Nálam is hasonló problémák lépnek fel, jellemzően este. Egy ilyen készüléken gondolkodom. https://www.emag.hu/well-automatikus-fe ... ionNyilván PWM lehet,így rá kell kötni egy 230/230 trafót a kimenetére.Rotox írta: ↑2022.12.25., vas. 19:46Csak egy ötlet: az elosztószekrényben (a kisautomatáknál) átköttethetnéd (illetve - ha szakember vagy! - átköthetnéd) az "erősebb" fázist a rendszert tápláló, közeli dugaljra (pontosabban az ezt is tartalmazó körre), és viszont.zoli73 írta: ↑2022.12.25., vas. 19:19...Sajnos az a fázis, ami a rendszert tápláló konnektorban is van, az a leggyengébb, a leginkább leterhelt a környékünkön, és érről kb. működésképtelenek az erősítők.
Az áthidaló megoldás, hogy egyáltalán zenét tudjak hallgatni az, hogy a ház másik pontjáról, másik fázisról, egy másik konnektorból hozok áramot a rendszernek...
Sajnos a szolgáltatók az üzletszabályzatokban általában nem túl szigorúak magukkal, pl.: "a fázisfeszültség effektív értékének egyhetes mérése alatt (bármely nap) a 10 percre átlagolt értékek 95 %-ának az UN ±7.5 % tartományában kell lennie. Ezen túlmenően az egy hetes mérés valamennyi 10 perces átlagértékének a névleges érték +10/-10% tartományába kell esnie". (Gyk.: 230 x 0,9 = 207, 230 x 1,1 = 253; itt már akár tudnak "durrogni" az izzók...) De azért egy reklamációt esetleg megérhet az áramszolgáltatónál, hátha...
![]()
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Audiophile ösvény és tápszűrő kondicionáló
-
József1960
- Törzsvendég

- Értékelés: 126
Re: Saját hifis cuccaimról készült képek
A szakember, a szolgáltató részéről hasonlókkal bíztatott, mint amiket Te is említesz. Elmondása szerint, a probléma arra vezethető vissza, hogy a házunk nagyon messze van a betápláló transzformátortól, és mire ideér az áram, a leterheltség miatt ilyen feszültségesést produkál. Erre egy megoldás adódna, egy plusz transzformátor telepítése a közelben, de ilyen szintű beruházást a szolgáltató az én kedvemért nem végezne el. Magyarúl arra számíthatok, hogy a panaszommal símán lepattintanak.
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3260
Az ötlet jó, és ez is a terv, ha majd a villanyszerelő várólistáján sorra kerülök, akkor jön, és méréseket is fog végezni. Még az az elképzelés is felmerült bennem, hogy a biztosítéktáblától, egy plusz kismegszakítón keresztűl egy külön ösvény a rendszerig, de ahogy írtam is, ez a "legerősebb" fázis is néha gyengélkedik.Rotox írta: ↑2022.12.25., vas. 19:46Csak egy ötlet: az elosztószekrényben (a kisautomatáknál) átköttethetnéd (illetve - ha szakember vagy! - átköthetnéd) az "erősebb" fázist a rendszert tápláló, közeli dugaljra (pontosabban az ezt is tartalmazó körre), és viszont.zoli73 írta: ↑2022.12.25., vas. 19:19...Sajnos az a fázis, ami a rendszert tápláló konnektorban is van, az a leggyengébb, a leginkább leterhelt a környékünkön, és érről kb. működésképtelenek az erősítők.
Az áthidaló megoldás, hogy egyáltalán zenét tudjak hallgatni az, hogy a ház másik pontjáról, másik fázisról, egy másik konnektorból hozok áramot a rendszernek...
Sajnos a szolgáltatók az üzletszabályzatokban általában nem túl szigorúak magukkal, pl.: "a fázisfeszültség effektív értékének egyhetes mérése alatt (bármely nap) a 10 percre átlagolt értékek 95 %-ának az UN ±7.5 % tartományában kell lennie. Ezen túlmenően az egy hetes mérés valamennyi 10 perces átlagértékének a névleges érték +10/-10% tartományába kell esnie". (Gyk.: 230 x 0,9 = 207, 230 x 1,1 = 253; itt már akár tudnak "durrogni" az izzók...) De azért egy reklamációt esetleg megérhet az áramszolgáltatónál, hátha...
![]()
A szakember, a szolgáltató részéről hasonlókkal bíztatott, mint amiket Te is említesz. Elmondása szerint, a probléma arra vezethető vissza, hogy a házunk nagyon messze van a betápláló transzformátortól, és mire ideér az áram, a leterheltség miatt ilyen feszültségesést produkál. Erre egy megoldás adódna, egy plusz transzformátor telepítése a közelben, de ilyen szintű beruházást a szolgáltató az én kedvemért nem végezne el. Magyarúl arra számíthatok, hogy a panaszommal símán lepattintanak.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
OFFzoli73 írta: ↑2022.12.25., vas. 19:19
A három fázis is asszimetrikus feszültseget produkál, de alapjában véve is alacsony feszültség mérhető mindhármon. Sajnos az a fázis, ami a rendszert tápláló konnektorban is van, az a leggyengébb, a leginkább leterhelt a környékünkön, és érről kb. működésképtelenek az erősítők.
Az aszimmetrikusan túlterhelt fázisok kísérő jelensége, hogy a N-nulla vezető feszültsége is elmászik. Ez főleg akkor, ha gyenge a helyi földelő szonda (esetek 90%-ban gyengécske) ami az áramérő szekrényben kapcsolódik a nullázó sínre. Ha több fogyasztónál is gyenge a földelőszonda, akkor ezzel az utcai PEN vezetőn át is bemegy a fogyasztók felé a nullázósínre a csillagpont feszültség változása. Ráadásul nem is statikus, impulzus zavar formátumú.
- Rotox
- Beköltözött

