Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Re: Kábelezzünk
Ne haragudj, ennyi baromságot egy levegővétellel még nem olvastam, mesterien forgatod ki és értelmezed át a gondolataimat.
1. Nem rápörögve vagyok, csak ezzel indult a beszélgetés és azóta már hetet - havat összehordtál, de még most sem egyértelmű, mit gondolsz róla.
2. A tagadás szót azért használtam, hogy valami egyértelmű véleményre sarkalljon - egyszerűn csak azért, mert kíváncsi voltam a véleményedre.
3. Nincsen szó inkvizícióról, tőlem lehet helyed a hifi - nirvánában akkor is, ha ellenkezőjéről győzködsz, mint amit másik ezer ember gondol, nem az én problémám. Érdekessé teszed az unalmas délelőttöt...
4. Nem fűznek erős érzelmi szálak a tápkábelekhez.
5. Nincsenek prekoncepcióim, csak tapasztalataim. Egyet elmesélek.
Sztatikus paneleket hallgatok, amit be kell dugni a konnektorba. ESL63.
Van egy kedvenc koncertfelvételem Bruce Springsteen - el.
Sokszor meghallgattam már a feleségemmel, és egyedül is, eléggé beívódott már a fülembe a hangzása. Történt egyszer, hogy - reményeim szerint - egy jobb tápkábelt vittem haza, és csatlakoztattam is a Quad - hoz.
Feleségemnek nem mondtam, annyira nem is rajong a hobbimért, nem akartam feszíteni a húrt. Ment egy szám, amit különösen kedvelek, kávét iszogattunk a kanapén ülve, miközben szólt a zene.
Nem kérdeztem, nem mondtam semmit.
Fél perc múlva megszólal a feleségem : Nagyon bírom ennek a nőnek a hangját - Bruce felesége - de eddig csak tetszett, ahogy énekel, de most értem is. Variáltál valamit ?
Ööööö... Nem tudom, ez most mértékadónak számít ?
Természetesen többször kicseréltem, oda - vissza. Nincsen kérdés a két hangzás közötti különbségről. / Dokumentálni is fogom most már./
1. Nem rápörögve vagyok, csak ezzel indult a beszélgetés és azóta már hetet - havat összehordtál, de még most sem egyértelmű, mit gondolsz róla.
2. A tagadás szót azért használtam, hogy valami egyértelmű véleményre sarkalljon - egyszerűn csak azért, mert kíváncsi voltam a véleményedre.
3. Nincsen szó inkvizícióról, tőlem lehet helyed a hifi - nirvánában akkor is, ha ellenkezőjéről győzködsz, mint amit másik ezer ember gondol, nem az én problémám. Érdekessé teszed az unalmas délelőttöt...
4. Nem fűznek erős érzelmi szálak a tápkábelekhez.
5. Nincsenek prekoncepcióim, csak tapasztalataim. Egyet elmesélek.
Sztatikus paneleket hallgatok, amit be kell dugni a konnektorba. ESL63.
Van egy kedvenc koncertfelvételem Bruce Springsteen - el.
Sokszor meghallgattam már a feleségemmel, és egyedül is, eléggé beívódott már a fülembe a hangzása. Történt egyszer, hogy - reményeim szerint - egy jobb tápkábelt vittem haza, és csatlakoztattam is a Quad - hoz.
Feleségemnek nem mondtam, annyira nem is rajong a hobbimért, nem akartam feszíteni a húrt. Ment egy szám, amit különösen kedvelek, kávét iszogattunk a kanapén ülve, miközben szólt a zene.
Nem kérdeztem, nem mondtam semmit.
Fél perc múlva megszólal a feleségem : Nagyon bírom ennek a nőnek a hangját - Bruce felesége - de eddig csak tetszett, ahogy énekel, de most értem is. Variáltál valamit ?
Ööööö... Nem tudom, ez most mértékadónak számít ?
Természetesen többször kicseréltem, oda - vissza. Nincsen kérdés a két hangzás közötti különbségről. / Dokumentálni is fogom most már./
Az LP lejátszó meghajtómotor tápkábel cseréjenek a hatásából szintén következetlenség párhuzamot (vagy bármilyen kapcsolatot) felállítani a lapos TV tápkábelének a képernyő betekintési szögére gyakorolt hatásával.
Nagyon rá vagy pörögve az én tápkábel preferenciámra.

