Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Okosotthon eszközök és automatizálás

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6123

Re: Okosotthon eszközök és automatizálás

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

ZolaBA írta:
2025.10.15., szer. 19:50
Okos égők. Nálunk minden ledes régóta. Viszont ez ilyen ~2 ezer körüli / darab, és meglepően sokat kell cserélni. Sehol nincs a 30 ezer órás ígéret, pedig nem szart veszek mindig osram vagy phillips. Na most ha ezek "okosak" lennéknek és 2 helyett 5 ezer és ugyan úgy 3 évenként dobhatnám ki.... én megőrülnék tőle :)
Egyrészt... Ikea TRADFRI égőket próbáltad? Nálam kb 6 évesek is vannakmár (ezek voltak ez első automatizálás-megoldásaim kelléklei), és beltérben még egynek sem lett semmi baja.
A kültériekkel más a helyzet... azok egy idő után valóban tönkrementek, kb mind...
Ezért is használok újabban a kültéri okoségők helyett rendes ledes égőket, okoskapcsolókkal kombinálva. Az okoskapcsolók nálam Aqara márkájúak, de ma már nem így csinálnám, hanem az eredeti kapcsolók mögé raknék Shelly 1 Mini Gen4-eseket, ezekről is írtam már. Adott esetben ehhez szükség lehet extra nullvezeték behúzására a kapcsolódobozba, de ez nem nagy etwas, a kapcsolódobozok fölött valahol mindig van egy szerelődoboz, amiben ott a nullvezető, csak le kell ágaztatni (még) egy wagóval, és ledugni a csövön a kapcsolóig... Ha ez nem megy, még mindig ott vannak az Aqara okoskapcsolók, amelyikből a legújabbak nullvezető nélkül is beköthetőek, a réggebbi modellekből pedig volt/van nullvezető nélküli vagy nullvezetős. De ott vannak még a Sonoff, stb. okoskapcsolók, a lehetőség igen tág már... és így kültérben nem a "drága" okoségőket kell beáldozni (csak a fényerő-szabályozást, aminek kültérben amúgy nálam semmi értelme).
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

ZolaBA írta:
2025.10.15., szer. 19:50
Rendszeresen elgondolkodom én is, hogy mit kéne és mit lehetne...
Wow, köszi! Ez jó sok így egyben, megpróbálok sorban (nem féltétlenül az eredeti sorrendben), több hozzászólásban válaszolni, talán hasznos lesz Neked is.

Itt csak annyit, hogy pont ilyen hozzászólások az építő jellegűek, beleértve a jó és a rossz tapasztalatokat is. Utóbbiak még inkább. Láthatóan szereztél már tapasztalatokat, foglalkoztat is, szóval nem fotelokoskodás, amiket írsz. Erről szólna ez a topik. Milyen célból, mit érdemes, mit nem.

A másik általános megjegyzésem, hogy az otthonautomatizálás szintjein előre haladva előbb-utóbb eljuthatsz ahhoz, hogy nem okés minden brand-nek a saját megoldását használni, mert korlátok közé szorítod magad. A technológia-hubok (pl. zigbee hub, ilyen pl. az Ikeáé meg a Philips Hue hub is) használata még csak-csak rendben, mert pl. a zigbee alapú hubokhoz hozzá lehet párosítani más brandek zigbee alapú cuccait, amennyiben ez ellen a hub maga nem "védekezik" szándékosan. Az Ikea hub-jához (DIRIGERA) pl. bármilyen zigbee eszközt hozzá tudsz csatlakoztatni, ami nem jelenti azt, hogy azt majd az Ikea alkalmazásával használni is tudod... És ilyenkor egyrészt technológiai korlátokat (zigbee) másrészt - ami ennél sokkal durvább - szoftveres integrációs korlátokat húzol fel.
Persze itt is lehet szintet lépni, pl. hogy az Ikea alkalmazással csak hozzáadod az eszközöket az Ikea hub-odhoz, de nem azzal automatizálsz, mert magát az Ikea Hub-ot pl. HomeKit-tel lehet integrálni. Aztán mondjuk veszel Aqara cuccokat is (nagyon szuper megoldásai vannak zigbeere is meg Thread-re is és persze sima WiFi-re is, amik az Ikeánál nincsenek, pl. okos fali kapcsolók, jelenlét-szenzorok /jobbak, mint a mozgásérzékelők/, ...), és egy Aqara hubhoz igazítod őket az Aqara alkalmazással, majd a hubot hozzáadod pl HomeKit-hez,. és az automatizálásokat már HomeKit-tel végzed, ami Siri-vel van intgrálva, stb.... Én ezt az utat követtem eddig, de rájöttem, hogy kell nekem még Shelly, megy Sonoff, stb... és nem fogok mindegyikhaz hubot venni, meg a HomeKit automatizálások is már kevesek nekem.
És ekkor eljutsz az "igazi" okosotthon-kontrollerek világába. Ebből több is van, de két legismertebb a Home Assistant és a Homey Pro. Ebből is az igazi "mélyautomatizálók" a Home Assistant-ot használják. Amúgy mindkettő képes mindenre (is), de filozófiájukban kb annyira eltérnek, mint a Linux meg a MacOS - egyikkel vért pisilve mindent lehet, de felhasználóbarát plug-n-play módon szinte semmit, és izzadtan karbantartod folyamatosan; a másik kevesebbet tud ugyan a felszínen, de azt nagyon felhasználóbarát módon, aztán még jobban vért pisilve akármit meg lehet azzal is csinálni. Én Apple fanként a Homey Pró-ra tettem le a voksom. Nem mintha bármi köze lenne a holland Athom-nak, a Homey fejlesztőjének és gyártójának az Apple-höz, egyszerűen a filozófiája hasonlít az Apple-éra. De a Home Assistant közössége sokkal nagyobb, főleg itthon mert olcsóbb egyszeri beruházással lehet nekivágni... aztán idővel kiegyenlítődik a költség, sőt a Homey javára is átbillenhet, de itthon ugye az a nyerő, amire egyszerre minél kevesebbet költesz... és ez a Home Assistant. Ez egy tisztán szoftveres megoldás, vagyis kel hozzá futtató hardver, ez lehet egy régi kiszuperált laptop vagy RPi vagy NUC vagy NAS... bármi, ami kéznél van vagy olcsón beszerezhető. Ezzel így már minden BT és WiFi-alapú eszközt szépen tudsz integrálni... Aztán ha Zigbee kell (Ikea cuccokhoz mindhez kell), akkor veszel egy Zigbee USB Dongle-t, és mehet a játék. Ha Thread, akkor meg egy újabb USB-dogle-t stb... van olyan is, ami a kettőt egyesíti.
Az integráció és az automatizálások a Home Assistant esetében némi informatikai affinitást igényelnek, és a fő vezérlőelemek az általad kialakított Dashboard-ok. Ahogyan mélyülsz el az automatizálási feladatokban, úgy válsz info-geek-ké, mert egy ponton már yaml-okat kel írj, stb.
A Homey Pro a hardvert startból adja, az már önmagában egy kézzelfogható kütyü, ami futtatja az automatizálásokat lokálban, és rendelkezik minden hardverelemmel, ami Zigbee-hez, Thread-hez infravörös és rádió (433 MHz) szabványokhoz, S-Wave-hez kell, és persze tudja a Mattert. A Homey Pró filozófiája egészen más, ott p.csaegyszerűek az automatizálások alapfokon, mert a különböző gyártók hivatalos, vagy community-alapú integrációk előregyártott ún. flow card-okat adnak alapból, amiből már csak egy when...and...then struktúrába összehúzogatod az automatizálásokat, ehhez tényleg semmi programozói tudás nem kell, iszonyat gyors a betanulás, első napon már akár húsz automatizálásod van már.
A flowcard-ok pedig igen sok eszközt támogatnak, pl. ha Shelly cuccokat akarsz integrálni, akkor guglizol, hogy "Shelly Homey", és hoppá, ott egy link, rámész, vagy community-s vagy "hivatalos", a hivatalosaknál biztosan, a communityseknél is igen nagy eséllyel csak egy "install" gombra kell rákattintani a weboldalon, majd bejelentkezni a Homey-ra, és a flowcard-ok másodpercek alatt fel is mentek az eszközre, mehet a Shelly cucc integrálása és automatizálási flow-k készítése vele.
Ha a When...and...then... korlátai közül ki akarsz kacsintani, akkor ott vannak az ún. advanced flow-k, amiket egy Advanced Flow Editorral készíthetsz (ez webes alkalmazás, nincs benne a Homey app-ban), ilyenekből raktam össze a garázskapu-automatizálásomat, lásd előzmények, feltettem pár képet róluk. Végül ha elkap a geek-ség, akkor ott a HomeyScript, ami Javascript alapú (Node.js) programozás, na ide már informatikusi véna kell... vagy akár készíthetsz saját integrációt is, a Homey Developer Tool segítségével, ami az ultimate geekség... akár publikálhatod is, hogy mások is örüljenek.
És persze kétféle képpen is lehet pl. HomeKit-re kitenni a Homey-ba integrált eszközöket, így az Apple-ökoszisztémába is integrálható, mehet a Siri (nálam "open the garage door" - még egy animált garázskapu is ott van az iOS-widgetemen, és telefonra tappintással is nyitom-csukom - de ez igaz majdnem minden egyébre is, pl. gombnyomásra indítom/állítom le homekit- widgetről a légtisztítót, a párátlanítót, a klímát... korábban ezekhez mind külön-külön saját applikáció kellett, mert egyik sem integrálható "gyárilag" a HomeKit-be).

