Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Szoba- és épületakusztikai kérdések

Moderátor: fülelek

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 342

Hozzászólás Szerző: SoXxX »

Lenne egy kis dilemmám..

Lehet, hogy költözni fogok és újabb akusztikai problémákat kell megoldanom az új helyen.

Adott egy L alakú szoba. A hosszabbik (L szára) az dúrván 3x4 m, a talpa pedig olyan 2x2.5.
Ha úgy nézzük ahogy az L betű van akkor jobbra és balra téglafal, ablakkal. Felül és alul (ez az igazi kérdéses pont) gipszkarton falak, amik mögött ha úgy tetszik egy 1m körüli légrés van - gyakorlatilag tároló rész, illetve az egész tároló csapott, mert érinti a tető. Maga a szoba az végig kb 2,5 m belmagasságú.

A kérdés, hogy ez a szoba vajon hogyan szólna. Mi lenne az ideális (szerintem a lenti).

"Rajzban" valami ilyesmi:
/A ablak, H ahová a sugárzót tervezem tenni, K a kanapé vagy fotel ahonnan hallgatnám, B szoba bejárata, - fal, . semmi:)/

I-----------------------------I
Itt van gipszkarton mögötti tároló.
I..H............H................B
I.....................I-----------I
I.....................I-----------I
A..................................I
I...................................I
I.........K.......................A
I...................................I
Itt van gipszkarton mögötti tároló.

antz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 138

Hozzászólás Szerző: antz »

Kedves fülelek, küldtem még vasárnap egy pü-t.

Catman
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 4

Hozzászólás Szerző: Catman »

Az  első változat garantáltan rossz, a második jobb.

Köszönöm.
SB Classic > H/K970LE > CAV DP880A

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5288

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Szia fülelek, ha van egy kis időd, tudnál nekem véleményt mondani ebben a kérdésben? http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... ?p=1581059 Előre is köszönöm.
Az  első változat garantáltan rossz, a második jobb.

Catman
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 4

Hozzászólás Szerző: Catman »

Szia fülelek, ha van egy kis időd, tudnál nekem véleményt mondani ebben a kérdésben? http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... ?p=1581059 Előre is köszönöm.
SB Classic > H/K970LE > CAV DP880A

Irvine
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 10

Hozzászólás Szerző: Irvine »

Köszönöm a segítséget!
Amint tudok beszámolok a fejleményekről!

timcs
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 310

Hozzászólás Szerző: timcs »

Valami szoba akusztikai anomália áll fenn nálam.
1/5-ös hangdoboz elhelyezéshez közelítve 96 cm lenne az ideális elhelyezés eddig 70 cm-re volt a doboz a faltól.
De a két kezemet a fülem mögé helyezve a közép és magas hangok feldúsúltak? hangosabbá váltak!
Viszont közelről hallgatva elé állok 1 méterre ugyanazt hallom mint mikor nincs a kezem a fülem mögött.
A szoba azon vége ahol a dobozok vannak ha tapsolok jobban visszhangzik mint a szoba másik végén,ahol az oldal falon polc másik oldalt szekrény és az ablak előtt végig sűrűn raftolot "black-out" sötétítő függöny van.
A dobozt előrébb húztam 81 cm-re és jóval kevésbé dúsúlnak fel a közép és magas hangok ha a kezeimet a fülem mögé teszem!
A tér sokat javult, hogy előrébb húztam!
(A 96 cm-es elhelyezésre már nem jutott időm)

Ezt mi okozza, mi a megoldás?
Jelenleg nincs sem a dobozok mögött sem a tükrözési pontokon hangelnyelő elem, de most tervezem a beszerzését!

Az oldal faltól milyen messze érdemes elhelyezni a dobozokat?
Az tudom, hogy kb egyenlő oldalú háromszög legyen a két doboz és hallgató.
3,48 m széles a szoba, és 4,81 m hosszú. (6. oldalon van kép a szobámról) Már van szőnyeg a hallgatási pont és a hangdobozok között.
Köszönöm!

