Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Szoba- és épületakusztikai kérdések

Moderátor: fülelek

svan
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 185

Hozzászólás Szerző: svan »

A kőzetgyapotot nem kellett volna befóliázni, mert így nem lesz hangelnyelő tulajdonsága. Csak kiporzás ellen kell bevonni valami vékony anyaggal. A frontok melletti paneleket előrébb tenném, egészen az ajtóig mehet.

Pont a kiporzás miatt vontam be egy folpacknál leheletnyivel vékonyabb fóliával.
Sztereó: TMP Ant LE Dac | Jadis DA 60 | JMlab Utopia Mini
Sztereó 2: TMP Quantic F50 | Dynaudio Confidence C1

Igor69
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 74

Hozzászólás Szerző: Igor69 »

Az elmúlt hónapokban szép lassan a helyére került a szőnyeg és a könyvespolc is, továbbá a rendszert is elforgattam 180 fokkal ahogy azt többen is javasolták, így végre eljutottam oda, hogy már csak a kőzetgyapotból készült DIY akusztikai panelek elhelyezése maradt hátra. (befóliáztam 10db 5cm-es Airrock HD-t , majd bútorlapból csináltam nekik keretet, végül pedig bevontam őket vászonnal)

Ez az elhelyezés mennyire elfogadható? (Az ülőpozíció körüli paneleket nem szeretném lentebb tenni, mert akkor a fal felső része nagy arányban marad csupaszon, vagy ez hülyeség? )

Jelenleg a panelek a szobában vannak a falhoz támasztva, így a közép és a magas tartományoknál érezhető a javulás. Viszont talán 200hz körül hatalmas/hömpölygő mélytöbbletem jelentkezik... Az álló frontok reflexcsöveibe van értelme zoknit tömni? Mennyire torzíthatja el a doboz hangját, esetleg okozhat kárt a hangfalakban?

Hali!
Fólia helyett fríz anyag javasolt, pl. itt http://gabrieltex.hu/42-friz. A frontok mögötti részre próbálj meg diffúzort rakni, sztem jobb.

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Az elmúlt hónapokban szép lassan a helyére került a szőnyeg és a könyvespolc is, továbbá a rendszert is elforgattam 180 fokkal ahogy azt többen is javasolták, így végre eljutottam oda, hogy már csak a kőzetgyapotból készült DIY akusztikai panelek elhelyezése maradt hátra. (befóliáztam 10db 5cm-es Airrock HD-t , majd bútorlapból csináltam nekik keretet, végül pedig bevontam őket vászonnal)

A kőzetgyapotot nem kellett volna befóliázni, mert így nem lesz hangelnyelő tulajdonsága. Csak kiporzás ellen kell bevonni valami vékony anyaggal. A frontok melletti paneleket előrébb tenném, egészen az ajtóig mehet.

svan
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 185

Hozzászólás Szerző: svan »

Ez az elhelyezés mennyire elfogadható? (Az ülőpozíció körüli paneleket nem szeretném lentebb tenni, mert akkor a fal felső része nagy arányban marad csupaszon, vagy ez hülyeség? )

Jelenleg a panelek a szobában vannak a falhoz támasztva, így a közép és a magas tartományoknál érezhető a javulás. Viszont talán 200hz körül hatalmas/hömpölygő mélytöbbletem jelentkezik... Az álló frontok reflexcsöveibe van értelme zoknit tömni? Mennyire torzíthatja el a doboz hangját, esetleg okozhat kárt a hangfalakban?

Sztereó: TMP Ant LE Dac | Jadis DA 60 | JMlab Utopia Mini
Sztereó 2: TMP Quantic F50 | Dynaudio Confidence C1

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3310

Hozzászólás Szerző: AVX »

Persze, tudom nem jó túlcsillapítani sem, de ez nem fenyeget. Nem akarom én bebundázni a nappalit, csak egy-két elemre gondoltam az üres falra pl. a hangfalak mögé, TV mögé, vagy hátam mögé esetleg, kritikusabb helyekre, amíg még ízlésesen megoldható.
Létezik nagyobb méretekben is, az fajlagosan olcsóbb http://www.ikea.com/...2552/#/90203767

Ez a nagy már szörnyű lenne.
A kisebbel érdemes próbálkozni.

