Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3178
Kapcsolat:

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: alto »

Aszpirin írta:
2024.06.05., szer. 12:32
Friss élmény, és most blaszfémia következik....

A tegnap kaptam kézbe életem eddigi legdrágább és egyik legnagyobb koncertélményének hivatalos (és aláírt) felvételeit.
Nem komolyzenéről van szó, hanem progrsszív rockról, egy konkrét zenéről, amiért annyira képes vagyok rajongani, hogy kiutaztam Hollandiába, hogy ott legyek az eseményen (a szóban forgó zene nem egy turnézó zenekar, hanem egy konceptalbum-projekt élő előadása "nagy" nevekkel, eszméletlen technikával, egyetlen helyszínen, "mindenki jöjjön ide, aki látni akar" mottóval, és jöttek is - több mint 60 országból - bővebben is írtam erről és az élményeimről, akit esetleg érdekel: KATT IDE).
Nos, amint írtam, megkaptam a koncertfelvételek aláírt példányait többféle formátumban - 3 x 33rpm LP, 2 x CD + DVD, BD.

Az a helyzet, hogy a koncert - amin, ismétlem, ott voltam - hangulatát, hangélményét SZÁMOMRA a legjobban a Bluray kiadás DTS 5.1 hangsávja adja vissza a legjobban, pedig a "házmiozim" egyáltalán nem nevezhető "komolynak", az alsóközép talán alsó határát súrolja: Marantz SR6013 házimozi, Dali Opticon (Mk1) házimozi hangfalszett, Audioquest Type2 kábelezéssel, BK Electronics Double Gem aktív/passzív subwoofer (aktív módban), 55 colos LG OLED B7 (2017-es) tévé. Ja, és egy Oppo BDP-203. A "megfelelő hangerőn" of course, ami khm... hangos :D

Na most akkor ez hogy van? gondolkodik.gif
Lehet, hogy kezdesz megsüketülni? :smile29:

Egyébként hogy akadtál erre rá? Én elég sokféle zenét hallgatok, a komolyzene és a jazz mellett a progresszív rock is kedvenc műfajom, de sosem hallottam erről a projektről.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1380

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

pärt írta:
2024.06.04., kedd 18:44

De ez örök visszatérő téma, pont mostanában dobta be fapaci az könyv/olvasás analógiát - még korábban már mini karcolat formájában is - ami elég jó gondolatébresztő, vitaindító.
Amiről írtam is, hogy szerintem ez katasztrófális hasonlat/analógia.

Az került cincálásra - a hifivel való analógiát próbálva erőltetni - hogy ugyebár egy " hifi " csillogó - villogó könyvben olvasva a művet sem okoz nagyobb élvezetet, mint egy megsárgult lapú könyvben olvasni ugyan azt.
Persze, hogy nem.
Az, hogy az öreg halász, hogy küzd meg a kardhallal, aztán a cápákkal, aztán hogy tér haza a lerágott csontvázzal, ugyan úgy magunk elé tudjuk képzelni bármelyik nyomat olvasása során.
Nem ad plusz információt és élvezetet a lényeg szempontjából, ha a történetet merített papíros vadi új " hifi " könyvben olvasom, egy régi, megsárgult antikvár darab helyett.
A reprodukált zene hallgatása, a hifi más kávéház.
Ott nem csak magam elé szeretném képzelni az eseményeket, hanem hallani is, aminek az élvezetéhez nagyban hozzájárul a minél jobb képességű lejátszó rendszer.
Az ad plusz információt, élvezetet a zene hallgatása során.
Álszentség lenne ennek az ellenkezőjét állítani, hiszen ha nem így lenne, mind megelégednénk a Sokol rádióval.

Ahogy mondani szokták, minden hasonlat sántít, de srry, ennek még lába sincs... :kiss:

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 882

Hozzászólás Szerző: fererencz »

tunerman írta:
2024.06.05., szer. 11:20
fererencz írta:
2024.06.05., szer. 10:27
Azért a felvételek 99,99%-ánál keresheted a valóságot (ami sosem volt). :rolleyes:
Tehát, jobb híján a felvételt próbáljuk minél pontosabban lejátszani.
Válasz TJ-nek is.
Keverednek a dolgok - amiről szó volt, hogy mit tudnak/akarnak a hangmérnökök felvenni példának okáért egy koncerten (ott belenyúlni, változtani szerintem NEM művészet).

