Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Erősítők javítása
Erősítők javítása
"Ezekben a régi Rotelekben, emlékeim szerint, hosszúkás fémházas csúszó érintkezős kapcsolók vannak, némi kézügyességgel , kiszerelés után rendbe lehet őket tenni."
Jól emlékszel, valóban a régebbi Rotel erősítőkben és receiverekben többnyire Alps gyártmányú kapcsolókat használtak.
Nem egy ilyen megfordult a kezem között. Legutóbb pont egy barátom régi Rotel-je. A kapcsolókat a panelből történő kiforrasztás után szét kell szedni és az érintkezősorokat, valamint a csúszó érintkezőket egyenként megtisztítani. Ez, ha elektronikai gyakorlatot nem is, de némi mechanikai érzéket mindenképpen igényel.
Végezetül, hogy látható legyen miröl is van szó, a legutóbbi "műtétről" csináltam néhány képet "lelkesítőnek"
Erősítők javítása
Hello!
van egy régi, 70-es évek körüli Rotel erősítő, aminek a csatornaválasztója kontaktos (legalábbis ezt írja az eladó). mennyire komoly hiba lehet ez? könnyen javítható?
Köszi
Ati
Ezekben a régi Rotelekben, emlékeim szerint, hosszúkás fémházas csúszó érintkezős kapcsolók vannak, némi kézügyességgel , kiszerelés után rendbe lehet őket tenni. Jobb azért, ha nem ez az első találkozás hasonló kapcsolókkal.
Erősítők javítása
Hello!
van egy régi, 70-es évek körüli Rotel erősítő, aminek a csatornaválasztója kontaktos (legalábbis ezt írja az eladó). mennyire komoly hiba lehet ez? könnyen javítható?
Köszi
Ati
Erősítők javítása
Az avr gomb után kezeli az erősítőt. Ha bemenetet választasz, akkor csak azt kezeli + hangerő. A távirányítót is reset el ted? Ha lehet, akkor tedd azt is meg.. Megtettem, ment neki a reset és köszönöm működik.
Erősítők javítása
Az avr gomb után kezeli az erősítőt. Ha bemenetet választasz, akkor csak azt kezeli + hangerő. A távirányítót is reset el ted? Ha lehet, akkor tedd azt is meg.
Erősítők javítása
Sziasztok! Olyan problémám volna hogy a HK avr 245-öm távirányítója csak a rádiót kezeli ( hangerő , csatornák miegymás ) maradéktalanul, de ha átrakom hdmi-eszközre vagy analóg (cd, dvd ) eszközre akkor csak magán a készüléken állítható a hangerő, kodolás, stb. A távirányíton tudok bemenetet eszközt váltani (tape, cd, dvd stb..) Elnyomtam vmit? Reset megvolt...
Az avr gomb után kezeli az erősítőt. Ha bemenetet választasz, akkor csak azt kezeli + hangerő. A távirányítót is reset el ted? Ha lehet, akkor tedd azt is meg.
Erősítők javítása
Sziasztok! Olyan problémám volna hogy a HK avr 245-öm távirányítója csak a rádiót kezeli ( hangerő , csatornák miegymás ) maradéktalanul, de ha átrakom hdmi-eszközre vagy analóg (cd, dvd ) eszközre akkor csak magán a készüléken állítható a hangerő, kodolás, stb. A távirányíton tudok bemenetet eszközt váltani (tape, cd, dvd stb..) Elnyomtam vmit? Reset megvolt...
Erősítők javítása
Sziasztok!
Tisztelettel kérném a hozzáértők segítségét.
Adott egy Nad C340-es erősítő.A probléma a következő:Általában kis hangerőn szoktam zenét hallgatni,
az erősítő bekapcsolása után -kis hangerőn-,csak a bal oldali csatorna szól.Feljebb tekerem a hangerőszabályzó potmétert,
ezután már a jobb oldali csatornából is jön hang.Visszatekerve a potit kis hangerőre mindkét csatorna szól.
Mi okozhatja a problémát?Arra gondolok,hogy talán a potméter eleje kopott?
Szerintem csak simán gyenge az együtt futása. Meg kell nézni az értékét és kell bele venni egy jó minőségűt, vagy építeni egyet ellenállásokból, az biztosan jó lesz.
