Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
3 utas álló hangsugárzó Accuton driverekből
- hifis
- Törzsvendég
- Értékelés: 356
Mi lett a végső megfejtés a váltásra?
Eseltől már sajnos nem tudjuk megkérdezni, így ki kéne mérni. Ami biztos: most zárt a doboz, oldalanként 1 mélyhangszóró szól, fele térfogatban (40l).
Így az aktív analóg váltóból, a végfokokból és a mélyhangszórókból is van felesleg. (A passzív membránokból meg főleg.) Ez most nyáron éppen nem jött rosszul, mert egy villámcsapás okozott némi felfordulást a rendszerben. Ezért egy amúgy nem használt mélyhangszóró javításra vár, továbbá a váltó pár alkatrészét is pótolni kéne. (Ez utóbbit is csak azért, hogy legyen tartalék, mert szerencsére ami ép maradt, az éppen kiteszi a jelenlegi felállást.)
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11023
- Kapcsolat:
... nekem még mindig tetszik. A hangja meg még inkább. Lehet, hogy megszoktam.
Mi lett a végső megfejtés a váltásra?
- hifis
- Törzsvendég
Az ad hoc videóm a hangfalról még mindig tartja magát. Nyilván a látványos dizájn az oka, de hát anno éppen ez volt a kiinduló fő motivációm, hogy belevágtam a projektbe.
(
)
Még most sem lohad le a havi 4 - 6ezer megnyitás, így elérte a 200ezres nézettséget, ami hifiben azért nem rossz eredmény.
Ami érdekes, hogy úgy tűnik, újabban több nemtetszést kap, mint az ellenkezőjét. Úgy látszik, már nem ez a puccos forma a nyerő. Amúgy abszolút nem zavar, nekem még mindig tetszik. A hangja meg még inkább. Lehet, hogy megszoktam.
- hifis
- Törzsvendég
Ismét elmentem megnézni, meghallgatni a rendszert. Finom hang! Vannak olyan pontok, ahol nekem több ekelne, de ez nem vészes. Jó volt!
Köszönöm!
Jellemző, hogy ez a projekt rég volt, szép volt, már be sem nézek ide.
Örültem, hogy újra meglátogattál. Egyetértek a véleményeddel, hogy lehetne kicsit élőbb a hang, de most annyira kiegyensúlyozottnak érzem, hogy nincs kedvem (merszem) bolygatni. De persze ez sem tart örökké.
Ismét elmentem megnézni, meghallgatni a rendszert. Finom hang! Vannak olyan pontok, ahol nekem több ekelne, de ez nem vészes. Jó volt!
Köszönöm!
Kösz, és tényleg nagyon tetszik most a zene a hifimen. Ez úgy tűnik, hosszú távra egyenesben van.
Hifi letudva.
Jöhetnek a komolyabb kihívások.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
Most a dobozt is Esel csináltatja. A sok ki - bemenet miatt ez így célszerűbb. Én legföljebb utólag egy dizájnos előlapot, (pl. olyat, mint a végfokokon), gyártatok hozzá.
Nagyon eltaláltad azt az előlap színt, ha ugyanolyan lesz az eleje akkor jól illeszkedik majd a többihez.
- hifis
- Törzsvendég
Örülök neki, hallgasd egészséggel és további nagy megelégedéssel a számodra "mérhetetlenül" jó cuccokat
A dobozolás gondolom most is a te feladatod lesz.
Most a dobozt is Esel csináltatja. A sok ki - bemenet miatt ez így célszerűbb. Én legföljebb utólag egy dizájnos előlapot, (pl. olyat, mint a végfokokon), gyártatok hozzá.
A kutyát sem érdekelte, hogy neked így jó ahogy van.
Akkor én kutya (sem) vagyok:->
Szerintem pedig "igaza" annak van, aki jó hangminőségű dobozt tud csinálni. Az eredmény szempontjából lényegtelen, hogyan éri el a célját.
