Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4149

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: juliush »

Ne feledkezzünk meg a Fricsay felvételről sem, nekem ez van meg!!!
Kép
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1432

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

kaef2 írta:
2024.06.01., szomb. 09:58

Emlékeim szerint @Rock már a '80 évek elején készült LP felvételeket is kizárta,ahol vlmilyen digitális eszköz jelen volt a felvételen,nemhogy 20-25 éveseket :D ...a gyógyir ilyenkor,(sztem az) nem szabad (extra)nagyfelbontásos "streaming" irányba elmenni,vlmilyen régebbi "buta" eszköz amely valahol a CD szintjén mozog,a sikerélményhez vezethet...egy Raspberry PI4+AQ DragonFly Red/Volumio is sikeres lehet ilyenkor... :kiss:
Igen, igyekeztem mindig kerülni a digitális komponenseket a felvételi láncban.
De mi evvel a probléma ? Te is ilyen felvételeken dolgozol ,,,
Egyébként nem mindig sikerült, a negyedik Beethoven 9 - em is digitális felvétel. Kicsit ványadtabban is szól, mint a többi, de nem olyan vészes...

Mi köze mind ennek az extra nagy felbontású streaminghez ? gondolkodik.gif

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Aszpirin írta:
2024.06.01., szomb. 12:08

...(A legjobb példám egy "audiofil" Beethovebn 9 (Berlini Filharmonikusok, Claudio Abbado), amit 20ezer(!!) forintért vettem, és még soha nem bírtam végighallgatni, életem legnagyobb zenei tévedése volt azt a lemezt megvenni.)
Az ingyen volt... :kapdelm:

Nekem meg van négy változatban Beethoven 9, de egyikért sem adtam többet egy ezresnél, egyik jobb, mint a másik. :D Legalább is, nekem tetszenek. gondolkodik.gif

Fritz Reiner / Chicago Symphony Orchestra RCA VICTOR
Klemperer / The Philharmonia Orchestra EMI
Karl Böhm / Wiener Symphoniker FONTANA
Roger Norrington / The Schütz Choir of London The London Classical Players
EMI / His Master's Voice

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3193
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

cables írta:
2024.06.01., szomb. 11:44
alto írta:
2024.06.01., szomb. 10:54
...
az orsós magnó nálam is inkább szoba dísz. Pedig erre a magnóra (Akai GX-635D) vágytam egész kamaszkoromban, most összejött, de valós használati értéke már nincsen számomra.
Csodálatos látvány egy ilyen orsós magnó, tökéletes szobadísz. A hangja még nagy szalagsebességnél se jó, vagy csak nem akarsz bajlódni vele?

Sajnos ilyenem nincs, kazettás magnót vettem pár éve, de amikor betettem a régi imádott, szuper kazettákra felvett számaimat hatalmas csalódás volt. Hallgathatatlanul tompán szólt.
19-es sebességgel nincs rossz hangja, de egy Lumin streamer minden tekintetben jobban szól. Viszont a probléma inkább ott van, hogy aránytalanul drága az üzemeltetése. Egy új üres orsós szalag 25-30 ezer forint, annak nem látom már semmi értelmét hogy LP-ket vegyek fel rá (akkor inkább megveszem az LP-t), rádióból felvenni zenéket mint régen, szintén értelmetlennek tűnik. Lehetne venni master szalag másolatokat új kiadásban 400-500 Eurókért, de én ezt erős túlzásnak gondolom, főleg ha összemérem a Tidal 1800 forintos havi költségével. Szóval inkább nosztalgiából ragaszkodom hozzá. :D
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6097

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Rock60 írta:
2024.06.01., szomb. 11:57
Tehát, arra lennék konkrétan kíváncsi, hogy a stream, valóban úgy átalakítja a zenehallgatási szokásokat - nem mondom, hogy a normálishoz képest, mert kinek mi a normális, ugye - ahogy ELEX felvázolta ?
Szerintem nem. Attól még, hogy meg lehet tenni azt, amit írt, nem következik, hogy ezt is csinálják a streamelt zenét hallgatók, és az pláne nem, hogy 95% annak, amit hallgatnak "szemét" - ha jól értelmeztem, amit írt.

