Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

MM és MC pickup-ok

Majik
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 161

Re: MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: Majik »

blake írta:
2018.09.05., szer. 13:29
Sziasztok.

Vásároltam egy régi Pro-Ject Debut lemezjátszót. Vettem bele egy Ortofon OM 10 cartridge-t. Sikerült raja beállítani protractorral és tűmérleggel mindent. A probléma csak az azimuth-tal van (bocs a sok angolért, de főleg külföldi oldalakon szocializálódtam). Szemre, fülre, kb.-ra beállítottam. Gyakorlatilag az egész headshell kézzel forgatható rajta. Nem látok csavart, vagy ilyesmit. Egyszerűen szorul a headshell a karon annyira, hogy ne forduljon el könnyen, de kézzel lehet mozgatni. Elég tróger megoldásnak tűnik, de mivel egy másodlagos lejátszónak építettem ezért nem audiofíliára törekszem. A kérdésem az lenne, hogy a nem tűpontosra (hanem csak fülre, szemre) belőtt azimuth okozhat-e kárt a lemezeimben és a stylusban, vagy csak a hang minőségére van hatással?
Szia,
az azimuth-ot csak mérőlemezzel tudod beállítani pontosan, szemre csak a hangszedőtest pozícióját tudod beállítani, hiszen a tűt nem látod, nagyítóval is legfeljebb a tűszárat.
Az a kézzel forgatható shell egyáltalán nem biztos, hogy "tróger" megoldás. Ugyanígy kell trógerolni a Nottingham Analogue karjain is az azimuth-ot. Ami egyszerű, az még lehet nagyszerű is. Persze nem feltétlenül az....

blake
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 211
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: blake »

Sziasztok.

Vásároltam egy régi Pro-Ject Debut lemezjátszót. Vettem bele egy Ortofon OM 10 cartridge-t. Sikerült raja beállítani protractorral és tűmérleggel mindent. A probléma csak az azimuth-tal van (bocs a sok angolért, de főleg külföldi oldalakon szocializálódtam). Szemre, fülre, kb.-ra beállítottam. Gyakorlatilag az egész headshell kézzel forgatható rajta. Nem látok csavart, vagy ilyesmit. Egyszerűen szorul a headshell a karon annyira, hogy ne forduljon el könnyen, de kézzel lehet mozgatni. Elég tróger megoldásnak tűnik, de mivel egy másodlagos lejátszónak építettem ezért nem audiofíliára törekszem. A kérdésem az lenne, hogy a nem tűpontosra (hanem csak fülre, szemre) belőtt azimuth okozhat-e kárt a lemezeimben és a stylusban, vagy csak a hang minőségére van hatással?

Pointe
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 469
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pointe »

dixie-chicken írta:
2018.07.18., szer. 19:06

ha már elhozható othoni fülelésre,mért nem teszed ezt meg?..ahány ember,annyi vélemény,annyi rendszer..legtisztább az ha elhozod megfülelni a saját rendszeredben a kiszemelt pédányt..
Igen, 520-asból és 540-esből is van tesztpéldány.

Esetleg melléjük lehet csapni egy Goldring E3-at (41.990) vagy egy Goldring 2100-at (49.990).

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2732

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Biatomi írta:
2018.07.18., szer. 15:29
Köszönöm az értékelést,várom továbbra is az észrevételeket jobbára az alacsonyabb árfekvésű VM500 szériára gondoltam
ha már elhozható othoni fülelésre,mért nem teszed ezt meg?..ahány ember,annyi vélemény,annyi rendszer..legtisztább az ha elhozod megfülelni a saját rendszeredben a kiszemelt pédányt..tudod,ha elmennek a hifiszeánsz után a haverok,kikapcsolod a PC-det,magad maradsz hallgatni a rendszeredet :D
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Biatomi
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Biatomi »

