható módszer.
Idézet egy ma reggeli cikkből:
"Ha meglepne, hogy egy tudós űrkutató miért áll le vitázni egy százszor megcáfolt idiotizmusról egy trash-tévéssel, erre pont van válasz. XXXX elnök ugyanis nem tudóst, hanem egy professzionális favágóversenyzőből lett egykori valóságsósztárt nevezett ki XXXX személyében a NASA élére. XXXXX a favágás után egyébként jogot végzett, majd XXXXXXXX politikus lett belőle."
Próbáltam a lehető legpolitikamentesebben idézni. Ha nem sikerült lehet törölni.
Még egy nagyonoff, a "szakma" emlegetése kapcsán.kaef2 írta: ↑2025.10.31., pén. 08:23Ha már szóba került a szakma.istvan01 írta: ↑2025.10.31., pén. 05:35Itt kérem nem a kábel magyarázat a verbális feszültség kiváltó oka, hanem ez:
"Ha viszont egy szakmabeli követi el.."
Valaki, vagy a belekevert személy mélyen sértve érzi magát, ha őt nem tekintenénk szakmán belülilinek, ezért inkáb ismét és sokadszorra cunamit akar indítani a kávés csészében.
El lehet azon is gondolkozni, mik is lehetnek a szakmán belüli meghatározás kritikus feltételei.
Idézet egy ma reggeli cikkből:
"Ha meglepne, hogy egy tudós űrkutató miért áll le vitázni egy százszor megcáfolt idiotizmusról egy trash-tévéssel, erre pont van válasz. XXXX elnök ugyanis nem tudóst, hanem egy professzionális favágóversenyzőből lett egykori valóságsósztárt nevezett ki XXXX személyében a NASA élére. XXXXX a favágás után egyébként jogot végzett, majd XXXXXXXX politikus lett belőle."
Próbáltam a lehető legpolitikamentesebben idézni. Ha nem sikerült lehet törölni.
"A szerző már nem tud sem pro sem kontra nyilatkozni,"
Valamikor a kétezres évek elején visszavonta tanait, csak a GYÁRI - értsd nagyszériás - kábeleket ajánlotta.
(Ha kell megkeresem a cikket, lemásoltam.)
Valamikor a kétezres évek elején visszavonta tanait, csak a GYÁRI - értsd nagyszériás - kábeleket ajánlotta.
(Ha kell megkeresem a cikket, lemásoltam.)
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
Ha már szóba került a szakma.istvan01 írta: ↑2025.10.31., pén. 05:35Itt kérem nem a kábel magyarázat a verbális feszültség kiváltó oka, hanem ez:
Valaki, vagy a belekevert személy mélyen sértve érzi magát, ha őt nem tekintenénk szakmán belülilinek, ezért inkáb ismét és sokadszorra cunamit akar indítani a kávés csészében.
El lehet azon is gondolkozni, mik is lehetnek a szakmán belüli meghatározás kritikus feltételei.
- Vinkler
- Adminisztrátor

- Értékelés: 9441
Szerintem ezt a kérdést MOST ÉS ITT engedjük el. A szerző már nem tud sem pro sem kontra nyilatkozni, így minden csak feltételezés. Nincs értelme boncolgatni.Alex_Aston írta: ↑2025.10.31., pén. 07:32A kérdésem az lenne, hogy az, amit írt, az tény, vagy csak egy vélemény?
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
- -CB-
- Beköltözött

- Értékelés: 1258
Nálam a túltolt, agresszív reklám mindíg ellentétes hatást ér el, így az alzáról meg a temuról sem vásárolok. Meg a sárga dobozos dolgit krém sem kell
- Alex_Aston
- V.I.P.