Már többen leírtuk sztem, hogy streamen ugyanúgy teljes műveket hallgatunk meg, mint LP-n vagy CD-n - és ehhez én is csatlakozom. Annyi azonban igaz, hogy ha nem tetszik, amit hallok, akkor egy-két szám után gyakran mást keresek - de ez még az LP-re meg CD-re is is igaz nálam, nem formátumfüggő. Számomra kellemetlen zenét vagy zenei minőséget tartalmazó LP-vel sem fogom knozni magam csak azért mert feltettem (ill, mert tévedésből megvettem), leveszem, és teszem másat.
(a legjobb példám egy "audiofil" Beethovebn 9 (Berlini Filharmonikusok, Claudio Abbado), amit 20ezer(!!) forintért vettem, és még soha nem bírtam végighallgatni, életem legnagyobb zenei tévedése volt azt a lemezt megvenni.)
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

dixie-chicken írta:
2024.06.01., szomb. 06:58
Rock60 írta:
2024.06.01., szomb. 06:19

Én erre konkrétan kíváncsi lennék, ha már így szóba került.
a streamingre gondolsz,hogy gond lehet mint forrás?...hidd el,van nagyon sok olcsó opció,ami használható,ha félreteszed az előitéleteidet...de ez emberre válogatja magát,hogy ezt ki hogyan kezeli... ;)
Dehogy is...
Annyiszor ismételítek ezt az előítéletesdit, ami nekem egyáltalán nincsen, hogy a végén még lesz...
Többször szóbakerült már, hogy azért nem vágok bele, azon túl hogy lenne ötletem, mi másra költhetnék el egy - másfél millát, hogy nincsen időm még egy forrással foglalkozni, ezért egyszerűen kiesik az érdeklődési területemről.

De !
Olvsad vissza - nem tudok mindent ideidézni - mit írt ELEX a CD, majd a streamer használók zenehallgatási szokásáról, arra mit válaszolt Part, arra mit én, arra juliush, arra én...
Tehát, arra lennék konkrétan kíváncsi, hogy a stream, valóban úgy átalakítja a zenehallgatási szokásokat - nem mondom, hogy a normálishoz képest, mert kinek mi a normális, ugye - ahogy ELEX felvázolta ?

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2316

Hozzászólás Szerző: cables »

alto írta:
2024.06.01., szomb. 10:54
...
az orsós magnó nálam is inkább szoba dísz. Pedig erre a magnóra (Akai GX-635D) vágytam egész kamaszkoromban, most összejött, de valós használati értéke már nincsen számomra.
Csodálatos látvány egy ilyen orsós magnó, tökéletes szobadísz. A hangja még nagy szalagsebességnél se jó, vagy csak nem akarsz bajlódni vele?

Sajnos ilyenem nincs, kazettás magnót vettem pár éve, de amikor betettem a régi imádott, szuper kazettákra felvett számaimat hatalmas csalódás volt. Hallgathatatlanul tompán szólt.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Rock60 írta:
2024.06.01., szomb. 11:35
Nem idéztél, ezért nem tudom, ezt nekem címezted ?
Nem, senkinek sem címeztem konkrétan.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Aszpirin írta:
2024.06.01., szomb. 08:13

Nem értem a streaming és az LP-zés szembeállítását eben a fórumban, és főleg a táborosodást meg egymás győzködését.
Mindekttőnek vanna előnyei és hátrányai, és főleg egyéni preferencia (meg némi önigazolás) kérdése, hogy ezeket hogyan súlyozod.
...
Nem idéztél, ezért nem tudom, ezt nekem címezted ?

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Luxor Audio írta:
2024.06.01., szomb. 09:42
Biztos vagyok benne, hogy mindegyiket élvezni fogom én is, meg a vendégek is és nem fogunk azon morfondírozni, melyik szól kicsit így/úgy, hanem azt használjuk, ami az éppen zajló tevékenységünkhöz, hangulatunkhoz illik és a felhangzó zenéket sem a formátumuk, hordozójuk, vagy a hangfelvétel kora, elkészítési módja alapján választom ki.
Én ezt már 2019-ben megvalósítottam, annyi különbséggel hogy a dolgozószobában volt a "nagy rendszer", és a nappaliban tévés "házimozi-féleség".
A "nagy rendszeren" teljesen hangulattó függően hallgattam szgépes digitális zenét, CD-rül vagy SACD-ről szibntén digitálisat, vagy LP-ről analógot.

Mára ez megváltozott kissé, a 20 m2-es dolgozószoba elköltözött és "összement a mosásban" 7 m2-essé, ugyanis fel kellett szabadítanom a helyiséget a magamhoz költöztetett beteg édesanyám részére, az új dolgozószobában már csak fejhallgatózok. A "nagy rendszer pedig szintén elköltözött és némiképp "összement", alapja egy all-in-one készülék lett, aminek phono bemenetére kötve a lemezjátszómat, meglepő módon jobban szól (számomra), mint a korábbi full-analóg (sőt full-csöves) lejátszólánc.

