Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Diy erősítő építés

p.audio
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: -8

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: p.audio »

Az Ágoston könyvben van tápterv kettő is ehhez a végfokhoz.2x32V trafó,4db 4700uF puffer,2db 3A bizti(esetedben a fele),2db 6,8uF MKT,az egyenirányító by500/100.

sammet
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 1

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: sammet »

Segítséget kérnék a hozzáértőktől.Építeni szeretnék egy Ágoston könyvben talált erősítőt névszerint J.L.Hood 75w AB erősítőt mono-ban építeném meg. A tápjához kellene egy terv 45v kell neki és 100va toroid csatornánként találtam egy 45v-os tápot:
http://www.kk-pcb.com/power-2.html
de ez túl nagy és amúgy is az nagyobb teljesítményű erősítőhöz való, maximum 4db 22000uF kondit használnék csatornánként.
Ha tud valaki ilyen tervet pls ossza meg velem 36_2_18.gif

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Igen de csak egy kósza ötlet volt azután próbálkoztam még egy két alkatrész módósításával és azután feladtam.
Mondom ez már nagyon régen volt 15-16 éves lehettem nem sok fogalmam volt az impedancia illesztésekhez és egyéb dolgohoz csak kisérleteztem mert ráértem

Ezzel nincs baj, csak akkor ne vonj le az esetből messzemenő és esetleg téves következtetéseket!

memme
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 59

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: memme »

Igen de csak egy kósza ötlet volt azután próbálkoztam még egy két alkatrész módósításával és azután feladtam.
Mondom ez már nagyon régen volt 15-16 éves lehettem nem sok fogalmam volt az impedancia illesztésekhez és egyéb dolgohoz csak kisérleteztem mert ráértem

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11028
Kapcsolat:

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Ez már egy nagyon régi történet, Kb 13 évvel ezelött építettem egy 4 csatornás Quad405 erősítőt és annak a a bemenetére tettem rá a már váltott jelet. A váltó a dmeghajtott dobozból volt kiszerelve. Most utólag átgondolva a dolgot lehet, hogy az impedancia illesztésekkel volt gond, de akkoriban nem ástam magam bele mert nem láttam értelmét, meg nem is értettem hozzá annyia (most sem).
Csináltam inkább egy aktív váltót (Tl 072 IC ből ha jól emlékszem)

Jól értem? A hangdoboz keresztváltóját kötötted be az erősítő elé?

memme
V.I.P.
V.I.P.

Diy erősítő építés

Mi volt pontosan ez a rendszer?

Ez már egy nagyon régi történet, Kb 13 évvel ezelött építettem egy 4 csatornás Quad405 erősítőt és annak a a bemenetére tettem rá a már váltott jelet. A váltó a dmeghajtott dobozból volt kiszerelve. Most utólag átgondolva a dolgot lehet, hogy az impedancia illesztésekkel volt gond, de akkoriban nem ástam magam bele mert nem láttam értelmét, meg nem is értettem hozzá annyia (most sem).
Csináltam inkább egy aktív váltót (Tl 072 IC ből ha jól emlékszem)

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 90

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: Tomi »

Azt értem és egyet is értek, de az aktív váltáshoz képest ami a kiinduló ötlet volt sokkal rosszab megoldás szerintem.
Kisérleti célból én is csináltam egyet de nem voltam elvarázsolva a hangjától.

Mi volt pontosan ez a rendszer?
potatomelon.wordpress.com

memme
V.I.P.
V.I.P.

Diy erősítő építés

Szerintem meg nagyon sok negatív hatás kiküszöbölhető az erősítő előtti váltással. Pl. a hangszórók közvetlenül csatlakoznak a végerősítőre, nincs köztük energiazabáló tekercs, kondenzátor.

Azt értem és egyet is értek, de az aktív váltáshoz képest ami a kiinduló ötlet volt sokkal rosszab megoldás szerintem.
Kisérleti célból én is csináltam egyet de nem voltam elvarázsolva a hangjától.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11028
Kapcsolat:

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Végsősoron az összes negatív tulajdonsága megmarad a váltónak csak éppen az erősítés elött

Szerintem meg nagyon sok negatív hatás kiküszöbölhető az erősítő előtti váltással. Pl. a hangszórók közvetlenül csatlakoznak a végerősítőre, nincs köztük energiazabáló tekercs, kondenzátor.

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Diy erősítő építés

Végsősoron az összes negatív tulajdonsága megmarad a váltónak csak éppen az erősítés elött

Pont, hogy jobb opció, mint ha az erősítő végére raknánk. Kisebb alkatrészek, nem kell impedanciával szórakozni a váltóban, az erősítő végére kell csak sorosan berakni a megfelelő ellenállás darabot és ennyi.

