Egyszerűen tökéletes.
Mondanám, hogy 'haladóknak', de nem, mert mindenkire hatott ez a tünemény, akiknek megmutattam eleddig. Az a belépés, a második perc után, az nagyon különleges.
youtu.be/Gw1_1etJ_68

Én soha nem üvöltetem otthon a rendszert, ezért egyből kibukik, ha a műsorszámok nem azonos hangerőn vannak rögzítve, pláne ha manipulálták. Ez a Vivaldi Naive sorozat meglehetősen hullámzó minőségű ami a felvételi minőséget illeti. Az utóbbi évek termése kifejezetten gyatra. Bárcsak a Sono Luminis stúdióiban készült volna a projekt! De nem. Onofri lemeze akár tökéletesre is sikeredhetett volna, de nem lett az. Zenei értelemben van rajta pár elsőre izgalmasnak tűnő húzás. Pl a Grosso Mogul első tételének vehemenciája vagy az Il riposo harmadik tételének vége, ahogyan leejtik a hangot, mintha elfogyott volna az áram a lejátszóból. De kb ennyi. Mások is eljátszották már ezeket a versenyműveket, nem is akárhogyan. Szóval a választék nagy, nem kell beérni a hifis szempontból vállalhatatlannal.juliush írta: ↑2024.01.25., csüt. 17:03Hát, ma másodszor hallgatom végig, anélkül, hogy a legkisebb ingerenciát is érezzem a hangerő piszkálására! A csembaló tisztán, felismerhetően szól, talán a kis templom zengő terében néha picit háttérbe szorul, de ez akusztikai adottságnak tűnik, amibe épphogy nem kívánt belerondítani a hangmérnök. A zenekar nálam egyáltalán nem mosott, a csúnya kápahangok leginkább a barokkos "grunge"-ra vett "L'Inquietudine" versenyműben találhatók, de ott ez szerintem tudatos előadói döntés. Az "Il riposo" versenymű esetén sem a hangmérnök nyúlt bele, az a halk, "álomszerű" hangzás nagyon tudatos művészi koncepció része, az egyébként Vivaldi által előírt "piombi" speciális ólom-némítót használtak és ráadásul éjszaka vették fel a környezeti zajok teljes eliminálása miatt a Morfeusz világát megidéző hangulat elérése céljából.Sosztakovics írta: ↑2024.01.25., csüt. 14:59Az utómunkálatoknál rengeteget játszott a hangmérnök a potikkal...
De végül is mindegy, nem fontos, hogy minden ugyanúgy tetsszen!
Hát, ma másodszor hallgatom végig, anélkül, hogy a legkisebb ingerenciát is érezzem a hangerő piszkálására! A csembaló tisztán, felismerhetően szól, talán a kis templom zengő terében néha picit háttérbe szorul, de ez akusztikai adottságnak tűnik, amibe épphogy nem kívánt belerondítani a hangmérnök. A zenekar nálam egyáltalán nem mosott, a csúnya kápahangok leginkább a barokkos "grunge"-ra vett "L'Inquietudine" versenyműben találhatók, de ott ez szerintem tudatos előadói döntés. Az "Il riposo" versenymű esetén sem a hangmérnök nyúlt bele, az a halk, "álomszerű" hangzás nagyon tudatos művészi koncepció része, az egyébként Vivaldi által előírt "piombi" speciális ólom-némítót használtak és ráadásul éjszaka vették fel a környezeti zajok teljes eliminálása miatt a Morfeusz világát megidéző hangulat elérése céljából.Sosztakovics írta: ↑2024.01.25., csüt. 14:59Az utómunkálatoknál rengeteget játszott a hangmérnök a potikkal...

