Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3454

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

A (valódi) kábel gyártók nem mindig és teljes mélységig érdekeltek a termékeik szerkezetének, technológiáik nyilvános bemutatásában. Egyik ellenérdek a néhány saját szabadalmuk, eljárásuk (ha még lehet ebben új dolgot felmutatni) ipari titokként kezelése. Másik, az előbbivel összefügg, az egyre durvább és nyílt kínai típusú másolókkal szembeni védelem.

Az én becsípődésem akkor szokott viszketni, amikor ezt a magyar kábelcsinálók (amiket én kábel szerelőknek tartok csak) hangoztatják a saját termékeik kapcsán: felesleges a hifi hobbisoknak bármi részeltet leírni, mert nem értenek hozzá, mitől is olyan a hangzása amilyen. Ezt azért is teszik, mert nekik is csak halvány fogalmuk van az összefüggésekről, ezért ezt nem szabad nekik bevallani a vásárlóik előtt. Aztán persze ezt teszik azért is, mert a valódi kábel gyártók is hasonlóan keveset, vagy semmit nem közölnek nyíltan a felső kategóriás kábeleik kapcsán. A magas kategória és magas ár viszont mágnesként vonzza a koppintókat, mint légypapír a legyeket.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3568

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

ELEX írta:
Ma, 17:07
kaef2 írta:
Ma, 15:57
....Egy precíziós asztali LCR műszer már olyan 400 ezer forint körül kapható (vannak persze sokkal drágbbak is), de van esély arra is, hogy napi kb 20 ezer ft körül bérelhető is. Ha én gyártanék kábelt, akkor biztosan érdekelnének a paraméterei.
Na, végig olvastam a két nap termését. Nagyon fárasztó volt és főleg elkeserítő.
Két világ mondja a magáét, akiknek gyakorlatilag nincs közös halmazuk.
Az egyik oldalon 30+m-es pro audios kábelfelhasználó, akinek a felhasználási körülményei között valóban fontosak lehetnek a megadott kábel paraméterek.
A másik oldalon az otthoni szimpla zenehallgató, akinek a leghosszabb összekötő kábele 1m, a hangfalkábele maximum 3 m. Ilyen hosszaknál szinte akármilyen készülék ki- és bemeneti impedanciáknál a világon semmi jelentősége azoknak a mérhető kábel paramétereknek, amiket a pro audios felemleget, mint mértékadó paraméterek.

Az otthoni szimpla zenehallgatót ezek az adatok rohadtul hidegen hagyják, mert az ég egy világon semmi összefüggés nincs a megadott adatok és a hangminőség között.
Ennek megértéséhez valóban a HiFi világán belül kell élni és nem kívülről szemlélni a "szerencsétlen HiFis társadalom vergődését" a kábelek világában. Nem kell őket lenézni, kioktatni pláne nem kell, mivel az oktatófilmnek semmi köze az ő zenei élményükhöz.

Egy "kábelgyártó" terméke nem attól lesz jó, hogy bérel egy LCR mérőt és azon megméri hány pF/m a kábele kapacitása.
Ő, a saját referencia rendszerében, a saját ízlése alapján kísérletezik és hoz létre kábeleket.
Nálánál milliószor nagyobb tőkéjű gyártók kábelei se attól jók, vagy rosszabbak, mert van pénzük egy LCR mérőre vagy nincs.
Mindegyik a saját referencia rendszerében a saját ízlésvilága szerint tervezi, kivitelezi a kábeleit, hozza létre a portfólióját a legolcsóbbtól a legdrágább szintig. De minden kábelénél mindig fellelhető a saját filozófiája a hang reprodukálásáról.

Egy Kubala Sosna, Nordost, Siltech tökéletesen azonos LCR mérési paraméterekkel is tökéletesen eltérő, de beazonosítható hangot produkál - MINDEN RENDSZERBEN. A hang nem rendszerfüggő, csak az adott rendszerbe illik vagy nem. Erősíti a rendszer erényeit, gyengíti a hibáit vagy nem. Illeszkedik a felhasználó ízlésvilágához vagy nem.
A lenézett HiFis társadalom halandó tagjainak meg engedtessék már meg, hogy nagy ívben "le...k" a kábel LCR mérővel mért paramétereit, csakis a saját rendszerükhöz a saját ízlésviláguk szerint találják meg a számukra boldog zenehallgató órákat biztosító kábeleket. Ettől a pillanattól kezdve okafogyottá válik a számonkérni a kábel gyártóktól bármiféle LCR mérővel mérhető paramétert, mert zéró az összefüggés a paraméterek és az élvezeti faktor között.
Nem a "Hifis társadalom" nevében posztoltam, a saját szempontjaimat meséltem el, a feltett kérdéseknek megfelelően.
Ahogy ezt számtalanszor leírtam, ettől mindenki úgy és olyanra költi a pénzét, amire csak akarja, senkit nem szeretnék ebben megakadályozni.

A kábelgyártók bizony szoktak mérni. Nem csak a tervezett konstrukció várható paraméterei és a hangminőség miatt, de amiatt is, hogy a már legyártott, azonos típusú, hosszúságú, azonos csatlakozókkal szerelt kábeleik mindig egyformák legyenek. Mérés nélkül nem tudnának minőséget ellenőrizni.

