Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
"Kertész leszek, fát nevelek...", avagy kertészkedjünk a ház körül
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Értékelés: 9175
Re: "Kertész leszek, fát nevelek...", avagy kertészkedjünk a ház körül
Szerintem én holnap megszellőztetem a füvet. Szombattól egy hétig esőt mond.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Tavaly elvitte az egész kajszi virágot a monilia,igaz nem védekeztem ellene csak a lemosást csináltam elötte,de az idén,mivel jó lenne már enni is belőle
(mert eddig vagy a fagy,vagy ez a monilia kórság miatt nem sikerült)valamit tenni kell,tehát a kérdés adott,mivel és mikor szórjam be a fákat?
Van egy ringló,és egy szilva is,azokon,főleg a szilván volt ugyan értékékelhető termés,viszont miért van az hogy a levelei deformálódnak és zsugorodnak már szinte a kezdeteknél?,ez ellen is gombaölő kell,és ha igen,azt mikor?
Az ok hogy a tetvek is szeretik ellepni,de szerintem más miatt volt ez tavaly,csak azt nem tudom hogy mitől lehet ez még.

Van egy ringló,és egy szilva is,azokon,főleg a szilván volt ugyan értékékelhető termés,viszont miért van az hogy a levelei deformálódnak és zsugorodnak már szinte a kezdeteknél?,ez ellen is gombaölő kell,és ha igen,azt mikor?
Az ok hogy a tetvek is szeretik ellepni,de szerintem más miatt volt ez tavaly,csak azt nem tudom hogy mitől lehet ez még.

Nem voltunk itthon egy hétig, aztán belebotlottam ebbe a vakondtúrásba.
A 16 literes vödröt a méretek érzékeltetésére tettem mellé.
Biztos, hogy kalákában építették ezt a Guiness-rekord méretű halmot, és most látom az ablakból, hogy még nem volt kész, mert hozzáraktak még egy kupacot. A talicska 60 literes, ennyi kiváló virágföld föld lett belőle.

Biztos, hogy kalákában építették ezt a Guiness-rekord méretű halmot, és most látom az ablakból, hogy még nem volt kész, mert hozzáraktak még egy kupacot. A talicska 60 literes, ennyi kiváló virágföld föld lett belőle.

erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- Tctronic
- Beköltözött
- Értékelés: 2745
Anyukámnál az egyik fára beköltözött egy méh család. Most vettük észre, addig már komoly lépet épìtettek. Holnap szólunk méhész ismerősnek.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3244
Bohóc-chilli.
Még csak most, a nyár végén kezd érni, mikor a többinek már befellegzett.
Kiváncsian várom, milyen lesz.
Valakinek van esetleg tapasztalata vele, kóstolta már?
Még csak most, a nyár végén kezd érni, mikor a többinek már befellegzett.
Kiváncsian várom, milyen lesz.
Valakinek van esetleg tapasztalata vele, kóstolta már?
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
De az a legjobb ha jó a szomszédi viszony,és együtt kezeljük a sövényt,időnként persze megállva egy egy pofa sörre a nagy munka közben.
Én a két métert az egyedülálló,és viszonylag magasra is nőhető dísznövényekre értettem mint szükséges távolság,nem a sövényekre.
Nem csak a haldokló nyugaton van a sövény a telekhatáron,ha nem mindenhol,mert ennek csak így van értelme.A kérdés ilyen esetben persze az is hogy kinek a kerítése mellé tesszük,és az milyen is,pl lehet az zárt és átláthatatlan,vagy hálós kivitelű is.Ha hálós,tehát átlátszó,és ha ez még a szomszédé is,akkor csak úgy mehet mellé akármi is ha ő is beleegyezik ebbe,mert hát csak az ő kerítéséről van szó.Ha a miénk a kerítés,az mellé olyan sövényt tehetünk amilyet akarunk,de itt is nekünk kell arról gondoskodnunk hogy ez ne menjen át a szomszédba is,tehát azt is nekünk kell nyírni és kezelni.PgSpa írta: ↑2024.08.29., csüt. 15:26A szőlő esetében teljesen igazad van, de ki az, aki a sövényét a kerítéstől 2m-re telepíti?
Ha belenő a kerítésbe, átkéredszkedsz a szomszédhoz. Tőlünk nyugatabbra, a haldokló vidéken
sok helyen egy sövényt telepítenek a telekhatárra közösen, és így megoldják.
Én többször tapasztaltam a smaragdtuja korszakban, hogy a kerítés mindkét oldalára telepítettek...
De az a legjobb ha jó a szomszédi viszony,és együtt kezeljük a sövényt,időnként persze megállva egy egy pofa sörre a nagy munka közben.

