Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Fül és Fejhallgatók

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Re: Fül és Fejhallgatók

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

Szerintem egy kicsit sokat vársz el a zenehallgatóktól, nyilván mert a klasszikus zenét veszed alapul, és bár sok mindenben egyet is értek veled, azért lenne itt ez-az.
RIEC írta:
2019.01.05., szomb. 18:07
Mindenki abból dolgozik amit összeszedett magának az évek folyamán "hardver és szoftver" szintjén egyaránt. Aki törte magát zenei vonalon az sokat és széles spektrumban tud befogadni a zeneművészetből. Aki szereti a zenét az gondolom érdeklődik is iránta és ebbe a kottaolvasás képessége is simán belefér. Nagyon sok szakma és hivatás jeles képviselője bír a kottaolvasás képességével, 8-9 éves gyerekek is 1 év alatt elsajátítják.
A kottaolvasás szerintem egyáltalán nem feltétele a zene befogadásának, de az élvezetének meg biztosan nem. Az, hogy bizonyos zenei történéseket megértsünk, néha elég az, hogy sok zenét, vagy éppen több interpretációt hallgattunk már figyelmesen. A nyolc éves fiam minden zenei képzettség nélkül is kiválóan rezonál bizonyos zenékre, lassan formálódik az ízlése. Kottát még nem tud olvasni, olvasni is nem olyan régen tanult meg, de attól még többet ért bizonyos mesékből, mint sok felnőtt.
Furcsa elképzelésed van a zenészek világáról. A gyakorlás és a zenekari próba nem unalmas. Ellenkezőleg, a legizgalmasabb tevékenységek egyike ugyanakkor tévedsz ha azt gondolod, hogy a te élvezetedért gyakorolnak a zenészek. Azt sem tudják, hogy te ott vagy a koncertteremben. Ők a saját élvezetükért gyakorolnak és lépnek fel és még pénzt is keresnek vele. Illúzióid ne legyenek. Az ő produkciójukra neked semmilyen ráhatásod nincsen.
Ez a fejtegetés is elég szűk mintavételen alapszik. Nem szívesen írnám le, hogy milyen zenekar tagjaival való együttlét után vált világossá számomra, hogy nem érdekli őket sem a zene, sem pedig a kultúra úgy általában. Zenész mivoltukat pénzkereső foglalkozásnak tartják, a gyakorlást a munkájuk elvégzéséhez szükséges felkészülésnek. Viszont imádnak a közönség figyelmében sütkérezni, alig várják, hogy közösség előtt játszanak - és én is hallottam már tőlük elég jó előadást koncerten. Ráadásul furcsa lenne az eseményt jelentő koncert esetében az alkalom, és az arra megjelenő közönség szerepét elvitatni. Ha kilépünk a komolyzenei körökből, pláne.
A zeneszeretet meg nem vmi szentimentalizmus. Az egy szenvedélyes és élethosszig tartó tevékenység. Vehetsz 20 millóért Bösendorfert, az eladó még meg is dícsér a remek ízlésedért, de amint kiderül, hogy csak a szamárindulót tudod rajta eljátszani akkor a zenész társadalom gyorsan összezár előtted.
Itt mintha összekeverted volna a zene szeretetét és a művelését.
A világban klubbok vannak amelyekhez tartozni akarunk mert olyan értékeket képviselnek amelyekkel mi is szimpatizálunk és hordozni véljük vagy reméljük. Általában mindenki megtalálja a magának való klubbot. Engem kb. fél óra erejéig le tud kötni egy új dac vagy usb kábel, horribile dictu egy fejhallgató, de ha utána nincs kivel a hangzó anyagról beszélgetnem akkor lehet az illető bármekkora hifista én diszkréten bár de otthagyom. Szerinted mennyit tudnék én veled zenéről beszélgetni? Tudod arról a dologról aminek az élvezetéhez a hifizés hozzá kellene, hogy segítsen. Én ezt a témát valahogy fontosabbnak tartom mint készülékeket összekötni kábellel és órákig gyönyörködni bennük. De ez én vagyok.
Itt is részben egyet is értünk: a technika (talán) eszköz. De csak annyira, mint egy hangszer.
A klubhoz való tartozás (egy b-vel) pedig valóban fontos lehet. A kérdés, hogy mikor válik ez kultusszá, esetleg okkulttá. Sznobériává. Stb.
A vesszők használatát pedig el kellene sajátítani: a flame-et szítani nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

RIEC

Hozzászólás Szerző: RIEC »

[/quote]

Nem is kell, hogy köze legyen. Az autóvezetésnek sincs köze az autószereléshez.
Itt a zene SZERETETÉRŐL van szó. Amihez pl. a koncertre járásnak igencsak sok köze van, de a kottaolvasás képességének már nem igazán. Megmondom őszintén egyáltalán nem értem amiket felhozol. A zeneművészet világa ugyan olyan, mint bármely más szakma. Rengeteg munka (gyakorlás) az unalomig, azért, hogy a közönség a végeredményt élvezhesse.
A hi-fi világának pedig ennek a végeredménynek az élvezetéről kell szólnia, a lehetőségekhez képest legmagasabb szinten.
Élmény lenne megnézni hogyan próbál pl. egy zenekar a koncertjére vagy hogyan veszik fel a legújabb lemezüket. Egyszer. De, ha heteken át kellene ott lenned és végignézni hányszor ismételnek, kezdik újra az már nem lenne olyan szórakoztató. A hangszerekben is vannak gagyi és high-end termékek. De az is számít, hogy ki használja őket. Hallottam én már hegedűt megszólalni úgy, hogy legszívesebben eltörtem volna a kezelője hátán. De úgy is, hogy a közönség felének kicsordult a könny a szeméből (és nem a kíntól). Egy jó hi-fi olyan, mint egy jó hangszer. Hozzásegít a zene élvezetéhez.
[/quote]