Köszönöm az értékelést,várom továbbra is az észrevételeket jobbára az alacsonyabb árfekvésű VM500 szériára gondoltam

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2732

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Biatomi írta:
2018.07.17., kedd 16:55
Ezen már túl vagyok,beszéltem már Sz.I-nal is ez ügyben.Gondolom(tam) van másnak is valami tapasztalata a VM szériás hangszedővel(hangszedőkkel.
én személyszerint a VM760SLC-vel játszadoztam,a saját rendszeremben,egy SME III-sban,de engem nem biztos ugyanazon dolgok érdkelnek mint amivel általában a tesztelők kecsegtetik a potenciális felhasználókat,igy nem hiszem hogy sokra mész (meg más is,azzal amit leirok esetleg)..nekem jó volt,olyan paraméterekben mint:csendes barázdafutás,jól kezelte az eltérő hangfelvételeket,régi '60 évekbeli rock/jazz/blues vs mai modern felvételek,nem volt 2 lemezkupac féle szelektálása:ez marha jó,ez meg csapnivaló,nem találtam benne olyan frekisávot amely számomra zavaró lett volna,a "szöszmötök/galacsinok" készitése a la AT150MLX sem volt jelen a tűhegyen,a mélytartománya nem az a falbontó féle,középtartománya,fúvos hangszereken (jazz) már az MC-k világát hozza..drága hangszedő,tény és valóság (persze mihez képest is?),de nekem megnyeröbb hangja volt mint pl az Ortofon 2M Blacknek...engem hangra igen-igen emlékeztetett egy Grace F9E-re,amely egy másik kiemelkedő,igaz vintage MM hangszedő...
ennyi :D
Csatolmányok
760 7.jpg
760 7.jpg (97.16 KiB) Megtekintve 2816 alkalommal
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Biatomi

Ezen már túl vagyok,beszéltem már Sz.I-nal is ez ügyben.Gondolom(tam) van másnak is valami tapasztalata a VM szériás hangszedővel(hangszedőkkel.

Pointe
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Biatomi írta:
2018.07.15., vas. 12:24
Sziasztok! Audio Technica új szériás hangszedőivel van valakinek valamiféle tapasztalata?
Van:

http://audioworld.blog.hu/2017/03/10/be ... z_o_csapat

Nálunk ráadásul van egy csomó teszt hangszedő, ki is tudod őket próbálni.

http://pointe.hu/egyeb/goldring-es-audi ... zt-program

Biatomi

Sziasztok! Audio Technica új szériás hangszedőivel van valakinek valamiféle tapasztalata?

urbi107
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 4

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: urbi107 »

Igen.Szerintem jobb mint egy at95-el.

Pointe
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

MM és MC pickup-ok

17 hours ago, urbi107 said:

Denon dl-80 mc magas kimenetes hangszedőről mi a véleményetek? Nekem egy nad 5120-asba van bekötve.

Neked tetszik a lemezjátszódban? Csak ez számít :-)

urbi107
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 4

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: urbi107 »

Denon dl-80 mc magas kimenetes hangszedőről mi a véleményetek?

Nekem egy nad 5120-asba van bekötve.

DHT1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 162
Kapcsolat:

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: DHT1 »

28 perce, dys-cus írta:

Tudom, hogy nem nikkelre tekersz. Láttam. Jó, hogy ilyen gazdag megrendelőid vannak.

Ilyenek is 
72audio.com

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 187

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: dys-cus »

20 hours ago, DHT1 said:

Ha esetleg ezt nekem írtad akkor nagyon mellé lőttél. Mivel én nem tekerek nikkel tartalmú vasra mint a gyártók 99.9%-a, ezért tök felesleges méregetnem bármely más gyártó termékét, mert nem mérvadó azok mérési eredménye számomra.

De megnyugtatlak hogy mérve is nagyon korrekt. A trafoim közűl több teljesit 150.000€ meghaladó rendszerben...

de ez már itt nagyon off, ha zavaró kérem a modit hogy dobja át az én topikomba.