Én a két métert az egyedülálló,és viszonylag magasra is nőhető dísznövényekre értettem mint szükséges távolság,nem a sövényekre.
- PgSpa
- Fórumlakó
- Értékelés: 435
A szőlő esetében teljesen igazad van, de ki az, aki a sövényét a kerítéstől 2m-re telepíti?
Ha belenő a kerítésbe, átkéredszkedsz a szomszédhoz. Tőlünk nyugatabbra, a haldokló vidéken
Én többször tapasztaltam a smaragdtuja korszakban, hogy a kerítés mindkét oldalára telepítettek...
Nem veszed figyelembe azt hogy az ültetett növények nőnek,és nem csak felfelé,ha nem természetszerűen oldal irányban is,tehát amit pl 2m-re ültetsz,az a szőlő kivételével jó eséllyel előbb utóbb eléri a telekhatárt is.De a szőlőt sem a szomszéd telkéről permetezed,tehát jó,és kell is az a 2m hogy hozzáférj,és a többi is kb rendben van,szerintem,de nem hinném hogy ezek kőbe vésett adatok,és ha valaki fél méterrel odébb rak valamit,az már olyan borzasztóan nagy vétség lenne.Ezek irányadó adatok,de senki sem fogja ezt tolómérővel ellenőrizni,ismét csak szerintem.PgSpa írta: ↑2024.08.29., csüt. 09:20Most szakemberként írok, és ez nem vélemény, hanem tény:
-általánosságban a Ptk szabályozza ezt a kérdést, de ilyenkor neked kell bizonyítani, hogy a szomszéd fája sérelmet okoz.
-helyi rendelet van, de a települések kis hányadában, és többségük nem életszerű. Ide másoltam egy ilyet, és értékelem:
A belterületen és a külterületnek a zártkerten belül eső részén:
a) lágyszárú növényzet (ide nem értve a gyepet) 0,50 méter, -a fél méteres sávot lebetonozom?
b) szőlő, valamint 3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs- és egyéb bokor
(élősövény) esetében 2,00 méter, - a sövény és a kerítés között akkor elhagyok egy 2m-es sávot? Egy 15m széles átlag teleknél a hasznos felület 11m-re csökken...
c) 3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs és egyéb fa esetében 2,50 méter, -kb. ok
d) 3 méternél magasabbra növő gyümölcs és egyéb fa, valamint gyümölcs és egyéb
bokor (élősövény) esetében 4,00 méter, -szintén egy 15m széles teleknél a középső 7m-es sávban lehet fát ültetni, ugye milyen esztétikus?
e) 5,0 méternél magasabbra növő minden növény 7,00 méter; kivéve diófa, ami 8,00
méter -ez alapján a minta 15m széles telek közepére lehet fát tenni![]()

Én meg azt hittem, a mi telkünk keskeny. 20 méteres széles telkeket csináltak itt annak idején, valamikor a 70-es években, pontosabban 10 öleset. Amiket meg mostanában csináltak szántóföldből, azok 25 méteresek, oda már lehet a telek közepére is házat építeni.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Értékelés: 1724
Megnéztem, kb. ugyan ez itt Vörösváron.
tehát a 12 méter széles telekre én nem ültethetek cseresznyefát

Hülyék ezek.... mind....
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
- PgSpa
- Fórumlakó
Most szakemberként írok, és ez nem vélemény, hanem tény:
-általánosságban a Ptk szabályozza ezt a kérdést, de ilyenkor neked kell bizonyítani, hogy a szomszéd fája sérelmet okoz.
-helyi rendelet van, de a települések kis hányadában, és többségük nem életszerű. Ide másoltam egy ilyet, és értékelem:
a) lágyszárú növényzet (ide nem értve a gyepet) 0,50 méter, -a fél méteres sávot lebetonozom?
(élősövény) esetében 2,00 méter, - a sövény és a kerítés között akkor elhagyok egy 2m-es sávot? Egy 15m széles átlag teleknél a hasznos felület 11m-re csökken...
c) 3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs és egyéb fa esetében 2,50 méter, -kb. ok
bokor (élősövény) esetében 4,00 méter, -szintén egy 15m széles teleknél a középső 7m-es sávban lehet fát ültetni, ugye milyen esztétikus?
e) 5,0 méternél magasabbra növő minden növény 7,00 méter; kivéve diófa, ami 8,00
méter -ez alapján a minta 15m széles telek közepére lehet fát tenni
méter -ez alapján a minta 15m széles telek közepére lehet fát tenni

