A Fórum működési költségeihez járulsz hozzá azzal, ha hirdetéseket jeleníthetünk meg. Kérjük, hogy fontold meg ezen az oldalon az „Adblock” rendszered kikapcsolását.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Februárban új pineapple thief album!Ha tarják azt a magas szintet amit a dissolution,és az aversions of the truth-al emeltek,már csak jó lehet.
Képet nem enged a rendszer,de akit érdekel,majd utána néz.
A PT nekem túl magy falat volt, mindig is csak kerülgettem, sőt kikerültem...
A Tidal viszont bedobta nekem mint hallgatandó lemezt, azóta nem bírok leakadni róla. Hibátlan megszólalás, zene, az utóbbi pár év egyik legnagyobb és legpozitívabb meglepetése...
Most szépen elindulok a hatalmas diszkográfiájuk kanyargós ösvényéen..
Erre bizony en is rámentem!
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Februárban új pineapple thief album!Ha tarják azt a magas szintet amit a dissolution,és az aversions of the truth-al emeltek,már csak jó lehet.
A PT nekem túl magy falat volt, mindig is csak kerülgettem, sőt kikerültem...
A Tidal viszont bedobta nekem mint hallgatandó lemezt, azóta nem bírok leakadni róla. Hibátlan megszólalás, zene, az utóbbi pár év egyik legnagyobb és legpozitívabb meglepetése...
Most szépen elindulok a hatalmas diszkográfiájuk kanyargós ösvényéen..
426202009_1817742161987668_5482310054153857949_n.jpg (105.98 KiB) Megtekintve 1251 alkalommal
Most ezt.Az új dobos belépése után minden lemezük szuper,ez a dupla élő album a covid alatt készült,persze közönség nélkül,de így is zseniális.
A hangminősége is pazar.
R-20765431-1644514629-1425.jpg
1 hete jelent meg az énekesük, Bruce Soord új szóló lemeze, Luminescence címmel, esetleg arra is nézz rá ‘Luminescence’ is coming September 22nd
Bruce Soord_Luminescence.jpg (40.2 KiB) Megtekintve 1669 alkalommal
Linn Majik DS
Dual 1219 - Sumiko Blue point no.3 Lo
Forté Audio Model 40 - Forté Audio Model 4
JBL 4333
Most ezt.Az új dobos belépése után minden lemezük szuper,ez a dupla élő album a covid alatt készült,persze közönség nélkül,de így is zseniális.
A hangminősége is pazar.
R-20765431-1644514629-1425.jpg (107.11 KiB) Megtekintve 1710 alkalommal
Ayreon - Live Beneath the Waves
élő koncert Tilburg, Hollandia, 2023.09.17
TLDR: Nemcsak életem legdrágább, de életem legjobb koncertje. Zene, hang, technika, show, hangminőség - mind csillagos 5-ös. Minden fillért megért.
És akkor most egy kicsit hosszabban:
Ayreon - talán zenekarnak nem is nevezhető, inkább egy projekt. A főszereplő Arjen Lucassen, holland zenész-énekes-multtinstrumentalista-zeneszező stb., akinek csak scifi-témájú rockopera-szerű koncept-albumai vannak. A zene maga besorolhatatlan, nagyon változatos egy-egy album, van progresszív metál, power-metál, népzene-ihlette könnyedebb részek, de összességében komplex, sok hangszerrel, ugyanakkor igen melódikus és egyben fantasztikusan energikus zene. Aki nem ismeri, annak őszintén ajánlom figyelmébe. Az albumain a hangszeres sávokat javarészt ő maga játssza fel, és az énekhangokhoz igen neves zenészeket hív meg. Ezeket az albumokat Ayreon néven adja ki. A zene annyira komplex, és annyi hangszeres zenészt és énekest igényel, hogy saját bevallása szerint eredetileg nem koncertre szánta őket - de nagy ritkán azért összeszed egy rakat zenészt, és fellépnek.
