Ez egy mono 300B volt és csak 1db. Aztan lehet, hogy 6N8S vagy 9S volt benne, mar nem emlekszem, de mindegy is. Beteszek 4képet. Azdys-cus írta: ↑2020.12.30., szer. 14:08Nos nem tudom. Nem sok idegenbe szakadt 300B van közkézen, amit én készítettem. De 6AC7-et soha nem használtam, nem is ismerem azt a csövet. Persze attól még beledughatták valamelyik 300B-m be. Én mióta van mivel torzítást mérni azóta nem mértem olyan 300B erősítőt, amiben a 3. felharmonikus több lenne mint a 2.
Csupasz kimenő négyszögjele régebben ilyen volt:
2k 300B 3k.jpg
10k 300B 3k.jpg
Az új méricskével még csak ezt az SE-t mértem, illetve tavaj vagy mikor készült egy PP 300B erősítő NFB nélkül. annak itt az átvitele, a spectruma, meg a 10k-s képe:
300B PP2 Bode.jpeg
300B PP Spectrum.jpeg
300B PP Négyszög 10kHz.jpeg
Érdekes, hogy a PP esetében is 10-12dB különbség van csak a 2. és 3. harmonikus között. Ezt én mindenféleképpen a vissza csatolatlan végcső számlájára írom. Bár két példa még nem általánosítható, de a sejtésem mégis ez.
De a legérdekessebb az az, hogy a szuper triódás végfokom 6550-es csővel PP-ben a 2. és 3. harmonikus cca. között 20 dB különbség van, rendre 62dB és 82dB mint leolvasható az 1 k-hoz képest. A freki a fotón a markernél az 1k-hoz képest van megadva, tehát pl. a 2. felharmonikus az 1+1=2kHz, stb.
ARC M60 DST Spectrum 0-50kHz.jpeg
Ugye minden trióda és SE hívő azt mondja, hogy az SE ampok azért szólnak jól, mert főleg 2. harmonikus torzítást termelnek. Ezexerint akkor én jobban járok az olcsóbb sugártetródával, sokkal jobb hatásfokkal szupertriódába kapcsolva, NFB-vel, mert relatíve, és abszolult értelemben is kevesebb a páratlan felharmonikusom. Ráadásul a THD-m csak cca. 0.08% a 300B 2,7%-nál. Félre ne érts, nem a vita miatt, de egyszerűen tényleg nem fér a fejembe, hogy miért kedvelitek az NFB nélküli triódás SE végfokokat. Mert azért ekkora torzítással természethű hangátvitelről nem beszélhetünk.
1. egy RFT Capri rádió kimenője 300B-vel
2. az emlitett Dyscus 300B
3. egy Dénes Péter amorf magos trafó 2A3/ECC83-mal
4. egy 20W-os Indel SE kimenő szintén a 300B-vel
Mindegyik 20kHz-en.
Ez a hullámos felfutó, de főleg lefutó él csak a tiednél van, ezért gyanakszom arra, hogy esetleg a trafó generálja. De utána kéne jobban nézni mivan.

A feszültség erősítő rész 5 ellenállásból álló hálózaton keresztül innen kapja a DC tápját. Ugyanakkor mivel keresztbe van kapcsolva a két módusú jel, így megvalósul egy egyfajta Cross Coupled kapcsolás is, mint az ARC M60-ban, csak ebben az esetben a kapcsolás kialakításában részt vesz a végcső a kimenővel együtt, és a meghajtó cső is. Na ez az a pont, ami még fekete. Az a bizonyos 5 ellenállást kell kitalálni az adott kimenő esetére. Többek között ezért kell a deszkamodel is. Illetve van egy rosszabb eset, a kapcsolás nem működik az elképzelés szerint. Akkor csak egy sima TauCeti lesz, ami azért nagyon oda kondított a Dynaco ST70-nek. Alább a rajz. Tanulmányozzátok, emésszétek. Ha valaki látott ilyet, az szóljon!