- Tctronic
- Beköltözött
- Értékelés: 2745
Nekem a mélykúti szivattyúhoz ilyesmi van:ZolaBA írta: ↑2024.08.29., csüt. 07:05Bocs rétegprobléma következik. Saját kutról öntözéssel bíbelődik valaki?
Nálunk egy relatív komplex rendszer van. A kútból egy szivattyú tölt egy IBC tartályt (mert kicsi a kút hozama). Az IBC tartályban pedig van egy másik szivattyú ami ellátja az öntöző rendszert és a kerti csapokat. A feltöltő szivattyút sima úszókapcsolók vezérlik, egszerű és jól működik. A IBC-ből nyomás fenntartás viszont egy áramláskapcsolóval van megoldva (Pedrollo EasySmall II). Na most ez az hülye áramláskapcsoló durván megszivatot, nem állította le a 100 ezres szivattyút, ami leégett... valszeg gazdasági totálkár, de a bevizsgálás, szerelés másfél hónap lesz/lenne, szóval vettem egy új szivattyút. És most azon vakarom a fejem mivel vezéreljem.
Vannak ilyen digitális nyomáskapcsólók pl: https://www.szivattyubolt.hu/coelbo-swi ... askapcsolo
A boltos szerint ne vegyem meg, vegyem a pedrollo áramláskapcsolót (ami megszivatott), mert jó az csak nem volt szerencsénk, én meg kétszer nem lépnék ugyanabba a szarba. Még a hagyományos mechanikus nyomáskapcsoló is szóbajön, csak az nem tudja az elekronikus csodákat, mint szárazon futás elleni védelem, csepegés elleni védelem, stb.
esetleg valami tipp?![]()
![]()
https://www.szivattyubolt.hu/pm-c-box-20
Ebben van hőkioldó kapcsoló (Motor túlmelegedés ellen) amit már 3-4 szer cseréltem (1-2 E Ft-os tétel, egy-két védelem után kuka), lehet ennyiszer már leégett volna a szivattyú.
https://automataontozorendszer.com/hoki ... y8QAvD_BwE
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Tctronic 2024.08.29., csüt. 09:23-kor.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Ez éppen most jött szembe véletlenül hasonló esetekről a dívány c. tudományos szaklapban.

https://divany.hu/edesotthon/szomszed-f ... e=cikklink
https://divany.hu/mindennapi/szomszed-o ... oiLryIYZVw
Nem biztos, hogy teljesen értem, de így első körben az jutott eszembe, hogy be kéne építeni valamilyen biztonsági kapcsolót az áramláskapcsoló mellé, ami ilyen vészhelyzetben lelőné a szivattyút. Pl. egy úszókapcsoló oda is? Vagy: én most szereltem össze egy automata öntözőt egy időzítő kapcsolóval, amit éppen lehetett kapni az Aldiban 10000-ért (még szombaton is volt a boltban belőle). Biztosan van olyan időszak, amikor semmiképpen nem kéne futni a rendszernek, akkor kikapcsolna mindent, amíg odaérsz ránézni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára pali923 2024.08.29., csüt. 08:21-kor.
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Értékelés: 1724
Bocs rétegprobléma következik. Saját kutról öntözéssel bíbelődik valaki?
Nálunk egy relatív komplex rendszer van. A kútból egy szivattyú tölt egy IBC tartályt (mert kicsi a kút hozama). Az IBC tartályban pedig van egy másik szivattyú ami ellátja az öntöző rendszert és a kerti csapokat. A feltöltő szivattyút sima úszókapcsolók vezérlik, egszerű és jól működik. A IBC-ből nyomás fenntartás viszont egy áramláskapcsolóval van megoldva (Pedrollo EasySmall II). Na most ez az hülye áramláskapcsoló durván megszivatot, nem állította le a 100 ezres szivattyút, ami leégett... valszeg gazdasági totálkár, de a bevizsgálás, szerelés másfél hónap lesz/lenne, szóval vettem egy új szivattyút. És most azon vakarom a fejem mivel vezéreljem.
Vannak ilyen digitális nyomáskapcsólók pl: https://www.szivattyubolt.hu/coelbo-swi ... askapcsolo
A boltos szerint ne vegyem meg, vegyem a pedrollo áramláskapcsolót (ami megszivatott), mert jó az csak nem volt szerencsénk, én meg kétszer nem lépnék ugyanabba a szarba. Még a hagyományos mechanikus nyomáskapcsoló is szóbajön, csak az nem tudja az elekronikus csodákat, mint szárazon futás elleni védelem, csepegés elleni védelem, stb.
esetleg valami tipp?

esetleg valami tipp?

Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
- Vinkler
- Adminisztrátor
Poloska ellen mit ajánlotok? Durván támadják a paradicsomot! Kipróbáltam a víz-tej keveréket, de nem sokat ért.
- Vinkler
- Adminisztrátor
Eddig Budapesten kívül 3 településen éltem, mindhárom helyen szabályozták az örökzöldek, fák kerítéshez ültetését. Fákat én nem ültettem,,de minden mást úgy, hogy be tudjak mögé menni és megnyírni, ha szükséges. Ez így korrekt a szomszéddal szemben is.PgSpa írta: ↑2024.08.24., szomb. 11:08Shimano nem teljesen jó, amit írsz: országos szabályozás már nincsen, a Ptk. általános szabályai szerint járnak el vitás esetben. Abban igazad van, hogy az önkormányzatok egy része (a kisebb) szabályozza a kerítés melleti telepítési távolságokat, de ez nem általános.
A régi, módszerváltás előtti jogszabály már nehezen lenne alkalmazható, hiszen a kerítésede mellé nem tudnál 2m-es sövényt sem telepíteni, hanem egy 2m-es sávot kellene hagynod a szomszédig.
Annyit még, hogy manapság az antropocentrikus gondolkodás helyett mindig mérlegelni kell azt is, hogy az adott fa önmagában értéket képvisel, mert élőlény. Az emberközpontú gondolkodás szerint is bevezettek egy mérhető paramétert, ezt ökölógiai szolgáltatásnak hívják, ami számbaveszi az előnyöket (Oxigén termelés, pormegkötés, árnyékolás, hűtés stb.) és mérlegre teszi a negatívumokkal szemben.
Most köröztetnek egy jogaszbálytervezetet, amely többek között pl. a nagyobb vállalatok, beruházások esetében kötelezővé tenné a zöldfelületek mennyiségi értékelését az asszmiláló felület számított értéke alapján. Úgy hírlik, hogy hosszú távon ezt magánházaknál is be fogják vezetni. Kb. olyan lesz, mint az energetikai tanúsítvány. Így végre vége lesz a babérmeggy sövény műfű, kavicsmező korszaknak.
A sövény más tészta,ez nem nől nagyra,nem foglal nagy helyet,és nem is szemetel,nekem is is van egy kerítés részen.Ezt a szomszéddal egyeztetve ültetttem,de azt én tartom rendben mindkét oldalon ha nyírni kell.Kerítés mellé pl tujákat,vagy hasonlókat két méteren belül sem nem lehet ültetni nálunk,de ez is az életszerű,mert ha ezek megnőnek,egyrészt gondozni is kell őket,nyírni,stb,tehát hozzá kell férni,és ekkor már elérik a szomszéd határát is.
Nálunk nem lehet a kerítés mellé fákat ültetni,de ez nem is életszerű és ésszerű,mert hát nem járhatunk át a szomszédba az átlógó ágakról leszedni a termést,arról nem is beszélve hogy minden fa szemetel,és ne a szomszéddal gerebjésztessük már fel azt ami a mi hülyeségünktől került oda.Ilyen esetben ha nem jutnék dűlőre a szomszéddal,én tuti levágnék minden átlógó ágat róla.PgSpa írta: ↑2024.08.24., szomb. 11:08Shimano nem teljesen jó, amit írsz: országos szabályozás már nincsen, a Ptk. általános szabályai szerint járnak el vitás esetben. Abban igazad van, hogy az önkormányzatok egy része (a kisebb) szabályozza a kerítés melleti telepítési távolságokat, de ez nem általános.
A régi, módszerváltás előtti jogszabály már nehezen lenne alkalmazható, hiszen a kerítésede mellé nem tudnál 2m-es sövényt sem telepíteni, hanem egy 2m-es sávot kellene hagynod a szomszédig.
