Rock60 írta: ↑2025.08.26., kedd 20:38
Rock60 írta: ↑2025.08.26., kedd 13:43
Arra gondoltam, hogy nem falicsati aljzattal állnék ki, hanem simán a dróttal a falból, és ráhagyok annyit, hogy kényelmesen elérjen az eszközig, így egy csatlakozással kevesebb - aztán, lehet, hogy hülyeség, majd megmondod...
Aszpirin ? Vagy valaki ?
Mivel meg lettem szólítva:
a többiek már megválaszolták, úgy látom. Histórikus okokból nálam sincs külön fali csatlakozó, sőt a kábelezés - mivel utólag készült és nem akartam utólagos kábelhorony-marással nagy felfordulást, ezért nálam fali kábelvezetőben jön be padlásról az Ethernet-kábel is. Nem különösebben esztétikus, de nem is ronda.
De ha falba tetetném most, akkor én bevallom megcsinálnám "rendesen" fali csatlakozóval (azt én sem értem, hogy egy rendesen bekötött minőségi fali aljzat miért felezné le a sávszélességet - bevallom, mishow méréseit is furának találom, ha kábelen mérünk, akkor szerintem nagyon alacsonyak a mért értékei /nálam "lejön" a majdnem 2Gbps Cat5e-n is/ ha pedig WiFi-n mérte, akkor stimmelhetnek az értékek, de ennek kevés relevanciája van egy fali csatlakozó jóságára nézve, vagy abba volt dugva a router? - elég faramuci így kábelen/csatlakozón sávszélességet mérni).
A fali csatlakozónak vannak előnyei (ezstétikum, "jó" kábel használhatósága extra switch nélkül is, ha csak egy hálózati készüléked van), de persze a "direkt drótos" megoldás is teljesen oké - amint írtam már, nálam is ilyen van.
Én mindenhol Cat5e-t használok, kivéve a dolgozószobámat, ahová egy 20 m-es "noname" Cat7-es megy a padláson keresztül a bázisállomástól a dolgozószobában lévő 2,5 Gigabites ZyXEL switch-ig (a dolgozószobában lévő gépeim mind 2,5 gigabites ethernet-USB átalakítókkal csatlakoznak a hálózatra, ez nálam szakmai ártalom, normál felhasználásra teljesen fölösleges.
Így aztán a dolgozószobában ilyen
internet-sebességeket mérek (evigyázat, ez nem azonos a LAN-sebességgel, ami efölött van!):

- 2GBps_Internet_SzA.png (56.21 KiB) Megtekintve 12323 alkalommal
.
Ami a HiFi-cuccot illeti, ott a szobába mezei Cat5e megy, aminek a végén rögtön egy router van, és a routertől a szoma másik sarkában (de ugyanazon a falon) már egy Supra Cat7 megy a NAD streamerembe.
Én elégedett vagyok a hanggal, és igen, még a Supra Cat7 is számít a végén :)