Alby_
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 63

Hozzászólás Szerző: Alby_ »

Persze, tudom nem jó túlcsillapítani sem, de ez nem fenyeget. Nem akarom én bebundázni a nappalit, csak egy-két elemre gondoltam az üres falra pl. a hangfalak mögé, TV mögé, vagy hátam mögé esetleg, kritikusabb helyekre, amíg még ízlésesen megoldható.
Létezik nagyobb méretekben is, az fajlagosan olcsóbb http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/produ ... #/90203767

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Véleményeteket szeretném kérni erről az olcsó IKEA HAMPEN szőnyegről, bocs ha hülyeségnek tűnik, egy kósza ötlet.
Lenne-e értelme falra tenni néhány elemet belőle akusztikai szempontból?
(persze a megfelelő helyre nem is végig a falon, és kis fantáziával,
ízlésesen valami mintát kovácsolva a színes szőnyegekből, akár 45 fokkal forgatva őket)
http://www.ikea.com/...3784/#/90203786 (80x80cm 2500Ft egy egység több színben van)
Tudom persze hogy olcsó polipropilén műszál csak, de nem drága és csak jobb mint a sima fal.
Hangfal mögé vagy kanapé mögé falra, hátha javít valamit?

Itt láttam egy efféle "bundás fal" ötletet
http://www.ikeahacke...holy-night.html

Szóval lehet ennek haszna?

Amúgy itt az http://www.ikeahackers.net-et van pár érdekes ötlet (és pár bugyuta ) érdemes nézelődni.

Egy próbát megér.
A semmitől biztosan jobb,de árthat is legalább ennyit,ha túl sokat raksz be belőle.
Túlságosan döglött is lehet a hang emiatt.
A mozis bemutatónkban körben vastag bársony függöny van.Teljesen elhúzva totál döglött hangot okozott.

Alby_
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 63

Hozzászólás Szerző: Alby_ »

Véleményeteket szeretném kérni erről az olcsó IKEA HAMPEN szőnyegről, bocs ha hülyeségnek tűnik, egy kósza ötlet.
Lenne-e értelme falra tenni néhány elemet belőle akusztikai szempontból?
(persze a megfelelő helyre nem is végig a falon, és kis fantáziával,
ízlésesen valami mintát kovácsolva a színes szőnyegekből, akár 45 fokkal forgatva őket)
http://www.ikea.com/...3784/#/90203786 (80x80cm 2500Ft egy egység több színben van)
Tudom persze hogy olcsó polipropilén műszál csak, de nem drága és csak jobb mint a sima fal.
Hangfal mögé vagy kanapé mögé falra, hátha javít valamit?

Itt láttam egy efféle "bundás fal" ötletet
http://www.ikeahacke...holy-night.html

Szóval lehet ennek haszna?

Amúgy itt az http://www.ikeahackers.net-et van pár érdekes ötlet (és pár bugyuta ) érdemes nézelődni.

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Zárt doboznál és előlapi reflex doboznál az eleje a mérvadó, míg a hátsó reflexnyílással bíró doboznál a hátulja.

Hátha valakinek segít. Nekem a hangfal előlapja van a mögötte lévő faltól 1/5-öd szobahosszra (75cm) és a doboz alsó reflexnyílásos. Előtte a doboz hátulja volt kb ennyire és elég kongó hangja volt, a felsőbasszus sok volt és az énekhangon is volt egy hosszú hallgatás során kellemetlen színezet..
A mögöttem lévő faltól kb 2/5 hosszra van a legtisztább középtartomány, de itt nincs mély. Hosszas tologatás után a végső helyen ülve lemértem a fülem a hátsó faltól szintén 1/5 hosszra van. Ez meglepett, mert a túl szimmetrikus elrendezés nem szokott beválni..
Az oldalfalaktól való távolság a szimmetrikushoz képest csak pár centit van eltolva, de már az sokat számított.

petimre
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 577

Hozzászólás Szerző: petimre »

Szerintem festesd le valamilyen más színre.

Köszi,

Igen, vagy ez lesz, vagy vászon előtte. Fekete könnyen levegőző vásznat szereztem már rá, megpróbálom vele, de a család szerint is festeni kellene..

Amennyire ellenezték, annyira tetszik most nekik..

Üdv.
Imi
Lyngdorf - AP Avanti I.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Megköszönve Zoli segítségét, egy kép a félkész diffuzorokról...

Még állítgatom, de igazán hatásosak...