Próbáld meg ez szerint beállítani a hangfalakat http://cardas.com/room_setup_calculators.php

CD : Ayon CD1 
Amp : Pathos Classic One + Soundcare
Speak : Sonus Faber Olympica I
Cable : Audio Note AN-V, HarmonicTech Pro 11 plus
Power : PS Audio PPP, HarmonicTech Fantasy AC 10, Lessloss DFPC Original & Signature
Akusztikailag kezelt zeneszoba

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

1/5-ös hangdoboz elhelyezéshez közelítve 96 cm lenne az ideális elhelyezés eddig 70 cm-re volt a doboz a faltól.
De a két kezemet a fülem mögé helyezve a közép és magas hangok feldúsúltak? hangosabbá váltak!
Viszont közelről hallgatva elé állok 1 méterre ugyanazt hallom mint mikor nincs a kezem a fülem mögött.
A szoba azon vége ahol a dobozok vannak ha tapsolok jobban visszhangzik mint a szoba másik végén,ahol az oldal falon polc másik oldalt szekrény és az ablak előtt végig sűrűn raftolot "black-out" sötétítő függöny van.
A dobozt előrébb húztam 81 cm-re és jóval kevésbé dúsúlnak fel a közép és magas hangok ha a kezeimet a fülem mögé teszem!

Jelenleg nincs sem a dobozok mögött sem a tükrözési pontokon hangelnyelő elem, de most tervezem a beszerzését!

3,48 m széles a szoba, és 4,81 m hosszú. (6. oldalon van kép a szobámról) Már van szőnyeg a hallgatási pont és a hangdobozok között.
Köszönöm!

Hosszanti elhelyezés esetén: a hangdoboz előlapjának közepe hátsó faltól 96cm, az oldalfaltól 68cm-re legyen.  A tükrözési pontokra mindenképp  tegyél kb.. 60 x 100-120cm elnyelő elemet, aminek  kicsit (10-30cm)feljebb van  a teteje, mint a magashangszóró.  A hallgatási hely mögött a hátsó falig 190cm legyen a távolság. 

Irvine
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 10

Hozzászólás Szerző: Irvine »

Köszönöm!

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Megnéztem a diffuzorokat, a háromszögesről nem tudok semmit, most láttam először, a többi közül némelyik jó, némelyik meg kevésbé. A sötét színre fújás nekem nem tetszik, de ez egyéni dolog. A rezonancia valós probléma, de kismértékű, aggodalomra nincs ok. Ha mégis, akkor meg lehet fából csinálni, csak a súly meg az ár lesz jóval nagyobb... Ha fakeretbe van rögzítve (ragasztva), akkor kevésbé tud rezonálni. 

Töki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 633

Hozzászólás Szerző: Töki »

Kedves fülelek,

Beidézem egy felvetésem véleményezésre diffúzorral kapcsolatosan: http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... -diffuzor/

Előre is köszönöm a segítséget!
MZX Audio PDU-F07 hálózati szűrő
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Dangerous Music CONVERT-2
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z & Z+ / WW Platinum

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3195

Hozzászólás Szerző: audioline »

Attól függ, milyen az a vatelin. a tiszta műszálas vatták egészen rosszul nyelik a hangot, míg a legalább 50%-ban természetes anyagot tartalmazó vatták, filcek már sokat csillapítanak, persze a csillapítás mértéke sűrűség és vastagság függő. Teljesen felesleges egy vagyont elkölteni drága elnyelő anyagra, amikor a 32kg/m3 -vagy afeletti sűrűségű kőzetgyapot, üveggyapot, nyílt pórusú poliuretán habok is kellő elnyeléssel rendelkeznek.
Ha alapvetően műszálas a vatelin a dobozodban, akkor cseréld ki, de ne gyapjúra, hanem sűrű habszivacsra. 15% elnyelőanyag térfogat mintegy virtuálisan megnöveli a doboz térfogatát, a basszusra ez szinte mindig jó hatással van.

.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Attól függ, milyen az a vatelin. a tiszta műszálas vatták egészen rosszul nyelik a hangot, míg a legalább 50%-ban természetes anyagot tartalmazó vatták, filcek már sokat csillapítanak, persze a csillapítás mértéke sűrűség és vastagság függő. Teljesen felesleges egy vagyont elkölteni drága elnyelő anyagra, amikor a 32kg/m3 -vagy afeletti sűrűségű kőzetgyapot, üveggyapot, nyílt pórusú poliuretán habok is kellő elnyeléssel rendelkeznek.
Ha alapvetően műszálas a vatelin a dobozodban, akkor cseréld ki, de ne gyapjúra, hanem sűrű habszivacsra. 15% elnyelőanyag térfogat mintegy virtuálisan megnöveli a doboz térfogatát, a basszusra ez szinte mindig jó hatással van.

