Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

Hombolom
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 12

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Hombolom »

Az én doboz projectem is lassan de biztosan elindul.Sikerült hozzájutnom egy konstruktőr kithez, KEF Carlton III, passzív membránnalA magas felülre a dupla falvastagságba kerül egy zsákfuratba. alá a mélyközép a két polc közé, majd alulra a passziv membrán.
Sikerült a gyári 44 liter netto belső térfogatot tartani.A csillapítással és a hátsó csatlakozóval vagyok már csak gondban. Sokan ajánlották a vattafüggönyt középre.Teljesen laikus vagyok, szóval csak zanzásítvaköszönöm a segítséget! 

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11042
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Nem azért nehezek a jó hangszórók, hogy ez ne történhessen meg?
Nem, hanem mert nehéz az erős mágnes, az izmos réztekercs és a merev öntvény kosár.

bege
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 635

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: bege »

Csak egy kérdés az alábbiak alapján.

A hangszóró ház mozgása (rezgése) gondolom a tölcsér mozgásából adódik, amikor az előre mozog, akkor a levegő ellenállás miatt a ház visszafelé mozog kicsit. Mint a pisztoly ami visszarúg.

Ha ezt engedjük puha megtámasztással, akkor lényegében az előre menő levegő mozgást "puhítjuk fel". Nem azért nehezek a jó hangszórók, hogy ez ne történhessen meg?

Csak én nem értem?

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2324

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: cables »

Csak egy kérdés az alábbiak alapján.

A hangszóró ház mozgása (rezgése) gondolom a tölcsér mozgásából adódik, amikor az előre mozog, akkor a levegő ellenállás miatt a ház visszafelé mozog kicsit. Mint a pisztoly ami visszarúg.

Ha ezt engedjük puha megtámasztással, akkor lényegében az előre menő levegő mozgást "puhítjuk fel". Nem azért nehezek a jó hangszórók, hogy ez ne történhessen meg?

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3190

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: audioline »

Nyilván nincs, ahogy a "jó" hangnak sincs definíciója. De ha belegondolsz... miért akarod annyira elcsatolni a hangszórót a doboztól? Miért jó, hogy önmagában rezeg a fémkosár ahelyett, hogy megfogná a doboz tömege, merevsége? És ha már el akarod választani őket mechanikailag, hogyan fogatod fel a hangszórót?

Megfontolandó, köszönöm!
.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Vagyis ebben sincs egyetemes "jó" megoldás...
Nyilván nincs, ahogy a "jó" hangnak sincs definíciója. De ha belegondolsz... miért akarod annyira elcsatolni a hangszórót a doboztól? Miért jó, hogy önmagában rezeg a fémkosár ahelyett, hogy megfogná a doboz tömege, merevsége? És ha már el akarod választani őket mechanikailag, hogyan fogatod fel a hangszórót?

bege
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Vagyis ebben sincs egyetemes "jó" megoldás...Őszintén szólva nem tudom. Idáig még nem jutottam.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Szerintem több oldalról is, de legalább kettőröl biztos, lehet megközelíteni a témát...

Vagyis ebben sincs egyetemes "jó" megoldás...
.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Tehetsz alá habszivacs, vagy papírtömítést, de az ablakok hőszigeteléséhez gyártott öntapadós gumiszalag is jó lehet. Régebben bicajszelepgumit is használtunk. De ha ügyes az asztalosmunka és a hangszórókosár szépen felfekszik, nem is feltétlenül kell, a rezgések úgyis átszaladnak a rögzítő csavarokon, bár láttam már olyan megoldást, hogy a csavarok is gumiágyban voltak és rugalmasan voltak felfüggesztve. Én BR doboznál ritkán használok ilyesmit, zárt doboznál fontos. Nyilván nem mindegy a doboz előlapjának kialakítása, merevsége, tömege. Egy nehéz, kellően stabil doboztól én nem akarnám mindenáron elcsatolni a hangszórót.

Két pár dobozom van. Az egyik TL, a másik tölcséres. Anno nem került a fa és a hangszóró közé semmi. Az utóbbit kivéve látom, hogy becsavarozott állapotban enyhe nyomot hagyott a furnéron, vagyis elvileg elég "hermetikusan" illeszkednek a ládafiához. Meglehetősen nyitottnak nevezhető hangsugárzók, főleg a tölcsér. Ennek fényében okafogyott ötlet...?
.

bege
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Szerintem is kell alá. Te mit használsz? Szerintem több oldalról is, de legalább kettőröl biztos, lehet megközelíteni a témát. Az egyik a légtömör beépítés, a másik az elcsatolás követelménye. Illetve lehetnek olyan esetek, amikor magát a hangszóró kosarat kell mechanikailag "integrálni" az előlappal. A hangszóró gyártók között vannak akik nem, vannak akik külön mellékelnek, és vannak olyanok is, ahol tömítő, vagy elcsatoló anyag rögzítve van a kosáron. Lehet szemezgetni!  
A Fideka egy jó anyag, bár az utólagos szerelés lehetőségét nagyban korlátozza.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Szerintem is kell alá. Te mit használsz?
Tehetsz alá habszivacs, vagy papírtömítést, de az ablakok hőszigeteléséhez gyártott öntapadós gumiszalag is jó lehet. Régebben bicajszelepgumit is használtunk. De ha ügyes az asztalosmunka és a hangszórókosár szépen felfekszik, nem is feltétlenül kell, a rezgések úgyis átszaladnak a rögzítő csavarokon, bár láttam már olyan megoldást, hogy a csavarok is gumiágyban voltak és rugalmasan voltak felfüggesztve. Én BR doboznál ritkán használok ilyesmit, zárt doboznál fontos. Nyilván nem mindegy a doboz előlapjának kialakítása, merevsége, tömege. Egy nehéz, kellően stabil doboztól én nem akarnám mindenáron elcsatolni a hangszórót.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Miért?
Szerintem is kell alá. Te mit használsz?
.

bege
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Ha nem zárt a doboz, jobb ha nem teszel alá semmit.Miért?

