Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3158
Kapcsolat:

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: alto »

Épp most olvastam, hogy a ChatGPT-4 átment a Turing teszten:

https://www.livescience.com/technology/ ... hers-claim

A fiam már doktoranduszként is 40.000 Euró/év fizetést kap, a PhD fokozat megszerzése után pedig 100.000 - 150.000 Eurós állásajánlatok között válogathat (versenyszférában, ha akadémiai vonalon folytatná, akkor "csak" 60.000-70.000 Euro). Elég szép pénzek ezek ahhoz képest, hogy egy "nemlétező" tudomány területről beszélünk.

Egyébként az igaz, hogy az AI itthon tudományos szinten nem létezik. A fiam rendszeresen jár tudományos konferenciákra ebben a témakörben, és még sosem futott össze magyarországi kutatóval, nincsenek magyar publikációk a témában. Már most behozhatatlanul elment mellettünk világ ezen a terülten (is).
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 993

Hozzászólás Szerző: chord_ »

tunerman írta:
2024.06.22., szomb. 17:47
denesdr írta:
2024.06.22., szomb. 17:42
kammerer írta:
2024.06.22., szomb. 16:02
A nagyfelbontású digitális hangformátumok ma már elkezdték közelíteni az analóg formátumok hangminőségét azon paraméterekben is, amely paraméterekben hatalmas visszaesést hozott a digitális hangrögzítés.
Mik lennének azok a paraméterek és mekkora az a hatalmas visszaesés? Lehetőleg számszerűsítve, ha már paraméterekről van szó. Hadd informálodjon az ide tévedő olvasó.

A felvételre kerülő információ veszteséges rőgzítése volt elsőre az a "visszaesés" :smile29:
TJ.
Óvatos ellenvélemény:
1. Nem (csak) a rögzítés volt gond, hanem inkább az elégtelen CD játszók a lejátszó oldalon; ott sokkal gázabb dolgok történtek. A piacot elárasztották azok a lejátszók, amelyek kifejezetten sz@rul szóltak; egy LP12-nek nem volt túl nagy fáradság ezeket felülmúlni, egy olyan ős-birodalomban, ahol a CD100 volt a trónon (vagy a trón közelében).
2. Amíg erős berögzülés ez a '100 egységből 100-x -et tudunk rögzíteni, és 100-2x -et tudunk lejátszani', addig értelmes technikai vita lefolytatható, de a dolog jóval bonyolultabb, ötezerszer átbeszéltük.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 362

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

Luxor Audio írta:
2024.06.22., szomb. 09:28
alto írta:
2024.06.22., szomb. 06:56
A kisebbik fiam éppen doktorál a "nemlétező" AI és machine learning témában.
Szerintem csak a doktorátus megszerzése után áruld el neki, hogy maga a témakör sem létezik, sőt talán fiaid sincsenek. Bezzeg a digitális hangzáson vitatkozók mindig is lesznek.
Köszönöm a lenéző, lekezelő véleményed! Ha létezne MI, akkor létezne ,,önvezető" autó is!
És a chat robot ,, szia miben segíthetek" kérdésére azt válaszolom: kérem ne tegezzen, megáll a beszélgetés.
Pedig egy intelligens ember értené amit kértem...

Fapaci! Túl nagy a mellényed! Leestek a visszapillantó tükreid?
A gondolkodás nem megerőltető...

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3589

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

juliush írta:
2024.06.22., szomb. 18:19
tunerman írta:
A felvételre kerülő információ veszteséges rőgzítése volt elsőre az a "visszaesés" :smile29:
TJ.
Minden felvételi technológia veszteséges az információ rögzítése tekintetében.
Sajnos már a levegő is veszteséges, ami a mikrofonkapszula és a hangszer között van. A hangfelvételi lánc minden eleme valamilyen veszteséggel vagy torzítással működik. Az analóg szalagos másolás is.

