Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4565
Kapcsolat:

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: revox »

ezért kell regát venni. semmi flinc-flanc, beteszed, semmit nem lehet állítani, csak az alapokat,oszt elvan :kapdelm:

vagy ilyet:

youtu.be/387ZDGSKVSg
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1505

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

tunerman írta:
Tegnap, 09:23
" Sajnos, nem túl jó az angolom, de ha az van leírva, amire hivatkozol, akkor is állítom, hogy az egy szerencsétlen kényszermegoldás. ( Leírtam miért.) "

Magyarországon genetikailag mindenki többet tud mint maga a gyártó. :smile29:
Már vártam ezt az értelmetlen beszólást.
A kényszermegoldás is megoldás, ha rákényszerülsz.
Azért hívják kényszermegoldásnak.
Aki nem kényszerül rá, az nem alkalmazza. Jobban jár. Ennyi.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3069

Hozzászólás Szerző: tunerman »

[OFF - katt ide ha látni akarod]
" Sajnos, nem túl jó az angolom, de ha az van leírva, amire hivatkozol, akkor is állítom, hogy az egy szerencsétlen kényszermegoldás. ( Leírtam miért.) "

Magyarországon genetikailag mindenki többet tud mint maga a gyártó. :smile29:
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

tunerman írta:
Tegnap, 06:39

Ennek az értelmetlen vitának véget vetve mellékelem az Air Tangent manualt, ahol szépen sorban le van írva az általam is javasolt munkamenet.
Annak a karbakban lévő 3 csavarnak van egy oldalírányú (elfordulást gátló), és a második(!), a tányér felszínével való párhuzamosságot beállító funkciója is.
Tehát az Air Tangent légcsapágyas lineáris karját (és az LP futómű minden részét) ugyanúgy vizszintesen kell beállítani, mint bármely más lemezjátszóét.
TJ.
Eddig csak sejtettem, de már biztos vagyok benne, hogy a Te Air Tangent légcsapágyas karod nem megfelelően van installálva.
Rosszul sejtetted, természetesen. :D

Én értem amit írsz, Te is érted amit én ?

Ahogy mondtam, a Rock - nak állítható a kardeszka vízszintje is és a tányércsapágy függőleges pozíciója is.
És persze a plinth szintezése is állítható.
Nehéz elképzelni olyan terepviszonyokat, ahol ne lehetne a lemezjátszó minden porcikáját vízszintesre és páthuzamosra beállítani, beleértve természetesen az Air - Tangent minden részét is.
Ennél fogva teljesen felesleges és értelmetlen számonra a három csavar " második funkciója " , hogy a tökéletesen vízszintesen és párhuzamosan álló kardeszka és tányér mellett azokkal is mókoljak.
Sajnos, nem túl jó az angolom, de ha az van leírva, amire hivatkozol, akkor is állítom, hogy az egy szerencsétlen kényszermegoldás. ( Leírtam miért.)
Ha valaki olyan peches, hogy a kardeszka és a tányér Nála nem párhuzamos és más állítási lehetősége nincsen, tegyen úgy...
:noproblemo:
Zárójelben :
Könnyű belátni, hogy másképpen szól a kar, ha az teljes terjedelmével felfekszik a kardeszkára, mint ha - vízszintezési célból - a kis csavarok feszítőerejének engedve valamelyik oldala elemelkedik, miközben permanens ellentétes feszítőerők dolgoznak az egész talapzaton.
( A középső csavarral keményen lehúzod, a kis csavarral/csavarokkal feszíted vissza... Ló...zt. )
Nálam így biztosan soha ne lesz állítva. :ohnoohnoohno:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2026.01.14., szer. 09:25-kor.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2026.01.13., kedd 23:05
Rock60 írta:
2026.01.13., kedd 21:53

Ez a legfőbb funkciója.
A kar töve véletlenűl sem fordulhat el - azért hegyesek a csavarok - mert abban az esetben már nem futna párhuzamosan a hangszedő a lemez sugarával.
Csak most, csak Neked... :smile53: :napsut: :rolleyes:
Nem voltam rest és félórányi keresgélés után előbányásztam a 2b eredeti nyomtatott manual-ját.
1. oldal.
4. A nagy imbusz csavarról azt írja :
" Main Mounting bolt ( underneath ) "
5. A három kis csavarra mutató nyílhoz ez a szöveg tartozik :
" Grip screws ( prevent arm from moving sidevay ) "

Szó nincsen ( itt ) vízszintezésről.