A forrásválasztás hangulatfüggősége viszont megmaradt.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3193
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

Luxor Audio írta:
2024.06.01., szomb. 09:42
Aszpirin írta:
Nem értem a streaming és az LP-zés szembeállítását eben a fórumban, és főleg a táborosodást meg egymás győzködését. Mindekttőnek vanna előnyei és hátrányai, és főleg egyéni preferencia (meg némi önigazolás) kérdése, hogy ezeket hogyan súlyozod.
Azt hiszem, az esetek többségében van egy megszokás (nevezhetjük előítéletnek is), praktikus szempontok alapján meghozott döntés, amit aztán néhányan utólag ideológizálnak, összeszedik az érveket mögé (amik valójában nem játszottak közre a döntés meghozatalában) és ezekkel kardoznak önmaguk és mások felé. Tudjuk, hogy mindenki azokat a híreket szereti olvasni, azokat az élményeket, véleményeket figyelembe venni, amik alátámasztják a saját álláspontját, egyéni világképét, minden mást pedig ignorál, esetleg még tagad is. Így lehet ez ebben a témában is.

Éppen (ismét) költözésben vagyok és sikerült olyan otthont találnom, ahol többféle kedvtelésemnek is lesz helye, köztük a zenehallgatásnak is, utóbbinak három módon is. A dolgozó szobában lesz egy teljesen digitális, számítógép alapú "rendszer" aktív monitor sugárzóval (LuXor x2). A teraszon Bluetooth hangsugárzók zenei streaming szolgáltatásokkal. A nappaliban pedig lesz egy projektoros digitális mozi és zenelejátszó rendszer nagy aktív hangsugárzókkal (LuXor x4), streaming és offline digitális forrással, Roon hálózattal, de (most tessék megkapaszkodni a karfában!) vettem egy asztalt a szekrény mélyéről 30 év után elővett lemezjátszómnak és a pár hete beteljesült régi álmomnak, egy Technics szalagos magnónak. Ez leginkább szobadísz lesz (műszaki hibás készülék), de a lemezjátszót sem fogom gyakran használni, heti 1-2 lemez talán felkerül rá, de egyáltalán nem azért, mert rosszul szól, nálam (is) inkább a praktikus szempontok döntenek. Mindig teljes albumokat hallgatok végig, általában többször is megismételve a teljes műsort, ehhez pedig nekem túl kényelmetlen a korongok pörgetése, forgatása.

Biztos vagyok benne, hogy mindegyiket élvezni fogom én is, meg a vendégek is és nem fogunk azon morfondírozni, melyik szól kicsit így/úgy, hanem azt használjuk, ami az éppen zajló tevékenységünkhöz, hangulatunkhoz illik és a felhangzó zenéket sem a formátumuk, hordozójuk, vagy a hangfelvétel kora, elkészítési módja alapján választom ki. Volt ilyen korszakom, szerencsére nem tartott sokáig, gyorsan kikeveredtem belőle, mert zavart az elérhető zenei kínálat szűkössége, meg az üzemmód, amibe tolt ez a hozzáállás. Úgy éreztem, fordítva ülök a lovon.

Pont ezért fogott meg a tegnapi írásod, mert én is úgy szeretném élvezni a zenehallgatást, ahogy gyerekkoromban, amikor még nem figyeltem semmilyen technikai jellemzőre, kütyükre, paraméterekre. Számomra nagy öröm ide visszatérni egy 4 évtizedes kör után.
Nekem is itt figyel a nappalimban egy full analóg retro rendszer, a jóval komolyabb streamer alapú fő rendszert kiegészítve. Jellemzően inkább streameren hallgatok zenét, ritkán kapcsolom be ezt a rendszert, néha felteszek egy-egy LP-t, vagy az Akai tuneren hallgatok élő közvetítést a Bartókon, az orsós magnó nálam is inkább szoba dísz. Pedig erre a magnóra (Akai GX-635D) vágytam egész kamaszkoromban, most összejött, de valós használati értéke már nincsen számomra.
retroakai.jpg
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3760