A veszteségek tekintetében valószínűleg, ha a teljes felvételi, utómunka folyamatot, produkciós, disztribúciós láncot, nézzük, a digitális rendszerek veszteségei összességében kisebbek lehetnek.

Ettől persze mindenki azt szeret hallgatni, ami csak jólesik neki.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3589

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

dixie-chicken írta:
2024.06.22., szomb. 12:21
Luxor Audio írta:
alto írta:
Szerintem csak a doktorátus megszerzése után áruld el neki, hogy maga a témakör sem létezik, sőt talán fiaid sincsenek. Bezzeg a digitális hangzáson vitatkozók mindig is lesznek.
ha minden olyan szép és jó a digitális oldalon,mért AAA-ként készült ez ? ...megfelelési kényszerként az AAA hitgyülekezetnek,trendnek? :D
Ha nincs utómunka és nincs tervezve CD vagy streaming a kiadások között, akkor az LP egy kiváló formátum, mondhatni az egyetlen, amin kiadni érdemes.

Márpedig ebből nem lesz sem CD, sem streaming. Letölthető DSD256 igen, de csak később és az is az eredeti, első generációs szalagról digitalizálva.

Az analóg/digitális kérdés egyik fontos eleme, hogy a modern felvételkészítési és disztribúciós módszerek utómunka nélkül nem működnek.

Utómunka központúvá vált minden, és egyszerűen lehetetlen nem használni digitális eszközöket, főképpen, ha valami populárisabb műfajú zenét is hallgatna az ember, nem csak klasszikust.

Vagyis akadémikus, mondhatni elméleti szintű a vita, hogy melyik jobb, mert hát full analóg felvételek, csekély számú kivételtől eltekintve, már jó ideje nem készülnek.

Ez az album azért készült el, mert a kiváló, élőben is tökéletesen játszó zenészek örömmel mentek bele abba, hogy nem lesz semmi sem megváltoztatva utólag, a pillanatot rögzítjük, úgy ahogy megtörtént, ráadásul csak két mikrofonnal. Nem volt semmilyen dinamikai beavatkozás, még csak keverés sem, a sztereó két csatorna a mikrofon erősítőből bement a Nagrába és felvettük, ami történt. Majd utána megfelelő sorrendbe másoltuk a Nagráról egy nagy Otari MTR20-ra és a szalag ment ki a Hollandiába és a lehető legigényesebb anyagból, eljárással elkészült a lemez.

Ennyi a története.

Így készült a lemez:

https://youtu.be/aZFrEQsBu-c?si=CIfcJbSidG8BJJka

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4048

Hozzászólás Szerző: juliush »

tunerman írta:
TJ.
Minden felvételi technológia veszteséges az információ rögzítése tekintetében.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2741

Hozzászólás Szerző: tunerman »

denesdr írta:
2024.06.22., szomb. 17:42
kammerer írta:
A nagyfelbontású digitális hangformátumok ma már elkezdték közelíteni az analóg formátumok hangminőségét azon paraméterekben is, amely paraméterekben hatalmas visszaesést hozott a digitális hangrögzítés.
Mik lennének azok a paraméterek és mekkora az a hatalmas visszaesés? Lehetőleg számszerűsítve, ha már paraméterekről van szó. Hadd informálodjon az ide tévedő olvasó.

TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

kammerer írta:

kammerer
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 117

Hozzászólás Szerző: kammerer »

A digitális hangrögzítés fejlesztésén legalább négy okból fáradoztak adott időszak óta.

1. Tudományos alapkutatás.
2. Hangminőségi célzattal, az analóg hangrögzítés (és hanghordozókészítés) hibáit kiküszöbölendő.
3. Kényelmi és szórakoztatóelektronikai szempontok.
4. Üzleti célzattal. Alkalomadtán éppen azért is, mert nem volt még üzleti agglomerációja. Új üzleti agglomerációt kiépíteni hatalmas üzlet, ha van rá vásárlóerő. Lett.