Mindenki abból dolgozik amit összeszedett magának az évek folyamán "hardver és szoftver" szintjén egyaránt. Aki törte magát zenei vonalon az sokat és széles spektrumban tud befogadni a zeneművészetből. Aki szereti a zenét az gondolom érdeklődik is iránta és ebbe a kottaolvasás képessége is simán belefér. Nagyon sok szakma és hivatás jeles képviselője bír a kottaolvasás képességével, 8-9 éves gyerekek is 1 év alatt elsajátítják.
Furcsa elképzelésed van a zenészek világáról. A gyakorlás és a zenekari próba nem unalmas. Ellenkezőleg, a legizgalmasabb tevékenységek egyike ugyanakkor tévedsz ha azt gondolod, hogy a te élvezetedért gyakorolnak a zenészek. Azt sem tudják, hogy te ott vagy a koncertteremben. Ők a saját élvezetükért gyakorolnak és lépnek fel és még pénzt is keresnek vele. Illúzióid ne legyenek. Az ő produkciójukra neked semmilyen ráhatásod nincsen.
A zeneszeretet meg nem vmi szentimentalizmus. Az egy szenvedélyes és élethosszig tartó tevékenység. Vehetsz 20 millóért Bösendorfert, az eladó még meg is dícsér a remek ízlésedért, de amint kiderül, hogy csak a szamárindulót tudod rajta eljátszani akkor a zenész társadalom gyorsan összezár előtted.
A világban klubbok vannak amelyekhez tartozni akarunk mert olyan értékeket képviselnek amelyekkel mi is szimpatizálunk és hordozni véljük vagy reméljük. Általában mindenki megtalálja a magának való klubbot. Engem kb. fél óra erejéig le tud kötni egy új dac vagy usb kábel, horribile dictu egy fejhallgató, de ha utána nincs kivel a hangzó anyagról beszélgetnem akkor lehet az illető bármekkora hifista én diszkréten bár de otthagyom. Szerinted mennyit tudnék én veled zenéről beszélgetni? Tudod arról a dologról aminek az élvezetéhez a hifizés hozzá kellene, hogy segítsen. Én ezt a témát valahogy fontosabbnak tartom mint készülékeket összekötni kábellel és órákig gyönyörködni bennük. De ez én vagyok.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 500

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

RIEC írta:
2019.01.05., szomb. 14:27
Nem fogom 100%-osan mit akarsz itt elmondani. Azzal tökéletesen egyetértek, hogy a hifi csak egy eszköz. Minél jobb, minél valósághűbb, annál inkább képes bevonni a hallgatóját a zenébe. Azt viszont már tényleg egyéni ízlés kérdése, hogy kinek milyen zene az, amibe képes elmélyülni. Valaki korabeli hangszerekkel, historizáló előadásmódban szereti a Vizizenét (pl. Savallal), valaki meg modern hangszereken, a mai előadásmódot kedveli. Nem hinném, hogy egyik vagy másik értékesebb volna pusztán az előadás mód miatt. A művészi kvalitás a meghatározó.

A 40-éves "oldschool" előadás lehet olykor akár a legjobb is. Bach szóló cselló szvitjei az egyik kedvenc zeném, végighallgattam szinte mindenkivel aki számít. Jó Jacqueline du Pré-vel, jó Rosztropoviccsal, de Starker János előadása ebben felülmúlhatatlan. Pedig a 60-as években, majd ötven éve készült a felvétel. A kortárs csellisták közül pl. az agyonhájpolt Yo-Yo Ma előadása béna kacsa Starkerhez képest.
[/quote]

A hifizésnek semmi köze a zeneértéshez. Ahhoz inkább kellene a suli, a kottaolvasás képessége, a rengeteg koncertre járás, az előadókkal való találkozás és eszmecsere, beülni egy-két mesterkurzusra, olvasni a szakma által is elfogadott kutatók tanulmányait, kézbevenni pár hangszert, megforgatni őket, érezni a súlyukat, megtapasztalni a megszólaltatás nehézségét, bemenni a zeneintézményekbe és fülelni egy kicsit és általában érdeklődni a zeneművészet világa iránt. Látom, hogy erre sokakban nincs igény viszont arra igen, hogy a kábel az Tara Labs legyen. Amit nekem a hifizés adott az a felvételekkel kapcsolatos kritikai érzék jelentős javulálasa + a letapogató rendszer iránti fokozott igényesség. Esztétikáról? Itt? Bármit is? Ugyan.
[/quote]

Nem is kell, hogy köze legyen. Az autóvezetésnek sincs köze az autószereléshez.
Itt a zene SZERETETÉRŐL van szó. Amihez pl. a koncertre járásnak igencsak sok köze van, de a kottaolvasás képességének már nem igazán. Megmondom őszintén egyáltalán nem értem amiket felhozol. A zeneművészet világa ugyan olyan, mint bármely más szakma. Rengeteg munka (gyakorlás) az unalomig, azért, hogy a közönség a végeredményt élvezhesse.
A hi-fi világának pedig ennek a végeredménynek az élvezetéről kell szólnia, a lehetőségekhez képest legmagasabb szinten.
Élmény lenne megnézni hogyan próbál pl. egy zenekar a koncertjére vagy hogyan veszik fel a legújabb lemezüket. Egyszer. De, ha heteken át kellene ott lenned és végignézni hányszor ismételnek, kezdik újra az már nem lenne olyan szórakoztató. A hangszerekben is vannak gagyi és high-end termékek. De az is számít, hogy ki használja őket. Hallottam én már hegedűt megszólalni úgy, hogy legszívesebben eltörtem volna a kezelője hátán. De úgy is, hogy a közönség felének kicsordult a könny a szeméből (és nem a kíntól). Egy jó hi-fi olyan, mint egy jó hangszer. Hozzásegít a zene élvezetéhez.
Ha kérdésed van: 20/3383456

