Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Pc alapú audio lejátszás

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Hűha. Az a baj, hogy Linuxot eddig csak képről láttam Azt hiszem maradok a mostani rendszeremnél, nekem manapság már semmi kedvem az előjátékokhoz, csak bedugni és játszani szeretek.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

zikmen7
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 48

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: zikmen7 »

A Daphile egy audio lejátszó, videót sajnos nem tud. Nekem is nagy bánatom ez, mert filmnézés előtt op.rendszert kell váltanom.

Valami hasonlót csináltam manapság.
Nem Daphile-t, hanem AP Linuxot telepítettem egy dedikált gépre, amin SqueezeLite fut, valamint Kodi-t telepítettem a gépre. Szépen elfutottak egymás mellett.
Kompromisszum ott van, hogy a Kodi többcsatornás hangkezelése érdekében engedélyezni kellett az alaplapi HD Audio-t a bios-ban, hogy menjen a HDMI-n történő hangtovábbítás (passthrough) a processzorba integrált videokártyával.
De azért egyet értek a többiekkel: ne keverjük. Ha már dedikált gép, akkor legyen vegytiszta.
Analog:Edwards Audio TT2SE - Heed Quasar+QPSU - Heed Si+X2+PAS - Klipsch RF7 Mk II
Digital :LMS Server - AP Linux+SqueezeLite - Heed Canalot+QPSU
Mozi :HTPC(EQ APO+madVr) - Denon AVR-X3700H - Rotel RMB-1075 - Klipsch RF5+RF3MkII+RC7+RS35+RB5+KSW15+KSW12 - JVC D-iLA X30W

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11147
Kapcsolat:

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Félve teszem fel itt a kérdést, de Daphile-re van Kodi?  Ugyanis ha már van egy zene-PC-m, akkor ugyanúgy azt használnám film lejátszásra is, mint ahogyan Win10 alatt.
A Daphile egy audio lejátszó, videót sajnos nem tud. Nekem is nagy bánatom ez, mert filmnézés előtt op.rendszert kell váltanom.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: lehoako »

http://hvg.hu/tudomany/20180102_spotify ... dollar_ipo

409 Mrd (!) Forintra perlik a Spotify-t, Uraim...

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7782

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Félve teszem fel itt a kérdést, de Daphile-re van Kodi?

Ugyanis ha már van egy zene-PC-m, akkor ugyanúgy azt használnám film lejátszásra is, mint ahogyan Win10 alatt.

Nincs,sőt a youtube-nak is csak hangja van.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Félve teszem fel itt a kérdést, de Daphile-re van Kodi?

Ugyanis ha már van egy zene-PC-m, akkor ugyanúgy azt használnám film lejátszásra is, mint ahogyan Win10 alatt.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4010

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

szivesen.

Ezúton is köszönöm kaef2 fórumtárs nagylelkűségét a SOtM sMS-200 lineris táp + Singxer USB konverter meghallgatása kapcsán! 

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Pc alapú audio lejátszás

Na ez érdekes, mert a daphile nálam a ramdiskes klikkel éri nagyjából utol csak az ap linuxot... viszont sokkal könnyebb telepíteni, és telóról/tabletről is kitűnően irányítható. 
Érdekes olvasni az egyik angol fórum APL topikját, ott a fejlesztés során rendszeresen összevetették a Daphile-lal és ahogy változtak a verziók az elmúlt 2 évben, úgy hol egyiket, hol másikat hozta ki győztesnek a zsűri. Én úgy érzem, a két friss verzió között elég kicsi hallható különbség van, legalábbis nincs akkora, hogy lemondjak a kényelemről. Egy szaki írta is valahol, hogy most már ugyanazt a Linux audio kernelt használják. Esetleg Te is tégy egy próbát a frissített kiadásokkal!

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5269

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Legyen úgy...
További előnye a daphile-os lejátszásnak a realtime, 1 klikkes ramdiskből kijátszás, felhasználói szintű energia menedzsment, stb, stb... Mindegy, akit érdekel próbálja ki egy pendrive-ról, milyen a winhez képest, ingyen. 

Na ez érdekes, mert a daphile nálam a ramdiskes klikkel éri nagyjából utol csak az ap linuxot... viszont sokkal könnyebb telepíteni, és telóról/tabletről is kitűnően irányítható. 

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.