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Kifejezetten hangszóró, hangváltó aljzat alávaló "tömitő" ötlet érdekelne még, valami ócsó, könnyen beszerezhető...
Ha nem zárt a doboz, jobb ha nem teszel alá semmit.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Kifejezetten hangszóró, hangváltó aljzat alávaló "tömitő" ötlet érdekelne még, valami ócsó, könnyen beszerezhető...
.

Quadlipi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 180

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Quadlipi »

Szia!
Az AN E kit szetthez, blu tack original gyurmaszerű anyagot kaptam. Ezzel választottam el a  keresztváltó panelt a hangszórókat a hangfaltól, valamint a dobozt az állványtól.

Nem biztos, hogy jól tetted. Próbálj ki többféle anyagot a doboz és az állvány között. Nekem a puha anyagok sose jöttek be erre. (parafa, gumi, gyurma) A balsafa kocka vált be a legjobban.
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
diyaudio.hu  facebook/Audophile Room

HoriTon
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 577

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: HoriTon »

Hangszóró és doboza közé tömítő/csillapító (alátét) anyag ötletek érdekelnének, ki mit használ(t)...? Köszi!
Szia!
Az AN E kit szetthez, blu tack original gyurmaszerű anyagot kaptam. Ezzel választottam el a  keresztváltó panelt a hangszórókat a hangfaltól, valamint a dobozt az állványtól.

CD futómű: Jadis JD2
DAC: Pro-ject Dac Box rs2
Digitális futómű: Auralic Aries Femto (tuningolt ház,táp)
Deck: Nakamichi LX5
Erősítő: HoriTon AN SE 300B
Hangfal: Audio Note E/LX Hemp kit
Kábelek: HiDiamond D8; AQ Thunder; Nordost H2; ValhallA Aura, Aurora
Elosztó: Fisch Audiotechnik reference line

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Hangszóró és doboza közé tömítő/csillapító (alátét) anyag ötletek érdekelnének, ki mit használ(t)...? Köszi!
.

Gyuuka
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 45

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Gyuuka »

Köszönöm a válaszokat! Mindjárt nézelődök! Az elképzelésem nagyjábol: 2 utas, a mélysugárzó 17-22cm, lehet reflex, 100-150watt. A hangja szép, telt, mély mély hangja, a magas kristálytiszta, talán egy kicsitt lehet visszafogottabb, mint már kellemetlenül tolakodóan "csilingelő". 

Sonny

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Sonny »

A legfontosab szempont az volt, hogy a csomagtartóba beférjen :-)
A szélessége ezért lett 38cm, kicsi a nyílása a kocsinak.

Sajnos 1" magasból kettő fajta van:
vagy magasan kell váltani, vagy ha alacsonyan szeretnéd váltani, akkor nagyon drága.
Maradt az olcsó magas, a legkisebb MNC, mert 20k-ig szól, Fs és kínai  társai 16k-ig max.

Olyan mély kellett, ami 3k-ig szépen szól, elég neki 40 liter.
Ezért lett csak 10", itt sincs sok választás, ha érzékeny hangszórót szeretnél:
Kínai vackok 92-93 dB, Beyma SM110 is "csak" 95 dB (24.000 Ft)
Stage line SPA-110PA (16.000 Ft körül vettem) 97 dB, 150W, 55Hz-nél van az F3 - ami nagyon jó egy ilyen"kicsi" hangszórótól.

Rétegelt lemez, minden csatlakozó Elimexből - Adam Hall, hangváltóban Jantzen crosscap kondik,

Most járatom, majd csinálok mérést a jövő héten.
S

szamóca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4094

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: szamóca »

Sziasztok! 
Hangfal építéshez hol lehet hansugárzókat venni, esetleg szettben, hozzá hangváltót, doboz térfogat ajánlattal?
Köszönöm!

Tehát hangszórókat, hangdobozt, keresztváltót, csatlakozókat és minden más kiegészítő elemet, magyarán KIT-et.szeretnél vásárolni, hangsugárzó építéséhez. http://loudspeakershop.eu/kits-c-192.html Vagy http://www.europe-audio.com/Producten_ab.asp?code=1  https://www.hifisound.de/en/Do-it-yours ... aker-kits/
Mondjuk azt nem írtad, milyen igényeid vannak, ill. mennyit szánnál rá.

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Sziasztok! 
Hangfal építéshez hol lehet hansugárzókat venni, esetleg szettben, hozzá hangváltót, doboz térfogat ajánlattal?
Köszönöm!

Például a Visaton, nem drága és vannak egészen jó kitjeik.

Gyuuka
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 45

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Gyuuka »

Sziasztok! 
Köszönöm!

priusz
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 95

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: priusz »

Egy kárpitos biztosan kinevetne, de "csak" a háta ronda - azt meg rajtam kívül nem sokan látják:
Írhatnál róla pár szót, engem érdekelne. Milyen driverek vannak benne? Saját tervezés vagy közkézen forgó változat?
Mozi:HTPC;Denon DVD2930;Pioneer N50A;Denon AVC A1SR;Quad 11 Classic
Zene:Rpi3;Philips Cd150; GoldNote 7Dac;Cayin Mt-35;Dynaco A25

Sonny

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Sonny »

Egy kárpitos biztosan kinevetne, de "csak" a háta ronda - azt meg rajtam kívül nem sokan látják:

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”