Szép gondolati ív: eljutni a képregény-filmek silány minőségének felemlegetésétől az értelmiség gyalázásáig. Azért talán nem baj, ha gyógyítanak, tanítanak, terveznek, stb. Amúgy minden ellenkező híreszteléssel ellentétben az értelmiség jó része sem fogyaszt már magaskultúrát. Régen egy orvos, egy mérnök olvasott, tájékozott embernek számított, ahogyan a tanító is. Ma ez - részben éppen annak következtében, amit coyoman Bödőcs Márai-paródiájából idéz - nincs így. A mérce is azért tűnik el, mert nincsen mihez viszonyítani, nincs a tudásnak
és a műveltségnek respektje. Az autószerelőmnek sem mondom meg, hogy hogyan végezze a munkáját, hanem megbízom benne, hogy tudja mit csinál, és a szaktudásáért nem csak megfizetem, de meg is becsülöm. És ide tetszőleges szakmát be lehet helyettesíteni. Értelmiségit is.
Persze, lehet azt gondolni, hogy a politikához, a focihoz és a kultúrához Magyarországon mindenki ért. Olyan is mind, egytől egyig. Nem nagyon van.
Persze, ízlése mindenkinek lehet, el lehet mondani, hogy ő mit szeret, kedvel, sőt fogyaszt, de önmagában ettől nem változik meg annak minősége, kulturális helyiértéke. És persze, lehet azt mondani- ahogyan fapaci teszi - hogy de hát egy adott kulturális termék (mondjuk Mozart) értékelése, funkciója az idővel változik, de egy adott pillanatban azért megmondható, hogy hol van éppen, és hogyan jegyzik a kulturális értéktőzsdén.
Az amerikai filmek 99%-ával az a helyzet, hogy a tömegfilmek közé tartozik, semmi köze a filmművészethez, hiába hívják azt a szervezetet "akadémiának". Iparosmunkák, ami önmagában még nem lenne baj, de kivitelezésük (és ezen nem pusztán a látványt és a hangot értem) meglehetősen kétséges színvonalú, ízlésproblémákról, alapvető elképzelések hiányáról tanúskodik. Mint egy középosztálybeli amerikai család nappalija.

Ez meglátszik egyrészt a végtermékeken, másrészt azon is, hogy aki a kreativitását vásárra viszi a hollywoodi fősodorban, az igen könnyen szürkül bele annak középszerébe. Szó volt már Bessonról, de ez történt például Fincherrel is, és a példák még hosszasan sorolhatók. Hogy ezt az én - elismerem: sarkosan megfogalmazott értékelésemet, melyet az Európában filmmel foglalkozó szakemberek jó része oszt, és ha nem akar Amerikából pénzhez jutni a filmes projektjéhez, el is ismer, vajon miért tekintik egyesek az ellenük intézett személyes támadásnak, azon szerintem nem nekem kellene elgondolkodnom.
Én csak akkor látom értelmét egy ilyen csevegőnek, ha nem csak olyan trailereket posztolunk itt újra, melyeket megnézve már mindent láttunk a filmből, a történetet pedig jobb, ha nem is találgatjuk.
No offense.