Ez csak egy általános, de igen hosszúra sikerült megjegyzés volt, majd jönnek a többiek, remélhetően rövidebben :D
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1725

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Jópofa topic, csak ne veszekedjetek :napsut:

Rendszeresen elgondolkodom én is, hogy mit kéne és mit lehetne... aztán rájövök, hogy vagy drága vagy macerás vagy lusta is vagyok és különben meg imádom kapcsolgatni a dolgokat :D Azért van pár dolog, ill. véleményem a korábbiakról. Rátok öntöm.

Medence. Van egy egész kicsi 3x2x0,75m olcsó fémvázas medencénk. Amivel két bibi van: nem süti a nap, és én meg meleg vizet akarok (34-35fok). Szóval keményen fűtöm egy hőszivattyúval, illetve a gyári helyett van egy rendes homokszűrő hozzá. Erre vettem egy Shelly 2.5 relét, ami egy remek cucc. 2 fogyasztót lehet vele külön-külön vezérelni, bárhonnan tudom ki-be kapcsolni, látom, hogy megy, mutat fogyasztást és feszültséget a saját appjában. A fogyasztást ráadásul nem csak aktuális hanem összesít akár napi, havi, stb. bontásban is.

Világítások. Nálunk a nappali tele van színes ledes hangulatvilágítással. Illetve a tv mögött pedig utólagos ambilight van (tv tetetjén kamera, arról veszi le a képet). Mindegyik "Govee" márka. Szerintem jó minőség, normális a saját app-ja, de integrálható is, mert wifi-s.

Vettem kíváncsiságból egy Google nest hub-ot. Ez gyakorlatilag egy 7"-os tablet, hangszóróval. Sajnos elég buta, nem gemini ai van rajta hanem assistant, beszélhetsz neki de 10-ból 9 parancs próbálkozást azzal old meg, hogy kikeresi a neten :) köszi. Viszont, amiért vettem és amit tud az az "oké google turn on the lights" meg az "oké google turn off the lights" na ez tökéletesen megy, mind a 4 govee led-es szart egyben kapcsolja ki/be, amit korábban a telefon nyomkodásával tudtam elérni, szóval ezt imádom. Tudja még az LG klímákat is kezelni, szintén angol utasításokkal. Mondjuk az, hogy csak angolul tud elég vicces, a hálószoba klíma neve, hogy "háló" ami szerinte "Héló" :D Elvileg ez a szar tud majd még mást is, pl. kamerákat elérni de még nem volt lelkierőm...

Kamerák. Én Hikvision rendszert vettem, 4 kamera kb negyed misi volt 5 éve. Szar az egész, ne vegyetek ilyet. Működik, de fos a telefonos app is, pláne a böngészős elérés házon belül. Ezen kívül vannak TP-link Tapo kamerák otthon, telken, nagyszülőknél, stb. Jó szívvel ajánlott a kamera is és az appja is.

Innentől kötekszem :)

Fűtés. Két tapasztalatom van, egyik, hogy korábban volt programozható termosztátunk, hét napjai, órák, stb. Az egy dolog, hogy csak én tudtam kezelni, de az egész fűtés leszabályzás értelmetlen volt nálunk. Amiben lenne fantázia az az éjszakai csökkentés, de feleségem nem bírta, ezért maradt a 23C állandóra. A nappali lekapcsolással az volt a baj, hogy mondjuk reggel 7-kor levette. Ha 18 fokra vettem le akkor kihűlt minden, az ember hazaért és minden sütötte a hideget, zéró komfort. A bútorok felfűtése egyenletes melegre több óra... hiszen 23-at akarok, nem tudom 30-al fűteni mert a szoba levegőjét mégse fűthetem fel, szóval kihűl 18-ra és 23-al akarom 23-ra fűteni, eredménye, hogy órákig hideg. Ha csak 20-ra vettem le akkor már jobb volt. Viszont néztem mit csinál: a gyakorlat, hogy kb. be sem kapcsolt reggeltől a délutáni felfűtésig. Ez jól hangzik, de cserébe délután meg a felfűtés 4x annyi idő mint egy rutin termosztát ciklus. Ha nincs levéve napközbenre akkor 2-3 cilust futtat le, stb. Szóval bizonyára van spórolás vele, de az össz fogyasztás 5%-a körül számoltam ami mondjuk 15-20eFt/év, cserébe túl nagy volt a komfort és kényelem veszteség. Jelenleg olyan termosztátunk van, amin két hőmrésékletet lehet beállítani nappali és éjszakai és egy dedikált gombbal lehet váltani. Ha elutazunk télen ezt le szoktuk nyomni, vagy ha átmeneti időszak van és szellőztetünk.

Kazán külső hőérzékelő. Ebben is értem az elméleti csíí-t, de egyáltalán nem érzem a nagy durranást. Alapelv szerint kisebb előremenő hőmérséklet elég enyhe időben, akkor jobb a hatásfok, kisebb láng, nagyobb kondenzáció, oké. Kezdem a lényeggel: Az egyik kazánunk egy középkategóriás Ariston. (zárójel: SOHA ne vegyetek ilyet. Szar. Fos. Állandóan letilt valamivel és cseszik menni. Volt szerelő, utána is szar volt. Már tudom mit kell szétszedni az égestérben lepucolni érzékelőt, de azt gondolom mindenki érzi, hogy ez nem normális, hogy átlag juzer szétszedje a kazánt, mert nem akar 30 ezres kiszállást fizetni egy nekem 10 perces tisztításért :D zárójel vége). Na szóval ennek a csodának a másik hihetetlen sztorija, hogy eladták, megvettük, hívtuk a szerelőt hogy fullos autómatikával üzemelje be. Majd szereléskor derült ki, hogy ja hát automatika az hiánycikk. Se külső érzékelő, se termosztát, se vezérlő. WTF? Egy évet ment a régi Computerm ki-be kapcsolóssal a kazán mire a szerelő tudta hozni a sok hülyeséget. Kb 100e volt. És ami a lényeg: én nézem a gázfogyasztást évek óta, minden hónap elején felírom. A csoda vezérlés előtti és a csoda vezérlés utáni fogyasztás között semmi különbség.

Még egy aztán abbahagyom. Okos égők. Nálunk minden ledes régóta. Viszont ez ilyen ~2 ezer körüli / darab, és meglepően sokat kell cserélni. Sehol nincs a 30 ezer órás ígéret, pedig nem szart veszek mindig osram vagy phillips. Na most ha ezek "okosak" lennéknek és 2 helyett 5 ezer és ugyan úgy 3 évenként dobhatnám ki.... én megőrülnék tőle :)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Eddigi fontosabb automatizálásaim, aztán mindenki eldöntheti, hogy számára ez mennyire parasztvakítás:

1. Garázskapu-automatizálás
- ha eltávolodok 300 m-re otthonról, és nyitva maradt, akkor előbb jön egy értesítés a telefonomra/karórámra, hogy nyitva maradt, majd a vezérlő megpróbálja becsukni. A művelet sikerességéről (99%) pozityv vagy negatív üzenetet kapok
- telefonról (appból e egy widgetről is) tudom nyitni/zárni távolról is (interneten keresztül).
- állapotát egy rejtett szenzor figyeli, aminek ha megváltozik az állapota, azt a telefonomon is azonnal frissül, és látom. (ez egyfajta "csendes" riasztás, üzenetes riasztást egyelőre nem küld, ha a távollétemben kinyílik a garázskapu, de lehet, hogy ezt is megcsinálom)
- egy apró kétgombos Zigbee-távirányítóval is tudom nyitni/zárni, amennyiben otthon vagyok. Ugyanez a távirányító hosszú gombnyomásokkal a garázsvilágítást is tudja kapcsolni

2. komforthőmérséklet-fenntartás édesanyám szobájában
- édesanyám nagyon fázós, ezért a hálószobájában éjszaka is 23 fok hőmérsékletet kell tartani. Ennek érdekében, ha a szoba hőmérséklete 22,8 fok alá megy , akkor bekapcsol egy elektromos olajradiátort. Ez éjszaka abszolút prioritást élvez, ezért Mivel ez 2,2 kW teljesítményű, bizonyos esetekben túlterhelheti azt a fázist, amire van kötve (3x16A van nálam), ezért ha ez bekövetkezne, még a kiegészítő fűtés belkapcsolása előtt prioritási sorrend alapján leválasztja az ugyanarra a fázisra kötött, esetleg épp működő konyhai villanybojlert, párátlanítót, mosógépet, mosogatógépet, amíg a mért áramfogysztás elég helyet ad a kiegészítő fűtés működtetésének. A kiegészítő fűtés ilyenkor elég gyorsan, úgy 15 perc alatt felviszi a hőmérsékletet 23,2 fok fölé, amikoris ki lesz kapcsolva, és a korábban emiatt lekapcsolt eszközöket visszakapcsolja.
Ezt a mechanizmust okos radiátorszelepes megoldásra fogom cserélni (Honeywell evohome), de az elég nagy beruházás nálam, mert a radiátorcsöveket és régifajta radiátorszelepeket is cserélnem kell hozzá.