- Értékelés: 1361
Csak egy ötlet: az elosztószekrényben (a kisautomatáknál) átköttethetnéd (illetve - ha szakember vagy! - átköthetnéd) az "erősebb" fázist a rendszert tápláló, közeli dugaljra (pontosabban az ezt is tartalmazó körre), és viszont.zoli73 írta: ↑2022.12.25., vas. 19:19...Sajnos az a fázis, ami a rendszert tápláló konnektorban is van, az a leggyengébb, a leginkább leterhelt a környékünkön, és érről kb. működésképtelenek az erősítők.
Sajnos a szolgáltatók az üzletszabályzatokban általában nem túl szigorúak magukkal, pl.: "a fázisfeszültség effektív értékének egyhetes mérése alatt (bármely nap) a 10 percre átlagolt értékek 95 %-ának az UN ±7.5 % tartományában kell lennie. Ezen túlmenően az egy hetes mérés valamennyi 10 perces átlagértékének a névleges érték +10/-10% tartományába kell esnie". (Gyk.: 230 x 0,9 = 207, 230 x 1,1 = 253; itt már akár tudnak "durrogni" az izzók...
Ugyanis az elő, és végerősítő működésében vannak zavarok, amik az áram szolgáltatásra vezethető vissza. Néhány fórumtárs, és barát segítségével(ez úton is köszönöm) körűljártuk a témát, és kiderült, hogy az alacsony feszültség okozza az erősítők működési zavarait.
A három fázis is asszimetrikus feszültseget produkál, de alapjában véve is alacsony feszültség mérhető mindhármon. Sajnos az a fázis, ami a rendszert tápláló konnektorban is van, az a leggyengébb, a leginkább leterhelt a környékünkön, és érről kb. működésképtelenek az erősítők.
Az áthidaló megoldás, hogy egyáltalán zenét tudjak hallgatni az, hogy a ház másik pontjáról, másik fázisról, egy másik konnektorból hozok áramot a rendszernek, egy hosszú(kb. 10m) kábelen, keresztűl a házon. Sajnos az esetek kb. 10%-ában még erről a "legerősebb" fázisról sem jön megfelelő feszültség, ezt leginkább este(most is) tapasztalom/mérem, és ilyenkor az erősítők védelme lekapcsol.
De hogy számszerűsítsünk, a "legerősebb" fázis, a legideálisabb időpontban(reggel) 224-227V. Ez este csak 214-218V-ot ad, ez már kevés az erősítők zavartalan működéséhez. A másik két fázis még ennyit sem tud. Amelyik a rendszer közelében van, ahová csatlakoznia kellene, az a legjobb esetben tud 216-219V-ot, de a nap nagy részében ez az érték mindössze 206-211V, ami nem egyszer akár még 201-203V-ig is leesik. Ezeken a feszültség értékeken az erősítök már működésképtelenek, a kimeneti védelem reléi k-be kapcsogatnak.
Szakemberrel már beszéltem, de sok jóval nem bíztatott, és egyenlőre az ünnepek miatt nem is várható előrelépés az ügyben.
Tehát nem minden fenékig tejfel...
Ui.: Köszönöm, hogy elolvastad, és elnézést kérek a kissé off témáért!
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3260
Köszönöm szépen mindenkinek a tetszésnyílvánitást! Én magam is elégedett vagyok a rendszerem megszólalásával, de az örömöm mégsem lehet teljesen felhőtlen.
Ugyanis az elő, és végerősítő működésében vannak zavarok, amik az áram szolgáltatásra vezethető vissza. Néhány fórumtárs, és barát segítségével(ez úton is köszönöm) körűljártuk a témát, és kiderült, hogy az alacsony feszültség okozza az erősítők működési zavarait.
Az áthidaló megoldás, hogy egyáltalán zenét tudjak hallgatni az, hogy a ház másik pontjáról, másik fázisról, egy másik konnektorból hozok áramot a rendszernek, egy hosszú(kb. 10m) kábelen, keresztűl a házon. Sajnos az esetek kb. 10%-ában még erről a "legerősebb" fázisról sem jön megfelelő feszültség, ezt leginkább este(most is) tapasztalom/mérem, és ilyenkor az erősítők védelme lekapcsol.
De hogy számszerűsítsünk, a "legerősebb" fázis, a legideálisabb időpontban(reggel) 224-227V. Ez este csak 214-218V-ot ad, ez már kevés az erősítők zavartalan működéséhez. A másik két fázis még ennyit sem tud. Amelyik a rendszer közelében van, ahová csatlakoznia kellene, az a legjobb esetben tud 216-219V-ot, de a nap nagy részében ez az érték mindössze 206-211V, ami nem egyszer akár még 201-203V-ig is leesik. Ezeken a feszültség értékeken az erősítök már működésképtelenek, a kimeneti védelem reléi k-be kapcsogatnak.
Szakemberrel már beszéltem, de sok jóval nem bíztatott, és egyenlőre az ünnepek miatt nem is várható előrelépés az ügyben.
Tehát nem minden fenékig tejfel...
Ui.: Köszönöm, hogy elolvastad, és elnézést kérek a kissé off témáért!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5288
Re: Audiophile ösvény vs tápszűrő kondicionáló
Valóban nem indokolja, ilyen esetben jó a másfeles is.
Viszont az MCU-nál mindenképp jobb az a típus, amit ajánlottam.
Viszont az MCU-nál mindenképp jobb az a típus, amit ajánlottam.
-
gomolalaci
- Fórumlakó

