Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Diy erősítő építés
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5226
Re: Diy erősítő építés
Megerősítem, hogy hülyeség jóval kisebb kondikat használni, különösen, ha 4 ohmos a terhelés (az mindegy, mit írnak róla, valójában mekkora, az a lényeg) A dinamika növekedés érzet nem pozitív fejlemény ez esetben, hanem egy torzítás fajta.
A több kisebb kondi párhuzamosan jobb, mint ugyanabból a szériából egy nagy kondi, de eltérő típusok esetén akármi is lehet.
A több kisebb kondi párhuzamosan jobb, mint ugyanabból a szériából egy nagy kondi, de eltérő típusok esetén akármi is lehet.
- béres-jános
- Fórumlakó
- Értékelés: 298
Ez biztos hogy nem igaz!Akkor van értelme ha több kisebbet teszel bele!Jelen esetben 10 db 2200uF oldalanként! Vagy 4 db Nichicon KG vagy Mundorf 10000 uFprando írta: ↑2021.11.27., szomb. 12:22Szia János!béres-jános írta: ↑2021.11.27., szomb. 10:20Miért tennél bele kisebbet?prando írta: ↑2021.11.26., pén. 07:18Szevasztok!
Erősítőm tápegységében kondikat cserélnék tuning céljából. A jelenlegi, 4 db 10000uF 50V Rubycon. Alacsonyabb értékűt tennék be, 2x2200 és 2x1000uF Nichicon KW és KZ a terv, tapasztalatok alapján javít a hangminőségen. Az erősítő 2x100W elvileg, 2x30W-ig A üzemmódban is megy.
Kérek szépen tanácsokat.
Köszönöm előre is!p
2x2200 és 2x1000uF az édes kevés!!
Úgy tudtam, hogy írni fogsz, bár így lenne ötösöm., köszönöm!
Azt olvastam olyanoktól akik már próbálkoznak ilyennel, hogy gyorsabb, levegősebb, teresebb lesz a megszólalás és még a dinamika is javult. Van egy fészbuk csoport, "Számítógépes zenelejátszás, DAC és hifi általában" a neve, ott megy róla a beszélgetés, kondi-ajánló, tapasztalatok, stb.
Tibork
Erősítő:Music-Hall A25.2 (mod) ,Godina audio GA15 ,Előerősítő:Audiolab 8000q (mod)Cd:Music-hall cd 35.2 (mod)
Hangsugárzó:T+A Criterion TMR 60 (mod)T+A Tal110 (Mod)
Kábelek:Furutech FS-Alpha hangsugárzó.Összekötő:Siltech sq28 ,Furutech FS-Alpha s22 Tápelosztó:Furutech TP 60E,Tápkábel:IsoTek optimum
Kábelek:Furutech FS-Alpha hangsugárzó.Összekötő:Siltech sq28 ,Furutech FS-Alpha s22 Tápelosztó:Furutech TP 60E,Tápkábel:IsoTek optimum
- prando
- V.I.P.
- Értékelés: 160
Szia János!béres-jános írta: ↑2021.11.27., szomb. 10:20Miért tennél bele kisebbet?prando írta: ↑2021.11.26., pén. 07:18Szevasztok!
Erősítőm tápegységében kondikat cserélnék tuning céljából. A jelenlegi, 4 db 10000uF 50V Rubycon. Alacsonyabb értékűt tennék be, 2x2200 és 2x1000uF Nichicon KW és KZ a terv, tapasztalatok alapján javít a hangminőségen. Az erősítő 2x100W elvileg, 2x30W-ig A üzemmódban is megy.
Kérek szépen tanácsokat.
Köszönöm előre is!p
Úgy tudtam, hogy írni fogsz, bár így lenne ötösöm., köszönöm!
Azt olvastam olyanoktól akik már próbálkoznak ilyennel, hogy gyorsabb, levegősebb, teresebb lesz a megszólalás és még a dinamika is javult. Van egy fészbuk csoport, "Számítógépes zenelejátszás, DAC és hifi általában" a neve, ott megy róla a beszélgetés, kondi-ajánló, tapasztalatok, stb.
