Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Diy csöves (vagy hibrid) erősitő épités
Re: Diy csöves erősitő épités
Nos az Indel trafó túllövéses, rendkívüli nagy baj, mivel az azt jelenti, hogy rezonáns hajlandósága van, mi több az átvitel felső végén kiemelés van. Ami főleg NOS CD hallgatásnál nem jó ómen.
Az enyém való igaz, hullámos. Valami miatt. Lehet, sőt biztos, hogy a tekercs elrendezés miatt. Se baj, a cső nagyobb torzítása nagyobb gond egy ilyen SE-ben.
A másik kettő meg tipikus. Milyen körülmények között mérted őket?
Az a monoblokk miért volt nálad ha szabad kérdeznem? Egy monoblokk készült csak.
Az enyém való igaz, hullámos. Valami miatt. Lehet, sőt biztos, hogy a tekercs elrendezés miatt. Se baj, a cső nagyobb torzítása nagyobb gond egy ilyen SE-ben.
A másik kettő meg tipikus. Milyen körülmények között mérted őket?
Az a monoblokk miért volt nálad ha szabad kérdeznem? Egy monoblokk készült csak.
Dys-cus, a DysCus kimenők, konstruktőre.
Trollok, guruk, és egyéb hozzá nem értők kíméljenek!
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2875
- Kapcsolat:
Amúgy szerintem megvan a helye az SE-knek. Nem lehet vele bármit meghajtani, kell neki, hogy könnyen hajtható és lehetôleg nagy öncsillapitasu legyen a sugarzo. Az sem baj, ha oriasi erzekenysegu, hogy ne kelljen 1% torzitas fölé kivezerelni. Szoval elég korlatozott az SE felhasznalhatosaga, de amivel meg jó, azon nagyon nehéz lepipálni, mert a nyílegyenes jelútnak és a kevés, de jó minőségű alkatrészeknek szinte magától értetődő a természetes megszólalása. Én úgy tapasztaltam, hogy ha a fenti feltételek teljesülnek, akkor egy nem kiugroan magas másodrendű torzítás jelenléte szinte nem is észrevehető. Persze mégjobb, ha nincs, de egy nfb szerintem többet ront, mint használ, hiába lesz alacsony a mért torzitas.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Ez egy mono 300B volt és csak 1db. Aztan lehet, hogy 6N8S vagy 9S volt benne, mar nem emlekszem, de mindegy is. Beteszek 4képet. Azdys-cus írta: ↑2020.12.30., szer. 14:08Nos nem tudom. Nem sok idegenbe szakadt 300B van közkézen, amit én készítettem. De 6AC7-et soha nem használtam, nem is ismerem azt a csövet. Persze attól még beledughatták valamelyik 300B-m be. Én mióta van mivel torzítást mérni azóta nem mértem olyan 300B erősítőt, amiben a 3. felharmonikus több lenne mint a 2.
Csupasz kimenő négyszögjele régebben ilyen volt:
2k 300B 3k.jpg
10k 300B 3k.jpg
Az új méricskével még csak ezt az SE-t mértem, illetve tavaj vagy mikor készült egy PP 300B erősítő NFB nélkül. annak itt az átvitele, a spectruma, meg a 10k-s képe:
300B PP2 Bode.jpeg
300B PP Spectrum.jpeg
300B PP Négyszög 10kHz.jpeg
Érdekes, hogy a PP esetében is 10-12dB különbség van csak a 2. és 3. harmonikus között. Ezt én mindenféleképpen a vissza csatolatlan végcső számlájára írom. Bár két példa még nem általánosítható, de a sejtésem mégis ez.
De a legérdekessebb az az, hogy a szuper triódás végfokom 6550-es csővel PP-ben a 2. és 3. harmonikus cca. között 20 dB különbség van, rendre 62dB és 82dB mint leolvasható az 1 k-hoz képest. A freki a fotón a markernél az 1k-hoz képest van megadva, tehát pl. a 2. felharmonikus az 1+1=2kHz, stb.
ARC M60 DST Spectrum 0-50kHz.jpeg
Ugye minden trióda és SE hívő azt mondja, hogy az SE ampok azért szólnak jól, mert főleg 2. harmonikus torzítást termelnek. Ezexerint akkor én jobban járok az olcsóbb sugártetródával, sokkal jobb hatásfokkal szupertriódába kapcsolva, NFB-vel, mert relatíve, és abszolult értelemben is kevesebb a páratlan felharmonikusom. Ráadásul a THD-m csak cca. 0.08% a 300B 2,7%-nál. Félre ne érts, nem a vita miatt, de egyszerűen tényleg nem fér a fejembe, hogy miért kedvelitek az NFB nélküli triódás SE végfokokat. Mert azért ekkora torzítással természethű hangátvitelről nem beszélhetünk.
1. egy RFT Capri rádió kimenője 300B-vel
2. az emlitett Dyscus 300B
3. egy Dénes Péter amorf magos trafó 2A3/ECC83-mal
4. egy 20W-os Indel SE kimenő szintén a 300B-vel
Mindegyik 20kHz-en.
Ez a hullámos felfutó, de főleg lefutó él csak a tiednél van, ezért gyanakszom arra, hogy esetleg a trafó generálja. De utána kéne jobban nézni mivan.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
Nos nem tudom. Nem sok idegenbe szakadt 300B van közkézen, amit én készítettem. De 6AC7-et soha nem használtam, nem is ismerem azt a csövet. Persze attól még beledughatták valamelyik 300B-m be. Én mióta van mivel torzítást mérni azóta nem mértem olyan 300B erősítőt, amiben a 3. felharmonikus több lenne mint a 2.
