Hunyadi (Rendezői változat) VS. Mennyei királyság (Rendezői változat)
Előrebocsájtom, ha volt valaki aki nagyon várta, hogy szülessen végre egy igazán jó magyar történelmi film vagy sorozat, az én voltam. Bán Mór első Hunyadi regénye "A Hajnalcsillag fénye" 2008-ban jelent meg. Szinte egyidőben a további kötetek megjelenésével felvetődött a gondolat, hogy a regények jó alapot szolgálnának egy film vagy sorozat elkészítéséhez. És én onnantól fogva drukkoltam és vártam, hogy elkészüljön végre egy nagyszabású eposz, ami ad nekünk egy igazi hőst, egy magyar "Gladiátort", egy "Rettenthetetlent".
Hogy stílszerűen fogalmazzak "pénzt, paripát, fegyvert" kaptak hozzá az alkotók. De sajnos, mint már sok esetben bebizonyosodott, ez önmagában nem elég.
Egy igazán jó film három alappillére a jó forgatókönyv, a jó dramaturgia és a jó színészi játék. Sajnos a Hunyadi ezeken a területeken csúnyán elhasalt. A cselekmény óriási bakugrásokkal halad előre, sokszor mindennemű átkötést nélkülözve. A dráma, a feszültség az érzelmek megnyilvánulása a brazil és török szappanoperákat idézi. A dialógusok legtöbbször súlytalanok, semmitmondóak, a színészek sokszor mintha felolvasópróbán lennének. Hunyadi karaktere nincs felépítve, a néző számára szinte teljesen semleges marad. A végén nem lesz gombóc a torkunkban, nem siratjuk meg mint annak idején a Gladiátorban Maximust, vagy a Rettenthetetlenben William Wallace-t. A déli harangszóra kihegyezett történet végén mindennemű katarzis elmarad, holott az alkotók szerint ezt szerették volna megismertetni a világgal. De szimplán az is lehet, hogy a kereskedelmi tv csatornák törzsközönségének szellemi színvonalát szertték volna megcélozni. Szerintem sikerült.
És, hogy miért állítom párhuzamba a Hunyadit a Mennyei királysággal? Azért mert utóbbiban minden megvan ami a Hunyadiból hiányzik. A nagybetűs történelmi mozifilm. Filmélmény, katarzis amit magaddal viszel. Azért mert olyan dialógusok vannak benne amiket lehet idézni. Mert mélysége van. Alapértékeket tanít, vallásról, hitről, emberségről, tiszteletről, megbánásról.
Ridley Scott filmjének első vágását nem engedték a producerek a mozikba. Túl hosszúnak tartották és a filozófikusabb mondandó helyett inkább egy akciófilmet akartak. Így a moziverzió nem adja vissza azt amit a rendező elképzelt. Utólag készült el a jó 40 perccel hosszabb rendezői változat, ami így több mint 3 óra lett. Aki szeretné megnézni mindenképpen a rendezői változatot válassza!