Üdv.
Imi

Szerintem festesd le valamilyen más színre.

petimre
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 577

Hozzászólás Szerző: petimre »

Megköszönve Zoli szakmai segítségét, egy kép a félkész diffuzorokról...

Hálám jele is érkezni fog..

Még állítgatom, de igazán hatásosak...

Üdv.
Imi

Lyngdorf - AP Avanti I.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5280

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Szia, én úgy emlékszem Fülelek úr még úgy magyarázta, hogy zárt hangsugárzóknál a doboz hátuljától, hátsó reflexeseknél pedig a hangsugárzó közepétől érdemes kimérni az 1/5 hosszt.

Én úgy törekedtem az elhelyezéskor, hogy hangsugárzók mögött meghagyandó területet, illetve az 1/5 - 2/5 - 2/5 távolságokat betartva, kirajzolódjon az egyenlő oldalú háromszög. Persze szoba, berendezés stb nagyban befolyásolja a dolgot, én mivel egyedül élek, szabad utat engedhettem magamnak akármilyen elrendezésre.

Nálam most így néz ki:

Zárt doboznál és előlapi reflex doboznál az eleje a mérvadó, míg a hátsó reflexnyílással bíró doboznál a hátulja.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Sziasztok!

Black out sötétítő megfelelő az erkély ajtó elé, vagy túl sűrű az anyaga, és emiatt, jobb valami vastagabb sötétítő függöny?

Üdv: Irvine

Ha át tudsz rajta fújni, akkor jó.

Irvine
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 10

Hozzászólás Szerző: Irvine »

Sziasztok!

Black out sötétítő megfelelő az erkély ajtó elé, vagy túl sűrű az anyaga, és emiatt, jobb valami vastagabb sötétítő függöny?

L4D1K
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 2

Hozzászólás Szerző: L4D1K »

Sziasztok!

A hangfal elhelyezésénél lentebb írt "1/5 szabály" a hangfal hátuljának távolsága vagy minden oldalról vett távolsága a faltól?
Van-e szabály arra, hogy a hangfal a hátsó falhoz képest mekkora szöget zárjon be, vagy valami hasonló szabály?

Elnézést, ha hülyeségeket kérdezek, vagy ha ezek a témák már előjöttek, de még nem volt időm az egész topikot végigolvasni. (de tervbe van)

Választ előre is köszönöm!

Szia, én úgy emlékszem Fülelek úr még úgy magyarázta, hogy zárt hangsugárzóknál a doboz hátuljától, hátsó reflexeseknél pedig a hangsugárzó közepétől érdemes kimérni az 1/5 hosszt.

Én úgy törekedtem az elhelyezéskor, hogy hangsugárzók mögött meghagyandó területet, illetve az 1/5 - 2/5 - 2/5 távolságokat betartva, kirajzolódjon az egyenlő oldalú háromszög. Persze szoba, berendezés stb nagyban befolyásolja a dolgot, én mivel egyedül élek, szabad utat engedhettem magamnak akármilyen elrendezésre.

Nálam most így néz ki:

"Elméletileg az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem."

Bali85
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 4

Hozzászólás Szerző: Bali85 »

Sziasztok!

A hangfal elhelyezésénél lentebb írt "1/5 szabály" a hangfal hátuljának távolsága vagy minden oldalról vett távolsága a faltól?
Van-e szabály arra, hogy a hangfal a hátsó falhoz képest mekkora szöget zárjon be, vagy valami hasonló szabály?

Elnézést, ha hülyeségeket kérdezek, vagy ha ezek a témák már előjöttek, de még nem volt időm az egész topikot végigolvasni. (de tervbe van)

Választ előre is köszönöm!

Irvine
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Nagyon szépen köszönöm!

Remélem másnak is hasznosak ezek a kérdések, válaszok!
Kipróbáltam az 1/5-szabályt és jól működik, ahogy már mások is tapasztalták, mélyebb, szélesebb lett a színpad. Nálam valószínű a visszaverődések miatt, de mondhatni számomra zavaróan hangos lett az énekhang, amikor a helyére kihúztam a hangfalakat. ( vagy csak nekem szokatlan)

