Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

ATC hangsugárzók

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2471

Re: ATC hangsugárzók

Hozzászólás Szerző: supravox »

denesdr írta:
2025.04.26., szomb. 07:34
A videókon látszódó "hangszóróbillegés" az csak egy optikai turzulás. Bár a valóságban is billegnek valamennyit a hangszórók, ez szabadszemmel nem látszik (ha látszana, az max 1-2 kilengést engedne a hangszórónak aztán kuka a lengőtekercs). A dómsugárzók viszont tényleg hajlamosak torzítani billegés miatt és igen, az ATC dupla felfüggesztése többek között ezt is hivatott csökkenteni.
Hát és nem is torzít /fülre/ full kivezérlésen sem.
Megdöbbentő.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

A videókon látszódó "hangszóróbillegés" az csak egy optikai turzulás. Bár a valóságban is billegnek valamennyit a hangszórók, ez szabadszemmel nem látszik (ha látszana, az max 1-2 kilengést engedne a hangszórónak aztán kuka a lengőtekercs). A dómsugárzók viszont tényleg hajlamosak torzítani billegés miatt és igen, az ATC dupla felfüggesztése többek között ezt is hivatott csökkenteni.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 860

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Mar tobbszor megfigyeltem youtub-on, hogy ha kozelrol mutatjak a hangsugarzokat akkor olyan mindha hullamozna, nem egyenletesen ki-be jar a membran. Nem lehet, hogy ez torzulast idezhet elo? Az ATC-nel mar a magas es kozepsugarzot ezert dubla felfuggesztessel lattak el (vagy ilysemi), de ezt a jelenseget foleg a basszussugarzoknal figyeltem meg, megis a magas es kozepsugarzokat upgradeltek ezzel a technologiaval. A basszusnal ez nem szamit annyira vagy itt megnehezebb lenne ezt megvalositani?

SH25-76S.jpg
SH25-76S.jpg (11.86 KiB) Megtekintve 443 alkalommal
dual-suspension-animation.gif
dual-suspension-animation.gif (248.22 KiB) Megtekintve 437 alkalommal
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2HC R | Ethernet kabel: VIABLUE EP-7 SILVER RJ-45 CAT6A

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

kapocsi írta:
2025.04.21., hétf. 16:28
Szia,

Nem szeretném feltétlenül tovább görgetni ezt a magasröptű folyamot. Nekem fontos, hogy mások mit tapasztaltak kábel fronton. Szerintem van különbség, nekem pl, amit említettem is egy Tara Labs kabel nagyon kimutatta a különbséget. Vakteszten 10/10 el megmondom hogy az van-e bedugva vagy más kábel. De mondok durvábbat is, van egy másfél méteres Chord Shawline XLR kábelem, ha a kibővítem egy 1m es Harmonic Technology kábellel a végén, azt is észreveszem.

Azt hogy mi éri meg és mi nem azt mindenki saját maga dönti el, mert ez egy hobbi. Nem lineáris az esetleges javulás és anyagi ráfordítás. Mivel hobbi engem érdekel, hogy mi milyen változást hoz. Mivel nem kenyérre kell - hála istennek - költök is… mert ez a hobbim. Valaki az autóban, valaki a festményben, valaki a horgászatban mozog… vagy akarmiben.

Egyébként ha a műszaki tartalma érdekel, hogy miért szólhatnak különböző módon a kábelek, akkor érdemes elmélyedni az anyagismeret tárgyakban és a mágneses terekben. Ez sokat segíthet, a mítoszból
Szia
Hidd el,hogy én is megosztottam a kábeles tapasztalataimat az ATC-vel kapcsolatban.
De nem ismételném önmagam.
Főleg ha süket és értetlen fülekre talál.
Nem Rád gondoltam😀
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

mikro makro
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 16

Hozzászólás Szerző: mikro makro »

kapocsi írta:
2025.04.21., hétf. 16:28
Szia,

Nem szeretném feltétlenül tovább görgetni ezt a magasröptű folyamot. Nekem fontos, hogy mások mit tapasztaltak kábel fronton. Szerintem van különbség, nekem pl, amit említettem is egy Tara Labs kabel nagyon kimutatta a különbséget. Vakteszten 10/10 el megmondom hogy az van-e bedugva vagy más kábel. De mondok durvábbat is, van egy másfél méteres Chord Shawline XLR kábelem, ha a kibővítem egy 1m es Harmonic Technology kábellel a végén, azt is észreveszem.