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

dixie-chicken írta:
2024.06.01., szomb. 09:27
kaef2 írta:
2024.06.01., szomb. 08:40
Aszpirin írta:
Nem értem a streaming és az LP-zés szembeállítását eben a fórumban, és főleg a táborosodást meg egymás győzködését.
Mindekttőnek vanna előnyei és hátrányai, és főleg egyéni preferencia (meg némi önigazolás) kérdése, hogy ezeket hogyan súlyozod.
Viszont van egy határozott érzésem, miszerint itt nagyon sok LP-s nem próbált még streaming szolgáltatást használni ugyanolyan árkategóriájú internetes streameren, mint amit a lemezjátszója (futómű+kar+hangszedő+beslő-külső kábelezés) képvisel képvisel. Az "árkategória" alatt az újkori árakat értem, esetenként inflációkalkulátorral átszámolva maira, mert egy használtcucc árát egy webshopos új árral összevetni teljesen félrevezető. És esetleg fordítva is igaz, a "stremeresekre". Javasolnám, hogy ezt a tapasztalatbeli hiányosságot - ha van - pótolják a kardoskodás előtt. Utána még mindig maradhat egyéni preferenciának ez vagy az, de legalább valódi és releváns tapasztalatra épül.
emlékeim szerint @Rock már a '80 évek elején készült LP felvételeket is kizárta,ahol vlmilyen digitális eszköz jelen volt a felvételen,nemhogy 20-25 éveseket :D ...a gyógyir ilyenkor,(sztem az) nem szabad (extra)nagyfelbontásos "streaming" irányba elmenni,vlmilyen régebbi "buta" eszköz amely valahol a CD szintjén mozog,a sikerélményhez vezethet...egy Raspberry PI4+AQ DragonFly Red/Volumio is sikeres lehet ilyenkor... :kiss:
Pár hónapja írtam egy blogbejegyzést az un DAP-ok otthoni használatáról, mert az a tapasztalatom, hogy 3-4-500 ezer forint környéken egészen meglepő hangú DAP-okat lehet otthoni streamerknt is használni.

https://medium.com/@mediaengineering/da ... 84d3eabb36

Kép

A Fiio M15s (akár 12 órát is elmegy akkuról), vagy a valamivel desktopabb Hifiman Serenade sokféle igényt kielégíthet, még egy hardcore analógpárti esetében is, de az előző hsz-ben említett Fiio R9 is ez a kategória.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11028
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Aszpirin írta:
Nem értem a streaming és az LP-zés szembeállítását eben a fórumban, és főleg a táborosodást meg egymás győzködését. Mindekttőnek vanna előnyei és hátrányai, és főleg egyéni preferencia (meg némi önigazolás) kérdése, hogy ezeket hogyan súlyozod.
Azt hiszem, az esetek többségében van egy megszokás (nevezhetjük előítéletnek is), praktikus szempontok alapján meghozott döntés, amit aztán néhányan utólag ideológizálnak, összeszedik az érveket mögé (amik valójában nem játszottak közre a döntés meghozatalában) és ezekkel kardoznak önmaguk és mások felé. Tudjuk, hogy mindenki azokat a híreket szereti olvasni, azokat az élményeket, véleményeket figyelembe venni, amik alátámasztják a saját álláspontját, egyéni világképét, minden mást pedig ignorál, esetleg még tagad is. Így lehet ez ebben a témában is.

Éppen (ismét) költözésben vagyok és sikerült olyan otthont találnom, ahol többféle kedvtelésemnek is lesz helye, köztük a zenehallgatásnak is, utóbbinak három módon is. A dolgozó szobában lesz egy teljesen digitális, számítógép alapú "rendszer" aktív monitor sugárzóval (LuXor x2). A teraszon Bluetooth hangsugárzók zenei streaming szolgáltatásokkal. A nappaliban pedig lesz egy projektoros digitális mozi és zenelejátszó rendszer nagy aktív hangsugárzókkal (LuXor x4), streaming és offline digitális forrással, Roon hálózattal, de (most tessék megkapaszkodni a karfában!) vettem egy asztalt a szekrény mélyéről 30 év után elővett lemezjátszómnak és a pár hete beteljesült régi álmomnak, egy Technics szalagos magnónak. Ez leginkább szobadísz lesz (műszaki hibás készülék), de a lemezjátszót sem fogom gyakran használni, heti 1-2 lemez talán felkerül rá, de egyáltalán nem azért, mert rosszul szól, nálam (is) inkább a praktikus szempontok döntenek. Mindig teljes albumokat hallgatok végig, általában többször is megismételve a teljes műsort, ehhez pedig nekem túl kényelmetlen a korongok pörgetése, forgatása.

