Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Békés, boldog karácsonyt kíván mindenkinek az AVX team!

DAC-olás

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 370

Re: DAC-olás

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

Rock60 írta:
2022.06.19., vas. 16:07
Köszönöm a segítőkész hozzászólásokat, csak kapkodom a fejem.
Hagyom egyelőre a dac - ügyet, bár megjegyzem, a kis felbontás ellenére a nálam járt dacok nagyon különbözően szóltak, már úgy értem, a rendszer nem uniformizálta a végeredményt. Ezért gondoltam, hogy tudhat még jobban szólni esetleg egy másik daccal.
Asszem, egyelőre most belegabajodok az UTP-kanóc kérdésébe, köszönöm a 38ezres tippet, annyi belefér.
Még egy gondolat a Toppingról. Nyilván van nála jobb, de meg tudná fogalmazni valaki, mi a baj vele ? Nem feltétlenü műszaki szempontból, hogy nem eléggé görbe a kocka, hanem hang-kvalitásban ? Korábban úgy tünt - nekem - hogy az AK chipes dacoc kedveltek. Mire eljutottam a hetvenesig, mást sem hallok, hogy mekkora egy sz...ok a Toppingok. Most akkor merre hány méter, és egyáltalán...?
Még egyszer, kösz. Üdv.
Gyuri
Hogy mi a baj a Toppinggal? Szerintem semmi, de egyesek szerint az, hogy Kínai! És kész! Ha kínai, akkor csak sz@r lehet. Érdekes és indokolatlan vélemény. Szerintem....
A gondolkodás nem megerőltető...

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2737

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Rock60 írta:
2022.06.18., szomb. 23:18
Ja, igen, beugrott már... Olyat nem hallottam még. A D70 a legjobb hangú dacom eddig, és nekem tetszik az a tulajdonsága, amit ki is szoktak emelni, a nagyon szép természetes közepe.
A Gustard A 22 - t szívesen meghallgatnám a dupla csúcs AKG csip-csip miatt. Vagy egy megfizethető 2R2 - t.
MIshow mester, pont beleolvastam, mielőtt leütöttem volna a küldést. A TMP -re is gondoltam, csak nem tudom, nem fogja-e azt csinálni, mint a szintén nagyon zenei csöves RIF ? A Toppingon kívűl szinte mindegyik nálam járó dac azt csinálta, hogy mikor valami impulzust kapott, pl előre vagy hátra tekerés a boxon, kisebbet, vagy nagyobbat / RIF / kattant a hagfalba. Rohadt idegesítő amúgy is, de a Quad kulönösen rosszul túri az ilyesmit. / Azt hittem, felrobban /

Kösz. Üdv.
Gyuri
1541-sel szerelve:

https://www.audialonline.com/blog/aya-5 ... gIB-vD_BwE

elérhető kit vagy kész változatban is...nem kattog Quad ESL-en... :D
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1479

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Köszönöm a segítőkész hozzászólásokat, csak kapkodom a fejem.
Hagyom egyelőre a dac - ügyet, bár megjegyzem, a kis felbontás ellenére a nálam járt dacok nagyon különbözően szóltak, már úgy értem, a rendszer nem uniformizálta a végeredményt. Ezért gondoltam, hogy tudhat még jobban szólni esetleg egy másik daccal.
Asszem, egyelőre most belegabajodok az UTP-kanóc kérdésébe, köszönöm a 38ezres tippet, annyi belefér.
Még egy gondolat a Toppingról. Nyilván van nála jobb, de meg tudná fogalmazni valaki, mi a baj vele ? Nem feltétlenü műszaki szempontból, hogy nem eléggé görbe a kocka, hanem hang-kvalitásban ? Korábban úgy tünt - nekem - hogy az AK chipes dacoc kedveltek. Mire eljutottam a hetvenesig, mást sem hallok, hogy mekkora egy sz...ok a Toppingok. Most akkor merre hány méter, és egyáltalán...?
Még egyszer, kösz. Üdv.
Gyuri