Azt hogy mi éri meg és mi nem azt mindenki saját maga dönti el, mert ez egy hobbi. Nem lineáris az esetleges javulás és anyagi ráfordítás. Mivel hobbi engem érdekel, hogy mi milyen változást hoz. Mivel nem kenyérre kell - hála istennek - költök is… mert ez a hobbim. Valaki az autóban, valaki a festményben, valaki a horgászatban mozog… vagy akarmiben.

Egyébként ha a műszaki tartalma érdekel, hogy miért szólhatnak különböző módon a kábelek, akkor érdemes elmélyedni az anyagismeret tárgyakban és a mágneses terekben. Ez sokat segíthet, a mítoszból való elfordulástól…

mikro makro írta:
2025.04.21., hétf. 15:28
A spanyolviaszt sem én, sem te nem találtad fel, ami elég kínos viszont, hogy itt az a nézet uralkodik, hogy az atc minél nagyobb, annál jobb (férfiöltöző mentalitás, péniszméregetés) és akinek több pénze van berendezésekre, annak számít a szava, akinek kevesebb pénze van, az kushadjon. Mit igazolnék amúgy ? Szerinted minden vágyam, hogy bevegyél a golf klubodba a nagyfiúk közé ? Ugyanmár.
Engem is érdekel, ki mit tapasztal, ezért köszönöm, hogy elmondtad a véleményedet.

kapocsi
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hozzászólás Szerző: kapocsi »

Szia,

Egyébként ha a műszaki tartalma érdekel, hogy miért szólhatnak különböző módon a kábelek, akkor érdemes elmélyedni az anyagismeret tárgyakban és a mágneses terekben. Ez sokat segíthet, a mítoszból való elfordulástól…

mikro makro írta:
A spanyolviaszt sem én, sem te nem találtad fel, ami elég kínos viszont, hogy itt az a nézet uralkodik, hogy az atc minél nagyobb, annál jobb (férfiöltöző mentalitás, péniszméregetés) és akinek több pénze van berendezésekre, annak számít a szava, akinek kevesebb pénze van, az kushadjon. Mit igazolnék amúgy ? Szerinted minden vágyam, hogy bevegyél a golf klubodba a nagyfiúk közé ? Ugyanmár.
NAIM NSC 222 - Arcam 850 - Primare BD32 - PS Audio P15 - Power cable: TARA LABS THE ONE, Harmonic Technology AC10, XLR: Chord, Music Timbre, Harmonic Technology Magic Link, Speaker: Front: ATC SCM100A - Center: ATC SCM50A - Back: Boston Acoustics, Projector: EPSON LS12000

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

mikro makro írta:
Háát testvérem...
Van baj.
Ha ezt vetted ki a szavaimból akkor fuss még egy kört aztán gyere vissza.

mikro makro
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Öö..
Egyébként nincs valami másik hobbid?
Ez a folyamatos önigazolósdis szófosás már fárasztó.
Van egy /ha jól sejtem/ scm19 ATC-d amit ilyen-olyab végfokkal kergetsz.
Már ne haragudj de az a pár ember aki ide írogat ezt már rég megugrotta
És a spanyolviaszt is feltalálták már régen.
Érzékelek némi fáziskésést...

mikro makro
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

[OFF - katt ide ha látni akarod]
Amikor elfogynak az érvek, akkor marad az óvoda: Nem én vagyok hülye, te vagy a hülye, én okos vagyok, mert én azt mondtam. Menj és vegyél magadnak jbl partyboxot, ha nincs füled, stb stb. Ez az érvelés megy itt is és nemzetközi szinten is mindenhol audiofil részről, de semmi konkrétum, csak a mondandó és kérdések kiforgatása, a másik hülyének beállítása, okoskodó fasznak beállítása, kötekedő, buta embernek beállítása. Ez nem elégséges, sőt röhejesen alacsony színvonalú érvelés. Itt befejezem, mert a bizonyíthatatlant úgysem tudja senki bizonyítani. Aki meg a horgászdamilokhoz hasonlítgatja, annak javasolnám, hogy tanulmányozza, hogy 20 méternél kisebb távolságon mennyivel lesz jobb vezető az a kábel, amit bevonnak ónnal, ezüsttel, sodorják, főzik, vagy kilapítják 5 centisre, hogy a petőfit is be lehessen fogni rajta