Tudom, hogy nem nikkelre tekersz. Láttam. Jó, hogy ilyen gazdag megrendelőid vannak.
Dys-cus, a DysCus kimenők, konstruktőre.
Trollok, guruk, és egyéb hozzá nem értők kíméljenek!

DHT1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 162
Kapcsolat:

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: DHT1 »

4 órája, dys-cus írta:

Dehogy nem ide való. Több okból is kedves barátom. Elősször is szakmai dolgot írtam, nem reklámot, meg hasonló blődségeket, mint hogy nem kell a mérés.

Másodszor meg biztos vagyok benne, hogy van olyan profi, aki most elgondolkodott azon, hogy tulajdonképpen miért is akkora áttételűre tekeri a trafóját, mint amekkorára tekeri. Gondolom megmért 2 Ortofont, egy Paravicinit, áttételileg, aztán alkalmazta azokat az áttételeket.

Ha esetleg ezt nekem írtad akkor nagyon mellé lőttél. Mivel én nem tekerek nikkel tartalmú vasra mint a gyártók 99.9%-a, ezért tök felesleges méregetnem bármely más gyártó termékét, mert nem mérvadó azok mérési eredménye számomra.

De megnyugtatlak hogy mérve is nagyon korrekt. A trafoim közűl több teljesit 150.000€ meghaladó rendszerben...

de ez már itt nagyon off, ha zavaró kérem a modit hogy dobja át az én topikomba.

72audio.com

Pointe
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

MM és MC pickup-ok

2 hours ago, Voyager said:

Csak azért kérdeztem, mert az én Jelco karomhoz nem ilyen kábel van. Lehet, hogy nem a gyárit kaptam hozzá meg..

Ezek a kábelek nem tartozékok, hanem külön lehet megvásárolni őket. A kábelen magán egyébként semmilyen felirat sincs. A csatlakozókon sem.

Régebben létezett még egy fajta Jelco kábel, egy olcsóbb darab, nagyon egyszerű kis műanyag csatlakozókkal, egyszerű fekete szigetelővel.

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

1 perce, dys-cus írta:

Hozzá teszem, hogy minden bonyolultabb mérnöki munka így folyik le.

Így kellene, hogy lefolyjon. Sajnos sok esetben ez nincs így.

Általában az egyszemélyes vállalkozások, tőkehiányos pár fős cégek esetében ez közel sem így megy. A baj az, hogy legtöbbjüknek sajátos egyedi elképzelésük van a hangreprodukcióról, amit mindjobban igyekeznek megvalósítani. Nincs semmiféle kontrolljuk, referencia rendszerük, amihez viszonyítanának, csupán a saját ízlésviláguk. Ami persze vagy egyezik a fogyasztókéval, vagy nem. A legtöbb esetben nem, viszont akiével meg igen, az nagyon boldog, hogy az ő ízlését is kielégíti valaki. Mivel azt a legtöbb gyártó nem képes kielégíteni, így megváltóként tekint az ő igényeinek megfelelő eszközök gyártójára. És itt kezdődik a szektásodás. Vérük árán is megvédik a mestert és alkotásait és nem értik, hogy mások miért szörnyülködnek rajtuk.

De ez nem tartozik az MM és MC hangszedők témakörébe, inkább csupán az általános hifi világába.

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

MM és MC pickup-ok

Kedves Limar! Tökéletesen leírtad a tervezés menetét. Hozzá teszem, hogy minden bonyolultabb mérnöki munka így folyik le.

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

1 órája, dys-cus írta:

Az audio konstruktőr mér. A hozzá nem értő meg fülel. És még meg is magyarázza, hogy az miért jó. Ez meg tragédia. Mégis mi az a szint, ami felett nem fontos a mérés? Azt a szintet csak valami mérés által támasztják alá.

