Nem először fordul elő, hogy hallok arról, hogy valaki csatlakozót cserél az én kábelemen azzal a gondolattal, hogy majd ettől még jobb lesz a hangja. Akinek ez jár a fejében az nem árt, ha megkérdezi a véleményem, mert előfordulhat, hogy nem javít, hanem ront a kábelemen.
Pedi a hálózati kábeleknek nagyon fontos szerepük van a rendszerünk hangjának kialakításában. A jó hálózati kábel legfontosabb tulajdonsága, hogy megnehezíti a hálózati villamos zaj bejutását a készülékbe és a táplált készülék által „termelt” villamos zaj haladását a többi készülékünk felé. Tehát mindkét irányban zajszűrő. Ehhez pedig éppenséggel nem túlméretezett, masszív csatlakozó és vastag kábel kell.
Én hálózati kábelekre olyan csatlakozókat teszek, amelyeket nincs bevonat az érintkező felületen. A fém/másik fém átmenetek ugyanis tápkábelnél is károsak. Több esetben láttam az adás-vétel topikban, hogy az általam készített hálózati kábel csatlakozóit valamilyen masszív, robusztus csatlakozóra cserélték. Ezt nem javaslom senkinek.
A legtöbben azt hiszik, a vastag hálózati kábelen jobban folyik az áram, jobb lesz a készülék hangja. Ez nem így van, ez egy hatalmas tévhit. Különösen forrás készülékeknél fontosabb sokkal a zajszűrő képesség, mint a nagy áram terhelhetőség.
Az árnyékolással kapcsolatban is sok a téveszme. Az audió célra gyártott gyári hálózati kábelek még a méterre árultak is árnyékoltak. Pedig nagyon kevés esetben van szükség a hálózati kábel árnyékolására, a szükségtelen árnyékolás viszont ront a dinamikán. Akit érdekelnek a részletek ezzel kapcsolatban, azzal szívesen elbeszélgetek erről.