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

1. Választ megadtad a második kérdésben.
2. Igen, mert elöl van a reflexnyílás.
3. Mivel előrébb kell tenni a dobozokat, érdemes a kanapét középre tenni. Ha bőr huzatú, akkor párnákat kell rátenni, mert a bőrhuzat jócskán visszaveri a hangok nagyobb részét.
4. A fa reluxa olcsóbb és jobb megoldás, a fanyelvek dőlésszögével befolyásolni lehet a visszaverődéseket.
5. Vedd le, oda inkább könyvespolc (könyvekkel) vagy diffuzor (akusztikai elem) lenne jó.
6. Az oldalfal a fontosabb, mégpedig az első tükrözési pontokon legyen a táblák közepe. A 60x120 cm már jó méret. A felsorolt anyagok jók, gondoskodni kell a bevonatukról, kőzetgyapot vagy üveggyapot esetén a kiporzást is meg kell akadályozni (fríz)
7. Igen.
8. Nem, a panel legyen kicsit feljebb, mint a magassugárzó, pl. a 120cm magas táblát 20 cm-rel megemeljük a földtől.
9. Nincs szükség, de nemcsak a hangsugárzót kell optimális távolságra tenni, hanem a hallgatási helyet is, vagy legalábbis törekedni kell rá.

Irvine
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Üdvözlet mindenkinek!

A szoba akusztikát szeretném rendbe tenni.
A két szárnyas ajtó üveges, a szemben lévő ajtó helye, pedig bútorlappal van lefedve.
Szoba méretei: 481 cm hosszú 348 cm széles 261 cm magas beton panel szoba.
Aljzat laminált padló.
Tervezek egy szőnyeget a hangfal és a hallgatási pont közé.

A topik végi olvasása után a következő kérdések merültek fel bennem.
1, Első reflex nyílásos hangfalnál milyen távolságot kell tartani a hátsó faltól?
2, Mi a mérési pont, a hangfal elejének kell lenni 1/5 távolságra a faltól?
3, A kanapét érdemes lenne átteni a két hangfal közé, vagy ott is gondot fog okozni? ( nyiván akkor a kanapé helyére kerülne ami most a két hangfal között van.)
( a jelenlegi helyzetben a hangfal háta 22 centire van a faltól, és a kanapé miatt nem tudom előrébb hozni)
4, Mit tegyek az ablakok elé vastag de légáteresztő sűrűn raftolt sötétítőt vagy az említett fa reluxát, melyik a jobb megoldás?
5, A tükör a két hangfal között gondot okoz, levegyem?
6, Csak a hangfal mögé szükséges panelt rakni, vagy a hangfal mellé az oldal falra is? Mik lennének az optimális méretei? A 60*120 cm elégséges?
Milyen anyagból, Rockwool, Heraklith CF hangszigetelő, Airrock kőzetgyapot, vagy 32-40 kg/m3 habszivacs?
7, Ugyan abból az anyagból kell készíteni az oldalfalra valót is?
8, Az oldalsó panel elhelyezését is úgy kell megoldani, hogy a panel középvonala fejmagasságban legyen?
9, Első reflex nyílásos illetve a faltól az optimális távolságra elhelyezett hangfal esetén, szükség van basszus csapdára?

A segítséget előre is nagyon köszönöm!
Jó zene hallgatást, és kikapcsolódást kívánok!

kvantum
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: kvantum »

A szoba rezonanciák a basszus tartományban (20Hz-150Hz) is alapvetően a szoba méreteitől függenek. Minél nagyobb a szoba minden irányban, a zavaró rezonanciák annál mélyebbre esnek.
A szoba méretétől, a hangsugárzók elhelyezésétől és a hallgatási hely megválasztásától függ, hogy mennyire tér el a hallgatási helyen a mélyfrekvenciás átvitel a hangsugárzó tervezett "ideális" átvitelétől. Persze a gyártók gyakran tervezik úgy a hangsugárzókat, hogy azok bizonyos konfigurációban sugározzanak optimális mélyátvitelt, azaz falak közelében, vagy azoktól inkább távolabb. Sajnos ezt nem lehet a hallgatási helyiség méretei nélkül optimalizálni, legfeljebb durva közelítéssel. Ráadásul eléggé eltér a különböző hallgatók által preferált mélyhang mennyisége és minősége a sok rossz hangosítás, beidegződött rossz beállítások miatt, amit nem könnyű levetkezni. Azaz bárki mondhatja: ez a mély hangzás rossz/kevés/döng/búg/stb. közben meg esetleg rossz felvétel/rossz hangsugárzó elhelyezés/rossz hallgatási hely/rossz beidegződés miatt érzi úgy -persze van egy csomó rossz mélyhangú doboz is, de a minőségi mélyhang irányú vágyunk kielégületlenségnek oka általában kisebb része a gyenge hangsugárzó minőség.