Lásd az idézetet a Soundstage Ultra kiadványból a Siltech hátteréről.:
"International Audio Holding BV, which owns Siltech and sister brand Crystal Cable, has 32 employees, and an R&D team of five engineers holding various degrees, including two at master’s-level honors and one a PhD in gas dynamics. In addition to other high-end design softwares, they use COMSOL Multiphysics. Other resources include two vacuum ovens for metallurgic research and treatments, a wideband 3D magnetic analyzer, three Audio Precision rigs for electrical measurements, and even a Tektronix 70GHz oscilloscope. ... For each cable shipped, Siltech keeps on file the measured results of that cable’s resistance, inductance, capacitance, and dielectric tests; for their digital interconnects, Siltech ensures that each link’s impedance and jitter measurements meet specification."

És bizony az is előfordul, hogy a normál hifis használat során is foglalkozni kell egy kábel rendszerbe illeszkedésével.
Lásd Paul Miller híresen korrekt tesztjeit a HFN and RR laborjából:

AQ William Tell Zero hangfalkábel
"The 2.62mm2 (12 gauge) cross-section ensures a low 14.3mohm/m resistance while the combination of strand spacing and gentle twisting results in a moderate capacitance (203pF/m) and inductance (0.79µH/m). I would probably not advise lengths over 5m or so."

Kimber Carbon 18XL hangfalkábel
"With a total 8-gauge per side, Carbon 18XL has a very low 5.5mohm/m series resistance, and insignificant power loss over long runs. However, thoughts of the latter need to be tempered against the high parallel capacitance of 428pF/m (or 3nF for the 7m run used here). This is a function of the cable's Litz-like properties and is traded for a very low 0.19µH/m inductance. Not all amplifiers will respond as favourably, so a home demo is a must with Carbon 18XL."

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 921

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

istvan01 írta:
Ma, 08:41
Én meg azon szoktam kiakadni, amikor magát kábel gyártónak mondó egyének, jóindulattal vállalkozások, kábel bundot (100-500m) vesznek ismert, kevésbé ismert valódi hifi kábelgyártóktól. Jobb esetben nem AliExpressről. Húznak rá egy kígyóbőrt, tesznek rá valami csatlakozót, jól lezsugorcsövezik, hogy kuncsaft ne kíváncsiskodjon, adnak neki valami jól hangzó egyéni márka nevet és erős felárral /munkadíjjal?/ kínálják.
És megy a lózung, nem fontosak a fizikai részletek, mert ha azt keresi, akkor úgy is csapdába viszi magát.
Sajnos anno ( magyar gyártó volt) belefutottam ilyen kábelba … sad.gif a csati kritikán aluli volt mint utólag rá jöttem :smile51:
Alig bírtam jóval fél ár alatt megszabadulni tőlük… ma már nem veszek ilyen kábeleket mert csak a nyüglődés van velük… csak olyan kábelt vagyok egyáltalán kipróbálni amin legalább felső kategóriás csati van rajta……. :smile29:
"Az igazi barát szemből támad."

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 731

Hozzászólás Szerző: ELEX »

kaef2 írta:
....Egy precíziós asztali LCR műszer már olyan 400 ezer forint körül kapható (vannak persze sokkal drágbbak is), de van esély arra is, hogy napi kb 20 ezer ft körül bérelhető is. Ha én gyártanék kábelt, akkor biztosan érdekelnének a paraméterei.
Na, végig olvastam a két nap termését. Nagyon fárasztó volt és főleg elkeserítő.
Két világ mondja a magáét, akiknek gyakorlatilag nincs közös halmazuk.
Az egyik oldalon 30+m-es pro audios kábelfelhasználó, akinek a felhasználási körülményei között valóban fontosak lehetnek a megadott kábel paraméterek.
A másik oldalon az otthoni szimpla zenehallgató, akinek a leghosszabb összekötő kábele 1m, a hangfalkábele maximum 3 m. Ilyen hosszaknál szinte akármilyen készülék ki- és bemeneti impedanciáknál a világon semmi jelentősége azoknak a mérhető kábel paramétereknek, amiket a pro audios felemleget, mint mértékadó paraméterek.

Az otthoni szimpla zenehallgatót ezek az adatok rohadtul hidegen hagyják, mert az ég egy világon semmi összefüggés nincs a megadott adatok és a hangminőség között.
Ennek megértéséhez valóban a HiFi világán belül kell élni és nem kívülről szemlélni a "szerencsétlen HiFis társadalom vergődését" a kábelek világában. Nem kell őket lenézni, kioktatni pláne nem kell, mivel az oktatófilmnek semmi köze az ő zenei élményükhöz.

Egy "kábelgyártó" terméke nem attól lesz jó, hogy bérel egy LCR mérőt és azon megméri hány pF/m a kábele kapacitása.
Ő, a saját referencia rendszerében, a saját ízlése alapján kísérletezik és hoz létre kábeleket.
Nálánál milliószor nagyobb tőkéjű gyártók kábelei se attól jók, vagy rosszabbak, mert van pénzük egy LCR mérőre vagy nincs.
Mindegyik a saját referencia rendszerében a saját ízlésvilága szerint tervezi, kivitelezi a kábeleit, hozza létre a portfólióját a legolcsóbbtól a legdrágább szintig. De minden kábelénél mindig fellelhető a saját filozófiája a hang reprodukálásáról.