Azon gondolkodom, hogy megcsinálom a Seas Classic dobozt Millenium magassal, meg a két csöves erősítőt és két váltót (aktív és vonal szintű passzív) és A/B tesztelni lehet őket, hogy ki melyiket hallja jobbnak- az marad. A fülek döntenek.

memme
V.I.P.
V.I.P.

Diy erősítő építés

És itt van egy példa a vonal szintű jel szűrésére, passzív alkaltrészekkel, ez is elgondolkodtató:

http://www.marchandelec.com/xm46.html

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Diy erősítő építés

És itt van egy példa a vonal szintű jel szűrésére, passzív alkaltrészekkel, ez is elgondolkodtató:

http://www.marchandelec.com/xm46.html

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Diy erősítő építés

Érdekel a dolog! Megvalósítható vele 24 dB/oktáv meredekség?

http://www.pmillett.com/tube_active_crossover.htm

Azt írja, nem váltotta be hangilag a hozzá fűzött reményeket.

Vendég

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

gondolnám hogy a meredekség a szűrőtagoktól függ nem az erősítést végző eszközöktől

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Diy erősítő építés

Mi sem egyszerűbb egy kétutas aktív csöves keresztváltónál! Csatornánként elég 2db kettőstrióda hozzá, és egyszerű a kapcsolás is.

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Diy erősítő építés

Először is nyugodj le! Hallgasd csak egy ideig a frissen vásárolt kórházi 8040-es Genelecjeidet, így legalább szokod, hogy mi a jó hang!

Másodszor pedig, gondold át ezt az elvet, mert nem feltétlen a legjobb megoldás...szerintem.

Azt, hogy csöves erősítőt használnál, még értem, hisz a legtöbb hangjában van valami elmondhatatlanul kívánatos dolog.
De hogy az összes csöves erősítő elé bevágnál jópár műveleti erősítőből álló aktív váltót, már kevésbé értem. A csöves erősítő fanok a legtöbb esetben akkor nyugodtak, ha az összes ilyen

eszközt eltávolították a csövek elől!

Igaz, akkor maradok a passzívnál, max biamplifikálom.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5227

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Mi sem egyszerűbb egy kétutas aktív csöves keresztváltónál! Csatornánként elég 2db kettőstrióda hozzá, és egyszerű a kapcsolás is.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Diy erősítő építés

Kétutas monitort fogok aktívan váltani és csöves végfokokkal erősíteni, vagyis csinálnom kell még egy ugyanilyen csöves erősítőt!

Először is nyugodj le! Hallgasd csak egy ideig a frissen vásárolt kórházi 8040-es Genelecjeidet, így legalább szokod, hogy mi a jó hang!

Másodszor pedig, gondold át ezt az elvet, mert nem feltétlen a legjobb megoldás...szerintem.

Azt, hogy csöves erősítőt használnál, még értem, hisz a legtöbb hangjában van valami elmondhatatlanul kívánatos dolog.
De hogy az összes csöves erősítő elé bevágnál jópár műveleti erősítőből álló aktív váltót, már kevésbé értem. A csöves erősítő fanok a legtöbb esetben akkor nyugodtak, ha az összes ilyen

eszközt eltávolították a csövek elől!

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Diy erősítő építés

Stimmt, értem, az MDF korrekt, nem lesz vele gond. Majd dobjál még képeket, ahogy készül. A sajátomhoz még csak az anyagbeszerzés folyik. Lassú a posta. :-(
Üdv,
NL

Azt hiszem most kicsit belassult nálam is a projekt, mégpedig azért, mert eldurrant az agyam.
Kétutas monitort fogok aktívan váltani és csöves végfokokkal erősíteni, vagyis csinálnom kell még egy ugyanilyen csöves erősítőt!