Az egy másik problémakörnek látszik, hogy MI csak a felvételt készítő és a kiadó műszaki berendezéseinek a szinvonaláig juthatunk el...de erről eddig itt nem volt szó.
TJ.
Keverednek...

Én meg csak annyit írtam, hogy 99,99%-ban nem beszélhetünk természethű hangzásról. A (talán) 0,01% zenei felvétel esetén persze így már igaz, hogy az a cél, azt jelenti, de általánosan nem. Akkor sem, ha valakinek a 0,01% az etalon. Lehet tovább menni, és akkor már felvételt magát is HiFi-nek (vagy nem HiFi-nek) nevezni.
HiFi-zés... akkor már tényleg senki nem hallgatna zenét, mert nem is lenne mit. :rolleyes: :smile53:
Nem szotkam hibázni.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6000

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Friss élmény, és most blaszfémia következik....

A tegnap kaptam kézbe életem eddigi legdrágább és egyik legnagyobb koncertélményének hivatalos (és aláírt) felvételeit.
Nem komolyzenéről van szó, hanem progrsszív rockról, egy konkrét zenéről, amiért annyira képes vagyok rajongani, hogy kiutaztam Hollandiába, hogy ott legyek az eseményen (a szóban forgó zene nem egy turnézó zenekar, hanem egy konceptalbum-projekt élő előadása "nagy" nevekkel, eszméletlen technikával, egyetlen helyszínen, "mindenki jöjjön ide, aki látni akar" mottóval, és jöttek is - több mint 60 országból - bővebben is írtam erről és az élményeimről, akit esetleg érdekel: KATT IDE).
Nos, amint írtam, megkaptam a koncertfelvételek aláírt példányait többféle formátumban - 3 x 33rpm LP, 2 x CD + DVD, BD.

Az a helyzet, hogy a koncert - amin, ismétlem, ott voltam - hangulatát, hangélményét SZÁMOMRA a legjobban a Bluray kiadás DTS 5.1 hangsávja adja vissza a legjobban, pedig a "házmiozim" egyáltalán nem nevezhető "komolynak", az alsóközép talán alsó határát súrolja: Marantz SR6013 házimozi, Dali Opticon (Mk1) házimozi hangfalszett, Audioquest Type2 kábelezéssel, BK Electronics Double Gem aktív/passzív subwoofer (aktív módban), 55 colos LG OLED B7 (2017-es) tévé. Ja, és egy Oppo BDP-203. A "megfelelő hangerőn" of course, ami khm... hangos :D

Na most akkor ez hogy van? gondolkodik.gif
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 538

Hozzászólás Szerző: Snipi »

cables írta:
2024.06.05., szer. 12:02
Azt hiszem ebben a hangfelvétel mikrofonozás/hangmérnök szerepe témában nincs igazán jó megoldás. Ha a teljes teret veszik fel, akkor unalmas lesz a felvétel, elvesznek részletek, de amit hallunk, annak van valami köze a "térhez". Ha egyenként mikrofonozzák be a hangszereket, ráadásul különböző mikrofonokkal, akkor meg lesz minden részlet, de valami, nyilván a térérzet hiánya miatt nem teljes az élvezet.
Egyetértünk. Ezért mondtam (írtam), hogy tudom, hogy át vagyok vágva. De ezt a kompromisszumot meg kell kötni, és van olyan hogy még jól is járunk. (Voltam olyan koncerten, ahol a hely gyalázatos akusztikája miatt csak két sör-vodka után tudtam élvezni az előadást.)