RIEC

[/quote]

Nem fogom 100%-osan mit akarsz itt elmondani. Azzal tökéletesen egyetértek, hogy a hifi csak egy eszköz. Minél jobb, minél valósághűbb, annál inkább képes bevonni a hallgatóját a zenébe. Azt viszont már tényleg egyéni ízlés kérdése, hogy kinek milyen zene az, amibe képes elmélyülni. Valaki korabeli hangszerekkel, historizáló előadásmódban szereti a Vizizenét (pl. Savallal), valaki meg modern hangszereken, a mai előadásmódot kedveli. Nem hinném, hogy egyik vagy másik értékesebb volna pusztán az előadás mód miatt. A művészi kvalitás a meghatározó.

A 40-éves "oldschool" előadás lehet olykor akár a legjobb is. Bach szóló cselló szvitjei az egyik kedvenc zeném, végighallgattam szinte mindenkivel aki számít. Jó Jacqueline du Pré-vel, jó Rosztropoviccsal, de Starker János előadása ebben felülmúlhatatlan. Pedig a 60-as években, majd ötven éve készült a felvétel. A kortárs csellisták közül pl. az agyonhájpolt Yo-Yo Ma előadása béna kacsa Starkerhez képest.
[/quote]

A hifizésnek semmi köze a zeneértéshez. Ahhoz inkább kellene a suli, a kottaolvasás képessége, a rengeteg koncertre járás, az előadókkal való találkozás és eszmecsere, beülni egy-két mesterkurzusra, olvasni a szakma által is elfogadott kutatók tanulmányait, kézbevenni pár hangszert, megforgatni őket, érezni a súlyukat, megtapasztalni a megszólaltatás nehézségét, bemenni a zeneintézményekbe és fülelni egy kicsit és általában érdeklődni a zeneművészet világa iránt. Látom, hogy erre sokakban nincs igény viszont arra igen, hogy a kábel az Tara Labs legyen. Amit nekem a hifizés adott az a felvételekkel kapcsolatos kritikai érzék jelentős javulálasa + a letapogató rendszer iránti fokozott igényesség. Esztétikáról? Itt? Bármit is? Ugyan.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3286
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

RIEC írta:
2019.01.05., szomb. 11:43
Sokáig próbálkoztam megkedvelni Jordi Savall-t, hiszen népszerű, rengetegen szeretik. Nekem nem megy, ez a historizáló előadásmód, és a mai hangszerekhez képest játékhangszereknek tűnő korabeli hangszerek hangja egyszerűen nem jön be. Szerintem nincs ezzel semmi baj, csak nem vagyunk egyformák, kinek a pap, kinek a papné.
[/quote]

Ízlésről tényleg nincs értelme vitatkozni meg ez egy olyan téma ahol nincs közös nevező. Demózáskor két kérdés vetődhet fel. Az egyik, hogy mit hallgatunk? A másik, hogy mivel? Én az első kérdést tenném fel legelőször és ha azt hallanám, hogy Handel lesz egy 40 éves old school előadásban azonnal kifordulnék a helyiségből.

Egy csomóan azt csinálják, hogy vagyonokat ölnek bele az elektronikába miközben a zenéjükkel kapcsolatban tőmondatokban tudnak csak fogalmazni vagy max. annyit, hogy tetszik vagy nem tetszik. A pálinkáról, a whiskeyről, a forma 1-ről meg az esti kacsasültről bezzeg órákig képesek fecsegni. Ez gáz. Sztem. Hifiről van szó, egy olyan dologról amelynek pont az volna a célja, hogy magas színvonalon tudjuk élvezni értékes zenei felvételeinket.

Egyszer láttam a tévében a volt akusztika tanáromat és éppen azt mesélte, hogy pár nappal azelőtt egy fizikus növendéke vadul magyarázta neki az utcán, hogy éppen milyen hifis fejlesztésben van. Mikor visszakérdezett, hogy az aranyozott dugók milyen zenéhez kellenek a válasz hallatán csak annyit mondott, hogy azért a zenéért igazán kár volt akkora költségbe vernie magát.

Tánci-tánci felfogás? A Vízizene tánctételekből áll. Mint ahogyan a többi nem szakrális barokk mű többsége is.

Ahogyan a márvány mosdóba sem tennék csipketerítőt, vagy ahogyan a meisseni porcelán tányérból sem ennék transzzsíros mekis szendvicset úgy a high-end fejhallgatómon sem hallgatnék vackot. Arra az LG telefon és egy olcsó IEM is tökéletes volna. Veszik is őket szép számmal.

Kinek a pap, kinek a papné. Őrült nagy baj ez. És köze nincs az ízléshez.
[/quote]

BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Kellnerművek
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 548

Hozzászólás Szerző: Kellnerművek »

RIEC írta:

Ízlésről tényleg nincs értelme vitatkozni meg ez egy olyan téma ahol nincs közös nevező. Demózáskor két kérdés vetődhet fel. Az egyik, hogy mit hallgatunk? A másik, hogy mivel? Én az első kérdést tenném fel legelőször és ha azt hallanám, hogy Handel lesz egy 40 éves old school előadásban azonnal kifordulnék a helyiségből.