Egy Kubala Sosna, Nordost, Siltech tökéletesen azonos LCR mérési paraméterekkel is tökéletesen eltérő, de beazonosítható hangot produkál - MINDEN RENDSZERBEN. A hang nem rendszerfüggő, csak az adott rendszerbe illik vagy nem. Erősíti a rendszer erényeit, gyengíti a hibáit vagy nem. Illeszkedik a felhasználó ízlésvilágához vagy nem.
A lenézett HiFis társadalom halandó tagjainak meg engedtessék már meg, hogy nagy ívben "le...k" a kábel LCR mérővel mért paramétereit, csakis a saját rendszerükhöz a saját ízlésviláguk szerint találják meg a számukra boldog zenehallgató órákat biztosító kábeleket. Ettől a pillanattól kezdve okafogyottá válik a számonkérni a kábel gyártóktól bármiféle LCR mérővel mérhető paramétert, mert zéró az összefüggés a paraméterek és az élvezeti faktor között.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

kaef2 írta:
MrCollector írta:
Ma, 14:28
Akkor kérlek szépen adott esetben, az általad leírt fizikai paraméterek milyen segítséget nyújtanak neked, ne adj isten egy "átlagos" vásárlónak, abban, hogy ezek alapján válasszon kábelt aminek a HANGMINŐSÉGE számára az elsődlegesen fontos?
Conductor Resistance: 0.13Ω/m
- Ez alacsony veszteségre utaló jó érték, azt jelenti hogy mind mikrofonkábelként, mind az aktív hangsugárzóimat meghajtva lehet hosszabb kábeleket is lehet jelentősebb kompromisszum nélkül használni.
Ugyan mi történne a szent hangminőséggel, ha nem 0,13 Ω/m, hanem mondjuk kétszer annyi, 0,26 Ω/m lenne az ellenállás, miközben tipikusan 100-200 Ohm forrás és 10-50 kOhm fogadóimpedanciánk van. A két kábel közötti jelveszteségkülönbség a legrosszabb esetben is 1/1000 dB nagyságrendű...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára denesdr 2025.06.07., szomb. 17:08-kor.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2275

Hozzászólás Szerző: cables »

kaef2 írta:
...
Egy precíziós asztali LCR műszer már olyan 400 ezer forint körül kapható (vannak persze sokkal drágbbak is), de van esély arra is, hogy napi kb 20 ezer ft körül bérelhető is. Ha én gyártanék kábelt, akkor biztosan érdekelnének a paraméterei.
25 év alatt adtam el pár saját készítésű kábelt, eddig még senki sem kért kapacitás, vagy ellenállás adatot. Általában azt kérték, hogy hadd hallgassák meg a saját rendszerükben és az alapján döntöttek.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1185

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

juliush írta:
Ma, 15:13
SoundMania írta:
Ma, 14:46
... mert a Vz mindegyiknél jobb volt. Pedig nem is tudta hány ohmos, hisz nem írták rá a gyárban. Csak ment rajta a jel.... :)
Remélem elegendő :) jelet tettem.... :)
Sajnos nem igazán számítok kábelekben hozzáértőnek, és sokkal szűkösebbek a tapasztalataim, pláne AN kábelek tekintetében.
Ez a Vz rendszeresen elő-előkerül, és úgy tűnik, hogy a kábelek "svájci bicskájaként" teljesen különböző energiatartalmú, frekvenciaspektrumú, sőt hosszúságot igénylő felhasználási területeken, mint tápkábel, kisjelű analóg és digitális összekötő, vagy épp hangfalkábel, szinte a lánc többi berendezésétől függetlenül, úgy általánosságban nagyon jól teljesít?
Sőt talán a hangzásra gyakorolt hatása is hasonlóan jellemezhető mindegyik funkcióban?
Vagy félreértem a helyzetet?
Igen félre. Ő "csak" egy IC kábel. A többi az igaz rá.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

MrCollector írta:
Ma, 14:28
kaef2 írta:
Ma, 13:44
Az általunk legtöbbet használt ezüstözött OCC réz Wireworld Micro-Silver Eclipse AES/mikrofon kábel adatai a következőek:

Conductor resistance: 0.13 Ω/m
Shielding resistance: < 0.28 Ohm/m

Capacitance:
Conductor/ Cond. max. 100 pF/m

Egyéb kérdés?
Igen van.
Tudod, az eredeti kérdés:
"Aki úgy gondolja írja már le kábeltípusonként (táp, IC, usb stb.) milyen fizikai paraméterekre kíváncsi és ezek mennyiben segítik őt a számára megfelelő kábel kiválasztásában."

Akkor kérlek szépen adott esetben, az általad leírt fizikai paraméterek milyen segítséget nyújtanak neked, ne adj isten egy "átlagos" vásárlónak, abban, hogy ezek alapján válasszon kábelt aminek a HANGMINŐSÉGE számára az elsődlegesen fontos?

Kérlek amennyiben nem tudsz vagy akarsz konkrétan válaszolni, tisztelj meg azzal, hogy inkább ne is írj semmit! Köszönöm!
Conductor Resistance: 0.13Ω/m
- Ez alacsony veszteségre utaló jó érték, azt jelenti hogy mind mikrofonkábelként, mind az aktív hangsugárzóimat meghajtva lehet hosszabb kábeleket is lehet jelentősebb kompromisszum nélkül használni. Az aktív hangsugárzóimhoz használok 3m, 5m és 10m-es XLR-t is, mikrofonként pedig 30m a leghosszabb kábel ebből a WW-ből (az 50m-es más típus, oda már nem ideális a WW). Hosszabb RCA kábel és nem szimmetrikus erősítő fokozatok esetében ez fontos paraméter. Érdemes mgnézni a kimenő fokozat és a fogadó oldal impedanciáját is, erről pár mondattak később lesz még szó.
- Azoknak, akik egy D/A konverterről közvetlenül hajtanak meg végfokot is érdemes erre az adatra figyelni, ha hosszabb kábelre van szükségük és viszonyalg magas a DAC kimeneti impedanciája.

