fapaci írta: ↑2022.01.31., hétf. 16:28
Először is gratulálok a komoly nyelvtudásodhoz, de azt talán leszögezhetjük, hogy messze az átlag felett vagy ezzel. Én csupán angolul beszélek vállalható szinten, aminek dacára kifog rajtam néhány film eredeti angol hanggal, felirat nélkül. Ezeknél váltok magyar hangra, aztán másodszorra megnézem angol hanggal, ha érdemes.
Tényleg elnézést, ha kérkedésnek tűnt, nem annak szántam. három folyékonyan beszélt idegen nyelvvel még messze nem vagyok poliglott, és sok embert ismerek, akik hasonló vagy jobb nyelvismerettel rendelkeznek.
Az angolban vannak olyan dialektusok, amelyek nagyon gyengén artikuláltak (pl. az amerikai déli-középnyugati “redneck” változatok, amik igen népszerűek voltak a John Wayne-korszak westernfilmjeiben), vagy nagyon fura fonetikával, hadarva kiejtettek (észak-angliai dialektusok), esetleg nagyon kreolizálódtak (pl. jamaicai), ezekkel nekem is vannak nehézségeim, de ilyenkor jön jól az angol felirat. A német tudásom pedig nem tudja megemészteni a svájci dialektusokat, de nem hiszem, hogy a folyékony (esetleg társalgási) nyelvtudás arról szólna, hogy minden dialektusát egy adott nyelvnek maradéktalanul megérti valaki. A svájci némettel pl. a felnémet változatokat anyanyelvként beszélőknek is igen nagy gondjaik vannak, leginkább nem értik.
A hazai nyelvhelyzet szerencsére jelentősen javul, csak nézek ki a fejemből, hogy az egészen fiatal felnőttek (Z-generáció) között már mennyire általánossá vált az angol - többé-kevésbé- ismerete. A hazai helyzetben ugyanakkor nem segít a jobb idegennyelv-penetráción a filmek szinkronizálása, szóval ez egy kisebb örsögi kör: kevesen és gyengén beszélnek angolul, ezért szinkronizálni kell a felnőtteknek szánt mozifilmeket is, viszont ha folyton magyarul hallanak mindent, akkor nehéz is jól megtanulni…
Azt még hozzá kell venni, hogy a nagyon más nyelvi logika miatt a magyaroknak sokkal nehezebb bármilyen indoeurópai nyelvet, pl. az angolt megtanulni, mint Európa és Észak-Amerika lakossága nagyobbik részének. Nekem is az a szerencsém, hogy egy idegen országban nőttem fel magyar anyanyelvűként…