3. fázistúlterhelés-védelem: a konyhai bojler a legkisebb prioritású, ezért ha az áram az 1-es fátison, amire kötve van, 14 amper fölé megy, és felfűt a konyhai bojler, akkor lekapcsolja azt. Ha emiatt volt lekapcsolva, akkor amint az áramerősség 11,8 amper alá megy az 1-es fázison, visszakapcsolja.

4. Fűtésszabályozás
A szeptember-június időszakban az előremenő fűtővíz-célhőmérséklet egy az előző napi külső átlaghőmérsékletet és a termosztáton mbeállított szobahőmérsékletet függvényében automatikusan szabályozva van. A szabályozás egy, a Viessmann kazán műszaki/szerelési könyvében található görbesor alapján történik. Az előző napi átlaghőmérséklet kiszámításához az openweathermap.org API-járól geolokáció alapján lehívható adatokat veszi figyelembe

5. Klimaszabályozás a zárt verandán:
Ez jelenleg egyszerű:
- külső hűmérséklet 30 fok fölé megy: klíma bekapcs, hűtő üzemmód be, és 25-ös célhőmérséklet beállít. 25 fok _külső_ hőmérséklet alatt klíma kikapcs
- külső hőmérséklet 12 fok alá megy: klíma bekapcs, fűtő ütemmód be, és 13 fokos célhőmérséklet beállít. 13 fok külső hőmérséklet fölött klma kikapcs. (ez a 13 fokos temperálás a verandán teleltetett növények számára kell).

6. Világításszabályozás
- a külső világítások (veranda, bejárati oldal, hátsó udvar) a napnyugta időpontjában bekapcsolnak, 23:30-kor kikapcsolnak. Ezek eredeti kapcsolói lecserélve Aqara okoskapcsolókra, amiket kézzel is, távoltól is (telefonról) működtetni lehet.
. napfelkelte után fél órával minden világítás kikapcsol (ez csak biztonsági dolog, mert szinte mindig úgyis le van akkorra kapcsolva minden.
- a belső fények jókora részét illsetve a garázsvilágítást is működtetni tudom távolról is, telefonról
- az éléskamra és a kazánház/szárító világítása a megfelelő ajtónyitásra kapcsol fel, csukásra le.

7. Multimédia-eszközök automatizálásai:
- mivel anappaliban lévő nagytévé hangja mindig az ugyanott található AVR-en szól, ezért bekapcsolásával egyidőben az AVR-t is bekacsolja, ha nincs még bekapcsoljaa, és az akztív inputot az AVR-re állítja (HDMI2, sajnos az LG nem jegyzi meg a kikapcsoláskor az aktív inputot, nmindig a webOS menüvel indít) és ha így volt az AVR bekapcsolva, akkor kikapcsoláskor az aVR-t is kikapcsolja. Ezt ugyan HDMI CEC-kel is meg lehet oldani, de az a megoldásnak jópéár nemkívánt hatása volt, amik így nincsenek (a HDMI CEC-et minden készüléken kikapcsoltam).
. a hálószibámban levő tévé bekapcsoláskor automatikusan elindítja az HBO GO-t, és beírja a profilomra beállított pin-kódot. Ez a nappaliban szándékosan nem működik :)

folyt. köv.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Az okosotthon ökoszisztémámhoz eddig sikeresen hozzáadott további "okos" eszközeim (zárójelben a csatlakoztatás módja):
- Viessmann Vitodens 100W kombikazán (WLAN 2.4 GHz)
- LG OLED C5 okostévé a nappaliban (LAN)
- Marantz SR 6013 AVR a nappaliban (WLAN 5 GHz, önálló eszközként és Roon-végpontként is) - erről korábban nem is tudtam, hogy "okos"!!!
- AppleTV 5Gen a nappaliban (IR)
- A Roon-serverem a dolgozószobában (LAN)
- LG OLED B7 okostévé a hálószibámban (LAN)
- NAD M33 a hálószobában (LAN, BluOS-device-ként és Roon végpontként is, önálló eszközként nem, ezért sajnos egyelőre nem kapcsolható automatizálásból - ez az egyik legnagyobb huányosság, amit egy rádiós IR-transmitter-receiver párossal tervezek feloldani, így a nappaliban lévő Homey IR-parancsokkal tudja majd a hálószobában lévő NAD-ot önáló eszközként kezelni)
- Levoit Core300S légtisztító a hálószobában (WLAN 2.4 GHz)
- Gree fűtésre optimalizált légkondi a (fedett,zárt) verandán (WLAN 5 GHz)

És az eddig hozzáadott és automatizálásokban részt vevő "buta" eszközök:
- Rowenta elektromos kiegészítő olajradiátor édesanyám hálószobájában, mert neki melegebb kell éjjel, mint nekem (Zigbee, IKEA okoskonnektor)
- KOENIC páramentesítő édesanyám hálószobájában (Zigbee, IKEA okoskonnektor) - ez egyelőre próbaüzemben van, ha beválik, akkor az én hálószobámba is veszek egyet - és egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy beválik.
- Telekom STB a nappaliban (IR)
- Oppo 203 a nappaliban (IR)
- mosogató alatti kis Hajdu villanybojler a konyhában (Zigbee, IKEA okoskonnektor)
- Garázskapu (Matter over WLAN /Shelly okosrelé/ + Zigbee /IKEA nyitásszenzor/, lásd előző hozzászólásomat)

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Na akkor ennyi kölcsönös trollkodás után térjünk vissza a hobbira.

Garázskapu-automatizálás.

Az alapproblémám az volt, hogy a garázskaputigen gyakran elfelejtettem lehúzni, miközben elmentem otthonról Ez azért van, mert a dolgozószobám ablaka szó szerint a garázsba nyílik, és hogy több természetes fényt kapjak a dolgozószobába, napközben mindig nyitvatartom a garázskaput. A garázsban viszont egyautós, kettő nem fér be, és ami bennáll, az a Mustang... a Volvo, ami a járkálós autó, vagy a garázs előtti betonplaccon, vagy a ház oldalsó bejárata előtt, a kicsibejárón áll. Főleg utóbbi esetben szinte mindennapossá vált, hogy úgy megyek el (anyummal együtt, akit a betegsége okán igényelt felügyelete miatt szinte mindenhová magammal kell vinnem), hogy az ajtót ugyan bezárom, de a garázskapu tárva-nyitva marad. Csakhogy a garázsból ajtó nyílik a házba, ami soha nincs bezárva... ráadásul a főkaput szándékosan hagyom nyitva...
Volt már olyan, hogy már kinn voltam az 1-es főúton, amikor eszembe jutott, hogy valószínűleg nyitvahagytam a garázskaput, és visszamentem. Nyitva volt.
A másik, hogy a garázskapum nyitószerkezete egy picit hibás. Nem érzékeli a végállapotot, és ezt többszöri beállítás és újrakalibrálás után sem hajlandó, ezért az esetek többségében lecsukódik majd visszaindul... egyébként minden oké, de ez nem "apróság". Ezt eddig is úgy oldottam meg - szerelő hívása helyett :D - hogy a becsukódás pillanatában megint megnyomtam a távirányítón a gombot, és ekkor a kapumozgás leállt. Következő gombnyomásra már nyílt. A nyitás-csukás egygombos, ugyanazzal a gombbal nyitom, csukom, vagy útközben megállítom és visszafelé indítom. Egyetlen gomb van mindehhez a távirányítón. Gondolom a garázskapuknál ez a szoványos működés, nincs külön csukó és nyitógomb, mint az autó-távirányítókon, mert a jóbarátomnál is eígy megy....

Szóval amit meg szerettem volna oldani, hogy ha nyitvamarad a garázskapu, akkor erről értesítsen, és próbálja meg bezárni automatikuson, majd megiot értesítsen, ha biztosan sikerült bezárni.

Lebontva: ha elmentem itthonról (eléggé eltávolodtam a háztól), és nyitva maradt a garázskapu akkor csukja be, érzékelje, amikor teljesen becsukódott, és állítsa meg, hogy a fent említett hiba miatt ne induljon vissza.

A garázskapu amúgy "buta", a távirányítója 433MHz-en működik és ugrókódos, ezért bár a Homey tudja a 433 MHz-et, az ugrókód miatt képtelenség a Homey saját adóantennáját használni a távirányító helyett ebben az esetben. Pontosabban lehet, csak az ugrókód miatt a kiadott rádiójel már nem tudja nyitni/zárni/megállítani a kaput.