Shielding Resistance: < 0.28 Ω/m
Ez zavarvédettséggel összefüggő paraméter, jó értéknek mondható a megadott szám, és ismét csak az általam használt hosszabb kábelek miatt van jelentősége. A hozzám hasonlóan lakótelepi lakásban lakók számára is fontos paraméter, főképpen ha nem xlr csatalkozásokat használnak az eszközeik. Mikrofonkábelként pedig a külső helyszínek sokféle lehetséges zajai miatt érdemes erre figyelni.

Capacitance: Conductor/Cond. max. 100pF/m
A kábel kapacitása az előtte lévő komponens kimeneti impedanciájával egy ún. alul áteresztő szűrőt képez. Egy magasabb kapacitású kábel már a hallható tartomány felső részén "levághatja" a frekvenciákat, főképpen, ha mint nálam, ahogy írtam, hosszabb kábeleket használ az ember. Amennyiben a forrás oldalon a kimeneti impedancia 1-3 kOhm nagyságrendjében van, egy 30m-es magasabb kapacitású mikrofonkábel esetében már a hallható tartományban, 15, 20 kHz táján veszteség léphet fel.

Habár nekem nincsenek ilyen eszközeim éppen, de akik csöves vagy passzív előerősítőt vagy régebbi, vintage félvezetős forráskészüléket használnak, ahol a kimeneti impedancia a hangerőszabályzó potméter állásától függően változik és elérheti az 1-3 kOhmos tartományt, azoknak érdemes figyelni a kábel kapacitására már 2-3 m-es kábelhossznál is.

Egy régi erősítő konstrukciós elv szerint érdemes az un vágási pontot (vagyis ahol a jel szintje már 3 dB-t csökken) a hallható tartomány (20 kHz) legalább 3-5-szörösére, azaz 60-100 kHz fölé tervezni a transzparens hangzás érdekében. Vagyis kb 600 ohm vagy az alatti kimeneti impedanciát érdemes keresni az eszköz vonal kimenetének adatai között azoknak, akik kénytelenek hosszabb kábeleket is használni. Ilyenkor jól jön a kábel minél alacsonyabb kapacitása.

A forráskészülék vásárlásakor érdemes a kimeneti impedanciára vetni egy pillantást és ha lehet, olyat keresni, aminek ez az adata 100 ohm alatt van. Amennyiben a fogadó oldal bemeneti impedanciája 10 kOhm feletti, akkor van esélyünk arra, hogy a rendszerünk valamivel kevésbé lesz érzékeny a kábelezésre illeszkedési szempontból.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Csak érdeksségképpen említem, hogy a legendás csöves Neumann U47, U67, M49 mikrofonok zárt, egységes rendszerként működtek a gyári kábeleikkel (amiket a hatvanas években már a Gotham gyártott nekik). A mikrofon, a kábel és a tápegység egy egységet képezett. A mikrofon kimeneti fokozatát (amelyben egy cső dolgozott) pontosan úgy tervezték meg, hogy képes legyen meghajtani a hozzá tartozó, ismert, magas kapacitású kábelt. A teljes lánc (mikrofon elektronikája -> kábel magas kapacitása -> tápegység bemenete) elektromosan össze volt hangolva. A tervezők számoltak a kábel paramétereivel, és a rendszer frekvenciamenete a lánc végén, vagyis a tápegység kimenetén volt "helyes". A vintage mikrofonkábelek kapacitása mai szemmel nézve magas volt (150-250 pF/m), de ez nem hiba volt, hanem egy tervezett adottság egy zárt rendszeren belül.
Egy precíziós asztali LCR műszer már olyan 400 ezer forint körül kapható (vannak persze sokkal drágbbak is), de van esély arra is, hogy napi kb 20 ezer ft körül bérelhető is. Ha én gyártanék kábelt, akkor biztosan érdekelnének a paraméterei.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4020

Hozzászólás Szerző: juliush »

SoundMania írta:
Ma, 14:46
... mert a Vz mindegyiknél jobb volt. Pedig nem is tudta hány ohmos, hisz nem írták rá a gyárban. Csak ment rajta a jel.... :)
Sajnos nem igazán számítok kábelekben hozzáértőnek, és sokkal szűkösebbek a tapasztalataim, pláne AN kábelek tekintetében.
Ez a Vz rendszeresen elő-előkerül, és úgy tűnik, hogy a kábelek "svájci bicskájaként" teljesen különböző energiatartalmú, frekvenciaspektrumú, sőt hosszúságot igénylő felhasználási területeken, mint tápkábel, kisjelű analóg és digitális összekötő, vagy épp hangfalkábel, szinte a lánc többi berendezésétől függetlenül, úgy általánosságban nagyon jól teljesít?
Sőt talán a hangzásra gyakorolt hatása is hasonlóan jellemezhető mindegyik funkcióban?
Vagy félreértem a helyzetet?
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

