Igen, ez valóban érdekes kérdés, hogy mi határozza meg, a gyártó mi alapján dönti el, hogy mi legyen egy frissen elkészült kábel iránya? Ha kezünkbe kerül egy kábel, ami irányjelölt, akkor általában ehhez tartjuk is magunkat, de kis számban ugyan, de olyan is akad, ami nincs irányjelölve, itt mi a teendő? Önhatalmúan kinevezünk egy irányt, akkor az irányjelölt kábeleknél is mindegy melyik irányt válasszuk?Aszpirin írta: ↑2023.11.18., szomb. 08:47Igen, természetesen az IC-kábelekben is váltóáram megy a rendszer működése közben. Meg a hangfalkábelekben is.
A töltések összegzett mozgásának irányultságára magyarázatot ad pl. egy egyenáramú komponens (ha nem tiszta váltóáramról van szó), ami egy IC-kábelnél LEHET, hogy kapcsolatba hozható a kábel helyes bekötési irányával, ezért pl. olyan jellegű magyarázatot, hogy az nemnulla egyenáramú komponens (ha van) okozza azt egy idő után, hogy a kábelek egy adott irányban bekötve jobban szólnak, mint a másikban, simán elfogadnék :)
(a bejáratás alatti történések jól magyarázhatóak, ezért a bejáratás hatása is. Hogy ez határozza meg a kábelek bekötési "iránytottságát" is, azt nem tudtam - eddig)
Töredelmesen bevallom, én eddig még egy kábelnél sem hallottam különbséget, a "helyes", és fordított bekötés között.
Két kábel között, viszont nagy biztonsággal tudok különbséget tenni. Nekem kicsit furcsak is az olyan megjegyzések, mikor azt írjak, hogy " éreztem, hogy valami nincs rendben és kiderült, hogy véletlenül fordítva dugtam be a kábelt." Ez ennyire szignifikáns különbséget eredményezne? Rengeteg változtatás(kábelek, alátetek, stb.) hatását hallom a rendszerem hangján, de a fordított irányt nem.
Például a jelenlegi hangfalkábelem, egy demo darab, mindenféle irányjelőlés vagy felirat nélkül. Mikor hozzám került, nekem kellett döntenem a bekötés irányáról, ez teljesen hasra ütés szerűen ment. Akkor most így jól döntöttem? Vagy van valami metódus, amivel csalhatatlanúl ki lehet választani a helyes irányt?
Megmondom őszintén, egy kicsit én szkeptikus vagyok ezekkel az irányokkal kapcsolatban. Ezt az irányt ember(gyártó) dönti el, de ehhez mit "szól" a vezető anyag, az elektronok?
Ha árnyékolt kábelről beszélünk akkor érthető, mert azoknak megvan a bekötési módja, ami összefügg az iránnyal, de a legtöbb kábel nem árnyékolt. A hangfalkábelek meg tudtommal egyik sem.