Ezért beáldoztam az egyik távirányító elektronikáját. A gomb alatti mikorkapcsoló pólusaira kivezető drótokat forrasztottam, a távirányító házát egy alkalmas helyen megfúrtam, azon kihoztam a két drótot, és azokat egy Shelly 1 Mini Gen3 okosrelé potenciálmentes kapcsolócsatlakozóira közöttem. A Shelly 1 mini okosrelé egy nagyon pici szerkezet, de rendes 220 voltos betápot igényel, ezért vettem az Obiban hozzá egy kettősszigetelésű eszközökhöz való (földelés nélküli) villás csatlakozósval szerelt tápkébelt, a csupasz végeire szigetelt érvéghüvelyeket krimpeltem ezeket tövig benyomtam a a Shelly 1 Mini tápbemeneteire. Aztávirányítót és az így rákötött okosrelét egy kis műanyag külső szerelődobozba tettem, rögzítettem a tápkábelt, és mehet a konnektorba. A szerelódoboz falra csavarozható, de egyelőre itt az asztalom on, a falnak tolva. Semmi gond vele esztétikailag... Az rgyszerűbb folyamat miat kényelemből az okosrelét Matter over WiFi-n adtm hozzá a Homey Pro által kezelt ezközparkhoz. Ezt majd át fogom tennni Zigbee-re, de egyelőre így is okés...
Ezzel még nem volt kész a hardver-rész, ugyanis a garézskapu teljes csukódását érzékelni kell, erre egy IKEA "Parasoll" elemmel táplált Zigbee-s mágneses ajó-ablak nyitásérzékelőt használtam fel, természetesen felragasztás előtt hozzáadva a már kialakított Zigbee-hálózatomhoz. A szenzor felragasztásaához az alkalmas helyet elég nehezen találtam meg, és elég körülményes volt a garázsjkapura felragasztani, útban volt a sín, a rugók verhették, de ezeket persze belülre kell tenni, szóval eltököltem vele egy adagot, amíg sikerült mindkét részét jó helyre és pontosan egymáshoz igazítva felragasztanom a garázskapura illetve annak fém keretére.

A garzskapu automatizációt összesen 11 flow-val oldottam meg. Az egyik legalapvetőbb flow a gombnyomást szimulálja: a relét behúzza, vár egy tizedmásodpercet, majd kiengedi. Ez egyszerű, de a tizedmásodperces várakozást csak homeyscripttel tudtam megoldani, és az egymáésutániságot is be kellett biztosítani, ezért advanced flow-ra volt szükség.
A másik alapvető flow csak azzal foglalkozik hogy ha a nyitásszenzor nyitott állapotból csukottba megy át, akkor elklindítsa a gomnyomás-flow-t, hogy leállítsa a.s.a.p a kaput, mert az ilyenkor tuti, hogy épp mozog és épp becsukódott, ne induljon el visszafelé. Aztán vannak még erre épólő flow-k, van külön nyitás, külön csukás flow, és van két flow, ami egy virtuális "garázskapu" device "open" ill "Close" parancsaira indítja a nyitásflow-t meg a csukás flow-t. A csukásnál van egy kis komplikáció, mert az érzékelő pont a teljes csukás pillanatában küldi a triggert az őt kezelő flow-nak, és a Matter lassabb volta miatt, amíg az eljut addig, hogy behúzza az okosrelét, a kapu már visszaindul, és egy picit-pár millimétert visszanyit a legfelső szegmens.Ez nem mindig történik meg, de legalább az esetek felében. Ezt úgy küszöbölö ki, hogy a ha a garázskapu szokásos becsukódásai ideje után még mindig nyitott kaput jelez a szenzor, akkor mégegyszer réadok a relére egy gomnyomás-szimulációt, ezzel visszanyomva az érzékelőre a kaput, ami ilyenkor a tehetetlen tömege miatt azn a pár milliméteren nem gyorsul be, így jóval lassabban lassabban mozog a nyitásérzékelő által indított gombnyomás-szimuláció közben, annyira, hogy ezúttal az esetek 99%-ában tökéletesen csukódik, és zár a kapu, és a szenzor is zárt állapotba kerül.
Van még egy floe, ami az említett virtuális kapu device állapotát frissíti be a valódi kapura ragaszutott nyitás-szenzor állapota alapján, illetve van még két flow, amelyek arra szolgálnak, hogy egy régifajta kétgombos alap zigbee-s okoskapcsoló kikpacsol ill, bekapcsol gomjaival elindítsam a nyitásilletve zárás flow-t. És végül.... van egy flow, ami az előzőekre építve megvalósítja az automatikus csukást, és az üzenetküldéseket, ha nyitva van a kapu, miközben épp eltávolodtam kb 300 m-nyire a házamtól:
Screenshot 2025-10-12 022640.png
Screenshot 2025-10-12 023423.png
Screenshot 2025-10-12 023557.png
Screenshot 2025-10-12 023808.png
A dolog fenomenálisan működik. A garázskapu virtuális device-ot kivezettem Apple Homekit-re, és kiraktam egy HomeKit-es widgetre, így egyetlen tappitnással tudom telefonról is nyitni/zárni a garázskaput. Az nyitvamaradásról és a sikeres vagy sikertelen automatikus bezárásról az üzeneteket zárolt telefonnál az okosórámon kapom meg, ami vezetés közbe pont jó, mert csak egyetlen pillantás rá (a kormányon lévő balkezem csuklójára), és tudom, mi történt.

A buta garázskapuból így lett "okos" garázskapu.

Az egész művelet anyagi vonzata (okosrelé+tápkábel+szerelődoboz+nyitásérzékelő szenzor) összesen durván 13ezer forint.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Alex_Aston írta:
2025.10.12., vas. 00:27
Aszpirin írta:
2025.10.12., vas. 00:04
....Te még a havi 10ezer átalányból is arányaiban szignifikáns mértékben tudnál spórolni pl. azzal, hogy nem folyamatosan szintentartod a hőmérsékletet, hanem pl. akkor, amikor nincs otthon senki, lennebb veszed a 10ezer forintos Computhermeden a célhőmérsékletet. (Vagy éjszaka, amikor paplan alatt alszik a család....
Mondom, hogy kérlek ne csak azt lásd a hozzászólásból, amit akarsz, hanem ami leírtam ;)

" Este engedem le 21-ig, aludni nem szeretek melegben, meg nem is jó úgy tudom. Egész nap ennyi van a lakásban egyébként, mert feleségem otthon dolgozik" :rolleyes:
Oké, ezt benéztem, kicsit fáradt vagyok már. Lehet hogy túl meleg va itt a dolgozószobában.

De úgy látom, azért Te is csak azokra reagálsz, amiket vitatni tudsz még :D

Ja, hogyén is ebbe a hibába essek: ha épületautomatizálás a területed, akkor tudod, hogy a káblégéses esetpéldád nem azon múlik, hogy "okos" vagy sem a vezérlés. Hanem hogy meglegyen a vészhelyzeti megoldás a vezérlés megszűntekor is. A mai épületautomatizálásokat mindezek mellett központi "okos" vezérlőegységek végzik, hacsak nem tévedek túl nagyot (ami lehetséges, mert a safety nekem is csak érintőlegesen kapcsolódik a munkámhoz).

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3621

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Aszpirin írta:
2025.10.12., vas. 00:04
....Te még a havi 10ezer átalányból is arányaiban szignifikáns mértékben tudnál spórolni pl. azzal, hogy nem folyamatosan szintentartod a hőmérsékletet, hanem pl. akkor, amikor nincs otthon senki, lennebb veszed a 10ezer forintos Computhermeden a célhőmérsékletet. (Vagy éjszaka, amikor paplan alatt alszik a család....
Mondom, hogy kérlek ne csak azt lásd a hozzászólásból, amit akarsz, hanem ami leírtam ;)

" Este engedem le 21-ig, aludni nem szeretek melegben, meg nem is jó úgy tudom. Egész nap ennyi van a lakásban egyébként, mert feleségem otthon dolgozik" :rolleyes:

Ha elutazunk, akár csak 2 éjszakára, akkor beállítom fél perc alatt, hogy vegye lejjebb a hőfokot, és érkezésünk előtt pár órával kezdjen fűteni.
Ezt csak azért írom, nehogy ezzel gyere esetleg a következő hozzászólásban :smile29:

Persze mindennél van jobb, és kényelmesebb, de azok általában már nem arról szólnak, hogy spórolj vele, vagy legalább is drága alapárról indul vele az ember, és vagy visszatermeli az árát, vagy nem.
Csak a Marantz! :-D

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Alex_Aston írta:
2025.10.12., vas. 00:18
De hagyjuk ezt a felét, mert két ellentétes oldalon állunk, meggyőzni nem akarlak.
Mondtam már elején is, hogy ez a része nem érdekel, hogy ki mivel szeret kütyüzni, csak ne a spórolással jöjjön senki, hacsak nem tudja tényleg jól, csak ennyit kérek, vagy kapjak rá egzakt magyarázatot, hátha tanulok valamit erről is, és tudom alkalmazni, ha látom az értelmét.
Imént leírtam az egzakt magyarázatot egyetlen felhasználási esetre. Mindenesetre egzaktabbat, mint amit Te adtál arra, hogy miért nincs spórlás (mit lehetne márhavi 10 ezer átalányból spórolni? - na ez kva egzakt magyarázat arra, hogy nem lehet.)

Azt, amit írtam szó szerint tartom.
"AKÁR komoly megatakarytásokkal is KECSEGTET" remélem ismered a kiemelt magyar szavakat.
Én kitartok az llításom mellett.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2025.10.11., szomb. 23:00

Szóval szerinted ez nem spórolás, mert csak. Inkább menőzés. :smile51:
Kérlek szépen olvasd el mégegyszer a hozzászólásomat, és talán értelmezd is, ne csak azt lásd ki, amit akarsz belőle.

