És ha már itt vagyunk, leírnám, hogy az én okosotthon ökoszísztémám milyen okosotthon-komponenseken alapul és milyen okos- és buta eszközöket vontam be az ökoszisztémába eddig:
Előljáróban megjegyezném, hogy az okosotthon megoldásaimnál ez egyik fő techinaki szempont az volt, hogy az automatizálások kivétel nélkül képesek legyenek akkor is működni, ha valami okból nincs internetkapcsolatom. Addig még nem juttottam el, hogy áramszünet esetén is működjön minden (sőt, ettől messze járok), de a megoldások egyike sem igényli az internetet a működéshez, legtöbb esetben még hagyományos LAN-ra sincs szükségem. Ennek érdekében a Zigbee-t és/vagy Thread-et támogató okosotthon-komponenseket előnyben részesítem. Nem zárkózom el a cloud-tól, így rengeteg dolog működik Apple Homekit-tel is, de a cloud és a HomeKit jelenléte már nem szükséges az nem manuális és nem geolokáció általi triggerelésű automatizálásokhoz.
Gyártónként haladnék:
Athom B.V. (Hollandia): a legfontosabb termékük, ami nálam az AGY, a teljes épületautomatizálás központi vezérlőegysége a
Homey Pro (early 2023 model). Ez beépített antennákkal rendelkezik WiFi, Zigbee, Z-Wave, Thread, BLE (Bluetooth Low Energy) és 433Mhz rádió-protokollokhoz, ezenkívül tudja a Matter-t (WiFi-n és Thread-en is), valamint rendelkezik egy igen erős infravörös adóvevő egységgel, és ismeri a háztartási IR-protokollokat. Ezzel így (majdnem) minden okosotthon-integrációs módszerrel kompatibilis (nekem sajnos hiányzik a 866MHz-es RF sáv, mert a vezeték nélküli kapucsengőm ezt használja, így azt nem tudtam egyelőre bevonni az okosotthon-ökoszisztémámba). Teljesen lokális vezérlésre képes, azaz nincs szüksége semmilyen cloud kapcsolatra (de van lehetőség rá, Homey Cloud előfizetéssel - én ezt nem használom, ehelyett távolról portforwardinggal érem el a Homey Pro-t, és ezen keresztül telefonról mindent tudok vezérelni távolról is, amennyiben van internetkapcsolata a telefonnak, és a Homey Pro internetkapcsolata sem szünetel).
A Homey Pro-hoz vettem Ethernet modult is, valamint megvettem a Homey Energy Dongle-t is, ami az e-On által idén felszerelt okos villanyóra P1 portjára csatlakoztatva szolgáltat kismillió adatot WLAN-on keresztül a Homey Pro-nak). A Homey Pro ára az Athom oldaláról rendelve bruttó 399€, a Homey Pro Ethernet Adapter 29€, a Homey Energy Dongle pedig 39€,szállítás Magyarországra ingyenes, ez így cakkumpakk 467€ - messze ez a legnagyobb egyszeri összeg, amit az okosotthon-ökoszisztéma komponenseire költöttem, minden egyéb komponensem ennek a töredékébe került. Hozzátenném, hogy az Ethernet-adapter egyáltalán nem létkérdés, minden megy nélküle is, egyszerűen ez a cloud-os interfészek használatát valamint a távoli kezelést is picit gyorsítja és stabilabbá teszi. De menne minden enélkül is. Az Energy Dongle pedig csak azoknak hasznos, akikek már "okosította" az áramszolgáltatójuk a villanyórájukat.
IKEA. Itt álljunk meg egy szóra. Lehet, hogy van akit meglep, de az okosotthon-komponensek messze a legjobb ár/érték arányú forrása az IKEA. A megoldásaik nem csak esztétikusak, de miőségiek és eszméletlen jók is - a legjobb áron. Az ikea alapvetően a Zigbee-re tette le a voksát, van saját "filléres" Zigbee Hub-ja, ami pl. Apple HomeKit-tel is integrálható, de ha az Ikea saját alkalmazásának használatával már pár tízezer forintból ki lehet építeni pl. egy teljes világítás-vezérlést és automatizálást.