Bevallom, engem abszolút nem mozgat meg, hogy mi a személyes viszonyod a tápkábelekkel, de úgy látom, erős érzelmi szálak kötnek hozzájuk. Elég, ha annyit mondok válaszul, hogy engem nem kötnek erős érzelmi szálak hozzájuk? Vagy ez is ködösítés, maszatolás? Tudniillik nem tudok határozott igennel, vagy nemmel válaszolni a kérdésedre, bármennyire is fontos lenne ez neked ahhoz, hogy igazold a prekoncepciódat. Semmi hatását nem kérdőjelezem meg a szokásosan vitatott komponensek közül sem, ha objektív (vak)teszten igazolást nyer. Ki tudja, mit hoz a jövő....
Vicces, hogy ráugrottatok erre a betekintésiszög-anomáliára.
Az, hogy az LP-seknél a meghajtómotor (külön állványon) tápkábel cseréje viszont markáns különbséget okoz, az meg rendben van? (meg még vagy húsz példa jöhet.)
Ez így enyhe következetlenség.
Szerintem ez a dolog egy frappáns tükör nekünk, hogy mekkora baromságokban (vagy annak tűnő dolgokban) hiszünk, zászlóinkat lengetve.
Fogadjuk el szerintem, ezt is, meg amazt is.
Az, hogy az LP-seknél a meghajtómotor (külön állványon) tápkábel cseréje viszont markáns különbséget okoz, az meg rendben van? (meg még vagy húsz példa jöhet.)
Ez így enyhe következetlenség.
Szerintem ez a dolog egy frappáns tükör nekünk, hogy mekkora baromságokban (vagy annak tűnő dolgokban) hiszünk, zászlóinkat lengetve.
Fogadjuk el szerintem, ezt is, meg amazt is.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
Nem, nem akarom. Ez érdekelne, csak.
Miért, zavarna ?
Miért, zavarna ?
- asebestyen
- V.I.P.
- Értékelés: 7544
Nem, erre a tápkábel kérdésre kiemelten (még) nem válaszolt. Meg az UTP-re, megy i2s-re, meg a.... se. Remélem nem akarod majd ezeket is egyenként megkérdezni.

Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
De, elolvastam, és nem, nem válaszolt erre a kérdésre. Ködösít, maszatol.
Olvasd el figyelmesen Te is. A kérdésemet is.
Olvasd el figyelmesen Te is. A kérdésemet is.
Nehany hozzaszolassal lentebb olvashato az Accuphase linkjen az osszekotokabelei (milyen erdekes, hogy nem tudtam hivatalosan arultak ezeket a kabeleket, igy azt hittem ami nekem volt az valami hamisitvany, na mindegy…) parametereit, tobbek kozott ezeket:ensandor írta: ↑2023.03.07., kedd 07:10Igazad is van! Hagyjuk a mérést, meg a vaktesztet is, meg mindent, ami az önleellenőrzést és a megismerést, bizonyítást szolgálja. Minek az? Hiszen szubjektívan érzékelni mindenki tud, a világ legegyszerűbb dolga. Hiszen "hallom", nem? Hiszen "látom", nem? Így is van, ez viszi előre a világot! Hiszen az emberi fül a legjobb műszer! Darvas például azt is "meghallotta", hogy a zeneszoba bútorainak egyik lába alá tett névjegy módosítja a hangképet! Bizony! Long meg azt is "meghallja", hogy ha pránanadi kezelést ad a pendrájvnak, az arról lejátszott zene sokkal jobban szól! Bizony-bizony! Micsoda műszer az emberi fül, igaz? Minek ide vakteszt, meg mérés, hagyjuk már!
Conductor resistance (mΩ/m) 9
Capacitance (pF/m) 187.5
Inductance (μH/m) 0.51
Ha ramerunk nehany mas gyarto kabelere, ezeket a parametereket megvizsgaljuk, akkor valoszinu talalunk jelentos eltereseket. Pl. a kapacitasa 5pF lesz, ellenallasa pedig 1mohm/m. Milyen szakmai kovetkeztetest kellene levonnunk ezekbol a meresi eredmenyekbol, amik az osszekoto kabelek kozotti auditiv kulonbsegeket egyertelmuen, kovetkezetesen, megismetelheto modon jellemzik?
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric
- asebestyen
- V.I.P.
- Értékelés: 7544
Rock60 írta: ↑2023.03.07., kedd 07:45Itt egy egyértelmű kérdés, egyértelmű választ kaphatunk ?
A tápkábel hatását megkérdőjelezed a TV esetében, a képminőség tekintetében. NEM a betekintési szögről beszélek, még most sem.
Mi a helyzet szerinted a tápkábel hifi - komponensekre gyakorolt hatásáról ?
Egyértelműen tagadod ?
Már válaszolt a kérdésedre, csak el kéne olvasni.ensandor írta: ↑2023.03.06., hétf. 22:44
Egyik mondatom sem utal arra, hogy a kábel-hatás fekete-fehér. Van, amit fekete-fehérnek gondolok, pl. a HDMI kábel, de félreértés ne essék, nem vagyok "kábel tagadó", kábel racionalizáló vagyok. :) (Kábelen egyébként nyilván nem csak a kábelek értendők, ez egy gyűjtőfogalom a "vitatott" hatású kiegészítőkre.) Eszem ágában sincs például megkérdőjelezni az analóg kábelek mérhető, és akár hallható hatását. Csatlakozók, ic kábel, hf kábel vagy bármi, amin analóg hangjel megy keresztül, nyilván beleszól valamilyen szinten a hangba. Megint más kérdés, hogy a csalóka érzékelésünk gyakran igencsak fölerősíti és eltúlozza a marginális különbséget is, na ebből születnek az "ég és föld"-beszámolók, amik megint csak félre tudják vinni a korrekt beszélgetést.
"Aki szerint minden fehér vagy minden fekete azzal nehéz a szürke skálát beosztani teszem azt műszaki elvek mentén. Nem véletlen, hogy egyre ritkábban hangzik el egy-egy kábel kapcsán, hogy oszt mégis mi a működési funkciója vagy elve, analóg, digitális, közvetlen erősített vagy még átalakított, pufferelt, újrakódolt, bitperfekt, hibatűrő, ésatöbbi. Semmi. Csak a vak hit meg a vak tagadás. Rém uncsi."
Egyetértek.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
Itt egy egyértelmű kérdés, egyértelmű választ kaphatunk ?
A tápkábel hatását megkérdőjelezed a TV esetében, a képminőség tekintetében. NEM a betekintési szögről beszélek, még most sem.
Egyértelműen tagadod ?
Egyértelműen tagadod ?
Igazad is van! Hagyjuk a mérést, meg a vaktesztet is, meg mindent, ami az önleellenőrzést és a megismerést, bizonyítást szolgálja. Minek az? Hiszen szubjektívan érzékelni mindenki tud, a világ legegyszerűbb dolga. Hiszen "hallom", nem? Hiszen "látom", nem? Így is van, ez viszi előre a világot! Hiszen az emberi fül a legjobb műszer! Darvas például azt is "meghallotta", hogy a zeneszoba bútorainak egyik lába alá tett névjegy módosítja a hangképet! Bizony! Long meg azt is "meghallja", hogy ha pránanadi kezelést ad a pendrájvnak, az arról lejátszott zene sokkal jobban szól! Bizony-bizony! Micsoda műszer az emberi fül, igaz? Minek ide vakteszt, meg mérés, hagyjuk már!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2023.03.07., kedd 07:25-kor.
Ok: Idézési hiba javítása
Ok: Idézési hiba javítása
- prando
- V.I.P.
- Értékelés: 160
Hagyjuk a műszeres mérési baromságot a kockáknak!ensandor írta: ↑2023.03.06., hétf. 17:35
Bocsánatot kérek, de amit írtál, abban mi az "egyértelmű" eredmény? Leírtál egy szubjektív tapasztalást, pont úgy, mint bárki más, aki kipróbál valamit, aztán fórumokba írja az élményeit. Tudod mi az egyértelmű eredmény? Ha a változásról műszeres mérések születnek és igazolják, hogy emberi szem számára látható (emberi fül számára hallható) tartományba esik, vagy mértékadó, netán dokumentált vaktesztek bizonyítják ezt. Felfogásom és tapasztalatom szerint, a hifi-házimozi világban a mérhetetlen és vakteszten sem felismerhető(!), tehát műszaki és humán kísérletekkel sem bizonyítható "különbségek" nem léteznek a fizikai valóságban. Teljesen más kérdés, hogy milyen érzeteink társulnak hozzájuk, milyennek "látjuk", "halljuk", de valójában érezzük az adott jelenséget. :)
200 éve mennyit nem tudtunk az elektromosságról, műszer sem volt hozzá, megis érzékelni lehetett....szubjektíven.
Vincent cd, Revox magnó, TEAC dac, Rotel RA985BX erősítő, diy phono, Vandersteen 1C hangfal, Vibavoice Omega500 tápkondi, ezek Béres János fórumtárs felújításában. Linn lp-játszó Oppo bluray, Heed táp, Fapaci, ACR, AudioNote, VdH, ZuAudio Event, Soner, Furutech kábelek, Triangle Antal hangfal.
Mi itthon ezt a betekintesi szog problemat ugy oldjuk meg, hogy szembol nezzuk.
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2871
- Kapcsolat:
Bénák vagytok, nálam a tv-ben blackgate van már :)
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
http://saboaudio.eu
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3170
Csak tudnám hogy lehet tv-ket vaktesztelni? Bekötött szemmel?

MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- mechazseni
- Fórumlakó
- Értékelés: 365
Józsiii! Hány fokos a szauna?….89! Az már majdnem derékszög.

már..."mind1"
SONY
- TA-N1
- TA-E1
- CDP-R1
- DAS-R1
- HAP-Z1
- M.I.T. Oracle V 1.1
- PS Audio P10
Klipsch- REF 7
SONY
- TA-N1
- TA-E1
- CDP-R1
- DAS-R1
- HAP-Z1
- M.I.T. Oracle V 1.1
- PS Audio P10
Klipsch- REF 7
Egyik mondatom sem utal arra, hogy a kábel-hatás fekete-fehér. Van, amit fekete-fehérnek gondolok, pl. a HDMI kábel, de félreértés ne essék, nem vagyok "kábel tagadó", kábel racionalizáló vagyok. :) (Kábelen egyébként nyilván nem csak a kábelek értendők, ez egy gyűjtőfogalom a "vitatott" hatású kiegészítőkre.) Eszem ágában sincs például megkérdőjelezni az analóg kábelek mérhető, és akár hallható hatását. Csatlakozók, ic kábel, hf kábel vagy bármi, amin analóg hangjel megy keresztül, nyilván beleszól valamilyen szinten a hangba. Megint más kérdés, hogy a csalóka érzékelésünk gyakran igencsak fölerősíti és eltúlozza a marginális különbséget is, na ebből születnek az "ég és föld"-beszámolók, amik megint csak félre tudják vinni a korrekt beszélgetést.
"Aki szerint minden fehér vagy minden fekete azzal nehéz a szürke skálát beosztani teszem azt műszaki elvek mentén. Nem véletlen, hogy egyre ritkábban hangzik el egy-egy kábel kapcsán, hogy oszt mégis mi a működési funkciója vagy elve, analóg, digitális, közvetlen erősített vagy még átalakított, pufferelt, újrakódolt, bitperfekt, hibatűrő, ésatöbbi. Semmi. Csak a vak hit meg a vak tagadás. Rém uncsi."
Egyetértek.
- pärt
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 4980
(Szerintem rossz szögből tekintitek be (sic:)) a monitort vagy a nagy lelki felindultságban túl gyorsan gépeltek, de légyszi figyeljetek már az idézési szintekre, mert már nem tudom ki, kivel nem ért egyet!)
A vaktesztet szerintem sem kell túltudományoskodni; tényleg semmi szükség egy kikezdhetetlen módon betartott metódusra, elég az említett családtag/ismerős bevonásával történő teszt. Ha nem, nem, úgy is jó, de akkor ne kelljen azonnal egy parajelenség-szintű változást evidenciaként elfogadnunk.
A vaktesztet szerintem sem kell túltudományoskodni; tényleg semmi szükség egy kikezdhetetlen módon betartott metódusra, elég az említett családtag/ismerős bevonásával történő teszt. Ha nem, nem, úgy is jó, de akkor ne kelljen azonnal egy parajelenség-szintű változást evidenciaként elfogadnunk.
ensandor írta: ↑2023.03.06., hétf. 21:59Rock60 írta: ↑2023.03.06., hétf. 21:09
Ez rendben is van egészen addig a pontig, amíg különböző nyilvános fórumokon nem jelennek meg az élmények és személyes benyomások műszaki tényként tálalva. Például hogy a tápkábel befolyásolja a tévé betekintési szögét.(Bocs gida, nem hagyhattam ki, de állatorvosi ló az eseted.)
Nem haragszom, de azért az erős túlzás hogy tényként tálaltam volna a betekintési szöggel kapcsolatos észrevételem…csupán megjegyeztem
De én elfogadom hogy te többet látsz az én szememmel, nálam úgy hogy nem is voltál még itt sohasem…
Nekem a legtutibb műszer amikor az asszony a konyhasziget mögül megszólal a nappaliban lévő tv-re nézve hogy” most valahogy innen oldalról is jobb a kép”
Most hogy ez a betekintési szög javulása vagy csak simán sütés közben a rumosdióba való rumot nem a tésztába öntötte esete miatt van( jáj csak ezt meg ne lássa
) nemtom de mivel a fizikához nem értek így nem is tudok mit mondani az itt levezetettekhez csak azt hogy mindenkinek igaza van
de legfőképpen nekem 
Most hogy ez a betekintési szög javulása vagy csak simán sütés közben a rumosdióba való rumot nem a tésztába öntötte esete miatt van( jáj csak ezt meg ne lássa