Főleg ezt a részét ajánlom:
"Ha csak annyit írsz, hogy hobbi, és szórakozás, meg.lustasag, vagy bármi mas miatt, akkor egy.szavam sem lett volna."

De te konkrétan azt írtad:
"és akár komoly megtakarításokkal is kecsegtet"

És én CSAKIS erre kérdeztem rá.

Erre gyorsan már eljutottunk idáig... gondolkodik.gif

Remélem érzed már, hogy nem nekem kellene magamba nézni ;)

De csak egy apróság még, ha már az irodaházzal jöttél. De tényleg csak azért :napsut:

"füstérzékeléskor automatikus a tűzriadó, és tűziadókor automatikusan tiltódnak a liftek, heermetikusan lezáródnak a garázsszintek, beindulnak a vákuunképző ventillátorok a vészlépcsőházban és vészfolyosókon,"

Ezek már 30-40 éve is jól működtek (vagyis mindig az aktuális tűzrendészeti szabályok szerint), mindenféle okos eszköz nélkül is. Ez a szakmám részben, tudom, hogy működnek. Főleg a tűzvédelemben fontos, hogy ne "okos" legyen, hanem a lehető legmechanikusabb, hogyha minden vezérlés elég, a zárt ajtó akkor is kinyíljon, szóval kérlek ne dőlj be annyira ezeknek a dolgoknak. Persze vannak központi megjelenítők, meg számítógépes kezelő felületek, de ha igazán baj van, és a kábel elég menet közben, akkor ugye baj lenne, ha nem működne a vészkijárati ajtó zárja, ezt remélem belátod.

Az irodaházi kényelem pedig a sz@r divat miatt kell, mert minden üveg, ezért nyáron üvegház, télen pedig egy hideg falfelület, így agyon kell gépészettel és vezérlésekkel támogatni, aranyáron, majd szintén aranyáron karbantartani, hogy aztán aranyáron lehessen csak bérelni, mert fancy irodában lehet így dolgozni, menő helyen.

De hagyjuk ezt a felét, mert két ellentétes oldalon állunk, meggyőzni nem akarlak.
Mondtam már elején is, hogy ez a része nem érdekel, hogy ki mivel szeret kütyüzni, csak ne a spórolással jöjjön senki, hacsak nem tudja tényleg jól, csak ennyit kérek, vagy kapjak rá egzakt magyarázatot, hátha tanulok valamit erről is, és tudom alkalmazni, ha látom az értelmét.

Peace! ;peace;

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Alex_Aston írta:
2025.10.11., szomb. 21:42
1. ... Mit lehet ebből spórolni még...? gondolkodik.gif ...
...
2. Ettől mar reg volt olcsobb megoldás, most is kaphato. ...
...
De amúgy ezzel szerintem nem spórolsz semmit, mert tartani a hőfokot nem biztos, hogy tobb energia
1. Minden pozitív számnál, ami nem 0, van kisebb pozitív szám. Érted? Havi 10ezer átalánynál van kevesebb.
2. És a 2800 forintos időzítő tudja mérni a valós fogyasztást a bekapcsolt állapotnál, és naplózni is azt?

A hőfokot tratani biztosan több energia, és ez is a termodinamika törvényszerűségeiből adódik. Ez egyszerűen azért van, mert ugyanazon hőszigetelés mellett minél nagyobb a belső és külső hőmérséklet különbsége, annál gyorsabb a hőleadás. Így ha csokken a hőmérséklet, akkor egyre csökken az egségnyi időre jutó hőenergia-veszteség, így ugyanannyi idő alatt kevesebb lesz a húlni hagyott víz hőenergia-vesztesége, mint a folyamatosan magas hőmérsékleten tartotté. Adott idő alatti kihűlés utáni visszafűtéskor így kevesebb energiaveszteséget kell pótolni, mint ugyanazon idő alatt szintentartáskor.
Ez igaz az épület kifűtésére is, teljesen azonos okokból. Te még a havi 10ezer átalányból is arányaiban szignifikáns mértékben tudnál spórolni pl. azzal, hogy nem folyamatosan szintentartod a hőmérsékletet, hanem pl. akkor, amikor nincs otthon senki, lennebb veszed a 10ezer forintos Computhermeden a célhőmérsékletet. (Vagy éjszaka, amikor paplan alatt alszik a család. Ha nem hiszel nekem, kérdezz meg egy egyetemi fizikatanárt. Vagy mittomén, a ChatGPT-t, ha annak jobban hiszel. Én matematikailag is le tudom neked vezetni az egészet, de valószínűleg a neten is bőven találsz ilyen lmatematikai levezetéseket.) Ezt még egy Computhermmel is automatizálhatod, bár igen korlátosak a lehetőségek, de ott is van lehetőség napi- és heti programokat beállítani (nekem is az volt itt van felettem a polcon a dolgozószobában szépen viszacsomagolva, egy Computherm T70RF, sajnos nem a legjobb Computherm ebből a szempontból). Ha viszont kintről vezérelhető a termosztát, akkor ezt ráadásul komfortérzet-veszteség minimalizálása mellett is megteheted (pl. geolokáció alapján akkor kapcsolja be a felfűtést, amikor bárki a családból elindul a munkahelyről / iskolából hazafelé, így otthon már kényelmes meleg várja. Ha ez neked csak menőzés, hát lelked és pénzed rajta.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Alex_Aston írta:
2025.10.11., szomb. 21:42
Szóval szerintem ez az egész mindent okosítsunk dolog inkább egy jo üzlet es divat, amire sokan ráharapnak, de nem igazán a spórolásról szól, vagy, hogy tényleg jobb legyen nekünk. Inkább lehet vele menőzni, meg talan kényelmes annak, aki a lámpát kapcsolni is lusta, de nekem inkább csak pénzkidobás, és újabb fogyasztói társadalom irányú erőforrás pazarlás.
Szóval szerinted ez nem spórolás, mert csak. Inkább menőzés. :smile51:

Jaj, Alex, mégis hányszor írjam le már, hogy nem a spórolás a lényeg, az csak egy lehetséges mellékes? Te mennyit spórolsz a Hifizéssel, mint hobbiddal? Na annál biztosan többet lehet automatizálással. De te idejössz, és egy frissen nyitott topikba, amit a magamfajta, épületautomatizálás iránt érdeklődő embereknek nyitottam, és le is írtam ezt, szóval idejössz negatívkodni és rombolni - mondd, tényleg ott kell legyél mindenhol hogy parttalan vitákat folytass, úgy, hogy láthatóan se nem értesz hozzá, se nem érdekel, csak úgy, kedvtelésként, gikázási célból?

Lehet vele menőzni. Komoly? Tényleg ezt hiszed? Most miondjam én a hobbidra, amiérre milliókat költesz, hogy azért teszed, mert lehet vele menőzni? Muszáj ilyen negatív és lenéző lenni? Ettől jobb neked? Leírtam, hogy rábuktam, mert szerintem jó hobbi. Az a szint, amin én ezt most művelem, tuti, hogy nem divat, mert egy picit több szakmai affinitás kell hozzá, mint az átlagemberben - aki a divathoz szükséges tömeget adja - és ha megmutatom a befejezett garázskapu-projektemet, akkor megérted, hogy miért. Hány embert látsz magad körül Homey-val vagy Home Assistant-tal valódi épületautomatizálást csinálni, buta eszközöket okosítani (ld pl garázskapu - folyt. köv.)? Az emberek dáig jutnak el max., hogy vesznek az Ikeában egy égős kezdőkészetet és használja a saját applikációval, esetleg a jobbja összeszexuálja Apple HomeKit-tel vagy Alexával... Vagy vesz kamerákat, amit szintén a saját applikációival használ. Stb. Az épületautomatizálás lényege nem az, hogy mindenhez van egy applikációd, hanem hogy minden, az ökoszisztémába bevont eszköz egymással összedolgozzon brandtől és saját applikációtól függetlenül, lokális automatizálási hálózati protokollokon, amit nem befolyásol az internetszolgáltatás, sőt, leginkább nem is kell neki? De ha már csak a szenzorokkal megismered, hogy mi mennyit fogyaszt, az is hasznos infó tud lenni....

Az épületautomatizálás minden modern irodaházban már kötelező, fényre automatikusan húzzák a rolókat, benapozás-, emberi jelenlét- és időszakfüggő a világítás automatikus fel-lekapcsolása, füstérzékeléskor automatikus a tűzriadó, és tűziadókor automatikusan tiltódnak a liftek, heermetikusan lezáródnak a garázsszintek, beindulnak a vákuunképző ventillátorok a vészlépcsőházban és vészfolyosókon, stb stb, és ez igenis mind azért van, hogy jobb legyen nekünk - vagy kényelmi, vagy biztonsági, vagy anyagi szempontból (éertd: költségspórolás). Az okosotthon ennek kicsinyített változata, és nem, nem arról szól, hogy jó drága "okos" eszközöket veygél 1,5-3x-es áron, hanem hogy az "okosítást" minél olcsóbban megcsináld. Erre vannak azok a "filléres" okosotthon-komponensek, amiket -többek között - felsoroltam kicsit előbb.
Most vettem teljesen buta kiegészítő fűtőtestet édesanyám szobájába, mert édesanyám fázik 23 fokban, rólam pedig folyik a víz. Meg teljesen buta meze párátlanítót - a legolcsóbbat, amit kaptam a Media Marktban, Koenic aza noname márkájút. És guess what - mindkettő résztvesz már az épületautomatizálási folyamataimban, automatikusan kapcsolnak be és ki, amikor szükség van rájuk. Fillérekből. Hogyan? Na ott a "magic" - és a kihívás.

