Egyik ismerősömnek van ilyen, gondoltam itt kérdezem
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sztereó erősítők
- tamagaba
- Törzsvendég
- Értékelés: 598
- Kapcsolat:
Re: Diy erősítő építés
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...
Mi ebben az "A" osztály?
Látom kitartóan próbálkozol, de semmi esélyed.
(70 tranzisztoros erősítő Real Bias Circuit megoldással, 100mA/végtranzisztoronként)
TJ.
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2791
Mi ebben a DIY?

Látom kitartóan próbálkozol, de semmi esélyed.
(70 tranzisztoros erősítő Real Bias Circuit megoldással, 100mA/végtranzisztoronként)
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
- tamagaba
- Törzsvendég
- Értékelés: 598
- Kapcsolat:
Az lenne a kérdés, hogy ebben mi az A class?
Denon POA 3000
Denon POA 3000
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...
Re: Sztereó erősitők
Nem, AMP53 sosem járt nálam. Az AMP3800-ból adtam el inkább, az egy jó hangú, ügyes erősítő volt. Igazából a C.E.C. márkát a kiváló szíjhajtású CD lejátszói miatt volt érdemes tartani, de CD lejátszók iránt általánosságban (nem csak C.E.C. vonalon) annyira visszaesett a kereslet, hogy inkább elengedtem.s4tch írta: ↑2023.11.10., pén. 09:13Kipróbálta a tulaj az erősítőt más dobozokkal (T+A TMR60, ProAc Tablette 50), a ProAc előtt - ahogy borítékolni lehetett - csúnyán elvérzett. Mindenesetre nálam a Luákkal a jelenlegi zenehallgatási szokásaim mellett kiváló a szinergia, és fejeshez is parádés, úgyhogy meg is vettem magamnak a HD53n-t.
Esetleg az Amp 53-ra emlékszel? Ez is hasonló karakter, csak univerzálisabb teljesítménnyel?
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Kipróbálta a tulaj az erősítőt más dobozokkal (T+A TMR60, ProAc Tablette 50), a ProAc előtt - ahogy borítékolni lehetett - csúnyán elvérzett. Mindenesetre nálam a Luákkal a jelenlegi zenehallgatási szokásaim mellett kiváló a szinergia, és fejeshez is parádés, úgyhogy meg is vettem magamnak a HD53n-t.
Esetleg az Amp 53-ra emlékszel? Ez is hasonló karakter, csak univerzálisabb teljesítménnyel?
- fererencz
- Törzsvendég
- Értékelés: 885
- Deenoo
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 29
A Gain potival nem tudod nullára szabályozni/levenni a hangerőt.fererencz írta: ↑2023.11.07., kedd 13:18Gondolom az tiszta, hogy egyik az erősítő előtt van, a masik utána. A gain képes akár a hangszínen is változtatni, egy bizonyos ponton túl garantáltan torzítás lesz az eredmény, az erősítő határain belül is. A hangerő ezzel szemben nem szól bele a hangképbe, önmagában nem okoz torzítást, csak maga az erősítő, ill. a hangsugárzó utána. Még alapzaj szempontjából sem mindegy, melyiket használod.Mézga Aladár írta: ↑2023.11.07., kedd 12:34Sziasztok!
Kérem valaki magyarázza meg nekem mi a különbség egy integrált erősítőn a volume poti és egy végfokon a gain poti között!?
- fererencz
- Törzsvendég
Bocsi, kapkodva, figyelmetlenül írtam be, nem is a kérdésre válaszolva, elírva ezt-azt. Így nem értelmes.
Nem szotkam hibázni.
- fererencz
- Törzsvendég
Gondolom az tiszta, hogy egyik az erősítő előtt van, a masik utána. A gain képes akár a hangszínen is változtatni, egy bizonyos ponton túl garantáltan torzítás lesz az eredmény, az erősítő határain belül is. A hangerő ezzel szemben nem szól bele a hangképbe, önmagában nem okoz torzítást, csak maga az erősítő, ill. a hangsugárzó utána. Még alapzaj szempontjából sem mindegy, melyiket használod.Mézga Aladár írta: ↑2023.11.07., kedd 12:34Sziasztok!