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2005

Hozzászólás Szerző: wittao »

Nem ertetted, amit irtam. Olvasd vegig ujra, nincs koze a tesztnek a kabelek arahoz.
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric

mikro makro
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Egy korrekt teszt lényege pont a prekoncepciók kizárása lenne. Erre jó a vakteszt, sőt ez az egyetlen lehetséges módja ennek. Minden más esetben befolyásoltság lép fel. Tudsz mutatni olyan vaktesztet, ahol az alanyok döntő többsége a drágább kábelt értékelte jobbnak ? Lehetőleg a körülmények pontos dokumentálásával. Ne érts félre, nem az a kérdőjel, hogy hallani-e különbséget kábel és kábel között, hanem az, hogy mennyire indokolt 1000+ dollárt elkölteni - javít-e annyit a hangzáson, mint amennyi az anyagi ráfordítás, illetve jóval kisebb anyagi ráfordítással mennyivel kisebb javulás érhető el ? Min javít ? A lényeg az lenne, hogy ne javítson, de ne is rontson. Életszerű-e, hogy két 99+%os ofc kábel között akár százszoros árszorzó nem befolyásolja az emberi ítélőképességet ? Mennyiben életszerű az, hogy a hifiknél használatos igen rövid, 1.5-2 méter körüli kábeleknél bármilyen minőségcsökkentő tényező léphessen fel akár a legolcsóbb, de már vállalható kábel esetén is ? Ha nem lép fel minőségcsökkenés, akkor mi indokolja a hallott javulást ? Hozzátesz a kábel a hangzáshoz ? Nagyon sok a kérdés és ezek nem az én kérdéseim, hanem mindenkié, akik nem feltétlenül tartják józannak azt, hogy egy pár high-end hangfal vagy erősítő árát elköltse bárki kábelre.

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2005

Hozzászólás Szerző: wittao »

mikro makro írta:
2025.04.20., vas. 21:50
Kitaláltam egy vicces tesztet az esetleges placeboeffektus lebuktatására: szóljatok egy hifis havernak, hogy hallgasson meg valamennyit egy zenéből, majd küldjétek ki a szobából pár percre és ne csináljatok semmit. Mondjátok neki, hogy kicseréltem a kábelt, mennyiben hallod másnak a hangot ? 100% hogy el fogja kezdeni ecsetelni az általa felfedezni vélt különbségeket, már csak azért is, hogy ne tűnjön botfülűnek, aki nem hall semmilyen differenciát. Saját magát és az agya átverhetőségét is tesztelheti bárki egy apró trükkel: tegyél be este sötétben egy zenét felkapcsolt villannyal, majd ugyanezt lekapcsolt villannyal, teljesen elsötétítve a szobát. Garantáltan másképpen fog szólni a zene. A sötétben a látás kiiktatásával fel fognak erősödni a részletek - ezt jó eséllyel már sokan megtapasztalták, ahogy azt is, hogy különböző lelkiállapotok, fáradtság, alkohol és egyéb tudatmódosítók fogyasztása is milyen gyökeresen tudja megváltoztatni a hang érzékelését.

Amit kérdeznék a tapasztalt kábel csereberélőktől az az, hogy a változás, javulás-rosszabbodás milyen mértékű szerintetek ? Mennyiben mérhető egy source, erősítő, hangfal, dac cseréje okozta különbséghez ? Megközelíti, vagy inkább csak nüanszokban érzékelitek, elhanyagolható egy eszközcseréhez képest ? Illetve hogy ezeket a különbségeket folyamatosan érzékelitek-e a kábelcserét követően vagy csak addig, amíg a fül hozzá nem szokik ? Pl teszem azt x kábel kicsit fényesíti a magasakat, ez a jelenség onnantól folyamatos érzékeléssé válik ?
Kabelezzunk topikban 1000x kivesezett tema. Rendszeresen, sokan ABX tesztelnek (barmennyire is hihetetlen, de a vakteszt a legkevesbe hatekony nem csak kabelek tesztelesere, hanem barmelyik masik komponensre nezve is.