Egy csomóan azt csinálják, hogy vagyonokat ölnek bele az elektronikába miközben a zenéjükkel kapcsolatban tőmondatokban tudnak csak fogalmazni vagy max. annyit, hogy tetszik vagy nem tetszik. Hifiről van szó, egy olyan dologról amelynek pont az volna a célja, hogy magas színvonalon tudjuk élvezni értékes zenei felvételeinket.

Egyszer láttam a tévében a volt akusztika tanáromat és éppen azt mesélte, hogy pár nappal azelőtt egy fizikus növendéke vadul magyarázta neki az utcán, hogy éppen milyen hifis fejlesztésben van. Mikor visszakérdezett, hogy az aranyozott dugók milyen zenéhez kellenek a válasz hallatán csak annyit mondott, hogy azért a zenéért igazán kár volt akkora költségbe vernie magát.

Ahogyan a márvány mosdóba sem tennék csipketerítőt, vagy ahogyan a meisseni porcelán tányérból sem ennék transzzsíros mekis szendvicset úgy a high-end fejhallgatómon sem hallgatnék vackot. Arra az LG telefon és egy olcsó IEM is tökéletes volna. Veszik is őket szép számmal.

[/quote]

Ezt ugye te sem gondoltad komolyan !

Ne már, hogy csak a "fajsúlyos " darabokat szabad komoly rendszereken hallgatni !
Kinek van joga megítélni, mi a kóser és mi a tréfli ?
A barokk zene mára ránk maradt műveinek jó része a kora ' könnyűzenei ' termése. Szórakoztató és könnyed hallgatásra való volt. Hogy mára ki és miért emelte piedesztálra , erről lehetne vitatkozni.
Az általad leírtak , szerintem, már súrolják a sznobizmust, pont nem a zenehallgatás szeretetét sugallják.
Az ízlést otthonról hozod, ami azért tanulható és fejleszthető, de hozott anyagból dolgozol. Ezért ne kárhoztass senkit.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

RIEC írta:
Sokáig próbálkoztam megkedvelni Jordi Savall-t, hiszen népszerű, rengetegen szeretik. Nekem nem megy, ez a historizáló előadásmód, és a mai hangszerekhez képest játékhangszereknek tűnő korabeli hangszerek hangja egyszerűen nem jön be. Szerintem nincs ezzel semmi baj, csak nem vagyunk egyformák, kinek a pap, kinek a papné.
[/quote]

Egy csomóan azt csinálják, hogy vagyonokat ölnek bele az elektronikába miközben a zenéjükkel kapcsolatban tőmondatokban tudnak csak fogalmazni vagy max. annyit, hogy tetszik vagy nem tetszik. A pálinkáról, a whiskeyről, a forma 1-ről meg az esti kacsasültről bezzeg órákig képesek fecsegni. Ez gáz. Sztem. Hifiről van szó, egy olyan dologról amelynek pont az volna a célja, hogy magas színvonalon tudjuk élvezni értékes zenei felvételeinket.

Tánci-tánci felfogás? A Vízizene tánctételekből áll. Mint ahogyan a többi nem szakrális barokk mű többsége is.

[/quote]

Na szerintem pont itt követik el a hibát sokan. A high-end meg az audiofil emberek úgy gondolják kizárólag klasszikus zenét illetve jazzt "illik" hallgatni a csúcsszuper (vagy annak tartott) berendezéseiken. Képesek átformálni a saját ízlésvilágukat, azért, hogy ebben az "elit" közegben elfogadtassák magukat. Közben elveszítik azt amiről ez az egész szól, az élvezetes zenehallgatást. Én úgy gondolom hallgassa csak mindenki azt ami tetszik neki. Egy csúcsminőségű rendszerben egy AC/DC is fergetegesen szólal meg. Amelyikben nem annak mindegy mennyibe került...

RIEC

[/quote]

[/quote]

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3286
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

RIEC írta:
2019.01.05., szomb. 01:07
contaxg írta:
2019.01.04., pén. 23:43
RIEC írta:
2019.01.04., pén. 10:51
Ez kb olyan mint, hogy kitől hallgassam Handel Vízi zenéjét? A csehszlovák szimfónikusoktól vagy Savalltól?
Belehallgattam a Savall Vízizenéjébe és lehet, hogy a csehek jobb választás lehet. :rolleyes:
Ennek a reneszánsz tánci-tánci felfogásnak nem sok köze van a barokkhoz.
Persze hogy nincs. Én is a cseheket nyomom. Meg az endékás Eterna kiadványokat. Azok még tudták mi a barokk. Minél súlyosabb, minél előkelőbb és tekintélyparancsolóbb annál jobb. Mint a bútoraik. Vagy a palotáik falai. Vagy a gyaloghintóik. Szászok fénye poroszok dicsősége... Milyen jó Bach életrajzi filmeket és videókat csináltak már régen? Még Simon Rattelnét is beleírták.

youtu.be/9kRiyW7dPJM

Bach is pont így nézett másokra az elmebeteg szemével, ja és a gyerekeket is verte ahogyan az a bejátszásban is látható! Az is olyan barokk szokás. Ez az igazi valóság. Amit Savall csinál az mindössze szemfényvesztő hazudozás. Egy blöff.
Hát nincs igazam? Hát nincs? Hát de!
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

