Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4048

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: juliush »

Luxor Audio írta:
2024.06.26., szer. 10:09
Száz téma van a fejemben, amikről szívesen beszélgetnék, de nem dobom be őket, mert látom magam előtt, ahogy marcangolnák egymást és persze engem is a fórumtársak...
Szomorú, hogy idejutottunk, pedig biztos mindannyian sokat tanulnánk ilyen témák értelmes kitárgyalásából.
sad.gif
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

kammerer
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 117

Hozzászólás Szerző: kammerer »

Snipi írta:
2024.06.26., szer. 10:40
kaef2 írta:
2024.06.26., szer. 10:18
Az AN M9 Phono előfokával az Ongaku Kensei végfokával, VPI Avenger lemezjátszójával, Grado Epoch hangszedőjével, a full AN ezüst kábelezésével, DAC Five Signature D/A-val, a CDT Five transporttal és persze a külső keresztváltós AN-E SEC Signature hangsugárzójával azért ellennék egy jó darabig. Legfeljebb mellé tennék még streamernek egy Fiio M15s DAP-ot.
Hát nem tudom. Több AN-E hangsugárzót hallottam többször is, nekem egyik sem jött be soha. Apámnak AN-J volt, az sem tetszett. Az Ongaku sem igazán tetszett soha. Érdekes módon, viszont a Jinro-tól leültem, annyira elájultam a hangjától.
Az AN hangsugárzókkal kapcsolatban azt azért nem szabad elfelejteni, hogy azok igazából a Snell E,K,J modellek "liszenc"-ei, és már egy nagyon régi konstrukció, és nem vagyok róla meggyőződve, hogy a legsikerültebbek. Igazából a hangsugárzó készlete (ha jól tudom Vifa talán) sem világbajnok szerintem (apám mélyközepeit is pár év után újra kellett peremeztetni - egyszerűen kilyukadtak), és szerintem csak a kábelezéssel és az elektronikával nem lehet megváltani a világot. (A hangsugárzóra gondolok.)
De a legkissebb K modell sem az én világom. Az AX - szériáról nem tudok nyilatkozni olyat még nem hallottam. Szóval nekem az AN hangsugárzók és erősítők (kivéve a Jinro) amiket hallottam - több is volt - sosem tetszettek. Mindig éreztem (főleg a hangsugárzóknál) valamit ami zavart vagy ami miatt nem tetszett a hangjuk.
Jellemzően VIFA és környéke. Azon nem érdemes fennakadni, hogy "régi konstrukció", mert minden hangsugárzó, a legfrissebb is "régi konstrukció". Amint a csöves erősítők is - és az A, A/B osztályú tranzisztorosok is (sőt, a D-osztály is évtizedekkel ezelőtt jelent meg).
A peremezésen se érdemes fennakadni, ugyanis az ugyanúgy az egymás ellen játszó paraméterek közti választás ill. kompromisszum kérdése, mint minden a hifiben. Aki habszivacs peremű hangszórót gyárt/vesz, az bevállalja, hogy 10-15 évente majdnem bizonyosan peremezni kell majd, mert porlad. Azért vállalja, aki vállalja, mert a habszivacs perem általában jobb hangminőségűnek tartatik, mint a tartós gumiperem.
Lakott sziget-Bogár a hangyabolyban-Válaszd az életet

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8945

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Rock60 írta:
2024.06.26., szer. 10:49
Aszpirin írta:
2024.06.26., szer. 09:56

Kár, hogy az itteni legaktívabb szószólók között szinte senki nem él ezzel a lehetőséggel.
Az hagyján. Ami késik, nem múlik. :ohnoohnoohno:
A legaktívabb szószólók viszont el sem mentek az AVX találkára. sad.gif
Majd eljönnek a következő őszi találkozóra. :rolleyes:
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1334

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Aszpirin írta:

Kár, hogy az itteni legaktívabb szószólók között szinte senki nem él ezzel a lehetőséggel.
Az hagyján. Ami késik, nem múlik. :ohnoohnoohno:
A legaktívabb szószólók viszont el sem mentek az AVX találkára. sad.gif