Annyit még, hogy manapság az antropocentrikus gondolkodás helyett mindig mérlegelni kell azt is, hogy az adott fa önmagában értéket képvisel, mert élőlény. Az emberközpontú gondolkodás szerint is bevezettek egy mérhető paramétert, ezt ökölógiai szolgáltatásnak hívják, ami számbaveszi az előnyöket (Oxigén termelés, pormegkötés, árnyékolás, hűtés stb.) és mérlegre teszi a negatívumokkal szemben.
Most köröztetnek egy jogaszbálytervezetet, amely többek között pl. a nagyobb vállalatok, beruházások esetében kötelezővé tenné a zöldfelületek mennyiségi értékelését az asszmiláló felület számított értéke alapján. Úgy hírlik, hogy hosszú távon ezt magánházaknál is be fogják vezetni. Kb. olyan lesz, mint az energetikai tanúsítvány. Így végre vége lesz a babérmeggy sövény műfű, kavicsmező korszaknak.
A sövény más tészta,ez nem nől nagyra,nem foglal nagy helyet,és nem is szemetel,nekem is is van egy kerítés részen.Ezt a szomszéddal egyeztetve ültetttem,de azt én tartom rendben mindkét oldalon ha nyírni kell.Kerítés mellé pl tujákat,vagy hasonlókat két méteren belül sem nem lehet ültetni nálunk,de ez is az életszerű,mert ha ezek megnőnek,egyrészt gondozni is kell őket,nyírni,stb,tehát hozzá kell férni,és ekkor már elérik a szomszéd határát is.
- PgSpa
- Fórumlakó
Shimano nem teljesen jó, amit írsz: országos szabályozás már nincsen, a Ptk. általános szabályai szerint járnak el vitás esetben. Abban igazad van, hogy az önkormányzatok egy része (a kisebb) szabályozza a kerítés melleti telepítési távolságokat, de ez nem általános.
Más.
Írtam korábban hogy annyi körte van az idén az egyik fiatal fán nálam,hogy a kb fele termés leszedése után is törtek le még ágak róla.
Erről most is leszedtem a kritikus részekről még egy adagot mielött letörnék az ágakat,és kíváncsi vagyok hogy ezek ehetővé, tehát puhává válnak e így.Ez egy olyan fajta,amin még ősszel a lombhulláskor is kemények a termések,de akkor leszedve már ehetővé válnak egy idő után.Most érlelem,
de még kőkemények,és lehet azok is maradnak,de egy próbát meg ér.
Nem lóghat át semmilyen fa a szomszéd telkére,és még ha jól tudom bizonyos távolságon belül,(ezt pontosan nem tudom mennyi) nem is ültethető olyan növény a szomszéd telke mellé ami átlóghat,árnyékolhat.Ezt a helyi önkormányzat szabályozza,és ott is lehet orvoslást igényelni a problémára,de persze a legjobb az,ha normális módon,a szomszéddal egyeztetve jutunk megoldásra.Aszpirin írta: ↑2024.08.22., csüt. 14:00Mai "termés" a kocsibejárómon a szomszéd jóvoltából. Van mit visszadobálni... (na jó, hétvégém még vár egy kis takarítás is, hogy a száraz időjárás miatt nagyon szemetelő akác száraz leveleit összeseperjem és a vadhajtásait kihúzgáljam... az elmúlt pár hétben vagy egyáltalán nem voltunk itthon, vagy egyáltalán nem értem rá...)
Más.
Írtam korábban hogy annyi körte van az idén az egyik fiatal fán nálam,hogy a kb fele termés leszedése után is törtek le még ágak róla.