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 421

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: opel123 »

Stimmt, értem, az MDF korrekt, nem lesz vele gond. Majd dobjál még képeket, ahogy készül. A sajátomhoz még csak az anyagbeszerzés folyik. Lassú a posta. :-(
Üdv,
NL

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Diy erősítő építés

Oké. Viszont, ha bármikor forrasztani kell, akkor nehézkes. Szerintem ki lehetne fúrni/marni a nagy kör átmérőjében és akkor nagyon könnyű hozzáférni. A foglalatot meg csak a lemezhez rögzíted. Most már persze fúrni nem egyszerű, mert középen a lik- :-)
Ami miatt még érdemes minél nagyobb furatot csinálni az az, hogy ha nagy felülelten érintkezik a fém a fával, közel a csőfoglalathoz, akkor a fa összeerssztései megrepednek. Egy barátomnak az első dobozán az illesztéseknél szétnyílt a fa tetőlap a nagy hő miatt. Ha az összeeresztések közül az egyik pont egy ilyen csőfurattal találkozik, akkor ez esélyes. Gondold meg.
Üdv,
NL

Ha forrasztani kell, az mindig nehézkes, ezt jó darabig nem kell majd, az garantált. Én biztos nem fogom. A nagy kör átmérőjében fúrni nekem is eszembe jutott, de el is vetettem, mert sok értelmét nem láttam, se hűtés, se hozzáférés szempontjából. A legnagyobb érv ellene, hogy nem nézne ki jól, felülről látszódnának a huzalozások. Fúrni biztos nem akarnám, akkor már inkább marnám, az összes 10 mm átmérő feletti lyukat martam.
A fának ebben az esetben nincsenek összeeresztései, ez 30 mm MDF, valamint a későbbi festék jól fog szigetelni.

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 421

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: opel123 »

Persze, no problem. Előre összeforrasztom a drótokat a csőlábakkal és utána rögzítem a lemezhez. A szellőzőrácsnak egyébként nem sok érdemi funkciója van, inkább csak dísz, a cső maga felül van, az alul lévő alkatrészek pedig szellőznek a maguk módján.

Oké. Viszont, ha bármikor forrasztani kell, akkor nehézkes. Szerintem ki lehetne fúrni/marni a nagy kör átmérőjében és akkor nagyon könnyű hozzáférni. A foglalatot meg csak a lemezhez rögzíted. Most már persze fúrni nem egyszerű, mert középen a lik- :-)
Ami miatt még érdemes minél nagyobb furatot csinálni az az, hogy ha nagy felülelten érintkezik a fém a fával, közel a csőfoglalathoz, akkor a fa összeerssztései megrepednek. Egy barátomnak az első dobozán az illesztéseknél szétnyílt a fa tetőlap a nagy hő miatt. Ha az összeeresztések közül az egyik pont egy ilyen csőfurattal találkozik, akkor ez esélyes. Gondold meg.
Üdv,
NL

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Diy erősítő építés

Hozzá fogsz férni a csőlábakhoz? Én mondjuk fordítva tettem volna be a lemezeket, hogy a kerek rész kerüljön síkba, így könnyebben lehet a lábakat forrasztani és alulról lehet rögzíteni a bilincset úgy, hogy ne látsszon. A lemezben levő szellőző rések funkciójukat vesztik.

Persze, no problem. Előre összeforrasztom a drótokat a csőlábakkal és utána rögzítem a lemezhez. A szellőzőrácsnak egyébként nem sok érdemi funkciója van, inkább csak dísz, a cső maga felül van, az alul lévő alkatrészek pedig szellőznek a maguk módján.

Vendég

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Azért nem egészen van így. A tacskós minihifi torzításainak frekvenciafüggősége sokkal rosszabb, mint egy normális csöves erősítőnek, a clip viselkedésről nem is beszélve. A DFD (difference frequency distortion)menete is sokkal rosszabb, és még találhatunk egyebet is, ha nagyon akarunk.
A többivel egyetértek.

Viszont a tacskós minihifi minden cd-vel ugyanolyan jól szól

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5227

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Egyben biztosan - az árában.

Amúgy ide is beírom a régi szlogent - "mindenki azt mér - amit tud!"
A bejáratott műszeres mérések alapján semmi létjogosultsága nem lenne az elektroncsöves erősítőknek, mert egy tescós minihifi leverne minden csövest, ha csak a mérésekre támaszkodhatnának a felhasználók.
Valójában nagyon sok olyan dolog van, ami befolyásolja a kapott hangzást, de senki nem foglakozik ezzel, mert a piac kicsi szeletéről van szó.

Ami érdekes ebben a félvezetős vs. csöves témában az az, hogy elvileg minden megoldható lenne a félvezetős technikában is, amit a csöves világban eddig használtak.

Üdv: TJ.

Azért nem egészen van így. A tacskós minihifi torzításainak frekvenciafüggősége sokkal rosszabb, mint egy normális csöves erősítőnek, a clip viselkedésről nem is beszélve. A DFD (difference frequency distortion)menete is sokkal rosszabb, és még találhatunk egyebet is, ha nagyon akarunk.
A többivel egyetértek.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”