Ear írta: ↑2023.02.25., szomb. 10:13
Aszpirin írta: ↑2023.01.22., vas. 15:19
Mintha a macOS-t csak a “retina” dolgokra optimalizálnák, és nem törődnek a kisebb felbontásokkal.
Ez a minin is így van, vagy csak a laptopjaikkal?
Így van ,hiszen az oprendszer része. De azért megoldható a dolog:
Retinával megegyező méretű nem retina felbontások :
24" : retina 4480 x 2520 , nem retina 2240 x 1260 ( kb full HD)
27" : retina 5120 x 2880 , nem retina 2560 x 1440 (WQHD)
32" : retina 6016 x 3384 , nem retina 3008 x 1692
Ha ekkora kijelzőket ekkora felbontáson használsz akkor minden ugyan akkora lesz mint a retina monitorokon, csak ugye kevésbe éles mert 1/4 annyi pixelből áll.
Köszi, és értem ezt, de…
A problémával nem találkoztam mindaddig, amígy saját képernyős Mac-jeim voltak… egész pontosan iMac-ek, amiket 2009 óta használok; jelenleg egy anno újan vásárolt 2017-es iMac-em (is) van. Na, az iMac képe brilliáns, még az IPS paneljeik is jobbak, mint a legtöbb monitor, amit láttam. Ez nem újdonság, ugye, különben nem vettem volna meg azt a gépet anno durván 850ezer forintért…
A munkához (szoftverfejlesztés ipari területen) viszont Windows-os gépet kell használnom (Linuxos HyperV image-ekkel is rajta), és otthon “elég jó” és drága 24 colos 16:10 képarányú Eizo monitorjaim vannak (EV2457, made in Japan), 2 darab (asszem érthető, miért nem akarok tőlük megválni…) Na ezek natív felbontása 1920*1200 (vagyis az FHD, csak 16:9 helyett 16:10-re “bővítve”), ami nekem pixelsűrűségben TELJESEN megfelel. A jelenleg a munkához használt Windows 10 Pro képe tökéletes, éles, kontrasztos, színhű, stb… Minvel univerzális, USB-C csatlakozású DisplayLink SoC-s dokkolóm van, amikor megvettem a 2020-as M1-es MacBook-omat, gondoltam kipróbálom, milyen ezekkel a monitorokkal. Azt már megírtam, hogy bár az M1 gépek elvileg egy külső monitorra vannak korlátozva, ez nem teljesen igaz, mert DisplayLink-kel két külső monitort is visznek a saját képernyőjük MELETT, és mindhárom külön desktopkén képes viselkedni egyazon időben, tehát nem mirroringról van szó…
DE. Akkor szembesültem azzal amire soha nem gondoltam volna: nagyon rondán néz ki a macOS az Eizók 1920x1200-as felbontásán. Nehéz elmagyarázni, látni kell: a megjelenített betűk duva kezdetleges antialiasing artifaktokat mutatnak, és bármilyen felbontást állítok be a gépen, egyszerűen ronda a kép. Kivéve, ha filmet nézek fullscreen-ben, mert akkor valahogy “megjavul” a kép…
Nem értem, ha a Windows meg tudja oldani, hogy “optimalizálja” a képét bármilyen felbontáson (és a Linux különböző felületei is, mert ez azért nem olyan nagy kihívás informatikailag, valljuk be).., akkor a Mac-en ez miért kell ilyen ronda legyen. Megérteném, ha csak beépített képernyős cuccaik lennének, de ott van ugye régóta a Mac Mini és újabban a Mac Studio… ezekhez mindenképp külső képernyő kell. Először a DisplayLink-re gyanakodtam, hogy az cseszekedik, de nem, utánanéztem, és mások is panaszkodnak, hogy szar a Mac-ek képe “alacsony” felbontásokon. Ha a szokásos 16:9 képarányú UHD-felbontású LG OLED-tévémre rakom rá a MacBook-ot, ismét éles a kép.. mintha csak a 16:10 képaránnyal vagy az “alacsony” felbontással lenne bajuk, ezzel a képaránnyal ugye csak monitoroknál, ma már főleg professzionális monitoroknál találkozol… Gyanús a dolog, mintha direkt csinálná az Apple, hogy saját monitort vagy legalább a “partner” gyártók “retina” monitorjait kelljen megvenni. De ez eléggé geciség lenne, nem?