A hangminőségi célzat egyelőre igencsak felemásan valósult meg - azazhogy számos fonákja lett. A nagyfelbontású digitális hangformátumok ma már elkezdték közelíteni az analóg formátumok hangminőségét azon paraméterekben is, amely paraméterekben hatalmas visszaesést hozott a digitális hangrögzítés.
Lakott sziget-Bogár a hangyabolyban-Válaszd az életet

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4048

Hozzászólás Szerző: juliush »

Ilyen provokatív kérdéseket fordítva is fel lehet tenni. Például, ha minden olyan szép és jó az AAA oldalon, miért fáradoztak annyit már a 60-as évek közepétől a digitális hangrögzítés fejlesztésén, mikor annak anyagi haszonnal kecsegtető üzleti modellje és disztribúciós csatornái, mint a kereskedelmi forgalomban terjeszthető digitális formátumú médiumok (CD, DAT, MD, DCC, SACD,...), vagy épp a hálózati terjesztés, még sehol sem voltak? gondolkodik.gif
Kis olvasnivaló:
fine_dawn-of-digital.pdf
(5.71 MiB) Letöltve 47 alkalommal.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

dixie-chicken írta:
2024.06.22., szomb. 12:21

ha minden olyan szép és jó a digitális oldalon,mért AAA-ként készült ez ? ...megfelelési kényszerként az AAA hitgyülekezetnek,trendnek? :D
Igen, jól sejted.:)
Ez ma egy technikai kuriózum, sok munkával, igényesen kivitelezve, vélhetőleg nagy örömöt okoz majd pár embernek.
A digitál/analóg vitában nem fog semmit eldönteni.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2669

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Luxor Audio írta:
alto írta:
Csatolmányok
babindák.jpg
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2282

Hozzászólás Szerző: cables »

chord_ írta:
2024.06.21., pén. 17:02

...kicsit arcátlan próba, amit én (mi) más sok éve megcsináltunk: egy nagyon jó AD-vel (szintén nagyon jó) LP-ről digitális felvételt készíteni, kiírni CD-re, és egy (szintén nagyon jó) CD játszóval lejátszani.
Az LP utolsó vérig védett hangi sajátosságai (mert vannak, ez talán tény), furcsa módon átvándorolnak a CD-re. Amit én hallottam, legalább a 90%-a.
Valami ehhez hasonlót én is átéltem. Egy analog (Direct-cut) LP-t lejátszani és CDt készíteni belőle, ami jobban szól, mint a lemezkiadó stúdiójában felvett jazz CD? Ez ugye szinte hihetetlen. Pedig pár éve két FIM Records CD-vel ezt tapasztaltam.

A Jun Fukamachi At Steinway lemez a legjobb zongora felvétel amit én CD-ről hallottam. Egy érdekesség, hogy ezzel a lemezzel egy csomagban kaptam egy másik FIM lemezt, amelyen egy jazz trió játszott, a zongorista ugyancsak Steinway zongorán. Ez utóbbi új, FIM felvétel volt, míg a Fukamachi lemezt 1976-ban vették fel közvetlen lemezre vágással. A CD boríton a FIM vezetője Winston Ma elmeséli, hogy régi vágya volt egy Direct-cut LP újrakiadása és nem könnyen sikerült megszereznie a Toshiba-EMI Japan lemez könyvtárából az LP egyetlen érintetlen példányát. A lemezt a biztonság kedvéért jól becsomagolva, a térdén tartva vitte a hosszú repülő úton Amerikába. Ami érdekesség, hogy az LP-ről lejátszott lemezen sokkal jobban szól a zongora, mint a FIM akkor készült saját felvételén. Ez utóbbi lemezt nem is tartottam meg, mert a másikhoz képest kiábrándítóan szólt.