Egyértelműbben is leírtam (a szőnyegbombázás áldozata lett...), mennyire jól teszik, hogy utólag nem kezdik el méricskélni, és nem akarják megjavítani, ami -talán most már ki lehet jelenteni- hosszú távon bevált. Vau-vauu
Kösz, és tényleg nagyon tetszik most a zene a hifimen. Ez úgy tűnik, hosszú távra egyenesben van.
Örülök neki, hallgasd egészséggel és további nagy megelégedéssel a számodra "mérhetetlenül" jó cuccokat
A dobozolás gondolom most is a te feladatod lesz.
- hifis
- Törzsvendég
Pedig milyen jót vitatkoztak itt nélküled.
Örülök, hogy végre összeállt a rendszered.
Jelenthetem, hozzá sem kellett nyúlni. Így tökéletes, ahogy tervezte! Feszes, mélyebbre megy!!!, levegős, természetes, a tere hihetetlen, stb. stb. stb.
Pedig milyen jót vitatkoztak itt nélküled.
Örülök, hogy végre összeállt a rendszered.
Webáruház:
Azért egy kis nyüzsgés még mindig volt.
Az aktív analóg váltó korrekt installálásához anno Eselnek volt egy kérése (instrukciója), amit csak félig hajtottam végre. Szerinte zárt rendszerben ezek a mélyhangszórók 40l-ben szólnak optimálisan. Én neki is ugrottam a múltkorjában a térfogat csökkentésnek. A legkeményebb külső fali hőszigetelőből vágott kockákat dugdostam a hangfalba. De elkalkuláltam a méretet, túl nagyra vágattam, így csak 20 litert sikerült hangszórónként visszavenni a köbtartalomból.
Ahogy a múltkorjában írtam, beüzemeltük a végleges elektronikát.Most már némi járatás után egyértelművé vált, még mindig túl sok a levegő a mélyhangszórók mögött, kihallani némi hüppögést. Nincs mese, nekiduráltam magam, kibányásztam az építőanyagot, és tovább daraboltam. Így már sikerült a kívánt hangszórónkénti 40 litert összehozni. Megmondom őszintén, gőzöm sincs, hol van az a 40 liter levegő, totál ki van tömve nikecellel. Hogy ez a 40 liter ugyanaz-e mintha ennyivel kisebbre vettem volna a hangfalat, sosem derül ki. Tény, most szűk résekben kóvályog az, ami egyébként összefüggő terekben szokott.
Laci komoly apparátussal érkezett, hogy belője ehhez a felálláshoz a váltót. Jelenthetem, hozzá sem kellett nyúlni. Így tökéletes, ahogy tervezte! Feszes, mélyebbre megy!!!, levegős, természetes, a tere hihetetlen, stb. stb. stb.
A vidám kitérő után azért ez idekívánkozott a végére...
Meg az is idekívánkozik a végére mint ténymegállapítás, hogy épített neked egy hangváltót a hangfaladhoz aminek a végeredményéről nincs közeltéri mérés, mi több kifejezetten kérte tőled hogy ne is engedd senkinek megmérni !
The end
- hifis
- Törzsvendég
A bulira azért írtam, hogy befejeződött, mert a nyüzsgés eddig tartott. Nincs újabb verzió, használom, ami van.
Azért egy kis nyüzsgés még mindig volt.
Az aktív analóg váltó korrekt installálásához anno Eselnek volt egy kérése (instrukciója), amit csak félig hajtottam végre. Szerinte zárt rendszerben ezek a mélyhangszórók 40l-ben szólnak optimálisan. Én neki is ugrottam a múltkorjában a térfogat csökkentésnek. A legkeményebb külső fali hőszigetelőből vágott kockákat dugdostam a hangfalba. De elkalkuláltam a méretet, túl nagyra vágattam, így csak 20 litert sikerült hangszórónként visszavenni a köbtartalomból.