Kedves Rock60!
Ennek az értelmetlen vitának véget vetve mellékelem az Air Tangent manualt, ahol szépen sorban le van írva az általam is javasolt munkamenet.
leborulok.gif
Annak a karbakban lévő 3 csavarnak van egy oldalírányú (elfordulást gátló), és a második(!), a tányér felszínével való párhuzamosságot beállító funkciója is.
Tehát az Air Tangent légcsapágyas lineáris karját (és az LP futómű minden részét) ugyanúgy vizszintesen kell beállítani, mint bármely más lemezjátszóét.
TJ.
Eddig csak sejtettem, de már biztos vagyok benne, hogy a Te Air Tangent légcsapágyas karod nem megfelelően van installálva.
Csatolmányok
Air Tangent arm adjustment.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2026.01.13., kedd 23:29
revox írta:
2026.01.13., kedd 22:35

Ezt nézegete., de eu-ból jobb lenne. Nem is az áfa, csak a xarakodás. Bár a D24mm furatot a lardeyzkára nem értrm,de lehet a fotó csalóka. M23x1 menet van rajta, itt meg D24 furatot írbak... passz...
A 24 - es lukba kell becsúsztatni a szóban forgó készséget, nem ? gondolkodik.gif
Azon belül van a 23 - as menet...
Aztán, lehet, hogy rosszul gondolom, így beálmosodva... :smile29:
Az fix, hogy íg, gondolják, csak a fotó nem úgy néz ki, mint ahol a falvastagság 0,5mm. De lehet a menetprofil miatt tünik vastagabb falu "csőnek".
Ezzel valsz elég lenne a kartartót csak kb leesztergáltatni. Ha nincs adjuster, halálpontosan kell leszedni, ami vagy sikerül, vagy nem (legutóbb mondtam,nem baj, ha nem halálpontos, de ezt úgy éftettem, 1-2 tized mindegy. Na,lett vagy 2mm-el kisebb :D ott nem volt gond, mert állítható kar volt,de ezt K pontosan kellene leszedni és akkor még a PU magassága be sincs kalkulálva, mennyire térhet el attól, amit a rega beleálmodott.

Goldring GR2-t lenne tuti lemérni. Abban Goldring 1012GXvolt gyárilag szerelve,én is azt rakok bele. Bár, elvileg ezek az elliptikus tűk kevésbé háklisak a karmagasságra,gyakorlatilag a Hana EL és a 47Lab MC Bee is érzékeny.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

revox írta:
2026.01.13., kedd 22:35

Ezt nézegete., de eu-ból jobb lenne. Nem is az áfa, csak a xarakodás. Bár a D24mm furatot a lardeyzkára nem értrm,de lehet a fotó csalóka. M23x1 menet van rajta, itt meg D24 furatot írbak... passz...
A 24 - es lukba kell becsúsztatni a szóban forgó készséget, nem ? gondolkodik.gif
Azon belül van a 23 - as menet...
Aztán, lehet, hogy rosszul gondolom, így beálmosodva... :smile29:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Rock60 írta:
2026.01.13., kedd 21:53

Ez a legfőbb funkciója.
A kar töve véletlenűl sem fordulhat el - azért hegyesek a csavarok - mert abban az esetben már nem futna párhuzamosan a hangszedő a lemez sugarával.
Csak most, csak Neked... :smile53: :napsut: :rolleyes:
Nem voltam rest és félórányi keresgélés után előbányásztam a 2b eredeti nyomtatott manual-ját.
1. oldal.
4. A nagy imbusz csavarról azt írja :
" Main Mounting bolt ( underneath ) "
5. A három kis csavarra mutató nyílhoz ez a szöveg tartozik :
" Grip screws ( prevent arm from moving sidevay ) "

Szó nincsen ( itt ) vízszintezésről.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2026.01.13., kedd 22:23
revox írta:
2026.01.13., kedd 22:08
Nekem gyanús, ez a méret standardávált. Ránézésre az én kardeszkán is hasonló magasan van. Régen a Dropletbe is bement a Rega spacer nélkül.
Szerintem is. gondolkodik.gif
Sok futóműre felaplikálják a Rega kart és eldöcögnek...

A kis Rock-ot is sokan Rega-val használják az Excalibur helyett, szóval valszeg a magasságuk hasonló...
Ja. Nekem is gyanús,hogy ez sztenderddé vált.

https://soundsupports.co.uk/product/reg ... ednut-set/
halfnote.hu

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

revox írta:
2026.01.13., kedd 22:08
Nekem gyanús, ez a méret standardávált. Ránézésre az én kardeszkán is hasonló magasan van. Régen a Dropletbe is bement a Rega spacer nélkül.
Szerintem is. gondolkodik.gif
Sok futóműre felaplikálják a Rega kart és eldöcögnek...

A kis Rock-ot is sokan Rega-val használják az Excalibur helyett, szóval valszeg a magasságuk hasonló...