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3195

Hozzászólás Szerző: audioline »

Kedves Fülelek!

Kérdésem nem teljesen szoba akusztikai témakör, de közvetve kapcsolódik hozzá. 

A hangsugárzóban lévő csillapító anyag kiváltása/módosítása képes feszesebbé tenni a mély hangot?
Jelenleg vatelinnel van tömve. A Visaton féle gyapjú mennyiben változtatna a hangkarakteren? Mondjuk ugyan oda és ugyan abban a mennyiségben tömve?

A lényeg, hogy melyik csillapító anyaggal a legkedvezőbb "finomra hangolni" a hangsugárzót?

Válaszodat előre is köszönöm!

.

Stirlitz
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Stirlitz »

A "mezei habszivacs" jó de létezik abból többfajta sűrűségű, a sűrűbb a jobb (>25kg/m3)
Ismetelten koszonom gyors valaszodat, holnap mar indul is a projekt.

Stirlitz

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Koszonom valaszod, akkor marad a mezei habszivacs, mint korabban irtad. Ezt nem gond beszerezni, meretre is vagjak, csak azt nem tudom ezen at tudok-e fujni? Ugy latom a plafon temat ignoralod, ertsem ugy, hogy felesleges lenne? Itt olvastam, hogy 2,7 m belmagassag es szonyeg hianyaban erdemes vele foglalkozni.
A "mezei habszivacs" jó de létezik abból többfajta sűrűségű, a sűrűbb a jobb (>25kg/m3)

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Üdvözletem!

Olyan kérdésem lenne,hogy a padlót tekintve mi lenne a legjobb akusztikai szempontból.
Készülget az új nappalim,még csak a szerelő beton van készen,úgyhogy még bármi lehet.
Parketta,laminált padló vagy kő burkolat? Alapterület 5x10
A laminált lenne a legolcsóbb,de nem biztos,hogy a legjobb ha alákerül még a polifóm réteg.

Előre is köszi a választ.
Üdv
Fakopáncs

Parketta vagy hajópadló(svédpadló) leragasztva a legjobb, a lamináltat tessék elfelejteni, mert rugózik, és rezonál. A kőpadló akkor jó, ha a hallgatási területen van szőnyeg.
Ha előre ki lehet találni/mérni, hová kerülnek a hangsugárzók, akkor ott ki lehet váltani fával/kővel (gránit és nem márvány) a lamináltat.

Stirlitz
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Csak olyan szivacs jó, amin keresztül tudsz fújni, de nem nagyon könnyen. A polifoam zárt cellás, akusztikai célokra nem jó.
Koszonom valaszod, akkor marad a mezei habszivacs, mint korabban irtad. Ezt nem gond beszerezni, meretre is vagjak, csak azt nem tudom ezen at tudok-e fujni? Ugy latom a plafon temat ignoralod, ertsem ugy, hogy felesleges lenne? Itt olvastam, hogy 2,7 m belmagassag es szonyeg hianyaban erdemes vele foglalkozni.

fakopáncs
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 1007

Hozzászólás Szerző: fakopáncs »

Üdvözletem!

Olyan kérdésem lenne,hogy a padlót tekintve mi lenne a legjobb akusztikai szempontból.
Készülget az új nappalim,még csak a szerelő beton van készen,úgyhogy még bármi lehet.
Parketta,laminált padló vagy kő burkolat? Alapterület 5x10
A laminált lenne a legolcsóbb,de nem biztos,hogy a legjobb ha alákerül még a polifóm réteg.

Előre is köszi a választ.
Üdv
Fakopáncs

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Ismetelten koszonom segitseged, azt hiszem a szivacsnal maradok. Olvastam, hogy szivacsbol a nyilt buborekos a megfelelobb. Tenyleg erdemes ilyet keresni, vagy ez csak vakitas? Akkor a plafont nem tudjuk hasznositani a hangzas javitasa veget?