Ahogy a múltkorjában írtam, beüzemeltük a végleges elektronikát.Most már némi járatás után egyértelművé vált, még mindig túl sok a levegő a mélyhangszórók mögött, kihallani némi hüppögést. Nincs mese, nekiduráltam magam, kibányásztam az építőanyagot, és tovább daraboltam. Így már sikerült a kívánt hangszórónkénti 40 litert összehozni. Megmondom őszintén, gőzöm sincs, hol van az a 40 liter levegő, totál ki van tömve nikecellel. Hogy ez a 40 liter ugyanaz-e mintha ennyivel kisebbre vettem volna a hangfalat, sosem derül ki. Tény, most szűk résekben kóvályog az, ami egyébként összefüggő terekben szokott.
Laci komoly apparátussal érkezett, hogy belője ehhez a felálláshoz a váltót. Jelenthetem, hozzá sem kellett nyúlni. Így tökéletes, ahogy tervezte! Feszes, mélyebbre megy!!!, levegős, természetes, a tere hihetetlen, stb. stb. stb.
A vidám kitérő után azért ez idekívánkozott a végére...
Kedves látogató!
Az alábbi bejegyzések torz képet festenek a valóságról, mivel a moderátor szelektíven törölte a szakmai érvelésemet a tárgyi tévedések tömkelegét tartalmazó szakmaiatlan támadásokra.
Ha kíváncsi a valóságra, akkor keressen meg privátban, ahol bemutathatom az eredményeimet és döntse el maga, hogy ennek mekkora a szakmai értéke.
Ha nem kíváncsi rá, csak erre járt, akkor vegye figyelembe a fent leírtak szerinti sajnálatos körülményeket.
Köszönöm a figyelmét!
otlm
Kedves Urak!Szőnyegbombázással és napalmmal takarítottam a threadet. Nálam lehet reklamálni, ha valakinek észrevétele van.
Üdv:Norbi
Zu Druid, Altmann BYOB, Zu kábelek
Sonos Multroom System
Sonos Multroom System
- Bodoraudio
- V.I.P.
- Értékelés: 742
- Kapcsolat:
Meneküljön ki merre lát
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Hogy ezek az eszközök mikor lesznek olyan természetesek mint ma egy média lejátszó, azt nem lehet tudni, de hogy előbb-utóbb valami történni fog ezen a téren az borítékolható.
No de már történt. Példának említeném a DEQX processzorait, amik közül több típushoz is volt szerencsém. Gyakorlatilag azt csinálják, amivel Te is kísérleteztél. Érdekes kütyük, de egyiket sem nevezném a HiFi megváltójának. Néhány problémát megoldanak, de az igazán nagyokkal nem tudnak mit kezdeni.
Kb. ennyi köze lehetett Husztynak is a digitális jelfeldolgozáshoz
Megint azt hiszed, értesz valamihez, de csak a tudatlanságodat kürtölöd világgá nagy mellénnyel. A szükséges bitszám főleg matematikai kérdés, a digitális jelfeldolgozás elméleti alapjait pedig már jóval 1976 előtt kitalálták. Nem kizárt, hogy éppen akkoriban készültek el az első DSP-k tervei. Csúnyán kilóg ám néha a paciláb...
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5226
"De egyébként meg igaz, hogy az elmélyült zenehallgatás magányos tevékenység."
...pl. a világ kb. 1200 koncertteremében...
Ideális akusztikájú szoba azért nem létezik, mert a különböző felvételeket különböző méretű és akusztikájú technikai helyiségekben fejezték be, tehát a pontos visszahallgatásnál ezt figyelembe kellene venni, ami a gyakorlatban nem lehetséges.
Ha megnézzük a zene mibenlétét, akkor könnyű belátni, hogy három részből tevődik össze, műszaki, pszichoakusztikai és emocionális részből. Az első kettőt lehet különféle módszerekkel többé-kevésbé linearizálni, de az emocionális rész garantáltan nem javul, sőt akár romlik is, emiatt sem terjednek el ezek a módszerek.
Ráadásul az emocionális átvitel paraméter halmazának ismerete és megfeleltetése műszaki-akusztikai paramétereknek momentán finoman fogalmazva is meglehetősen hiányos.
