Így van, a végfokon kik kell kapcsolni minden szűrést. A Dirac ki fogja simítani a frekimeneteket low és high pass nélkül, hogy aztán amikor élesítve lesznek ezek akkor "textbook" görbéket kapjunk aztán a végeredmény egy egyenes frekimenet azonos fázis rotációval mindkét oldalról. Legalábbis ez a sejtésem.DeLorean írta: ↑2020.01.29., szer. 18:49Tényleg csak érdekesség, de jó, hogy valaki együtt gondolkodik a dolgon!![]()
Nálunk Dirac van. A Dirac azt mondja, hogy mindenféle szűrőt érdemes/ki kell kapcsolni a szubon a mérés és a korrekció előtt.
De ez nem csak a Dirac-ra lehet érvényes SZVSZ.
A pro szub előtt van egy végfok ugye.
Akkor ezek szerint nem szabad beállítani low pass filtert a végfokon.
Holnap lesz időm, csinálok pár mérést én is újra.
![]()
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Pro Cinema az otthonunkban
Re: Pro Cinema az otthonunkban
Igen látom már.
Jó lenne látni egy csak szub és csak f+c+s görbét crossoverek nélkül.
Majd ugyanúgy külön-külön csak immàron crossoverekkel.
-
onkyo607
Arcam-ba nincs külön sub vágás!
40hz vs 80hz vs 110hz
40hz vs 80hz vs 110hz
Értem én, de ha a front+center+surround vágási pontját átállítjuk akkor a szub vágási pontját is át kell állítani, hogy ugyan olyan frekvenciamenetet kapjunk mindkét esetben.
-
onkyo607
Hogy végre érthető legyen.
Látható a képen hogy változik az LFE görbe ha 80hz és 110hz megvágva a front+center+surround.
LFE csatorna miért változik?
Látható a képen hogy változik az LFE görbe ha 80hz és 110hz megvágva a front+center+surround.
LFE csatorna miért változik?
Figyelmesebben elolvasva, nekem még mindig zavaros a dolog.
Ha a hangfalak crossover értékét változtatod akkor ehhez kell igazítani a szub crossoverét is, de azt írod, hogy ahhoz nem nyúltál.
Igen, lehet eltértem az eredeti kérdéstől, sorry.DeLorean írta: ↑2020.01.29., szer. 16:07Az érdekesség az, amit nem értettél meg szerintem, hogy a procin nem a szub vágásához "nyúlok", hanem a hangfalak crossover értékét változtatom.denesdr írta: ↑2020.01.29., szer. 15:18Persze, tisztában vagyok vele, csak furcsa volt a megfogalmazás, hogy "általaban". Mert ha a procival vágatunk akkor nem vágunk a végfokkal, ha meg a végfokkal vágatunk akkor a procival nem. Persze lehet kombinálni is a kettőt, de akkor ehhez kell lőni a high-passt is.
Nem értem továbbra sem, hogy miért változik a mérési grafikon, ha a hangfalak vágását 40/80/110/150Hz-re állítom.
Csak a végeredményt látom, hogy változik.
![]()
Pár mérés többet mondana itt ezer szónál.
Az eltérés szerintem adódhat abból is, hogy a main sugárzók nem lineárisak az alsóbb régiókig. Ha példának veszünk mondjuk egy LR4 szűrést, ott a váltási ponttól mindkét irányba legalább 1 oktávig (több persze jobb) ajánlott a lapos átvitel, hogy a végeredmény jó legyen. Enyhébb szűrésnél még nagyobb tartományban ajánlott a hangsugárzók lapos átvitele.
Jó lenne látni mondjuk a szub és a main átvitelét úgy, hogy csak a crossover szűrő van kikapcsolva.
Aztán lehet persze DSP "bug" is, találkoztam már hasonlóval.
Persze, tisztában vagyok vele, csak furcsa volt a megfogalmazás, hogy "általaban". Mert ha a procival vágatunk akkor nem vágunk a végfokkal, ha meg a végfokkal vágatunk akkor a procival nem. Persze lehet kombinálni is a kettőt, de akkor ehhez kell lőni a high-passt is.
- R.G.
- Törzsvendég

- Értékelés: 290
KösziDeLorean írta: ↑2020.01.29., szer. 13:11Szepi írta, hogy Anthem AVM60 procival ha a hangfalak vágási értékét változtatja, akkor változik a szub görbe esése is.
Tehát 40/80/110Hz beállításnál, ha a REW programmal megmérjük a szubot és csak a szubot jó beállítással, az LFE-t mérve, a 4. csatornát, akkor nem ugyanazokat a görbéket kapjuk.
Ezt én nem akartam neki elhinni és Onkyo fórumtárs pár napja ilyennel szórakozott és ugyanezt tapasztalta.
Fogtam magam és én is megmértem - az eredmény ugyanez.
Nálunk Arcam AV860 procival, amin nincs külön szub vágás, de mivel Szepi Anthem prociján van - gondolom ugyanez lehet mindegyiknél.
Ezt továbbgondolva.
A pro szubokat olyan végfokkal hajtjuk, amin beállítunk általában low pass filtert. Iván korábban 118Hz beállítást javasolta.
Én 150Hz-et.
De ha beállítjuk, viszont a vágás miatt úgyis van egy low pass filter, lehet felesleges.
![]()
Lexicon MC-10, Emotiva XPA-2, XPA-3, B1, Arendal 1723 THX, 1723S THX, Sony 55", Benq W2000, Elite Screens Saker 100", Xiaomi TV Box, nvidia SHIELD TV PRO, Synology, Supra, Van-Damme Starquad, Furukawa, Vention,
Dupla, sorry!
Mi az hogy általában be van kapcsolva? Ha a szub végfoka eleve low-passal szűrt jelet kap prociból akkor nem kell a végfokon még egy low-pass. Ha mégis be van kapcsolva egy plusz low-pass a végfokon, az nemcsak, hogy felesleges, hanem még problémát is tud könnyen okozni mert az akusztikus high és lowpass görbék nem fognak passzolni egymáshoz így a fázismenetek is elkúsznak és gödrök (de akár huplik is) tudnak kialakulni a frekimenetben.
Remélem jól értelmeztem a problémát.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára denesdr 2020.01.29., szer. 13:38-kor.
- Quetz
- Beköltözött

- Értékelés: 736
ASIO4ALL-al mérted a HDMI diszkrét LFE csatornán, vagy más módon?DeLorean írta: ↑2020.01.29., szer. 10:50Nem értem, hogy ez miért magas!Quetz írta: ↑2020.01.29., szer. 10:29Ne haragudj, nem értem, mit csinálsz. Kíváncsi vagyok, hogy nálam mi a helyzet, meg is mérném, de ehhez segitségre van szükségem, lépésről lépésre le kellene írnod, hogy mit csináltál. Azaz ha odaültetnél a rendszered elé, akkor megtudjam ismételni a tesztedet, hogy ugyanazt a végeredményt is kapjam.
Jelenleg annyit fogtam fel, hogy valamit állítgattál ami olyan eredményt adott, ami elméletileg nem lehetséges.
Az audssey pedig gondot okoz, 500Hz-ig megy a BMS hangszórója, lehet hallani ahogy bemérés során meg is küldi. Én ezért lpf/hpf szűrőket is használok.![]()
A hangfalakra van vmi vágás beállítva. Mondjuk 80Hz.
Megméred a szubot a REW progival.
Utána átállítod a vágást mondjuk 110Hz-re.
Megint megméred a szubot.
Utána mondjuk 40Hz-re.
Megint megméred.
Így OK?
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
- R.G.
- Törzsvendég

- Értékelés: 290
én is kezdek elveszni, hogy ki mit is akar igazából?!
Lexicon MC-10, Emotiva XPA-2, XPA-3, B1, Arendal 1723 THX, 1723S THX, Sony 55", Benq W2000, Elite Screens Saker 100", Xiaomi TV Box, nvidia SHIELD TV PRO, Synology, Supra, Van-Damme Starquad, Furukawa, Vention,
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11163
- Kapcsolat:
Valaki leírná érthetően, mi is a kérdés? Az eddigiekből nekem nem derült ki. 
- Quetz
- Beköltözött

Ne haragudj, nem értem, mit csinálsz. Kíváncsi vagyok, hogy nálam mi a helyzet, meg is mérném, de ehhez segitségre van szükségem, lépésről lépésre le kellene írnod, hogy mit csináltál. Azaz ha odaültetnél a rendszered elé, akkor megtudjam ismételni a tesztedet, hogy ugyanazt a végeredményt is kapjam.DeLorean írta: ↑2020.01.29., szer. 09:43thxfan írta: ↑2020.01.29., szer. 09:36Onkyo hívta fel a figyelmemet erre.DeLorean írta: ↑2020.01.29., szer. 06:56Lehet én nem értem csak, a hangfalak: front, surr, center 80 Hz-en történő vágása milyen hatással van a subra?
Abban igazad van, hogy felesleges 2 X vágni, de ha az egyik vágás a sub végfokon pl. 150 Hz, amit előtte AVR-el, vagy procival megvágsz 120 Hz-en akkor szerintem tök mindegy, fordítva ez már nem lenne igaz.
Megmérte és utána én is kíváncsiságból + nem akartam elhinni.
De ha REW program EQ-nál állítasz a crossover-en, akkor is váltouik a target grafikon annak megfelelően.
A vágás így hatással van a szubra.
Jelenleg annyit fogtam fel, hogy valamit állítgattál ami olyan eredményt adott, ami elméletileg nem lehetséges.
Az audssey pedig gondot okoz, 500Hz-ig megy a BMS hangszórója, lehet hallani ahogy bemérés során meg is küldi. Én ezért lpf/hpf szűrőket is használok.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
- thxfan
- Beköltözött

- Értékelés: 1203
A procidon állítható külön az LFE 120 Hz-re, vagy csak 80 Hz-re az összes hangfal subbal együtt?
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000
- thxfan
- Beköltözött

- Értékelés: 1203
Lehet én nem értem csakDeLorean írta: ↑2020.01.29., szer. 06:56Az akusztikánál írtam, hogy a hangfalak vágási beállítása hatással van az szub-görbére.
Sok hozzászólás nem érkezett, de talán érdemes ezen kicsit elgondolkodni itt is.
A pro szubokhoz olyan végfokokat használunk (általában), amiben van high pass és low pass beállítás.
Mivel a vágás eleve létrehoz low pass-t, így lehet teljesen fölösleges a végfokon is azt beállítani.
Amatőr szinten a grafikon jobb oldalát úgyis lehúzza a vágás, ha még előtte szintén lehúzzuk egy low pass filter beállításával, akkor még az is valószínű, hogy a későbbi EQ, visszaemel, amennyire szükséges.
Lehet érdemes lenne ezeket low pass filter nélkül használni.
![]()
Abban igazad van, hogy felesleges 2 X vágni, de ha az egyik vágás a sub végfokon pl. 150 Hz, amit előtte AVR-el, vagy procival megvágsz 120 Hz-en akkor szerintem tök mindegy, fordítva ez már nem lenne igaz.
Nálam a Behringer az általad is javasolt JBL gyári beállításon 20-150 Hz 24 dB, Denonon minden 80 Hz, kivétel lfe, mert azt felengedem 120 Hz-ig.
Ilyen a görbe 50-100 Hz között, amin látható, hogy REW-el visszamérve kb. 110 Hz-nél kezd esni, hiába 80 Hz a többi összes hangfal vágása:
- Csatolmányok
-
- Sub eq.png (15.3 KiB) Megtekintve 1935 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára thxfan 2020.01.29., szer. 09:38-kor.
10.1 Auro3D
- Quetz
- Beköltözött

Az biztos, hogy az Audyssey full range bemérő jelet küld az LFE csatornákra is. Ha nem vágod az erősítőben, akkor több száz hercig fogja meghajtani. Szerintem ezt nem szeretnéd csinálni vele.DeLorean írta: ↑2020.01.29., szer. 06:56Az akusztikánál írtam, hogy a hangfalak vágási beállítása hatással van az szub-görbére.
Sok hozzászólás nem érkezett, de talán érdemes ezen kicsit elgondolkodni itt is.
A pro szubokhoz olyan végfokokat használunk (általában), amiben van high pass és low pass beállítás.
Mivel a vágás eleve létrehoz low pass-t, így lehet teljesen fölösleges a végfokon is azt beállítani.
Amatőr szinten a grafikon jobb oldalát úgyis lehúzza a vágás, ha még előtte szintén lehúzzuk egy low pass filter beállításával, akkor még az is valószínű, hogy a későbbi EQ, visszaemel, amennyire szükséges.
![]()
Mivel én is úgy gondolom, hogy a hangfalak vágási frekvenciájának nincs hatása az LFE csatornára, érdekelne hogyan csináltátok a mérést, ami kihozta, hogy mégis van.
Két low-pass egymásra rakva egész más görbét eredményez értelemszerűen és tök mind1, hogy a rendszer melyik pontján van a két szűrő.DeLorean írta: ↑2020.01.29., szer. 06:56Az akusztikánál írtam, hogy a hangfalak vágási beállítása hatással van az szub-görbére.
![]()
Például: egy 24 dB/oktáv Linkwitz-Riley szűrő funkció az 2 darab 12 dB/oktáv Butterworth szűrőből épül fel.
Ha biztosra akarunk menni, akkor először minél laposabbra kell EQ-zni a frekimeneteket és aztán ráadni a kivánt keresztváltási funkciót majd ezután korrigálni az időzítéseket, hogy a legnagyobb erősítés jöjjön létre két vagy több sugárzó között a mérési/hallgatási ponton.
Nekem úgy rémlik hogy Hiccusz régebben is mondta hogy nem kell felül vá
gni.
- heineken
- Fórumlakó

