Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

madibalage
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 231

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: madibalage »

A gyári forrasztást nem emberek követik el? Jó minőségű forrasztást nem csak gyáriban elérhető - sőt!!! Néha elfeledjük, hogy a profit orientált termékeknél nincsenek is ám akkora csodák... (tisztelet a kivételnek.)
Hazai kábelgyártók szívesen segítenek szerintem, ha félsz egy jót forrasztani.

Én sokszor ugyanebben a cipőben járok a saját szakmámban: sokan jönnek és "érdeklődnek", hogy lesz-e olyan jó, amit mi hegesztünk, mint a gyári... És amikor azt mondom, hogy olyan szarul soha sem hegesztettem, akkor lesnek Jobban hiszek a KORREKT diy jellegű dolgokban, mint a túlhájpolt gyári cuccokban. Nyilván van pro és kontra, de itt a fórumon vannak páran, akik nemcsak önjelölt cablemakerek,, hanem fülük is van és a többszörös árú kábeleket elpicsázzák! Tisztelet

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6293

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

A teendő:

Kérdezd meg a kábel árát! Ha 100e Ft környéki összeget mond rá hősünk, akkor igazat mondott, a cucc valóban a "100 000 forintos arkategoriaba tartozik".

Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11028
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Hi, meg szeretnem kerdezni hogy ha nekem valaki el szeretne adni egy othon gyartott kabelt es pl azt allitja hogy ez egy 100 000 forintos arkategoriaba tartozik akkor azt valahogy le lehet ellenorizni ranezesre, tapintasra? Tegyuk fel hogy egy olyan illeto akar venni akinek meg nem volt tapasztalata tobb hangfalkabelt meghalgatni es talan nem is lesz, ilyenkor mi a teendo?
A teendő:

Kérdezd meg a kábel árát! Ha 100e Ft környéki összeget mond rá hősünk, akkor igazat mondott, a cucc valóban a "100 000 forintos arkategoriaba tartozik".

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

"nem vesztek vajon tobbet a gyari forrasztas megbontasaval mint ha adaptert hasznalnek?"

nem

Minimál stílus! Pazar! 
.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

nem vesztek vajon tobbet a gyari forrasztas megbontasaval mint ha adaptert hasznalnek?

A gyári forrasztást nem emberek követik el? Jó minőségű forrasztást nem csak gyáriban elérhető - sőt!!! Néha elfeledjük, hogy a profit orientált termékeknél nincsenek is ám akkora csodák... (tisztelet a kivételnek.)
Hazai kábelgyártók szívesen segítenek szerintem, ha félsz egy jót forrasztani.
.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6293

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Hi, meg szeretnem kerdezni hogy ha nekem valaki el szeretne adni egy othon gyartott kabelt es pl azt allitja hogy ez egy 100 000 forintos arkategoriaba tartozik akkor azt valahogy le lehet ellenorizni ranezesre, tapintasra? Tegyuk fel hogy egy olyan illeto akar venni akinek meg nem volt tapasztalata tobb hangfalkabelt meghalgatni es talan nem is lesz, ilyenkor mi a teendo?
Ránézésre sehogy.Ha nincs lehetőség a meghallgatásra és nem is lesz, akkor hagyd a francba az egészet.Annak sok értelme nincs, hogy megveszed bekötöd és aztán meg legörbül a szád széle mert nem azt hozza, ami a te elképzelésed szerint százezres kategória...
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

bajnokpityu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 174

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: bajnokpityu »

nem vesztek vajon tobbet a gyari forrasztas megbontasaval mint ha adaptert hasznalnek?

nem

hauntedpill
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 5

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: hauntedpill »

... vagy lecseréled a kábel végén a csatlakozót.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 870

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11028
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Sokkal jobban járok, ha gyártatok egy RCA-Jack kábelt.
... vagy lecseréled a kábel végén a csatlakozót.

hauntedpill
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 5

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: hauntedpill »

A kérdésem az lenne, hogy egy pl ilyen, vagy hasonlo adapter:

mennyire rontja el a kábel minőségét? Jelenleg viszonylag jó minőségű Furutech RCA kábeleim vannak, viszont a rendszer egyik eszközéhez szükséges lenne Jack csatlakozás. Sokkal jobban járok, ha gyártatok egy RCA-Jack kábelt. Sajnos a szerelhető jack csatlakozók felhozatala nem túl nagy minőségi szinten.