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 528

Hozzászólás Szerző: Snipi »

kaef2 írta:
2024.06.26., szer. 10:18
Az AN M9 Phono előfokával az Ongaku Kensei végfokával, VPI Avenger lemezjátszójával, Grado Epoch hangszedőjével, a full AN ezüst kábelezésével, DAC Five Signature D/A-val, a CDT Five transporttal és persze a külső keresztváltós AN-E SEC Signature hangsugárzójával azért ellennék egy jó darabig. Legfeljebb mellé tennék még streamernek egy Fiio M15s DAP-ot.
Hát nem tudom. Több AN-E hangsugárzót hallottam többször is, nekem egyik sem jött be soha. Apámnak AN-J volt, az sem tetszett. Az Ongaku sem igazán tetszett soha. Érdekes módon, viszont a Jinro-tól leültem, annyira elájultam a hangjától.
Az AN hangsugárzókkal kapcsolatban azt azért nem szabad elfelejteni, hogy azok igazából a Snell E,K,J modellek "liszenc"-ei, és már egy nagyon régi konstrukció, és nem vagyok róla meggyőződve, hogy a legsikerültebbek. Igazából a hangsugárzó készlete (ha jól tudom Vifa talán) sem világbajnok szerintem (apám mélyközepeit is pár év után újra kellett peremeztetni - egyszerűen kilyukadtak), és szerintem csak a kábelezéssel és az elektronikával nem lehet megváltani a világot. (A hangsugárzóra gondolok.)
De a legkissebb K modell sem az én világom. Az AX - szériáról nem tudok nyilatkozni olyat még nem hallottam. Szóval nekem az AN hangsugárzók és erősítők (kivéve a Jinro) amiket hallottam - több is volt - sosem tetszettek. Mindig éreztem (főleg a hangsugárzóknál) valamit ami zavart vagy ami miatt nem tetszett a hangjuk.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 993

Hozzászólás Szerző: chord_ »

kaef2 írta:
2024.06.26., szer. 09:37

A történelmi hűség kedvéért megjegyezném, hogy habverés nem volt, én idéztem egy posztot pár napja, Steve Hoffmanntól a Facebookon, aki egyike azon kevés hangmérnököknek, akinek még a Miles Davis Kind Of Blue mesterszalagját is szivesen odaadja a jogtulajdonos, mert tudja, hogy értő kezekbe kerül.
Szerintem érdekes (meg kicsit vicces) beszélgetést generáltál, részemről köszönöm.
Kár, hogy a konkrét idézetre, annak lényegére kevesen figyeltek.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3589

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Snipi írta:
2024.06.26., szer. 09:44
"... és egy PQ-féle nagy Audio Note rendszerben hallgat otthon zenét. "
Úgy kell neki! :fekverohog:

Kép

Kép

Kép

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10997
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Aszpirin írta:
Feri, szerintem Te tudod a legjobban, hogy a digitális kontra analóg egy hitvita, és a hitviták parttalanok és értelmetlenek, ezért nem érdemes sem megnyitni, sem kiprovokálni az új fejezetét ennek a soha véget nem érő cicaharcnak....
Vannak témák és sebek, amiket nem érdemes piszkálni, mert csak rosszabb lesz, mint volt. Legalábbis a gyógyulást biztosan nem segítjük vele. Száz téma van a fejemben, amikről szívesen beszélgetnék, de nem dobom be őket, mert látom magam előtt, ahogy marcangolnák egymást és persze engem is a fórumtársak. A legaktívabb 15-20 emberről amúgy is tudjuk előre szinte szó szerint, hogy melyikük mit fog írni.

Azt meg saját bőrömön tanultam meg, hogy hangmérnökökre, valós szakmai háttérre hivatkozni gyakorlatilag öngyilkosság ezekben a vitákban.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5979

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

kaef2 írta:
2024.06.26., szer. 09:37
A történelmi hűség kedvéért megjegyezném, hogy habverés nem volt, én idéztem egy posztot pár napja, Steve Hoffmanntól a Facebookon, aki egyike azon kevés hangmérnököknek, akinek még a Miles Davis Kind Of Blue mesterszalagját is szivesen odaadja a jogtulajdonos, mert tudja, hogy értő kezekbe kerül.
Feri, szerintem Te tudod a legjobban, hogy a digitális kontra analóg egy hitvita, és a hitviták parttalanok és értelmetlenek, ezért nem érdemes sem megnyitni, sem kiprovokálni az új fejezetét ennek a soha véget nem érő cicaharcnak. Tudom, itt tévhiteket akartál eloszlatni, régebb én is próbáltam, de feladtam.
Megjegyezném, hogy jól csináljátok a kiadványaitokkal, mert mindkét tábor megkapja amit szeretne, igen jó minőségben.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

"... és egy PQ-féle nagy Audio Note rendszerben hallgat otthon zenét. "
Úgy kell neki! :fekverohog:

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3589

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Rock60 írta:
2024.06.26., szer. 09:14
Rock60 írta:
2024.06.26., szer. 05:45
Aszpirin írta:
2024.06.25., kedd 22:52

vége csak akkor lesz, amikor a jelenleg kb. 60 éves átlagéletkorú célközönség összes tagja már szenzomotorikusan képtelen lesz gépelni.
Vagy, akkor, ha a
" Az, hogy az analógos hang, kép, feeling átvihető digitális eszközre, ez azt jelenti, hogy eleve van valami, ami átvihető, ami egy nem - línearítás, színezés, adott felharmonikusok torzítása, egy fülnek ( szemnek ) kellemes jellegzetesség. Ez egy halálos tőrdöfés az analóg Übermesch - ek elméletébe. "
és ehhez hasonló agymenések ritkulnának.
Soha nem mi kezdjük ezt a habverést, a digifanoknak fontos ez valamiért.

