Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Teljesen mindegy hogy néz ki egy kábel és az sem számít, hogy milyen bűvszavakat írnak a vezetékekről, meg a szigetelésről. Be kell dugni egy rendszerbe és ha sokat javít a hangon, akkor érdemes róla beszélni, gondolkodni, elmélkedni, utánacsinálni. Addig bla-bla. Saját tapasztalatom, ha ez bárkit érdekel, hogy a ferrit gyűrűk nem hatásosak tápkábeleknél.

Köszönöm a válaszodat.

Bár a "bűvszavak" alatt nem tudom, mit értesz, aki ezeket beposztolta, "mezei" hallgatózó, még csak nem is DIYer. A "javít" a hangon pedig valóban, mindenkinek ízlés és prioritások dolga, és (saját tapasztalatom leginkább erre utal) nagyban függ pl. a szobaakusztika sajátosságaitól. Egy kis belmagasságú, kis légterű és mélyben kioltó szoba nem fogja "meghálálni" az ezüstkábelezést, míg egy nagyobb szobában, ahol "rendben van" a frekilinearitás, "karácsonyi hangulatot" fog varázsolni a rézkábel, a maga csengésével-bongásával. Ezt saját magam is tapasztaltam (tanúk előtt).

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Hétvégén kicsit beszélgettem egy Német barátommal és beszámolt dolgokrol.10-15 ével ezelőtt nem tartották jelentősnek a készülékekben a hálózati kábeleket és nem is voltak a piacon olyanok amik jelentős változást és eredményt hoztak volna a high-end audio berendezésekben.Mivel a Német zenekedvelők megtehették bármilyen költségvetésű kábelek berendezések kiprobálását ezért azokat meg is vásárolták.
Ezek közé tartozik az egy jó barátom aki tőlem 20 évvel idősebb!

Elmondása szerint10-15 éve Hall Scott az Egyesült államokban egy olyan kábeltechnoligiát talát fel ami a hálózati kábelek területén megváltás volt a készülékekben.
Ismerős szerintem sokaknak. ELECTRAGLIDE
Azt mindenkinek tudni kell,hogy ez a fazon egy idiota drogfüggő aki mögött tényleg nagy tudás van. David Elrod erröl mesélni tudna mert az alkalmazottja volt.
Mivel lehetetlen volt ezzel az emberrel dolgozni kivált és megalakitott az Elrod power system céget nagy sikerekkel.
Elrod Signature hangfalkábel Power és a Statement power ami nagy sikereket arat bármilyen berendezésekben.Abszolút sokkal jobb kábeleket készit mint az Electraglide és jelenleg vásárolható 18000$ Elrod kábel is.

Szintén 10-15 évre visszatekintve az AudioPro Deutschland volt az Electraglide forgalmazója mivel célja a legmagasabb szintű zenehallgatás ami lehetséges kihozni a berendezésekböl.
Kizárolagos Német forgalmazó volt! Nagyon sokszor megtörtént,hogy a Hall Scott kábelei megtörtek tönkrementek és a küldése az USA-ba hosszú idő és körülményes volt.
Ezért Scott elmondta,hogy kell a kábeleket javitani megcsinálni. Mivel Hans Jüergen Braemer műszaki ember ezért nem is volt gond az esetleges sérült kábelek megcsinálása.

Rájött,hogy egy hasonló megoldással sokkal precizebb kidolgozással a megfelelő ezüst megtalálásaval egy sokkal jobb kábelt tud kifejleszteni mint az Electraglide. hosszú ideig tesztelte probálta nagyon sok forrásztás cin meg csatlakozókkal miként a legtökéletesebb.
Igy fejlesztette ki David Elrod után az Advanced kábelek amit a saját zenehallgatására is szánt.

Szép napot mindenkinek!

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2316

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables »

Már elnézést, de nem épp cables fórumtárs mantrázza a saját kábeleiről a bla-blát??
És miért kellene feltétlen s o k a t javítania a hangon egy másik kábelnek??

Szia!

Amit írtam az az én kábeleimre és bárki más kábeleire is ugyanúgy igaz, el kell olvasni, amit írnak róla, de nem kell elhinni, hogy az valóban jót is tesz a hangnak. Ki kell próbálni!!

