Egy kis reflexológia
A most következők nem alternatív gyógymódokról szólnak, hanem a nem túl régen folytatott eszmecseréhez, vitánkhoz szánom egy kiegészítésnek, folytatásnak, ami a hangsugárzók reflexcső méretezésével kapcsolatban zajlott. A “Milyen hangsugárzót?” topikban lehet visszaolvasni, de valójában a DIY, azaz csináld magad topik hangsugárzók alcíméhez tartozna. Ezért teszem ezt ide.
Kicsit messziről kezdem. Nekem saját tervek alapján készült (DIY) hangsugárzóm van, kétutas, állványos, reflex doboz, írtam róla korábban itt:
viewtopic.php?p=2961414#p2961414
Ez egy viszonylag egyszerű konstrukció, de annak ellenére is, hogy a tudásom hangsugárzók terén elég csekély, lényegében erre az egy darabra korlátozódik, és ettől ezerféle módon el lehet térni, szeretném megmutatni, mennyire bonyolult dolog még egy ilyen átlagos doboz is.
A hangváltója már a harmadik “generációját” éli (igazából négy volt, de az elsőt nem számolom, mert - ugyan szólt vele - annyira pocsék volt, hogy rögtön eldöntöttem, nem maradhat így), de ez most nem annyira érdekes.
Mivel a régi hangsugárzómat építettem át, a doboza (kissé átalakítva), a csatlakozói és a reflexcső maradt az eredeti, úgy gondoltam, nem számít annyira, hogy ezeknek a cseréjével foglalkozzak. Nagyobbat nem is tévedhettem volna, legalábbis a reflexcső tekintetében.
Aki hasonlóan DIY hangdobozon töri a fejét, és most kezdi ezek mikéntjét tanulni, azoknak mondanám, hogy az online felületeken elérhető olyan reflexcső számoló programok, amelyek nem kérik a hangszóró adatait, csupán a dobozméret, csőátmérő és az elérni kívánt alsó határfrekvencia adatokból számolnak, azok mind felejtősek. De tényleg. Ezek még hozzávetőlegesen sem pontosak.
A reflex rendszer a doboz, a hangszóró(k), és cső/csövek bonyolult összefüggéseiből áll össze. Ahhoz, hogy ebből megfelelő reflexcső legyen jobb, ha kéritek egy igazán hozzáértő szakember segítségét. Vannak sejtéseim miszerint kis hazánkban is értik ezt páran, nekem például Bakk Viktor (Parabox) segített.
Akik jó hangsugárzókat építenek, biztosan tudják, hogyan kell ezt megoldani.
Az elmúlt másfél évben, amióta elkészült a saját hangsugárzóm, folyamatosan tanulok, és próbálom tökéletesíteni, viszont eddig, a fejlesztési lehetőségek közül, csak a hangváltó átalakítást vettem figyelembe. Azt gondoltam, a reflexcső csupán a mélytartományra hat. És a neten fellelhető ismeretanyagok szerint ez így is van, illetve a tranziens tulajdonságok viselkedését említik még, amiről nem fejtik ki, micsoda pontosan, és milyen hatása van a hangzásra. De annyit igen, hogy például egy zárt doboz konstrukció esetén ez a paraméter jobb, mint egy reflex rendszer esetén. Viszont nem találtam olyat, hogyan befolyásolhatja ez a teljes hangképet.
A tapasztalataim azt mutatják, hogy a rosszul méretezett reflexcső nem csak egy bizonyos hangerő felett és frekvencián képes torzítani, “recsegni”, hanem úgy okozhat kárt a hangzásban, hogy a térérzetet rontja, a részleteket elfedi, és mindezt a közép-, meg a magashangoknál is megteszi nekünk.
Ezen a héten sikerült hozzájutni a megrendelt új reflexcsövekhez, némi akadályba ütköztem a beszerelés során, de a végeredmény határozottan megérte a ráfordított időt. A költség pedig néhány ezer forint volt csupán.
Amikor elkészültem vele, mindössze fél órám volt meghallgatásra. De a változás mértéke oly nagy, és pozitív irányú volt, hogy leginkább ahhoz tudnám hasonlítani, mint amit tavaly nyáron az utolsó hangváltó átalakítás során tapasztaltam, illetve még annál is nagyobbnak érzem. Pedig akkor sikerült egyenletesebb frekvenciamenetet, fázist és impedancia görbét összehozni. Méréssel nem tudom igazolni, viszont hallottam rögtön a változásokat.
Szóval, az hogy a mélyek határozottabbak, feszesebbek, lentebb végződnek az "csak" egy kellemes plusz úgymond.
Az igazi nyereség, hogy eltűnt egy maszatoló felrakodás az egész hangképből, valami, ami eddig mindent zavart, de most, hogy nincs, sokkal jobb a tér, mélységében és tagoltságában is, pontosabban meg lehet határozni a zenében szereplő hangszerek, előadók helyét. Ezen kívül életszerűbbnek hangzik minden. Mintha ott állna előttem az énekes, szinte kézzelfogható. Az énekhangok tisztábbak (a női meg a férfi is), sőt hallok olyan részleteket a zenében, amiket eddig nem, vagy ami hallatszott eddig éppen egy kicsit, most sokkal tisztábban szólal meg. És nem csak a basszusban, hanem a közép-, meg a magastartományban is. Szó szerint szintet lépett a hangsugárzó.
Az első fél órát követően azóta persze már több órán keresztül hallgattam zenét, így a fentiek csak megerősítést nyertek.
Tehát jelenlegi véleményem szerint a jó reflexcsőnek van egy minimum átmérője, aminél nem lehet szűkebb a keresztmetszete, mert a levegő mozgása túlzottan felgyorsulna, ami a már említett torzításokhoz vezetne. Az átmérő növelése lelassítja a benne mozgó levegő sebességét, ami nem okoz problémát, de hosszabb csövet igényelne ahhoz, hogy ideális legyen a rendszer.
Mert úgy tűnik nekem, hogy van egy optimális átmérő-hossz viszony az adott doboz/hangszóró függvényében, amitől ha eltérünk, nem csak hangoljuk vele a rendszert, és változtatunk a tranziens viselkedésen, hanem egész egyszerűen elrontjuk vele a teljes hangzást. Ez addig nem feltűnő, amíg be nem kerül egy optimálishoz közelítő reflexcső a rendszerbe, és egyszeriben lenyűgöző lesz a hangzása a hangsugárzónak. Arra gondoltam, hogy esetleg olyan rezgéseket kelthet a dobozon belül a cső, ami kiolthat a teljes hallható spektrumon hasznos jeleket, ezáltal információt vesztünk, de ez csak spekuláció.
Örülnék, ha egy hozzáértő le tudná írni miről van itt szó egyértelműen, mert biztosan nem arról, hogy az egészet bebeszélem magamnak.
(Elnézést, ha a megfogalmazás túlzottan körülményes és szájbarágós.)
Annyit még, hogy a régi reflexcső 49mm átmérőjű volt 69mm hosszan, az új pedig 50mm az átmérő és a 185mm hossz - itt ügyelni kell, hogy a cső vége ne legyen túl közel a vele szemközti dobozfalhoz.

- Csőre töltve - magyar diy thriller