Hát ha még azt is tudnád, hogy néha miket kapok ezért.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6531
Re: Általában a hifiről
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
A kilencvenes években, mint a Merlin hivatalos AN viszonteladója, az akkori cégemmel adtunk rádió és tv stúdióknak is AN K és J dobozokat, több tucatot, nekem volt E is otthon pár évig. A debreceni tévé stúdiójában kb 10-12 évig használták a világosítói hídra felfogott kulissza monitorként, ha jól emlékszem 6 darab volt a J-ből. Amikor átépítették a stúdiót, az első ami gazdára talált a hat AN doboz volt. Nem emlékszem, hogy a peremre panaszkodtak volna.Snipi írta: ↑2024.06.26., szer. 12:24A habszivacs pereműeknél biztos. Speciel az AN/J-nek gumipereme van. Lehet, hogy sok minden évtizedekkel ezelőtt jelent meg, de azért azóta a tudomány és technika fejlődött annyit, hogy esetleg új dolgok is előjöttek, ami a jelzett hangsugárzóknál nincs. Amúgy a jelzett gumiperem - mint az írtam is - nem évtizedek után, hanem PÁR év alatt ment tönkre, és nem elporlad, hanem egyszerűen kilyukadt. (Amint szintén írtam.) Amúgy apám nagyon ritkán kapcsolta be a rendszerét - ő inkább építeni szerette az erősítőt mint hallgatni - és akkor se hangosan, szóval azt se lehet mondani, hogy a nem megfelelő használat miatt ment tönkre. Azért ment tönkre a GUMIPEREM, mert gyenge minőségű volt gondolom.kammerer írta: ↑2024.06.26., szer. 11:04Jellemzően VIFA és környéke. Azon nem érdemes fennakadni, hogy "régi konstrukció", mert minden hangsugárzó, a legfrissebb is "régi konstrukció". Amint a csöves erősítők is - és az A, A/B osztályú tranzisztorosok is (sőt, a D-osztály is évtizedekkel ezelőtt jelent meg).
A peremezésen se érdemes fennakadni, ugyanis az ugyanúgy az egymás ellen játszó paraméterek közti választás ill. kompromisszum kérdése, mint minden a hifiben. Aki habszivacs peremű hangszórót gyárt/vesz, az bevállalja, hogy 10-15 évente majdnem bizonyosan peremezni kell majd, mert porlad. Azért vállalja, aki vállalja, mert a habszivacs perem általában jobb hangminőségűnek tartatik, mint a tartós gumiperem.
A habszivacs pereműeknél biztos. Speciel az AN/J-nek gumipereme van. Lehet, hogy sok minden évtizedekkel ezelőtt jelent meg, de azért azóta a tudomány és technika fejlődött annyit, hogy esetleg új dolgok is előjöttek, ami a jelzett hangsugárzóknál nincs. Amúgy a jelzett gumiperem - mint az írtam is - nem évtizedek után, hanem PÁR év alatt ment tönkre, és nem elporlad, hanem egyszerűen kilyukadt. (Amint szintén írtam.) Amúgy apám nagyon ritkán kapcsolta be a rendszerét - ő inkább építeni szerette az erősítőt mint hallgatni - és akkor se hangosan, szóval azt se lehet mondani, hogy a nem megfelelő használat miatt ment tönkre. Azért ment tönkre a GUMIPEREM, mert gyenge minőségű volt gondolom.kammerer írta: ↑2024.06.26., szer. 11:04Jellemzően VIFA és környéke. Azon nem érdemes fennakadni, hogy "régi konstrukció", mert minden hangsugárzó, a legfrissebb is "régi konstrukció". Amint a csöves erősítők is - és az A, A/B osztályú tranzisztorosok is (sőt, a D-osztály is évtizedekkel ezelőtt jelent meg).
A peremezésen se érdemes fennakadni, ugyanis az ugyanúgy az egymás ellen játszó paraméterek közti választás ill. kompromisszum kérdése, mint minden a hifiben. Aki habszivacs peremű hangszórót gyárt/vesz, az bevállalja, hogy 10-15 évente majdnem bizonyosan peremezni kell majd, mert porlad. Azért vállalja, aki vállalja, mert a habszivacs perem általában jobb hangminőségűnek tartatik, mint a tartós gumiperem.
Tegyél egy próbát.Luxor Audio írta: ↑2024.06.26., szer. 10:09
Száz téma van a fejemben, amikről szívesen beszélgetnék, de nem dobom be őket, mert látom magam előtt, ahogy marcangolnák egymást és persze engem is a fórumtársak.
Ha nem arról lesz szó, hogy milyen fölösleges a hifi - arra ott a hifimániás önmarcangoló topic , vagy hogy hogyan védjük meg a Földet - arra ott van a Zöld topikod - akkor engem érdekelne.
- ELEX
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 975
Az a gond itt, hogy a jelenlévő aktív pár tíz megmondóember azt hiszi, hogy ők képviselik a hazai audio kultúrát, az létezik, amit ők itt kinyilatkoznak. Pont. Más nincs.
A valóság az, hogy létezik nagyon sok ezer aktív koncertre járó (nem rock...), akiknek otthon van ilyen, olyan rendszerük, amin hallgatják a zenét, miközben itt a nagyokosok osztják az észt.
Ők nagy ívben le..ják a biteket, nem foglalkoznak vele, hanem boldogok, mikor felraknak egy CD-t, LP-t. Elképesztő gyűjtemények léteznek akár LP, akár CD vonalon. A stream gyakorlatilag náluk ismeretlen fogalom. Azt se tudják, hogy mi az az AVX. Ha netán ide tévednek, azonnal hátraarcot csinálnak az itt menő agyament vitáktól.
Itt mindenki fújja a saját meggyőződését, amivel baj nem lenne, csak ne akarjon már mást megerőszakolni vele. Nem tudom, hogy miféle belső késztetés viszi rá az embereket, hogy ráerőszakolják a véleményüket másra. Vannak, akik ezt direktben művelik, mások körmönfont megfogalmazásban hülyézik le a másikat, aki nem fogadja el az ő véleményét. Cinikus megjegyzéseket tesznek a másként gondolkodókra. És mindezt nagy buzgóan sok ezer hozzászólásban. Senkinek sincs kedve már velük vitába szállni, mert teljességgel értelmetlen. Azonnal jön a lekezelő, kioktató stílusú válasz. Hogy mer valaki más véleményen lenni, mint ő (és mindez természetesen az elfogadás, sokszínűség és tolerancia jegyében - amíg a te véleményed azonos az övével - annyira tipikus viselkedés).
Hogy vissza térjek a zenehallgató ezrekre: nagyon sok klasszikus koncerten igen nagy számú fiatalt látok (tizenéveseket és még fiatalabbakat is) nagy boldogságomra. Van még remény, talán nincs még minden elveszve. Ők követni fogják a szülői példát és tovább viszik az otthoni zenehallgatói szokásaikat. És ezek a fiatalok fogják tovább életben tartani a fizikai hordozókra alapuló zenehallgatást. Ők nem a tizedik track első húsz másodpercét hallgatják majd meg ezredjére is, hogy hallanak-e különbséget vagy nem. Nem, ők nem hifisták. Számukra a rendszer csak eszköz, nem cél.
A legtöbb elképesztően komoly rendszerrel rendelkező ismerősömnek fogalma sincs, hogy milyen fórumok, csoportok léteznek, mert nem érdekli őket a közösségi média főleg a mindenhol megtalálható agresszív, provokatív posztolók miatt.
Az AVX a szigorú moderáció miatt még maga a béke szigete - látszólag. De itt is hatalmas egók feszülnek egymásnak a robbanás határát súrolva. Gyakorlatilag senki nem fogadja el a másik véleményét itt sem. Nagyon szomorú történet ez, de hát ezzel kell együtt élni.
Tudnál egyetlen példát mondani, ahol én, vagy más analóg kedvelő nekiállt volna pocskondiázni, jelzőkkel illetni a CD, streamer, vagy bármelyik digiformátum hangját ?
Én csupán annyit mondtam múltkor is - mikor valaki elkezdte szajkózni az előítélet-mantrát - hogy nincsen előítéletem, egyszerűen nem érdekel más formátum, mint ami van, még arra sincsen elég időm, amire szeretném.
A digit oldalon viszont rendre felbukkan az analógra vonatkoztatott " zajos, színezős, torzítós, nem líneáris, kellemesen felharmonikus torzítós " lekezelő jelzőkben való vidám dagonyázás.
Ezeket válasz nélkül kellene hagyni ?
Most attól tekintsünk is el, hogy egy igazán jó analóg rendszer esetén ezeknek a jellemzőknek mennyi valóságtartalma is van, a jelzőkkel nem igen kifejezhető hangbéli pozitívumokról nem is beszélve.
Szomorú, hogy idejutottunk, pedig biztos mindannyian sokat tanulnánk ilyen témák értelmes kitárgyalásából.Luxor Audio írta: ↑2024.06.26., szer. 10:09Száz téma van a fejemben, amikről szívesen beszélgetnék, de nem dobom be őket, mert látom magam előtt, ahogy marcangolnák egymást és persze engem is a fórumtársak...
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
- kammerer
- Nincs visszaút