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2298

Hozzászólás Szerző: cables »

Azt hiszem ebben a hangfelvétel mikrofonozás/hangmérnök szerepe témában nincs igazán jó megoldás. Ha a teljes teret veszik fel, akkor unalmas lesz a felvétel, elvesznek részletek, de amit hallunk, annak van valami köze a "térhez". Ha egyenként mikrofonozzák be a hangszereket, ráadásul különböző mikrofonokkal, akkor meg lesz minden részlet, de valami, nyilván a térérzet hiánya miatt nem teljes az élvezet.

kammerer
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 117

Hozzászólás Szerző: kammerer »

A high-fidelity szakkifejezés magyar jelentésére kiváló fordítás a természethűség. Minden paraméterét kifejezi a feladatnak.
Amikor a hangmérnök hi-fivel kapcsolatos munkájáról beszélünk, akkor akusztikus zene felvételezéséről kell beszélnünk. Az tud lenni kiinduló alap, afféle etalon a hifire.

A fenti szempontból három fő útja tud lenni a hangmérnöknek.
1. A legoptimálisabban odahelyezi a lehető legjobb minőségű hangfelvételi eszközöket a lehető legoptimálisabb körülmények között elhangzó zenéhez, oszt elindítja a felvevőkészüléket, és ezen kívül nem tesz mást, ebből lesz a hanghordozó. Nincs masteringtevékenység.
2. Bizonyos óvatos manipulációkat elvégez a felvétel-keverés-masterelés... során azért, hogy kutyaharapást szőrével alapon ellensúlyozza a felvételt végző (és azt lejátszó), törvényszerűen tökéletlen elektronikai berendezések törvényszerű hibáit, azaz inverz hibákat visz be azért, hogy hátha így jobban hasonlít majd a felvétel az eredeti eseményre, mintha csak az 1-es pont szerint járna el.
3. Saját ízlése és/vagy az elképzelt hallgatóság ízlése szerinti manipulációkat végez avégett, hogy a konzervzene önálló produktumként némelyeknek élvezhetőbb legyen, mintha csak az 1-es (és 2-es) pont szerint, azaz mintha a természethűségre törekvően járna el.

Az 1-es és 2-es pont a hifi, azaz természethűségre törekvés.
A 3-as pont szórakoztatóelektronika.

A 3-as pont szerint eljáró hangmérnökök ritkák akusztikus komoly- és népzenében, elterjedtebbek akusztikus jazz szcénában (még elterjedtebbek elektroakusztikus jazz témában, és felettébb elterjedtek pop-rockzenében).
Lakott sziget-Bogár a hangyabolyban-Válaszd az életet

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Nem idézek helytakarékosságból. Nincs kiakadás. Egy részletet emelnék csak ki : én személy szerint azért adtam hifizésre a fejem, hogy ha elülök zenét hallgatni az olyan legyen mintha ott ülnék a koncerten az első sorban. (Vagy valahányadikban.) A zenészt akarom hallani nem a mérnököt. Tudom-tudom, ez csak illúzió, de egyrészt nekem ez elég, másrészt meg inkább mint egy nagy (esetleg full részeg) közönség soraiban "élvezni" a művészi előadást. És még mielőtt : igen! Tömegfóbiám van. Voltak rossz tapasztalatok. (Ezért nem szerettem pl. moziba se járni ... cukroszacskó zörgés, kéretlen megjegyzések stb ... ) Inkább otthon hallgatnám a művészt ... és igen, tudom, hogy át vagyok verve, de inkább ...

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2768

Hozzászólás Szerző: tunerman »

fererencz írta:
2024.06.05., szer. 10:27
Azért a felvételek 99,99%-ánál keresheted a valóságot (ami sosem volt). :rolleyes:
Válasz TJ-nek is.
Keverednek a dolgok - amiről szó volt, hogy mit tudnak/akarnak a hangmérnökök felvenni példának okáért egy koncerten (ott belenyúlni, változtani szerintem NEM művészet).