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2911
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Robici írta:
2022.06.19., vas. 10:17
sutemenyx írta:
2022.06.19., vas. 08:47
Hát elég kérdéses ez a műszaki rosszabbság. A Toppingban lévő delta/sigma modulátoros dac működési elve az, hogy négyszögjelkitöltést vezérel, majd ezt integrálják. Honnan is ismerős ez? Ja tudom, a Combino villamosról meg a trolikrol.
Na ez oda való technika, motorvezérléshez tökéletes!
Sejtettem, hogy vörös posztó lesz (akkor persze miért írtam... :-), de azt nem hogy ennyire. :D
Na de láthatod milyen rendes voltam, kifejtettem bővebben. :D
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2610

Hozzászólás Szerző: mishow »

Rock60 írta:
2022.06.19., vas. 06:16
Sokat néz tv-t a család, természetfilmek, sorozatok, stb. A bakeliten kívül más műsorforrás nincs, nem is szeretnék
Ha csak konzerv tv műsorhoz kell a hangosítás, akkor nem érdemes túlpörögni a projektet.
Ha a mostani dac hangja tetszik, akkor pláne.
Azt hittem, van filmes stream (Netflix, HBO, Disney, stb) vagy YouTube-ról néztek koncerteket, vagy hasonló.
Akkor jól értem, hogy a dac csak a tv-hez van, semmi más digitális műsorforrásod nincs? Ebben az esetben szerintem a mostani cucc bőven elég!

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1224
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

sutemenyx írta:
2022.06.19., vas. 08:47
Hát elég kérdéses ez a műszaki rosszabbság. A Toppingban lévő delta/sigma modulátoros dac működési elve az, hogy négyszögjelkitöltést vezérel, majd ezt integrálják. Honnan is ismerős ez? Ja tudom, a Combino villamosról meg a trolikrol.
Sejtettem, hogy vörös posztó lesz (akkor persze miért írtam... :-), de azt nem hogy ennyire. :D

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3337
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

sutemenyx írta:
2022.06.19., vas. 09:32
Különben csak hogy egy kicsit tisztába tegyük a dolgokat:

Boldog-boldogtalan R2R dacokat fejleszt és gyárt, mert rájöttek, hogy a delta/sigma nemrossz és olcsó ugyan, de azért nem a legélesebb kés a fiókban. Most jól feltalálják a melegvizet, mert a TDA chipekben elég hasonló módon, lézertrimmelt ellenálláshálózat szolgáltatja a dac chip kimenőáramát, amit hasonló módon kapcsolgatnak. A különbség leginkább annyi, hogy most kínai SMD ellennállásokból építik fel a hálózatot és az új dacok le tudják játszani a nagyfelbontású anyagot is. Viszont sok gyártó nem tesz: vagy túlmintavételt, vagy kimeneti szűrőt, vagy egyiket se az új gépekbe. Így aztán szépen jönnek kifele a lepcsozetes jelalakok, vagy a felhasznalonak kell szoftveresen megoldani, hogy mindig nagyfelbontasu streamet kapjon a keszulek akkor is, ha egyebkent CD formatumot hallgat.
Talán lehet mit tanulni a Philips mérnököktől, akik minden lépést megoldottak a témakörben, mire az első CD játszók forgalomba kerültek.
Bizony, volt olyan ügyfelem, aki betett egy Audio Note DAC-ot egy félvezetős erősítő elé (kb. 50 Khz-ig lineáris átvitelű felső kategóriás gép volt), és sikerült is a drága hangfalai tweetereit kinyírnia. Nem tudta, hogy nincs kimeneti szűrő a Note-ban. Ez persze nem azt jelenti, hogy a Note rossz DAC lenne, csak az Audio Note a saját csöves erősítői elé tervezte, így ott az erősítő természetes úton megoldja a szűrést, míg egy széles átvitelű félvezetőssel végzetes lehet a használatuk.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Különben csak hogy egy kicsit tisztába tegyük a dolgokat:

Boldog-boldogtalan R2R dacokat fejleszt és gyárt, mert rájöttek, hogy a delta/sigma nemrossz és olcsó ugyan, de azért nem a legélesebb kés a fiókban. Most jól feltalálják a melegvizet, mert a TDA chipekben elég hasonló módon, lézertrimmelt ellenálláshálózat szolgáltatja a dac chip kimenőáramát, amit hasonló módon kapcsolgatnak. A különbség leginkább annyi, hogy most kínai SMD ellennállásokból építik fel a hálózatot és az új dacok le tudják játszani a nagyfelbontású anyagot is. Viszont sok gyártó nem tesz: vagy túlmintavételt, vagy kimeneti szűrőt, vagy egyiket se az új gépekbe. Így aztán szépen jönnek kifele a lepcsozetes jelalakok, vagy a felhasznalonak kell szoftveresen megoldani, hogy mindig nagyfelbontasu streamet kapjon a keszulek akkor is, ha egyebkent CD formatumot hallgat.
Talán lehet mit tanulni a Philips mérnököktől, akik minden lépést megoldottak a témakörben, mire az első CD játszók forgalomba kerültek.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2022.06.19., vas. 06:27
Még szerencse, hogy lehet kapni... :kapdelm:
Reálisan nézve az ezres és a 380ezres madzag között mit ajánlanál ?
/ Közelebb az ezreshez /
Nemtudom, milyen szempontbol?
Számtanilag a 190ezres van félúton. Ha hulyeseg az egesz, de azert ne ezer forintos legyen, akkor ketezer forintost. Ha a legjobb kell, de nehogymár a legdrágább, akkor olyan 300-350ezrest.
Ha a számtani közép jó támpont, de figyelembe vesszük, hogy -ahogy oly sok másban- a hifiben kb 10-es alapu logaritmikus összefüggés van egy dolog ára és minősége közt, akkor a 38ezres kábelt ajánlom. Ennek kb megfelel a Wireworld Starlight LAN kábele.
Valószínűleg ugyabból van, mint az ugyanilyen nevű USB kábelük, ezüstözött tömör réz, ami egy nagyon jó erős közepes dolog és nem nagyon akar huzni igazán semerre.
De hozzáteszem, hogy nem próbáltam azt a LAN kábelt.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1224
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

Rock60 írta:
2022.06.18., szomb. 23:18
Ja, igen, beugrott már... Olyat nem hallottam még. A D70 a legjobb hangú dacom eddig, és nekem tetszik az a tulajdonsága, amit ki is szoktak emelni, a nagyon szép természetes közepe.
Ha a Topping amúgyis tetszik, én semmiképpen nem mennék el egy totál más filozófia alapján megvalósított (pl a TDA) DAC-ok irányába. Amik ráadásul műszaki minőségben nagy eséllyel rosszabbak vagy sokkal rosszabbak lesznek mint a Topping. De ez csak egy gondolat, ha van rá lehetőség, akkor persze érdemes kipróbálni.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2643

Hozzászólás Szerző: supravox »

sutemenyx írta:
2022.06.19., vas. 05:03
Rock60 írta:
2022.06.18., szomb. 23:23
Árulnak hifi Utp kábelt ? Én még csak a gagyival találkoztam kiszerelve, vagy méterben.
Árulnak bizony. Itt az egyik, ami a kínálat teteje:

https://www.avstream.hu/spd/avs739455/W ... hernet-Cab

Ez pl OCC (olvadékból húzott, vagy öntöttnek is nevezhető) ezüst vezetőkből van, így monokristályos az anyag.