Csupasz kimenő négyszögjele régebben ilyen volt: Az új méricskével még csak ezt az SE-t mértem, illetve tavaj vagy mikor készült egy PP 300B erősítő NFB nélkül. annak itt az átvitele, a spectruma, meg a 10k-s képe: Érdekes, hogy a PP esetében is 10-12dB különbség van csak a 2. és 3. harmonikus között. Ezt én mindenféleképpen a vissza csatolatlan végcső számlájára írom. Bár két példa még nem általánosítható, de a sejtésem mégis ez.
De a legérdekessebb az az, hogy a szuper triódás végfokom 6550-es csővel PP-ben a 2. és 3. harmonikus cca. között 20 dB különbség van, rendre 62dB és 82dB mint leolvasható az 1 k-hoz képest. A freki a fotón a markernél az 1k-hoz képest van megadva, tehát pl. a 2. felharmonikus az 1+1=2kHz, stb. Ugye minden trióda és SE hívő azt mondja, hogy az SE ampok azért szólnak jól, mert főleg 2. harmonikus torzítást termelnek. Ezexerint akkor én jobban járok az olcsóbb sugártetródával, sokkal jobb hatásfokkal szupertriódába kapcsolva, NFB-vel, mert relatíve, és abszolult értelemben is kevesebb a páratlan felharmonikusom. Ráadásul a THD-m csak cca. 0.08% a 300B 2,7%-nál. Félre ne érts, nem a vita miatt, de egyszerűen tényleg nem fér a fejembe, hogy miért kedvelitek az NFB nélküli triódás SE végfokokat. Mert azért ekkora torzítással természethű hangátvitelről nem beszélhetünk.
Csupasz kimenő négyszögjele régebben ilyen volt: Az új méricskével még csak ezt az SE-t mértem, illetve tavaj vagy mikor készült egy PP 300B erősítő NFB nélkül. annak itt az átvitele, a spectruma, meg a 10k-s képe: Érdekes, hogy a PP esetében is 10-12dB különbség van csak a 2. és 3. harmonikus között. Ezt én mindenféleképpen a vissza csatolatlan végcső számlájára írom. Bár két példa még nem általánosítható, de a sejtésem mégis ez.
De a legérdekessebb az az, hogy a szuper triódás végfokom 6550-es csővel PP-ben a 2. és 3. harmonikus cca. között 20 dB különbség van, rendre 62dB és 82dB mint leolvasható az 1 k-hoz képest. A freki a fotón a markernél az 1k-hoz képest van megadva, tehát pl. a 2. felharmonikus az 1+1=2kHz, stb. Ugye minden trióda és SE hívő azt mondja, hogy az SE ampok azért szólnak jól, mert főleg 2. harmonikus torzítást termelnek. Ezexerint akkor én jobban járok az olcsóbb sugártetródával, sokkal jobb hatásfokkal szupertriódába kapcsolva, NFB-vel, mert relatíve, és abszolult értelemben is kevesebb a páratlan felharmonikusom. Ráadásul a THD-m csak cca. 0.08% a 300B 2,7%-nál. Félre ne érts, nem a vita miatt, de egyszerűen tényleg nem fér a fejembe, hogy miért kedvelitek az NFB nélküli triódás SE végfokokat. Mert azért ekkora torzítással természethű hangátvitelről nem beszélhetünk.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Eccer jart nalam kb 2-3éve egy altalad keszitett 300B SE erősítô. Abban asszem 6AC7 elofokcső volt. Megmértem,és én is arra lettem nagyon figyelmes, hogy jelentősen sok volt a harmadrendü torzitas meg talan a negyed és ötödrendű is. Negyszogjeles méréssel az latszodott, hogy a felfuto el nem is egyenes, nem is hiperbola, hanem hullámos. Én nem értek a kimenőtrafókhoz, de arra tippelek, hogy annak erdemes volna utananezni, mert en 300B csővel tökmas kimenővel nem tapasztaltam ilyesmit. Vagy ami még esélyesebb lehet, hogy a driver torzitasa jön hozza olyan furfangosan, hogy vegul komplex torzitasa legyen. Nem jartam nagyon utana.dys-cus írta: ↑2020.12.29., kedd 15:15Nos az erősítő működik, szól. Sokat nem tudok írni róla: szokásos 300B SE hang, talán a nagyon jó alkatrészek miatt az átlagosnál jobb. Hogy jobb-e egy eredeti Quest-nél? Nem tudom, de ez mérésügyileg nagyon hozza a szokásos SE erősítők paramétereit, bár az átvitele nagyon szép széles. Teszek ide fotókat, a fotók címei megmondják mit láthattok. Ne feledjétek el a Bode diagram alatt lévő táblázatot, ahonnan leolvashatjátok a főbb frekvencia pontokat, s azok decibel értékeit.
4300B Bode 5Hz-100kHz.jpeg
4300B Spectr 15Hz to 50k lin.jpeg
4300B 100 Hz.jpeg
4300B 1K.jpeg
4300B 10K.jpeg
A spectrumon jól látszik a triódásokra jellemző 2. harmónikus torzítás. Viszont érdekes, hogy a 3. harmonikus alig 10dB-vel van alacsonyabb szinten. A jól látható torzítások egy dolog miatt láthatóak jól: az NFB hiánya miatt. Szal inkább én halgatni PP-t NFB-vel.![]()
Itt van mégegyszer a Bode diagramm 200kHz-ig, és mellette ott a Nyquist diagram is. Ez utóbbin jóllátszik egy malacfarok az alsó két negyedben. Ott az erősítő már nagyon kuszán viselkedik. PP NFB-s vékfoknál még nem láttam ilyen hurkot, kivéve 1 esetben, mikor is egy szélhámos sózott rá egy nagyon gagyi erősítőt egy ismerősömre. De mondjuk annak már 4kHz-től esett az átvitele. Azért nem akarok dicsekedni, de szerintem ezek a kimenők nagyon jól sikerültek.
Akár tetszik ez valakiknek, akár nem.