- Értékelés: 3651
A kérdésem az lenne, hogy az, amit írt, az tény, vagy csak egy vélemény?
Csak a Marantz! :-D
Mert engeditek.Szándékosan provokál és dob be ide-is olyan kommenteket,ami magára,és a termékeire irányítja a figyelmet,ez a gerillamarketing célja.
Emellett büszkén osztod meg a saját magadróll és családtagjaidról, kiváltképp az unokáidról készített fotókat is ugyanezen a fórumon. De itt kb mindenki emlékszik arra is, amikor az aranydiplomádról készült fotóval büszkélkedtél, kitakaratlan személyes adatokkal. Vagy a könyveddel... soroljam még?
Teljesen nyilvánvaló, hogy aki ebben a vitában részt vesz, ezt látja, vagy pontosan tudja, ki vagy, vagy az általad büszkén, ugyanezen a fórumon közzétett adataidat pár kattintással megismerheti, és neked pont ez a célod. Természetesen most kérheted itt az IRL megszólítás kimoderálását a személyes adatod megosztására hivatkozva, de mekkora képmutatás, álszentség, hipokrízis kell már ehhez a részedről?
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor

- Értékelés: 6176
Kedves Cables! A saját öntömjénezős / önreklámozós topikod tele van a nevedet (igen, a TELJES IRL polgári nevedet) és egyéb adataidat is tartalmazó, általad közzétett hozzászólásokkal. Ott még az általad most sérelmezett megszólítás sem zavar, sőt, büszkén vállalod és közzéteszed. lásd pl. viewtopic.php?p=2978216#p2978216 , de pont a hivatkozott hozzásazólásod után van egy másik, szintén saját, amiben a családi- és vezetékneved is látszik, azt is büszkén vállalva.
Emellett büszkén osztod meg a saját magadróll és családtagjaidról, kiváltképp az unokáidról készített fotókat is ugyanezen a fórumon. De itt kb mindenki emlékszik arra is, amikor az aranydiplomádról készült fotóval büszkélkedtél, kitakaratlan személyes adatokkal. Vagy a könyveddel... soroljam még?
Teljesen nyilvánvaló, hogy aki ebben a vitában részt vesz, ezt látja, vagy pontosan tudja, ki vagy, vagy az általad büszkén, ugyanezen a fórumon közzétett adataidat pár kattintással megismerheti, és neked pont ez a célod. Természetesen most kérheted itt az IRL megszólítás kimoderálását a személyes adatod megosztására hivatkozva, de mekkora képmutatás, álszentség, hipokrízis kell már ehhez a részedről?
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
Az öreg Simonyi prof, hatalmas tudású ember volt és remek tanár, nekem még ő tanította az Elektronfizikát és az Elméleti villamosságtant.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Ez a beírás hozta az én nevemet ebbe topikba. Akkor kértem a törlését, de nem törölték.asebestyen írta: ↑2025.10.29., szer. 10:11Én meg már azt hittem, Cables (IRL név kimoderálva, az érintett kérése alapján - Aszpirin) küldte ki a zajgátat, hogy megmérjék, milyen zajok ellen hatásos oda-vissza...fererencz írta: ↑2025.10.29., szer. 08:52Tudom, kritikus tag vagyok (pár másik ember mellett), de úgy látom, lehet ezt építőnek is felfogni. Azt is írtam, hogy hosszú távon nem lehet a mágikus audiofíliában maradni, ki kell lépni a dobozból. Aki lemarad, az majd könnyen kimaradhat.
Magyar gyártó küldött terméket Mr. SINAD Amir-hoz:
https://www.audiosciencereview.com/foru ... iew.66929/
Mindezek mellett hangsugárzók is épülnek idehaza (is), DSP alapon, a klasszikus (voodoo-ba hajló) tuningok fölé helyezve a műszaki megközelítést, és ezt be is építik a merketingbe. Fórumon olyanok kérnek segítséget a kiröhögött (olcsó) kütyükhöz, korrekciós technikákhoz, akik előtte ölre is mentek volna ezek ellen.![]()
De neeeeeem, még kiderülne, mi van belül...
![]()
![]()
Itt kérem nem a kábel magyarázat a verbális feszültség kiváltó oka, hanem ez:
Kb 25 évig Darvas Laci a Naim rendszerében egy darab csupasz kábele sem volt.
A gyári Naim DIN interkonnekteket (amiket ingyen adtak a CD játszóval) és az akkor még filléres NACA5 hangfal kábeleket használta, és a gyári Naim öntött tápkábeleket.
Élete utolsó pár évében átállt a drágább, szintén Naim Hi-Line sorozatú kábelekre és a sima bolti műanyag elosztót lecserélte egy Furutechre.
A történelmi hűséghez ez hozzátartozik.
Egyszer már megírtam az elmúlt pár hétben a kábeles topikban, de megismételném itt is:cables írta: ↑2025.10.30., csüt. 23:08Nem az én mondatom rontja a "szakma" hitelességét, hanem az a mérhetetlenül sok félrevezető reklám/marketing szlogen amivel gyártók a drága kábelek eladását támogatják.
És nem igaz, hogy csak én beszélek a csupasz kábelek előnyeiről. A Hi-Fi Magazin főszerkesztője ezt már évtizedekkel ezelőtt megtette.
Darvas László Az ideális kábel ismérvei.jpg
Kb 25 évig Darvas Laci a Naim rendszerében egy darab csupasz kábele sem volt.
A gyári Naim DIN interkonnekteket (amiket ingyen adtak a CD játszóval) és az akkor még filléres NACA5 hangfal kábeleket használta, és a gyári Naim öntött tápkábeleket.
Élete utolsó pár évében átállt a drágább, szintén Naim Hi-Line sorozatú kábelekre és a sima bolti műanyag elosztót lecserélte egy Furutechre.
A történelmi hűséghez ez hozzátartozik.
- tonee73
- Kiemelt Moderátor