Pc alapú audio lejátszás

Mindketten tudjuk, hogy könnyen beskatulyázzák az embert. Az elmúlt években írtam pár cikket a Windowsos zenelejátszó megoldások hangzásáról, trükkjeiről, beállításairól, aminek köszönhetően nem egy helyről hallottam vissza, hogy "Windowsos" vagyok, ami elég fura volt, mivel a gépemen évek óta fent van az OS X, Ubuntu Linux és különféle Windows verziók. Mindig tartottam azoktól a kollégáktól, akik egyetlen megoldásra esküdnek fel. Önmagamtól nem szeretek félni.
Legyen úgy...
További előnye a daphile-os lejátszásnak a realtime, 1 klikkes ramdiskből kijátszás, felhasználói szintű energia menedzsment, stb, stb... Mindegy, akit érdekel próbálja ki egy pendrive-ról, milyen a winhez képest, ingyen. 

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Pc alapú audio lejátszás

Mindketten tudjuk, hogy könnyen beskatulyázzák az embert. Az elmúlt években írtam pár cikket a Windowsos zenelejátszó megoldások hangzásáról, trükkjeiről, beállításairól, aminek köszönhetően nem egy helyről hallottam vissza, hogy "Windowsos" vagyok, ami elég fura volt, mivel a gépemen évek óta fent van az OS X, Ubuntu Linux és különféle Windows verziók. Mindig tartottam azoktól a kollégáktól, akik egyetlen megoldásra esküdnek fel. Önmagamtól nem szeretek félni.
Már mindegy. Mindnyájan be vagyunk skatulyázva... 

hukkle
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 374

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: hukkle »

Ezúton is köszönöm kaef2 fórumtárs nagylelkűségét a SOtM sMS-200 lineris táp + Singxer USB konverter meghallgatása kapcsán! 

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Pc alapú audio lejátszás

Nocsak! Már Te is? Mi történt? 

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.

Pc alapú audio lejátszás

A Linux alapú lejátszó megoldások keményen belehúztak mostanában, némi odafigyeléssel könnyedén elérik az optimalizált OS X és Windows rendszerekből kihozható hangzást. Az élmezőnyben az APL és a Daphile előzgeti egymást 2 éve, a hangzásukban én nem érzek perdöntő eltéréseket, a barátságosabb felülete és könnyebb telepítése, beállítása miatt használom a Daphile-t. Ilyen könnyed megszólalást nekem nem sikerült almás és ablakos környezetben elérnem, pedig sok évig próbálkoztam.
Nocsak! Már Te is? Mi történt? 

mezoli
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 0

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: mezoli »

Van egy SSD-m, Win 10 telepítve. Megoldható, hogy a telepített Win 10 megtartása mellett partícionáljuk két felé az SSD-t, és a másikra AP Linuxot tegyünk boot-választással?
Kollegám ért a linuxhoz,írjál rá:

Dávid Szentmiklósi <david.szentmiklosi.1394@gmail.com>  az emailje, remélem tud segíteni.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4177

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: juliush »

A műszaki ok elég érdekes, egyszerűen a dsd formátum átalakítás utáni analóg jel kezelését könnyebben és jobban oldják meg a kommersz dacok.  
Én nem konvertálok, ami nem szól jól pcm-en, az dsd-vel se fog (nálam), de a jövőben minden lehetséges, tanulni, kísérletezni mindig érdemes, attól maradunk fiatalok, nem?

A DAC-ba, mint önálló eszközbe belépő digitális információ még jó ideig digitális tartományban marad, bár a kialakítástól függően még számos átalakításon eshet át, mire elér addig a pontig, ahol ténylegesen megszűnik 1-esek és 0-ák sorozata lenni, és az általa tárolt információ túlnyomó többsége analóg jelbe transzformálódik (ami után még analóg tartományban is többnyire csiszolódik, de az már egy másik sztori!).
Tehát a bemeneten USB, SPDIF, AES/EBU, I2S, stb. protokollba csomagolt különböző mintavételi frekvenciájú és bitmélységű PCM vagy DSD jelfolyam kicsomagolása után többnyire nagy pontosságú referencia-órajelhez szikronizálva, esetleg a mintavételi frekvencia megtöbbszörözésével, valamint a bitmélység változtatásával számos digitális tartományban végrehajtott konverziós és szűrő-algoritmus áldozatává válik, mire átalakításra kerülhet.
Vegyük észre, hogy egyáltalán nem magától értetődő, hogy a különböző bemeneti formátumok átalakítása egyforma minőségben és hatékonysággal történik a sokat emlegetett FPGA áramkörökben kivitelezett DSP műveletek során, ráadásul erőteljesen számításigényes eljárások révén erősen eltérhet a tápigényük.
A manapság leginkább elterjedt D-A átalakítók (köztük a Sabre is) alacsony bitszámú, ugyanakkor magas mintavételi frekvencián operáló delta-szigma átalakítással dolgoznak, könnyen lehetséges, hogy a DSD bemenet jellegénél fogva egyszerűbben alakítható át ennek a formátumába. Amennyiben így van és a PCM->delta-szigma átalakítás kevésbé hatékony akár minőségileg, akár tápigény szempontjából, egy combos külső számítógéppel elvégeztetni a PCM->DSD transzformációt és úgy küldeni a DAC-nak előnyös lehet.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