Ideiglenesen kiprobaltam, milyen az altalad javasolt helyrol hallgatni a zenet  - a hangfalak maradtak a helyukon- azt tapasztaltam, hogy jobban *bekerultem* a zenebe. Megegyszer koszonom valaszod!

Csak olyan szivacs jó, amin keresztül tudsz fújni, de nem nagyon könnyen. A polifoam zárt cellás, akusztikai célokra nem jó.

Stirlitz
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Mindkét oldalra 100x60cm elnyelő panel sűrű habszivacs vagy kőzetgyapot hatóanyaggal, 5-6cm vastagságban, textíliával bevonva. Hátra nem érdemes tenni semmit, a mélyhangok dúsulását úgysem lehet ennyi helyen megfogni, a hallgatási hely változtatásával lehet valamicskét ezen a gondon segíteni. 
Ismetelten koszonom segitseged, azt hiszem a szivacsnal maradok. Olvastam, hogy szivacsbol a nyilt buborekos a megfelelobb. Tenyleg erdemes ilyet keresni, vagy ez csak vakitas? Akkor a plafont nem tudjuk hasznositani a hangzas javitasa veget?

Ideiglenesen kiprobaltam, milyen az altalad javasolt helyrol hallgatni a zenet  - a hangfalak maradtak a helyukon- azt tapasztaltam, hogy jobban *bekerultem* a zenebe. Megegyszer koszonom valaszod!

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Mindkét oldalra 100x60cm elnyelő panel sűrű habszivacs vagy kőzetgyapot hatóanyaggal, 5-6cm vastagságban, textíliával bevonva. Hátra nem érdemes tenni semmit, a mélyhangok dúsulását úgysem lehet ennyi helyen megfogni, a hallgatási hely változtatásával lehet valamicskét ezen a gondon segíteni. 

Stirlitz
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Még 20 centit húzd előrébb a hangsugárzókat, az ülés pozíciót meg kb. 1 méterrel közelebb. Legalábbis zenére így jobb lenne, ha nem használod a subot. Persze ekkor a dohányzóasztalt keresztbe kell fordítani, csak úgy fér el. A reluxákat úgy kell beállítani, hogy a mennyezet irányába verjék a hangot.  
Koszonom valaszod, sajnos a szobat nem igazan tudom atrendezni eloszor nappali, majd utana mozi... A sub csak filmeknel  jatszik.. Ha elorebb huznam a hangfalakat 20 cm-re ahogy irtad, a hallgatasi pozicio maradna, az hozna nemi javulast? Nem lenne tul kozel a polchoz a doboz? /kb. 40 cm lenen a tavolsag/ Kerdes hova tegyem utana a subot?

Mit gondoisz arrol, hogy a hangfal moge ill. a fal feloli oldalra tenni vmilyen akusztikai panelt? Ha latsz benne fantaziat, akkor mekkora legyen? A foldig erjen, vagy eleg kb. a hangszorok magassagaban? Milyen meretben kellene gondolkoznom?

A plafont esetleg nem tudnank hasznositani? Lattam vmi hasonlot az egyik kepen. Ha tobb helyen kis javulas osszejonne, megerne invesztalni a dologba..

Segitsegeteket elore is koszonom:

Stirlitz

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Még 20 centit húzd előrébb a hangsugárzókat, az ülés pozíciót meg kb. 1 méterrel közelebb. Legalábbis zenére így jobb lenne, ha nem használod a subot. Persze ekkor a dohányzóasztalt keresztbe kell fordítani, csak úgy fér el. A reluxákat úgy kell beállítani, hogy a mennyezet irányába verjék a hangot.  