Igen, az valóban nem mértékadó. Az egy szubjektív élmény, aminek esetenként semmi köze a fizikai valósághoz. Nincs ezzel semmi baj, az a legfontosabb, amit az ember hall, pontosabban hallani vél. (Legalábbis egy ideig, amíg tart a varázs. Utána meg jön a használtpiac.) Ez rendben is van egészen addig a pontig, amíg különböző nyilvános fórumokon nem jelennek meg az élmények és személyes benyomások műszaki tényként tálalva. Például hogy a tápkábel befolyásolja a tévé betekintési szögét.

" Netán dokumentált vakteszt."
Majd legközelebb jegyzőkönyvet vezetek és felhívok két járőrt tanúnak..."
A dokumentált vakteszt igencsak szükséges akkor, amikor tudományos igényességgel akarnak valamit cáfolni, vagy megerősíteni. Sőt, olyankor nem is "sima", hanem kettős vakteszt kell. De a hifi-házimozi szegmensben ilyenről szó sincs, semmi szükség erre. Otthon, magunk között is kiderítheti bárki, egyszerű vakteszteléssel, hogy az érzékelése mennyire csalja meg. Már aki kíváncsi a legfontosabb rendszer-összetevőre, saját magára. (Rögtön utána a második legfontosabb az akusztika, de ez egy más téma.)
Hogy jönnek ide a "tudálékos arckifejezést öltő idegenek"? Te is azt a hülyeséget gondolod, hogy a vakteszt egy közös nagy szeánsz idegen közegben, bizonyítási kényszeres izzadó szereplőkkel?

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ensandor 2023.03.06., hétf. 22:12-kor.
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Értékelés: 1723
Szerintem lassíts

Sok dologban egyetértünk, de a kábel hatás nem fekete vagy fehér, hanem egy széles szürke skála ahol a még fekete vagy a már fehér az pedig egyéni kérdés.
Aki szerint minden fehér vagy minden fekete azzal nehéz a szürke skálát beosztani teszem azt műszaki elvek mentén. Nem véletlen, hogy egyre ritkábban hangzik el egy-egy kábel kapcsán, hogy oszt mégis mi a működési funkciója vagy elve, analóg, digitális, közvetlen erősített vagy még átalakított, pufferelt, újrakódolt, bitperfekt, hibatűrő, ésatöbbi. Semmi. Csak a vak hit meg a vak tagadás. Rém uncsi.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
" Egy normálisan kivitelezett vakteszten nem ismersz fel semmiféle különbséget, mivel nincs.....nagy összegű fogadást is merek rá kötni."
Mi a " mértékadó " vakteszt ?
Ha megfelelő tudálékos arckifejezést öltő idegenek mondják el a véleményüket a kábelem hangjáról ? Az nyilván nem mértékadó, ha én, vagy a családom jobbnak hall egy drótot a másiknál.
Majd legközelebb jegyzőkönyvet vezetek és felhívok két járőrt tanúnak...
Mi a " mértékadó " vakteszt ?
Ha megfelelő tudálékos arckifejezést öltő idegenek mondják el a véleményüket a kábelem hangjáról ? Az nyilván nem mértékadó, ha én, vagy a családom jobbnak hall egy drótot a másiknál.
Majd legközelebb jegyzőkönyvet vezetek és felhívok két járőrt tanúnak...
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3262
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 361
Kábelezzünk - tévét
A TV tápkábelcseréknél, vakteszteknél valaki figyelembe vette a fázis helyességet?
A legtöbb mai TV-nek borotva (piskóta) dugója van, melyet kétféleképpen lehet bedugni, hiszen nem földelt.
Ugyan úgy, mint a villás dugót... Vajon a teszteknél a vizsgáló figyelembe vette ez a nagyon fontos paramétert?
Mert nem mindegy! A különbség kinézhető
vagy inkább egy multiméterrel kimérhető.
A betekintési szögre való hatását nem befolyásolja. Szerintem....
A legtöbb mai TV-nek borotva (piskóta) dugója van, melyet kétféleképpen lehet bedugni, hiszen nem földelt.
Ugyan úgy, mint a villás dugót... Vajon a teszteknél a vizsgáló figyelembe vette ez a nagyon fontos paramétert?
Mert nem mindegy! A különbség kinézhető

A betekintési szögre való hatását nem befolyásolja. Szerintem....
A gondolkodás nem megerőltető...