Őt semmiképpen sem nevezném digifannak, van egy pár lemezjátszója otthon, egy tucat magnója, és egy PQ-féle nagy Audio Note rendszerben hallgat otthon zenét.

Kép

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Rock60 írta:
2024.06.26., szer. 09:14
Én ennek pont az ellenkezőjét látom :D
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Rock60 írta:
2024.06.26., szer. 09:04
Olvastad a Chord - féle idézőjeles részt is,vagy arra pont rásütött a Nap ?
Olvastam, persze, de mégis mit kellene reagálnom, az övé is egy vélemény, ráadásul ahogy látom sokkal jobban lefoglalja a jobbnál jobb komoly- (főleg régi-)zenék hallgatása, mint "A Hang". Nagy részét annak, amiket ő hallgat - és színvonalas blogot készít - szerintem nem kapná meg LP-.n, szóval neki a hobbijához az kell, amije van, és ami mellett kiáll.
Ha ismered legalább ennyire (jobban én sem ismerem) az ember hátterét, akkor megérted, amit ír, és amiért írja. Ráadásul még egyet is értek vele, szóval miért is kellett volna ezt a szálat továbbgörgetnem?

Rock60
Őslakos
Őslakos

Snipi írta:
2024.06.26., szer. 07:56
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Ez a Jentley dolog csak ott sántít, hogy V10-es változat tudtommal nincs. Csak V8-as (pl. Mumuzán) és V12 (Uzsgyi 12 Giti pl.). :D
Látom, megragadtátok a lényeget. bravo.gif
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.06.26., szer. 09:23-kor.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Rock60 írta:
Aszpirin írta:

vége csak akkor lesz, amikor a jelenleg kb. 60 éves átlagéletkorú célközönség összes tagja már szenzomotorikusan képtelen lesz gépelni.
Vagy, akkor, ha a
" Az, hogy az analógos hang, kép, feeling átvihető digitális eszközre, ez azt jelenti, hogy eleve van valami, ami átvihető, ami egy nem - línearítás, színezés, adott felharmonikusok torzítása, egy fülnek ( szemnek ) kellemes jellegzetesség. Ez egy halálos tőrdöfés az analóg Übermesch - ek elméletébe. "

Rock60
Őslakos
Őslakos

Aszpirin írta:
2024.06.26., szer. 07:18

Ja, a "most vett"-et ismerem. Telebeszélhetted a fejét.

Hívd meg ide a fórumba is, lássuk, olyan aktív lesz-e mint az apukája.
Nem ismerheted, a múlt héten történt. Nem beszéltem tele.
Múltkor meséltem Neki az 3 in 1 ötletemről, mondta eszembe ne jusson, nem kell az nekünk.

Okosabb annál, nem teszi ki magát felesleges szélmalomharcnak és egyebeknek...
Néha felolvasom neki a párbeszédeket - szenzomotorosan - jókat mulat rajta. :D

De ez mind indifferens.

Olvastad a Chord - féle idézőjeles részt is,vagy arra pont rásütött a Nap ?

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Megkövetem magam. Van V10-es Jentley. Amióta a krautok belepiszkítottak az albinoni szekerek gyártásába. :angry: Vissza az egész ... becsapott a gugli ... mégsincs csak V8 és W12
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Snipi 2024.06.26., szer. 09:18-kor.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2741

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Luxor Audio írta:
2024.06.26., szer. 08:41
juliush írta:
2024.06.25., kedd 23:51
Most tudtam meg, hogy a "rázkódó műanyag mechanikás" DVD-olvasóval nem is rippelhettem be ezernyi CD-t az elmúlt pár évben, az AccurateRip szerint bithelyesen. Vagy azok a bitek a NAS-omon helyesek, csak kevésbé jók? gondolkodik.gif
Azt kellene végre megértened és elfogadnod, hogy mindent rosszul csinálsz, hallasz, gondolsz, ha nem pontosan azt csinálod, hallod és gondolod, mint mások, akiket az 50-es, 60-as években besugároztak a Szent Hanggal és így megadatott nekik az abszolut gondolkodás kegye és kiváltsága. Jó, jó, tudom, fura módon sajnos köztük sincs egyetértés, ez némileg nehezíti az igazodást, de hát a High-End megvilágosodás felé vezető út tele van göröngyökkel. Na meg úgy tűnik, megvilágosodásból is sokféle létezik. Talán össze kellene hasonlítani őket egy vaktesztben, hogy melyik a fényesebb.