Biztos vagyok benne, hogy mindegyiket élvezni fogom én is, meg a vendégek is és nem fogunk azon morfondírozni, melyik szól kicsit így/úgy, hanem azt használjuk, ami az éppen zajló tevékenységünkhöz, hangulatunkhoz illik és a felhangzó zenéket sem a formátumuk, hordozójuk, vagy a hangfelvétel kora, elkészítési módja alapján választom ki. Volt ilyen korszakom, szerencsére nem tartott sokáig, gyorsan kikeveredtem belőle, mert zavart az elérhető zenei kínálat szűkössége, meg az üzemmód, amibe tolt ez a hozzáállás. Úgy éreztem, fordítva ülök a lovon.

Pont ezért fogott meg a tegnapi írásod, mert én is úgy szeretném élvezni a zenehallgatást, ahogy gyerekkoromban, amikor még nem figyeltem semmilyen technikai jellemzőre, kütyükre, paraméterekre. Számomra nagy öröm ide visszatérni egy 4 évtizedes kör után.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2024.06.01., szomb. 10:00-kor.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2731

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

kaef2 írta:
2024.06.01., szomb. 08:40
Aszpirin írta:
Viszont van egy határozott érzésem, miszerint itt nagyon sok LP-s nem próbált még streaming szolgáltatást használni ugyanolyan árkategóriájú internetes streameren, mint amit a lemezjátszója (futómű+kar+hangszedő+beslő-külső kábelezés) képvisel képvisel. Az "árkategória" alatt az újkori árakat értem, esetenként inflációkalkulátorral átszámolva maira, mert egy használtcucc árát egy webshopos új árral összevetni teljesen félrevezető. És esetleg fordítva is igaz, a "stremeresekre". Javasolnám, hogy ezt a tapasztalatbeli hiányosságot - ha van - pótolják a kardoskodás előtt. Utána még mindig maradhat egyéni preferenciának ez vagy az, de legalább valódi és releváns tapasztalatra épül.
Teljesen jogos felvetés.
Nézzünk egy konkrét, új eszközökre vonatkozó példát és nézzük az elmúlt 20-25 évben kiadott lemezek költségét is hozzá. NE az 50, 60 éves eredeti kiadásokét, hanem az újonnan kiadottakat.

Már egy közepes árkategóriájú komplett lemezjátszó rendszer is simán 1-2-3 millió lehet mindennel együtt.
Vegyünk például egy Origin Live-ot. Lemezjátszó, hangkar kb 2 millió összesen, Benz Micro Glider hangszedő 500e, Heed Questar MC phono 150e Ft. Összesen: 2 650 000.- Ft.

Ehhez képest egy igen nívós Fiio R9 streamer, 64 GB SSD-vel belül bruttó 600e, vagy egy Hifiman Serenade létrás,
R2R DAC/Roon végpontú streamer 350e. Tegyünk melléjük valami clockolt Ethernet switchet, valami speckó USB vagy Ethernet kábelt és még mindig nem értük el az 1 milliót. e tudunk játszani igy file-okat, NAS-ról, és persze ott a Tidal, Qobuz, Spotify, na meg a Fiio esetében az Apple Music is.

Ennyi pénzből új eszközökből azért nem egyszerű egy komplett új lemezjátszós alapot sem összerakni.

Az elmúlt 20-25 évben kiadott felvételekkel (amik túlnyomó többségben digitálisan készültek) , vagy eredeti DSD256 felvételekkel, nem biztos, hogy nagyon nagy különbség lesz közöttük hangzásban, még egy pár milliós hifi rendszerben sem.

Kép

Értem persze, hogy nem lesz meg a vadászat, és gyűjtői szenvedély öröme azon a szinten, ezt mindenki döntse el, kinek mennyit ér. Mint ahogy az is, hogy mennyi pénzt szánunk évek alatt a fizikai médiára.

Számos ismerősöm van, akinek lemezjátszó és streamer is van a birtokában, kb hasonló arányban, mint ahogy példám mutatja rászánva a pénzt a beszerzésekre.

Számos eredeti első generációs szalagos felvételt digitalizálva DSD256-ban az elmúlt 1-2 évben mondhatom, hogy még a szalagoshoz képest is csak nagyon csekély különbség van, ha van egyáltalán.