Az utómunkálatoknál rengeteget játszott a hangmérnök a potikkal. A hangzás művi. Olyan, mintha valakit baromira zavart volna a hangerőbeli ingadozás, emiatt folyton fel- és letekerte a hangerőt, nehogy valami érzelmet is kiválthasson benne Vivaldi zenéje. Ráadásul ezt a manipulálást csatornánként teszi, amitől a szólista teljesen indokolatlanul hol kiemelkedik a felvételből, hol belesüpped, ráadásul úgy, hogy a mikrozörejek meg megmaradnak. Az albumot nem lehet egy hangerőre beállítva meghallgatni, ahogyan váltják egymást a versenyművek, úgy kell folyamatosan utánaállítani a jelszintet. A csembaló hangja akár egy nylonzacskó csörgése, a zenekar hangzása bántóan mosott, a kápákhoz vert vonók hangja torz, az utolsó két versenymű pianoi pedig a hallásküszöböt súrolják. És akkor még nem beszéltem a Grosso Mogul harmadik tételének kadenciájáról, amelynek a második felében Onofri rossz helyre pozícionálja a hangokat. Kadenciában. A hangokat. Félrehúzza. Egy olyan kadenciában, amelynek pont az a lényege, hogy ne húzd félre a hangokat. Ez benne a nehézség. Ezért íródott üveghangokra és tiszta hangközökre. Szóval ez az album minden, csak nem remek és végképp nem időtálló.
Nekem se az az első gondolatom, hogy ennél nincs rosszabb. Mi a baj a felvétellel?juliush írta: ↑2024.01.25., csüt. 11:10Nálam pedig szépen szól.Sosztakovics írta: ↑2024.01.24., szer. 18:06A kiadvány hangzásminőségére csak egy szó létezik: f@s.![]()
Nálam pedig szépen szól.Sosztakovics írta: ↑2024.01.24., szer. 18:06A kiadvány hangzásminőségére csak egy szó létezik: f@s.

Nekem is.

Senki sem tökéletes.alto írta: ↑2024.01.18., csüt. 19:40Azért nekem (laikusként) ez a Perlman ezerszer jobban tetszik mint az Onofri féle verzió.Sosztakovics írta: ↑2024.01.18., csüt. 19:03Ha kottahűek az a baj, ha nem kottahűek, az a baj.chord_ írta: ↑2024.01.18., csüt. 17:47
Na, itt most kivételesen tényleg laikus vagyok.
Az lenne a kérdés, hogy itt pl. mi újság a kottahűséggel?
Volt/van-e olyan pontos a lejegyzés, ennél, konkrétan, hogy az az eltérés, amit itt mindenki detektálhat, az, ránézve a kottára, mutatja magát, hogy 'na igen, itt azért nem egészen ez van', vagy ilyesmi?
Amúgy nagyon tetszik.
Más ívek keletkeznek, egyszerűen másra figyel az ember.
Ha vibrátóznak az a baj, ha nem vibrátóznak, az a baj.
Ha díszítenek az a baj, ha nem díszítenek az a baj.
Ha pedig olyan tempóban játsszák Onofriék a tél 2. tételét, mint itt, egyből jön az ellenvetés, hogy rossz az elképzelésük, mert a második tétel mindig lassú a barokkban. És lám, Perlman ezt pontosan tudja!
Azért nekem (laikusként) ez a Perlman ezerszer jobban tetszik mint az Onofri féle verzió.Sosztakovics írta: ↑2024.01.18., csüt. 19:03Ha kottahűek az a baj, ha nem kottahűek, az a baj.chord_ írta: ↑2024.01.18., csüt. 17:47Na, itt most kivételesen tényleg laikus vagyok.
Volt/van-e olyan pontos a lejegyzés, ennél, konkrétan, hogy az az eltérés, amit itt mindenki detektálhat, az, ránézve a kottára, mutatja magát, hogy 'na igen, itt azért nem egészen ez van', vagy ilyesmi?
Amúgy nagyon tetszik.
Ha vibrátóznak az a baj, ha nem vibrátóznak, az a baj.
Ha díszítenek az a baj, ha nem díszítenek az a baj.
Ha pedig olyan tempóban játsszák Onofriék a tél 2. tételét, mint itt, egyből jön az ellenvetés, hogy rossz az elképzelésük, mert a második tétel mindig lassú a barokkban. És lám, Perlman ezt pontosan tudja!
youtu.be/GNeAbvvmwxI
youtu.be/sBW4-6yI1_A

Ha kottahűek az a baj, ha nem kottahűek, az a baj.chord_ írta: ↑2024.01.18., csüt. 17:47Na, itt most kivételesen tényleg laikus vagyok.
Amúgy nagyon tetszik.
Na, itt most kivételesen tényleg laikus vagyok.