Köszi a második mondatodat, ez nagyon fontos része az én filozófiámnak és szeretném, ha ezen mások is elgondolkoznának. Kell-e sokat javítani egy új kábelnek a rendszerünk hangján.

Szerintem igen! Mert ugye az a cél, azért cserélgetünk kábeleket. Nem érdemes olyan kábelekkel próbálkozni, ahol nem egyértelmű - első másodpercekben is hallható - a javulás.

Ebben benne van a teszt időtartam vita lényege is. Ez nekem saját véleményem és tudom, hogy mások nem könnyen értenek ezzel egyet, vagy egyáltalán nem. Egy igazán jobb kábelnek az első megszólalása is döntően jobb. Márpedig csak igazán jobbra érdemes cserélni a meglévő kábelünket, különben egyhelyben járunk!

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: AVX »

Azért adtak olyan kábelt, hogy a tv tápegysége ne zavarja (annyira) a hálózatot, hogy megfeleljen a CE követelményeknek.

Köszi.A többi kábelhez is adtak.Csak rá kell helyezni a két félbevágott kis hordót és össze kell pattintani.Régebbi Sony kamerámhoz is adtak ilyet.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5226

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Nekem adtak ilyet a tv-mhez is pedig.

Azért adtak olyan kábelt, hogy a tv tápegysége ne zavarja (annyira) a hálózatot, hogy megfeleljen a CE követelményeknek.

nehai
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 228
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: nehai »

A Tv-hez, (gyanítom nem CRT) álatlában nem árt a megfelelő RFI/EMI szűrés, ezt legtöbbször a tápkábelen is segítik egy ferritgyűrűvel (meg amit fülelek leírt emiatt sem árt). Egy direkt erre a célra készített filter hatása pedig kifejezetten jótékony. Hanggal már kicsit más a helyzet, a legtöbb tápkábelen észlelhető a hatása, ez sok mindentől függ, mármint a kábel felépítésétől/zajvédelmétől, hogy a plussz ferritgyűrű hatása pozitív vagy negatív ezt mindenkinek magának kell eldöntenie meghallgatással, általában a magastartományra és a lecsengésekre volt hatása nálam, de nehezen eldönthető, hogy pozitív vagy negatív az előjel, teljesen a kábel alaphangjától függ.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Teljesen mindegy hogy néz ki egy kábel és az sem számít, hogy milyen bűvszavakat írnak a vezetékekről, meg a szigetelésről. Be kell dugni egy rendszerbe és ha sokat javít a hangon, akkor érdemes róla beszélni, gondolkodni, elmélkedni, utánacsinálni. Addig bla-bla. Saját tapasztalatom, ha ez bárkit érdekel, hogy a ferrit gyűrűk nem hatásosak tápkábeleknél.

Már elnézést, de nem épp cables fórumtárs mantrázza a saját kábeleiről a bla-blát??
És miért kellene feltétlen s o k a t javítania a hangon egy másik kábelnek??

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: AVX »

Saját tapasztalatom, ha ez bárkit érdekel, hogy a ferrit gyűrűk nem hatásosak tápkábeleknél.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2316

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables »

Barátaim!

Ez akadt a monitoromra:

This is a good looking power cable using 0.6mm pure silver conductors, three cores for each conductor, wound in Litz style with the three conductors themselves braided. Insulation is oversized PTFE Teflon for an air dielectric. There is a snap choke close to the IEC connector to further improve RF rejection. The UK plug is a silver plated MK Toughplug and the IEC connector is a Wattgate 320i, both connectors cryo treated. The cable is finished in an attractive white braid.

For the materials cost and build quality alone, it seems very good value at a delivered price of £148.49.

http://theartofsound.net/forum/showthread.php?t=19693

Szerintetek hasonló keresztmetszetben érdemes lenne utánacsinálni? Milyen lehet a hangja?

Elvileg power amphoz dupla keresztmetszettel jön majd neki később.

Ja, és 2 bónusz kérdés: milyen hosszú a kábel, és hány éves a kapitány?

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

Talán kissé más megvilágításba kerülnek a hozzászólások az alábbi képet megtekintve, mely Peter Gabriel új turnéjának előkészületei közben készült a mai napon.