- Értékelés: 6364
Igen, megtette - de te itt ezt megint csak arra használod, hogy bújtatva reklámozd / önigazold a saját magad által gyártott kábelek hype-ját.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
- tonee73
- Kiemelt Moderátor

- Értékelés: 6364
Inkább a sajátját, de a kóbor apácáknak meg mindegy.

Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor

- Értékelés: 6176
Definiáld azokat a hangi különbségeket technikai fogalmakkal, a felhasználás pontos körülményeit úgyszintén, és akkor valószínűleg kapsz technikai magyarázatot.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
És nem igaz, hogy csak én beszélek a csupasz kábelek előnyeiről. A Hi-Fi Magazin főszerkesztője ezt már évtizedekkel ezelőtt megtette.
Nem az én mondatom rontja a "szakma" hitelességét, hanem az a mérhetetlenül sok félrevezető reklám/marketing szlogen amivel gyártók a drága kábelek eladását támogatják.
„Kezdetben valának a Maxwell egyenletek, és ezek alapján alkotta meg Isten az eget és földet.”
(Simonyi Károly)
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)
- tunerman
- V.I.P.

- Értékelés: 2971
Hozzánemértés van itt kérem - és nagyon látszik
Nem az oktatás/elmélet alapján van a valóság, hanem fordítva...a valóságot próbálják leírni az oktatás/elméletek keretein belül.
TJ.
Nem az oktatás/elmélet alapján van a valóság, hanem fordítva...a valóságot próbálják leírni az oktatás/elméletek keretein belül.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Ahhoz előbb meg kellene tölteni egy fekete dobozt valamiféle tartalommal, ami szimulálná, érthetővé tenné a 'hangi különbségeket' mondjuk a Maxwell egyenletek számára.
Na ugye.
Ha kapsz, kapnál valamilyen magyarázatot, ami leírná részben, vagy egészében a táp, vagy más funkciójú kábelek hangzásra gyakorolt hatásait, akkor elfogadod?
Na ugye.
Várom a tápkábelek közti hangi különbség technikai / elektromos magyarázatát.
Akár tőled is szívesen olvasnám.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Nem hinném, hogy cables kijelentéseivel nagyban aláásná például az elméleti villamosságtan hitelességét.