RIEC

contaxg írta:
2019.01.04., pén. 23:43
RIEC írta:
Ez kb olyan mint, hogy kitől hallgassam Handel Vízi zenéjét? A csehszlovák szimfónikusoktól vagy Savalltól?
Belehallgattam a Savall Vízizenéjébe és lehet, hogy a csehek jobb választás lehet. :rolleyes:
Persze hogy nincs. Én is a cseheket nyomom. Meg az endékás Eterna kiadványokat. Azok még tudták mi a barokk. Minél súlyosabb, minél előkelőbb és tekintélyparancsolóbb annál jobb. Mint a bútoraik. Vagy a palotáik falai. Vagy a gyaloghintóik. Szászok fénye poroszok dicsősége... Milyen jó Bach életrajzi filmeket és videókat csináltak már régen? Még Simon Rattelnét is beleírták.

youtu.be/9kRiyW7dPJM

Bach is pont így nézett másokra az elmebeteg szemével, ja és a gyerekeket is verte ahogyan az a bejátszásban is látható! Az is olyan barokk szokás. Ez az igazi valóság. Amit Savall csinál az mindössze szemfényvesztő hazudozás. Egy blöff.
Hát nincs igazam? Hát nincs? Hát de!

contaxg
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 204

Hozzászólás Szerző: contaxg »

RIEC írta:

hARMoNIkUStoRzitÁs.bLog

fül-, és fejhallgató blog

R_Andras
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 56

Hozzászólás Szerző: R_Andras »

Az audió készülékek tesztelése már csak ilyen szubjektív műfaj.... gondolkodik.gif

Hogy ne a többi olvasó számára már már értelmetlenné váló vitát folytassam, hanem valami új és érdekes hírt osszak meg Veletek:

Megjelent a Knowledge Zenith (KZ) ZS7 belső füles!

Első vélemények (nem veszem készpénznek, csak felhívom rájuk a figyelmet):

http://www.awaqa.com/kz-zs7-review-hybr ... price-buy/

https://www.head-fi.org/showcase/kz-zs7 ... view-21403

És egy lehetséges beszerzési forrás:

https://de.aliexpress.com/w/wholesale-k ... ext=kz+zs7

Aki tehát a blogomon és itt a KZ ZS5-ről általam és az amerikai "szakíró" által elmondottak alapján fontolóra vette egy ilyen belső füles beszerzését, gondolja meg, hátha az új ZS7 még nagyobb durranás lesz.
Korábban volt a KZ-nek 2 x 5 hangkeltő elemes (1DD dinamikus + 4BA lengőnyelves) fülese, a ZS10, de annak a hangolása állítólag nem volt igazán jó.
Eddig a legjobb KZ fülesnek az AS10-et tartották (5BA oldalanként), de az első hírek szerint a ZS7 fejlesztésénél elődje a ZS6, a ZS10 és az AS10 legjobb tulajdonságait vegyítették össze és egy elegánsabb alumínium házba tették.
Előre szólok, semmit nem veszek készpénznek és nem tudok garantálni, de van rá esély, hogy ez a most 40 euróért árult (trükközéssel már ma is megvehető 33 euróért) IEM igazi óriásölő lehet...

A tévedés joga...fenntartva... :kapdelm:
Blogom

RIEC

[/quote]
Idézném a Stereophile szakírójának összegző véleményét:

"Conclusions
Forced to choose among listening through headphones to the LG V30 or to the Bel Canto Design Black ACI 600 all-in-one integrated amplifier I reviewed in April ($24,900), or through loudspeakers to the Aurender A10 network music player/server ($5500) in my main system, I'd choose the LG V30.
"

Ez a mondat elég sokat elárul az LG V30 zenei képességeiről, hogy egy sok ezer dolláros referencia rendszerrel összehasonlítva a szakíró a mobiltelefont választaná...
[/quote]

Én így, láttatlanban a sok ezer dolláros referencia rendszert választanám, a mobiltelefont meg hallgassa boldogan a szakíró.
Nekem a szakírók már csak azért is gyanúsak mert pár kivételtől eltekintve nyomorék zenéket hallgatnak. Nézegette már vki a Stereophile komolyzenei ajánlatát? Teljes a sötétség.

Az a Kann meg tényleg jó. Kicsit bumfordi de nagyon korrekt hang jár ki belőle. Az alá már nem mennék hangminőségben.
Sajna az AK nem gyárt olcsó dolgokat, pár perc demózás meg semmire nem elég velük kapcsolatban.
Én csak az AK 120II-vel kapcsolatban tudok nyilatkozni - másfél éve minden nap használom - amely lenyűgöző hangélményt nyújt még egy közepes 16 bites felvétellel is.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

R_Andras írta:
2019.01.04., pén. 09:44
Te persze csak a rendelkezésedre álló Meze 99C-vel "tesztelted", mert az van. Rengeteg készülék van ebben a kategóriában (kínai is), hihetetlennek tartom, hogy valaki mondjuk legalább évi 10-20 alapos teszt hiányában ilyet leírjon.
Tévedsz!
Épp nálam volt egy Meze Empyrean nevű fejhallgató, amellyel szintén kipróbáltam az említett készülékeket, és az értékítéletemet nem változtatta meg, csak sokkal jobban szólt vele a zene, mint a bejegyzésben említett fülesekkel.
A három lejátszót úgy választottam ki, hogy a Kann-t az Astell & Kern hazai forgalmazója ajánlotta a figyelmembe, mint a szerintük ár - érték arányban legjobb A&K terméket, az LG V30-at számomra mértékadó audio személyiségek, illetve magazinok magasztalták, például:
https://darko.audio/2018/06/the-dap-day ... -3-lg-v30/

https://www.stereophile.com/content/lg- ... tphone-mqa

"Conclusions
Forced to choose among listening through headphones to the LG V30 or to the Bel Canto Design Black ACI 600 all-in-one integrated amplifier I reviewed in April ($24,900), or through loudspeakers to the Aurender A10 network music player/server ($5500) in my main system, I'd choose the LG V30.
"

Ez a mondat elég sokat elárul az LG V30 zenei képességeiről, hogy egy sok ezer dolláros referencia rendszerrel összehasonlítva a szakíró a mobiltelefont választaná...