Kobak
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 280

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Kobak »

Nekik ebből nincs 5*2.5 raktáron! Osztrákból tudják behozatni és meg kell vedd a tekercset... Régebben volt vágási felár nem teljes dob esetén, de sajnos arról lecsúsztam, így maradt az 5*1.5mm2. Azt nagyon keveslitek?
Mennyi van egy dobon? Mert ha neked is kell, meg nekem is, akár meg is egyezhetünk. Az sem kizárt, hogy tudnék mást is, akinek kell.
Rendszer: Krell Kav 250p-250a/ JmLab Electra 926 / Arcam DV79 / Human-Audio X42 DAP / Human-Audio DRA-Kit dac / ValhallA AgPt RXF / ValhallA Cu-X tápkábelek / ValhallA AG7X hangfalkábel és jumper / Siltech SQ88 G3 IC / ValhallA ezüst koax kábel / ValhallA AgPt coax / Samsung SUHD UE49KS7000 tv

Kobak
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 280

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Kobak »

Ezt ajánlom, 5 méterig 3x2,5mm2, felette 5x2,5mm2  (2+2+1)
http://electrocord.hu/doc216/
Ha védőcsőbe kell húzni, akkor  itt gyártanak megfelelő anyagút, sokfelé lehet kapni: http://www.polipack.hu/index.php?option ... Itemid=137
A kismegszakító szerintem mindegy, milyen gyártmány, ha elektromosan kompenzálva van, lassú típusú 16A legtöbbször elégséges. 

Nálam kellene kb 20-25 m a bonyolult nyomvonal miatt. Így a leírásod alapján az 5x2,5mm2-es javaslod. Ezt valahogy közösítenéd a végén? Vagy akkor minek az 5 ér? Az amit ajánlottál miben különbözik egy "közönséges" 3x2,5-es vezetéktől? Ez is 3x-osan van szigetelve, a normál talán 2x-en, de nem igazán értek hozzá.
A másik, hogy látom itt a biztosítékok terén sincs teljes egyetértés. Opel123 a kerámiára esküszik, más meg a normál lassú kioldásúra.
Nálam amúgy 3x20 A-van, így az egyszer 32 nem játszik. Bent van a házban a 3 fázis, igaz már nem használjuk, csak a szintek vannak szétbontva fázisonként.
Rendszer: Krell Kav 250p-250a/ JmLab Electra 926 / Arcam DV79 / Human-Audio X42 DAP / Human-Audio DRA-Kit dac / ValhallA AgPt RXF / ValhallA Cu-X tápkábelek / ValhallA AG7X hangfalkábel és jumper / Siltech SQ88 G3 IC / ValhallA ezüst koax kábel / ValhallA AgPt coax / Samsung SUHD UE49KS7000 tv

madibalage
Fórumlakó
Fórumlakó

Kábelezzünk

Mivel...idézlek: "bodogan hallgatom", ezért gondolom elég számodra.
Ez így is van, de nincs viszonyítási alapom, mert nem volt előtte más vezeték a falban...

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Nekik ebből nincs 5*2.5 raktáron! Osztrákból tudják behozatni és meg kell vedd a tekercset... Régebben volt vágási felár nem teljes dob esetén, de sajnos arról lecsúsztam, így maradt az 5*1.5mm2. Azt nagyon keveslitek?
Mivel...idézlek: "bodogan hallgatom", ezért gondolom elég számodra.
.

madibalage
Fórumlakó
Fórumlakó

Kábelezzünk

Ha védőcsőbe kell húzni, akkor  itt gyártanak megfelelő anyagút, sokfelé lehet kapni: http://www.polipack.hu/index.php?option ... Itemid=137
A kismegszakító szerintem mindegy, milyen gyártmány, ha elektromosan kompenzálva van, lassú típusú 16A legtöbbször elégséges. 

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5226

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Konkrétabban mik azok a drótok amiket javasolsz?

antz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 138

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: antz »

Nekem az a tapasztalatom, hogy egy jó minőségű, 2,5mm2 fali vezeték többet ér, mint egy pévécé szigetelésű mezei 6mm2-es. Ez utóbbi akármennyi bejáratási idő után, (ami szerintem inkább a fülünk szoktatása) forszírozott basszus érzetet okoz (frekvenciaátviteli méréssel sem az elektronikáknál, sem a hangsugárzóknál semmilyen változás nem  mutatható ki), ami fárasztó, legalábbis jónéhányunknak. 
A 10mm2 keresztmetszet még rosszabb. Persze sokan direkt szeretik, ha több a basszus érzetre, különösen, ha rendszeresen halkan hallgatnak zenét (az okot lásd lásd Fletcher-Munson  vagy Robinson-Dadson görbék: http://en.wikipedia.org/wiki/Robinson%E ... son_curves )

Konkrétabban mik azok a drótok amiket javasolsz?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

No akkor most jól kardodba dőlhetsz, miután a PVC szigetelésű, vastag fogyasztói bekötőkábelnek, továbbá a leágazás és az utcai trafóház közti még vastagabb, még pévécésebb (:-) kábelnek köszönhetően soha nem szabadulhatsz meg az úgynevezett "forszírozott basszustól" :lol!:
Másképpen fogalmazva, miért baj az eleve 6...10mm2-es fogyasztói bekötőkábel folytatása hasonló átmérőjű/jellegű fajtával, egészen az elosztóig?