Az egy másik problémakörnek látszik, hogy MI csak a felvételt készítő és a kiadó műszaki berendezéseinek a szinvonaláig juthatunk el...de erről eddig itt nem volt szó.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11006
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

juliush írta:
2024.06.05., szer. 09:06
Lehet, hogy én értelmezem az elhangzott érveket tévesen, de az jön le, hogy a festő tevékenységét vetitek össze a hangmérnökével (bocsánat, ha tévednék!). Bennem ez a festészet - hangrögzítés metafora máshogy működik:
Számomra a festmény a hangzó élő előadásnak felel meg, míg a hangmérnök által felvett és médiumra rögzített anyag, a festmény nyomtatásban, vagy épp videón megjelenített reprodukciójának.
Alábbi soraimat jószándék vezérli, de biztosan kiakadnak rajtuk néhányan. Előre is sajnálom.

A hangfelvételek készítése a technikai őskorban valóban csupán rögzítésnek volt tekinthető, egy valós esemény hangját szerették volna konzerválni, továbbítani, pl. mikor Kodály Zoltán leültette Sipos Marika nénit az Edison-féle fonográf elé, hogy ide tessék énekelni... Az élő esemény és a leendő hallgató között a hangrögzítés praktikus eszközként vett részt, nem rendeltek hozzá más funkciót. Egy ideig. Az ember hajlamos minden eszközt - leveses kanáltól és a tökgyaluig - felhasználni kreatív, művészeti tevékenységéhez, ettől még a kanál az esetek többségében evőeszköz marad legtöbbek számára, nem igazán nevezhető művészeti eszköznek. Ha egy fémhúrt rátekerek egy fadarabra, majd elkezdem farigcsálni a szerkezetet, mikortól nevezhetem hangszernek? Egy fotómasina művészeti eszköz-e egy laikus kezében? (Örök talány, hogy miért akarunk ilyen plecsniket osztogatni.) A hangfelvételkészítés manapság kreatív folyamat műfajtól függetlenül. Művészetnek nem feltétlenül nevezném, de nyilván lehet művészi színvonalon is űzni, ám a művészet definiálása erősen ingoványos téma, itt nem merülnék el benne.

A High Fidelity bölcs módon nem említ természethűséget, csupán hűséget, aminek alapját néha nem árt átgondolni, hogy igazából mihez is akarunk hűek lenni. A valóság jelen helyzetben nem lehet viszonyítási alap, mivel a hangfelvételek tartalma a kiadványokon élvezhető formájában soha nem létezett, az mindig a felvétel készítésének pillanatában, vagy az utómunka során jön létre. Ez ugyanúgy igaz a kommersz technológiával gyártott, agyoneffektelt popzenei kiadványokra, mint a High-End plecsni alatt készülő ultrahypersupernatural felvételekre. Aki járt már hangstúdióban, vagy színpadon, az már tudja, hogy az ott hallottak nem azonosak azzal, amit a (nyers) felvételen hallhatunk. Aki nem járt ilyen helyeken, az esetleg megpróbálhatja a többieknek elhinni, de ez persze nem kötelező.

Ha csak egyetlen mikrofont helyezek ki a rögzítendő hangesemény közelébe és a keletkező elektromos jelet egy ideális lejátszó berendezéssel akusztikai jellé, hanggá alakítom, garantáltan mást fogok hallani, mint az eredeti helyszínen ácsorogva. Már a mikrofon működési módja, elhelyezése, akusztikai környezete is beleszól a történésekbe és ha egyetlen méterrel odébb teszem, megint mást fogok hallani a hangsugárzókból, pedig ugye a HiFi-ben emlegetett és mostanában elítélt módon nem avatkoztam be a folyamatba. További csavart visz a történetbe, hogy a professzionális, legendás és sok esetben nagyon drága mikrofonok sem azért olyan népszerűek, mert az általuk elérhető "hang" természetesebb. Mindegyiknek megvan a maga sajátossága, karaktere (pont ezek alapján választják őket az adott feladatra) és ha egymás után belehallgatunk az általuk rögzített műsorba, igencsak eltérő élményeink lesznek, ami erősen megkérdőjelezi a természethűséget. Ugyanez van ugye a HiFi-ben is, a nagyon komoly és drága rendszerek is igencsak másként szólalnak meg, tehát úgy tűnik, mégsem a természethűség a fejlesztések fő célja.

