Vasti írta: ↑2025.07.14., hétf. 21:07
...Aztán rendelsz valamit, és huh... Visszasírod a sulimenzát ;-).....
Mindenki mást keres a táplálkozásban.
Mást vár el az őt kiszolgáló egységektől.
Semmi különbség nincs a hifi és a gasztro kultúra közt.
Van, akinek a minőség, másnak a mennyiség számít. Van, aki megelégszik a legszükségesebb zenei, táplálkozási igényei kielégítésével, van aki ennél többet vár a rendszerétől, a gasztronómiától.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egy ajánlott étteremben éhen maradsz, csak egy olyan vizuális, ízélményt kapsz, amit a tömegétkeztetésben, középszerű éttermekben nem, de ezek nem is erről szólnak. Ahogy a kiszolgálás, a hely is ezt a minőséget támasztja alá a közétkeztetéssel szemben.
Ha valaki éhségének a csillapítása reményében keres fel egy éttermet és ott degeszre akarja zabálni magát gombokért, messze kerülje a Michelin által ajánlott éttermeket.
Ezek nem Michelin csillagosak nagy részben, csak ajánlott éttermek. Sokkal kevesebb Michelin csillagos étterem van, mint ajánlott. A csillag egy sokkal szigorúbb követelmény eredménye, magasabb szintet képvisel.
https://guide.michelin.com/en/hu/restaurants
https://vince.hu/helyek/michelin-csilla ... g-etterem/
Ezek közül számos étteremben jártam, néhánynak a tulajdonosát is jó ismerem, kiváló szakemberek és még kiválóbb ételek fogyaszthatók náluk. Nem menza, az biztos.
Családi nyaralások alkalmával pedig kizárólag All Inclusive ellátást biztosító minimum 4 csillagos, családbarát resortokban szoktunk nyaralni. Nem opció a főzicskézés 9 emberre, mosogatás, pakolás, bevásárlás.... Pofátlanság lenne a hölgyekkel szemben, hogy nyaralásuk alatt is kiszolgáljanak minket, gyerekeket, unokákat. Az nem nyaralás, főleg nekik. Gondolkodás azon, hogy mennyi fagyit, gyümölcsöt egyen a gyerek, a felnőttek mit és mennyit fogyasszanak egy fürdés után a medencebárban, beach bárban a parton. A lányok milyen koktélokat igyanak két csobbanás között. Este a programok alatt mit és mennyit rendeljünk, amíg a műsort nézzük.
Utazásaim során is igyekszem felkeresni a minőségi és jó ajánlásokkal rendelkező éttermeket. Ezeket általában még indulás előtt kiválasztom és célirányosan megyek oda vacsorázni.
Kulturális programokkal összekötött városlátogatások része minőségi étteremben egy vacsora, svédasztalos reggeli a hotelben. Napközben pár falat, ahol éppen járunk.
Itthon pedig 95%-ban saját konyha, hétvégén családi ebéd szintén a "mama" főztjével (9 főre).
Nagyon élvezi, mikor az unokák jóízűen fogyasztják a főztjét, sütiket (pedig 13,15,17,19 éves fiúk azért már tudnak enni rendesen). Szerencsére kiválóan és változatosan főz, olykor többféle ételt is, ismerve az unokák eltérő ízlését. De mindig mindenki talál magának való ételt.