Egy élmény lehet eligazodni ebben a kábel dzsungelben.
Mindenesetre érdekel, hogy hova akarsz kilyukadni.
.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11024
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Az utóbbi napokban elvesztettem a topic irányát. Talán kissé más megvilágításba kerülnek a hozzászólások az alábbi képet megtekintve, mely Peter Gabriel új turnéjának előkészületei közben készült a mai napon.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Barátaim!

Ez akadt a monitoromra:

This is a good looking power cable using 0.6mm pure silver conductors, three cores for each conductor, wound in Litz style with the three conductors themselves braided. Insulation is oversized PTFE Teflon for an air dielectric. There is a snap choke close to the IEC connector to further improve RF rejection. The UK plug is a silver plated MK Toughplug and the IEC connector is a Wattgate 320i, both connectors cryo treated. The cable is finished in an attractive white braid.

For the materials cost and build quality alone, it seems very good value at a delivered price of £148.49.

http://theartofsound.net/forum/showthread.php?t=19693

Szerintetek hasonló keresztmetszetben érdemes lenne utánacsinálni? Milyen lehet a hangja?

Elvileg power amphoz dupla keresztmetszettel jön majd neki később.

Ja, és 2 bónusz kérdés: milyen hosszú a kábel, és hány éves a kapitány?

szocsa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 12

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: szocsa »

Ha vékony a vezető a kábelben,esetleg többeres hajlékony, akkor érthető, viszont az ezüstözött réz vezető teflon szigeteléssel (pl. a habia)némi triboelektromos bajjal bír, ami kicsit izgága magashang tartományt eredményez, de ez nem baj, mert akinek ez tetszik, annak a nyugodt hanggal van baja akkor is, ha a fél+ világ agyondícséri.

Pontosan az, vékony vezető, 7 eres. Nálam pont nyugodtabb lett a hang szvsz, de ismételten hangsúlyozom, hogy csak 120cm a hangfalkábel.
r2r 11 - Hypex UcD180HG - ASE Gleden

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Nagyon nagy hangerőnél sincs az erősítőnél kitapintható rezgés a kábelnél.

Ha vékony a vezető a kábelben,esetleg többeres hajlékony, akkor érthető, viszont az ezüstözött réz vezető teflon szigeteléssel (pl. a habia)némi triboelektromos bajjal bír, ami kicsit izgága magashang tartományt eredményez, de ez nem baj, mert akinek ez tetszik, annak a nyugodt hanggal van baja akkor is, ha a fél+ világ agyondícséri.

qqriq
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 130

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: qqriq »

Igen, a hangsúly a kitapintható szón kell legyen. Az atomokat sem látjuk......
A csúcson lenni magányos dolog - de legalább nincs tömeg.   Vini 'Big Daddy' Bergeman (1951-2017)

szocsa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 12

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: szocsa »

Igen, erre is gondoltam. Azonkívül a hosszabb hangszórókábel -szebb hangzás azon is alapul, hogy hosszabb kábelezésnél jóval kevesebb rezgés jut el az erősítőig. Ki lehet próbálni, ha szól a zene, tessék megfogni a hangszórókábelt a hangsugárzó csatlakozónál utána az erősítőnél is, érezni, hogy nagyjából a zene ütemében rezeg a kezünkben, és az erősítő doboza is rezeg, sokkal jobban, mintha egy másik erősítőről menne ugyanolyan hangerővel.
Persze vannak kivételek, amikor a hangszórókábel burkolata igen jól csillapítja a rezgéseket akár egy méteres szakaszon is, persze nemcsak ettől függ a "jóság", de ez is hozzájárul...

r2r 11 - Hypex UcD180HG - ASE Gleden

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Ha már rezgés és mikrofónia, akkor a keresztváltó a hangdobozban van a legrosszabb helyen. Gyanítom, erre gondolt Fülelek szaki.

Igen, erre is gondoltam. Azonkívül a hosszabb hangszórókábel -szebb hangzás azon is alapul, hogy hosszabb kábelezésnél jóval kevesebb rezgés jut el az erősítőig. Ki lehet próbálni, ha szól a zene, tessék megfogni a hangszórókábelt a hangsugárzó csatlakozónál utána az erősítőnél is, érezni, hogy nagyjából a zene ütemében rezeg a kezünkben, és az erősítő doboza is rezeg, sokkal jobban, mintha egy másik erősítőről menne ugyanolyan hangerővel.
Persze vannak kivételek, amikor a hangszórókábel burkolata igen jól csillapítja a rezgéseket akár egy méteres szakaszon is, persze nemcsak ettől függ a "jóság", de ez is hozzájárul...