Ezért tekintem a mostanában felkapott minimalista hangfelvételeket kapufának, ráadásul tovább növelik a felvételek készítői és a hifisták közötti feszültséget. Hiába hangoztatjuk az utómunka hiányát (olajat öntve a tűzre), ez még nem eredményez tökéletes hanghűséget, sőt számomra azt a tévképzetet sugallja, hogy a festőművész akkor fog tökéletes képet létrehozni, ha előírjuk neki, hogy egyszál pendelyben és fapapucsban állhat a vászon előtt és a fejét sem forgathatja festés közben. A muzsikusra sem parancsolhatunk rá, hogy kizárólag a kottában olvasható előírások szerint adja elő a művet, mert így semmi különbség nem lenne két előadó és előadás között (zenei szempontból), ami igen szomorú világ képét festi elénk.

A kiadványokat készítő személyek kezéből én nem vennék ki semmilyen eszközt, hiszen mikor megvásárolom a kiadványt, az ő munkájukra is kíváncsi vagyok, fizetek érte. Ha kizárólag a zenei tartalom érdekelne, akkor jobban járnék, ha egy kottaboltban keresgélnék, vagy beülnék a koncertek legelső sorába. Egy festményt szemlélve szintén nem csak a festő gondolatait látom (?), hanem a keze munkáját, a felhasznált eszközök hatását, amiket ügyesen használva gazdagítják, színesítik, terelik az élményt.

Értem a kritikákat, amik a hangmérnökök túlmozgását firtatják. Nyilván nekem sem tetszik minden felvétel egyforma mértékben, némelyiket kimondottan csapnivalónak érzem, bár sokkal inkább zenei szempontok alapján ítélek meg egy kiadványt. Szerencsére olyan nagy a kínálat, hogy bőven találok nekem tetsző verziókat. Ha pedig magával ragad a muzsika, nem azon durcázok, hogy miért nincs 15 százalékkal kevesebb reverb az énekes hangján, vagy miért nem panorámázták a brácsát 10 fokkal jobbra. Elfogadom, hogy az alkotóknak így tetszett, én meg eldöntöm, hogy nekem tetszik-e.

Érdekes párhuzam a felhozott természetfilmes példa. Fotográfusként egy időben beleszagoltam a természetfotózásba, ahol - legalábbis a versenyek, pályázatok szabályzata szerint - utólag nem szabad változtatni a tartalmon, tehát tilos az utómunka. Mit kezdett ezzel a Homo Creativus? Elkezdett olyan trükköket alkalmazni, ami már a fénykép elkészítése előtt erősen belenyúl a megörökítendő eseménybe. Rendkívül cseles világítást, mesterséges háttereket, ravasz szűrőket, kierőszakolt eseményeket vetnek be, hogy aztán büszkén mondhassák, digitális eszközökkel nem nyúltak bele a képbe. Ide vezet a szűklátókörűség, amikor természetes emberi folyamatok és törekvések elé próbálunk gátakat építeni.

A téma iránt érdkelődöknek javasom, ismerkedjenek a legismertebb és legsikeresebb magyar természetfotós, Máté Bence munkásságával. Soha nem használ digitális változtatásokat, de a képen látható eseményeket a való életben, szabad szemmel soha nem láthatjuk olyan módon.

Kodály Zoltán egy fonográf társaságában:

Kép
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2024.06.05., szer. 11:23-kor.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Snipi írta:
2024.06.05., szer. 10:38
Ha az igaz, hogy a hangMÉRNÖK művészkedni akar egy zenei felvételkor, még a végén elsírom magam.
Neki az lenne a feladata, hogy amit a művész (vagy haknimaki) eljátszott azt úgy adja vissza. Szerintem.
SZERINTEM: egyetlen hangmérnök sem (vagy legalábbis a túlnyomó többségük nem) akar "művészkedni".
Az, hogy "amit a művész eljátszott, azt úgy adja vissza", kismillió technikai megközelítési módja van, és ezek közül a hangmérnök a szerinte megfelelőt választja. (arra is gondolj esetleg hogy nem egyetlen művész van, hanem több, vagy akár egy egész nagyzenekar, és hallgatási pozícióból is jónéhány van, ami különösen zárt terekben igen más "valóságot" jelent - plusz valószínűleg a hangmérnök még jónéhány más személy követelményeinek, horribile dictu a várható célközönségnek is meg kell feleljen)
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Ha az igaz, hogy a hangMÉRNÖK művészkedni akar egy zenei felvételkor, még a végén elsírom magam.
Neki az lenne a feladata, hogy amit a művész (vagy haknimaki) eljátszott azt úgy adja vissza. Szerintem.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Alex_Aston írta:
2024.06.05., szer. 09:59