A "búgás" eredhet a hangsugárzó mélyfrekvenciás átvitelének egyenetlenségéből, leginkább kiemelésből a 70-150Hz tartományban, illetve a szoba kedvezőtlen méreteiből és a rossz elhelyezésből adódó kiemelésből, és ezek kombinációjából.
A "döngés" eredhet a gyenge hangsugárzó konstrukcióból vékony dobozfalak, rossz dobozalak, valamint a szoba épületakusztikai tulajdonságaiból is, de a helytelen lakberendezés is okozhat ilyet.
A döngés hosszabb lecsengésű és zavaróbb szokott lenni, megszüntetése nem egyszerű feladat, ha alapvetően szobaakusztikai hiányosságról van szó.

Sejtettem,hogy ez egy sok összetevős probléma.Barátom egy 20 m2-es panel szobában hallgatja a zenét.Egy Acoustic Energy neo 3-as hangfala van.Nagy probléma nála a döngés jelenléte bizonyos számoknál.Sokszor próbáljuk ezt a problémát kiküszöbölni,de valószínű,hogy a gond maga a panelház lehet.
Érdekes módon,ha a hangsugárzó tüskék alatt nincs alátét akkor a legerősebb.Esztergált egy négy cm átmérőjű,egy cm vastag alátétet,de ettől száraz,csilingelő hangú lett.A döngés megszűnt de vele együtt az alsó basszus is,ami számára nagyon fontos.
Ezután kicseréltük egy két cm átmérőjű,picivel vékonyabb alátétre és lőn csoda visszatértek a mély hangok,melyek kottázhatóvá váltak. Megszűnt a csilingelés,a hangsugárzó sokkal testesebb,melegebb hangúvá vált.Ezzel a lépéssel a döngést egész jól sikerült csökkenteni,bár teljesen megszüntetni sajnos nem.
Számomra nagyon meglepő volt,hogy pár cm átmérő változás az alátétben,ekkora változást hozhat.
A szoba akusztika tényleg egy sok kitevős játszma,mint az egész hifi.

Üdv!

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Szia Zoli!

Hangsugárzók elhelyezésével kapcsolatban lenne pár kérdésem.

Egy adott hangsugárzót egyre jobban kezdünk rátolni a hátsó falra,akkor melyik basszus tartomány kezd egyre jobban erősödni?
Felső,középső,vagy talán az alsó?Esetleg mindegyik?
Fordított esetben,vagyis ha egy megfelelő helyen levő hangsugárzót túlzottan elhúzunk a hátsó faltól,mely paraméterekben kezd kevesebb lenni a mély tartomány?

A következő amire kíváncsi lennék és talán kapcsolódik az előző kérdéseimhez,hogy melyik basszus tartomány többletét jelenti,ha egy hangfal búg és melyiké,ha döng?

Válaszod,talán sok kezdő hifistának,magamat is beleértve,segíthet ideálisabban beállítani a hangsugárzóját.

Üdvözlettel!

A szoba rezonanciák a basszus tartományban (20Hz-150Hz) is alapvetően a szoba méreteitől függenek. Minél nagyobb a szoba minden irányban, a zavaró rezonanciák annál mélyebbre esnek.
A szoba méretétől, a hangsugárzók elhelyezésétől és a hallgatási hely megválasztásától függ, hogy mennyire tér el a hallgatási helyen a mélyfrekvenciás átvitel a hangsugárzó tervezett "ideális" átvitelétől. Persze a gyártók gyakran tervezik úgy a hangsugárzókat, hogy azok bizonyos konfigurációban sugározzanak optimális mélyátvitelt, azaz falak közelében, vagy azoktól inkább távolabb. Sajnos ezt nem lehet a hallgatási helyiség méretei nélkül optimalizálni, legfeljebb durva közelítéssel. Ráadásul eléggé eltér a különböző hallgatók által preferált mélyhang mennyisége és minősége a sok rossz hangosítás, beidegződött rossz beállítások miatt, amit nem könnyű levetkezni. Azaz bárki mondhatja: ez a mély hangzás rossz/kevés/döng/búg/stb. közben meg esetleg rossz felvétel/rossz hangsugárzó elhelyezés/rossz hallgatási hely/rossz beidegződés miatt érzi úgy -persze van egy csomó rossz mélyhangú doboz is, de a minőségi mélyhang irányú vágyunk kielégületlenségnek oka általában kisebb része a gyenge hangsugárzó minőség.