MrCollector írta:
Ma, 14:31
juliush írta:
Ma, 13:53
Számomra ez ismét a szokás szerint fekete-fehérre sarkított eszmecserének tűnik! Kellenek-e mérési adatok, specifikált paraméterek, vagy sem? Egyáltalán le lehet-e, vagy legalábbis az egyszerű vásárló képes-e levonni ezekből bármit a várható hangminőségre vonatkozóan?
Én úgy látom, bár tévedhetek, hogy a paraméterek, már ha egyáltalán pontosabban specifikálják, és nem csak hivatkoznak a vélt, vagy valós fontosságukra, a legtöbb komoly gyártónál leginkább azt a célt szolgálják, hogy valamilyen szándékoltan egyéni, a hangminőséget pozitívan befolyásoló műszaki tervezési elvet, ideológiát, hitvallást támasszanak alá velük.
A legtöbben nem is nagyon fáradnak pontos adatokkal, inkább az alkalmazott megoldásaik által biztosított hangzásbéli előnyöket fogalmazzák meg. Van, aki a fázishelyesség fontosságát hangsúlyozza, van, aki a zavarok elleni védelemét, és így tovább. Ezen előnyök biztosítására aztán gyakran fordulnak nehezen előállítható alapanyagokhoz, ezotérikus kábelgeometriához (például az aranymetszés), és még ki tudja, mi mindenhez.
Nyilván léteznek ritkább esetek, amikor a kábelek paraméterei igenis fontosak, mikor az aktív berendezések tervezői tudatosan számolnak bizonyos kábeltulajdonságokkal a tervezett eredményhez, sőt az ezektől való eltérés akár instabilitást is okozhat (lásd a korai Naim és angol társaik igényeit a hangfalkábelek tekintetében!)
Pedig nem az lenne, csak egyesek keverik a szezont a fazonnal.
Én feltettem egy egyszerű kérdést, amire még egy válasz sem érkezett.
Nem arról van szó szükségesek-e a fizikai paraméterek, hanem arról, hogy kinek illetve mihez.
A többivel nagyjából egyetértek. :rolleyes:
Mert? Amit írtam a kérdésedre az smafu? :)
De a "profik" egyébként "profin" megírták, hogy mire kellenek az adatok. Hogy Jól el lehessen vezetni a jelet egyik készüléktől a másikig. És ez milyen jó "megerősítés" a Zamatőröknek pl ha a digit jelre választanak pont 75 ohmos kábelt! :) Hiszen oda pont olyan kell! :) Én meg dobáltam ki őket, mert a Vz mindegyiknél jobb volt. Pedig nem is tudta hány ohmos, hisz nem írták rá a gyárban. Csak ment rajta a jel.... :)

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 423

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

juliush írta:
Ma, 13:53
Számomra ez ismét a szokás szerint fekete-fehérre sarkított eszmecserének tűnik! Kellenek-e mérési adatok, specifikált paraméterek, vagy sem? Egyáltalán le lehet-e, vagy legalábbis az egyszerű vásárló képes-e levonni ezekből bármit a várható hangminőségre vonatkozóan?
Én úgy látom, bár tévedhetek, hogy a paraméterek, már ha egyáltalán pontosabban specifikálják, és nem csak hivatkoznak a vélt, vagy valós fontosságukra, a legtöbb komoly gyártónál leginkább azt a célt szolgálják, hogy valamilyen szándékoltan egyéni, a hangminőséget pozitívan befolyásoló műszaki tervezési elvet, ideológiát, hitvallást támasszanak alá velük.
A legtöbben nem is nagyon fáradnak pontos adatokkal, inkább az alkalmazott megoldásaik által biztosított hangzásbéli előnyöket fogalmazzák meg. Van, aki a fázishelyesség fontosságát hangsúlyozza, van, aki a zavarok elleni védelemét, és így tovább. Ezen előnyök biztosítására aztán gyakran fordulnak nehezen előállítható alapanyagokhoz, ezotérikus kábelgeometriához (például az aranymetszés), és még ki tudja, mi mindenhez.
Nyilván léteznek ritkább esetek, amikor a kábelek paraméterei igenis fontosak, mikor az aktív berendezések tervezői tudatosan számolnak bizonyos kábeltulajdonságokkal a tervezett eredményhez, sőt az ezektől való eltérés akár instabilitást is okozhat (lásd a korai Naim és angol társaik igényeit a hangfalkábelek tekintetében!)
Pedig nem az lenne, csak egyesek keverik a szezont a fazonnal.
Én feltettem egy egyszerű kérdést, amire még egy válasz sem érkezett.
Nem arról van szó szükségesek-e a fizikai paraméterek, hanem arról, hogy kinek illetve mihez.
A többivel nagyjából egyetértek. :rolleyes:

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

kaef2 írta:
Ma, 13:44
Az általunk legtöbbet használt ezüstözött OCC réz Wireworld Micro-Silver Eclipse AES/mikrofon kábel adatai a következőek:

Capacitance:

Egyéb kérdés?
Igen van.
Tudod, az eredeti kérdés:
"Aki úgy gondolja írja már le kábeltípusonként (táp, IC, usb stb.) milyen fizikai paraméterekre kíváncsi és ezek mennyiben segítik őt a számára megfelelő kábel kiválasztásában."

Kérlek amennyiben nem tudsz vagy akarsz konkrétan válaszolni, tisztelj meg azzal, hogy inkább ne is írj semmit! Köszönöm!