Tibork
Vincent cd, Revox magnó, TEAC dac, Rotel RA985BX erősítő, diy phono, Vandersteen 1C hangfal, Vibavoice Omega500 tápkondi, ezek Béres János fórumtárs felújításában. Linn lp-játszó Oppo bluray, Heed táp, Fapaci, ACR, AudioNote, VdH, ZuAudio Event, Soner, Furutech kábelek, Triangle Antal hangfal.
- béres-jános
- Fórumlakó
- Értékelés: 298
Miért tennél bele kisebbet?prando írta: ↑2021.11.26., pén. 07:18Szevasztok!
Kérek szépen tanácsokat.
Köszönöm előre is!p
Erősítő:Music-Hall A25.2 (mod) ,Godina audio GA15 ,Előerősítő:Audiolab 8000q (mod)Cd:Music-hall cd 35.2 (mod)
- prando
- V.I.P.
- Értékelés: 160
Szevasztok!
Kérek szépen tanácsokat.
Köszönöm előre is!p
Kérek szépen tanácsokat.
Köszönöm előre is!p
Vincent cd, Revox magnó, TEAC dac, Rotel RA985BX erősítő, diy phono, Vandersteen 1C hangfal, Vibavoice Omega500 tápkondi, ezek Béres János fórumtárs felújításában. Linn lp-játszó Oppo bluray, Heed táp, Fapaci, ACR, AudioNote, VdH, ZuAudio Event, Soner, Furutech kábelek, Triangle Antal hangfal.
A motoros potmétert vezérli (kommersz motoros hangerőszabályzás).
Analóg: Roksan Xerxes, SME IV, Supex 900S, Paravicini MC3, Audio Innovations 200;
Digit: Roon ROCK, SOtM 200, Singxer SU-1; Lite DAC50, Soekris 1941;
Preamp: #26 tube+TVC, #801 tube; Amp: 300B SET;
Kábelek: VhAudio Flavor 2 és 4 táp, Jon Risch DIY IC és hangfal;
Speaker: Acoustic Energy Aelite 3
Digit: Roon ROCK, SOtM 200, Singxer SU-1; Lite DAC50, Soekris 1941;
Preamp: #26 tube+TVC, #801 tube; Amp: 300B SET;
Kábelek: VhAudio Flavor 2 és 4 táp, Jon Risch DIY IC és hangfal;
Speaker: Acoustic Energy Aelite 3
- fererencz
- Törzsvendég
- Értékelés: 889
Sziasztok!
Nem építek ugyan, így kicsit OFF, de talán itt vannak hozzáértők. Van egy "alkatrész", mikrovezérlő az erősítőmben, amit valaki nagyon érdekesnek talált, hogy van benne, de nem fejtette ki. Azt szeretném kérdezni, hogy mi célt szolgálhat, tényleg egyedi megoldás?
Köszönöm!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Atmel_AT89_sorozat
Az erősítő:
viewtopic.php?p=2571785#p2571785
Nem építek ugyan, így kicsit OFF, de talán itt vannak hozzáértők. Van egy "alkatrész", mikrovezérlő az erősítőmben, amit valaki nagyon érdekesnek talált, hogy van benne, de nem fejtette ki. Azt szeretném kérdezni, hogy mi célt szolgálhat, tényleg egyedi megoldás?
Köszönöm!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Atmel_AT89_sorozat
Az erősítő:
viewtopic.php?p=2571785#p2571785
Nem szotkam hibázni.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2880
- Kapcsolat:
Ja és PP-be nem tudod bekötni az SE trafót.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Nemtudom hogyan van bekötve az L9064, de alapvetően ezek a nagy RFT hangszórók könnyen hajthatóak, szeretik a csöves erősítőket önmagukban. Én L3060-as hangszórót használok kiegészítő magassal. A 2A3 pedig egy nagyonjó cső, kb 2-2.5W-ot tudsz kipréselni belőlük ezekkel a trafókkal.