(( Senkinek nem szeretném a hobbiját, érzéseit bántani, ez csak egy vélemény a sok közül, mielőtt valaki véresen komolyan veszi és nekem ugrik. ))

emlékeim szerint @Rock már a '80 évek elején készült LP felvételeket is kizárta,ahol vlmilyen digitális eszköz jelen volt a felvételen,nemhogy 20-25 éveseket :D ...a gyógyir ilyenkor,(sztem az) nem szabad (extra)nagyfelbontásos "streaming" irányba elmenni,vlmilyen régebbi "buta" eszköz amely valahol a CD szintjén mozog,a sikerélményhez vezethet...egy Raspberry PI4+AQ DragonFly Red/Volumio is sikeres lehet ilyenkor... :kiss:
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3760

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Aszpirin írta:
Teljesen jogos felvetés.
Nézzünk egy konkrét, új eszközökre vonatkozó példát és nézzük az elmúlt 20-25 évben kiadott lemezek költségét is hozzá. NE az 50, 60 éves eredeti kiadásokét, hanem az újonnan kiadottakat.

Már egy közepes árkategóriájú komplett lemezjátszó rendszer is simán 1-2-3 millió lehet mindennel együtt.
Vegyünk például egy Origin Live-ot. Lemezjátszó, hangkar kb 2 millió összesen, Benz Micro Glider hangszedő 500e, Heed Questar MC phono 150e Ft. Összesen: 2 650 000.- Ft.

Ehhez képest egy igen nívós Fiio R9 streamer, 64 GB SSD-vel belül bruttó 600e, vagy egy Hifiman Serenade létrás,
R2R DAC/Roon végpontú streamer 350e. Tegyünk melléjük valami clockolt Ethernet switchet, valami speckó USB vagy Ethernet kábelt és még mindig nem értük el az 1 milliót. e tudunk játszani igy file-okat, NAS-ról, és persze ott a Tidal, Qobuz, Spotify, na meg a Fiio esetében az Apple Music is.

Ennyi pénzből új eszközökből azért nem egyszerű egy komplett új lemezjátszós alapot sem összerakni.

Az elmúlt 20-25 évben kiadott felvételekkel (amik túlnyomó többségben digitálisan készültek) , vagy eredeti DSD256 felvételekkel, nem biztos, hogy nagyon nagy különbség lesz közöttük hangzásban, még egy pár milliós hifi rendszerben sem.

Kép

Értem persze, hogy nem lesz meg a vadászat, és gyűjtői szenvedély öröme azon a szinten, ezt mindenki döntse el, kinek mennyit ér. Mint ahogy az is, hogy mennyi pénzt szánunk évek alatt a fizikai médiára.

Számos ismerősöm van, akinek lemezjátszó és streamer is van a birtokában, kb hasonló arányban, mint ahogy példám mutatja rászánva a pénzt a beszerzésekre.

Számos eredeti első generációs szalagos felvételt digitalizálva DSD256-ban az elmúlt 1-2 évben mondhatom, hogy még a szalagoshoz képest is csak nagyon csekély különbség van, ha van egyáltalán.

(( Senkinek nem szeretném a hobbiját, érzéseit bántani, ez csak egy vélemény a sok közül, mielőtt valaki véresen komolyan veszi és nekem ugrik. ))

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Viszont van egy határozott érzésem, miszerint itt nagyon sok LP-s nem próbált még streaming szolgáltatást használni ugyanolyan árkategóriájú internetes streameren(+DAC-on, ha kell hozzá), mint amit a lemezjátszója (futómű+kar+hangszedő+beslő-külső kábelezés+phono+MC-trafó(ha van)) képvisel. Az "árkategória" alatt az újkori árakat értem, esetenként inflációkalkulátorral átszámolva maira, mert egy használtcucc árát egy webshopos új árral összevetni teljesen félrevezető. És esetleg fordítva is igaz, a "stremeresekre". Javasolnám, hogy ezt a tapasztalatbeli hiányosságot - ha van - pótolják a kardoskodás előtt. Utána még mindig maradhat egyéni preferenciának ez vagy az, de legalább valódi és releváns tapasztalatra épül. (releváns alatt nem a "hallottam már a havernél/ismerősnél" jellegű, meg nem határozott lajátszólánccal szerzett emlékekre gondolok).
Nem feltétlenül kell leírni, higy mire jutsz, de próbáld meg magadban kizárni az önigazolás faktort, és legalább magad felé őszintének lenni. Bármi is a végeredmény.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2731

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Rock60 írta:
2024.06.01., szomb. 06:19
juliush írta:
2024.06.01., szomb. 00:11

