Lemmy9.1 írta: ↑2023.03.11., szomb. 08:33
Batyo.
Cseneles is full profi, de ő Zala és környéke.
Hát Bátyó sem éppen az Oktogon környékén lakik, de neki van egy ismerőse azt hiszem Halásztelken, akinél ott lehet hagyni a gépet és oda vissza is juttatja a takarítás után, így nem kell dobozban küldeni. A másik lehetőség a posta.
LED téma (lehet ugrani akit nem érdekel ... de szerintem könnyen lehet ez a közeljövő "alapértelmezett" fényforrása ... úgyhogy szerintem érdekes).
Jó hír, hogy (a racionális várakozásoknak megfelelően) szépen halnak a gagyi elektronikával épített régebbi kis LED-es gépek ... és persze a komolyabb gyártók rendes gépei közül is megcsapott már ennyi idő alatt párat a villám, így van nálam egy Runco Q750i-ből származó LED-blokk is (Csenelesnek köszönhetően).
A halott gépek vizsgálata megmutatja, hogy melyik típusban mi jó és mi van elrontva.
Az már most látszik, hogy a PD/Barco LED-es gépeiben a LED-ek fényének az összegyűjtése nincs túl jól megcsinálva ... viszont ebben a géptípusban legjobb a LED-ek hűtése. Ennél jobb már csak valami vízhűtés lenne, de az is csak akkor, ha a LED-ek és a víz között kizárólag réz lenne a fal anyaga (azaz nem alumínium, aminek a hővezetése csak kb. fele mértékű). Úgy tűnik, hogy a ProjectionDesign a kiváló hűtéssel próbálta kompenzálni az optikai rendszer korlátait.
Ezzel szemben a Runco esetén az optika rendszer alapvetően jó, de nem tökéletes. Ők egy dikroikus szűrőkből álló "X" alakú szűrőpárral egyesítik az alapszíneket (nem pedig a PD-ben használt "üvegkockával"). Emiatt a Runco-ban a kilépő oldalon egy függőleges, fekete vonal, azaz egy "árnyék" keletkezik a fényfoltban. Ráadásul pont középen, azaz a fényfoltnak azon a részén áthaladva, ami a kontrasztos vetítésre legalkalmasabb fényt tartalmazza (vagyis így már csak: tartalmazná). Az "üvegkockás" megoldás esetén ez a probléma gyakorlatilag nem létezik. Ettől eltekintve ez a rendszer optikailag jó. Viszont a hűtése egyetlen ventillátoron alapul és a hűtőbordák anyaga alumínium, ami csak kb. fele hővezető képességű a rézhez képest. Hmmm....
A két rendszer (Runco és PD) alkatrészeiből simán lehetne építeni egy mindenben (szerintem) opimális rendszert ... de az nem kevés munka, macera, pénz lenne. Viszont SEMMI lehetetlen nincs benne. A kérdés csak az, van-e egyszerűbb, de még elfogadhatóan jó megoldás?
További lehetséges megoldásként ott vannak a (szerintem már említett) pici, távolkeleti LED-es gépek. Ezek nagy előnye, hogy később gyártották őket, így tipikusan már a modern LED-ek (régebbi, de méretben azonos) verziói vannak bennük. Ezek így könnyen kicserélhetőek a legújabb változatra. Ezek optikai rendszere helyes, formás, pici és optikailag hatékony, de a lencséik tipikusan műanyagból vannak, nem biztos, hogy a többszörös fényerő nem olvasztaná meg pl. a LED elé közvetlenül beépített kis lencséket. Ha azonban nem várunk el sokkal nagyobb fényerőt (LED-blokkonként), mint amit a kis gép gyárilag is tudott, akkor valószínűleg nem lesz ilyen gondunk, tehát ekkor simán lehet ezek (komplett?) LED-blokkját használni egy "igazi" projektorban fényforrásként. Vagy akár kettőt is, ha esetleg megcsináljuk a már említett "dupla-LED" rendszert egy UHP-s gép alkatrészeit felhasználva. Az újabb kisgépek már képesek akár 1000 lumen körüli (valós) maximális fényerőre is, ezek optikai blokkja tehát biztosan meg tud bírkózni a nekünk tipikusan szükséges (kb. ekkora, vagy nem sokkal nagyobb) fényerő jelentette hőterheléssel. Persze a hűtést kompletten újra kell építeni kb. 5x nagyobb felületű hűtőbordákkal ... de ebben semmi lehetetlen nincsen.
Komolyan mondom, egyre optimistább vagyok! :-)
Viszont mostanában is többen kérdezték (teljesen jogosan) hogy valóban érdemes-e ennyi energiát ebbe a dologba befektetni? Nos, ha az eredmény valóban a "Végső és Tökéletes" projektor lesz, akkor szerintem igen. Viszont NAGYON biztosnak kell lenni két dologban:
- a végeredmény biztosan teljesíti majd az előzetes várakozásokat
- nincs másik, egyszerűbb megoldás.