Az audio konstruktőr először meghatározza a célt. Vagy meghatározzák neki a célt. Ezután a meghatározott célnak megfelelően tervez. A tervezésnél figyelembe veszi a várható előállítási költségeket. Majd ha az adott kereten belül képes előállítani valamit, azt meghallgatja (vagy az, akinek ehhez kellő érzéke van -  ez általában nem egy műszaki ember). A meghallgatást nem helyettesítheti semmiféle mérés. A mérés csupán egy nagyon leegyszerűsített ellenőrzése a tervezésnek, a kapott hangminőségre semmiféle garanciát nem jelent. A tervezés alapból műszakilag korrekt kell legyen, vagyis mérve is az kell legyen a megtervezett eszköz. Ettől persze még szólhat pocsékul. Ha a méréskor derül ki, hogy valami nincs rendben, ott rosszul lett megtervezve az eszköz, vagyis a tervező nem állt helyzete magaslatán.

A szokásos méréseink eredménye csupán szükséges, de nem elégséges feltétele a kapott hangminőségnek. Sajnos a hangminőségért olyan dolgok felelősek, amik nem igazán mérhetők. A méréseink csupán nagyon leegyszerűsített modelleket jellemeznek. Ezek szinte kizárólag statikus jelekkel történnek és olyan paramétereket jellemeznek, amiknek gyakorlatilag semmi hatása nincs a kapott hangra. Természetesen lehet bonyolultabb méréseket is elvégezni, de még az sem garancia semmire.

Ami viszont biztos, hogy ha egy készülék már a szokásos méréseken is megbukik, az sohasem lehet korrekt annak ellenére, hogy sokaknak tetszik a produkciója. A valóságot meghamisító eszközöknek is tetemes rajongó tábora van. Ezzel nincs mit tenni. Őket is ki kell szolgálni.

Vagyis az audio konstruktőr feladata, hogy először műszakilag korrket, mérésekkel igazolhatóan megfelelő eszközt tervezzen, majd a meghallgatások során finomítsa annak kivitelét. Megfelelő alkatrészeket válasszon, megfelelő szerelési konstrukciót válasszon, megfelelő mechanikába rakja azt. Gondoljon a tápellátás fontosságára, a rezgéscsillapításra, az áramkörök szeparációjára, egymásra hatására.... Mindezek nem mérhetőek, de a kapott hang szempontjából elsődlegesek. Sokkal inkább, mint a frekvencia, fázis, harmonikus torzítási diagramok. Azokat amúgy is teljességgel felesleges megmérni, ha a tervező érti a szakmáját. 

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

MM és MC pickup-ok

15 hours ago, DHT1 said:

Nem írtam hogy fáj. De ez nem ide való, szerintem.

Dehogy nem ide való. Több okból is kedves barátom. Elősször is szakmai dolgot írtam, nem reklámot, meg hasonló blődségeket, mint hogy nem kell a mérés.

Másodszor meg biztos vagyok benne, hogy van olyan profi, aki most elgondolkodott azon, hogy tulajdonképpen miért is akkora áttételűre tekeri a trafóját, mint amekkorára tekeri. Gondolom megmért 2 Ortofont, egy Paravicinit, áttételileg, aztán alkalmazta azokat az áttételeket.

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

MM és MC pickup-ok

10 hours ago, Pointe said:

17 évesek voltunk, és mi voltunk az egész Madách gimnázium messze legnépszerűbb rockzenekara. Oda is mentem Hobóhoz, hogy szívesen fellépnénk a klubjában, a Lágymányosi Művelődési Házban, ahol vasárnaponként mindenféle ügyes (vagy kevésbé ügyes) amatőr zenekarok játszhattak a HBB előtt. Hobónak tetszett a demó kazettánk és egy vasárnap fel is léphettünk. A Lágymányosi művházban közös öltözőnk volt, Póka Egon és Tóth János Rudolf mellett Hobó is ott készülődött a fellépésre. A bátorítónak lehajtott féldecitől az énekesünk, Pele tényleg felbátorodott, és valami "szakmai" beszélgetés közben azt találta mondani Hobónak, hogy ha elmenne énektanárhoz, megtanítanák szebben képezné a hangokat. Egy pillanatra megfagyott a levegő. Hobó felnézett, elmosolyodott, és a maga melegbarna beszédhangján csak annyit mondott: "Engem, tudod, nem azért szeretnek, hogy hogyan képzem a hangokat."