De egyáltalán miért kell egy szűz topikot rogton ilyen parttalan vitákkal indítani? Nem mindegy neked, hogy az ezzel foglalkozók mint pl. én, mivel basszák el a kevés hétvégi idejüket, miközben a beteg anyjukra kell vigyázzanak napi 24 órában, főleg hétvégén? Bemész a jazz topikba is, hogy szerinted a jazz hallgatása semmiféle élvezetet nem okoz, mert valójában csak egy sznobság? Vagy a mechanikus órás topikba, hogy semmi értelme a mechanikus óráknak, mert a legegyszerűbb elektromos óra potosságban kenterbe veri a legpontosabb mechanikust? Vagy a pc-zenejátszós topikba, hogy semmi értelme pc-vel szarakodni, mert ott vannak a kész streamerek? Mindenhol így megmondod rögtön a tutit, ezzel szép színes példáját állítva fel a Dunning-Kruger hatásnak?

Értem én, hogy van véleményed mindenről, de szerintem ismered a mondást a véleményről és a seggylukról, miszerint minkettő van mindenkinek...

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2025.10.11., szomb. 20:50

Már vártam az apró kevésbé lényeges részeken való kötekedést...
Nem kötekedtem, kérdeztem. ;)

Ha csak annyit írsz, hogy hobbi, és szórakozás, meg.lustasag, vagy bármi mas miatt, akkor egy.szavam sem lett volna.
Én nem látom ebben a spórolást továbbra sem, de lehet van olyan, amikor valamit hozhat a havi költségeken, csak milyen áron.
Én ebben továbbra is csak azt latom, hogy ami egy fakocka bonyolultságát megugorja, arra már ráírják, hogy "okos", és el lehet adni 1,5-2x annyiért.

1. Nem látom ebben a spórolást, de lehet csak nem értem azt a rendszert, ami nálad van. Nálam sima Computherm heti naptáras vezeték nélküli termosz van, kb. 12e Ft volt. Be van állítva a 22,5°C-ra, és kész. Este engedem le 21-ig, aludni nem szeretek melegben, meg nem is jó úgy tudom. Egész nap ennyi van a lakásban egyébként, mert feleségem otthon dolgozik. Így is a havi átalánydíjas gáz számla a 100nm-es sorházi lakásban kevesebb, mint 10e Ft. Melegvízzel együtt. A villany pedig 6-8e között mozog eleg sok zenehallgatás mellett is. Mit lehet ebből spórolni még...? gondolkodik.gif

2. Ettől mar reg volt olcsobb megoldás, most is kaphato.
https://alkuguru.hu/shop/search?text=C5 ... xREALw_wcB

De amúgy ezzel szerintem nem spórolsz semmit, mert tartani a hőfokot nem biztos, hogy tobb energia, meg akkor sem ha magasabb, mint mindig felfűteni. De amúgy is bőven elég a 60°C-os viz, vagy még annyi sem kell. Minek? Bár ilyen kis tartály mellett talan jobb a minél magasabb hőfok, hogy kevesebb kelljen belőle, és ne fogyjon el.

Szóval szerintem ez az egész mindent okosítsunk dolog inkább egy jo üzlet es divat, amire sokan ráharapnak, de nem igazán a spórolásról szól, vagy, hogy tényleg jobb legyen nekünk. Inkább lehet vele menőzni, meg talan kényelmes annak, aki a lámpát kapcsolni is lusta, de nekem inkább csak pénzkidobás, és újabb fogyasztói társadalom irányú erőforrás pazarlás.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Alex_Aston írta:
2025.10.11., szomb. 18:20
Aszpirin írta:
2025.10.11., szomb. 14:02
....és akár komoly megtakarításokkal is kecsegtet....
Kíváncsi lennék arra, hogy mi lenne ez.
Csodákban ugyanis nem hiszek.
Már vártam az apró kevésbé lényeges részeken való kötekedést.
A lényeg az volt, hogy ez egy kreatív hobbi, aminek pl. kifejezeten kisebb az anyagi vonzata, mint pl. a hifi-kütyüzésnek, ÉS akár komoly megtakarítást is érhetsz el vele, ha megtalálod a módját. A hobbi része az, hogy kiderítsd, a Te esetedben mivel, mert teljesen egyéni helyzetfüggő. Általában sok apró spórolás-morzsából áll össze.

De akkor mondok konkrétumot az én esetemben.

1.
Van egy Viesmann Vitodens 100W Touch kombi okoskazánom, amelyre jelenleg nincs külső hőmérsékletszenzorom, aminek a használatával viszont az átmeneti - őszi és tavaszi - időszakokban gázszámlában akár havi 1-2 ezret lehet spórolni az előremenő fűtővíz-hőmérséklet időjárásfüggő szabályozásával. Nem sok, de amint írtam, sok kicsi sokra megy, ez csak egy példa. Nos, a Viessmann-hoz durván 30ezerért lehet kapni kólső hőmérséklet-szenzort, ami vezetékes, tehát a vezetékezést kintről a kazánig meg kell oldani. Nálam pont ennek a műveletnek a macerássága miatt nem történt még ez meg. Egy Shelly BLE-alapú külső hőmérséklet-szenzor ehhez képest 9 ezer, és plug-and-play alapon működik akár a drágább Homey, akár a sokkal olcsóbb (de több karbantartási szakértelmet igénylő) Home Assistant-alapú épóletautomatizálással (a Home assistant amúgy egy teljesen szoftveres megoldás, akár meglévő NAS-on is futtathatod, a hálózati protokollhoz kelhet valami filléres dongle, de egy kiszuperált régi laptop is megteheti... és azon már van BT... vagy RPi, stb). De nyilván nem úgy számolom, hogy a Homey árát, amivel kismillió egyéb automatizálást csinálok, beleszámolom, mert az a hobbim indulóköltsége :) Szóval így számolva spóroltam 9ezret, mert a Viessmann műszaki leírásában benne vannak a külső hőmérséklet - előremenő vízhőmérséklet összefüggéseket leíró görbesorok, amiről egy LUT alapján már meg is van az automatizálás, ami az előremenő vízhőmérsékletet beállítja.
Ezzel két kollégám is foglalkozott már, egyikük arra jutott, hogy az épület hőtartása miatt nem az aznapi hőmérséklet, hanem a pár nappal korábbi - kísérletezni kell - talajközeli átlaghőmérséklet adja a legjobb eredményt, egy másik kollégám pedig az előző napi gázfogyasztásból számolja az előreenő hőmérsékletet automatikusan (az összefüggést megtalálod, ha végiggondolod), a gázfogyasztást pedig a gázóra legkisebb helyiértékű számtárcsáján lévő vonal optikai érzékelővel való megszámolásával éri el - eszméletlen elmés megoldás, kis elektronikai barkácsolás kell hozzá, de az sem kizárt, hogy hakész megoldást is lehet kapni ("buta" villanyórákra biztosan létezik,, mert láttam, gázórára valót még nem találtam, de nem kizárt...). Ha maradunk a külső hőmérsékletnél, és még a szenzort sem akarjuk, akkor az openweathermap.org api-jára feliratkozva az ingyenes hozzáféréssel is hozzájutsz a szükséges hőmérséklet-adathoz, és akkor már a telepítés egyszeri 30ezrét is megspóroltad, és jöhetnek a párszáz-ezer-kétezres spórlások a villanyszámlákban tavasszal és ősszel.

2. Még mindig fűtéshez kapcsolódó téma: a konyhai melegvizet kényelmi okokból nem a kombikazánnal, hanem egy kagyló alatti 2 kW-os, 10 literes elektromos bojlerrel álítom elő, amely 70 fokra van állítva. Mivel éjszaka nem kell a 70 fokos konyhai melegvíz, egy 4500 forintos ikeás okoskonnektorral teljesen elveszem az áramot a kis bojlertől, amiben így reggelig 53-54 fokosra hűl a víz. Mivel ezt olcsóbb visszafűteni 70 fokra reggel (úgy 5 perc alatt), mint egéz éjjel fenntartani a 70 fokos vizet, a különbséggel a számításaim szerint napi 15 forintot spórolok. Ami havi 450, vagyis durván 10 hónap alatt visszajön a befektetett 4500 forint, utána évi durván 5500 forinttal kevesebb a villanyszámla. Ez vicces és nevetséges, de Alex, ez a hobbi egyrészt erről szól, másrészt rengeteg ilyen apróságot tudok még mondani, de tényleg, és sok kicsi sokra megy. Ja erre a használati esetre Homey-n kb 2 perc megírni a két automatizálási flow-t.