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4020

Hozzászólás Szerző: juliush »

Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

MrCollector írta:
Ma, 12:46
kaef2 írta:
Ma, 09:54
Legalább 200 különböző kábelem van, köztük egy rakás Gotham is, legalább 20 éve használom őket.
Ugye nem próbálod megmondani nekem, hogy miről írjak?
Mert az ugye elég hülyén nézne ki.
Az néz ki hülyén amikor az én hozzászólásomra válaszolva teljesen másról beszélsz. Talán azért mert nem tudnál rá elfogadható választ adni? Mondjuk nem egyedi eset.
Konkrétan az általad más oldalakon is agyondícsért márkákra gondoltam, mint pl. a Wireworld illetve a Siltech. Hiszen ezekről írtad nem is olyan régen, hogy a mostani felvételeiteknél is használjátok. Azért ezek elég neves gyártók nem?
Amit megtalálhatunk az oldalukon a vezető anyaga, keresztmetszete, a csatlakozók bevonata esetleg a teljes vastagság. Na meg 90%-ban a hangzatos marketingszöveg. De igazából ettől többre nincs is szüksége egy végfelhasználónak.

Capacitance:

A Siltech és a Crystal Cable egyedi kábelek, ebben a formában, ezekkel a csatlakozókkal kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. Ingyen kaptam a gyártótól, majd valamikor vissza kell küldeni. A WW kábelt használjuk 20-30m hosszú mikrofonkábelnek és rövid interkonnektnek is, a Siltech és Crystal Cable-t XLR vonalszintű interkonnektnek, tápkábelnek és RJ45 csatlakozós Ethernet (a Merging Anubis ADC/DAC IP-alapú Ravenna protokollja miatt) kábelként használjuk.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Az összes DSD256-ban megvehető, szalagról digitalizált Djabe felvétel Siltech/Crystal Cable kábelezéssel készült és a nativedsd-n hamarosan elérhető 45-ös fordulatú BJPP LP szalagról DSD256 digitalizált verziója is.
Egyéb kérdés?

Az alábbi linkről letölthető egy rövid felvétel, ami a WW mikrofon extender kábellel készült. 88,2 kHz / 24 bit, a 4 DPA kapszulát használó mikrofon array kb 3 m-re volt egy próbaterem közepén az énekesektől. Kísérleti felvétel, soha nem kerül majd kereskedelmi forgalomba.

https://drive.google.com/file/d/1bqPMCP ... sp=sharing

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 971

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Luxor Audio írta:
Ma, 09:45
chord_ írta:
Ma, 09:02
De, összegezve a fentieket: a megélt hangminőség, vagy az 'akármilyen' hangminőség, és a gyári paraméterek / útmutatások közötti kapcsolat ezek szerint nincs. Ez utóbbiak csak technikai dolgokra adnak támpontot, hogy ez tápkábel nagy teljesítményű végfokhoz, amaz meg összekötő egy szimmetrikus kimenetű forráshoz, stb, amit kb. mindenki eddig is tudott.
Nem bánom, ha ragaszkodsz a magad világához, csak ne tekintsük egyetlen lehetséges élettérnek! Alábbiakban szándékosan nem HiFis példát írok, de nyilván látok némi párhuzamot.

...
Ne csúsztassunk, így nem ér semmit az eszmecsere. Hogy az én világom csak....
A fotós példa nem korrekt, ill. túl messzire vezetne az analógia boncolgatása. Ezerszer megbeszéltük.
Miért nem írod a fenti mondatom bármelyik részére, konkrétan, hogy ezzel meg ezzel nem értek egyet, szerintem ez meg ez... stb...?
Mondd inkább a kapcsolatokat a keresett hifis hangminőség és a felsorolt technikai paraméterek között.
Tényleg kíváncsi vagyok, mit gondolsz. Hátha okosodunk.:)
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

kaef2 írta:
Ma, 09:54
Legalább 200 különböző kábelem van, köztük egy rakás Gotham is, legalább 20 éve használom őket.
Az néz ki hülyén amikor az én hozzászólásomra válaszolva teljesen másról beszélsz. Talán azért mert nem tudnál rá elfogadható választ adni? Mondjuk nem egyedi eset.
Konkrétan az általad más oldalakon is agyondícsért márkákra gondoltam, mint pl. a Wireworld illetve a Siltech. Hiszen ezekről írtad nem is olyan régen, hogy a mostani felvételeiteknél is használjátok. Azért ezek elég neves gyártók nem?
Amit megtalálhatunk az oldalukon a vezető anyaga, keresztmetszete, a csatlakozók bevonata esetleg a teljes vastagság. Na meg 90%-ban a hangzatos marketingszöveg. De igazából ettől többre nincs is szüksége egy végfelhasználónak.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:
Ma, 11:47
SoundMania írta:
Ma, 10:41
kaef2 írta:
Ma, 10:21

Idézném magam a számok kapcsán, csak hogy tiszta legyen miről beszélek.