Amiket én használok:
- TRADFRI okoségők - sztenderd E27 és E14 foglalatúakat is használok, a nem-RGB változatúakat, most hirtelen már nem tudom összeszámolni, hányat, 1055 lumenig kb minden fényerő-változatban. Önállóan kapcsolhatóak, fényerejük és színhőmérsékletük is finom lépésekben változtatható - én a színhőmérsékletet nem szoktam babrálni, nekem tökéletesen megfelel nagyon hideg és a nagyon meleg között pont középen található melegfehér színhőmérséklet /kelvinben nem vágom/ Ezek ára 3490 és 4990 Ft között mozog jelenleg (fck you, Philips Hue

)
- egy darab régi alap kétgombos okos kapcsoló egy szintén régi "mindent is" tudó ötgombos világítás-távirányító (ezek ma már nem kaphatóak tudtommal), és egy modern 4 gombos STYRBAR távirányító (3990 Ft)
- kb 8-10 darab INSPELNING áram- és fogysztásmérővel elátott okoskonnektor (4490 Ft/db) - ezek a legfaszább dolgok, egyrészt képet adnak az áramfgyasztás eloszlásáról, másrészt ezek nálam a legfontosabb eszközei a buta eszközök okosotthonba integrálásának
- 3 db PARASOLL ajtó/ablak nyitásérzékelő (3490 Ft / db)
- 1 db VINDSTYRKA hőmérséklet-, páratartalom- és levegőminőség-szenzor (11990 Ft)
Foscam - 3 darab X5-ös beltéri PT-kamera (a PT a "pan and tilt" rövidítése, ez a "bagolyfejű" kamerák hivatalos megnevezése), 5MP felbontással. valami 16500 forint volt darabjuk, és én nem ajánlom őket - képileg ugyan kiválóak, sőt, tökéletesek, de a Foscam alkalmazás UX-szempontból egy katyvasz, ráadásul állandóan a cloud-előfizetéssel csesztet, ezt nem lehet kikapcsolni, folyton az arcomba nyomja, és nem ingyen lenne, a sztenderd csomag 35€/kamera/év. Kell a f.nak. A hangszórójuk kikapcsolt állapotban is hallhatóan morog a kamera forgatása közben, ami rém idegesítő. Van bennük lokális mozgás- és emberialak-felismerés, de ezek olyan lassúak és esetlegesek, hogy normális épületautomatizálást rájuk nem lehet építeni. Csalódtam ezekben a Foscam X5-ösökben, nem ajánlom senkinek, az unokahúgomék Xiaomi beltéri PT-kamerái olcsóbbak és jobbak.
Aqara - az Aqara az okosotthon megoldások egyik igen ismert játékosa, nekem H2 EU in-wall (fali kapcsolódobozba szerelhető) fali okoskapcsolóim vannak tőle, 2- és 4-gombos kivitelben. Nagyon esztétikusak, jól mutatnak, de itt kb vége, sajnos én ezekben is csalódtam. Alapból Matter over Thread-et használnak, de az Aqara telefonos alkalmazással olyan firmware-cserét lehet rajtuk elvégezni, ami után Zigbee-t képesek használni. Az Aqara mindent megtesz, hogy használni kelljen hozzájuk a saját hubjukat, ezért én Zigbee-n nem tudtam őket sehogyan sem csatlakoztatni, ezért visszatöltöttem rájuk a Mattert, aminek pont az a lényege, hogy mindennel is kompatibilis legyen, de sajnos a Matter-en használatukkor is látszik az Aqara igyekezete, hogy az ő hubjuk legyen az automatizálási góré, ami totál szemétség, mert nem akarom az Aqara-eszközök világába zárni magam, pont ez a Homey és Home Assistant lényege, hogy minden is összeintegrálható legyen.... Matter-en nagyon lassúak, akár egy másodperc is lehet a késleltetész alsó gombok nyomásától az automatizmus elindulásáig. A reléjük pedig jó nagyot kattan, túl hangos. Beköthetők nullvezeték nélkül is, ha a rájuk kapcsolt fogyasztó minimum 3-4 Wattot eszik, illetve nullvezetékes bekötés esetén van fogyasztásmérő funkciójuk, aminek pont az ilyen minimális fogyasztású LED-fényforrások esetében, mint amik nálam is vannak, nincs túl nagy értelme. Szóval azért működnek, de 22-23 ezer forintos darabáron egyszerűen nem érik meg az árukat. Ráadásul beszerelni is akkor lehet őket, ha modern, csavarokkal is rendelkező fali szerelődobozaid vannak, hát nálam persze hogy a régebbi, terpesztőkarmos kapcsolóbeszereléshez való csavarhely nélküli dobozok vannak a falban, na azokba igazi fejtörős challenge volt berakni a mindossze pár éves terpesztőkarmos Schneider kapcsolók helyére az Aqara H2-ket. A mai tudásommal már tuti inkább Shelly 1 Mini-ket használnék a régi kapcsolókkal kombinálva az Aqarák helyett, Egy Shelly 1 Mini Gen4 csak kicsit több mint egyharmadába kerül az Aqara H2-es in-wall csatlakozó árának, és a Shelly halkabb és gyorsabb... Amúgy a Shelly termékektől elájulok, annyrira jók, lásd következő bekezdésem.