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2026.01.13., kedd 17:46
revox írta:
2026.01.13., kedd 16:37
hello,

tudja valaki, milyen távolságra van a kardeszka és a lemeztényér tetejének síkja rega RB250 kar esetén pl rega lemezjátszón :rolleyes:

köszi,
rev
Hali és BUÉK !

Pali 923 - at kérd meg, hogy mérje meg. Tele van Rega - val... :D
BÚÉK viszont :cheers1:

Köszi, holnap próbálkozok. De, ha közben valaki tudja, ne tartsa magában. Nekem gyanús, ez a méret standardávált. Ránézésre az én kardeszkán is hasonló magasan van. Régen a Dropletbe is bement a Rega spacer nélkül.

De vakarózok valami vta adjusteren is, de általában UK shopokat dobálja,meg elég sok verzió van.
halfnote.hu

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

tunerman írta:
2026.01.13., kedd 19:22
Az Air Tangent karcsővének a vizszintes poziciójának a beállításához a karbak fűggőleges(!) magasságán kell állítani...értve vagyok? :D

A komplett légcsapágyas kart pedig a karbakban lévő 3 süllyesztett állítócsavarjával lehet vizszintezni.
(A Te Air Tangent karod is így lett beállítva - ha bevan :smile29: )
TJ.
Az első mondat egyértelmű - értve vagy - a felszerelést követően, az első teendők között van a bak magasságának beállítása.

A második erősen véleményes.
Ha a karbak közepén lévő benga nagy - M8 - imbusz csavart rendesen meghúzod, a körülötte elrendezett három kis kihegyezett hernyócsavarral vajmi keveset tudsz állítani. Lehetetlen, ezt könnyű belátni.
Abban az esetben lehet, ha a nagy imbusz nincsen kellően meghúzva. Akkor, a kis hegyes csavar feszítő hatására a talp valamelyik éle elemelkedik a kardeszkától, tehát nem fekszik fel tökéletesen.
Nekem ez nem tetszik. :ohnoohnoohno:

Én finoman, csak egy kis erővel húztam meg - egyenlő mértékben - a három kihegyezett csavart, az elfordulás biztos megakadályozására.
Ez a legfőbb funkciója.
A tökéletes vízszintet a kardeszka állításával tudom prezentálni - ha kell - nem a talp feszítéses gyötrésével/nyomorgatásával... ;)

Értve vagyok ? :D

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1299

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

pali923 írta:
2026.01.12., hétf. 23:33
Lecseréltem a hangszedőt a lemezjátszóban, ez egy Rega Ania. Előtte egy Roksan volt, ami sokak véleménye szerint az egyik legjobb MM egy ilyen egyszerű karba, de ez az MC egészen más világ. :smile52:
IMG_0183.JPG
Pláne ha jól beállítod a karmagasságot! :)

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Az Air Tangent karcsővének a vizszintes poziciójának a beállításához a karbak fűggőleges(!) magasságán kell állítani...értve vagyok? :D

A komplett légcsapágyas kart pedig a karbakban lévő 3 süllyesztett állítócsavarjával lehet vizszintezni.
(A Te Air Tangent karod is így lett beállítva - ha bevan :smile29: )
TJ.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

tunerman írta:
2026.01.13., kedd 18:36

Amikor az Air Tangent légcsapágyas karjának a vízszintes beállìtásáról írok, akkor annak SEMMI köze a lemezvastagság miatti fűggőleges elmozdulásokhoz.
Ennyi.
TJ.
Hogy miről írsz és közben mire gondolsz, azt csak Te tudod... :D

A kar vízszintes helyzetét befolyásolja a lemezvastagság.
A légcsapágy vízszintes beállításának természetesen SEMMI köze a lemezvastagsághoz.
De, szerintem értjük egymást...
;peace;

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

A kar az kar. A légcsapágy meg légcsapágy...

Amikor az Air Tangent légcsapágyas karjának a vízszintes beállìtásáról írok, akkor annak SEMMI köze a lemezvastagság miatti fűggőleges elmozdulásokhoz.
Ennyi.
TJ.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

tunerman írta:
2026.01.13., kedd 17:52

Sajnos a kapkodás jeleit vélem felfedezni a hozzászólásodban. :D
Az Air Tangent esetében a kar előre/hátra mozgásánál mindegy milyen vastag a hanglemez, a légcsapágy legyen mindenképpen vizszintesen.
(A tányért amúgy remélem szerinted is vizszintesre kell állítani. :smile29: )
TJ.
Szó sincsen kapkodásról. :napsut:

Ha a vezetőcsőre gondolsz, vagy ahogy írtad most, légcsapágyra - amiből a levegő jön - akkor azt mond, ne kart, mert az így félreérthető. gondolkodik.gif

A kar az kar. A légcsapágy meg légcsapágy... :kiss:
Az természetes, hogy a légcsapágynak vízszintesnek kell lennie. ( Elvileg.)