- Értékelés: 117
Jellemzően VIFA és környéke. Azon nem érdemes fennakadni, hogy "régi konstrukció", mert minden hangsugárzó, a legfrissebb is "régi konstrukció". Amint a csöves erősítők is - és az A, A/B osztályú tranzisztorosok is (sőt, a D-osztály is évtizedekkel ezelőtt jelent meg).Snipi írta: ↑2024.06.26., szer. 10:40Hát nem tudom. Több AN-E hangsugárzót hallottam többször is, nekem egyik sem jött be soha. Apámnak AN-J volt, az sem tetszett. Az Ongaku sem igazán tetszett soha. Érdekes módon, viszont a Jinro-tól leültem, annyira elájultam a hangjától.kaef2 írta: ↑2024.06.26., szer. 10:18Az AN M9 Phono előfokával az Ongaku Kensei végfokával, VPI Avenger lemezjátszójával, Grado Epoch hangszedőjével, a full AN ezüst kábelezésével, DAC Five Signature D/A-val, a CDT Five transporttal és persze a külső keresztváltós AN-E SEC Signature hangsugárzójával azért ellennék egy jó darabig. Legfeljebb mellé tennék még streamernek egy Fiio M15s DAP-ot.
Az AN hangsugárzókkal kapcsolatban azt azért nem szabad elfelejteni, hogy azok igazából a Snell E,K,J modellek "liszenc"-ei, és már egy nagyon régi konstrukció, és nem vagyok róla meggyőződve, hogy a legsikerültebbek. Igazából a hangsugárzó készlete (ha jól tudom Vifa talán) sem világbajnok szerintem (apám mélyközepeit is pár év után újra kellett peremeztetni - egyszerűen kilyukadtak), és szerintem csak a kábelezéssel és az elektronikával nem lehet megváltani a világot. (A hangsugárzóra gondolok.)
De a legkissebb K modell sem az én világom. Az AX - szériáról nem tudok nyilatkozni olyat még nem hallottam. Szóval nekem az AN hangsugárzók és erősítők (kivéve a Jinro) amiket hallottam - több is volt - sosem tetszettek. Mindig éreztem (főleg a hangsugárzóknál) valamit ami zavart vagy ami miatt nem tetszett a hangjuk.
Lakott sziget-Bogár a hangyabolyban-Válaszd az életet
- Vinkler
- Adminisztrátor