Ezúttal a - szerintem - legjobb albumát vitte színpadra, egy igen méretes darabot, ami csak két CD-re fért fel anno, összhossza szűk 2 óra. Az album címe: 01011001 (sok sikert a pontos cím megjegyzéséhez
Arjen Lucassent ismerve, nem volt kérdés, hogy ha nekifog egy ilyen projektnek élőben, akkor maximalizmusra törekszik - minden tekintetben. Tehát a helyszín tökéletes kell legyen a tökéletes hangzáshoz és tökéletes show-hoz. És megtalálta a legjobbat, a hollandiai Tilburg városkában, a "013" nevű, közepes méretű, de fantasztikus akusztikájú rendezvényteremben. Ez az a méret, ami Budapesten jelenleg hiányzik (korábban a PeCsa képviselte): 3ezer ember fér be, jó az akusztika, zseniális a terem geometriája (csak állóhelyek vannak ugyan, de kb felétől ekezd emelkedni, hogy a hátul állók is jól lássanak, és ezenfelül félkaréj alakú karzat is van, ami inkább egy "emelet", de nem nyúlik be a "földszint" fölé. Elég nagy tehát, de mégsem túl nagy. Nem egy aréna, nem egy sportcsarnok. És ha tele van, tökéletes az akusztikája. Ami igen-igen fontos egy ilyen komplexitású zenéhez.
Egy ekkora projekthez azért mégis több embert kellene begyűjteni, mint 3ezer, szóval a megoldás: 3 nap alatt 5-ször nyomják le ugyanazt a, kb 2 és fél órás műsort. Nem kis teljesítmény. A projektben 17 neves énekes további vokalisták, és a klasszikus rock-hangszerek mellett fuvolista, hegedűs, csellós, furulyás is részt vesz.
A jegyek percek alatt fogytak el mindegyik előadásra, nekünk a Ticketswap jóvoltából sikerült megcsípnünk kettőt - a negyedik előadásra.
A koncert - amint írtam - életem legjobb koncertje volt. SOHA ehhez foghatót nem éltem át. Sírtam, annyira tökéletes volt. Remélem volt ott legalább egy-két magyar, élőzene-hangosítással foglalkozó hangmérnök is, tanulni egy kicsit. A hangminőség TÖKÉLETES volt. A dob ütött a mellemben, ugyanakkor mindegyik hangszert és mindegyik énekest külön-külön tisztán kivehetően lehetett hallani. Erő, dinamika, tisztaság - gyakorlatilag egy hifista sem találhatott semmi kivetnivalót benne. Ritka az ilyen. Ja, és. - amit még soha nem tapasztaltam koncerten - TÉRHANGZÁS. Mintha moziban lennél. Egy élő koncerten.
Ja, és a show. Mindent beleadtak, aki ezt összerakta, az is egy zseni volt. Minden volt, amit a mai koncerttechnika nyújtani tud: hatalmas (nem négyzet alakú, és egymástól külön-kólön képeket mutató) kivetítők fantasztikus koncert-animációkkal, pirotechnika, fénytechnika, lézertechnika, jéghideg köd a közönségre, ilyenek...
A színpad - mivel ennyi zenésznek és énekesnek kevés lett volna egy sima színpad - háromdimenziós, három emeletes, lásd mellékelt képeket.
A produkció pedig - egyszerűen elképesztő. Mindenki a helyén, minden a helyén, mégis élő, színes, és a zenészek láthatóan fáradhatatlanul élvezték még a negyedik koncertet is.
Még mindig a hatása alatt vagyok - és leszek még napokig. Ezért megérte kiutaznom. Ja, 60 országból voltak jelen Ayreon rajongók, ezt maga Arjen Lucassen jelentette be egy hatalmas "let me see some flags" felkiáltással - nálunk volt egy nagy magyar zászló, emelkedett is a magasba.
A közönség többi része pedig? Elég talán annyit mondanom, hogy az elején elhangzott egy bejelentés és egy kérés: profi minőségű felvétel készül, semmi értelme saját telefonnal filmezni, és a mögötted lévő is örülni fog: ez CSAK kérés volt, de célba ért: SENKI nem filmezett telefonnal (az legjobban utált jellemzője a Magyarországon megrendezett könnyűzenei koncerteknek, a magasba tartott telefonok - hiányoztak ezúttal, pontosabban: nem hiányoztak.)
Ha az életben egyszer lehetőségetek adódik még Ayreon koncertre eljutni, ne habozzatok. Garantáltan minden pénzt megér. Földöntúli élmény a progrock-rajongóknak.
Néhány saját kép:
...és egy tegnap nem általam készített Youtube-videó, amiből persze a hangélmény egyáltalán nem jön le, de némi elképzelést nyújt a show-ról:
Az elmúlt napokban más topicban szóba került Steven Wilson munkássága és örömmel láttam (lehet itt korábban szóba került, nem görgettem le), hogy szeptember 29-el új lemezt ad ki. Az első kiadott track róla:
Sikerült erre jegyet szereznem!!!
Az Ayreon nagy kedvencem, és régi vágyam volt Arjen Lukassent élőben látni színpadon, ráadásul a 01011001 a kedvenc Ayreon-albumom, ráadásul ott lesz a teljes eredeti stáb (pl Phideaux is).