Azért van ennél olcsóbb is, csak az nem ilyen.
Ráadásul ez nem is igazán szerethető hangú kábel...
Pedig kb. minden.drótom WW.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Még szerencse, hogy lehet kapni... :kapdelm:
Reálisan nézve az ezres és a 380ezres madzag között mit ajánlanál ?
/ Közelebb az ezreshez /

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Hali, ZolaBA !
Sokat néz Tv.-t a család, természetfilmek, sorozatok, stb. Az bakeliten kívűl más műsorforrás nincs, nem is szeretnék. :nonononono:
Ebből kell kihozni a legtöbbet. Ennyi... :party: :smile52: :party:
Üdv.
Gyuri

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

ZolaBA írta:
2022.06.19., vas. 04:53
Rock60 írta:
2022.06.17., pén. 22:13
A TV. hangjából szeretném a lehető legtöbbet kihozni,
Én a gondolatmenetben visszaugranék oda, hogy miért a tv adás a forrás ;)
Előfordulnak furcsa igények. Én hamarosan az AppleTV-mből fogom kiszedni a gyári tápot és adok neki egy analógot. Sajnos csak optikai kimenete van, így most egy jó optikai kábelt vadászok éppen. A sajnost annyira mégsem sajnálom ebben az esetben, mert ez a készülék galvanikusan kapcsolódik a tv-hez, így ha optikai az összeköttetés, akkor legalább onnan nem kerül be zaj a dacba.

Hogy miért van erre szükség? Azért mert szoktam filmet nézni rajta úgy, hogy a hifi adja a hangot. Nagyonsok jó filmzene van, amik viszont így nem túl átütőek az alap, Aq Forest optikain keresztül. Másrészt kíváncsi vagyok, hogy a kép is változik-e egy jó táppal. Szerintem ugyanis igen.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2022.06.18., szomb. 23:23
Árulnak hifi Utp kábelt ? Én még csak a gagyival találkoztam kiszerelve, vagy méterben.
Árulnak bizony. Itt az egyik, ami a kínálat teteje:

https://www.avstream.hu/spd/avs739455/W ... hernet-Cab

Ez pl OCC (olvadékból húzott, vagy öntöttnek is nevezhető) ezüst vezetőkből van, így monokristályos az anyag.

Azért van ennél olcsóbb is, csak az nem ilyen.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Én nem TMP-re gondoltam. Hanem Marantz CDA94 / Philips DAC 960, Arcam Delta Black Box szerű dolgokra. Ezek TDA1541-esek, rendesen ki vannak építve, van bennük túlmintavételező és műszakilag megfelelő analóg kimeneti szűrő. Ha 20kHz szinusz a bemeneti jel, akkor rendes 20kHz szinusz a kimeneti jelük is. Bármilyen erősítővel jól párosíthatók, a NOS multibites dacok (Audio Note, Border Patrol, TMP) nem.
( AN félig kivétel, mert azokban legalább egy trafó szokott lenni kimeneti szűrő gyanánt, ami nagyon sokat segít )
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára sutemenyx 2022.06.19., vas. 05:16-kor.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1754

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Rock60 írta:
2022.06.17., pén. 22:13
A TV. hangjából szeretném a lehető legtöbbet kihozni,
Én a gondolatmenetben visszaugranék oda, hogy miért a tv adás a forrás ;)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

A Gustard A 22 - t szívesen meghallgatnám a dupla csúcs AKG csip-csip miatt. Vagy egy megfizethető 2R2 - t.
MIshow mester, pont beleolvastam, mielőtt leütöttem volna a küldést. A TMP -re is gondoltam, csak nem tudom, nem fogja-e azt csinálni, mint a szintén nagyon zenei csöves RIF ? A Toppingon kívűl szinte mindegyik nálam járó dac azt csinálta, hogy mikor valami impulzust kapott, pl előre vagy hátra tekerés a boxon, kisebbet, vagy nagyobbat / RIF / kattant a hagfalba. Rohadt idegesítő amúgy is, de a Quad kulönösen rosszul túri az ilyesmit. / Azt hittem, felrobban /

Kösz. Üdv.
Gyuri

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2610

Hozzászólás Szerző: mishow »