- Értékelés: 370
A komplett rendszerem áramfelvétele szobahangerőn 0.15 Amper. A tápvonal hossza 8 méter. Az áramerősség nem indokol ennél nagyobb keresztmetszetet....
A gondolkodás nem megerőltető...
-
gomolalaci
- Fórumlakó

Nekem kb. 8 méteren 1.5 nm-es MCU van 2 éve. A 2.5 nm-es nem tetszett... Korábban az volt...KopaszKutya írta: ↑2022.12.20., kedd 17:39Sziasztok!
Ösvénynek fali kábelnek ki mit ajánlana?
Rézből tömör vagy sodrott?
Esetleg konkrét típus?
Köszönöm!
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5288
NHXMH-J 3x1,5mm2 -3m-ig, felette 3x2,5mm2
- KopaszKutya
- Törzsvendég

- Értékelés: 198
Sziasztok!
Esetleg konkrét típus?
Köszönöm!
Esetleg konkrét típus?
Köszönöm!
Philips CD 820 - Cen.Grand DSDAC 1.0 DE - Bryston 4B-ST - Vandersteen 2CE Signature
Mini PC - TMP Ant - Fidelity Achat - Fidelity Pyrit - Braun L710
PC - Singxer F1 - Audio-GD NOS 11 - Hifiman HE1000 V2
Komplett Schmidt Ferenc kábelezés
Mini PC - TMP Ant - Fidelity Achat - Fidelity Pyrit - Braun L710
PC - Singxer F1 - Audio-GD NOS 11 - Hifiman HE1000 V2
Komplett Schmidt Ferenc kábelezés
-
gomolalaci
- Fórumlakó

- prando
- V.I.P.