Shelly Na így kell okootthon-automatizálási komponenseket csinálni. Egyelőre csak egy Shelly 1 Mini Gen4 okosrelém van meg egy Shelly H&T Gen3 e-ink kijelzős hőmérséklet- és páratartalom-szenzorom, de mindkettő csúcs. Az 1 Mini Gen4 (~8eFt) elképesztően pici - alig nagyobb, mint egy ötcsatis Wago, simán elfér bármilyen nem agyonzsúfolt fali szerelődobozban, és beköthető úgy, hogy együttműködjön a meglévő kapcsolóval, azaz azzal is, meg automatizálásból is kapcsolgathatod a rákötött világítást. A miniből sajnos nem létezik 2 körös változat, így a csillárkapcsolók dobozába kettőt kell belőle tenni, de jó esélyt látok rá, hogy még így is elférnek. Amúgy meg ebben az apróságban egy ESP32 mikrokontroller "ketyeg", Matter over WiFi-t és Zigbee-t is tud, van rajta egy pici gomb, amit ha 5 mp-ig nyomva tartasz, akkor saját WiFi acces point-ot aktivál, amin keresztül egy full dizájnos webfelületen tudod konfigutálni, és még alap automatizmusokat is lehet neki helyben beállítani ezen a webes felületen... megáll az ész, tényleg. Bravó Shelly. A H&T szenzor (15 eFt) nem tud még Mattert, sem Zigbee-t, ezért azt normál IPV4-en kell integrálni, tehát WLAN kell hozzá, de cserébe ugyanúgy tud Access Point-ot létrehozni, és dettó ugyanolyan konfigurációs felületet ad azon keresztül. Elemmel is működik, 4 db AAA elem évekig elegendő neki, köszönhetően az e-ink kijelzőnek és az okosan kitalált "alvó/felébredő" hálózati működésnek.
Honeywell T6R okostermosztát - már egy steljes fűtésszezonon túlvagyok vele, nagyon drága (~70ezer forint), és nem vagyok biztos benne, hogy nincs jobb. De nem rossz egyáltalán. Nem hiszterézissel dolgozik, hanem mesterséges intelligencia-algoritmussal tanulja a ház/lakás termikus viselkedését, és ezzel rendesen tud optimalizálni, illetve nagyon egyenletesen tartja a beállított hőmérsékletet. Cserébe - amit nem szeretek benne - csak fél fokos hőmérsékleti lépésekkel lehet szabályozni a célhőmérsékletet, és ugyancsak fél fokos lépésekben írja azt ki - tehát 22,8 és 23,2 is ugyanúgy 23 fokot jelent neki. A beállított 23 fokot ennek ellenére nagyon pontosan tartja, ezt két független, tizedfokokat is mutató hőmérővel is leellenőriztem. Ez tehát nem annyira egy okosotthon-kellék, mint egy teljes okos készülék, saját "intelligenciával"... Az ára miatt nem biztos, hogy javaslom, de én anno nem találtam jobbat, és ez - be kell lássam - elég jól teszi a dolgát,, még ha nem is vagyok 100%-ig elégedett vele.
Ma ennyi van, de folyt. köv, már kinéztem (Amazonon kosárban van) egy másik neves okosotthon-brand, a Sonoff jelenlét-és mozgásszenzora. És szintén a kövezkezők között van a Shelly szerelődobozba rakható 4. generációs fogyasztásmérője (Shelly 1PM Gen4), amit a fixen bekötött klímaberendezés fogyasztásának méréséhez fogok használni.
Na, aki eddig eljutott, annak gratula. A következő posztokban leírom majd, hogy milyen további okos és buta eszközöket integráltam a fentiek segítségével aaz okosotthon-ökoszisztémámba, és hogy milyen automatizálásokat sikerült létrehoznom eddig.