Kérem valaki magyarázza meg nekem mi a különbség egy integrált erősítőn a volume poti és egy végfokon a gain poti között!?
Nem szotkam hibázni.
A különálló végfok elé például nem tudható, hogy milyen kimenőszinttel rendelkező előfok kerül, ezért praktikusan ahhoz a gain potméterrel belőhető a végfok kivezérlési szintje.
TJ.
- tunerman
- V.I.P.
Az integrált erősítőben a végfok és az előtte lévő előfok bemeneti és kimeneti szintjei tervezve/illesztve vannak egymáshoz.Mézga Aladár írta: ↑2023.11.07., kedd 12:34Sziasztok!
A különálló végfok elé például nem tudható, hogy milyen kimenőszinttel rendelkező előfok kerül, ezért praktikusan ahhoz a gain potméterrel belőhető a végfok kivezérlési szintje.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
- Mézga Aladár
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 114
Sziasztok!
Mindig, mindennél van jobb!
- tunerman
- V.I.P.
Egyszerűbben fogalmazva - felesleges erősíteni egy jelet, hogy aztán a hangerőpotméterrel nagyon leosszuk a nekünk szükséges szintre.
TJ.

TJ.
Korábban már írtam hasonló élményről egy Süti által készített "végfokkal", valójában egy 0 dB erősítésű (gain) mos-fetes kimenő fokozattal kapcsolatban, amelyet a DAC alacsonyszintű kimenetéről hajtva egész élvezhető hangerőt értem el, igaz kisebb helyiségben, közel a hangfalakhoz.s4tch írta: ↑2023.11.06., hétf. 09:04... A CEC-en két fokozatban állítható a gain, és low gainen az igazi a műsor. Finomak a sávszélek, van részlet és némi dinamika a mély tartományban is (ezt az összes többi erősítő kivétel nélkül maszatolta eddig), leginkább ez tűnik fel.
...Már csak az a kérdés, hogy miért?![]()
Jómagam arra jutottam, hogy miközben a gyártók között megy az erőfitogtatás wattok, vagyis teljesítmény tekintetében, a legtöbben a végfokokban felesleges mértékű gain-nel dolgoznak, aminek az eredménye az, hogy az önmagukban is jelentős gain-re képes előerősítő fokozatok paradox módon erősítés helyett leginkább elnyomásra használatosak, a hangerő potit szuboptimális módon működési tartományának szűk, legalsó szegmensébe kényszerítve. Ugye ismerős a helyzet?
Szerintem csak annyi történik, hogy az ésszerű végső fokozati erősítésnek köszönhetően minden elem "kényelmesebb" tartományban tud dolgozni és nem mellesleg a korábbi fokozatok alapzaja sem kerül "kihangsúlyozásra".
Nálam nagyon jó eredményt produkál például a fenti fokozat a csöves előerősítő kisebb, 12 dB erősítésű kimenetéről hajtva, vagy éppen egy Audiophonics NC500-as végfok Hypex modulokkal közvetlenül a DAC-ról hajtva, melynél az input buffer áthidalásával megint csak 12.8 dB a gain.
De még a előerősítő low-gain+Hypex low-gain is sokkal jobb a <25 dB erősítéssel, mint az összesen 35-40dB erősítésű elő+végfok kombinációk, integráltak.
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Persze, az ízlésemet nem fogja senki megmagyarázni helyettem. Inkább úgy szólna az általános felvetés, hogy előfordulhat-e, hogy alacsony teljesítmény és alacsony gain előnynek bizonyulhat bizonyos helyzetben.
Én sem vártam tőle sokat, csak próbából kötöttem be a dobozok elé, miután meghallgattam fejessel és fülessel. (Tényleg kiváló fejes erősítő, bár van fülesem, amihez az Ant jobban illik.) Aztán jól meglepődtem.
Az a furcsa az egész tapasztalásban, hogy a kipróbált erősítők közül a Tritont hallottam elképesztően jól szólni Focal dobozokkal, a Musical Fidelityt szintén szerettem más hangfalakkal, de itt egyik sem működött úgy, ahogy vártam. Ez a kis izé meg fürgébbnek, részletesebbnek tűnik mindennél, ami erre járt. És tényleg nem értem, hogy miért, ahogy azt sem, hogy lehet, hogy az alacsonyabb teljesítményű erősítők jobban működnek itt.