TomLeftiger írta:
2022.06.18., szomb. 22:54
Rock60 írta:
2022.06.18., szomb. 22:23
MI az a TDA- s dac ?
Régivágású DAC chip. Pl. Tda 1541, 1543 és társai. Ezek köré sokféle DAC-ot építettek, a futottak még kategóriától a nagyon jóig. Sok CD játékosban is ezeket a chipeket használták.
A TMP dacban TDA1543 van, mini csövekkel kiszolgálva. Igaz, itt nincs nagyfelbontás, csak 16/44,1 cd hang, de zene az van benne rendesen.
Most épp hirdetnek egyet 140-ért, a jobbfajta kondikkal szerelve. Volt nálam egy ilyen teszten, leülsz hallgatni, és vigyorogsz :D

Analóg tápot épít a TMP és MZ/X is, mindketten elérhetők itt az avx-en.

Az utp kábel hangra gyakorolt hatása minden mérnöki tudásnak, logikának, értelemnek ellentmond. Megmagyarázhatatlan DE baromira hallható. Nem “talán” és “mintha” hanem egyértelműen. Durva :smile51:

TomLeftiger
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 498

Hozzászólás Szerző: TomLeftiger »

Rock60 írta:
2022.06.18., szomb. 22:23
MI az a TDA- s dac ?
Régivágású DAC chip. Pl. Tda 1541, 1543 és társai. Ezek köré sokféle DAC-ot építettek, a futottak még kategóriától a nagyon jóig. Sok CD játékosban is ezeket a chipeket használták.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

MI az a TDA- s dac ?

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2022.06.18., szomb. 17:50
Jah, elég nehéz...
Na, szóval köszönöm a segítőkész hozzászólásokat.
Az optikait próbáltam, a coax jobban működik. Igaz, elég sokat válogattam, tesztelgettem, mire kikötöttem a mostaninál. / Trasparent Technology /
A DAC- story még nincs lezárva. Használt gép 150- ért, nem hiszem, hogy van jobb, mint a D70. Szeretem a stílusát, hangulatát. Max. dupláját tudnék rá szánni, ha hétszentség, hogy minden tekintetben jobb a másik.
A routertől a boxig UTP kábel-üggyel még nem foglalkoztam, tulajdonképpen eszembe sem jutott. Kösz a tippet, utánanézek.
Az eredeti kapcsolóüzemi vackot már kicseréltem egy nagyon meggyőző kivitelű 16 Amperes Dell szintén kacsolóüzeműre. Akkora, mint egy tégla. Sokkal jobb lett. Az a helyzet, hogy már lassan egy éve keresem az analóg táp megvalósításának a lehetőségét, de sehogy sem akar összejönni... / 12V 4A /

Még egyszer kösz, üdv. :party: :party: :party:
Gyuri
Ha veszel egy rendes TDA-s dacot és egy rendes analóg tápot a settopboxhoz, akkor elég emberi hangja lesz. Persze egyik sem olcsó.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Jah, elég nehéz...
Na, szóval köszönöm a segítőkész hozzászólásokat.
Az optikait próbáltam, a coax jobban működik. Igaz, elég sokat válogattam, tesztelgettem, mire kikötöttem a mostaninál. / Trasparent Technology /
A DAC- story még nincs lezárva. Használt gép 150- ért, nem hiszem, hogy van jobb, mint a D70. Szeretem a stílusát, hangulatát. Max. dupláját tudnék rá szánni, ha hétszentség, hogy minden tekintetben jobb a másik.
A routertől a boxig UTP kábel-üggyel még nem foglalkoztam, tulajdonképpen eszembe sem jutott. Kösz a tippet, utánanézek.
Az eredeti kapcsolóüzemi vackot már kicseréltem egy nagyon meggyőző kivitelű 16 Amperes Dell szintén kacsolóüzeműre. Akkora, mint egy tégla. Sokkal jobb lett. Az a helyzet, hogy már lassan egy éve keresem az analóg táp megvalósításának a lehetőségét, de sehogy sem akar összejönni... / 12V 4A /

Még egyszer kösz, üdv. :party: :party: :party:
Gyuri

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”