A "búgás" eredhet a hangsugárzó mélyfrekvenciás átvitelének egyenetlenségéből, leginkább kiemelésből a 70-150Hz tartományban, illetve a szoba kedvezőtlen méreteiből és a rossz elhelyezésből adódó kiemelésből, és ezek kombinációjából.
A "döngés" eredhet a gyenge hangsugárzó konstrukcióból vékony dobozfalak, rossz dobozalak, valamint a szoba épületakusztikai tulajdonságaiból is, de a helytelen lakberendezés is okozhat ilyet.
A döngés hosszabb lecsengésű és zavaróbb szokott lenni, megszüntetése nem egyszerű feladat, ha alapvetően szobaakusztikai hiányosságról van szó.

kvantum

Hozzászólás Szerző: kvantum »

Szia Zoli!

Hangsugárzók elhelyezésével kapcsolatban lenne pár kérdésem.

Egy adott hangsugárzót egyre jobban kezdünk rátolni a hátsó falra,akkor melyik basszus tartomány kezd egyre jobban erősödni?
Felső,középső,vagy talán az alsó?Esetleg mindegyik?
Fordított esetben,vagyis ha egy megfelelő helyen levő hangsugárzót túlzottan elhúzunk a hátsó faltól,mely paraméterekben kezd kevesebb lenni a mély tartomány?

A következő amire kíváncsi lennék és talán kapcsolódik az előző kérdéseimhez,hogy melyik basszus tartomány többletét jelenti,ha egy hangfal búg és melyiké,ha döng?

Válaszod,talán sok kezdő hifistának,magamat is beleértve,segíthet ideálisabban beállítani a hangsugárzóját.

Üdvözlettel!

fengsuhi
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hozzászólás Szerző: fengsuhi »

Sajnos nem elég. A sztereo tered mindenképp pocsék lesz, hangsugárzótól függetlenül.
Jobb lenne egy kis zárt doboz, mint pl. vintage AR, vagy Epicure 5, azok jobban elviselik a fal közelségét.
Ha ráadásul a másik fal előtt lesz egy kanapé, amin hallgatod, a basszus garantáltan nem lesz korrekt.
Ha semmit sem lehet másképp lakberendezni, akkor inkább szerezz be egy jó fejhallgatót egy jó erősítővel.

Sajnos ettől tartottam, mindenesetre köszi, Fülelek. Az egyetlen pozitívum, hogy a kanapé nem lesz rátolva a szemközti falra. Ha marad ez a koncepció, akkor úgy látom, a maximum az, hogy minél tágasabbra hagyom a tévé polcát, a dobozokat meg elhúzom a hátfaltól és – amennyire lehet – az oldalfaltól.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Sziasztok, úgy néz ki, a héten sikerül megcsípnem egy hangfalat (Phonar Compact 2), amelyet a hangsugárzós topikban ajánlottak a vintage Yamaha CR-820-amhoz. Még meghallgatom, de ha tényleg jó, akkor hazaviszem, és el kellene helyezni valahol. És itt jönnek a gondok: nemcsak akusztikai, hanem egy kevés lakberendezési tanácsra is szükségem lenne.

A doboz hátsó reflexnyílású, a szobában viszont épp tervezés alatt áll egy egész falat befedő polcos-könyves szekrénysor. Vagyis az állvány szinte kizárt, de arra sem találok igazán megoldást, hogy elég hely legyen a hangfal mögött, illetve mellett.

Nagyjából valami ilyesmi a kiindulási alap, de a pontos kialakítását lehetne optimalizálni, hogy minél jobban szóljon a hangfal. Elég lehet egy tágasabb polc neki?

Mit tanácsoltok?

Sajnos nem elég. A sztereo tered mindenképp pocsék lesz, hangsugárzótól függetlenül.
Jobb lenne egy kis zárt doboz, mint pl. vintage AR, vagy Epicure 5, azok jobban elviselik a fal közelségét.
Ha ráadásul a másik fal előtt lesz egy kanapé, amin hallgatod, a basszus garantáltan nem lesz korrekt.
Ha semmit sem lehet másképp lakberendezni, akkor inkább szerezz be egy jó fejhallgatót egy jó erősítővel.

Lezárt

Vissza: “Dunaudio (Ex hiVOX)”