A végeredménnyel kapcsolatban nekem nincs már kétségem,, de hogy ne lenne másik (jobb, egyszerűbb, esetleg készen megvásárolható) megoldás ... hát ... azt nagyon át kell gondolni. Ezt most ismét megtettem ... és szerintem JELENLEG valóban nincs jobb megoldás.
Az LCD továbbra sem jön szóba nálam, akkor viszont marad a DLP, ezen belül két "szabadsági fok" mentén történő elmozdulás lehetséges:
- DMD
- fényforrás.
A jelenlegi 2560 pixelesnél jobb DMD csak valami natív 4K chip lenne. Ezt a lehetőséget sajnos elfelejthetjük (mondjuk egy évtizedre), annyira ritka az ilyen gép, mivel még csak most kezdik gyártani őket ... és persze horror áron.
Viszont a LED-nél elvben (Etendue- és fényerő szempontjából) jobb fényforrás-típusból kettő is létezik:
- lézer-foszfor
- HLD LED.
A lézer-foszfor nagyon is működhetne, az nagy fényerőt és jó kontrasztot is tudhat, de szivárvány jelenne meg a képben ... és ha nem muszáj, akkor azt nem erőltetném.
Viszont a HLD LED egy okos dolog ... volt, amikor megjelent. Viszont azóta a "hagyományos" LED-ek rengeteget fejlődtek ... és még fognak is, mire nekem HLD LED-es gépem lehet. Addigra a LED-ek vagy utolérik vagy legalábbis megközelítik a HLD-s megoldást. Ma még talán lenne értelme egy HLD-s gépnek ... de 4-5 év múlva? Nem tudom ... meglátjuk.
A fentiek alapján most azt gondolom, hogy egy jó ideig én "elleszek" egy LED-es géppel. Hacsak nem jelenik meg valami nagyon forradalmi dolog hamarosan, akkor szerintem okos dolog egy valóban jó LED-es gépet építeni, bármennyi energiába és munkába is kerül.
A gyakorlatban most az a terv, hogy a zöld LED esetén végleges, korrekt módon megépítem a múltkor "sebtében" letesztelt, lencsés optikai rendszert (mostantól tehát remélhetőleg nem szigszalag fogja összetartani az alkatérszeket :-). Ezzel a zöld alapszín "problémája" (remélem) meg is lesz oldva. A vörös- és a kék alapszínek esetén kipróbálom az üvegtest használatát (találtam otthon alapanyagot, pár nap alatt "reszelek" üvegtesteket ... most végre előny, hogy optikai tervezéssel és gyártással is foglalkozom "civilben"). Ez a megoldás elvben okoz valamennyi Etendue-veszteséget, viszont befér a rendelkezésre álló helyre, azaz nem kell a gépet durván átalakítani mechanikailag. Szerintem ez egy racionális kompromisszum lesz, de ezt majd meglátjuk.
Szerintem ez a rendszer, még ha nem is lesz "tökéletes" elméleti értelemben, de a gyakorlatban nagyon is jól használható lehet. Ha végül valóban kijön majd belőle a várt, kb. 1000 lumen, akkor nem is biztos, hogy érdemes lesz nekiállni bármilyen további "reszelésnek", bármit is mond az elmélet. Ha ennél több fényerőre van szükség, akkor is egyszerűbb lehet ezt a megoldást használni, csak valamivel nagyobb méretű LED-ekkel, így könnyebben lehet majd elérni nagyobb fényáramot, mint az elméletben picit jobb megoldások hajszolásával.
Közben jött egy új ötlet (ami igazából egy régi ötlet) a fényerő növelésére az Etendue rontása nélkül (a nagyobb LED-ek felülete nagyobb, tehát az Etendue is változik ha azokat használjuk).
Az ötlet lényege a "hullámhossz-multiplexelés", azaz hogy különböző hullámhosszon sugárzó LED-ek fényét adjuk össze optikailag, a nagyobb fényerő érdekében.
Vörös- és kék LED-ekből vásárolható két változat: egyik kevésbé szaturált (pl. 470nm kék) a másik "még kékebb" (pl. 445nm mélykék). Ugyanez igaz a vörös LED-ek esetén is. Dikroikus szűrőkkel ezek fényét összeadva nagyobb végső fényerőt kapnánk és ezek az alapszínek még szaturáltabbak lennének.
A zöld LED esetén ugyan nincs kétféle változat, de ennek meg a felületére rá lehet világítani egy külső, kék LED-del (szintén egy dikroikus szűrőn át) és így annak is növelhető a fényereje.
Ha valakinek nagyon kell a nagy fényerő ÉS a nagy színtér egyszerre, akkor így egy fényes és szaturált alapszíneket vetítő LED-es gépet lehetne építeni. De ez még a jövő zenéje, egyelőre lássuk, hogy az "alaprendszer" működik ... és persze hogy a gyakorlatban jól használható...
GyP