Nos az erősítő működik, szól. Sokat nem tudok írni róla: szokásos 300B SE hang, talán a nagyon jó alkatrészek miatt az átlagosnál jobb. Hogy jobb-e egy eredeti Quest-nél? Nem tudom, de ez mérésügyileg nagyon hozza a szokásos SE erősítők paramétereit, bár az átvitele nagyon szép széles. Teszek ide fotókat, a fotók címei megmondják mit láthattok. Ne feledjétek el a Bode diagram alatt lévő táblázatot, ahonnan leolvashatjátok a főbb frekvencia pontokat, s azok decibel értékeit.

A spectrumon jól látszik a triódásokra jellemző 2. harmónikus torzítás. Viszont érdekes, hogy a 3. harmonikus alig 10dB-vel van alacsonyabb szinten. A jól látható torzítások egy dolog miatt láthatóak jól: az NFB hiánya miatt. Szal inkább én halgatni PP-t NFB-vel. 
A korábban bemutatott modellezés alatt álló erősítőm nem nagyon mozgatta meg a T. kartársak fantáziáját. Na mondom ezért kell nekem ennyit írnom? Ez hátha nagyobb figyelmet kap, mert egyszerűbb, és nincs benne NFB.
Mérgemben tekertem egy pár kimenőt, s össze dobtam egy Quest erősítőt. Na ez egyszerűen műxik, ezért fel sem teszem a kapcsolási rajzát
A 300 B típusa az 4300B LX, és a gyártó nevét nem tudom elolvasni, lehet azért, mert kínai.
A csatoló kondik azok Jensen Cu PIO kondenzátorok, az ellenállások AN Tantallum, MILLS, és Caddock kivitelűek. Csupa ócsjka holmi.
A 6SN7 csövek még szerényebb kivitelűek, mint azt a képen is látjátok. A szerelés az F2F, azért nem is fotóztam le. Abban nem vagyok olyan jó.
De azért külsőleg nagyon babán néz ki:

Mérgemben tekertem egy pár kimenőt, s össze dobtam egy Quest erősítőt. Na ez egyszerűen műxik, ezért fel sem teszem a kapcsolási rajzát

Sütix köszi az észrevételt. Tkp igazad van, de van, amiben tévedsz. Az anódfeszben az nem stabilizátor, hanem egy kapacitás soxorozó, ami itt másodlagos szempont. Elsősorban a csövek védelme miatt van. az Anódfesz, és ezzel minden tápfesz ezzel a kapcsolással mintegy 40-50 sec alatt éri el a maximumát. Hatása többszörös. (tudom Te tudod, de lehet más nem) Először is kiméli az ilyen indulás a csövek élettartamát, másodszor pedig az előfordulható tápéledési lengések nem cseszegetik a hangszórót, nem leng a membrán. Az alkalmazás a monoblokkoknál nagyon jól bevált. Figyeld meg divat lesz ez a megoldás.
A fűtésben igazad van, de mivel várhatóan sokan megépítik, köztük olyanok is akik kevésbé jártasak az elektronikában, azoknak nehéz dolog ellenállásokkal kitrimmelni a fűtőfeszt a szükséges értékre. Erre egyszer a túlzott precízség miatt, másodszor meg a hálózat helyenkénti változása miatt lenne szükség. Gondoltam biztosabb a novál csöveknek egy közös fűtés. A NYÁK terven választható az opció, vagy z LM 1084-es IC-t alkalmazzák, vagy egy diódával megemelt 78S06-os IC-t. Bár ez utóbbit lehet nehéz beszerezni.
Boldog karit mindenkinek.

Boldog karit mindenkinek.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Én pl kihagynam a fenébe az anódköri stabilizátort és a fűtés egyenirányítás/stabilizálást is. Ezek csak tönkreteszik a hangot, ráadásul nincs is szükség rájuk, mert mindegyik fokozat tápelnyomása magától is igenjó. Ha nagyon mégis szükség lenne anódköri szűrésre, akkor inkább tekernék a helyedben egy pár henris fojtot. Normàl esetben az AC fűtés sem lesz zajos.dys-cus írta: ↑2020.12.24., csüt. 13:47Nos erre én is rájöttem. Csak ugye nem látja az emotikumot. de én erről nem tehetek, de tudom, hogy belém kell kötnie. Akkor alszik jól.wittao írta: ↑2020.12.24., csüt. 12:55Szerintem erre a kijelentesedre gondolt:
“ A McIntosh skót fazon elmehet a szabadalmával együtt valami sötétebb, de meleg és barna helyre, mivel az én kapcsolásomban nincs külön tekercs, tehát én egyszerűbben, jobban, s egyéniesebben oldottam meg a dolgot.“
Paran (az igenytelenebbje gondolom) elegedett ezzel ezen a planetan :)Az viszont meglepetésként hat számomra, hogy tegnap vagy két órát tanulmányozták a kapcsolásomat, de még egy értelmes kérdés nem merült fel, vagy egy értelmes kritika, amiből esetleg lehet tanulni, vagy ami hatására esetleg változtatnék az áramkörön. Leírtam, hogy mi az új, és mi az ami nincs még kipróbálva. De semmi, érted semmi pozitívum. Szomorú dolog ez. Na mindegy, Boldog Karácsonyt neked is.
Az nfb-vel én önmagában nem értek egyet, dehat ez az én problémám.

Amúgy hajrá, és Boldog Karácsonyt!
Nos erre én is rájöttem. Csak ugye nem látja az emotikumot. de én erről nem tehetek, de tudom, hogy belém kell kötnie. Akkor alszik jól.wittao írta: ↑2020.12.24., csüt. 12:55Szerintem erre a kijelentesedre gondolt:
“ A McIntosh skót fazon elmehet a szabadalmával együtt valami sötétebb, de meleg és barna helyre, mivel az én kapcsolásomban nincs külön tekercs, tehát én egyszerűbben, jobban, s egyéniesebben oldottam meg a dolgot.“
Paran (az igenytelenebbje gondolom) elegedett ezzel ezen a planetan :)

De jó, hogy egyet értünk! Elmondjam miért? Elmondom mert látom nem olvastál figyelmesen. Úgy tűnik ott egy mosolygós napocska a Meki résznél. Aztán azért mert neked kedvenced a McIntosh, azért nekem még lehet akármilyen véleményem is.tunerman írta: ↑2020.12.24., csüt. 09:51Azért igen csak a nevetség tárgya, hogy valaki a nagy magyar alföldről fikázza a McIntosh céget![]()
Ami pedig a bootstrap-ot illeti - a 12BH7 (V3) driver csövet az ellenkező oldali végcső (V9) anódjáról utánhúzzák, a 12AZ7 followernek (V4) van különálló tekercse a kimenőn, ami azért nem kis különbség![]()
TJ.
A másik gondolatod meg nem értem. Hogy jön ez ide. Az én kapcsolásomnak semmi köze a McIntoshoz, ezt próbáltam szemléltetni az MC275 rajzával Sütix kollegának. A 275 működését ne nekem magyarázgasd. Egyszerűen nem arról van most szó. Az nem DIY. DIY kapcsolás az enyém, meg neked a hálozati trafó tekercses fázisfordítós erősítőd. (tudom, amerikai trafó)

- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2735
Azért igen csak a nevetség tárgya, hogy valaki a nagy magyar alföldről fikázza a McIntosh céget
Ami pedig a bootstrap-ot illeti - a 12BH7 (V3) driver csövet az ellenkező oldali végcső (V9) anódjáról utánhúzzák, a 12AZ7 followernek (V4) van különálló tekercse a kimenőn, ami azért nem kis különbség
TJ.

Ami pedig a bootstrap-ot illeti - a 12BH7 (V3) driver csövet az ellenkező oldali végcső (V9) anódjáról utánhúzzák, a 12AZ7 followernek (V4) van különálló tekercse a kimenőn, ami azért nem kis különbség

TJ.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tonee73 2020.12.24., csüt. 09:52-kor.
Ok: elírás
Ok: elírás
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3
Nos az lehet, de ott külön tekercs van a driver fokozatnak az anódjában, és a végcső katódjában is. Mintahogy ez az alábbi fényképen látszik is: A McIntosh skót fazon elmehet a szabadalmával együtt valami sötétebb, de meleg és barna helyre, mivel az én kapcsolásomban nincs külön tekercs, tehát én egyszerűbben, jobban, s egyéniesebben oldottam meg a dolgot.sutemenyx írta: ↑2020.12.23., szer. 14:28"A feszültség erősítő rész 5 ellenállásból álló hálózaton keresztül innen kapja a DC tápját. Ugyanakkor mivel keresztbe van kapcsolva a két módusú jel, így megvalósul egy egyfajta Cross Coupled kapcsolás is, mint az ARC M60-ban, csak ebben az esetben a kapcsolás kialakításában részt vesz a végcső a kimenővel együtt, és a meghajtó cső is. Na ez az a pont, ami még fekete. Az a bizonyos 5 ellenállást kell kitalálni az adott kimenő esetére. Többek között ezért kell a deszkamodel is. Illetve van egy rosszabb eset, a kapcsolás nem működik az elképzelés szerint. Akkor csak egy sima TauCeti lesz, ami azért nagyon oda kondított a Dynaco ST70-nek. Alább a rajz. Tanulmányozzátok, emésszétek. Ha valaki látott ilyet, az szóljon!"
Tudomásom szerint a McIntosh csinált olyan erősítőt, amiben a driver lovagol a kimenő jelen. Tudomásom szerint szabadalmi védettséget is élvez a dolog.

- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
"A feszültség erősítő rész 5 ellenállásból álló hálózaton keresztül innen kapja a DC tápját. Ugyanakkor mivel keresztbe van kapcsolva a két módusú jel, így megvalósul egy egyfajta Cross Coupled kapcsolás is, mint az ARC M60-ban, csak ebben az esetben a kapcsolás kialakításában részt vesz a végcső a kimenővel együtt, és a meghajtó cső is. Na ez az a pont, ami még fekete. Az a bizonyos 5 ellenállást kell kitalálni az adott kimenő esetére. Többek között ezért kell a deszkamodel is. Illetve van egy rosszabb eset, a kapcsolás nem működik az elképzelés szerint. Akkor csak egy sima TauCeti lesz, ami azért nagyon oda kondított a Dynaco ST70-nek. Alább a rajz. Tanulmányozzátok, emésszétek. Ha valaki látott ilyet, az szóljon!"
Tudomásom szerint a McIntosh csinált olyan erősítőt, amiben a driver lovagol a kimenő jelen. Tudomásom szerint szabadalmi védettséget is élvez a dolog.
Ma már kitört két vulkán a földön, majdnem egymással átellenben. Lett földrengés is. Nos itt a harmadik csapás ami az audiophil barkácsolók világát rázza meg.
Ez nem más, mint a TauuCeti Zero The Singing Teacher erősítőm kapcsolási sematikája.
A lényege az, hogy tulajdonképpen egy SRPP kapcsolásból van kialakítva a paraphase rendszerű fázisfordító. Ennek azért van egy-két előnye. Ezek az alábbiak: SRPP-kapcsolásnak kisebb a torzítása mint egy szimpla triódának, s nagy az erősítése is, valamint katódból van a kicsatolása, ezért alacsony a végcsöveket meghajtó impedancia. Cserébe kicsit nagyobb értékű csatoló kondi kell a végcsövek elé. Jól láthatjátok, hogy ezzel a megoldással 1 fokozatban megvalósul a fázisfordítás, ami automatikus, a kellő erősítés ahhoz, hogy egyfokozattal kihajtható legyen a 6L6, valamint a végcsövek kisimpedanciás meghajtása. Alkatrész igénye alacsony, ez most nagyon jó, mert olcsóbb erősítőt szeretnék készíteni. A végcsövek kapcsolása ismerős mindenkinek. Nem akarok mégegyszer mindent leírni, de a lényeg a szupertrióda üzemmód megvalósítása. Erről olvashattok itt a fórumon. Inkább a változást írom le az eredeti TC-hez képest. A változás az az, hogy negatív rácsfeszültség helyett katód ellenállást használok. (Kezdő konstruktőrnek nem kell állítgatnia az áramot.) A kimenő szekunderje nem a 6L6 katódra megy ez miatt, hanem a katód ellenállás föld felöli végére. Hogy ne legyen erősítés csökkenés, ezért a katód ellenállás AC szempontból a földön van, azaz ebben az esetben a kimenőtrafón, és a hangszórón. Ezt a katód ellenállásokkal párhuzamosan kötött elkók valósítják meg. Magyarul a CFB (catode feedback) hatása a kondenzátoron keresztül hat a katódra. Ez egyben az első tuning lehetőség is. Ide akár tehetünk olcsó pénzért
AN Kaisei elkót is.
Az ST kapcsolás miatt van ugye UL leágazás a kimenő primérjéről. A bekötése szokványos. Viszont a lehetőség, amit az UL leágazás magában hordoz, azt nem sokan használják ki. Nos itt ugrik a macska a vízbe.
A feszültség erősítő rész 5 ellenállásból álló hálózaton keresztül innen kapja a DC tápját. Ugyanakkor mivel keresztbe van kapcsolva a két módusú jel, így megvalósul egy egyfajta Cross Coupled kapcsolás is, mint az ARC M60-ban, csak ebben az esetben a kapcsolás kialakításában részt vesz a végcső a kimenővel együtt, és a meghajtó cső is. Na ez az a pont, ami még fekete. Az a bizonyos 5 ellenállást kell kitalálni az adott kimenő esetére. Többek között ezért kell a deszkamodel is. Illetve van egy rosszabb eset, a kapcsolás nem működik az elképzelés szerint. Akkor csak egy sima TauCeti lesz, ami azért nagyon oda kondított a Dynaco ST70-nek. Alább a rajz. Tanulmányozzátok, emésszétek. Ha valaki látott ilyet, az szóljon!

A lényege az, hogy tulajdonképpen egy SRPP kapcsolásból van kialakítva a paraphase rendszerű fázisfordító. Ennek azért van egy-két előnye. Ezek az alábbiak: SRPP-kapcsolásnak kisebb a torzítása mint egy szimpla triódának, s nagy az erősítése is, valamint katódból van a kicsatolása, ezért alacsony a végcsöveket meghajtó impedancia. Cserébe kicsit nagyobb értékű csatoló kondi kell a végcsövek elé. Jól láthatjátok, hogy ezzel a megoldással 1 fokozatban megvalósul a fázisfordítás, ami automatikus, a kellő erősítés ahhoz, hogy egyfokozattal kihajtható legyen a 6L6, valamint a végcsövek kisimpedanciás meghajtása. Alkatrész igénye alacsony, ez most nagyon jó, mert olcsóbb erősítőt szeretnék készíteni. A végcsövek kapcsolása ismerős mindenkinek. Nem akarok mégegyszer mindent leírni, de a lényeg a szupertrióda üzemmód megvalósítása. Erről olvashattok itt a fórumon. Inkább a változást írom le az eredeti TC-hez képest. A változás az az, hogy negatív rácsfeszültség helyett katód ellenállást használok. (Kezdő konstruktőrnek nem kell állítgatnia az áramot.) A kimenő szekunderje nem a 6L6 katódra megy ez miatt, hanem a katód ellenállás föld felöli végére. Hogy ne legyen erősítés csökkenés, ezért a katód ellenállás AC szempontból a földön van, azaz ebben az esetben a kimenőtrafón, és a hangszórón. Ezt a katód ellenállásokkal párhuzamosan kötött elkók valósítják meg. Magyarul a CFB (catode feedback) hatása a kondenzátoron keresztül hat a katódra. Ez egyben az első tuning lehetőség is. Ide akár tehetünk olcsó pénzért

Az ST kapcsolás miatt van ugye UL leágazás a kimenő primérjéről. A bekötése szokványos. Viszont a lehetőség, amit az UL leágazás magában hordoz, azt nem sokan használják ki. Nos itt ugrik a macska a vízbe.

Gondolom csak megértik azért.

Nekem meg mindkettő műszaki. A tanárokat meg ösmerem. Amúgy nemtudom mire gondoltál, mert a 3 királyos képen lévő szöveget a fiam fordította, akinek 15 éves korában középiskolában megszerezte a felsőfokú angolt, s egyetemre meg Aalborgba járt, ahol angolul oktatták. Az énektanárt meg én találtam ki a googli fordította. A baj az, hogy az unokahúgomnak echte angol férje van, de most nem jöttek haza.

"Dehogy! Ennyire nem amatőrök. Megoldjàk ők a rezezett aluminiumot. Vezetékben van copper plated aluminium. Nyákra én simán elvárnék tőlük valami hasonlót.
A szart ők lazán becsomagolják akármilyen formára. Legyen az multiméter, salgópolc vagy egy mezei kondenzátor.
[/quote]"
Nos ha úgy gondolod, biztosan így van, én nem ezt tapasztaltam. Ezen ne vitatkozzunk. Majd máson, pl a tauCeti Zero erősítő kapcsolásán.
A szart ők lazán becsomagolják akármilyen formára. Legyen az multiméter, salgópolc vagy egy mezei kondenzátor.
[/quote]"
Nos ha úgy gondolod, biztosan így van, én nem ezt tapasztaltam. Ezen ne vitatkozzunk. Majd máson, pl a tauCeti Zero erősítő kapcsolásán.

- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Dehogy! Ennyire nem amatőrök. Megoldjàk ők a rezezett aluminiumot. Vezetékben van copper plated aluminium. Nyákra én simán elvárnék tőlük valami hasonlót.dys-cus írta: ↑2020.12.22., kedd 19:10Igen, igazad lenne, vagy esetleg van is. De mivel kb már most tartok a több tucat rendelésnél, így megbízok bennük. (sok barátom kér a "nyákjaimból".sutemenyx írta: ↑2020.12.22., kedd 18:45Én a helyedben legalabb egy nyakot megvakargatnék. Siman el tudom kepzelni, hogy ezek alufoliabol csinaljak neked a nyakot. Vagy vasbol, vagy barmibol, ami nem réz. Csak az a baj, hogy még ha lathatoan réz, akkor is erősen kérdéses, ha a tavolkeleten gyartottak. Mindenkit atvernek valamivel.Miután kicsinyt értek a kémiához, mivel szigorlatom van belőle, így én is kíváncsi voltam. Megállapítottam: a NYÁK vezető fóliája réz. Mondjuk hülyének sem kell lenni ahhoz, hogy tudja az ember, ha ALU-ból van, akkor a normál forrasztóón nem ragad rá. Próbáld ki. Én próbáltam a Magnepan hangfalaimnál 10 éve. Szal hidd el barátom réz, s jó a NYÁK, mert furatgalvános, több átforrasztást kibír mint amit esetleg Te készítesz. Elvégre ne legyünk már szkeptikusok. A Kínaiak hoztak köveket is. A holdról. Meg feltalálták a puskaport, papírt,selymet, iránytűt, sárkányt, rakétát, porcelánt, stb. Ök egy ügyes nép. Voltam náluk még a 80-as években. Már akkor előrébb voltak mint mi. Észben. Pedig akkor még eléggé csak egyenruhában jártak, és szegények voltak. Ugye nem gondolod azt, hogy egy nagy cég majd forraszthatatlan, s használhatatlan PCB lemezeket küld szét a világba? Gyenge az elképzelésed a hamisításról.
![]()
Igen, igazad lenne, vagy esetleg van is. De mivel kb már most tartok a több tucat rendelésnél, így megbízok bennük. (sok barátom kér a "nyákjaimból".sutemenyx írta: ↑2020.12.22., kedd 18:45Én a helyedben legalabb egy nyakot megvakargatnék. Siman el tudom kepzelni, hogy ezek alufoliabol csinaljak neked a nyakot. Vagy vasbol, vagy barmibol, ami nem réz. Csak az a baj, hogy még ha lathatoan réz, akkor is erősen kérdéses, ha a tavolkeleten gyartottak. Mindenkit atvernek valamivel.

- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Én a helyedben legalabb egy nyakot megvakargatnék. Siman el tudom kepzelni, hogy ezek alufoliabol csinaljak neked a nyakot. Vagy vasbol, vagy barmibol, ami nem réz. Csak az a baj, hogy még ha lathatoan réz, akkor is erősen kérdéses, ha a tavolkeleten gyartottak. Mindenkit atvernek valamivel.dys-cus írta: ↑2020.12.22., kedd 17:37Te is tanár vagy, mint a feleségem.trane írta: ↑2020.12.22., kedd 16:18óh igendys-cus írta: ↑2020.12.22., kedd 13:01Az előző hozzászólás megírásához az adta az apropót, hogy a TauCeti Zero The Singing Teacher erősítő project kísérleteihez megérkezett a deszka modellhez szükséges NYÁK. Annyira tetszik, hogy mindenféleképpen meg akarom mutatni mindenkinek.![]()
Ugye nektek is tetszik?
- főleg pedig az az anglo-magyar szöveg-kombináció
![]()
![]()
Mi mérnökök másként gondolkodunk: logikusan.
Amúgy jó a NYÁK szerinted is? Gondolom már terveztél párat. Igazán arról is mondhatnál véleményt, ha van.![]()
Te is tanár vagy, mint a feleségem.trane írta: ↑2020.12.22., kedd 16:18óh igendys-cus írta: ↑2020.12.22., kedd 13:01Az előző hozzászólás megírásához az adta az apropót, hogy a TauCeti Zero The Singing Teacher erősítő project kísérleteihez megérkezett a deszka modellhez szükséges NYÁK. Annyira tetszik, hogy mindenféleképpen meg akarom mutatni mindenkinek.![]()
Ugye nektek is tetszik?
- főleg pedig az az anglo-magyar szöveg-kombináció
![]()

Mi mérnökök másként gondolkodunk: logikusan.

Amúgy jó a NYÁK szerinted is? Gondolom már terveztél párat. Igazán arról is mondhatnál véleményt, ha van.

A deszkamodell fotóján jól látszik, hogy kevés alkatrészből próbálom megépíteni ezen produkciót. Csak így lehet a budget kategórián belül maradni. Talán ezért is kellett beállítás nélküli erősítőt készíteni. Példának okáért nem kell különböző féle "gurukhoz" vinni a kész végfokot, hogy állítsa már be a nyugalmi áramot a végcsöveken szerény 50 rugó ellenében.
Sajna volt már ilyen eset. Szóval az illető a nagy Budapestről végül is csak elhozta az erősítőt hozzám a vidékihez, hogy tanítsam már meg beállítani a HB erősítő munkapontjait, mert ő nem értett hozzá. Megtanulta. 
Majd' elfelejtettem: A TC Zeroban aki ugye énektanár is van olyan műszaki megoldás, ami az ARC M60 DST végfokomból került át, mivel ott nagyon jól bevált, a csövek élettartamát hosszabbítja, a zajt csökkenti, és feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a csöves erősítők kapcsolása egy magasabb műszaki színvonalba lépjen.

Majd' elfelejtettem: A TC Zeroban aki ugye énektanár is van olyan műszaki megoldás, ami az ARC M60 DST végfokomból került át, mivel ott nagyon jól bevált, a csövek élettartamát hosszabbítja, a zajt csökkenti, és feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a csöves erősítők kapcsolása egy magasabb műszaki színvonalba lépjen.
Az előző hozzászólás megírásához az adta az apropót, hogy a TauCeti Zero The Singing Teacher erősítő project kísérleteihez megérkezett a deszka modellhez szükséges NYÁK. Annyira tetszik, hogy mindenféleképpen meg akarom mutatni mindenkinek.
Ugye nektek is tetszik?