Nem tudom mi köze van (persze, nyilván sejtem) a kábeleknek a a szobaakusztikához, de mindegy is. Ha valaki kábelekre akar költeni, az kábelekre fog költeni. A DSP pedig sok esetben "ingyen" van, csak be kellene üzemelni.Luxor Audio írta: ↑2024.12.03., kedd 09:45Ha elromlik az autód, bemész a boltba és kérsz egy alkatrészt találomra, ami jól néz ki? Valamivel logikusabb, ha előbb kideríted, mi a hiba és arra keresel hatékony megoldást. Igen nagy a valószínűsége, hogy egy ilyen diffúzor nálad sem old meg semmit önmagában, hacsak nem szobadísznek szánod, mert akkor persze nem szóltam. Elnyelő képessége minimális, ezért is nevezik diffúzornak.tottyi írta: ↑2024.12.02., hétf. 10:54Vegre raszannam magam egy akusztikus panelra a jobb hang erdekeben erre az a panel ami tetszik es betennem a szobaba 6000 €uro.314Hz - 6880 Hz kozott van az elnyelo kepessege de mondjuk nekem jo lenne olyan 70Hz-ig ha lemenne mert ott van egyfajta brummogas. Ez pont jo lenne meg szep is de 300 kilo. :( 180 x 180 a meret. Ilyesmi joval olcsobban nincs?
![]()
Utóbbi mondatoddal egyetértek, a többivel egyáltalán nem. A hobbitársak nagy része egy kábelre többet költ, mint amennyiből egy becsületes akusztikai kezelés megvalósítható és olyan problémákat is megold, amit DSP-vel biztosan nem fogsz. Egyszer már átéltük a 90-es években, hogy mindenki EQ-t tekergetett, nem lett jó vége akkor sem. Az akusztikai panelek más helyiségben is felhasználhatók, esetleg el kell adni, vagy venni néhány darabot hozzá költözésnél, de kidobni biztosan nem kell.denesdr írta: ↑2024.12.03., kedd 08:33Hátránya a megoldásnak, hogy jó eséllyel csak az adott helyiségben, hangsugárzó elhelyezéssel és hallgatási pozícióban működik rendesen, drága, gyakran sok helyet foglal és tökéletes eredményt ez sem ad. A DSP-t meg pár kattintással oda lehet állítani, ahová éppen szeretnénk, helyzetnek, ízlésnek megfelelően és sok esetben már eleve ott van kéznél (pl Roon), csak beállítani és használni kellene. A DSP + akusztikai kezelés együtt pedig mégjobb eredményt tud adni.
DSP-vel is lehet olyan dolgokat elérni, amit akusztikai panelekkel nehéz vagy praktikusan lehetetlen. Szóval érdemes mindkét oldalról vizsgálni a dolgot.
A random EQ tekergetés, meg a méréseken alapuló, célzott beavatkozás között tud azért némi különbség lenni.
Itt most nem random akusztikai panelekről volt szó, hanem célzott rezonátorokról, a szobai mélyátvitel konkrét kiemeléseire (vagy beszakadásaira) hangolva. Ez egész más kávéház, mint mondjuk az általános használatra szánt szélessávú elnyelők.