- Értékelés: 10122
Majd eljönnek a következő őszi találkozóra.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Hát nem tudom. Több AN-E hangsugárzót hallottam többször is, nekem egyik sem jött be soha. Apámnak AN-J volt, az sem tetszett. Az Ongaku sem igazán tetszett soha. Érdekes módon, viszont a Jinro-tól leültem, annyira elájultam a hangjától.kaef2 írta: ↑2024.06.26., szer. 10:18Az AN M9 Phono előfokával az Ongaku Kensei végfokával, VPI Avenger lemezjátszójával, Grado Epoch hangszedőjével, a full AN ezüst kábelezésével, DAC Five Signature D/A-val, a CDT Five transporttal és persze a külső keresztváltós AN-E SEC Signature hangsugárzójával azért ellennék egy jó darabig. Legfeljebb mellé tennék még streamernek egy Fiio M15s DAP-ot.
Az AN hangsugárzókkal kapcsolatban azt azért nem szabad elfelejteni, hogy azok igazából a Snell E,K,J modellek "liszenc"-ei, és már egy nagyon régi konstrukció, és nem vagyok róla meggyőződve, hogy a legsikerültebbek. Igazából a hangsugárzó készlete (ha jól tudom Vifa talán) sem világbajnok szerintem (apám mélyközepeit is pár év után újra kellett peremeztetni - egyszerűen kilyukadtak), és szerintem csak a kábelezéssel és az elektronikával nem lehet megváltani a világot. (A hangsugárzóra gondolok.)
De a legkissebb K modell sem az én világom. Az AX - szériáról nem tudok nyilatkozni olyat még nem hallottam. Szóval nekem az AN hangsugárzók és erősítők (kivéve a Jinro) amiket hallottam - több is volt - sosem tetszettek. Mindig éreztem (főleg a hangsugárzóknál) valamit ami zavart vagy ami miatt nem tetszett a hangjuk.
Kár, hogy a konkrét idézetre, annak lényegére kevesen figyeltek.
Szerintem érdekes (meg kicsit vicces) beszélgetést generáltál, részemről köszönöm.kaef2 írta: ↑2024.06.26., szer. 09:37
A történelmi hűség kedvéért megjegyezném, hogy habverés nem volt, én idéztem egy posztot pár napja, Steve Hoffmanntól a Facebookon, aki egyike azon kevés hangmérnököknek, akinek még a Miles Davis Kind Of Blue mesterszalagját is szivesen odaadja a jogtulajdonos, mert tudja, hogy értő kezekbe kerül.
Kár, hogy a konkrét idézetre, annak lényegére kevesen figyeltek.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - TT DAC - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
Pro-Ject RS2-T - TT DAC - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
Az AN M9 Phono előfokával az Ongaku Kensei végfokával, VPI Avenger lemezjátszójával, Grado Epoch hangszedőjével, a full AN ezüst kábelezésével, DAC Five Signature D/A-val, a CDT Five transporttal és persze a külső keresztváltós AN-E SEC Signature hangsugárzójával azért ellennék egy jó darabig. Legfeljebb mellé tennék még streamernek egy Fiio M15s DAP-ot.

- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11462
- Kapcsolat:
Vannak témák és sebek, amiket nem érdemes piszkálni, mert csak rosszabb lesz, mint volt. Legalábbis a gyógyulást biztosan nem segítjük vele. Száz téma van a fejemben, amikről szívesen beszélgetnék, de nem dobom be őket, mert látom magam előtt, ahogy marcangolnák egymást és persze engem is a fórumtársak. A legaktívabb 15-20 emberről amúgy is tudjuk előre szinte szó szerint, hogy melyikük mit fog írni.
Azt meg saját bőrömön tanultam meg, hogy hangmérnökökre, valós szakmai háttérre hivatkozni gyakorlatilag öngyilkosság ezekben a vitákban.
Megjegyezném, hogy jól csináljátok a kiadványaitokkal, mert mindkét tábor megkapja amit szeretne, igen jó minőségben.
Kár, hogy az itteni legaktívabb szószólók között szinte senki nem él ezzel a lehetőséggel.
- Aszpirin
- V.I.P.

Feri, szerintem Te tudod a legjobban, hogy a digitális kontra analóg egy hitvita, és a hitviták parttalanok és értelmetlenek, ezért nem érdemes sem megnyitni, sem kiprovokálni az új fejezetét ennek a soha véget nem érő cicaharcnak. Tudom, itt tévhiteket akartál eloszlatni, régebb én is próbáltam, de feladtam.kaef2 írta: ↑2024.06.26., szer. 09:37A történelmi hűség kedvéért megjegyezném, hogy habverés nem volt, én idéztem egy posztot pár napja, Steve Hoffmanntól a Facebookon, aki egyike azon kevés hangmérnököknek, akinek még a Miles Davis Kind Of Blue mesterszalagját is szivesen odaadja a jogtulajdonos, mert tudja, hogy értő kezekbe kerül.
Megjegyezném, hogy jól csináljátok a kiadványaitokkal, mert mindkét tábor megkapja amit szeretne, igen jó minőségben.
Kár, hogy az itteni legaktívabb szószólók között szinte senki nem él ezzel a lehetőséggel.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
"... és egy PQ-féle nagy Audio Note rendszerben hallgat otthon zenét. "
Úgy kell neki!
Úgy kell neki!
A történelmi hűség kedvéért megjegyezném, hogy habverés nem volt, én idéztem egy posztot pár napja, Steve Hoffmanntól a Facebookon, aki egyike azon kevés hangmérnököknek, akinek még a Miles Davis Kind Of Blue mesterszalagját is szivesen odaadja a jogtulajdonos, mert tudja, hogy értő kezekbe kerül.Rock60 írta: ↑2024.06.26., szer. 09:14Soha nem mi kezdjük ezt a habverést, a digifanoknak fontos ez valamiért.Rock60 írta: ↑2024.06.26., szer. 05:45Vagy, akkor, ha a
" Az, hogy az analógos hang, kép, feeling átvihető digitális eszközre, ez azt jelenti, hogy eleve van valami, ami átvihető, ami egy nem - línearítás, színezés, adott felharmonikusok torzítása, egy fülnek ( szemnek ) kellemes jellegzetesség. Ez egy halálos tőrdöfés az analóg Übermesch - ek elméletébe. "
és ehhez hasonló agymenések ritkulnának.
Őt semmiképpen sem nevezném digifannak, van egy pár lemezjátszója otthon, egy tucat magnója, és egy PQ-féle nagy Audio Note rendszerben hallgat otthon zenét.