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 342

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: SoXxX »

Még mielőtt elvesznénk a térrácsban:), kezdésnek tedd az öszekötőkábeleidet mélyhűtőbe, kb. fél napra:) Táp- és hangszórókábeleket csak akkor, ha extra hajlékony fajták, különben a hajtogatással többet veszíthesz. Hermetikusan lezárt zacskóban fagyaszd, ez fontos lehet a kapilláris hatás miatt. A hűtésen túl semmi köze nincs a kriogén kezeléshez, a hatása idővel el fog menni. Csak úgy eszembe jutott...

Ez mondjuk végtelenül egyszerűen magyarázható
Az elektronok mozgékonysága "csökken" magas hőmérsékleten, alacsony hőmérsékleten pedig "nő". Ezáltal alacsony hőmérsékleten jobb a vezetőképessége az anyagnak.

(valószínűleg egyébként a kristályhibák kerülése - egykristályos monolit kábelek készítése is hasonló miatt népszerű..mivel jobb a vezetőképességük mint "hibás" társaiké..aztán persze az ellenállásuk is más, így nem feltétlen hoznak jobb eredményt....az én nézőpontom szerint egyébként ennek a két dolognak a hatása miatt mások a kábelek hangjai leginkább, a többi max finomhangolás vagy mellébeszélés)

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Ha már rezgés és mikrofónia, akkor a keresztváltó a hangdobozban van a legrosszabb helyen. Gyanítom, erre gondolt Fülelek szaki.

A hangdobozaim váltója csillapító gumikkal van a hátoldalra van csavarozva, de jobb a hangminőség leszerelve, a dobozok mögött, egy-egy kis hokedlin:) A belső x-váltó kívülre szerelése viszont durván felboríthatja a jobban sikerült gyári dobozok hangzásegyensúlyát.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11024
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

A kábel nagyon rövid és könnyű. 120cm-es Habia mindenfajta extra harisnya, meg cső nélkül, de lehet lenne értelme 1-1 ponton kitámasztani. A külső keresztváltót adott esetben nem nagyon értem hogy jön ide, kérlek fejtsd ki bővebben.

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

"Egyébiránt nyilván ezer dolognak van még hatása a "hangra"..de a kristályszerkezet változást ne keverjük ezek közé a megmagyarázhatatlan effektusok közé (kialakulását, vizsgálhatóságát tekintve), mert ha nem is tökéletesen, de ismerjük."

Maga az effektus nem megmagyarázhatatlan, bár lehet neked máshogy tanították a szöveg értelmezést (a szövegkörnyezet a kulcsszó).
Mivel a kristályszerkezet vizsgálható, "mérhető", befolyásolható ezáltal simán lehet a hangra gyakorolt hatását vizsgálni (talán a vezetőképesség és társai kapcsán nézelődj).
Linket nyilván ne tőlem kérj, hanem a kábel gyártóktól - már akik azzal is próbálnak foglalkozni miért is változik a hang.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3516

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Te most megint szezon-fazont játszol:S

Emberke, ha kérhetnélek arra, olvasd már el amit írtál, állítottál, a kételkedés halvány árnyékát hagyva csak meg, miszerint:

"Egyébiránt nyilván ezer dolognak van még hatása a "hangra"..de a kristályszerkezet változást ne keverjük ezek közé a megmagyarázhatatlan effektusok közé (kialakulását, vizsgálhatóságát tekintve), mert ha nem is tökéletesen, de ismerjük."

Ha még egszer nekifutsz, akkor ebben azt állítod, sok minden megmagyarázhatatlanul hat a kábelek hangjára, fémek kristályszerékezete, változása, (változatai) nem, pontosabban nem megmagyarázhatatlanul, mert a fémtudomány kristály tisztán leír mindent, feltételezem te jártas is vagy ebben, sokkal jobban mint én, mert én csak egy laikus villamosmérnök érdeklődő vagyok.