- John
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 42
Erősítők javítása
Szia John! Új tag vagyok. Nekem ugyanezt egy Cambridge Audio Topaz AM 5 csinálja .2014 decemberben vettem és a kezdetektől így van sajnos. Oka, hogy nem "fut" egyenletesen a potméter alacsony szinten.A jelforrásom változtatható kimeneti jelszintű, ezzel kompenzálom. Egyébként, a napokban írtam a gyártónak,hívtam a forgalmazót is,de szervizelni nem tudják ők sem. Viszont ajánlják, hogy egy kategóriával nagyobbat vegyek, vagyis AM 10-et. Végül is : 64990 ft,és nekem a hangja nagyon bejön.
Szia!
Köszönöm a válaszod,de ezt az erősítőt még a 90'-es évek végén gyártották.
Nem szándékozom kicserélni,csak ha lenne valami megoldás a gyógyítására
azért írtam ide.
Erősítők javítása
Sziasztok!
Adott egy Nad C340-es erősítő.A probléma a következő:Általában kis hangerőn szoktam zenét hallgatni,
az erősítő bekapcsolása után -kis hangerőn-,csak a bal oldali csatorna szól.Feljebb tekerem a hangerőszabályzó potmétert,
ezután már a jobb oldali csatornából is jön hang.Visszatekerve a potit kis hangerőre mindkét csatorna szól.
Szia John! Új tag vagyok. Nekem ugyanezt egy Cambridge Audio Topaz AM 5 csinálja .2014 decemberben vettem és a kezdetektől így van sajnos. Oka, hogy nem "fut" egyenletesen a potméter alacsony szinten.A jelforrásom változtatható kimeneti jelszintű, ezzel kompenzálom. Egyébként, a napokban írtam a gyártónak,hívtam a forgalmazót is,de szervizelni nem tudják ők sem. Viszont ajánlják, hogy egy kategóriával nagyobbat vegyek, vagyis AM 10-et. Végül is : 64990 ft,és nekem a hangja nagyon bejön.
King Regards,Solution
Room set : Player : Cambridge Audio 650c, IC.: AudioQuest Big Sure, Amp.: Cambridge Audio ,650a Speakers: Heco Victa 701, Speaker Cable: Audioquest Flip 14/4
Place : Living room, 18,5 QM (3,5 m * 5,25 & 2,6 m height), Music : Acoustic,Unplugged,Progressive House,Trance
PC set: Player: Jriver 19,Soundcard : ESI Julia, IC: AudioQuest Chicago, Amp : Cambridge Audio A1 Mk3, Speaker cable: AudioQuest X2, Speakers : Heco Victa 302, Music: Progresiive House (vocal, melodic,depp), Progressive trance(vocal,uplifting,melodic)
- John
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 42
Erősítők javítása
Sziasztok!
- atis
- V.I.P.
- Értékelés: 307
Erősítők javítása
Sziasztok!
Szakmai véleményeteket kérném ki.
Adott egy balansz szabályozásra is megépített hangerőt szabályozó potméter. A balansz tekintetében kifogástalan, a hangerő szabályozásánál azonban hideg állapotában (de melegen is, csak akkor kisebb intenzitással) mikor egy bizonyos szinten áttekerem, recseg, a sztereó színpad megváltozik, hallhatóan kontakthiba lép fel. Nagyobb hangerőnél már ismét jó.
Tehát gondolom az elmúlt több évtized során a sűrűbben használt hangerőnél a potméter alkatrészei kikoptak.
Tuner spray sem megoldás, teljesen nem szünteti meg a problémát egyébként sem, röviddel a használata után visszatér a hiba teljes egészében.
Volt szakembernél, de maradt olyan, amilyen volt sajnos.
Kérdésem: van-e lehetőség szétszedni egy ilyen régi potmétert és felújítani?
Második kérdésem: van-e lehetőség kicserélni minőségi potméterre, amelyben van balansz-szabályozás?
Harmadik kérdésem: van-e lehetőség kicserélni minőségi potméterre, amelyben nincs balansz szabályozás? (nem igazán használatos ez a funkció, magam részére hozatnám rendbe)
Negyedik kérdésem: Szegeden vállalja-e valaki?
Köszönettel: A.
Köszönöm Kenus kolléga személyes instrukcióit
Erősítők javítása
"Van egy Rotel Ra-820A erősítő, aminek egyik jobb csatornája sem működik"
"Ennyit tudok, ebay-en láttam, kíváncsi vagyok érdemes-e vele foglalkozni."