Még egyszer: nem a pénzspórlás a lényege ennek a hobbinak, de mondjuk szemben a hifizéssel tényleg sokkal olcsóbb, és tényleg akár pénzt is lehet vele spórolni, akár jelentősebb összegeket is. A hobbi része pedig pont ezeknek a usecase-eknek a felkutatása és implementálása. Amikor működik már, komoly sikerélményt ad :D A spórolás igencsak másodlagos, az csak egy ürügy :D

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2025.10.11., szomb. 14:02
....és akár komoly megtakarításokkal is kecsegtet....
Kíváncsi lennék arra, hogy mi lenne ez.
Csodákban ugyanis nem hiszek.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Shimano írta:
2025.10.11., szomb. 14:32
Ha már okos topik,mi most,azaz tegnap kaptunk a külföldön élő lányunktól egy philips légtisztítót
Mivel sajnos az idén az allergiám asztmává fajult, nagyon belemásztam a légtisztító-témába (majd erről is írok). És én is meglepetten tapasztaltam, hogy a Philips légtisztítók piacán az egyik legkomolyabb játékos. Sokáig vacilláltam, hogy a tiétekhez hasonló Philips-et vagy a nagyon hasonló tudású és árú Levoit Core300S-et vegyem-e meg. (A Levoit egy amerikai brand, amely kifejezettten légstisztítókra specializálta magát). Végül a Levoit mellett döntöttem (és nem bántam meg), de csak hajszállal lett befutó nálam, az amazonos vélemények százait átböngészve, és alighanem a Philips is pont ugyanolyan jó, ha nem jobb. A Levoit egyébként ugyanúgy "okos" brand, tehát telefonos applikációval (is) kezelhető, de a Homey Pro-val is integráltam már, így akár zegbee-s távirányítóval is tudom kezelni. A hálószobámban van, of course.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

És ha már itt vagyunk, leírnám, hogy az én okosotthon ökoszísztémám milyen okosotthon-komponenseken alapul és milyen okos- és buta eszközöket vontam be az ökoszisztémába eddig:

Előljáróban megjegyezném, hogy az okosotthon megoldásaimnál ez egyik fő techinaki szempont az volt, hogy az automatizálások kivétel nélkül képesek legyenek akkor is működni, ha valami okból nincs internetkapcsolatom. Addig még nem juttottam el, hogy áramszünet esetén is működjön minden (sőt, ettől messze járok), de a megoldások egyike sem igényli az internetet a működéshez, legtöbb esetben még hagyományos LAN-ra sincs szükségem. Ennek érdekében a Zigbee-t és/vagy Thread-et támogató okosotthon-komponenseket előnyben részesítem. Nem zárkózom el a cloud-tól, így rengeteg dolog működik Apple Homekit-tel is, de a cloud és a HomeKit jelenléte már nem szükséges az nem manuális és nem geolokáció általi triggerelésű automatizálásokhoz.

Gyártónként haladnék:

Athom B.V. (Hollandia): a legfontosabb termékük, ami nálam az AGY, a teljes épületautomatizálás központi vezérlőegysége a Homey Pro (early 2023 model). Ez beépített antennákkal rendelkezik WiFi, Zigbee, Z-Wave, Thread, BLE (Bluetooth Low Energy) és 433Mhz rádió-protokollokhoz, ezenkívül tudja a Matter-t (WiFi-n és Thread-en is), valamint rendelkezik egy igen erős infravörös adóvevő egységgel, és ismeri a háztartási IR-protokollokat. Ezzel így (majdnem) minden okosotthon-integrációs módszerrel kompatibilis (nekem sajnos hiányzik a 866MHz-es RF sáv, mert a vezeték nélküli kapucsengőm ezt használja, így azt nem tudtam egyelőre bevonni az okosotthon-ökoszisztémámba). Teljesen lokális vezérlésre képes, azaz nincs szüksége semmilyen cloud kapcsolatra (de van lehetőség rá, Homey Cloud előfizetéssel - én ezt nem használom, ehelyett távolról portforwardinggal érem el a Homey Pro-t, és ezen keresztül telefonról mindent tudok vezérelni távolról is, amennyiben van internetkapcsolata a telefonnak, és a Homey Pro internetkapcsolata sem szünetel).
A Homey Pro-hoz vettem Ethernet modult is, valamint megvettem a Homey Energy Dongle-t is, ami az e-On által idén felszerelt okos villanyóra P1 portjára csatlakoztatva szolgáltat kismillió adatot WLAN-on keresztül a Homey Pro-nak). A Homey Pro ára az Athom oldaláról rendelve bruttó 399€, a Homey Pro Ethernet Adapter 29€, a Homey Energy Dongle pedig 39€,szállítás Magyarországra ingyenes, ez így cakkumpakk 467€ - messze ez a legnagyobb egyszeri összeg, amit az okosotthon-ökoszisztéma komponenseire költöttem, minden egyéb komponensem ennek a töredékébe került. Hozzátenném, hogy az Ethernet-adapter egyáltalán nem létkérdés, minden megy nélküle is, egyszerűen ez a cloud-os interfészek használatát valamint a távoli kezelést is picit gyorsítja és stabilabbá teszi. De menne minden enélkül is. Az Energy Dongle pedig csak azoknak hasznos, akikek már "okosította" az áramszolgáltatójuk a villanyórájukat.

IKEA. Itt álljunk meg egy szóra. Lehet, hogy van akit meglep, de az okosotthon-komponensek messze a legjobb ár/érték arányú forrása az IKEA. A megoldásaik nem csak esztétikusak, de miőségiek és eszméletlen jók is - a legjobb áron. Az ikea alapvetően a Zigbee-re tette le a voksát, van saját "filléres" Zigbee Hub-ja, ami pl. Apple HomeKit-tel is integrálható, de ha az Ikea saját alkalmazásának használatával már pár tízezer forintból ki lehet építeni pl. egy teljes világítás-vezérlést és automatizálást.
Amiket én használok:
- TRADFRI okoségők - sztenderd E27 és E14 foglalatúakat is használok, a nem-RGB változatúakat, most hirtelen már nem tudom összeszámolni, hányat, 1055 lumenig kb minden fényerő-változatban. Önállóan kapcsolhatóak, fényerejük és színhőmérsékletük is finom lépésekben változtatható - én a színhőmérsékletet nem szoktam babrálni, nekem tökéletesen megfelel nagyon hideg és a nagyon meleg között pont középen található melegfehér színhőmérséklet /kelvinben nem vágom/ Ezek ára 3490 és 4990 Ft között mozog jelenleg (fck you, Philips Hue :D )
- egy darab régi alap kétgombos okos kapcsoló egy szintén régi "mindent is" tudó ötgombos világítás-távirányító (ezek ma már nem kaphatóak tudtommal), és egy modern 4 gombos STYRBAR távirányító (3990 Ft)
- kb 8-10 darab INSPELNING áram- és fogysztásmérővel elátott okoskonnektor (4490 Ft/db) - ezek a legfaszább dolgok, egyrészt képet adnak az áramfgyasztás eloszlásáról, másrészt ezek nálam a legfontosabb eszközei a buta eszközök okosotthonba integrálásának
- 3 db PARASOLL ajtó/ablak nyitásérzékelő (3490 Ft / db)
- 1 db VINDSTYRKA hőmérséklet-, páratartalom- és levegőminőség-szenzor (11990 Ft)

Foscam - 3 darab X5-ös beltéri PT-kamera (a PT a "pan and tilt" rövidítése, ez a "bagolyfejű" kamerák hivatalos megnevezése), 5MP felbontással. valami 16500 forint volt darabjuk, és én nem ajánlom őket - képileg ugyan kiválóak, sőt, tökéletesek, de a Foscam alkalmazás UX-szempontból egy katyvasz, ráadásul állandóan a cloud-előfizetéssel csesztet, ezt nem lehet kikapcsolni, folyton az arcomba nyomja, és nem ingyen lenne, a sztenderd csomag 35€/kamera/év. Kell a f.nak. A hangszórójuk kikapcsolt állapotban is hallhatóan morog a kamera forgatása közben, ami rém idegesítő. Van bennük lokális mozgás- és emberialak-felismerés, de ezek olyan lassúak és esetlegesek, hogy normális épületautomatizálást rájuk nem lehet építeni. Csalódtam ezekben a Foscam X5-ösökben, nem ajánlom senkinek, az unokahúgomék Xiaomi beltéri PT-kamerái olcsóbbak és jobbak.

