henricusm írta: ↑2025.03.25., kedd 19:08
Néhány éve van egy Heed Obelisk SI2/X2/DA 2.1 szettem és
nagyon meg vagyok vele elégedve. Nemrég vásároltam Duevel Venus hangszórókat, és azon gondolkodom, hogy „upgrade” a Heed termékcsaládra.
Régóta hallgatok Heed elektronikákat, az általad írott Si2/X2/DA 2.1 felállás volt talán az, amit legtovább használtam.
Az a véleményem, hogy ez a lánc, ebben a formában az egyik legjobban összeillő, egységes felállás. Hifis szempontból talán vannak ennél többet nyújtó készülékek (több részlet, nagyobb sávszélek, "dögösebb" megszólalás) viszont az a sokáig hallgatható, szerethető "kerekség", amit ez a lánc nyújt, az nehezen és főleg sok pénzért írható felül.
A legnagyobb csapda, hogy nem csinál semmit olyan nagyon látványosan, "csak" egyszerűen teszi a dolgát - ezért indul meg a hifi-bogár sok Heed Obelisk használónál.
Tehát a legfontosabb, amit meg kellene magadban fogalmaznod, hogy mit vársz el a váltástól? Kérdezhetném úgy is: mit szeretnél javítani a hangzásban?
Írod, hogy nagyon elégedett vagy a hanggal, ezt ki is emeltem az idézetben. Tehát űgy tűnik, a kiváncsiság hajt, ami persze egy hifistánál nem baj, sőt természetes - csak én magam például már ebből a kíváncsiságból kiindulva sok remek hangot tettem tönkre itthon

Ha az Obelisk hangot szereted, akkor a PRE/PS vonal inkább csak kicsit más lesz, arra nem biztos, hogy érdemes költeni.
Az előbb említett Si30 - X30 már más történet, az foltatja a klasszikus Obelisk hangzásbeli vonalat, csak minden kifinomultabban csinál. Ez a felállás még pont nem volt itthon nálam, csak Zsoltnál hallottam, de ott tetszett - úgy fogalmaznék, hogy az Si3 jobb hifis paramétereit és az Si2 szerethetőségét kombinálja. Nem véletlen, hogy a kiadott limitált széria nagy siker volt az Obelisk rajongók körében, és szerintem már nem titok, hogy elérhető lesz valamikor Classic néven. Többet Zsolt tud mondani, keresd bátran az előttem már megjelölt elérhetőségein, nagyon segítőkész!
A Lagrange, a Thesis család, vagy az Abacus/Elixír már másabb vonal. Frissebb, a mai hifis igényeknek jobban megfelelő hangzás, és hifis értelemben minden kétséget kizáróan többet nyújtanak az Obelisknél - de nagy kérdés, hogy te ezt várod-e el?
A fura az, hogy elvileg minden Heed erősítő ugyanarra a "Transcap" elvre épül, mégis mindegyik széria hangjában van valami egyedi. Ezért tehát egyszerre tudnak nagyon hasonlítani és nagyon különbözni, és ezért írták előttem többen is, hogy ezt csak hallgatózással tudod eldönteni.
Jó hosszú postomat összefoglalva, és az előttem szólókkal tényszerűen egyetértve: vagy leütném a bogarat

és maradnék a meglévőnél (főleg, mert gyönyörű az a fehér lánc így egyben), vagy tennék egy próbát a 30-as széria (Classic) irányába, vagy nagy levegő és Lagrange!
Ps: Nem hifi, de tényleg elegáns a zeneszobád, jók a képek, és a fekete cica is remekül mutat a sárga kanapén. Üdv köztünk, és remélem sikerült összezavarnunk!