Ami a teszt harmadik lejátszóját illeti, nos azt én használom nap mint nap, és nagyon élvezem a hangját.
Hetente jön ki kb. 10 új lejátszó a világban, úgyhogy én azt az elvet követtem, hogy három típust hasonlítok össze:
1. DAP
2. Mobiltelefon
3. Bluetooth lejátszó

A teszt nem azt az eredményt hozta, hogy a mobiltelefon a legjobb forrás, hanem azt, hogy az LG V30 jelenleg a mobil zenehallgatás esetén a legjobb választás.

Amúgy mindhárom lejátszó simán meghajtotta a 32 ohmos Meze Empyrean-t.
Ma új tendenciának mondható az, hogy a high end fejhallgatók többsége simán meghajtható egy mobil eszközről is, lásd itt (angolra érdemes Google-al fordíttatni, aki nem beszél németül):
https://musicalhead.de/2018/11/20/test- ... rs-ether2/
[/quote]

Már megbocsáss nem én tévedek, te nem írtad le.
Nem azzal van a baj, hogy összehasonlítottad a rendelkezésedre álló készülékeket kategóriától függetlenül. Hanem azzal, hogy KIRÁLYnak kiáltottad ki őket!
Szerinted elképzelhető, hogy egy mobiltelefon jobban szól, mint egy több 10000$-os rendszer? Ha igen akkor az LG hamarosan megsokszorozza a bevételét a hi-fi piacon. Ha nem akkor aki leírta nem szakíró. Persze, ha magaddal akarod vinni vagy telefonálni akarsz vele az esetben egyértelmű a választás.
Az újbóli hivatkozások alapján ismét megerősödött bennem a vélemény, hogy te szentírásnak tekinted ezen oldalak véleményeit. A tesztjeid lényegében megerősítésnek szolgálnak saját magad felé, csak az a baj, hogy eleve elfogultan állsz hozzájuk. Egyszer szívesen találkoznék veled tesztkörülmények között. Nálam van 1-2 jobb dolog (na azért nem több 10000€-s cuccok) és szívesen összehasonlíttatnám veled a te favoritjaiddal.

R_Andras
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Te persze csak a rendelkezésedre álló Meze 99C-vel "tesztelted", mert az van. Rengeteg készülék van ebben a kategóriában (kínai is), hihetetlennek tartom, hogy valaki mondjuk legalább évi 10-20 alapos teszt hiányában ilyet leírjon.
[/quote]

Tévedsz!
Épp nálam volt egy Meze Empyrean nevű fejhallgató, amellyel szintén kipróbáltam az említett készülékeket, és az értékítéletemet nem változtatta meg, csak sokkal jobban szólt vele a zene, mint a bejegyzésben említett fülesekkel.
A három lejátszót úgy választottam ki, hogy a Kann-t az Astell & Kern hazai forgalmazója ajánlotta a figyelmembe, mint a szerintük ár - érték arányban legjobb A&K terméket, az LG V30-at számomra mértékadó audio személyiségek, illetve magazinok magasztalták, például:
https://darko.audio/2018/06/the-dap-day ... -3-lg-v30/

https://www.stereophile.com/content/lg- ... tphone-mqa

"Conclusions
"

Ami a teszt harmadik lejátszóját illeti, nos azt én használom nap mint nap, és nagyon élvezem a hangját.
Hetente jön ki kb. 10 új lejátszó a világban, úgyhogy én azt az elvet követtem, hogy három típust hasonlítok össze:
1. DAP
2. Mobiltelefon
3. Bluetooth lejátszó

A teszt nem azt az eredményt hozta, hogy a mobiltelefon a legjobb forrás, hanem azt, hogy az LG V30 jelenleg a mobil zenehallgatás esetén a legjobb választás.

Amúgy mindhárom lejátszó simán meghajtotta a 32 ohmos Meze Empyrean-t.
Ma új tendenciának mondható az, hogy a high end fejhallgatók többsége simán meghajtható egy mobil eszközről is, lásd itt (angolra érdemes Google-al fordíttatni, aki nem beszél németül):
https://musicalhead.de/2018/11/20/test- ... rs-ether2/
Blogom

contaxg
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 204

Hozzászólás Szerző: contaxg »

MrCollector írta:
2019.01.03., csüt. 20:36
Én pl. kíváncsi lennék az LG mennyire képes meghajtani egy komolyabb áramigényű fejhallgatót.
Pl. az Audeze LCD2C-t lazán, faszán meghatja a V30 ;)

hARMoNIkUStoRzitÁs.bLog

fül-, és fejhallgató blog

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

R_Andras írta:
2019.01.03., csüt. 18:32
Valószínűleg ezek a Kelet-Európai cégek nagyon gazdagok, ha annyi tesztoldalt le tudtak fizetni, ahányan díjakat adtak nekik :D

Az említetteken kívül:

https://headphone.guru/headphone-gurus- ... ce-awards/

Két díj ment az Auris-nak

https://www.themasterswitch.com/best-headphone-amps

Egy díj az Auris-nak, egy a Feliks-nek.