A 6080 szintén nagyonjó…lenne, csak problémás. Gyakorlatilag nincs erősítése, rettentő nagy lesz a rács előfeszültség, avagy a katódfeszültség, ha autobiaszt hasznalsz. Míg 2A3-mal 50V-nak kell majd ennek lennie, addig 6080-nal 120V-nak. Ha autobiaszt hasznalsz, akkor ez levonódik a hasznos tápfeszültségből. Másrészről a 6080-nak ekkora feszültségen óriási torzítása lesz, a 2A3-nak jóval kevesebb. A 2A3 anodellenallasa 800ohm körül van, ehhez egy 3,2-3,5K-s trafó primerimpedancia adja a legnagyobb kivehető teljesítményt, 5K-val (ami a Capri trafó) picikét felülillesztett, de nem nagyon, az még tökjó. A 6080-nak viszont 280ohm is tud lenni az anodimpedancia, ehhez inkabb 1-1.5K körüli trafo lenne az idealis joval alacsonyabb tapfeszen, nagyobb anodarammal. 280-300V-ra, 5K trafoval nagyon nem idealis a beallitas a 6080-nak. A kivehető teljesitmeny igy nagyon alacsonyan, 1W körül alakul csak (probaltam).
A damping factor ugyan magasabb, de nincs rá szükséged, mert ezek az RFT-k nagyon merev felfüggesztésű, így magas öncsillapítású hangszórók, 3-4-5 körüli damping factorral is szépen teljesítenek. Szóval a 2A3 jobb választás, van orosz megfelelője is, a 6C4C azthiszem, csak annak 6,3V-os a fűtése talan.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
6080-as végfok csőhöz nem lenne jó a kimenő se vagy pp kapcsolásban?
Értem.
2A3 nem tudom mennyire illene a hangfalhoz,mert Vermona L9064 lenne,plussz mgassal kiegészítve.
2A3 nem tudom mennyire illene a hangfalhoz,mert Vermona L9064 lenne,plussz mgassal kiegészítve.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Nem érdemes életre kelteni. A kimenő trafók nagyonjók, a hálózati trafó is, a többi szemét.cirboka írta: ↑2021.11.02., kedd 19:56Keresnék olyan vállakozó szellemű embert,aki egy Rft Capri rádióból kibontva a trafókat,panelt,egy hasonló deszka jellegű kivitelben csak a csöves erősítő részt életre keltené nekem.
A csöves egyenirányítás nem feltétel.
A rádió Tatabányán lenne,de postával gondolom máshová is eljuttatható.
Előre is köszönöm a segítséget!
rft.jpg
7-8H körül van a primerinduktivitása a kimenőknek, EL84-hez ez alkalmatlan, 50-60Hz alatt nem fogsz semmit hallani. Ráadásul az eredeti kapcsolás teljesen béna is. 2A3-ra kell ráakasztani őket, ehhez segítség, hogy a nagyobb áramú 6,3V-os fűtőszekunder a táptrafón 2 részletből áll, egyenként 3.15V-osak. Ellenállások beiktatásával alkalmas 2db 2A3 fűtéséhez. A kisebbik fűtőszekunderrel pedig lehet fűteni driver csövet. ECC83-at, 85-öt vagy hasonlóakat. Az eredeti táptrafóval csöves egyenirányítást nem lehet csinálni, mert csak szimpla feszültség jön le, nem középmegcsapolásos.
Keresnék olyan vállakozó szellemű embert,aki egy Rft Capri rádióból kibontva a trafókat,panelt,egy hasonló deszka jellegű kivitelben csak a csöves erősítő részt életre keltené nekem.
István !Írtam privátot !
Igy igaz amit írtál . Trafó burkolat nem volt a csövek burkolata igen . D.G tól került hozzám és a belsejében vajmi kevés alkatrész lakozott . A csöveket és kondikat visszaadtam az ismerősnek . Nos hogy milyen lesz a hangja még nem tudni , és a GU 50 is vegyes érzelmeket vált ki az emberekből , sőt mindenki le akar beszélni .Na de és itt a de Ágoston Lajos , és ha jól tudom Bazsó (elektroncső .hu ) sem vélekedett olyan nagyon rosszul erről a fajta csőről . Nem gond eddig három fajta GU50 várja majd hogy ki legyen próbálva .És mind Orosz , de három különböző . Egy fajta csak a búrában hasonlít a másik kettőhöz
Ha tényleg az én példányom landolt nálad, ezt a burkolatot oda tudom adni, nekem csak útban van. Alig használt ECC88 csövet is tudok még hozzá adni. /KT90 erősítőkben jobb hangra tartott fajta, GU 50-el én nem hallottam szerethető hangot, persze sok mindentől függ a hangzás/
További infó az enyémről. A végén már nem KS által tekert kimenő volt benne, magam tekertem valamivel jobb/más hangú kimenőt. Ezen tanultam, inkább vontam konklúziót, kimenő trafó tekerés nagy tapasztalatot, sok-sok változat próbát kíván. Tekerő gép nélkül (nekem csak kölcsön kézihajtány volt) és mérő park nélkül nem érdemes kínlódni vele. Ergo, aki mégis, az készítsen sokat, úgy kezd költség hatékony is lenni, és persze tapasztalat-tapasztalat is összejöhet.
Ha tényleg az?? mert Ei KT90-ek voltak az enyémben a végén, viszont én kiszedtem belőle minden ezüst belső drótozást, azt nem adtam ajándékba. Hangerő potik helyén egy-egy kis kapcsoló volt. Talán a Benic csatolók benne maradtak. Ellenben a perforált, trafókat borító burkolat itt maradt nálam.patkopeti írta: ↑2021.10.22., pén. 16:12Lehet hozzám kerültek azok az alkatrészként értékesített erősítő maradványai . Ugyanígy nézett ki (emlékeimben ) csak Jugó Kt 90 végcsövek voltak . Nálam landolt a 3 trafó . Most készül belőle egy GU 50 PP . Szegedi elektromérnök szaki rakja össze . A tápra azt mondta jól elkészített , a kimenők meg majd elválnak mit tudnak
Ha tényleg az én példányom landolt nálad, ezt a burkolatot oda tudom adni, nekem csak útban van. Alig használt ECC88 csövet is tudok még hozzá adni. /KT90 erősítőkben jobb hangra tartott fajta, GU 50-el én nem hallottam szerethető hangot, persze sok mindentől függ a hangzás/
További infó az enyémről. A végén már nem KS által tekert kimenő volt benne, magam tekertem valamivel jobb/más hangú kimenőt. Ezen tanultam, inkább vontam konklúziót, kimenő trafó tekerés nagy tapasztalatot, sok-sok változat próbát kíván. Tekerő gép nélkül (nekem csak kölcsön kézihajtány volt) és mérő park nélkül nem érdemes kínlódni vele. Ergo, aki mégis, az készítsen sokat, úgy kezd költség hatékony is lenni, és persze tapasztalat-tapasztalat is összejöhet.
Lehet hozzám kerültek azok az alkatrészként értékesített erősítő maradványai . Ugyanígy nézett ki (emlékeimben ) csak Jugó Kt 90 végcsövek voltak . Nálam landolt a 3 trafó . Most készül belőle egy GU 50 PP . Szegedi elektromérnök szaki rakja össze . A tápra azt mondta jól elkészített , a kimenők meg majd elválnak mit tudnak
-
- Isten Hozott! :)
- Értékelés: 0
Köszönöm a válaszod! Ezzel is előrébb kerültem egy kicsit a beazonosításhoz. Azért várnék a továbbiakban is legalább egy közelítő árkategóriát. Még azt sem tudom, hogy működik-e? Meghallgatási próba előtt áll. 
Sajátomat pár alklommal tuningoltam, de később ezt leváltotta egy PP-DHT csöves erősítő, ezt pedig elajándékoztam egy barátomnak. Ő ezt alkatrészben próbálta értékesíteni, de nem nagy sikerrel.
Árat nem merek adni hozzá, azt viszont tudom, gyártási akkori ára viszonyában túlárazott volt, később jobbat kevesebbért lehetett találni. Sanyi már régóta leállt az erősítő gyártásról.
Nekem is készített Sanyi pontosan ilyen erősítőt, amit később átépített 807-es végcsövekkel. Igényes szerelés, de ezt azért DIY-ben felül lehet múlni . Kapcsolása egyszerű, amiben gyenge, az a kimenő trafó, sajna. Lakkozott 0,5mm-es dinamó lemezből készült, amit itt Trakisztól olcsón tudott szerezni, méretezése nem igazán volt szofisztikált.johnwillow írta: ↑2021.10.13., szer. 11:24Sziasztok! Tud valaki esetleg információt bizonyos magyar DIY Gránit Audió csöves erősítőkről?
Esetleg ehhez kapcsolódóan talán a Kóra Sándor név?
Az érdekelne, hogy megközelítőleg milyen értéket képviselhet a képeken lévő 20+ éves erősítő.
Köszönöm előre is. IMG-80576a96cd7751c01662cbdfbd0f0d42-V.jpg
IMG-6c6b99660f7c6ae3cb980c355de3f81c-V.jpg
IMG-7d583e939edd3aa4cabf26c4e96f30b0-V.jpg
IMG-e446580840255c7c7325682789bf4207-V.jpg
Sajátomat pár alklommal tuningoltam, de később ezt leváltotta egy PP-DHT csöves erősítő, ezt pedig elajándékoztam egy barátomnak. Ő ezt alkatrészben próbálta értékesíteni, de nem nagy sikerrel.
Árat nem merek adni hozzá, azt viszont tudom, gyártási akkori ára viszonyában túlárazott volt, később jobbat kevesebbért lehetett találni. Sanyi már régóta leállt az erősítő gyártásról.
-
- Isten Hozott! :)
- Értékelés: 0
Sziasztok! Tud valaki esetleg információt bizonyos magyar DIY Gránit Audió csöves erősítőkről?
Az érdekelne, hogy megközelítőleg milyen értéket képviselhet a képeken lévő 20+ éves erősítő.
Köszönöm előre is.
Köszönöm előre is.
- ViXi78
- Nincs visszaút
- Értékelés: 60
Nézd meg ezeket: https://szerszamwebshop.hu/id/04379-TKK ... -Kod-FIXTG
A sárga még hangváltóhoz is jó lehet, mert rezgés álló.
Én a transzparens változatot ismerem és használom. Ez pl. nagy kondik ültetésénél simán alkalmazható és majd később amikor megint cserélni kell akkor is könnyen lehet vele bánni.
Az üzletet nem ismerem csak itt találtam meg így a hármat gyorsan és egyszerre. Több helyen is lehet kapni.
Apple Mac Mini M1(Tidal)- Questyle CMA Twelve - Hifiman Arya Stealth
https://www.praktiker.hu/epitkezes-laka ... aszto-70ml
FBS, ennél univerzálisabb kevés van, bírja a meleget, szinte mindent erősen ragaszt. Ezt használom meleg-forró csövesemben és még soha nem engedett el, nem öregszik.
https://www.praktiker.hu/epitkezes-laka ... aszto-70ml
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Trutymó!

Amúgy tehetsz szilikon alapú ragasztót, pl ez elég jó:
https://www.praktiker.hu/epitkezes-laka ... tszo-125ml
Nem ecetsavas, nem büdös és kezelhető, emberi kiszerelésben van.
Vagy simán megteszi a sűritett tej-re hasonlító faipari ragasztó is, az keményebb:
https://www.praktiker.hu/epitkezes-laka ... szto-236ml
Az is lehet, hogy van “Audio” ragasztó, bár én nem tudok róla.

sziasztok!
hogy hívják azt a trutymót, amit kondik alá tesznek jellemzően hangváltókban, hogy rögzítve legyenek? köszi :)
hogy hívják azt a trutymót, amit kondik alá tesznek jellemzően hangváltókban, hogy rögzítve legyenek? köszi :)
- arzachel
- V.I.P.
- Értékelés: 749
De szép is lenne az élet,ha ilyen egyszerű lenneCamelflapping írta: ↑2021.06.01., kedd 20:18
- De hát ott ahol a jel digitális, ember! Semmi nem számít, csak az igen-nem.
Vagy mégsem...?

Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28