- Aszpirin
- V.I.P.

Én ennek pont az ellenkezőjét látom
Ha ismered legalább ennyire (jobban én sem ismerem) az ember hátterét, akkor megérted, amit ír, és amiért írja. Ráadásul még egyet is értek vele, szóval miért is kellett volna ezt a szálat továbbgörgetnem?
- Aszpirin
- V.I.P.

Olvastam, persze, de mégis mit kellene reagálnom, az övé is egy vélemény, ráadásul ahogy látom sokkal jobban lefoglalja a jobbnál jobb komoly- (főleg régi-)zenék hallgatása, mint "A Hang". Nagy részét annak, amiket ő hallgat - és színvonalas blogot készít - szerintem nem kapná meg LP-.n, szóval neki a hobbijához az kell, amije van, és ami mellett kiáll.
Ha ismered legalább ennyire (jobban én sem ismerem) az ember hátterét, akkor megérted, amit ír, és amiért írja. Ráadásul még egyet is értek vele, szóval miért is kellett volna ezt a szálat továbbgörgetnem?
Látom, megragadtátok a lényeget.

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.06.26., szer. 09:23-kor.
Soha nem mi kezdjük ezt a habverést, a digifanoknak fontos ez valamiért.Rock60 írta: ↑2024.06.26., szer. 05:45Vagy, akkor, ha a
" Az, hogy az analógos hang, kép, feeling átvihető digitális eszközre, ez azt jelenti, hogy eleve van valami, ami átvihető, ami egy nem - línearítás, színezés, adott felharmonikusok torzítása, egy fülnek ( szemnek ) kellemes jellegzetesség. Ez egy halálos tőrdöfés az analóg Übermesch - ek elméletébe. "
és ehhez hasonló agymenések ritkulnának.
Nem ismerheted, a múlt héten történt. Nem beszéltem tele.
Múltkor meséltem Neki az 3 in 1 ötletemről, mondta eszembe ne jusson, nem kell az nekünk.
Okosabb annál, nem teszi ki magát felesleges szélmalomharcnak és egyebeknek...
Néha felolvasom neki a párbeszédeket - szenzomotorosan - jókat mulat rajta.
De ez mind indifferens.
Olvastad a Chord - féle idézőjeles részt is,vagy arra pont rásütött a Nap ?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Snipi 2024.06.26., szer. 09:18-kor.
Jól látod, az LP kiadványoknál is megvoltak az eredeti és az utánnyomott példányok (pl. Yugoton, Dum Dum), mindenki összehasonlithatta az eredeti nyomással, és dönthetett róla, hogy melyiket fogja otthon hallgatni
Az eredeti gyári CD kiadványokat is össze lehet hasonlítani az akárhol kiírt CD-vel, és ebben az esetben is mindenki hallgatja, gyűjtí amelyik neki tetszik...
TJ.
- tunerman
- V.I.P.

- Értékelés: 3444
Luxor Audio írta: ↑2024.06.26., szer. 08:41Azt kellene végre megértened és elfogadnod, hogy mindent rosszul csinálsz, hallasz, gondolsz, ha nem pontosan azt csinálod, hallod és gondolod, mint mások, akiket az 50-es, 60-as években besugároztak a Szent Hanggal és így megadatott nekik az abszolut gondolkodás kegye és kiváltsága. Jó, jó, tudom, fura módon sajnos köztük sincs egyetértés, ez némileg nehezíti az igazodást, de hát a High-End megvilágosodás felé vezető út tele van göröngyökkel. Na meg úgy tűnik, megvilágosodásból is sokféle létezik. Talán össze kellene hasonlítani őket egy vaktesztben, hogy melyik a fényesebb.
Jól látod, az LP kiadványoknál is megvoltak az eredeti és az utánnyomott példányok (pl. Yugoton, Dum Dum), mindenki összehasonlithatta az eredeti nyomással, és dönthetett róla, hogy melyiket fogja otthon hallgatni
Az eredeti gyári CD kiadványokat is össze lehet hasonlítani az akárhol kiírt CD-vel, és ebben az esetben is mindenki hallgatja, gyűjtí amelyik neki tetszik...
TJ.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tunerman 2024.06.26., szer. 09:00-kor.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009