Szóval az itt beszélgető társaságról nem gondolnám, hogy csak azért ugrálna a darabok, track-ek között, ha tényleg kipróbálná a streaminget, mert azzal könnyebb, vagy épp adja magát! ;)
a streamingre gondolsz,hogy gond lehet mint forrás?...hidd el,van nagyon sok olcsó opció,ami használható,ha félreteszed az előitéleteidet...de ez emberre válogatja magát,hogy ezt ki hogyan kezeli... ;)
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

juliush írta:
2024.06.01., szomb. 00:11

Szóval az itt beszélgető társaságról nem gondolnám, hogy csak azért ugrálna a darabok, track-ek között, ha tényleg kipróbálná a streaminget, mert azzal könnyebb, vagy épp adja magát! ;)

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Ismét egy kis olvasnivaló, ezúttal a mágneses film technológiáról:
https://aes-media.org/historical/pdf/fine_35mm-fad.pdf
Gyula 

juliush
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
2024.05.31., pén. 18:47
Találós kérdés: hányszor kell felállnom a karosszékből mondjuk a Solti-vezényelte teljes “Rajna kincse” meghallgatásához LP esetén, és hányszor streaming-elve? (a pisi-szünet nem játszik! ;) )
Csak provokáltam! :D
De a véleményem az, hogy elsősorban az egyénen múlik, mit kezd a technológia lehetőségeivel! Nem érdemes a streaminget démonizálni, előítéletek mentén, komoly próbálkozás nélkül pálcát törni felette, aki rendes zenehallgatóként szocializálódott, a streaminget is úgy fogja használni, és profitálni fog a vitathatatlan lehetőségeiből.
Gyula 

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

cables írta:
2024.05.31., pén. 21:20

Életünk egy utazás. Mindenki másképp éli az életét és nem szabad bárkitől elvárni, hogy úgy utazzon, mint mi. Van aki gyorsan utazik és mindig előre néz, újat keres, van aki szeret hátranézni és újra meg újra átélni dolgokat. Én az utóbbi utat járom és rengeteg örömöm van például régi tárgyakban, kézi munkaeszközökben, használati tárgyakban. Évekig hobbim volt hétvégéken a Petőfi Csarnok bolhapiacán vásárolgatni. Akkoriban volt néhány árus, aki Hollandiából hozott be gyűjtő helyekre kitett bútorokat, eszközöket és hanglemezeket. 200 Ft volt a lemezek darabja, vettem pár darabot és amikor feltettem ezeket otthon megdöbbentő tapasztalatként ért az a hangminőség amit hallottam. Pedig akkor már sok amerikai folk lemezem volt kis lemezkiadóktól, de ez a hang a 60-as évek elején készült lemezek lemezek hangja valami egész más élmény volt, dinamikában, természetességben.
Nagyon rákaptam ezekre a lemezekre. Összebarátkoztam egy árussal, aki hetente járt ki Hollandiába és ha jött vissza mindig vagy10 láda lemezzel felhívott, hogy 2óra múlva ott lesz a munkahelyemnél. 50 Ft felárral vásárolva elsőként túrhattam végig a lemezeket. Így vettem azt a 2 lemezt is, ami máig különleges élményt ad, ha felteszem őket. Ezeket egy különleges felvételi technikával, 35 mm-es mágneses filmre rögzítették. Ezek még a 60-as évek legjobb lemezeinél is dinamikusabban szólnak.
Jó volt elolvasni az írásodat, többedjére is...
Gratulálok, irigyellek ezekért a remek " zsákmányokért." :smile53:
Azért ez elkeserítő és dühítő, hogy 60 évvel ez előtti produktumok minősége még mindig az etalon, a viszonyítási alap, ezek után kell áhítozni... / Tudom, nem kell./
Képzeljétek el a szitut, hogy egy NSU 1200 - al, egy Ford Taunus - szal, vagy egy IL 18 - assal szeretnénk inkább utazni, vagy egy kézi tekerős, vagy jobb esetben egy felhúzós ff. kamerával vágynánk filmezni, vagy a jegestől vásárolt jégtömbökkel hűtött szekrénykében okozna örömet lehűtenünk a söröcskénket, vagy egy Spectrum ZX - el, vagy egy a Commodore 64 - el áhítoznánk dolgozni, vagy írni az AVX - re. / Ja, az utóbbiak még sehol nem voltak '60 - ban, még jó húsz évet kellett várni rájuk./
Nosztalgiából mind vicces - az IL 18 talán még az sem - de egyiket sem jutna eszünkbe eredeti rendeltetésének megfelelően használni.
Azért akad néha kivétel az LP és a hatvanas évek lemezei mellett.
Az Amcsik is vágyják azt az egyszer már megszerzett, gondolkodik.gif de elveszett tudást, amivel megfejthetnék, hogy hogy a rákba sikerült 60 éve felkeveredniük a Holdra ? :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.06.01., szomb. 00:14-kor.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2833

