tollact írta: ↑2026.02.05., csüt. 08:30
Röviden összefoglalom a bénázásomat a Wiim Pro streamerrel. Elöljáróban annyit, hogy minden probléma ( vagyis majdnem minden) megoldódott. Írtam egy ticketet a supportnak és válaszoltak , pontokba szedve, mit kell ellenőriznem. Ez vezetett a megvilágosodáshoz

DAC-ként egy Dactilus II-t használok a géphez, ami egy régebbi gép és max 24/96-os fájlokkal tud megbirkózni. Igen ám, de én a Wiim digit kimenetét a max-ra állítottam (24/192). Ezért szakadozott. Visszaállítva
24/44,1-re tökéletesen működik. Megszünt az említett búgás is. Nem gondoltam volna, hogy a tömörített spoty is a 192-es szélességet akarja használni. Mert egyelőre még nincs Tidal előfizetésem...viszont a számítógépem szerverként való használatát még mindig nem jöttem rá, hogyan tudnám alkalmazni ( hogy a rajta lévő zenéket is elérje a Wiim).
Nem tudom, volt e már így leírva bárki által, ha nem, akkor hiánypótló lehet.
Írásod alapján jutott eszembe, hogy érdemes lehet leírni pár olyan dolgot, amit ki lehet próbálni, ha bejön, hallgassátok örömmel.
A Wiim és Tidal lejátszásához én az alábbi gondolatmenetet követtem a beállításoknál:
Nem fixáltam a felbontást (Resolution), hagytam az eredeti (Native) értéken, elvileg így "Bit-perfect" módon továbbítja, nem módosítja (a Wiim).
Miért nem használom a "Fixed Resolution" módot? Mert ha bekapcsolom, a WiiM minden beérkező digitális jelet kényszerítve átkonvertál (resampling) egyetlen választott értékre (pl. 96 vagy 192 kHz-re). Ez a digitális utómunka (resampling) elméletileg apró torzításokat vagy kerekítési hibákat vihet a jelbe.
A célom az volt, hogy a 44.1 kHz-es CD-minőség 44.1-en, a 96 kHz-es Hi-Res pedig 96-on megy ki a DAC felé, változtatás nélkül. Az meg csak játsza le.
Beállítás, ha valaki nem találná WiiM Home appban:
Audio Settings -> Coax Output Resolution: Itt állítsd be a maximumot, amit a DAC-od még kezelni tud (általában 192 kHz / 24-bit). Ez nem fixálja a jelet, csak egy "plafont" szab meg, hogy mi a legtöbb, amit a kábelen kiküldhet. Ez utóbbi pont egy régebbi dacnál lehet fontos, akkor ugye a kisebbet - a te esetedben a 96kHz-t adod meg.
Fixed Resolution: Ezt KIKAPCSOLTAM (OFF). Így a WiiM mindig az adott zenefájl eredeti mintavételezési frekvenciáján küldi a jelet.
Én még fixáltam a kimeneti hangerőt is, valamint fontos, hogy a streamint is legyen amxra állítva (Settings -> Quality -> Streaming: "Max").
Így elméletileg egy valódi bit-perfect rendszered van: a WiiM csak a "szállító", a digitális jelet pedig érintetlenül kapja meg a DAC-od.
Én így csináltam, nekem tetszik. Persze az is lehet, hogy másnak más jön be. Ez egy ilyen hobbi.