A linket én nem az összes fémtani dologra kérdeztem, hanem a fémrácsok, fémállapotok, az ideálistól eltérő rendezetlenségi problémái, - elsősorban az audiókábelek anyagául szolgáló réz, ezüst, szenet ne keverjük ide mert az nem fém, miközben szénláncok sok hasonlóságot mutatnak a fémek kristályrácsával - audioviselkedéssel összefüggő dolgaira, amit szerinted a fémtudomány jól leír.

Bodoraudio
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 742
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Bodoraudio »

HT magic és H.T. Pro9 volt a kábelem. Elég jó szigeteléssel van elátva.

Én a rezgés csillapítására gondoltam nem a szigetelésre.

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

A kristályszerkezet változás, amibe az ideális térrácson kívül beletartozik az elemi kristályok nagysága, alakja, egymáshoz kapcsolódása, bezáródott vagy elemi kristályok falán kívüli idegen anyagok, fémek, nem fémek, oxidok hatása a hangra megfogalmazásod szerint ismert. Ha így van, akkor légyélszíves erre valamilyen linket feltenni.

Ezen kívül szokásos fémtechnológia az amorf kristályok előállítása, ahol igyekeznek minimalizálni, ideális esetben teljesen megakadályozni a kristályrácsok kialakulását, ezek miért és hogyan viselkednek megint másként hangra? Ez is egy speciális, minimalizált kristály szerkezet. A Siltech a G5 óta amorf ezüst drótokkal építi kábeleit, melyben az ezüst legfontosabb kísérője az arany, egészen másként rendeződik az ezüst atomok között, ez is része a kábel tulajdonság javulásának.

Te most megint szezon-fazont játszol:S
Alapszintű fémtani képzettség kellene legalább, hogy értsd miről beszélek úgylátom. Olyan linket követelsz tőlem ami a fémtan összes részletét tartalmazza..hmm..erre körülbelül az jut eszembe, hogy mi az élet értelme..42..

Egyébként az első bekezdésedre az a válasz, hogy igen a fémtan foglalkozik mindazokkal a dolgokkal amit itt leírtál - nyilván más-más területei és nem kevés irodalom van ehhez.
Egyáltalában milyen fémről szeretnél linket, ugyebár minden ötvöző által más állapotábrákra lesz szükséged, amiből le lehet olvasni egyébiránt, hogy milyen hőmérsékleten milyen kristályok alakulnak ki. A kristály hibákról is számtalan irodalom fellelhető.
Csak, hogy tiszta legyen végig nem a fentiek hangra gyakorolt hatásáról írtam (bár biztosan van arról is), viszont első körben talán itt lehetne kezdeni amikor kábeleket hasonlítgatsz. Az ezüsthöz baromira nem értek, viszont a vas-szén állapotábra amivel már sokan találkoztak az talán felnyitja a szemed. Nevezetesen simán lehetne vizsgálni, hogy perlites, ausztenites, stb kristályokat tartalmazó kábelek(arányokat is lehet próbálgatni) mit okoznak. Ugyanígy ezüst-arany ötvözet esetén is tudsz ilyen állapotábrát találni és vizsgálni.

A bekezdésed második felében az egykristályokról, amorf kristályokról beszélsz. Ezt a fentiek alapján ugyanígy lehet vizsgálni.

A fémtan nem egy megfoghatatlan valami..ne próbáljuk már ezt bemagyarázni az esetleg laikusoknak. Fogsz egy ilyen kábelt elviszed akármelyik metalurgiai tanszékre egy egyetemen és betudod vizsgálni. Az más kérdés, hogy fogalma sem lesz senkinek, hogy melyik kristálynak milyen hatása van a hangra - ha egyáltalán van - viszont ezt meg többféle kristályszerkezettel kilehet próbálni kisérleti úton. Csak érdekes módon ezt nem szokták megtenni a voodoo hivők.

csövi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 993

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: csövi »

Itt jegyezném meg a kábel külső burkolat fontosságát.
Ha jól van kitalálva szinte el is hagyható az alátámasztás.

HT magic és H.T. Pro9 volt a kábelem. Elég jó szigeteléssel van elátva.
Michell Engineering, SOtM sMS Neo, Devialet D200, és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”