Ezt Neked kell eldöntened. Ha szerencséd van, akkor az egész mutatványt megúszod egy biztosítékcserével, mivel ennél a típusnál mindkét oldali hangsugárzó kimenetet egy-egy 4A-es biztosítékkal biztosították. Ezek az áramköri panelen találhatók F601 és F602 jelzéssel. Kevésbé szerencsés esetben ha az egyik oldal néma és nem a biztosíték adta meg magát, akkor a jobb oldali hangsugárzó terminálon lehet egy komolyabb DC szintű feszültség és az egy próba alkalmával a rácsatlakoztatott hangsugárzót leszanálhatja.
Ennyi információval kicsit zsákbamacska.
Mondjuk ez a készülék egyszerű, mint egy "faék" semmilyen kapcsolástechnikai kuriózumot, vagy alkatrészt nem tartalmaz, javítani is igen egyszerű. Persze némi elektronikai jártasság nem árt ez esetben sem
- atis
- V.I.P.
- Értékelés: 307
Erősítők javítása
Sziasztok!
Szakmai véleményeteket kérném ki.
Adott egy balansz szabályozásra is megépített hangerőt szabályozó potméter. A balansz tekintetében kifogástalan, a hangerő szabályozásánál azonban hideg állapotában (de melegen is, csak akkor kisebb intenzitással) mikor egy bizonyos szinten áttekerem, recseg, a sztereó színpad megváltozik, hallhatóan kontakthiba lép fel. Nagyobb hangerőnél már ismét jó.
Tehát gondolom az elmúlt több évtized során a sűrűbben használt hangerőnél a potméter alkatrészei kikoptak.
Tuner spray sem megoldás, teljesen nem szünteti meg a problémát egyébként sem, röviddel a használata után visszatér a hiba teljes egészében.
Volt szakembernél, de maradt olyan, amilyen volt sajnos.
Kérdésem: van-e lehetőség szétszedni egy ilyen régi potmétert és felújítani?
Második kérdésem: van-e lehetőség kicserélni minőségi potméterre, amelyben van balansz-szabályozás?
Harmadik kérdésem: van-e lehetőség kicserélni minőségi potméterre, amelyben nincs balansz szabályozás? (nem igazán használatos ez a funkció, magam részére hozatnám rendbe)
Negyedik kérdésem: Szegeden vállalja-e valaki?
Köszönettel: A.
Erősítők javítása
Sziasztok!
Lehetséges-e egy rádióerősítőnek (MARANTZ SR-6009) olyan jellegű meghibásodása, hogy a HDMI bementek egy éven belül szép sorban tönkremenjenek? (7-ból 2-n se kép, se hang egy éven belül)
köszi
Hi,
Nekem is SR6009 van es egyelore (kopp-kopp) rendben mukodik 8)
Probald meg aramtalanitani a gepet (konnektorbol kihuz), valamint (tudom lehet hulye kerdes) nincs veletlenul letiltva a bemenet ? Gondolom tudod, hogy menubol el lehet "szurni" a hozzarendelest, es akkor az adott hdmi bemenet inaktiv lesz.
Ha nem segit az aramtalanitas, es rendben van a bemenet hozzarendeles, akkor tolj egy resetet !
http://manuals.marantz.com/SR6009/NA/EN ... alrwrt.php
AV: Marantz SR-6009, Stereo: Onkyo Integra A-8450, RCA: Audioquest RedRiver, Front, center, surr., surr. back: B&W 602S1, Audioquest Type 4, Sub: JBL 250P, Popcorn Hour VTEN, Panasonic TX-P42G20E, Sony MDR-7506
Erősítők javítása
Kenwood KR100 Receiver
"Bekapcsoláskor tökéletes a hang kb:1/2 óra használat után a jobb csatorna elhalkul ,és torz.
A végerősítő biztosan jó bontható elő végfokos ott több óra hansználat után sem csinálja ezt."
Ha az elő-végfok kimeneteket egy IC kábellel "keresztbe" kötöd, (felcseréled a végfokozatokat) akkor a hibának át kell mennie a bal oldali végerősítő részre, ha valóban nem a jobb oldali végfok okozza a problémát. Ha nem, akkor mégis a jobboldali végfokrész a problémás.