Ha szó szerint vesszük, valami hasonló a jelentése, mint "magas hang(zás)hűség", vagy ilyesmi.
https://topszotar.hu/m/angolmagyar/fidelity

Aztán ki, hogy értelmezi, az már más kérdés persze.

Természet filmek esetén sokszor heteket, hónapokat várnak a megfelelő pillanatra, ami csak pár másodperc a nézőnek. És ezt kell úgy összerakni, hogy élvezhető is legyen. Nem degradálnám ennyire le a munkájukat.
Válasz TJ-nek is.

Ugyan mit degradáltam? Mennyi vágatlan, utómunka nélküli természetfilmet láttál már egyébként? :smile53:
Nem szotkam hibázni.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3318

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

fererencz írta:
2024.06.05., szer. 09:22

High Fidelity > természethű hangzás -- Hol lehet ilyet olvasni, hogy ezt jelentené? Nem ezt jelenti.

Szerintem, akkor is van párhuzam a filmes szakmával. Lehet az egy természetfilm is, ott is sokat "csalnak", vagyis nem a valóságot, a valós történést nézhetjük, hanem különféle trükkökkel és vágásokkal hitetik el, hogy a ragadozó hal pont odacikázott és ráharapott az áldozatra. Valóságosabbnak éljük meg (jobban átérezzük), mintha felvették volna vágatlanul, néhány méterről.
Ha szó szerint vesszük, valami hasonló a jelentése, mint "magas hang(zás)hűség", vagy ilyesmi.
https://topszotar.hu/m/angolmagyar/fidelity

Aztán ki, hogy értelmezi, az már más kérdés persze.

Természet filmek esetén sokszor heteket, hónapokat várnak a megfelelő pillanatra, ami csak pár másodperc a nézőnek. És ezt kell úgy összerakni, hogy élvezhető is legyen. Nem degradálnám ennyire le a munkájukat.
Csak a Marantz! :-D

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

fererencz írta:
2024.06.05., szer. 09:22

High Fidelity > természethű hangzás -- Hol lehet ilyet olvasni, hogy ezt jelentené? Nem ezt jelenti.
Azért jó lenne egy elfogadott minimum teljesítése, ha valaki beírja, hogy "Nem ezt jelenti." - akkor a következő mondatában kifejti, hogy szerinte mit jelent.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 5029

Hozzászólás Szerző: pärt »

chord_ írta:
2024.06.05., szer. 08:28

Én ezt sokkal bonyolultabbnak gondolom.
Ez a 'közvetítő médium', ez szerintem tévedés...
Nem olyan bonyolult az, ha még egyszer figyelmesen elolvasod, amit írtam. A párhuzam így néz ki. Zene esetében: rögzített anyag/hallgatáshoz használt eszközök, festményeknél pedig: fotók/művészeti albumok. Nyilván nagy a kísértés a képzőművészet céljáról értekezni, de az analógia vonatkozásában téves. Egy jó művészeti albummal szembeni elvárás gyakorlatilag azonos a rögzített hang esetében támasztott követelményekkel (itt szigorúan csak a reprodukciók minőségére gondolok, nem az írott anyagra).
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára pärt 2024.06.05., szer. 09:48-kor.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

tunerman írta:
2024.06.05., szer. 09:09
chord_ írta:

A legjobb hangmérnökök rég túl vannak a valóság reprodukálásán, ők valami többet akarnak. Sokkal-sokkal többet.
Jómagam ezt a vonalat követem, nem pedig a valós hangzás szolgai becibálását a szobába.