tsmith
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 3

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: tsmith »

Sziasztok! Azt fontolgatom, hogy lecserélem a popcorn hour a410-et htpc-re. Főleg zenére kell, ezért fontos a jó hang. Mi lenne az a külső Dac, ami optikai bemenetről hozza a popi szintjét? Pl. egy Cambridge Audio Dacmagic 100 elég lehet? Előre is köszönöm.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Pc alapú audio lejátszás

Áthozom ide a témát a DAC topikból:

Egyre inkább ez lesz a trend, hogy az új D/A konverterek élvezetesebb produkciót nyújtanak, ha DSD adatfolyammal etetjük őket. A műszaki indoklásra nem vállalkozom, de a hallható különbség nem kicsi és már nem is arról szól, mint a pár évvel ezelőtti up-sampling megoldások, amiket pár percnyi próbálkozás után legtöbben megtépázott fülekkel kikapcsoltunk. Nálam a TEAC NT-503 is kedveli a DSD forrást és bár sok SACD RIP-em van, a zenegyűjteményem 95 %-a továbbra is PCM formátumban leledzik, tehát a konvertálást meg kell oldani. Erre ugye minden modern számítógépes lejátszó szoftver alkalmas, de azért kell hozzá vas is. Jó ideje Daphile rendszert használok lejátszóként (kijelző nélküli headless üzemmódban másik PC-ről vezérelve), ebben valamiért nagy hangsúlyt kaptak a konvertálási lehetőségek. A szoftver képes lassítani a gép tempóját, így csökkentve az elektromos zajtermelést és a tápegység rángatását, de a DSD256 kijátszási formátum előállításához nem elég a beállítható minimális 1,1 GHz működési frekvencia, de a 6. generációs i5 processzoral szerelt Luxor PC-m 1,7 GHz-en (a "gyári" frekvencia 65 %-án) ketyegve már képes akadás nélkül elvégezni a feladatot kikapcsolt hangerő szabályzással, bitperfect módban, a DAC natív DSD támogatásával.

A Linux alapú lejátszó megoldások keményen belehúztak mostanában, némi odafigyeléssel könnyedén elérik az optimalizált OS X és Windows rendszerekből kihozható hangzást. Az élmezőnyben az APL és a Daphile előzgeti egymást 2 éve, a hangzásukban én nem érzek perdöntő eltéréseket, a barátságosabb felülete és könnyebb telepítése, beállítása miatt használom a Daphile-t. Ilyen könnyed megszólalást nekem nem sikerült almás és ablakos környezetben elérnem, pedig sok évig próbálkoztam.

A műszaki ok elég érdekes, egyszerűen a dsd formátum átalakítás utáni analóg jel kezelését könnyebben és jobban oldják meg a kommersz dacok.  
Én nem konvertálok, ami nem szól jól pcm-en, az dsd-vel se fog (nálam), de a jövőben minden lehetséges, tanulni, kísérletezni mindig érdemes, attól maradunk fiatalok, nem?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Pc alapú audio lejátszás

Áthozom ide a témát a DAC topikból:

Így van, a közelmúltban másodhegedűs szerepbe visszacsúszott Sabre-alapú DAC-om akkor adja tudása legjavát, mikor a HQPlayer-ben dupla DSD felbontásra (DSD128) felkonvertált jelfolyammal etetem. Sajnos a HQPlayer minden csak felhasználóbarát nem. A primárius szerepét átvett új DAC erőssége viszont pont az ex-Wadiás csapat által benne megvalósított algoritmus, tehát nincs szükség a számítógépes előzetes feldolgozásra, ami miatt a HQPlayer-t favorizáltam és áttértem a jRiverre.