Aqara - az Aqara az okosotthon megoldások egyik igen ismert játékosa, nekem H2 EU in-wall (fali kapcsolódobozba szerelhető) fali okoskapcsolóim vannak tőle, 2- és 4-gombos kivitelben. Nagyon esztétikusak, jól mutatnak, de itt kb vége, sajnos én ezekben is csalódtam. Alapból Matter over Thread-et használnak, de az Aqara telefonos alkalmazással olyan firmware-cserét lehet rajtuk elvégezni, ami után Zigbee-t képesek használni. Az Aqara mindent megtesz, hogy használni kelljen hozzájuk a saját hubjukat, ezért én Zigbee-n nem tudtam őket sehogyan sem csatlakoztatni, ezért visszatöltöttem rájuk a Mattert, aminek pont az a lényege, hogy mindennel is kompatibilis legyen, de sajnos a Matter-en használatukkor is látszik az Aqara igyekezete, hogy az ő hubjuk legyen az automatizálási góré, ami totál szemétség, mert nem akarom az Aqara-eszközök világába zárni magam, pont ez a Homey és Home Assistant lényege, hogy minden is összeintegrálható legyen.... Matter-en nagyon lassúak, akár egy másodperc is lehet a késleltetész alsó gombok nyomásától az automatizmus elindulásáig. A reléjük pedig jó nagyot kattan, túl hangos. Beköthetők nullvezeték nélkül is, ha a rájuk kapcsolt fogyasztó minimum 3-4 Wattot eszik, illetve nullvezetékes bekötés esetén van fogyasztásmérő funkciójuk, aminek pont az ilyen minimális fogyasztású LED-fényforrások esetében, mint amik nálam is vannak, nincs túl nagy értelme. Szóval azért működnek, de 22-23 ezer forintos darabáron egyszerűen nem érik meg az árukat. Ráadásul beszerelni is akkor lehet őket, ha modern, csavarokkal is rendelkező fali szerelődobozaid vannak, hát nálam persze hogy a régebbi, terpesztőkarmos kapcsolóbeszereléshez való csavarhely nélküli dobozok vannak a falban, na azokba igazi fejtörős challenge volt berakni a mindossze pár éves terpesztőkarmos Schneider kapcsolók helyére az Aqara H2-ket. A mai tudásommal már tuti inkább Shelly 1 Mini-ket használnék a régi kapcsolókkal kombinálva az Aqarák helyett, Egy Shelly 1 Mini Gen4 csak kicsit több mint egyharmadába kerül az Aqara H2-es in-wall csatlakozó árának, és a Shelly halkabb és gyorsabb... Amúgy a Shelly termékektől elájulok, annyrira jók, lásd következő bekezdésem.

Shelly Na így kell okootthon-automatizálási komponenseket csinálni. Egyelőre csak egy Shelly 1 Mini Gen4 okosrelém van meg egy Shelly H&T Gen3 e-ink kijelzős hőmérséklet- és páratartalom-szenzorom, de mindkettő csúcs. Az 1 Mini Gen4 (~8eFt) elképesztően pici - alig nagyobb, mint egy ötcsatis Wago, simán elfér bármilyen nem agyonzsúfolt fali szerelődobozban, és beköthető úgy, hogy együttműködjön a meglévő kapcsolóval, azaz azzal is, meg automatizálásból is kapcsolgathatod a rákötött világítást. A miniből sajnos nem létezik 2 körös változat, így a csillárkapcsolók dobozába kettőt kell belőle tenni, de jó esélyt látok rá, hogy még így is elférnek. Amúgy meg ebben az apróságban egy ESP32 mikrokontroller "ketyeg", Matter over WiFi-t és Zigbee-t is tud, van rajta egy pici gomb, amit ha 5 mp-ig nyomva tartasz, akkor saját WiFi acces point-ot aktivál, amin keresztül egy full dizájnos webfelületen tudod konfigutálni, és még alap automatizmusokat is lehet neki helyben beállítani ezen a webes felületen... megáll az ész, tényleg. Bravó Shelly. A H&T szenzor (15 eFt) nem tud még Mattert, sem Zigbee-t, ezért azt normál IPV4-en kell integrálni, tehát WLAN kell hozzá, de cserébe ugyanúgy tud Access Point-ot létrehozni, és dettó ugyanolyan konfigurációs felületet ad azon keresztül. Elemmel is működik, 4 db AAA elem évekig elegendő neki, köszönhetően az e-ink kijelzőnek és az okosan kitalált "alvó/felébredő" hálózati működésnek.

Honeywell T6R okostermosztát - már egy steljes fűtésszezonon túlvagyok vele, nagyon drága (~70ezer forint), és nem vagyok biztos benne, hogy nincs jobb. De nem rossz egyáltalán. Nem hiszterézissel dolgozik, hanem mesterséges intelligencia-algoritmussal tanulja a ház/lakás termikus viselkedését, és ezzel rendesen tud optimalizálni, illetve nagyon egyenletesen tartja a beállított hőmérsékletet. Cserébe - amit nem szeretek benne - csak fél fokos hőmérsékleti lépésekkel lehet szabályozni a célhőmérsékletet, és ugyancsak fél fokos lépésekben írja azt ki - tehát 22,8 és 23,2 is ugyanúgy 23 fokot jelent neki. A beállított 23 fokot ennek ellenére nagyon pontosan tartja, ezt két független, tizedfokokat is mutató hőmérővel is leellenőriztem. Ez tehát nem annyira egy okosotthon-kellék, mint egy teljes okos készülék, saját "intelligenciával"... Az ára miatt nem biztos, hogy javaslom, de én anno nem találtam jobbat, és ez - be kell lássam - elég jól teszi a dolgát,, még ha nem is vagyok 100%-ig elégedett vele.

Ma ennyi van, de folyt. köv, már kinéztem (Amazonon kosárban van) egy másik neves okosotthon-brand, a Sonoff jelenlét-és mozgásszenzora. És szintén a kövezkezők között van a Shelly szerelődobozba rakható 4. generációs fogyasztásmérője (Shelly 1PM Gen4), amit a fixen bekötött klímaberendezés fogyasztásának méréséhez fogok használni.

Na, aki eddig eljutott, annak gratula. A következő posztokban leírom majd, hogy milyen további okos és buta eszközöket integráltam a fentiek segítségével aaz okosotthon-ökoszisztémámba, és hogy milyen automatizálásokat sikerült létrehoznom eddig.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2182

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Ha már okos topik,mi most,azaz tegnap kaptunk a külföldön élő lányunktól egy philips légtisztítót,ami egy nagyon vagány szerkezet,pl telós applikáció van hozzá,különböző menűprogramok,stb.A levegő minőségét,ezen belül a gázt,az allergéneket,a páratartalmat,és a hőmérségletet mutatja,illetve tisztítja ezek közül azt amit tud.Pofás és ügyes szerkezet,165nm-ert tisztít hatékonyan és gyorsan.Nem tudom hogyan csinálja,de a bekapcsolás után 15-20 perc után már jól érzékelhető hogy frissebb a levegő.Most próbálom majd a folyamatos üzemmódot,meglátjuk.A párom nagyon érzékeny mindenre ami allergén,kíváncsi vagyok hogyan reagál majd rá.
Jó cuccnak tűnik így elsőre. :smile32:
PHICV72.jpg
PHICV72.jpg (109.7 KiB) Megtekintve 295 alkalommal

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Okosotthon eszközök és automatizálás

Az okosotthon megoldások már mindenki számára elérhetőek, sokszor úgy veszünk egy-egy készüléket, hogy nem is tűnik fel, hogy már ez is "okos". Aki már elmélyedt benne, talán egyetért velem, hogy ez egy viszonylag olcsó (sőt, meglepően hozzáférhető) hobbi, ami ugyanakkor fantasztikus sikerélményekkel, és akár komoly megtakarításokkal is kecsegtet.

Ha benne vagy, ha tervezel benne lenni, vagy csak érdekel a téma, ha kérdéseid vannak vagy éppen bemutatnád saját okosotthon-megoldásaidat, gyere, csatlakozz a témához, mondd el, milyen eszközökre- megoldásokra esküszöl vagy épp fordítva, mit kell elkerülni szerinted, milyen automatizálásokra vagy büszke, tedd fel kérdéseidet, és csevegjünk róla.

Hajrá! Okosítsuk fel az otthonainkat :)

A témát azért hoztam létre, mert bár egyszerűbb okosotthon megoldásaim korábban is voltak, az utóbbi időben sokkal komolyabban és mélyebben belebonyolódtam, és gondoltam hátha vannak még fórumtársak, akikkel el lehet diskurálni
- az okosotthon-hubokról
- aktív okosotthon komponensekről: okos fényforrásokról, redőnymozgatókról, okoskonnektorokról, okoskapcsolókról, okosrelékról, okos szelepekről
- okosotthon szenzorokról: nyitásérzékelőkről, hőmérséklet- és páaratartalom érzékelőkről, levegőminőség-szenzorokról (PM2.5, TVOC, CO2, CO, stb.), okos mozgásérzékelőkről és emberi jelenlét-érzékelőkről, okos feszültség-, pillanatnyi átfolyó áramerősség-, felvett teljesítmény- és elfogyasztott energia-szenzorokról, gza- és vízfogyasztásmérőkről
- okos szoba-, radiátor- és padlófűtés-termosztátokról, okoskazánokról
- okos zárakról, okos kültéri és beltéri biztonsági és megfigyelő kamerákról
- okos levegőszűrőkről, légpárásítókról és légpárátlanítókról
- okos szórakoztató-elektronikai, nagy és kis háztartási gépekről
- okosotthon hálózati protokollokról (Zigbee, Thread, Z-Wave, WiFi, Matter stb...)
- okosotthon automatizálásokról
- buta eszközök "felokosításának" módjairól
.... és minden egyébről, ami okosotthon.

Válasz küldése

Vissza: “Technikai eszközök”