Ugy gondolod, hogy a prekoncepciok csak a “dragabbat jobbnak hallom” fele tud eltolodni? Ugyanigy megy valakinel, hogy a dragabbat rosszabbnak akarom hallani, mert en 10.000-bol is megoldom ezt. Eleg szep irodalma van ennek, erdemes utanaolvasnod.
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric

mikro makro
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kitaláltam egy vicces tesztet az esetleges placeboeffektus lebuktatására: szóljatok egy hifis havernak, hogy hallgasson meg valamennyit egy zenéből, majd küldjétek ki a szobából pár percre és ne csináljatok semmit. Mondjátok neki, hogy kicseréltem a kábelt, mennyiben hallod másnak a hangot ? 100% hogy el fogja kezdeni ecsetelni az általa felfedezni vélt különbségeket, már csak azért is, hogy ne tűnjön botfülűnek, aki nem hall semmilyen differenciát. Saját magát és az agya átverhetőségét is tesztelheti bárki egy apró trükkel: tegyél be este sötétben egy zenét felkapcsolt villannyal, majd ugyanezt lekapcsolt villannyal, teljesen elsötétítve a szobát. Garantáltan másképpen fog szólni a zene. A sötétben a látás kiiktatásával fel fognak erősödni a részletek - ezt jó eséllyel már sokan megtapasztalták, ahogy azt is, hogy különböző lelkiállapotok, fáradtság, alkohol és egyéb tudatmódosítók fogyasztása is milyen gyökeresen tudja megváltoztatni a hang érzékelését.

Amit kérdeznék a tapasztalt kábel csereberélőktől az az, hogy a változás, javulás-rosszabbodás milyen mértékű szerintetek ? Mennyiben mérhető egy source, erősítő, hangfal, dac cseréje okozta különbséghez ? Megközelíti, vagy inkább csak nüanszokban érzékelitek, elhanyagolható egy eszközcseréhez képest ? Illetve hogy ezeket a különbségeket folyamatosan érzékelitek-e a kábelcserét követően vagy csak addig, amíg a fül hozzá nem szokik ? Pl teszem azt x kábel kicsit fényesíti a magasakat, ez a jelenség onnantól folyamatos érzékeléssé válik ?

mikro makro
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Joc írta:
2025.04.20., vas. 13:09
kapocsi írta:
2025.04.20., vas. 08:58
Sziasztok

ATC társaimat kérdezném, hogy ki milyen XLR kábelt használ, javasol? Én most egy Chord ShawlineX Aray-t. Ami tetszik is, most viszont máshova tennem a forrást, és a mostani kàbel ehhez az elrendezéshez màr rövid, legalább 3m lenne szükségem.

Szívesen olvasnám a tapasztalatokat.

Köszi
Istvàn
Szerintem felesleges 8-12 ezernél többet költeni egy 3m-es XLR kábelre. Igen, tudom mik errefelé a nézetek, de legyen itt egy ilyen vélemény is. Azért annyit érdemes megtenni magaddal, ha drága kábelt viszel haza, hogy legyen mellette egy normál is, aztán kérj meg valakit, hogy cserélgesse neked úgy, hogy nem tudod épp melyik van bekötve. Ha 20-ból 20x jobbnak hallod a drágát, akkor veheted nyugodtan azt, ha pedig nem, akkor spóroltál egy szép összeget. :) (Úgy nem működik, hogy tudod melyik van bekötve, mert az torzítja az ítélőképességed.)
Az sem ideális, ha csereberélve van, mert az alatt a 2-3 perc alatt is felejt az agy, amíg kicserélik a kábeleket és másként fogja értékelni a hallott hangot + mindenféleképpen különbséget fog felfedezni, mivel az a helyzet van, hogy különbséget kell hallani, így fog is. Az ideális az lenne ha egy kapcsolóval lehetne a/b vaktesztelni a kábeleket és ahogy mondod is, ha 20ból 20szor a drágát hallja valaki jobbnak, akkor a kalapot meg kell emelni és elfogadni azt, hogy a tudományosan ugyan még soha senkinek sem sikerült bebizonyítania, hogy a többezer dolláros kábelek jobban szólnának, de hallgatási tesztek ezek ellenére mégis ezt az eredményt mutatják.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8806