"... a számok a rendszer egyéb eszközeivel való kompatibilitásra és optimális együttműködésre adhatnak elsősorban iránymutatást. Segítenek a lehetőségek közül megtalálni végül is azt, amit majd a folyamat legvégén szubjektíve számunkra legmegfelelőbbnek itélve kiválaszthatunk és ha jól választottunk, akkor hosszú távon is meg fog felelni."
Régóta nem gondolom már azt, hogy te még" benne vagy a HiFi világában" és hogy nem inkább csakba Pro audio, stúdiós, hangrögzítős dolgok érdekelnek csak. Ahol többek között valóban van jelentősége az ipyen számoknak, de itt a fórum olvasgató illetők nagyon nagy részének fogalma nincs ezek hasznáról és használhatóságáról. Még az impedanciákkal, terhelésekkel, osztókkal is kevesen tudnak bármit, nemhogy még értenék is a "hasznukat". Pl egy olyan egyszerű dolgot nem értenek meg mint a hangszedő illesztőtrafó adatai.....
Milyen szerencse, hogy nem különösebben érdekel, hogy mit gondolsz arról, benne vagyok-e a "HiFi világában" vagy sem... :smile53:

A hang a stúdiókban pontosan ugyanúgy terjed, mint odahaza.
A levegő súrlódása is ugyanaz.

Ha most arról kellene döntenem, hogy mire költsek mondjuk 10 millió forintot, akkor biztosan azt választanám, hogy készüljön és jelenjen meg audiofil szempontból is igényesen megcsinált felvétel Binder Károllyal vagy Lukács Miklóssal, mintsem mondjuk kábelre költsem, ha már van két ilyen korszakos zsenink. Még úgyis, hogy a hazai audiofil közösség a töredékét venné az albumaikból, mint tette ezt a Jazz At The Pawnshoppal például.

Ez van.
Eszembe nem jutott, hogy érdekelne.
Vágj bele, talán lesz még 1 Binder lemezem...
Pawnshopos úgy sincs.... :)

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
Ma, 10:41
kaef2 írta:
SoundMania írta:
Ma, 10:08

Szerintem akit ez hoz lázba, nézegesse ezeket a kábel adatokat. Engem pl ez nem érdekel. Az viszont igen, hogy pl jól "szóljon". És az szerimtem elég jól szólhat, amit ha elviszek kb 50 helyre és ott az jön le, hogy, hubaz...eg, ez kurtajó kábel! Csak van a másik tapasztalatom, hogy ilyen adathuszárok, meg csak azt tudják nagyonjónak hallani, aminek nagyonjók az adatai. :) Persze legtöbbször a rendszerük rosszul szól, meg úgysem hallgatnak meg rossz adatokkal rendelkező dolgokat, pláne nem hiányos, ismeretlen adatokkal rendelkezőket. Semmi gond.... Lehet csinálni 45 visszacsatolással is erősítőt.... Meg bármilyen hangzásideált kiszolgáló kábeleket.... Sőt ezeket el is lehet adni, mert vannak akik meg is veszik őket....
Mindenesetre olvastam teszteket, ahol próbálták megjósolni az adatokból és az előzetes tapasztalatokból a kábelek, vagy készülékek hangját, kevés sikerrel.....
De szerintembaz is lehetne bizonyíték, hogy ha pl egy készülékben ha cserél valaki pár ellenállást, kondenzátort, vajon tudja-e mérni hogy jobb lett vagy rosszabb? Vagy csak ha meghallgatja akkor derül ki?

"... a számok a rendszer egyéb eszközeivel való kompatibilitásra és optimális együttműködésre adhatnak elsősorban iránymutatást. Segítenek a lehetőségek közül megtalálni végül is azt, amit majd a folyamat legvégén szubjektíve számunkra legmegfelelőbbnek itélve kiválaszthatunk és ha jól választottunk, akkor hosszú távon is meg fog felelni."
Régóta nem gondolom már azt, hogy te még" benne vagy a HiFi világában" és hogy nem inkább csakba Pro audio, stúdiós, hangrögzítős dolgok érdekelnek csak. Ahol többek között valóban van jelentősége az ipyen számoknak, de itt a fórum olvasgató illetők nagyon nagy részének fogalma nincs ezek hasznáról és használhatóságáról. Még az impedanciákkal, terhelésekkel, osztókkal is kevesen tudnak bármit, nemhogy még értenék is a "hasznukat". Pl egy olyan egyszerű dolgot nem értenek meg mint a hangszedő illesztőtrafó adatai.....
Milyen szerencse, hogy nem különösebben érdekel, hogy mit gondolsz arról, benne vagyok-e a "HiFi világában" vagy sem... :smile53:

A hang a stúdiókban pontosan ugyanúgy terjed, mint odahaza.
A levegő súrlódása is ugyanaz.

Ha most arról kellene döntenem, hogy mire költsek mondjuk 10 millió forintot, akkor biztosan azt választanám, hogy készüljön és jelenjen meg audiofil szempontból is igényesen megcsinált felvétel Binder Károllyal vagy Lukács Miklóssal, mintsem mondjuk kábelre költsem, ha már van két ilyen korszakos zsenink. Még úgyis, hogy a hazai audiofil közösség a töredékét venné az albumaikból, mint tette ezt a Jazz At The Pawnshoppal például.

Ez van.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:
SoundMania írta:
kaef2 írta:
Ma, 09:36

Már linkeltem a svájci Gotham oldalát.

A "Made-up Leads Swiss made" menüpontban a "Starquad to RCA" almenüben feljönnek a high-end audiora szánt RCA kábelei, mint például a KO11288GCRCAxx.

https://www.gothamcable.com/en/gothamca ... CA/ko11288

Az oldal közepén lévő táblázatban a Cable Type oszlopban a "11288 Starquad white" kattintva feljön az alábbi oldal:

https://www.gothamcable.com/en/gothamca ... 41-v1-FRNC

Ahol minden a kábel esetében jelentőséggel bíró adat megtalálható a fizikai méretekről, konstrukcióról, és a mérhető jellemzőkről is.