Amennyiben a hiba oldalt cserél, akkor a jobb oldali előfokozati, illetve hangszín szabályozó rész környékén kell keresni a hiba keletkezésének a helyét Első lépésként visszaállítva az eredeti (kiindulási) állapotot, a forráskészüléket, amit használsz, csatlakoztasd a receiver TAPE bemenetére és aktívizáld a TAPE MONITOR kapcsolóval. Ilyenkor a jel a Preamp részt kikerülve közvetlenül a hangszín szabályozó részre kerül. Ha a jelenség az eredeti állapotában továbbra is fenn áll, akkor a jobb oldali hangszín szabályozó résszel van a probléma, ha nem, akkor pedig a jobb oldali előfokozati rész okozza a problémát.
Innen tovább lépni már kicsit bonyolultabb és elképzelhető, hogy elektronikai szakismereteket igényel.
Erősítők javítása
Ezt pontosan hogy érted?
Ezen készüléknek egy jobb és egy bal oldali teljesítmény fokozata van, ahol a REMOTE SPEAKERS feliratú csatlakozók az előlapi SPEAKER kapcsolóval párhuzamosíthatok a Készülék DIRECT MAIN SPEAKERS kivezetéseivel.
Tehát ha jobb csatorna előfokrészének, vagy végfokozatának bármilyen problémája van, akkor az mind a két hangsugárzó terminálon jelentkezik.
Ennyit tudok, ebay-en láttam, kíváncsi vagyok érdemes-e vele foglalkozni.
Ati
Erősítők javítása
Ezt pontosan hogy érted?
Ezen készüléknek egy jobb és egy bal oldali teljesítmény fokozata van, ahol a REMOTE SPEAKERS feliratú csatlakozók az előlapi SPEAKER kapcsolóval párhuzamosíthatok a Készülék DIRECT MAIN SPEAKERS kivezetéseivel.
Tehát ha jobb csatorna előfokrészének, vagy végfokozatának bármilyen problémája van, akkor az mind a két hangsugárzó terminálon jelentkezik.
Erősítők javítása
Hello!
Van egy Rotel Ra-820A erősítő, aminek egyik jobb csatornája sem működik. Kb mi lehet a baja és mennyibe kerül vajon a javítása?
Ati
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 99
Erősítők javítása
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni van egy Kenwood KR100 Receiverem aminek az erősítő része rossz.
Bekapcsoláskor tökéletes a hang kb:1/2 óra használat után a jobb csatorna elhalkul ,és torz.
A végerősítő biztosan jó bontható elő végfokos ott több óra hansználat után sem csinálja ezt .
Segítséget előre is köszönöm.
üdv
- bratyesz74
- Lefelé a lejtőn
- Értékelés: 3
Erősítők javítása
Oké,köszi.Nekiugrok.
Erősítők javítása
"Tehát ha jól értelmeztem akkor Így kössem össze."
Igen, és a két rövid vízszintes összekötő vonal helyére kerülnek majd az ellenállások.
- bratyesz74
- Lefelé a lejtőn
Erősítők javítása
Tehát ha jól értelmeztem akkor Így kössem össze.Elfelejtettem Írni,hogy ez netes kép de az enyém is ilyen.
Erősítők javítása
"A képen látható potiról lenne szó.Így esetleg tudna valaki segiteni,hogy mit mivel kössek össze.Köszi."
Nem hinném, hogy a potméterrel bármi gond lenne, az Általad belinkelt fényképen az ellenálláspálya teljesen sértetlennek, kopás mentesnek tűnik és a letapogató csúszka is hibátlannak látszik. Szerintem más okozza a problémát.
Viszont, ha ki szeretnéd iktatni a potmétert a rendszerből és a potméter középső állását modellezni, akkor a következőt kellene tenned: Rövidre kell zárnod egy átkötéssel a képen látható kivezetések közül a bal oldali matt barnás színű kivezetést (ellenálláspálya középkivezetése) a csúszka kivezetésével (három fényesebb kivezetésből a középső, balról a harmadik) valamint ugyanezen kivezetést összekötni két megegyező értékű ellenállással a két fennmaradó kivezetéssel (ezek balról a második és negyedik kivezetések).
Az szükséges ellenállások értéke pontosan a potméteren feltüntetett ellenállásérték felével kell, hogy megegyezzen.
Sok sikert!
- bratyesz74
- Lefelé a lejtőn
Erősítők javítása
Szerelő sajnos nincs a környékemen ,nekem kell megoldani . A képen látható potiról lenne szó.Így esetleg tudna valaki segiteni,hogy mit mivel kössek össze.Köszi.