Na majd, ha ezügyben eredménnyel vizslattál, akkor mutasd be értékes tudományodat a nagyérdemű előtt, mondjuk egy audio kiállításon, vagy több magánzónál, és akkor megérdemelten lubickolhatsz az elismertségben, de addig kár ezt az erőszakos stílust hajtani, mert túlnyomórészt visszatetszést kelt az errejáró olvasóban.
Amúgy meg be kellene fejezni ezt a polémiát itt, mégiscsak hifis fültársunk rendszerének topikja ez, amit emocionális megelégedéssel hallgat nap mint nap...
Ez a kép az akusztikus tér egy pontján mutatja a spektrális eloszlást a kompenzálás előtt és után(LabView).
Az x tengely a frekvencia, n*62,5Hz.
Kompenzálás nélkül a hallgatási pozícióban lakószobában nagyjából ennyire egyenetlen a frekvenciamenet és ezt hallgatjuk oly nagy megelégedéssel
Névtelen.jpg
A tér egy pontján.
Ha bemegy 3 ember a 6 fülével, akkor viszont a hely és a frekvencia függvényében az eredetinél 3 dB-lel nagyobb ingadozásokat tapasztalhatnak 6-ból 5 fülükkel.
Javasolt irodalom: http://www.huszty.org/hd_hifi.pdf
Otlm:
Az alant írott dolgok, mind jól hangzanak, csak a valóságnak nem sok köze van hozzá. Nem értem miért kell egy lakószobában lineáris frekvenciamenetűvé alakítani egy hangsugárzót úgy, hogy a szoba hibáit kivonjuk az átvitelből. Vajon jobban fog szólni? Nem hiszem. A koncerttermek frekvenciamenete sem lineáris, miért kellene egy lakószobának annak lennie? Nagyon rég ismertek az optimális szoba méretei. Mégis van egy javaslatom. Talán elég lenne ezt a szoftvert továbbfejleszteni úgy , hogy csak a sub tartományra összpontosítasz.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Ez a kép az akusztikus tér egy pontján mutatja a spektrális eloszlást a kompenzálás előtt és után(LabView).
Az x tengely a frekvencia, n*62,5Hz.
Kompenzálás nélkül a hallgatási pozícióban lakószobában nagyjából ennyire egyenetlen a frekvenciamenet és ezt hallgatjuk oly nagy megelégedéssel
Névtelen.jpg
Kíváncsi lennék ezen görbék időbeni lefutására. Mi történik egy lakószobában az impulzus lefutása közben, mondjuk 100 ms-mal egy dobütés után, amikor a hangszóróból érkező és a szobában zengő hangok aránya megfordul.
(Jó lenne ezt a témát áthelyezni innen.)
A programot persze lehetne bonyolítani a lecsengési idők korrekciójával
Lehetne. Sokmindent lehet. Kérdés, tudod-e matematikailag modellezni és van-e hozzá hardvered? Ha nem csak idealizált tankönyvi ábrákat nézegettél, hanem valós akusztikus lecsengési karakterisztikákat is láttál, felesleges tovább magyarázni, milyen problémák merülnek fel.
Miféle rezonancia, ez így csak himihumi?!
Ha a mérőmikrofon hibájára gondolsz
Értelemszerűen arról az átalakítóról beszélünk, amelynek az amplitúdó- és fázishibáját korrigálnád.
gyakorlatilag a hangsugárzó és az akusztika hibáit abszolút korrigálná
Te meg egyszerűen hazudsz
Nekem működő dolgaim vannak kishaver
Nekem pedig kizárólag működésképtelen dolgaim vannak, na ehhez mit szósz?
/Poén kedvéért olykor igyekszem megfelelni még ordas bunkók elvárásainak is /
Egyébként nem vagyunk haverok, pubi. Elméleti/mérnöki jellegű vitában lényegében egyébként se lenne jelentősége, hogy kinek "mekkora" a gyakorlati múltja, tudása illetve affinitása. Szánalmas, ha csak ennyire telik.