Korábban én forgalmaztam a C.E.C. márkát, ismerem a HD53n-et. Kiváló fejhallgató erősítő, de a beépített hangfal végfok szerintem nem volt egy szinten minőségben a fejhallgató résszel, olyan éppen hogy elmegy kategória.s4tch írta: ↑2023.11.06., hétf. 11:08Csúcsérték (ezért írtam, hogy max. ennyi), REW, illetve kölcsön kézi műszer segítségével, hallgatási pozícióban mérve (kb. 2, illetve 3m a dobozoktól, attól függően, hogy lehúzom-e őket a falról, vagy nem). Az átlag nyilván alacsonyabb ennél. Most épp csak telefon van kéznél, ez szerint pár perc átlaga ~60 dB, csúcs ~77 dB.
Egyébként zajszinttől függetlenül a legjobban a kis CEC erősítő tetszik, akár esti háttérzenéről van szó, akár hangosabb, odafigyelős zenehallgatásról. És egyáltalán nem értem, miért.
BARTIMEX AUDIO Honlap
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11017
- Kapcsolat:
Igen, ez teljesen reális érték.s4tch írta: ↑2023.11.06., hétf. 11:08Csúcsérték (ezért írtam, hogy max. ennyi), REW, illetve kölcsön kézi műszer segítségével, hallgatási pozícióban mérve (kb. 2, illetve 3m a dobozoktól, attól függően, hogy lehúzom-e őket a falról, vagy nem). Az átlag nyilván alacsonyabb ennél. Most épp csak telefon van kéznél, ez szerint pár perc átlaga ~60 dB, csúcs ~77 dB.
Hogy neked miért pont az az erősítő tetszik, arra szerintem nem fogsz választ kapni másoktól, de hátha...
Csúcsérték (ezért írtam, hogy max. ennyi), REW, illetve kölcsön kézi műszer segítségével, hallgatási pozícióban mérve (kb. 2, illetve 3m a dobozoktól, attól függően, hogy lehúzom-e őket a falról, vagy nem). Az átlag nyilván alacsonyabb ennél. Most épp csak telefon van kéznél, ez szerint pár perc átlaga ~60 dB, csúcs ~77 dB.
Egyébként zajszinttől függetlenül a legjobban a kis CEC erősítő tetszik, akár esti háttérzenéről van szó, akár hangosabb, odafigyelős zenehallgatásról. És egyáltalán nem értem, miért.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11017
- Kapcsolat:
Mivel és milyen módon sikerült ezt a hangnyomás adatot mérned? Így elsőre halknak nem mondanám, hacsak nem csúcsértéket adtál meg.
Urak, segítsetek megérteni, mit hallok.
Adott egy pár Lua Con Brio. 3 utas álló doboz, 90 dB érzékenységű, kb. 24-25 m2-es szobában hallgatom, max. 85-90 dB-n, tehát a gyakorlatban sem nem kell elé erőmű. Volt már előtte egy kalapnyi erősítő rövidebb-hosszabb ideig; ami eszembe jut hirtelen:
- Kenwood KA-9100, ~100W @ 8 ohm
- Audiophonics Ncore végfok, 75W
- Musical Fidelity A5 CR, ~250W
- Nuforce Omnia A300SE, ~150W
- TMP Triton, ~50W
- TMP Ant, ~10W
Egyikkel sem volt rossz éppen, de miután elég halkan hallgatok zenét, valahogy az Anttal szerettem leginkább. Erre kaptam kölcsön egy ilyet: CEC HD53n. Ez sem combos, 13W. Érdekes, hogy ahogy az Antot, ezt is fejhallgatókhoz találták ki, kvázi mellékesen van rajta a hangfal terminál. És ezzel a legjobb, vagy ezzel tetszik legjobban a hangfal, fene tudja, hogy fogalmazzak. Biztos mérhető is a különbség, a Kenwood, az Ant és a CEC van/lesz kéznél, meg is tudom őket mérni. Viszont valahogy az a benyomásom, hogy a gain rengeteget számíthat ezeknek a dobozoknak. A CEC-en két fokozatban állítható a gain, és low gainen az igazi a műsor. Finomak a sávszélek, van részlet és némi dinamika a mély tartományban is (ezt az összes többi erősítő kivétel nélkül maszatolta eddig), leginkább ez tűnik fel. A középtartományt vakteszten jó eséllyel benézném a Kenwood és a CEC között, a sávszéleket és a dinamikát szerintem nem.