Akkoriban sokat gondolkodtam azon, hogy lehetséges ez. Arra jutottam, hogy jobb mikrofonokkal vehették fel Fukamachi zongora játékát.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1357

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Ha valami elterjedését nem tudod megakadályozni, állj az élére. gondolkodik.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10995
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

alto írta:

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

gomolalaci írta:
2024.06.21., pén. 20:41
alto írta:
2024.06.21., pén. 17:50
andarson írta:
2024.06.21., pén. 17:45

Már a DeepL sem megbízható... :noproblemo: :rolleyes: :kiss:
Úgy tűnik a mesterséges intelligencia eldöntötte ezt a régóta húzódó nyelvi vitát, és a bakelit jött ki győztesként! :smile29:
Hagyjuk már ezt a reklám szöveget: ,,mesterséges intelligencia" ! Soha nem volt, nincs, és soha sem lesz!
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

kammerer
Nincs visszaút
Nincs visszaút

chord_ írta:
2024.06.21., pén. 17:02
Én kifejezetten CD párti vagyok, és sorozatosan jobb hangot vélek hallani CD-ről. Nem HD file-okról, hanem CD lejátszóról.

De nem ez volt a cikk lényege, nem figyeltetek.
Hanem az a kicsit arcátlan próba, amit én (mi) más sok éve megcsináltunk: egy nagyon jó AD-vel (szintén nagyon jó) LP-ről digitális felvételt készíteni, kiírni CD-re, és egy (szintén nagyon jó) CD játszóval lejátszani.
Az LP utolsó vérig védett hangi sajátosságai (mert vannak, ez talán tény), furcsa módon átvándorolnak a CD-re. Amit én hallottam, legalább a 90%-a.
Következtetéseket mindenki levonhatja és le is vonta. Természetesen a CD pártiak így, az LP fanok úgy.
Szóval, előrébb nem jutottunk, de legalább elgondolkodni, hogy mi történt, azt lehet.
Ez az eredeti idézetben is zavart, hogy valaki "meglepődik" és bizonyítékként hozza bármire is, hogy a vinyl bedigitalizálása esetén sokminden átvándorol a digitálisra a vinyl sajátosságaiból. Naná, hogy sokminden átvándorol furcsa is lenne, ha nem.
Az analógot szeretni hajlamos fül pedig hallja, hogy mennyi minden pedig hozzáadódik digitális sajátosság.
Amúgy sose értettem, hogy egy időben divat volt hangminőségi céllal vinyl ripet készíteni analóg lemezről.

kammerer
Nincs visszaút
Nincs visszaút

kaef2 írta:
2024.06.21., pén. 12:28
Pár nappal ezelőtti poszt, az egyik legismertebb amerikai mastering mérnöktől a Facebookon.
Ő az, akinek a munkáját a híres DCC Gold CD kiadványok esetében is általában élvezhetjük.

Kép

A szöveg magyar fordítása a DeepL segítségével.

Zenerajongók:

Utoljára mondom, nincs olyan, hogy "durva digitális hangzás"! Ha durva hangzású digitális zenét hallasz, a mérnök szándékosan csinálta!

Az emberek még mindig használják ezt a kifejezést, sokféleképpen:
"Megszelídítem a durva digitális hangzást azzal, hogy lágy sztereó rendszert építek".
"A digitális durva, az analóg meleg, ezért játszom csak bakelitlemezt."
És más hasonló hülyeségek.

Ez már olyan régóta tart, hogy sokan tényként kezelik. De vajon az én CD-masteringjeim közül bármelyik "durva"? Nem hiszem, miért nem?

Úgy értem, ha valamit digitálisra masterelek, az miért nem durva? Kevésbé durvává teszem a mastering során? NEM. Nem, hacsak a tényleges master mix nem hangzik szarul. De ha feltételezzük, hogy nem így van, akkor nem.

A digitális hangzás semleges. Csak semleges. NINCS hangja.
Csak azt adja vissza, amit felvettek rá, ennyi az egész.