- Értékelés: 160
Megelőzöl, nekem csak kettő van.
Vincent cd, Revox magnó, TEAC dac, Rotel RA985BX erősítő, diy phono, Vandersteen 1C hangfal, Vibavoice Omega500 tápkondi, ezek Béres János fórumtárs felújításában. Linn lp-játszó Oppo bluray, Heed táp, Fapaci, ACR, AudioNote, VdH, ZuAudio Event, Soner, Furutech kábelek, Triangle Antal hangfal.
csövi írta: ↑2022.11.08., kedd 13:28Nem ismerem ezt a márkát nekem már az új fajta van otthon beépítve amivel tőkéletesen elégedett vagyok....![]()
"Az igazi barát szemből támad."
nemtomm írta: ↑2022.11.08., kedd 13:14De .... tulajdonképpen ez egy FERRAZ SHAWMUT CMC101 csak azt drágábban tudtam volna beszerezni mint itthon tuning matricássat.
Michell Engineering, Devialet Expert 220 Pro és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable
Nekem egy van sajna de már nem tudok másodikat huzni sajna bánom is ....ez még a régebbi tuning széria bizti tartó?
Igen 3 ösvényt építek...,de még nincs kész...
Michell Engineering, Devialet Expert 220 Pro és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable
hmm ez már maga a kénaán...
gratulálok hozzá szép munka
Az igen egyszerre három ősvény
Valahol el kell kezdeni...
Ezt neked kell eldöntened, kihallgatnod, hova tegyed, hol jobb, vagy kevésbé zavaró egy DC blokkoló működése. Azonban javaslok pár szempontot figyelembe venni.prando írta: ↑2022.10.16., vas. 21:42Hát, nem tudom....illetve azt már igen, hogy fázis csak egy jön be a lakásba és az órák előtt ágaznak szét. Ahogy írtam, a "hifi-óra" után, a biztitábla elé van rakva (ebből is kettő van), ezen csak a két telefontáp és egy csillár van a hifin kívül, de a hifi része két Microsoft táp, hozzájuk router és két tv beltéri....ezek közül mi számíthat dc "visszatáplálás" szempontjából, nem tudom. A többi készülék az aláírásomban van. A teló tápokra gondolva írtam, hogy azok vezetékeire a fali biztiből kijőve valami ketyere nem kellhetne-e? A másik órán van minden egyéb, boyler, mikró, mosógép, stb. Ami onnan jönne azt elvileg megfogja a blokkoló.istvan01 írta: ↑2022.10.16., vas. 21:11Ha biztos vagy abban, hogy a DC-t generáló eszköz/eszközök lakáson, házon kívülről hozzák be a DC-t, akkor lehet az árammérő-lakáselosztónál blokkoló. De, ha lakáson belül is van egyenetlen terhelő a hifis fázison( csak a tisztán ohmikus fogyasztó, ami még BE-KI szabályozó kapcsolást sem végez, az garantáltan nem képez DC-t), akkor mégis jobb ha készülék közelébe rakod a DC blokkolót.
Ha fogyasztás mérő közelébe rakod, akkor a DC blokkoló legyen akkora áramkapacitású ami megfelel annak a leágazás biztosító-kismegszakító túláramának. De ehhez tudni illik a B-C kismegszakítók a névleges áramuk 4-10szeresét átengedik 5-8secundumig, azután oldanak le.
Másik szempont. Tegyél a DC blokkolóval párhuzamosan egy stabil áthidaló kapcsolót, amivel kiiktatod az egységet. Ezzel nem csak tesztelni tudod gyorsan-egyszerűen a hatását, hanem amikor nincs is zavaró DC, akkor az nem kavar be az áram folyásba. Ennek van még egy előnye, meg tudod különböztetni a DC és terhelés okozta trafó búgást is. A DC blokkoló a terhelési búgásra nincs hatással, csak annyival, hogy csökken vele kb 1,5V-al kimenetén a fázis feszültség. Igen, a magasabb fázis feszültség viszont képes mindkét fajta trafó búgás szintet kicsit emelni, a DC és terhelés okozta szintet is, olykor még az üresjárati, terhelés nélkülit is.
- prando
- V.I.P.