Stirlitz
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Udvozlom a T. Tarsasagot!Hozzaerto segitsegetekre lenne szuksegem amelyet elore is koszonok.Olvasvan eme forumot sok *okossaggal* es hasznos informaciovalgyarapodtam, ezert gondoltam, hogy gyogyirral tudtok szolgalni.Vazolnam problemamat, ha kicsit hosszura sikerul/t/ tudjatok be annak,hogy csupan plasztikussa szeretnem tenni mondandomat.Mindenek elott, elegedett vagyok a rendszeremmel, ezzel a hanggal maregyutt lehet elni, ha igy marad az sem problema. De!...A "gondok" akkor kezdodtek mikor ad hoc, hirtelen *felindulasbol* kissemodositottam a nappalimat nemi kivancsisagtol vezerelve. Szivarozom espipazom, ebbol kifolyolag nincs se szonyeg se fuggony, nem szeretem azaporodott fust szagat. Az ablakon, az erkely ajton, reluxa van. Borgarnitura es egy granit-vas dohanyzo asztal szukiti a teret. Plusz egynagy palma bo 100 kilo, tokkal vonoval. A polc szinte bebetonozva, kb.200 kg. A falakon kepek, meret a rajzon. /neon ciklamen szin/ Olaj esvaszon, de eleg rucskos a feleuletuk, van boven rajta festek. /a puskagolyo sem hatol keresztul az anyagon/ A vaszon kicsit laza es legresvan kozte es a fal kozott. Csatolok rajzot, eleg pontos parcentimeteres tureshataron belul van. A Tv a falon, felette meg egy kep.Beton falak, nem egy akusztikai paradicsom.Tehat, pokrocokkal -szonyeg gyanant- lefedtem kb. a szoba 60-70%-at,az asztalt, a kanapet, az erkely ajtot, az ablakot es a radiatortletakartam pledekkel, torolkozokkel. Nagyon tetszett amit hallottam!Jelentos javulast tapasztaltam, a tesztalanyom is tolem fuggetlenulosztotta eszrevetelemet. Igy jutottam el ide.Az itt olvasottak tovabb insipraltak, a minap a hangfalak moge  3db kb. 40x40x8 cm-es szivacsot tettem, olyat, mint a kertiulogarnituraknal hasznalak. /nem lehetett atfujni a burkolo anyagon/Csak azert nem dobtam hatast, mert ultem! Utott! Minden szebben szolt!Amit meg eszrevettunk -tesztalanyommal- hogy hangosabb lett a zene,vagy annak az erzetet keltette a hangzas. Csak informacioul, a zenetnem szoktam hangosan hallgatni, de halkan sem, de inkabb halkabb, minthangos!A hagngfalak poziciojarol annyit, hogy most idealis a jelen korulmenyekkozott es nem szivesen mozgatnam oket, 57,5 kg/darab. Mikor kicsitkozelebb voltak egymashoz es jobban beforgatott pozicioban akkorereztem a fejem, kellemetlen volt. Majd a fal iranyaba, kifele huztam  oket vagy 10 cm-t es kifele forgattam, akkor meg a hang elmentmellettem. Vegul a ketto kozott minden jo lett. Most kb.75-80°-ot zarbe a doboz tengelye a fallal. Hely sincs igazan, hogy elore huzzam.Max. par centit lehetene, de igy eleg vedett helyen vannak, meg senkisem ment neki. Elso refelex nyilasuak -17 x 5 cm- az idealispoziciohoz kb. 30 cm-t kellene meg elorehuzni. /Usher Mini Dancer Two/Rajzot csatolok.

A jobb oldali dobozra ralatok a masiknal a kanape kicsit takar, de a hangszorok a karfa felett helyezkednek el.Ha jol remlik az igen kivalo Fulelek Ur irta, hogy az 5 cm szeles falamellaju reluxa jotekoyn hatasu, diffuzorkent is hasznalhato. A mogottem levo uvegfeluletre szannam. /Esztetikailag biztos jo lesz, kis valtozas amugysem art... ;-) /  Nos erre mar ra is mozdultam, folyamatban van acsere.Hogyha meg nem lenne  eleg bonyolult a helyzet megemlitenem, hogy hazimozi is/5.1/ mukodik a szobaban. A frontokat kulon csovike hajtja. Kb.ugyanannyi a mozi, mint a zene.Jo hir, hogy a plafon viszont szabad, csak egy kb. 35-40 cm atmerujuufo lampa koszol be a kepbe. Olvastam, hogy ide esetleg lehet diffuzorttenni?Egyelore ennyi, talan sikerult vazolnom a problemam jelleget, lesz megpar kerdesem, de attol tartok hosszura sikeredtem. Remelem mindenerdemi informaciot megirtam, ha megsem kerdezzetek.A szoba meretei 5,25 x 3,45 x 2,65 cm. A rajzok mertekegysege szintencm-ben ertend..Varom es koszonom a hozzaszolasaitokatt, udv:Stirlitz

Lezárt

Vissza: “Dunaudio (Ex hiVOX)”