Odáig semmiképp nem mennék, hogy azt állítsam, egyik vagy másik erősítő mindenképp jobb bármelyik másiknál. Ezek szerintem mind remek erősítők, és biztos vagyok benne, hogy a nagyobb teljesítményű elektronikák egy kevésbé érzékeny doboz előtt, pláne egy nagyobb szobában jobban teljesítenének, nem is beszélve mondjuk egy olyan dobozról, ami lemegy 2 ohmig. Viszont valamiért az én fülemnek (és @vájtfül:) kollégának is, akinek a kölcsön erősítők egy részét köszönhetem) ezekhez a dobozokhoz, ebbe a szobába ez a kis CEC passzol a leginkább.
Már csak az a kérdés, hogy miért?
Adott egy pár Lua Con Brio. 3 utas álló doboz, 90 dB érzékenységű, kb. 24-25 m2-es szobában hallgatom, max. 85-90 dB-n, tehát a gyakorlatban sem nem kell elé erőmű. Volt már előtte egy kalapnyi erősítő rövidebb-hosszabb ideig; ami eszembe jut hirtelen:
- Kenwood KA-9100, ~100W @ 8 ohm
- Audiophonics Ncore végfok, 75W
- Musical Fidelity A5 CR, ~250W
- Nuforce Omnia A300SE, ~150W
- TMP Triton, ~50W
- TMP Ant, ~10W
Egyikkel sem volt rossz éppen, de miután elég halkan hallgatok zenét, valahogy az Anttal szerettem leginkább. Erre kaptam kölcsön egy ilyet: CEC HD53n. Ez sem combos, 13W. Érdekes, hogy ahogy az Antot, ezt is fejhallgatókhoz találták ki, kvázi mellékesen van rajta a hangfal terminál. És ezzel a legjobb, vagy ezzel tetszik legjobban a hangfal, fene tudja, hogy fogalmazzak. Biztos mérhető is a különbség, a Kenwood, az Ant és a CEC van/lesz kéznél, meg is tudom őket mérni. Viszont valahogy az a benyomásom, hogy a gain rengeteget számíthat ezeknek a dobozoknak. A CEC-en két fokozatban állítható a gain, és low gainen az igazi a műsor. Finomak a sávszélek, van részlet és némi dinamika a mély tartományban is (ezt az összes többi erősítő kivétel nélkül maszatolta eddig), leginkább ez tűnik fel. A középtartományt vakteszten jó eséllyel benézném a Kenwood és a CEC között, a sávszéleket és a dinamikát szerintem nem.
Odáig semmiképp nem mennék, hogy azt állítsam, egyik vagy másik erősítő mindenképp jobb bármelyik másiknál. Ezek szerintem mind remek erősítők, és biztos vagyok benne, hogy a nagyobb teljesítményű elektronikák egy kevésbé érzékeny doboz előtt, pláne egy nagyobb szobában jobban teljesítenének, nem is beszélve mondjuk egy olyan dobozról, ami lemegy 2 ohmig. Viszont valamiért az én fülemnek (és @vájtfül:) kollégának is, akinek a kölcsön erősítők egy részét köszönhetem) ezekhez a dobozokhoz, ebbe a szobába ez a kis CEC passzol a leginkább.
Már csak az a kérdés, hogy miért?

Jogos, nekem nincsen annyi minden ráaggatva az erőlködőre.
Persze, ha lekapcsolom a TV - t, nekem is le kell kapcsolnom az erősítőt, mert az szólna tovább.
Mondjuk, azt így is úgy is lekapcsolnám, tehát nincs plusz teendő...
Köszi a választ! Jogos kérdés - ha RCA-n van kötve, akkor tévézéshez AUX-ra kell váltani, a tévén futó appokhoz (Netflix, HBO, külső castolt eszközök stb) és az Xboxhoz meg Opticalra. Illetve ha kikapcsolom a tévét, de a STB-t nem, akkor tovább megy az adás hangja :) Ezek persze túlélhető-megoldható dolgok, de mégiscsak némi plusz kényelmetlenség a folyamatban, ami korábban nem kellett.