De, hogy még egy kis megbotránkozásra és vitára adjak okot, elmondom, hogy én szánt - szándékkal :D egy hajszálnyit befelé döntöm a légcsapágyat, hogy a kar minimális tehetetlenségét kompenzáljam.
Persze, nem valami elb...ott mértékre kell gondolni, 16 centin kb. 0.5 mm...

Ennyi Nálad " automatikusan " kijön, ahogy a Lurné lágy felfüggesztése miatt lejátszás közben elsétál az egész mozgó rendszer súlypontja és avval a vízszintnek is lőttek... :yingyang:

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2026.01.13., kedd 17:43
tunerman írta:
2026.01.13., kedd 13:07

A légcsapágyas lineárkarnak tökéletesen vizszintesen kell lennie játszás közben, különben valamelyik barázdaoldalra aszimmetrikus nyomást fog gyakorolni.
TJ.
Egyrészt, nem vagyok biztos benne, hogy ezt jól tudod... :kiss:
Másrészt, ha így lenne, rendszeresen állítgathatnád a magasságot annak függvényében, hogy milyen vastag lemezt teszel a tányérra. :smile51:
Gondolom, nem szoktad, ahogy én sem. Merthogy nincsen jelentősége. :nonononono:

Sajnos a kapkodás jeleit vélem felfedezni a hozzászólásodban. :D
Az Air Tangent esetében a kar előre/hátra mozgásánál mindegy milyen vastag a hanglemez, a légcsapágy legyen mindenképpen vizszintesen.
(A tányért amúgy remélem szerinted is vizszintesre kell állítani. :smile29: )
TJ.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

revox írta:
2026.01.13., kedd 16:37
hello,

tudja valaki, milyen távolságra van a kardeszka és a lemeztényér tetejének síkja rega RB250 kar esetén pl rega lemezjátszón :rolleyes:

köszi,
rev
Hali és BUÉK !

Pali 923 - at kérd meg, hogy mérje meg. Tele van Rega - val... :D

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

tunerman írta:
2026.01.13., kedd 13:07

A légcsapágyas lineárkarnak tökéletesen vizszintesen kell lennie játszás közben, különben valamelyik barázdaoldalra aszimmetrikus nyomást fog gyakorolni.
TJ.
Egyrészt, nem vagyok biztos benne, hogy ezt jól tudod... :kiss:
Másrészt, ha így lenne, rendszeresen állítgathatnád a magasságot annak függvényében, hogy milyen vastag lemezt teszel a tányérra. :smile51:
Gondolom, nem szoktad, ahogy én sem. Merthogy nincsen jelentősége. :nonononono:

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

hello,

köszi,
rev
halfnote.hu

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2026.01.13., kedd 12:25
tunerman írta:
2026.01.13., kedd 09:51

A légcsapágyas lineárkarokhoz (pl. Air Tangent) mellékelnek sima felűletű lemezt, hogy a kar vizszintezését el tudjuk végezni. :smile53:
TJ.
Bármilyen lemezzel nem lehet elvégezni ? gondolkodik.gif
Eddig ez nekem nem okozott gondot...

( Mondjuk, én nem kaptam hozzá ilyen sima korongot, de eszembe sem jutott, hogy hiányozna. :ohnoohnoohno: )

Részvétem, ez sajnálatos hiány lett az életedben :smile29:
(A légcsapágyas lineárkarnak tökéletesen vizszintesen kell lennie játszás közben, különben valamelyik barázdaoldalra aszimmetrikus nyomást fog gyakorolni.)
TJ.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

tunerman írta:
2026.01.13., kedd 09:51

A légcsapágyas lineárkarokhoz (pl. Air Tangent) mellékelnek sima felűletű lemezt, hogy a kar vizszintezését el tudjuk végezni. :smile53:
TJ.
Bármilyen lemezzel nem lehet elvégezni ? gondolkodik.gif
Eddig ez nekem nem okozott gondot...

( Mondjuk, én nem kaptam hozzá ilyen sima korongot, de eszembe sem jutott, hogy hiányozna. :ohnoohnoohno: )

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

arzachel írta:
2026.01.13., kedd 10:01

Amikor lekapcsoljàk az internetet,ùgyis ez lesz.🙂
Akkor legalább csitt a TV - nek és a családnak és foroghat a lemez... :yingyang: :D

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 777

Hozzászólás Szerző: arzachel »

Rock60 írta:
2026.01.12., hétf. 19:38
Most már a Kaspersky semmit nem enged...
Na, mindegy, felállok és leveszem a polcról azt a számot... :D :napsut:
Amikor lekapcsoljàk az internetet,ùgyis ez lesz.🙂
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”