High Fidelity > természethű hangzás
Legalább van aki felvállalja, hogy a "hifiről" ilyen véleménye van. leborulok.gif
Ami a hangmérnökök '70-'80-as évektől való tevékenységét illeti - példának okáért egy koncerten megtörtént esemény megváltoztatása/átértékelése szerintem NEM művészi teljesìtmény.
Én részemről inkább azt a vonalat támogatnám, amikor a műszaki stáb minél kevesebb saját hozzáadott/elvett belenyúlást vinne véghez- de cserébe annál több elhangzott zenei történést rőgzítene. :D

Szerintem, akkor is van párhuzam a filmes szakmával. Lehet az egy természetfilm is, ott is sokat "csalnak", vagyis nem a valóságot, a valós történést nézhetjük, hanem különféle trükkökkel és vágásokkal hitetik el, hogy a ragadozó hal pont odacikázott és ráharapott az áldozatra. Valóságosabbnak éljük meg (jobban átérezzük), mintha felvették volna vágatlanul, néhány méterről.
Nem szotkam hibázni.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:

A legjobb hangmérnökök rég túl vannak a valóság reprodukálásán, ők valami többet akarnak. Sokkal-sokkal többet.
Jómagam ezt a vonalat követem, nem pedig a valós hangzás szolgai becibálását a szobába.

High Fidelity > természethű hangzás
Legalább van aki felvállalja, hogy a "hifiről" ilyen véleménye van. leborulok.gif
Ami a hangmérnökök '70-'80-as évektől való tevékenységét illeti - példának okáért egy koncerten megtörtént esemény megváltoztatása/átértékelése szerintem NEM művészi teljesìtmény.
Én részemről inkább azt a vonalat támogatnám, amikor a műszaki stáb minél kevesebb saját hozzáadott/elvett belenyúlást vinne véghez- de cserébe annál több elhangzott zenei történést rőgzítene. :D

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4097

Hozzászólás Szerző: juliush »

Lehet, hogy én értelmezem az elhangzott érveket tévesen, de az jön le, hogy a festő tevékenységét vetitek össze a hangmérnökével (bocsánat, ha tévednék!).
Bennem ez a festészet - hangrögzítés metafora máshogy működik:
Számomra a festmény a hangzó élő előadásnak felel meg, míg a hangmérnök által felvett és médiumra rögzített anyag, a festmény nyomtatásban, vagy épp videón megjelenített reprodukciójának.
Mikor a hangfelvétel valósághűségéről beszélünk, az olyan, mint amikor azt mondjuk, mennyire hűen adja vissza mondjuk a művészeti albumban a kép reprója az eredetit. A festmény múzeum boltjában vásárolt reprója a koncerten hallott előadás CD-kiadványának metaforája.
De ez nyilván egyéni értelmezés.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1010

Hozzászólás Szerző: chord_ »

pärt írta:
2024.06.04., kedd 18:44

Okvetlenül. Gyönyörű lenne, ahogy a bizánci ikonok kedvelői kutyáznák a barokk rajongóit, hogy azok csak a színeket nézik, ugyanakkor vállvetve nyírnák a moderneket a sok zagyva, nonfiguratív marhaság miatt. :D
Nyilván megosztó, ízlésfüggő, ki mit szeret, de én kimondottan csak a közvetítő médium kiemelt (túlértékelt?) szerepére utaltam a hobbinkban. De ez örök visszatérő téma, pont mostanában dobta be fapaci az könyv/olvasás analógiát - még korábban már mini karcolat formájában is - ami elég jó gondolatébresztő, vitaindító.
Én ezt sokkal bonyolultabbnak gondolom.
Ez a 'közvetítő médium', ez szerintem tévedés.
Jó példa a festészet, valóban, csak én pont az ellenkezőjét állítom, mint fentebb ti: mert ki az, aki egy reneszánsz festményen a realizmust keresi, vagy a valóságot? Vagy az öltözetek, arcvonások valóságát? Vagy az elképzelt Jeruzsálem épületeit a Pieta képeken? miközben kiderülhet, hogy van Eyck a lábát oda be sem tette soha...

Kép

Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Aszpirin írta:
2024.06.04., kedd 17:34
pärt írta:
2024.06.04., kedd 16:23
Mindenesetre olyanról még szerencsére nem hallottam, hogy festészetért rajongó emberek masszíroznák egymást,
Na várjcsak, csináljunk egy festészet topikot? Az AVX-en? Hogy láss masszírozást :D
Okvetlenül. Gyönyörű lenne, ahogy a bizánci ikonok kedvelői kutyáznák a barokk rajongóit, hogy azok csak a színeket nézik, ugyanakkor vállvetve nyírnák a moderneket a sok zagyva, nonfiguratív marhaság miatt. :D
Nyilván megosztó, ízlésfüggő, ki mit szeret, de én kimondottan csak a közvetítő médium kiemelt (túlértékelt?) szerepére utaltam a hobbinkban. De ez örök visszatérő téma, pont mostanában dobta be fapaci az könyv/olvasás analógiát - még korábban már mini karcolat formájában is - ami elég jó gondolatébresztő, vitaindító.

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: pali923 »

violin írta:
2024.06.04., kedd 15:33
Van ami tudható, és biztosan számtalan olyan eset, ami nem nyilvános a nagyközönség számára...
Tudok ilyen példát számtalan helyről.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Dolgoztam egy cégnél, akik a török Vestel cég tv-it árulták itthon. Aztán egyszer a Metro vagy a Tesco kitalálta, hogy nekik ne ugyanolyan tv-t szállítsunk, mint a másiknak, ezért lett hirtelen számos márkanév ugyanarra a gépre.

Van egy csiszológépem, amit használtan és hibásan vettem Scheppach néven. Ki kellett cserélni a motorban a forgórészt, és vettem bele egy Triton csiszolóhoz valót, amitől a gép természetesen megjavult. Mindegyik cég elég neves, és semmi közük egymáshoz, de valószínűleg ugyanabban a kínai gyárban készült mindegyik, és létezik még ugyanilyen gép sok más színben és márkanévvel.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

pärt írta:
2024.06.04., kedd 16:23
Mindenesetre olyanról még szerencsére nem hallottam, hogy festészetért rajongó emberek masszíroznák egymást,
Na várjcsak, csináljunk egy festészet topikot? Az AVX-en? Hogy láss masszírozást :D

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Mindenesetre olyanról még szerencsére nem hallottam, hogy festészetért rajongó emberek masszíroznák egymást, hogy melyik művészeti album reprodukcióit nézegetve jutottak magasabb szintű élvezethez, és miközben lapozgatták, elrepítette őket a galériába, mi több, minél komolyabb, drágább albumokat vásároltak, annál jobban megismerték a festő szándékát, üzenetét, az alkotások mögöttes, rejtett jelentését. Ebben mindenképp egyedülálló a hallás, t.i. hogy a "megvezetésére" létrejött hobbi, iparág mekkora érzelmi hullámokat képes korbácsolni.

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1173

Hozzászólás Szerző: violin »

Aszpirin írta:
2024.06.04., kedd 14:45

Biztos vagyok benne, hogy ez a jelenség a HiFi-ben is tettenérhető.
Egészen biztosan...
Van ami tudható, és biztosan számtalan olyan eset, ami nem nyilvános a nagyközönség számára...

Két példa...:

Jártam anno a Philips Székesfehérvár-i gyárában, ahol többek közt DVD lejátszókat is gyártottak ill. szereltek össze.
Ugyanazon készülékeket, több eltérő márkanévvel.... és nyilván eltérő árazással.

De ugyanezen példa igaz többek közt arra, amikor az Electrolux (Zanussi-Lehel) Jászberény-i gyárában egy gyártósoron hűtőládát gyártottak 13!!! különböző márkanéven! uvegajto.gif
Mindösszesen annyi volt a különbség, hogy két "gyártó" termékét a többitől eltérő hűtőközeggel töltötték...

Aztán majd lehet totózni az áruházban, hogy megéri-e az AEG vagy Bosch árkülönbsége a magasabb "minőséget"... gondolkodik.gif
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”