.
Screenshot 2023-03-06 at 13.15.03.jpg
Most, hogy már minden megvan két főre (repjegy, autóbérlés, szállás, koncertjegy) - úgy néz ki ez lesz életem messze legdrágább koncertje - mire képes az ember a kedvenc progresszív rockzenészei és egyikk abszolút kedvenc albumának élőben való meghallgatása érdekében
Remélem nagyon jó lesz...
Nem mondom meg mennyire irígy vagyok, de lesznek jelei...
A korábbi koncertek tv-én át is sütöttek, el tudom képzelni milyen lesz ott, élőben...
Az Ayreon nagy kedvencem, és régi vágyam volt Arjen Lukassent élőben látni színpadon, ráadásul a 01011001 a kedvenc Ayreon-albumom, ráadásul ott lesz a teljes eredeti stáb (pl Phideaux is).
.
Screenshot 2023-03-06 at 13.15.03.jpg
Most, hogy már minden megvan két főre (repjegy, autóbérlés, szállás, koncertjegy) - úgy néz ki ez lesz életem messze legdrágább koncertje - mire képes az ember a kedvenc progresszív rockzenészei és egyikk abszolút kedvenc albumának élőben való meghallgatása érdekében
Remélem nagyon jó lesz...
Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
A norvég airbag is jónak tűnik,de az nekem egyelőre csak fülesen hallgatva egy tabletről túl egysikúnak tűnik.Szép meg jó is,de hiányzik a lendület,a változatosság.Kb ilyen érzésem van az újabb anathema albumaival is,nincs bennük a szépségen kívül semmi.Nem is értem hogy miért nem lehet egy kis változatos izgalmat,dögöt is beletenni,mert így unalmas egy idő után.Na de hát ők tudják,na meg biztosan sokaknak ez jön be.
Ez jónak tűnik,és a hangzás,hát igen,valohogy így kéne szólnia minden lemeznek.
Még kutakodok,de egyelőre ettől a formáciától jött be egy pár lemez a lenti ajánlásokból,és a riversidetől,amitől meglepő módon szinre minden.
The_Pineapple_Thief_Dissolution_Album_Cover.jpg (67.82 KiB) Megtekintve 2873 alkalommal
.
Screenshot 2023-03-06 at 13.15.03.jpg (1.93 MiB) Megtekintve 2970 alkalommal
Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
Érintőlegesen ismertem a DT-t,csak most vesézem ki részletesebben.Tök jó hogy sikerült a 10 albumos boxot megvennem tőlük,mert abban benne van minden.Nekem tetszik az általad ajánlott kaipa album is,csak az a nem mellékes probléma van vele, hogy szinte beszerezhetetlen.Az unitopia sem egyszerű eset ebből a szempontból,szóval olyan kéne ami elérhető is.
LP-n vagy CD-ne keresed őket?
(mindegyik, amit ajánlottam, és még egyebek is, amit nem, megvan nekem eredeti CD-n /LP-n szerintem nagy részük nem jelent meg/, és hamarosan megkezdem a CD-gyűjteményem kiárusítását, ha gondolod, akkor szólok előre. Már ha CD-n érdekelnek).
Azon, hogy a Dream Theater bejön (tényleg nem ismerted őket eddig? elég sok teltházas koncertet tartottak már nálunk is, mintha kifejezetten szeretnének Magyarországra jönni…), nem csodálkozom, kb a 90-es évektől errefelé nem született jobb náluk - szerintem - és iskolaalapítók voltak (a progresszív metál atyjai), azonnal felismerhető stílusban. Kb minden második albumuk nagyon jó, ez a mai napig áll :)
De ha azok közül, amit ajánlottam, semmi nem jött be, akkor én nem ajánlok egyebet, mert nyilván nem ugyanazt szeretjük.. (a Polyphiát azért hallgasd meg, hátha neked is bejön, mint oly sokaknak - én unom őket, túl kiszámíthatóak :) :) )
Érintőlegesen ismertem a DT-t,csak most vesézem ki részletesebben.Tök jó hogy sikerült a 10 albumos boxot megvennem tőlük,mert abban benne van minden.Nekem tetszik az általad ajánlott kaipa album is,csak az a nem mellékes probléma van vele, hogy szinte beszerezhetetlen.Az unitopia sem egyszerű eset ebből a szempontból,szóval olyan kéne ami elérhető is.
A polyphiának még nem estem neki,nekem túlságosan friss alakulatnak tűnik,de ettől még lehet jó,meghallgatom majd.