(Ha valaki nagyon akarja, átküldöm én a trafónk méréseit, sőt, akár az egész trafónkat is, és azt méricskél rajta, amit akar, de ez a dolog - egy bizonyos szint felett - már tökre nem erről szól.)

Gratula! Én csak egy sört ittam a Hobóval az egyetemi klubban.

Én kíváncsi lennék a mérésekre, szeretek tanulni másoktól. Megköszönném, ha átküldenéd.

Az audio konstruktőr mér. A hozzá nem értő meg fülel. És még meg is magyarázza, hogy az miért jó. Ez meg tragédia. Mégis mi az a szint, ami felett nem fontos a mérés? Azt a szintet csak valami mérés által támasztják alá. Mondjuk az is igaz, hogy én nem jól szóló trafókat tekerek, hanem autentikus hangzásúakat. Nagy differencia.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2112

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: Voyager »

2018. 05. 18. at 0:19, Pointe írta:

A piros phono a Jelco saját kábele, a JAC 501. (Egy SA-750D hangkarból indul.)

Az ezüst/szürke színű interconnecetk valóban Audio-Note AN-V -k.

Csak azért kérdeztem, mert az én Jelco karomhoz nem ilyen kábel van. Lehet, hogy nem a gyárit kaptam hozzá meg..

„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

MM és MC pickup-ok

16 hours ago, DHT1 said:

Ez elég hosszúra sikeredett, ez nem egy diy fórumrész.

Ja. De azért a "profik" is tanulhatnak az amatőröktől ugye. Van mit.

dys-cus
Törzsvendég
Törzsvendég

MM és MC pickup-ok

10 hours ago, Pointe said:

Az összes Audio Note illesztőtrafó MuMetal vasra van tekerve.

Kimenőtrafót természetesen nem lehet belőle csinálni, de alacsony jelszintre kiváló.

Permalloyra.

Pointe
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

MM és MC pickup-ok

8 hours ago, dys-cus said:

Még további gondot jelent a mérések hiánya.

17 évesek voltunk, és mi voltunk az egész Madách gimnázium messze legnépszerűbb rockzenekara. Oda is mentem Hobóhoz, hogy szívesen fellépnénk a klubjában, a Lágymányosi Művelődési Házban, ahol vasárnaponként mindenféle ügyes (vagy kevésbé ügyes) amatőr zenekarok játszhattak a HBB előtt. Hobónak tetszett a demó kazettánk és egy vasárnap fel is léphettünk. A Lágymányosi művházban közös öltözőnk volt, Póka Egon és Tóth János Rudolf mellett Hobó is ott készülődött a fellépésre. A bátorítónak lehajtott féldecitől az énekesünk, Pele tényleg felbátorodott, és valami "szakmai" beszélgetés közben azt találta mondani Hobónak, hogy ha elmenne énektanárhoz, megtanítanák szebben képezné a hangokat. Egy pillanatra megfagyott a levegő. Hobó felnézett, elmosolyodott, és a maga melegbarna beszédhangján csak annyit mondott: "Engem, tudod, nem azért szeretnek, hogy hogyan képzem a hangokat."

(Ha valaki nagyon akarja, átküldöm én a trafónk méréseit, sőt, akár az egész trafónkat is, és azt méricskél rajta, amit akar, de ez a dolog - egy bizonyos szint felett - már tökre nem erről szól.)

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”