- zoli73
- V.I.P.
Fűnyírás után mindig ez van, a környék összes verebe nálunk szedeget.
Nálunk szívesen látott vendégek a madarak.
Elnézést a nem túl jó képért, szúnyoghálón keresztül csak ilyenre futotta.
Nálunk szívesen látott vendégek a madarak.

Elnézést a nem túl jó képért, szúnyoghálón keresztül csak ilyenre futotta.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6103
Mai "termés" a kocsibejárómon a szomszéd jóvoltából. Van mit visszadobálni... (na jó, hétvégém még vár egy kis takarítás is, hogy a száraz időjárás miatt nagyon szemetelő akác száraz leveleit összeseperjem és a vadhajtásait kihúzgáljam... az elmúlt pár hétben vagy egyáltalán nem voltunk itthon, vagy egyáltalán nem értem rá...)
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
- zoli73
- V.I.P.
Akkor Te is meg vagy áldva a "jószomszéddal"! Nálunk a szilvafájuk lóg át, és potyog róla át a szilva, ebből én nem csinálok kérdést, simán visszadobálom. Ami ennél nagyobb probléma, az az utcafront, ahol akácfak és bokrok nőnek náluk, és folyton terjed felénk is. Egyszer, olyan három éve szoltam nekik, hogy le kellene vágni, mert átnő hozzánk, illetve az útra is annyira kihajlik, hogy már akadályozza a forgalmat is, és a minket is nagyon zavar az autóval való kiállásban(kilátás az útra). Nos, csak teltek a hetek, de nem törtent semmi, így kezembe vettem a dolgokat, és a karos ollót, jó alaposan visszavágtam. A szomszéd szóra sem méltatta, és az óta már vagy hatszor megismételtem. Baromira nemtörődöm emberek, az udvaruk tele szeméttel, lommal, a kertben derékig ér a gaz, minden elvadulva, a ház lerobbanva, csak élik világukat, de sajnos az együttélés normáit figyelmen kívül hagyva.Aszpirin írta: ↑2024.08.22., csüt. 13:06Alma: örökös probléma: a szomszéd (elég silány termésű) almafája átlóg, és rengeteg apró alma hullik a kertembe és a kocsibejáróra, nem győzöm takarítani (elvileg felszedni sem volna szabad a szomszéddal való egyeztetés nélkül, de azt sem tudom kik ők, a korábbi "valódi" szomszéd elköltözött, és most valakik laknak ott, akik közül az egyikre ráköszöntem, és nem köszönt vissza. Szép, mit mondjak.
(hozzátenném, hogy a mi környékünk szerintem egyáltalán nem alkalmas almatermesztésre. Esetleg valami nagyon szélálló fajta jöhet csak szóba. Egy szélcsatornában vagyunk, nagyon gyakoriak a szeles napok, olykor viharos széllökésekkel (ez a hét is ilyen volt tegnapig). Amikor az almák már nagyobba(cská)k, de még nem érettek, egy komolyabb széllökés, és a termés tizede lehullik. A következő nap megint egy széllökés, megint egytized lenn...Mire beérne, alig van a fán, vagy már egyáltalán nincs is. Van egy almafám, kevésbé télálló starking-fajta, óriásra nőnek a termései és egészen sötét vörösre érik, már ha lesz mi beérjen... eddig a 8 év alatt egyetlenegyszer volt szerencsém 3 ládányi almát begyűjteni róla (de akkor is rengeteg éretlen volt alatta, lehullva).
Az alma sajnos nálunk is így "működik", mire beérik, a felét leveri a szél. A vasárnap éjszakai vihar után is két vödörrel szedtem össze, és adtam oda a másik szomszédnak, a disznói örömmel fogadták.

- PgSpa
- Fórumlakó
Az almafa termésével kapcsolatban rosszul tudod: az átlógó fa minden részével te rendelkezel, akár le is vághatod (de nem okozhatod a fa pusztulását), az ezen a részen termő gyümölcs is téged illet.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6103
Alma: örökös probléma: a szomszéd (elég silány termésű) almafája átlóg, és rengeteg apró alma hullik a kertembe és a kocsibejáróra, nem győzöm takarítani (elvileg felszedni sem volna szabad a szomszéddal való egyeztetés nélkül, de azt sem tudom kik ők, a korábbi "valódi" szomszéd elköltözött, és most valakik laknak ott, akik közül az egyikre ráköszöntem, és nem köszönt vissza. Szép, mit mondjak.
(hozzátenném, hogy a mi környékünk szerintem egyáltalán nem alkalmas almatermesztésre. Esetleg valami nagyon szélálló fajta jöhet csak szóba. Egy szélcsatornában vagyunk, nagyon gyakoriak a szeles napok, olykor viharos széllökésekkel (ez a hét is ilyen volt tegnapig). Amikor az almák már nagyobba(cská)k, de még nem érettek, egy komolyabb széllökés, és a termés tizede lehullik. A következő nap megint egy széllökés, megint egytized lenn...Mire beérne, alig van a fán, vagy már egyáltalán nincs is. Van egy almafám, kevésbé télálló starking-fajta, óriásra nőnek a termései és egészen sötét vörösre érik, már ha lesz mi beérjen... eddig a 8 év alatt egyetlenegyszer volt szerencsém 3 ládányi almát begyűjteni róla (de akkor is rengeteg éretlen volt alatta, lehullva).
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem