Teljesen igaz. De szerencsére van megoldás: át kell adni a feladatot a HTPC-nek. Az szoftveresen megcsinálja az EOTF függvény konvertálását "hagyományos" gammára és kész. Abban az IRE tartományban, ahol egy mai (DLP) projektor a valóságban képet tud megjeleníteni, ott (sajnos) SEMMI baj nem keletkezik emiatt, itt nincs a gamma függvénnyel semmi gond. A PQ egy nagyon okos dolog egy OLED tévén, ahol milliós kontrasztok "szaladgálnak" a képben, de a projektorok fényévekre vannak ettől. Azért mégis ... 1000:1 natív kontrasztú projektoron HDR-t megjeleníteni ... nagyon vicces. De hát ha ott a matrica, akkor rohanni kell a boltba! :-)Hiccusz írta: ↑2019.03.11., hétf. 21:15...hanem azt, hogy a különböző megvilágítottságú képek (IRE-k) egy meghatározott luminencia értéket kell, hogy felvegyenek. Ez inkább szoftveres dolog, sem mint hardveres. S EZ az, amit a mai gépek többsége képtelen teljesíteni. Sem a PQ, sem az EOTF görbék lekövetése nem felel meg a szabványnak egy projektorban sem. ...Lemmy9 írta: ↑2019.03.11., hétf. 20:57Én a mozis színteret, 4K-val, és szivárvány nélkül választanám. Engem nem érdekel a HDR szuperfényesség ökörség, de felőlem kergethetitek.
Újkorában 6-7 millás DLP-t szénné kell reszelgetni, ez is vicc. Pár év múlva veszek használtan egy ilyen JVC-t félár alatt.![]()
Sajnos valóban minden mai projektor elrontja a PQ függvény megjelenítését, ezért szerintem NEM érdemes a dolgot erőltetni, miközben ugyanez a feladat egy HTPC-n sima ügy. Ha ez az egyetlen megoldás, akkor ezt kell használni, nincs választásunk.
Az természetes, hogy egy újkorában sokmilliós DLP projektort is "reszelni" kell, mivel ezeket NEM kimondottan házimozira tervezték és optimalizálták. Viszont ezekben legalább olyan alkatrészek és műszaki megoldások vannak, hogy ezeket LEHET "reszelni" és a végeredmény garantáltan jó lesz. Egy 2560 pixeles és 0,9"-es DLP chip ára 1600 dollár (a Texas Instruments honlapjáról rendelhető). Ez csak a chip, vezérlő és minden más nélkül (de nyilván a ProjektionDesign ennél SOKKAL olcsóbban vette a chip-eket ha pl. százasával rendelte őket). Ha ennyibe kerül csak egy chip, akkor nyilván SOHA nem lesz ilyen méretű- és minőségű DMD egy újonnan 1000 dolláros projektorban, ezt szerintem nem kell nagyon túlmagyarázni. Hiccusz-nak teljesen igaza van, ingyen ebéd nem létezik, de van megoldás olcsó és jó ebédre: ha valaki már helyettünk kifizette a sokmilliós ebédet de végül alig evett belőle, majd pedig nekünk adja a "maradékot" töredék pénzért ... és ha mondjuk a "maradék" az ebéd 95%-a (és persze NEM romlott a kaja minősége közben) ... nos, akkor nekem NINCS semmilyen gondom ezzel.
Engem csak az érdekel, hogy jó képet lássak a vásznon. Ha lesz új gép a boltban, ami ilyet vetít majd és ki is tudom fizetni, megveszem. Tőlem gyárthatja bárki, lehet akármilyen ronda a gép, semmi más nem érdekel, ha a kép jó, nekem az elég. Most is van jó (de nem tökéletes) gép a boltban, a Sony 870 ... de azt nem tudom kifizetni. Egy ilyen "reszelős" 2560 pixeles Barco kb. hasonló képet vetít kb. tized pénzből egy HTPC-vel (a kb. hasonló azt jelenti, hogy van amiben jobb, van amiben rosszabb). Nézegetem az olcsóbb gépeket is használtan, pl. az Optoma 550 talán jó tuning-alap lenne ... de egyedül a beépített "rezgetés" által jobb a Barco-nál, minden másban gyengébb. És a "rezgetésnek" nem látom sok értelmét ekkora felbontás mellett ... ezért nem is használom jelenleg. Magyarul kapunk egy értelmetlen előnyt és egy csomó hátrányt. Szerintem NEM éri meg ... de azért figyelek, amint lesz másik lehetőség, kipróbálom.