Screenshot 2025-06-07 at 9.33.26.png

Ha jól értem az adatnézegeteés elutasításának a logikáját, akkor az az érv, hogy mivel úgysem lehet az adatok alapján megmondani, hogy mi hogy fog szólni, ezért ne is próbálkozzunk adatelemzéssel, olvasgatással, mivel szerinted akkor járunk a legjobban, ha a gyártó tanácsára hallgatunk.

Jól értem?
Szerintem akit ez hoz lázba, nézegesse ezeket a kábel adatokat. Engem pl ez nem érdekel. Az viszont igen, hogy pl jól "szóljon". És az szerimtem elég jól szólhat, amit ha elviszek kb 50 helyre és ott az jön le, hogy, hubaz...eg, ez kurtajó kábel! Csak van a másik tapasztalatom, hogy ilyen adathuszárok, meg csak azt tudják nagyonjónak hallani, aminek nagyonjók az adatai. :) Persze legtöbbször a rendszerük rosszul szól, meg úgysem hallgatnak meg rossz adatokkal rendelkező dolgokat, pláne nem hiányos, ismeretlen adatokkal rendelkezőket. Semmi gond.... Lehet csinálni 45 visszacsatolással is erősítőt.... Meg bármilyen hangzásideált kiszolgáló kábeleket.... Sőt ezeket el is lehet adni, mert vannak akik meg is veszik őket....
Mindenesetre olvastam teszteket, ahol próbálták megjósolni az adatokból és az előzetes tapasztalatokból a kábelek, vagy készülékek hangját, kevés sikerrel.....
De szerintembaz is lehetne bizonyíték, hogy ha pl egy készülékben ha cserél valaki pár ellenállást, kondenzátort, vajon tudja-e mérni hogy jobb lett vagy rosszabb? Vagy csak ha meghallgatja akkor derül ki?

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
kaef2 írta:
MrCollector írta:
Ma, 08:52
Egy új "játék".
Aki úgy gondolja írja már le kábeltípusonként (táp, IC, usb stb.) milyen fizikai paraméterekre kíváncsi és ezek mennyiben segítik őt a számára megfelelő kábel kiválasztásában.
Kész, konfekcionált kábelekről beszélek, nem méterre kapható alapanyagról.

A "Made-up Leads Swiss made" menüpontban a "Starquad to RCA" almenüben feljönnek a high-end audiora szánt RCA kábelei, mint például a KO11288GCRCAxx.

Az oldal közepén lévő táblázatban a Cable Type oszlopban a "11288 Starquad white" kattintva feljön az alábbi oldal:

Ahol minden a kábel esetében jelentőséggel bíró adat megtalálható a fizikai méretekről, konstrukcióról, és a mérhető jellemzőkről is.

Ha jól értem az adatnézegeteés elutasításának a logikáját, akkor az az érv, hogy mivel úgysem lehet az adatok alapján megmondani, hogy mi hogy fog szólni, ezért ne is próbálkozzunk adatelemzéssel, olvasgatással, mivel szerinted akkor járunk a legjobban, ha a gyártó tanácsára hallgatunk.

Jól értem?

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:
MrCollector írta:
Egy új "játék".
Aki úgy gondolja írja már le kábeltípusonként (táp, IC, usb stb.) milyen fizikai paraméterekre kíváncsi és ezek mennyiben segítik őt a számára megfelelő kábel kiválasztásában.

Jól értem?

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

MrCollector írta:
Ma, 09:43
kaef2 írta:
MrCollector írta:
Egy új "játék".

Jól értem?
Te elolvastad amit írtam?
Linkeld már be azon nagy gyártók oldalait akiktől az általad is használt drága kábelek származnak!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10971
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

chord_ írta:
Ma, 09:02
De, összegezve a fentieket: a megélt hangminőség, vagy az 'akármilyen' hangminőség, és a gyári paraméterek / útmutatások közötti kapcsolat ezek szerint nincs. Ez utóbbiak csak technikai dolgokra adnak támpontot, hogy ez tápkábel nagy teljesítményű végfokhoz, amaz meg összekötő egy szimmetrikus kimenetű forráshoz, stb, amit kb. mindenki eddig is tudott.
Nem bánom, ha ragaszkodsz a magad világához, csak ne tekintsük egyetlen lehetséges élettérnek! Alábbiakban szándékosan nem HiFis példát írok, de nyilván látok némi párhuzamot.

Az amatőr fotósok igen komoly hányada megapixelek, dinamika, zajszint, képélesség bűvöletében él, semmilyen szinten nem érdekli a művészet, a kreativitás őket, nem is tudnak ezekkel mit kezdeni. És ha felmész bármelyik fotós felületre, fórumra, többnyire velük fogsz találkozni, amint éppen azt elemzik, 1000x nagyításban mennyire éles a modell szempillája és mennyire zajos mögötte az ég.

(Ennek megfelelője volt egy pár évvel ezelőtti elhíresült AVX fórumos kijelentés, miszerint "Mi már túl vagyunk a zenehallgatáson!")

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

kaef2 írta:
MrCollector írta:
Egy új "játék".

Jól értem?
Te elolvastad amit írtam?
Linkeld már be azon nagy gyártók oldalait akiktől az általad is használt drága kábelek származnak!

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

MrCollector írta:
Egy új "játék".

Jól értem?

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”