- Értékelés: 156
Tegnap leugrottam egy órás tesztre, mert kíváncsi voltam a két szub megépítésére és teljesítményére.Tervezek egy két szubos fejlesztést, nagyon érdekelt, hogy milyen eredményt hozott onkyo607-nél ez a változás.Meglepően jól sikerült a megépítése a két szubnak. Semmi szerkezet zajt nem hallottam és külsőre is nagyon jól fog kinézni a felület festése vagy fóliázása után.
Amit hallottam nagyon meggyőző volt..teszt anyagnak kritikus, túlvezérelt jeleneteket választottunk, mert leginkább arra voltam kíváncsi, hogy kezeli a két szub ezeket a megpróbáltatásokat.Óriási hangnyomás és dinamika volt, mindezt, torzítás nélkül. Zoli kicsit túlhúzta hangerőt, hogy sokkoljon, de még így sem gyengültek el mélynyomók, nagyon stabil teljesítményt nyújtottak.Az egy szub-os felálláshoz képest, dinamikusabb, kiegyensúlyozottabb volt a mélyhang, semmi nem hiányzott a frekvenciamenetben.
A végén gyorsan kifizettem a Jbl-t, hogy minél hamarabb beállítsam a másik mellé.
-
onkyo607
https://www.minhembio.com/ssoep
Thxfan hallgatva a sub-ok külön készültek el.Akusztikai gabesz esetén jobb mozgatni őket.
Thxfan hallgatva a sub-ok külön készültek el.Akusztikai gabesz esetén jobb mozgatni őket.
Jah, hogy a két szub mérését tetted fel. Akkor félreértettem.
Milyen DIY témájú honlap? Belinkelnéd? Nem olvastam sűrűn mostanság a fórumot.
Milyen DIY témájú honlap? Belinkelnéd? Nem olvastam sűrűn mostanság a fórumot.
-
onkyo607
Ma este ha heineken nem viszi el akkor megejthetem az eredeti JBL mérést.
De az nem lesz mérvadó mivel ez az egyenes görbe két sub méréséből illetve összehangolásából adódik össze.
Két JBL sub-al nem rendelkezek!
Változtatást lehet taglalni de pontosan megírni felesleges.
Lényeg:
1. Liter száma nagyobb
2. Reflesz nyílás mérete, hossza.
3. Belső merevítések
4. Membrán típus
Csak a félreértések elkerülése véget amit csináltam subot nem megváltás lesz minden szobába a görbe véget.
Nálam ezt hozta örülök neki szerencsém volt. Más szobába berakva akusztika miatt másképpen alakulna.De ott jön képbe összehangolás. Ehhez idő és tapasztalat és hozzáértés is szükséges.
Hangilag az biztos odaver rendesen!
Gyerekek nincs semmi üzlet de itt az ideje hogy reagáljak mert sok emberbe felvetette ezt a kérdést.
Valóban majdnem bevásároltam 5 db eredeti Jbl sub-ot.Gondoltam nekem elég kettő esetleg ha valakinek szüksége van viheti a maradék hármat.Max útiköltséget dobtuk volna szét! Semmi üzlet!
De végül elvetetem mert megláttam azt a bizonyos honlapot ahol Diy-két is meglehet csinálni a szobát! És most ezen a vonalon vagyok.
De az nem lesz mérvadó mivel ez az egyenes görbe két sub méréséből illetve összehangolásából adódik össze.
Két JBL sub-al nem rendelkezek!
Változtatást lehet taglalni de pontosan megírni felesleges.
Lényeg:
1. Liter száma nagyobb
2. Reflesz nyílás mérete, hossza.
3. Belső merevítések
4. Membrán típus
Csak a félreértések elkerülése véget amit csináltam subot nem megváltás lesz minden szobába a görbe véget.
Nálam ezt hozta örülök neki szerencsém volt. Más szobába berakva akusztika miatt másképpen alakulna.De ott jön képbe összehangolás. Ehhez idő és tapasztalat és hozzáértés is szükséges.
Hangilag az biztos odaver rendesen!
Gyerekek nincs semmi üzlet de itt az ideje hogy reagáljak mert sok emberbe felvetette ezt a kérdést.
Valóban majdnem bevásároltam 5 db eredeti Jbl sub-ot.Gondoltam nekem elég kettő esetleg ha valakinek szüksége van viheti a maradék hármat.Max útiköltséget dobtuk volna szét! Semmi üzlet!
De végül elvetetem mert megláttam azt a bizonyos honlapot ahol Diy-két is meglehet csinálni a szobát! És most ezen a vonalon vagyok.