Jól látod, az LP kiadványoknál is megvoltak az eredeti és az utánnyomott példányok (pl. Yugoton, Dum Dum), mindenki összehasonlithatta az eredeti nyomással, és dönthetett róla, hogy melyiket fogja otthon hallgatni :smile53:
Az eredeti gyári CD kiadványokat is össze lehet hasonlítani az akárhol kiírt CD-vel, és ebben az esetben is mindenki hallgatja, gyűjtí amelyik neki tetszik... :tutiok:
TJ.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tunerman 2024.06.26., szer. 09:00-kor.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10997
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

juliush írta:
Most tudtam meg, hogy a "rázkódó műanyag mechanikás" DVD-olvasóval nem is rippelhettem be ezernyi CD-t az elmúlt pár évben, az AccurateRip szerint bithelyesen. Vagy azok a bitek a NAS-omon helyesek, csak kevésbé jók? gondolkodik.gif
Azt kellene végre megértened és elfogadnod, hogy mindent rosszul csinálsz, hallasz, gondolsz, ha nem pontosan azt csinálod, hallod és gondolod, mint mások, akiket az 50-es, 60-as években besugároztak a Szent Hanggal és így megadatott nekik az abszolut gondolkodás kegye és kiváltsága. Jó, jó, tudom, fura módon sajnos köztük sincs egyetértés, ez némileg nehezíti az igazodást, de hát a High-End megvilágosodás felé vezető út tele van göröngyökkel. Na meg úgy tűnik, megvilágosodásból is sokféle létezik. Talán össze kellene hasonlítani őket egy vaktesztben, hogy melyik a fényesebb.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 876

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Rock60 írta:
2024.06.25., kedd 19:05

Egy másik gondolatkísérlet :
Az megvan, hogy egyik formátumot sem írtam le? Sőt! (Lásd ott a végén a kiegészítésemet) :rolleyes:

youtu.be/HnxexlHRY2E
Nem szotkam hibázni.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Ez a Jentley dolog csak ott sántít, hogy V10-es változat tudtommal nincs. Csak V8-as (pl. Mumuzán) és V12 (Uzsgyi 12 Giti pl.). :D

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 354

Hozzászólás Szerző: shany »

juliush írta:
...Most tudtam meg, hogy a "rázkódó műanyag mechanikás" DVD-olvasóval nem is rippelhettem be ezernyi CD-t az elmúlt pár évben, az AccurateRip szerint bithelyesen. Vagy azok a bitek a NAS-omon helyesek, csak kevésbé jók? gondolkodik.gif
Kapiskálod...
Vannak nagyon jó bitek, kissé kevésbe, de még tűrhetőek, és vannak a rossz/gyenge bitek. Ez utóbbiakat hallgatják a digitális hívők.
A legjobb biteket a CD technológia hajnalán állították elő, és manapság is csak ezekkel az ódon ikonokkal ( Philips 1. generációs futóműves ) próbálhatjuk meg elővarázsolni, megismételni a csodát. Valójában, ha "csúcsminőségű High End"-re vágysz digitális forrás vonalon, más lehetőséged nem is nagyon van.

( Hogy egy többszörös sebességű DVD lejátszónak sokszorosan precízebben szükséges működnie a valóban bitperfekt kiolvasáshoz, hiszen ott ez alapkövetelmény a CD-vel szemben, az egyáltalán nem releváns, ha egyszer rázkódik...Próbáld elképzelni, hogy téged is megráznak... ugye, hogy már nem is lenne olyan jó? )

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Rock60 írta:
Ja, a fiam most vett egy Thorens TD 320 - at... Szenzomotorikusan. :rolleyes:
Ja, a "most vett"-et ismerem. Telebeszélhetted a fejét. De: ha elég fiatal, nem jósolok hosszú időt az ilyenfajta fellángolásnak. Van jobb hely is, ahová a pénzüket tegyék, mint méregdrága lemezekre költeni. :D - és a fiatalabb generációk ebből a szempontból sokkal pragmatikusabbak, és azt kell mondanom, ebből a szempontból okosabbak is. Tapasztalat (saját bőrön is).

Kivételek persze mindig akadhatnak. Hívd meg ide a fórumba is, lássuk, olyan aktív lesz-e mint az apukája.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Aszpirin írta:

Vagy, akkor, ha a

Ja, a fiam most vett egy Thorens TD 320 - at... Szenzomotorikusan. :rolleyes:

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4048

Hozzászólás Szerző: juliush »

Aszpirin írta:
Ugyan, az csak a "Analóg kontra Digitális" szappanopera 21. évfolyamának 63. epizódja, izgalmasabb, mint a Doctor Who -
:kapdelm:
Valójában már a "Digitális kontra Digitális" spinoff megy... :D
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”