Hát, nem tudom....illetve azt már igen, hogy fázis csak egy jön be a lakásba és az órák előtt ágaznak szét. Ahogy írtam, a "hifi-óra" után, a biztitábla elé van rakva (ebből is kettő van), ezen csak a két telefontáp és egy csillár van a hifin kívül, de a hifi része két Microsoft táp, hozzájuk router és két tv beltéri....ezek közül mi számíthat dc "visszatáplálás" szempontjából, nem tudom. A többi készülék az aláírásomban van. A teló tápokra gondolva írtam, hogy azok vezetékeire a fali biztiből kijőve valami ketyere nem kellhetne-e? A másik órán van minden egyéb, boyler, mikró, mosógép, stb. Ami onnan jönne azt elvileg megfogja a blokkoló.istvan01 írta: ↑2022.10.16., vas. 21:11Ha biztos vagy abban, hogy a DC-t generáló eszköz/eszközök lakáson, házon kívülről hozzák be a DC-t, akkor lehet az árammérő-lakáselosztónál blokkoló. De, ha lakáson belül is van egyenetlen terhelő a hifis fázison( csak a tisztán ohmikus fogyasztó, ami még BE-KI szabályozó kapcsolást sem végez, az garantáltan nem képez DC-t), akkor mégis jobb ha készülék közelébe rakod a DC blokkolót.
Vincent cd, Revox magnó, TEAC dac, Rotel RA985BX erősítő, diy phono, Vandersteen 1C hangfal, Vibavoice Omega500 tápkondi, ezek Béres János fórumtárs felújításában. Linn lp-játszó Oppo bluray, Heed táp, Fapaci, ACR, AudioNote, VdH, ZuAudio Event, Soner, Furutech kábelek, Triangle Antal hangfal.
Ha biztos vagy abban, hogy a DC-t generáló eszköz/eszközök lakáson, házon kívülről hozzák be a DC-t, akkor lehet az árammérő-lakáselosztónál blokkoló. De, ha lakáson belül is van egyenetlen terhelő a hifis fázison( csak a tisztán ohmikus fogyasztó, ami még BE-KI szabályozó kapcsolást sem végez, az garantáltan nem képez DC-t), akkor mégis jobb ha készülék közelébe rakod a DC blokkolót.
-
gomolalaci
- Fórumlakó

7 éve van napelemem csak 2 kW-os és 3 fázis van a házban. Bekötésekor arra ügyeltem, hogy ne arra a fázisra kössék amelyiken a hifi külön vezetéke (ösvény) kapja az áramot. Így semmi különös vátozást nem veszek észre.NADEger írta: ↑2022.10.16., vas. 09:29Illetve ACt..
NADEger írta: ↑2022.10.16., vas. 08:36Sziasztok!
Napelemrendszer "hangjával" foglalkozott már valaki?
Pl. Van minőségi inverter ami egyenletes sinusz DCt állít elő? Tippem szerint ez a sarkallatos pontja/buktatója a napelemes ellátásnak.
Van erről valahol anyag, tudtok linket kuldeni? angolul se talalni csak egy ket forumprobalkozast elvétve.
Egy helyen tesztelte egy srác a hálózati áramhoz képest, de rengeteg befolyásoló tényező van.
- prando
- V.I.P.

Nem tudom, a dc blokkoló elhelyezése számíthat-e, ti. milyen közel, vagy távol van a készülékektől? Azt gondolom talán igen, nekem a villanyóra után a biztosítéktábla előtt van. Két villanyórám van, erről csak két ösvény, egy csillár és két dugalj megy a telefontöltőkkel, meg egy állólámpával. Elé közvetlenül egy túlfeszvédő van a kábelen, abba van dugva a dc blokkoló, majd megy a kábel a biztosítéktáblához.trane írta: ↑2022.10.03., hétf. 22:10nálam eddig (1982-2022 - te JóIsten, 40 éve hi-fi-zekfülelek írta: ↑2022.10.03., hétf. 21:46A legtöbb félvezetős erősítőnél soha nincs probléma, mert a PSRR kellően nagy. Persze kellenek az optimális méretű kondenzátorok, meg még néhány turpisság... Elfogadom, hogy a te (meglehetősen ritka felépítésű) csöves erősítőd jóval érzékenyebb bármilyen zavarra, ami a tápból jön. De ez inkább a ritka kivétel, ami gyengíti a szabályt...![]()
) bármilyen DC-blokkolásra alkalmas kütyü járt (100eFt-ig), a sávszélekből és a ritmusjátszó képességből és időzítésből (összefoglalóan és 'magyarul' dinamika
) mindig levett, így én is anélkül hallgatom a rendszert
![]()
Azt nem tudom, esetleg mit lehetne kötni a biztosíték után azokra a drótokra, melyek nem az ösvényt táplálják, hanem az előbb leírtakat. Rémlik olvastam, hogy a ledes villanykörték és a kapcs. üzemű tápok valami hálózati zavarra hajlamosak.
Illetve ACt..
NADEger írta: ↑2022.10.16., vas. 08:36Sziasztok!
Pl. Van minőségi inverter ami egyenletes sinusz DCt állít elő? Tippem szerint ez a sarkallatos pontja/buktatója a napelemes ellátásnak.
Van erről valahol anyag, tudtok linket kuldeni? angolul se talalni csak egy ket forumprobalkozast elvétve.
Egy helyen tesztelte egy srác a hálózati áramhoz képest, de rengeteg befolyásoló tényező van.
Sziasztok!

) bármilyen DC-blokkolásra alkalmas kütyü járt (100eFt-ig), a sávszélekből és a ritmusjátszó képességből és időzítésből (összefoglalóan és 'magyarul' dinamika