Az 1980-as évek elején a hangfelvevő és mastering mérnökök, akik először szabadultak meg a bakelit "korlátaitól", más szóval azoktól a szabályoktól, amelyeket követni kell a lemezvágáshoz (nincs óriási magassági erősítés stb.), teljesen megőrültek és parametrikus EQ-val felerősítették a magasságot, leborotválták a basszusfelhőt és általában nagyon szar hangzású CD-ket készítettek.
Mindenki azt gondolta, hogy "a digitális durva".

Valójában egyáltalán nem az. Az emberek mostanra már tudják ezt, de még mindig folyton beleesnek ebbe a régi kultikus gondolkodásmódba.

Bizonyítékot akarsz? Valamit, amit te magad is meg tudsz csinálni?
Ha van egy CD-felvevőd, vagy bármi másod, dobj be egy dalt a kedvenc bakelit albumodról.
Most játssza vissza a tényleges lemezzel szinkronizálva.
Látod, hogy majdnem 100%-ig pontos, amikor oda-vissza váltasz?

A digitális felvétel megragadta a bakelit varázslatát, és úgy adja vissza, hogy nem ad hozzá semmilyen "digitális durvaságot", mert ilyen nincs.

Egyébként boldog születésnapot kívánok Sir Paul McCartney-nak, aki ma 82 éves.
Hallottam néhányszor stúdióban azonnal lejátszva analóg szalagot versus digitális szalagot (vagy tárolót), amely ugyanazt a zenei eseményt egyidőben vette fel ugyanazokkal az eszközökkel, csak a legvégén a felvevőmagnó különbözött, egyik analóg, másik digitális (összehasonlítható minőségkategória példányai). Mindig az analóg szólt sokkal természetesebben, lágyabban, életszerűbben, hangszerszerűbben, fülkellemesebben, valóságosabban, zeneibben... A digitális magnóról az analóghoz és a zenei eseményhez képest digitális hidegséggel szólt az uniformizált hang. Ott a stúdióban, közvetlenül a felvétel után. Emberünk, amikor bakelitről meg egyebekről beszél, akkor terel. Már a felvételkor belekerül a digitálisba a digitális durvaság.

Szerk.:
No igen, analóg lemez is mindig sokkal jobban szokott szólni, mint ugyanaz CD-n - amint ezt kolléga is jelzi. Nem a master miatt, hanem az analógság vs. digitálisság miatt.
Megint más a nagyfelbontású fájlok ügye, főleg a DSD, azok közelítenek az analóghoz.

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 362

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

alto írta:
andarson írta:
pali923 írta:
2024.06.21., pén. 17:22
.
Megragadom a lényeget, mielőtt valaki háborogni fog: :fekverohog:
tényleg bakelitnek fordította a DeepL a vinylt? Most akkor mi van? 31_1_21.gif
Úgy tűnik a mesterséges intelligencia eldöntötte ezt a régóta húzódó nyelvi vitát, és a bakelit jött ki győztesként! :smile29:
Hagyjuk már ezt a reklám szöveget: ,,mesterséges intelligencia" ! Soha nem volt, nincs, és soha sem lesz!
A gondolkodás nem megerőltető...

tomrider
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 110

Hozzászólás Szerző: tomrider »

zoli73 írta:
2024.06.21., pén. 18:24
alto írta:
andarson írta:

Ezt sajnos már nem a mesterséges inteligencia döntötte el, már "Ő" is így ismerte meg, ugyanis a Google fordító már kezdettől fogva "bakelitnek" fordítja, bármely nyelvről. Pl. Angolúl vinyl-nek, Németűl schallplatte-nek hívják amióta csak létezik az Lp hanglemez. Olyanra még véletlenűl sem emlékszem, hogy a 70'-80' években, idehaza bárki is "bakelitnek" hívta volna. Ilyen szófordulat meg sem fordult senki fejében sem.
Ez a szleng elnevezés kialakulása, valahová a vinyl másodvirágzásának a kezdetére datálódik, de ismétlem, ez csak nálunk terjedt el, és mint minden ilyen, ez is egy embertől indulhatott el. .....
Szerintem ez nem akkor indult...A diszkósok már a 80-as évek elején bakelitnak hívták, és ez nem is változott. Az biztos, hogy a 80-as évek közepén én is bakelitnek ismertem meg, és már akkor elfogadott volt.
Talán Bakai Mátyás "Bakelit" című műsora tette igazán ismertté. És ez még mind a másodvirágzás előtt volt.
Én 1992-ben kezdtem lemezről (bakelitről) diszkózni, akkor ez volt az elfogadott szó rá. Persze akkoriban nem ismertem hifistákat, az nagyon különc dolog volt abban az időben. Persze volt HIFI magazin, de nagyon kevesen jutottak a "rút kiskacsa", az Orion, és Videotonon szentháromságon túl, ők is leginkább Budapesten. Volt persze Veszprémben is egy Magic Sound, ráadásul ők árulták a Vandikat (is), de ezt kb 20 évvel később tudtam meg, mikor már nyomuk sem volt...
Nekem a bakelit abszolút elfogadott kifejezés...
Auralic Aries LE - Beresford TC7510 - Nuforce IA7 V3 - Magneplanar MG12

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3177

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

alto írta:
andarson írta:
pali923 írta:
.
Ezt sajnos már nem a mesterséges inteligencia döntötte el, már "Ő" is így ismerte meg, ugyanis a Google fordító már kezdettől fogva "bakelitnek" fordítja, bármely nyelvről. Pl. Angolúl vinyl-nek, Németűl schallplatte-nek hívják amióta csak létezik az Lp hanglemez. Olyanra még véletlenűl sem emlékszem, hogy a 70'-80' években, idehaza bárki is "bakelitnek" hívta volna. Ilyen szófordulat meg sem fordult senki fejében sem.
Ez a szleng elnevezés kialakulása, valahová a vinyl másodvirágzásának a kezdetére datálódik, de ismétlem, ez csak nálunk terjedt el, és mint minden ilyen, ez is egy embertől indulhatott el. Aki bár nyílvánvalóan nem értett hozzá, de jó hangosan ismétegethette, ha ennyire elterjedt, hogy már ilyen "hivatalos" források is így említik, nagyon helytelenűl. Sajnos a mai kor embere, aki ebben a másodvirágzásban ismerte meg az Lp-t, az idehaza jóformán csak így ismeri.
Tudom, sokan elfogadták, "el vannak vele" de engem mérhetetlenűl irritál.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

andarson írta:
pali923 írta:
.
BARTIMEX AUDIO Honlap

andarson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 581

Hozzászólás Szerző: andarson »

pali923 írta:
.
Linn Majik DS
Dual 1219 - Sumiko Blue point no.3 Lo
Forté Audio Model 40 - Forté Audio Model 4
JBL 4333

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: pali923 »

kaef2 írta:
2024.06.21., pén. 12:28
A digitális felvétel megragadta a bakelit varázslatát, és úgy adja vissza, hogy nem ad hozzá semmilyen "digitális durvaságot", mert ilyen nincs.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

Én kifejezetten CD párti vagyok, és sorozatosan jobb hangot vélek hallani CD-ről. Nem HD file-okról, hanem CD lejátszóról.

De nem ez volt a cikk lényege, nem figyeltetek.
Hanem az a kicsit arcátlan próba, amit én (mi) más sok éve megcsináltunk: egy nagyon jó AD-vel (szintén nagyon jó) LP-ről digitális felvételt készíteni, kiírni CD-re, és egy (szintén nagyon jó) CD játszóval lejátszani.
Következtetéseket mindenki levonhatja és le is vonta. Természetesen a CD pártiak így, az LP fanok úgy.
Szóval, előrébb nem jutottunk, de legalább elgondolkodni, hogy mi történt, azt lehet.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”