Az Auris-nak már van hazai forgalmazója:
http://aurisaudio.rs/en/distributors/where-to-buy

Sajnos az, hogy a What HIFI mit hoz le nagyon messze van attól, hogy melyek a legjobbak.
Mondom ezt, mint a lap előfizetője kb. 15 éve!

Ők például nem tesztelik olyan kiváló készülékeket gyártó cégek termékeit, mint az Aurelic és a Questyle. Szerintem az ő szponzoraik főleg angol cégek, akik mondjuk ki rettegnek a kínai gyártók előretörésétől. Én ezért is díjazom a webes tesztoldalakat, legyen az amerikai, vagy német, mert ők legalább nyitottak az új, feltörekvő gyártók iránt.
Szerintem pont az az oka, hogy ezek a kisebb "tesztoldalak" kevesebbért hajlandók ódákat zengeni 1-1 ismeretlen termékről. Vagy éppen csak ezeket tudják megszerezni tesztelésre. Hangsúlyozom ez nem jelenti, hogy ezek a termékek nem lehetnek jók.
A The Master Switch oldalon 2018 júniusi a legkorábbi erősítő teszt (Sony TA-ZH1ES, ami egyébként szerintem is egy szuper termék) amit találtam. Lehet csak azóta létezik az oldal? Ez azért felvet némi kétkedést részemről.
Valószínűleg azért nem tesztelik, mert sokkal többet kérnének érte, amit a gyártó nem akar kifizetni. Pláne, mivel láttak már 1-2 dolgot, leírnák azt is ami nem tetszene esetlegesen a gyártónak. Ha ennyire nem tartod nagyra, miért vagy az előfizetőjük? Az mondjuk köztudott, hogy az angolok a saját termékeiket istenítik.
Kíváncsi lennék , ha az általad nagyra becsült kínai filléres termékek annyiba kerülnének, mint a régi neves gyártóké akkor is olyan vonzónak látnád-e őket?
Egyébként szerintem egyáltalán nem gond, ha a kínaiak MINŐSÉGI termékeket gyártanak töredék áron és kicsit észhez térítik az irreálisan (sokszor ok nélkül) túlárazott termékek gyártóit.

Egyébként elolvastam a blogodon a "megfizethető hordozható lejátszók királya" címet viselő írásodat. Már meg ne sértődj, de mikor valaki az általa kipróbált 3-4db termékből kinevez valamit "királynak" az nagyon durva és az objektivitásnak a leghalványabb jelét sem mutatja. Főleg olyan szemszögből, hogy a termékek abszolút nem egy kategóriát képviselnek. Az AK a 360000 Ft-os árával szerintem közel sem a megfizethető kategóriát képviseli. Az pedig, hogy egy mobiltelefont (még, ha oly kiváló is ezen téren) hoztál ki győztesnek, már inkább nem is mondok semmit. Én pl. kíváncsi lennék az LG mennyire képes meghajtani egy komolyabb áramigényű fejhallgatót. Te persze csak a rendelkezésedre álló Meze 99C-vel "tesztelted", mert az van. Rengeteg készülék van ebben a kategóriában (kínai is), hihetetlennek tartom, hogy valaki mondjuk legalább évi 10-20 alapos teszt hiányában ilyet leírjon.

R_Andras
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Valószínűleg ezek a Kelet-Európai cégek nagyon gazdagok, ha annyi tesztoldalt le tudtak fizetni, ahányan díjakat adtak nekik :D

Az említetteken kívül:

https://headphone.guru/headphone-gurus- ... ce-awards/

Két díj ment az Auris-nak

https://www.themasterswitch.com/best-headphone-amps

Egy díj az Auris-nak, egy a Feliks-nek.

Az Auris-nak már van hazai forgalmazója:
http://aurisaudio.rs/en/distributors/where-to-buy

Sajnos az, hogy a What HIFI mit hoz le nagyon messze van attól, hogy melyek a legjobbak.
Mondom ezt, mint a lap előfizetője kb. 15 éve!

Ők például nem tesztelik olyan kiváló készülékeket gyártó cégek termékeit, mint az Aurelic és a Questyle. Szerintem az ő szponzoraik főleg angol cégek, akik mondjuk ki rettegnek a kínai gyártók előretörésétől. Én ezért is díjazom a webes tesztoldalakat, legyen az amerikai, vagy német, mert ők legalább nyitottak az új, feltörekvő gyártók iránt.
Blogom

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

robi20064 írta:
2019.01.02., szer. 19:30
Kerdes ki milyen oldalt tart elfogulatlannak vagy mertekadonak (nalam pl a what hi-fi nagyon nem az), de a temanal maradva a teljesseg igenye nelkul:

https://headfonics.com/2018/10/auris-au ... se-review/
https://headfonics.com/2017/10/feliks-a ... ia-review/
https://headfonics.com/2016/12/the-elis ... iks-audio/
https://www.headfonia.com/review-feliks-audio-euforia/
https://www.headfonia.com/review-meze-audio-empyrean/

Szamomra barki is teszteli es barhol is jelenjen meg a cikk, az max iranymutato lehet es nem tobb.
Ismerem ezt a két oldalt is. Az első pl. jó párszor keveredik ellentmondásba önmagával. Tesztoldalanként érdemes megnézni, hogy az adott kategóriából, mennyit és milyen termékeket teszteltek. Illetve, hogy mivel tesztelnek és milyen zenékkel, már ha le van írva. E nélkül szerintem csak bla-bla az egész.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

R_Andras írta:
2019.01.02., szer. 12:36
Hogy találod meg ezeket az oldalakat? :D
Érdekes milyen fejhallgatókat rangsorolnak, közben meg nagy részüket nem is tesztelték.
Teszt nem is kell, csak az a fontos, hogy megérkezzen a weboldal üzemeltetőjének a számlájára a megfelelő összeg. ;) :D
[/quote]

Mindenki azért nem megvehető...