A kérdésedre nem tudom a választ, de azt én kérdezném, hogy eleve miért nem így használod ?
Nekem eleve jobb megoldásnak tűnik a Setup-box, HDMI, TV, Coax, Erősítő vonalnál a Setup-box, RCA, Erősítő bekötés.
Én annyival füszereztem a dolgot, hogy kikerültem a Box dac-ját.
Nálam így megy a jel :
Setup-box, Coax, DAC, RCA, Erősítő.
Sziasztok, ez a probléma idegesít rettenetesen mostanában. Tudtok segíteni a megoldásban?
A setup: a tévé egyik HDMI bemenetére van kötve egy settopbox, egy másikra egy Xbox konzol. A tévé optikai kábellel van összekötve egy sztereó erősítővel, amire két hangfal van rákötve.
A probléma: ha a TV-n a settopboxon keresztül érkező adást nézzük, a hangfalak 10-15 perc után elkezdenek pattogni, egyre sűrűbben és egyre hangosabban.
Bármilyen más forrást nézve nincs ilyen hiba - akkor se, ha a TV-n Netflixet nézek, vagy ha Xboxot használok, nincs egyáltalán pattogás. Tehát csak akkor, ha a tévéműsort nézem a settopboxon keresztül.
Amit próbáltam: HDMI kábel csere, másik HDMI port használata a tévén - a jelenség megmaradt. Ha a settopboxot direktben az erősítőre kötöm RCA csatlakozóval (azt hiszem, így hívják), akkor nincs pattogás. Próbáltam másik aljzatba dugni a settopbox és az erősítő tápkábelét, de ebben korlátozottak a lehetőségeim, legfeljebb nem ugyanabba a hosszabbítóba dugom - nem segített.
Amit nem próbáltam: optikai kábel csere (nincs kéznél másik, meghát minden más bemenet jól működik ugyanezzel a kábellel), és settopbox csere.
Mitől lehet ez, méginkább: mi lehet a megoldás? Mivel csak egy idő után jön elő a probléma, melegszik valami? Settopbox cserére tudok már csak gondolni laikus fejjel, csak ha nem lenne muszáj, nem váltanék az újabbfajta telekomos settopboxra, ami más családtagoknál van és a régebbihez képest egy lomha, körülményes ****. Előre is köszönöm a segítséget.
A setup: a tévé egyik HDMI bemenetére van kötve egy settopbox, egy másikra egy Xbox konzol. A tévé optikai kábellel van összekötve egy sztereó erősítővel, amire két hangfal van rákötve.
A probléma: ha a TV-n a settopboxon keresztül érkező adást nézzük, a hangfalak 10-15 perc után elkezdenek pattogni, egyre sűrűbben és egyre hangosabban.
Bármilyen más forrást nézve nincs ilyen hiba - akkor se, ha a TV-n Netflixet nézek, vagy ha Xboxot használok, nincs egyáltalán pattogás. Tehát csak akkor, ha a tévéműsort nézem a settopboxon keresztül.
Amit próbáltam: HDMI kábel csere, másik HDMI port használata a tévén - a jelenség megmaradt. Ha a settopboxot direktben az erősítőre kötöm RCA csatlakozóval (azt hiszem, így hívják), akkor nincs pattogás. Próbáltam másik aljzatba dugni a settopbox és az erősítő tápkábelét, de ebben korlátozottak a lehetőségeim, legfeljebb nem ugyanabba a hosszabbítóba dugom - nem segített.
Amit nem próbáltam: optikai kábel csere (nincs kéznél másik, meghát minden más bemenet jól működik ugyanezzel a kábellel), és settopbox csere.
Mitől lehet ez, méginkább: mi lehet a megoldás? Mivel csak egy idő után jön elő a probléma, melegszik valami? Settopbox cserére tudok már csak gondolni laikus fejjel, csak ha nem lenne muszáj, nem váltanék az újabbfajta telekomos settopboxra, ami más családtagoknál van és a régebbihez képest egy lomha, körülményes ****. Előre is köszönöm a segítséget.