Nem lehetséges, hogy a problémát nem önmagában a kábelvastagság okozza, és meg is szüntethető, ha elvi elutasítás helyett foglalkozunk vele?

Ajánlom figyelmedbe:
http://www.lessloss.com/dfpc-series-p-213.html a cikk alján van az érdekes... 
Amúgy meg nem elméletileg állítottam, hanem a gyakorlati tapasztalatom alapján nyilatkoztam, ami ugyan nem sok, de 100%-ban ugyanazokat tapasztaltam, ráadásul volt úgy, hogy egyáltalán nem is tudtam arról, hogy milyen kábelt  húztak be a falba.

madibalage
Fórumlakó
Fórumlakó

Kábelezzünk

Nekem halogénmentes 5*1.5mm2-s kábel van behúzva úgy, hogy 2-2 db - 3mm2 - a 0 és a fázis, a föld egy szál. Merlin Gerin kismegszakítóm van - ez a cég lett a Schneider. A megszakítótól direktbe megy egy Hydra elosztóba és boldogan hallgatom

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Nekem az a tapasztalatom, hogy egy jó minőségű, 2,5mm2 fali vezeték többet ér, mint egy pévécé szigetelésű mezei 6mm2-es. Ez utóbbi akármennyi bejáratási idő után, (ami szerintem inkább a fülünk szoktatása) forszírozott basszus érzetet okoz...
No akkor most jól kardodba dőlhetsz, miután a PVC szigetelésű, vastag fogyasztói bekötőkábelnek, továbbá a leágazás és az utcai trafóház közti még vastagabb, még pévécésebb (:-) kábelnek köszönhetően soha nem szabadulhatsz meg az úgynevezett "forszírozott basszustól" :lol!:
Másképpen fogalmazva, miért baj az eleve 6...10mm2-es fogyasztói bekötőkábel folytatása hasonló átmérőjű/jellegű fajtával, egészen az elosztóig?

Nem lehetséges, hogy a problémát nem önmagában a kábelvastagság okozza, és meg is szüntethető, ha elvi elutasítás helyett foglalkozunk vele?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Nekem az a tapasztalatom, hogy egy jó minőségű, 2,5mm2 fali vezeték többet ér, mint egy pévécé szigetelésű mezei 6mm2-es. Ez utóbbi akármennyi bejáratási idő után, (ami szerintem inkább a fülünk szoktatása) forszírozott basszus érzetet okoz (frekvenciaátviteli méréssel sem az elektronikáknál, sem a hangsugárzóknál semmilyen változás nem  mutatható ki), ami fárasztó, legalábbis jónéhányunknak. 
A 10mm2 keresztmetszet még rosszabb. Persze sokan direkt szeretik, ha több a basszus érzetre, különösen, ha rendszeresen halkan hallgatnak zenét (az okot lásd lásd Fletcher-Munson  vagy Robinson-Dadson görbék: http://en.wikipedia.org/wiki/Robinson%E ... son_curves )

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Volt, ahol azt ajánlották, hogy 2,5-es tömör réz mtk kábel teljesen megfelelő erre. ...
A másik kérdés, hogy egy 16A-os C-s Schneider biztosíték jó lesz e vagy keressek ebből valami "audiofilebbet"?

A Schneider a legjobb hangú itthon forgalmazott kismegszakító, és tömör vezetékhez még illik is a karaktere. A határozottan jobb hangja miatt érdemes ragaszkodni a 32 ampereshez, még akkor is, ha a fogyasztásmérőnél is 32-es van*, illetve azt is kicseréltetni olyanra, ha kisebb. 1x 32A elvben minden lakossági fogyasztónak ingyen jár.

Az MCB-k és az olvadóbetétek is változtatnak a hangon, csak másképpen.

A >=6mm2 az egész cécó lényege lenne eredetileg. Roy K Riches 'spur'-nek keresztelte - érdemes megnézni a szó lehetséges jelentéseit. Az ösvény hangzatos, de nem igazán kifejező fordítás.

* Kivéve, ha a két kismegszakító közti szakasz túl rövid. Az első zárlati árama a másodiknál bekövetkező zárlat esetén se mehet 10kA fölé.

leonel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 73

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: leonel »

Azt nem tudom, hogy ez a kábel jó választás e az MF-hez, de ha mindenképp ezzel akarod, én a tömör egy szálat javaslom.
Rendben - köszönöm!

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 421

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: opel123 »

Köszönöm a válaszokat, nagyon sokat segítettetek. Akkor veszek kerámia biztosítékot és megpróbálom beforrasztani az elosztóba, bár nem lesz egyszerű.
Még egy utolsó kérdés, a 3 eret 1 db 3 eres kábellel húzzam végig vagy 3 db 1 eressel? Eredetileg a 3 eresre gondoltam, de annak a hajlítási sugara elég nagy, így lehet, hogy a 3x1 célravezetőbb lenne.

3db 1 eres tömör

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”