Amúgy nem tudom hallottátok-e, hogy idén év végén a teszt weboldalak által kiosztott díjak jelentős részét Kelet-Európai cégek kapták...erről majd fogok írni a blogomon is, mert érdekes a régió ilyen mértékű előretörése.

Csak néhány példa a díjazottakból:
Meze Empyrean fejhallgató - román-ukrán termék,
Meze Empyrean small 1.png
Feliks Audio csöves fejhallgató erősítői - lengyel termékek,
Feliks Echo.jpg
Feliks Echo fejhallgató erősítő 399 euróért (!) high end hangzást megközelítő minőség!
Auris csöves fejhallgató erősítők - szerb termékek
Auris HA2 SE.jpg
Auris HA2 SE 2000 eurós fejhallgató erősítő tavaly és idén is megkapta az év legjobbja díjat

Úgy tűnik mostanában a fejhallgatós témában vigyázó tekintetünket keletre kell vetnünk :rolleyes:
[/quote]

De melyik tesztoldalak? Mert mondjuk EISA díjat egyik sem kapott. A What Hi-fi-n sem láttam őket. Én nem mondom, hogy ezek nem jók, hiszen nem ismerem, nem próbáltam egyiket sem. De szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Mostanában úgy nőnek ki az új márkák, mint a gomba. Természetesen ez nem jelenti, hogy nem érdemes figyelni rájuk, sőt! De mégis számomra egy kisebb tesztoldal véleménye (akik erősen függnek anyagilag az őket igénybe vevő gyártóktól) erősen megkérdőjelezhető. Elég, ha csak megnézzük az általad korábban linkelt oldal írását. A tulajdonképpeni teszt alig 10-20%-a a teljes írásnak. Komolyabb oldalakon legalább 30-40% a hangminőséggel foglalkozik. Másrészt szerintem ezekkel a márkákkal akkor lenne értelme komolyabban foglalkozni, ha lenne itthon egy olyan forgalmazó aki ezeket megfelelően tudná prezentálni. Persze, ha valaki, mondjuk aki annyira dicséri őket :D , rendelne belőle és megosztaná a tapasztalatait az jó lenne. Persze csak abban az esetben amennyiben összehasonlító tesztet írna egy ismertebb termékkel szemben.

R_Andras
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Érdekes milyen fejhallgatókat rangsorolnak, közben meg nagy részüket nem is tesztelték.
[/quote]

Teszt nem is kell, csak az a fontos, hogy megérkezzen a weboldal üzemeltetőjének a számlájára a megfelelő összeg. ;) :D
[/quote]

Mindenki azért nem megvehető...

Amúgy nem tudom hallottátok-e, hogy idén év végén a teszt weboldalak által kiosztott díjak jelentős részét Kelet-Európai cégek kapták...erről majd fogok írni a blogomon is, mert érdekes a régió ilyen mértékű előretörése.

Csak néhány példa a díjazottakból:
Meze Empyrean fejhallgató - román-ukrán termék,
Meze Empyrean small 1.png
Meze Empyrean small 1.png (74.58 KiB) Megtekintve 2614 alkalommal
Feliks Audio csöves fejhallgató erősítői - lengyel termékek,
Feliks Echo.jpg
Feliks Echo.jpg (133.63 KiB) Megtekintve 2614 alkalommal
Feliks Echo fejhallgató erősítő 399 euróért (!) high end hangzást megközelítő minőség!
Auris csöves fejhallgató erősítők - szerb termékek
Auris HA2 SE.jpg
Auris HA2 SE.jpg (22.17 KiB) Megtekintve 2614 alkalommal
Auris HA2 SE 2000 eurós fejhallgató erősítő tavaly és idén is megkapta az év legjobbja díjat

Úgy tűnik mostanában a fejhallgatós témában vigyázó tekintetünket keletre kell vetnünk :rolleyes:
Blogom

nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 402

Hozzászólás Szerző: nadtom »

MrCollector írta:
2018.12.31., hétf. 16:43
R_Andras írta:
2018.12.31., hétf. 15:06
Találhatnál egy ilyen fejhallgatót is! Arra vevő lennék. :D

Lehet, hogy ez az?

https://www.themasterswitch.com/review- ... -over-ears

A német Amazon-on 200 euróba kerül.

Érdekes, innovatív szerkezet, amely a tesztelő szerint a legjobb térérzetet adja 1000 $ alatt!

76C92995-1013-479F-A014-101DC4D1B296.jpeg

Állítólag jobb a tere, mint a Meze 99 Classics-nak!

Amúgy a Meze-t a legjobb High End fejhallgatók közé is berakták, ami sokat mond a 99Classics amerikai megiteléséról...

https://www.themasterswitch.com/best-hi ... headphones

Mindenkinek Boldog, Zenés Új Esztendőt kívánok!

Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

R_Andras írta:
2018.12.31., hétf. 15:06

Lehet, hogy ez az?

Érdekes, innovatív szerkezet, amely a tesztelő szerint a legjobb térérzetet adja 1000 $ alatt!

Amúgy a Meze-t a legjobb High End fejhallgatók közé is berakták, ami sokat mond a 99Classics amerikai megiteléséról...

R_Andras
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Lehet, hogy ez az?

Blogom

R_Andras
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Lehet, hogy ez az?

76C92995-1013-479F-A014-101DC4D1B296.jpeg (265.75 KiB) Megtekintve 2576 alkalommal

Blogom

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”