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

supravox írta:
2025.04.20., vas. 18:23
Vinkler írta:
2025.04.20., vas. 17:49
supravox írta:
2025.04.20., vas. 17:46

?
Szóval.szerinted gyengusz?
Szerintem igen. De ez az én véleményem. Bár ez itt OFF.
Szerintem azért nem off mert a 100asodban egyaltalán nem gyári az erősítő.
Szóval nem gondolom,hogy iránymutató amit mondasz.
Lehet, hogy egy gyengébb erősítőben jobban teljesít, de ettől a végeredmény nem változik.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Vinkler írta:
supravox írta:
Vinkler írta:
2025.04.20., vas. 17:16

Csak az.
?
Szerintem azért nem off mert a 100asodban egyaltalán nem gyári az erősítő.
Szóval nem gondolom,hogy iránymutató amit mondasz.

mikro makro
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Milyen különbség lenne egy drága hangalkábellel amúgy? Hogy kell ezt elképzelni ? Jelenleg egy olcsó van damme blue series 2x2.5mm átmérőjű ofc hangfalkábelem van, amit a hit space szokott adni az atc-k mellé párezerért és ezzel is hallom ha a 22.ik sorban a brácsás megköszörüli a torkát tehát az h az információ fele elveszik egy olcsóbb kábellel, az lehetséges, de akkor ezek szerint azt is hallanom kellene a drágával, ha a közönségben hátul valaki leejtett egy szem tiktakot véletlenül. Vagy más jellegű differencia ami jelentkezik ?

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

mikro makro írta:
2025.04.20., vas. 18:05
Vinkler írta:
supravox írta:

?
Milyen javaslat lenne 40-50ezer ft/2x1.5, 2x2 méter körüli hosszban/árfekvésben helyette ? köszi.
Ebben az árban nincs javaslatom

mikro makro
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Vinkler írta:
supravox írta:
Vinkler írta:

Csak az.
?
Milyen javaslat lenne 40-50ezer ft/2x1.5, 2x2 méter körüli hosszban/árfekvésben helyette ? köszi.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

supravox írta:
Vinkler írta:
supravox írta:
2025.04.20., vas. 17:05

Ja.
Nem rossz ötlet.
A Viában van fantázia.
Csak az.
?

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Vinkler írta:
supravox írta:
2025.04.20., vas. 17:05
mikro makro írta:
2025.04.20., vas. 16:28
A chatgpt egyik ajánlása a viablue sc-2 volt elérhető árú, de jó kábelre. van vele valakinek személyes tapasztalása ?
Ja.
Nem rossz ötlet.
A Viában van fantázia.
Csak az.
?

kapocsi
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Szia

és mi lett a kábellel? Ment a 150-essel?

supravox írta:
2025.04.20., vas. 10:33
kapocsi írta:
Sziasztok

ATC társaimat kérdezném, hogy ki milyen XLR kábelt használ, javasol? Én most egy Chord ShawlineX Aray-t. Ami tetszik is, most viszont máshova tennem a forrást, és a mostani kàbel ehhez az elrendezéshez màr rövid, legalább 3m lenne szükségem.

Köszi
Istvàn
Szia
WW platinum8-at használtam.
De előtte a WW gold8 is nagyon jó volt
NAIM NSC 222 - Arcam 850 - Primare BD32 - PS Audio P15 - Power cable: TARA LABS THE ONE, Harmonic Technology AC10, XLR: Chord, Music Timbre, Harmonic Technology Magic Link, Speaker: Front: ATC SCM100A - Center: ATC SCM50A - Back: Boston Acoustics, Projector: EPSON LS12000

kapocsi
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Ha sikerült kipróbálni, akkor szólj, engem is érdekelne.

tottyi írta:
2025.04.20., vas. 09:20
kapocsi írta:
Sziasztok

Köszi
Istvàn
En egy Valhalla Draco Reference V3 XLR-t hasznalok de ki akarok probalni egy Wireworld Platinum Eclipse 8 xlr-t majd valamikor. A dac es az eloerosito kozott mar az van de ketto meteres hasznaltan nagyon ritkan van elado.

kapocsi
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Front ATC SCM100A
Center ATC SCM50A

supravox írta:
2025.04.20., vas. 16:22
kapocsi írta:
Sziasztok

Köszi
Istvàn
Szia
Melyik ATC-d van?

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”