Hozzászólás Szerző: tunerman »

juliush írta:
2024.05.31., pén. 18:47
Találós kérdés: hányszor kell felállnom a karosszékből mondjuk a Solti-vezényelte teljes “Rajna kincse” meghallgatásához LP esetén, és hányszor streaming-elve? (a pisi-szünet nem játszik! ;) )
Én ámulva hallgatom végig mind a 22 LP-t, és utána megtapsolom az előadást ... a streamer eszembe sem jut ezekután :smile29:
TJ.
Csatolmányok
Wagner Solti Der Ring des Nibelungen 22 LP.jpg
Wagner Solti Der Ring des Nibelungen 22 LP.jpg (195.37 KiB) Megtekintve 731 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2316

Hozzászólás Szerző: cables »

---
Életünk egy utazás. Mindenki másképp éli az életét és nem szabad bárkitől elvárni, hogy úgy utazzon, mint mi. Van aki gyorsan utazik és mindig előre néz, újat keres, van aki szeret hátranézni és újra meg újra átélni dolgokat. Én az utóbbi utat járom és rengeteg örömöm van például régi tárgyakban, kézi munkaeszközökben, használati tárgyakban. Évekig hobbim volt hétvégéken a Petőfi Csarnok bolhapiacán vásárolgatni. Akkoriban volt néhány árus, aki Hollandiából hozott be gyűjtő helyekre kitett bútorokat, eszközöket és hanglemezeket. 200 Ft volt a lemezek darabja, vettem pár darabot és amikor feltettem ezeket otthon megdöbbentő tapasztalatként ért az a hangminőség amit hallottam. Pedig akkor már sok amerikai folk lemezem volt kis lemezkiadóktól, de ez a hang a 60-as évek elején készült lemezek lemezek hangja valami egész más élmény volt, dinamikában, természetességben.
Nagyon rákaptam ezekre a lemezekre. Összebarátkoztam egy árussal, aki hetente járt ki Hollandiába és ha jött vissza mindig vagy10 láda lemezzel felhívott, hogy 2óra múlva ott lesz a munkahelyemnél. 50 Ft felárral vásárolva elsőként túrhattam végig a lemezeket. Így vettem azt a 2 lemezt is, ami máig különleges élményt ad, ha felteszem őket. Ezeket egy különleges felvételi technikával, 35 mm-es mágneses filmre rögzítették. Ezek még a 60-as évek legjobb lemezeinél is dinamikusabban szólnak.

35mm-es filmre rögzitett lemez.png
35mm-es filmre rögzitett lemez.png (976.9 KiB) Megtekintve 746 alkalommal

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Luxor Audio írta:
2024.05.31., pén. 18:50
Aszpirin írta:
2024.05.31., pén. 13:37
Az akkori lemezek körbejártak a barátok között, mindenki csereberélte őket, és hallgattuk agyba-főbe ilyen kommersz cuccokon, élveztük felhőtlenül - és nekem elég sok komolyzeném is volt, amiben nagyjából csak én voltam érdekelt, tehát azokat csak én hurboltam.
Bár az utolsó szót nem értem
Elnézést, nem is tudtam, hogy ez szülőföldem tájszava, itt van az eredeti jelentése, de én átvitt, kissé pejoratív de humoros értelemben használtam, amrei az eredeti jelentés ismeretében könnyű kikövetkeztetni: https://www.arcanum.com/hu/online-kiadv ... bol-61414/

kammerer
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 117

Hozzászólás Szerző: kammerer »

Snipi írta:
2024.05.31., pén. 13:58
Aszpirin : nekem van egy kéz alatt vett Paganini LP-m ami román nyomású. Meglepődnél milyen jól szól. Najó, nem az a nonpluszultra, de azért nagyon nem rossz. (A zenéről (Yvry Gitlis) már nem is szólva.)
Az Electrecordnak (persze másnak is) volt az "audiofil" half speed mastering labelje, na azok a lemezek majdhogynem jól szólnak, de azért általában a román lemezekre nagyfokú "keresetlen hangvétel" volt a jellemző - de azért persze képes vagyok őket hallgatni, részben éppen emiatt a keresetlenség miatt.
Lakott sziget-Bogár a hangyabolyban-Válaszd az életet

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”