A szűrő algoritmusokat úgy alakítják ki, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat a legmesszebbmenőkig kiaknázva optimalizálják az alkalmazott átalakító-architektúrához, legyen szó R-2R létrahálózatos, multi-bites PCM-ről, vagy kevés-bites (akár 1) delta-szigmáról, vagy bármilyen egyéb exotikus megoldásról. A mérnök a frekvencia-, fázis- és időtartományban mutatott különböző tulajdonságok és viselkedési jegyek között zsonglőrködik, a fejlődésnek köszönhetően egyre kevesebb kompromisszumra kényszerítve.

Egyre inkább ez lesz a trend, hogy az új D/A konverterek élvezetesebb produkciót nyújtanak, ha DSD adatfolyammal etetjük őket. A műszaki indoklásra nem vállalkozom, de a hallható különbség nem kicsi és már nem is arról szól, mint a pár évvel ezelőtti up-sampling megoldások, amiket pár percnyi próbálkozás után legtöbben megtépázott fülekkel kikapcsoltunk. Nálam a TEAC NT-503 is kedveli a DSD forrást és bár sok SACD RIP-em van, a zenegyűjteményem 95 %-a továbbra is PCM formátumban leledzik, tehát a konvertálást meg kell oldani. Erre ugye minden modern számítógépes lejátszó szoftver alkalmas, de azért kell hozzá vas is. Jó ideje Daphile rendszert használok lejátszóként (kijelző nélküli headless üzemmódban másik PC-ről vezérelve), ebben valamiért nagy hangsúlyt kaptak a konvertálási lehetőségek. A szoftver képes lassítani a gép tempóját, így csökkentve az elektromos zajtermelést és a tápegység rángatását, de a DSD256 kijátszási formátum előállításához nem elég a beállítható minimális 1,1 GHz működési frekvencia, de a 6. generációs i5 processzoral szerelt Luxor PC-m 1,7 GHz-en (a "gyári" frekvencia 65 %-án) ketyegve már képes akadás nélkül elvégezni a feladatot kikapcsolt hangerő szabályzással, bitperfect módban, a DAC natív DSD támogatásával.

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 729

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

Van használható windows 10 folyamatoptimalizáló szkriptje valakinek?
Itt találsz információt meg kódot is az induláshoz.
 https://www.computeraudiophile.com/foru ... ty-effort/
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

Jani81
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 4

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: Jani81 »

Igen, viszont a telnetet nem localhost felé kéne futtatnia, mert azt látjuk a screenshotból, hogy localból eléri, hiszen megy a web interface. Kéne látni, hogy egyáltalán melyik interface-en listenel az Upnp szerver.
Ezzel a volumioval, nemtudtam előre lépni. Lassan fel kell adnom... 

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.

Pc alapú audio lejátszás

Meg lehet csinálni. Win 10 alatt le lehet csökkenteni a Windows helyfoglalását, vagyis lehet szabad helyet csinálni a Linux-nak.
Aztán Linux telepítés a megfelelő módon, a Linux feltesz egy boot manager-t amibe beállítja saját magfát elsődleges induló rendszernek, amit persze át lehet állítani.
Azért mindehhez érteni kell valamilyen szinten. És vigyázni a Linux telepítés alatt hogy mit csinálunk, nehogy lemenjen a Windows telepítés is.

Egy külső hdd-re el kell menteni a win partíciót, aztán ha a Linuxnál nem úgy sikerül valami, vissza lehet rakni gyorsan.

zz7
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 363

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: zz7 »

Van egy SSD-m, Win 10 telepítve. Megoldható, hogy a telepített Win 10 megtartása mellett partícionáljuk két felé az SSD-t, és a másikra AP Linuxot tegyünk boot-választással?
Meg lehet csinálni. Win 10 alatt le lehet csökkenteni a Windows helyfoglalását, vagyis lehet szabad helyet csinálni a Linux-nak.
Aztán Linux telepítés a megfelelő módon, a Linux feltesz egy boot manager-t amibe beállítja saját magát elsődleges induló rendszernek, amit persze át lehet állítani.
Azért mindehhez érteni kell valamilyen szinten. És vigyázni a Linux telepítés alatt hogy mit csinálunk, nehogy lemenjen a Windows telepítés is.

Big
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 757
Kapcsolat:

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: Big »

Igen, megoldható keress valakit aki ért a Linuxhoz (én ebben nem tudok segíteni csak volt már ilyen gépem) ha jól emlékszem Grub-al megy a dolog.  
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2120

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Van használható windows 10 folyamatoptimalizáló szkriptje valakinek?
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”