Na, sikerült félre érteni, látom.
SW esetében arra gondoltam, hogy eredeti ötlet helyett a VII rész gyakorlatag egy újra forgatott IV rész volt, színes személyiségekkel, semmi több. Ez utobbin volt a hangsúly láthatóan.
Nincs azzal semmi gond, ha a szereplők nem az árja faj tagjai kizárólag, sőt. Csak amikor látszólag kínosan erre ügyelnek, hogy meglegyen az egyensúly a film lényege helyett, na az szeirntem gáz.
Ha pl. az Erik a vikinget ma újra forgatnák, több lenne benne az arab, ázsiai es afrikai emberke, csak azért, mert nehogy azt higgyék, hogy rasszisták az alkotók. Pedig abban az időben Skandináviában még nem voltak bevándorlók, csak erről van szó. De manapság még ez is tabu.
De mondok egy fordított példát. Ott a Fekete párduc című DC film. Afrikában játszódik, egy mondhatni bennszülött országban. Érdekes módon mindenki fekete, és nincs egy európai, vagy Ázsiai, esetleg arab közöttük. Mert ugye ez volt a lényege, hogy ők egy zárt népcsoport évezredek óta, és ez így is volt jó a film szempontjából. Miért nem mentek tüntetni a fehérek, hogy rasszista film? Fordított esetben ez lett volna...
Szerintem ez a gáz is a mai (film) világgal.